Homeopathie: alles over natuurlijke geneesmiddelen

Homeopathie is eigenlijk een omstreden alternatieve geneeswijze gebaseerd op de ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann. In Nederland gebruiken we de term ‘homeopathie’ echter veelal voor plantaardige geneesmiddelen die vallen onder de noemer fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Met homeopathie wordt in dat geval de ‘behandeling van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen’ bedoeld.

Tegenwoordig bevatten veel homeopathische middelen ook ingrediënten van dierlijke en minerale oorsprong. Homeopathie omvat dus steeds meer geneeswijzen die vallen onder de noemer ‘natuurgeneeskunde’. Als je homeopathie zeer ruim neemt, kun je er bijna alle natuurgeneeskundige medicijnen onder scharen. Er zijn dan ook homeopathische (natuurlijke) alternatieven verkrijgbaar voor vrijwel alle reguliere (synthetische) geneesmiddelen.

Betrouwbaarheid homeopathische geneesmiddelen

Veel homeopathische kennis is gebaseerd op familierecepten die door de eeuwen heen van generatie op generatie zijn doorgegeven. Uit deze niet-wetenschappelijke kennis zijn talloze (potentiële) geneesmiddelen voortgekomen. Tegenwoordig wordt er echter ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar potentieel geneeskrachtige kruiden en planten en naar reeds bestaande homeopathische geneesmiddelen. Kortom: de werking van homeopathische geneesmiddelen is niet per definitie ongegrond of onwaar.

Voorbeelden homeopathische middelen

De bekendste producenten van homeopathische geneesmiddelen op de Nederlandse markt zijn:

  • A. Vogel / Biohorma
  • VSM

Enkele voorbeelden van commerciële homeopathische producten zijn als volgt:

Efamol (stress & nervositeit)

Efamol staat voor essentiële vetzuurmoleculen. Het is een supplement waarin essentiële vetzuurketens worden verwerkt zoals omega 3, omega 6 en omega 9. Efamol bevat doorgaans visvetzuren en teunisbloemoliën. Efamol zou zorgen voor mentale rust, betere concentratie & betere leerprestaties.

Santasapina (keelpijn)

Santaspina is een keelpastille die helpt bij keelpijn en irritatie van de keel en luchtwegen. Santaspina bevat rietsuiker, glucosesiroop, honing, perensap, fijnspar, mout, munt en vlugolie.

Symphytum (droge en/of schrale huid)

Symphytum is een crème die de huid mooi, soepel en elastisch houdt. Symphytum is het hoofdbestanddeel, maar de crème bevat ook wolvet, johannesolie en lindenbloesem.

Tarwekiemolie (futloosheid)

Tarwekiemolie-capsules geven nieuwe energie. Ze verbeteren zodoende je prestaties.

Avena Sativa Complex (slapeloosheid)

Avena sativa complex is een homeopathisch geneesmiddel dat helpt bij nervositeit en slapeloosheid. Het brengt rust en heeft een positieve invloed op de slaap. Avena Sativa bestaat uit haverextracten.

En zo zijn er nog vele honderden homeopathische geneesmiddelen verkrijgbaar.

1 reactie op “Homeopathie: alles over natuurlijke geneesmiddelen

  1. Gerrit Beekhuis ·

    Honing met kaneel is ook een perfect natuurlijk middel! Belangrijk is wel om echte honing van de imker te gebruiken en de juiste kaneel (ceylon). Zelf bestel ik vaak in de webshop daar hebben ze de goede mix.

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.