Homeopathie is eigenlijk een omstreden alternatieve geneeswijze gebaseerd op de ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann. In Nederland gebruiken we de term ‘homeopathie’ echter veelal voor plantaardige geneesmiddelen die vallen onder de noemer fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde. Met homeopathie wordt in dat geval de ‘behandeling van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen’ bedoeld.

Tegenwoordig bevatten veel homeopathische middelen ook ingrediënten van dierlijke en minerale oorsprong. Homeopathie omvat dus steeds meer geneeswijzen die vallen onder de noemer ‘natuurgeneeskunde’. Als je homeopathie zeer ruim neemt, kun je er bijna alle natuurgeneeskundige medicijnen onder scharen. Er zijn dan ook homeopathische (natuurlijke) alternatieven verkrijgbaar voor vrijwel alle reguliere (synthetische) geneesmiddelen.

Betrouwbaarheid homeopathische geneesmiddelen

Veel homeopathische kennis is gebaseerd op familierecepten die door de eeuwen heen van generatie op generatie zijn doorgegeven. Uit deze niet-wetenschappelijke kennis zijn talloze (potentiële) geneesmiddelen voortgekomen. Tegenwoordig wordt er echter ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar potentieel geneeskrachtige kruiden en planten en naar reeds bestaande homeopathische geneesmiddelen. Kortom: de werking van homeopathische geneesmiddelen is niet per definitie ongegrond of onwaar.

Voorbeelden homeopathische middelen

De bekendste producenten van homeopathische geneesmiddelen op de Nederlandse markt zijn:

  • A. Vogel / Biohorma
  • VSM

Enkele voorbeelden van commerciële homeopathische producten zijn als volgt:

1. Efamol (stress & nervositeit)

Efamol staat voor essentiële vetzuurmoleculen. Het is een supplement waarin essentiële vetzuurketens worden verwerkt zoals omega 3, omega 6 en omega 9. Efamol bevat doorgaans visvetzuren en teunisbloemoliën. Efamol zou zorgen voor mentale rust, betere concentratie & betere leerprestaties.

2. Santasapina (keelpijn)

Santaspina is een keelpastille die helpt bij keelpijn en irritatie van de keel en luchtwegen. Santaspina bevat rietsuiker, glucosesiroop, honing, perensap, fijnspar, mout, munt en vlugolie.

3. Symphytum (droge en/of schrale huid)

Symphytum is een crème die de huid mooi, soepel en elastisch houdt. Symphytum is het hoofdbestanddeel, maar de crème bevat ook wolvet, johannesolie en lindenbloesem.

4. Tarwekiemolie (futloosheid)

Tarwekiemolie-capsules geven nieuwe energie. Ze verbeteren zodoende je prestaties.

5. Avena Sativa Complex (slapeloosheid)

Avena sativa complex is een homeopathisch geneesmiddel dat helpt bij nervositeit en slapeloosheid. Het brengt rust en heeft een positieve invloed op de slaap. Avena Sativa bestaat uit haverextracten.

En zo zijn er nog vele honderden homeopathische geneesmiddelen verkrijgbaar.

Homeopathisch arts: 4 principes van homeopathische genezers

Homeopathie ofwel homeopathische geneeskunde omvat in beginsel een tweetal complementaire en alternatieve geneeswijzen, namelijk:

A. Klinische homeopathie

Homeopathische-ArtsOnder klinische homeopathie vallen de kant-en-klare natuurgeneesmiddelen van producenten als A. Vogel (Biohorma) en VSM. Deze geneesmiddelen bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten en dus geen synthetische componenten. Er zijn tegenwoordig homeopathische geneesmiddelen verkrijgbaar voor vrijwel iedere klacht en ziekte… Van hoofdpijn en nervositeit tot depressie en een verhoogde bloeddruk.

B. Klassieke homeopathie

Klassieke homeopathie is daarentegen gebaseerd op de ideeën van Samuel Hahnemann (1755 – 1843) en zodoende op het principe van ‘ziekteclassificatie’ en het ‘gelijksoortigheidsbeginsel’. Klassieke homeopathische middelen worden gemaakt van plantaardige, minerale of dierlijke extracten, water en alcohol. De grondstof – ofwel ‘oer-tinctuur’ – wordt in verschillende stappen verdund en geschud (“gepotentiëerd“).

Homeopathische principes

Artsen die homeopathie bedrijven worden homeopaat, homeopathisch arts ofwel homeopathisch genezer genoemd. Homeopathie valt onder de zogenaamde complementaire (aanvullende) & alternatieve (afwijkende) geneeswijzen. Hieronder vind je 4 principes uit de homeopathische geneeskunde…

1. ‘Puur natuur’

Homeopathische geneesmiddelen bevatten uitsluitend natuurlijke (plantaardige, minerale en dierlijke) ingrediënten. Zodoende zouden homeopathische medicijnen klachten en ziekten zonder verregaande bijwerkingen kunnen genezen.

2. Ziekteclassificatie

Klassieke homeopaten noteren al je symptomen; ook degene die door reguliere artsen als irrelevant worden beschouwd. Deze symptomen worden vervolgens geclassificeerd volgens de ‘Organon der Geneeskunst’. Er wordt gelaagdheid aangebracht naargelang ernst en urgentie van de ziekte-ontwikkeling. Door alle symptomen in te delen in klassen, wordt het mogelijk om te zien op welk gebied je als patiënt het meest in onbalans bent. Je grootste disbalans wordt vervolgens als eerste behandeld.

3. Gelijksoortigheidsbeginsel

Klassieke homeopathie gaat uit van het similia-principe: “het gelijke wordt met het gelijkende genezen”. Dit houdt in dat klachten worden bestreden met een sterk verdund middel waarvan de onverdunde variant juist soortgelijke klachten zou veroorzaken. Hoewel de meeste reguliere artsen de werking van dit homeopathische basisprincipe bestrijden, wordt het nog steeds toegepast.

4. Potentiëren

Klassieke homeopathische middelen worden bereid op basis van extracten van natuurlijke oorsprong. Potentiëring ofwel potentiatie houdt in dat een natuurlijke –potentieel schadelijke – stof tot een geneesmiddel wordt verwerkt. De grondstof – ofwel ‘oer-tinctuur’ – wordt in verschillende stappen verdund en geschud. Klassieke homeopathische geneesmiddelen zouden hun werking ontlenen aan dit proces.

Heb jij ervaring met homeopathische artsen en/of homeopathische geneesmiddelen? Deel jouw bevindingen in een reactie hieronder!

2 Reacties

  1. Wel eens gehoord cannabidiol? Officieel mag het geen geneesmiddel worden genoemd, maar is het een voedingssupplement. Het kan echter helpen bij uiteenlopende klachten. Denk aan slaapproblemen en stress. Maar ook bij ziektes als psoriasis en epilepsie. Zelfs bij ADHD en artrose merken mensen verschillen. De mogelijkheden lijken op het moment eindeloos te zijn.

  2. Gerrit Beekhuis Reageer

    Honing met kaneel is ook een perfect natuurlijk middel! Belangrijk is wel om echte honing van de imker te gebruiken en de juiste kaneel (ceylon). Zelf bestel ik vaak in de webshop daar hebben ze de goede mix.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.