hoe vaak sporten per week“Hoe vaak sporten per week?” is een veelvoorkomende vraag bij beginnende sporters. Het antwoord op deze vraag is enigszins afhankelijk van hetgeen je onder “sporten” verstaat. Sport bestaat namelijk in vele soorten en maten. Denk maar eens aan:

  • Actieve avondwandeling
  • Een intensieve voetbalwedstrijd
  • Skeeleren, tennissen, joggen e.a.
  • Bezoek aan sportschool/fitnesscentrum
  • Enzovoort

De norm

Hoe vaak je dient te sporten per week is niet alleen afhankelijk van de soort sport, maar ook van je levensstijl. Het is raadzaam om minimaal een halfuur per dag te bewegen. Stel, je werkt op de bouw, in een drukke winkel waar je de hele dag in de weer bent of zelfs als fitnessinstructeur, dan heb jij je standaard portie dagelijkse beweging er aan het eind van de dag wel opzitten. Zit je echter de hele dag achter de computer, dan is het belangrijk om ’s avonds iets actiefs te gaan doen om dit te compenseren.

Opbouwen!

Wil je weten hoe vaak je intensief moet sporten per week, houd dan in gedachten dat je sporten langzaamaan moet opbouwen. Je lichaam dient te wennen aan intensief sporten, het is dus geenszins verstandig om plotseling vijfmaal per week te gaan sporten. Je lichaam heeft na het sporten de tijd nodig om te herstellen, zeker in de beginperiode. Start je net met sporten, dan doe je er goed aan om te beginnen met tweemaal sporten per week. Deze trainingsfrequentie zorgt voor voldoende intensiteit spieropbouw, maar voorkomt in veel gevallen spieroverbelasting en blessures.

Ervaren sporters

Naarmate je lichaam gewend raakt aan sporten, kun je het aantal keer sporten per week langzaamaan opbouwen. Ga bijvoorbeeld drie of vier keer per week sporten, of train anderhalf tot twee uur in plaats van één uur. Je kunt dit zelfs opbouwen tot vijf à zes keer sporten per week, maar het blijft belangrijk om je lichaam geleidelijk te laten wennen. Ook voor ervaren sporters blijft het bovendien een must om je lichaam voldoende rust te geven tussen het trainen in. Op die manier train je het meest effectief en voorkom je verzuring, spierafbraak en blessures.

Deel jouw opvattingen & bevindingen m.b.t. de beste trainingsfrequentie in een reactie hieronder!

1 Comment

  1. Denk dat je in zijn algemeenheid niet kunt zeggen hoe vaak je kunt trainen. Het is zaak om je lichaam te leren kennen en goed aan te voelen wanneer je helemaal herstelt bent van je vorige training. P.S: Informatieve site!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.