voeding immuunsysteem boosten

Voeding die je immuunsysteem een boost geeft

Het is alweer herfst, en voordat je het weet, ligt de winter alweerop de loer. Het verkoudheidsseizoen en griepseizoen is in volle gang, dus wellicht is het verstandig om je extra goed te weren tegen virussen en bacteriën. Veel mensen doen –in verband met de grieppandemie Influenza A (H1N1)– sowieso al beter hun best om hun immuunsysteem te ontzien en niet ziek te worden.

Een goede manier om je immuunsysteem een handje te helpen, is voedingsmiddelen tot je nemen die rijk zijn aan bepaalde vetten, eiwitten, vitamines, co-vitamines, mineralen, antioxidanten, enzymen, co-enzymen en fytonutriënten. Hierbij een lijstje met voedingsmiddelen die je immuunsysteem een boost kunnen te geven…

Voedingsmiddelen die je immuunsysteem boosten…

Hierbij enkele suggesties voor voedingsmiddelen die je immuunsysteem een boost kunnen geven:

 • Yoghurt: yoghurt bevat goede bacteriën (probiotica) die je cruciale darmbacteriën (darmflora) kunnen aanvullen. Deze yoghurtbacteriën c.q. melkzuurbacteriën stimuleren de darmflora, en een specifieke probioticastam –genaamd Lactobacillus Reuteri– stimuleert de aanmaak van beschermende witte bloedcellen.
 • Haver & gerst: haverkorrels en gerstkorrels bevatten bètaglucanen. Dit type voedingsvezel werkt antimicrobieel en antioxiderend c.q. antioxidatief.
 • Kippensoep:  het klinkt wellicht als een kruidenvrouwtjesverhaal, maar kippensoep kan tot op zekere hoogte helpen voorkomen dat ontstekingen doordringen in de luchtwegen. Zodoende helpt kippensoep verkoudheid en bronchitis voorkomen. En élke vorm van dunne / ongebonden soep helpt overigens vastzittend slijm op te lossen.
 • Knoflook: knoflook bevat allicine. Allicine is een natuurlijk antibioticum dat de witte bloedcellen helpt beter te functioneren. Bovendien houdt knoflookadem (besmette) mensen uit je buurt. ;)
 • Thee: wanneer je regelmatig thee drinkt, stimuleer je de aanmaak van interferonen (IFN) in je bloed. Interferonen zijn natuurlijke, virusremmende eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen
 • Vlierbessensap: vlierbessensap heeft bepaalde antivirale eigenschappen die zouden helpen om je tegen griepvirussen te weren. Hier is echter nog geen 100% eenduidigheid over.
 • Sardines: deze kleine visjes verhogen de effectiviteit en agressiviteit van witte bloedcellen. Witte bloedcellen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Daarnaast bevatten ze aanzienlijke hoeveelheden vitamine D.
 • Papaja + wortel: als je sap maakt van wortelen en/of papaja, dan heb je meer profijt van het bètacaroteen dat ze bevatten dan wanneer je ze opeet. Papaja en wortel stimuleren de witte bloedcellen en het immuunsysteem.
 • Paddenstoelen: met name Shiitake, Maitake en Reishi paddenstoelen stimuleren het immuunsysteem doordat ze witte bloedcellen effectiever en agressiever maken.

Help je immuunsysteem: conclusie…

Grieppreventie blijft een lastig verhaal. Een virus verspreidt zich immers zéér eenvoudig en snel, zowel via directe aanraking als via de lucht. Voorzorgsmaatregelen zoals een griepprik, regelmatig je handen wassen, zieke mensen mijden en thuisblijven, verlagen het risico, maar zijn niet altijd even praktisch. En áls een besmet iemand je bijvoorbeeld in je gezicht niest, dan is ben je toch grotendeels op je natuurlijke weerstand aangewezen. Hoewel goed eten geen garanties biedt tegen een virale of bacteriële besmetting, kan het in ieder geval bijdragen aan risicoverlaging en een spoedig herstel. Zie ook:

Bovenstaand lijstje met immuunsysteem-boosters is slechts een greep van voedingsmiddelen die je immuunsysteem kunnen stimuleren. (bron) Als je er nog meer kent, laat ze dan hieronder achter in de vorm van een reactie. Zoals eerder vermeld kun je door middel van je voeding nóóit met absolute zekerheid voorkomen dat je een griepvirus of verkoudheidsvirus oploopt, maar je kunt je er zodoende wel beter tegen weren.

3 reacties op “Voeding die je immuunsysteem een boost geeft

 1. C. ·

  Ja zo heb ik de auto-immuunziekte van Crohn, maar net te horen gekregen, na 2 weken te zijn gestopt met medicijnen, dat mijn witte bloedcellen alleen maar minder worden… Snap er helemaal niks van en weet ook niet of ik nou iets moet gaan doen om mijn immuunsysteem te ondersteunen…

  Reageer
 2. p. ·

  Voeding die je immuunsysteem een boost geeft… En hoe zit het dan met auto-immuunziekten? Dan werkt je immuunsysteem toch te hard? Heeft dezelfde voeding dan een averechtse uitwerking op je immuunsysteem?

  Reageer
 3. KimLasca ·

  Over de thee: zijn het specifieke smaken die een immuunboost geven? En over de soep, ik dacht altijd dat het een “urban legend” was, maar als het hier ook wordt opgenoemd, geloof ik het wel. :-D

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.