Als je een droge huid hebt, dan zijn er natuurlijk enorm veel crèmes, tonics, reinigingsmiddelen en gezichtsmaskers op de markt die je kunt uitproberen. Ze bevatten echter veelal chemisch-synthetische bestanddelen die irritatief en uitdrogend kunnen uitpakken…

Vergeet echter niet dat er ook een heleboel natuurlijke remedies & methodes zijn om een droge huid tegen te gaan. Het grote voordeel daarvan is dat dergelijke oplossingen doorgaans een heel stuk goedkoper zijn. Je hoeft er bovendien niet altijd voor naar de winkel. Onderstaand daarom 5 populaire natuurlijke remedies voor een droge huid!

1: Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Indien je last hebt van een droge huid, dan zoek je de oplossing waarschijnlijk vooral in een of ander goedje op je gezicht smeren. Houd er echter rekening mee dat de lucht waarin je je bevindt van enorme invloed is op de conditie van je huid. Zo zorgt koud weer in combinatie met een lage luchtvochtigheid (doordat de verwarming binnen aanstaat) er bijvoorbeeld al snel voor dat je huid totaal uitdroogt. Een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid in je leefomgeving te verhogen is een bakje met water op de verwarming zetten. Er zijn ook specifieke waterreservoirs ter bevordering van de luchtvochtigheid verkrijgbaar in de winkel die je eenvoudig aan de verwarming kunt hangen.

2: Olijfolie

Olijfolie kan wonderen doen voor een droge huid. Olijfolie bevat namelijk enorm veel nuttige antioxidanten en gezonde vetten waar ook je huid van kan profiteren. (bron) Dep een klein beetje olijfolie op je huid en breng vervolgens eventueel vocht inbrengende crème aan. Let op: olijfolie is vrij heftig en dus niet voor iedereen even geschikt om op de gezichtshuid te gebruiken. Probeer het dus voorzichtig uit. Voelt het niet fijn op je gezicht, dan zou olijfolie nog dienst kunnen doen om bijvoorbeeld de huid op je ellebogen wat minder droog te maken.

3: Griekse yoghurt

Griekse yoghurt reinigt de huid en heeft bovendien een hele lichte peelende werking. Peelen houdt in dat de bovenste (dode) huidcellen worden verwijderd en er dus een nieuw laagje huid tevoorschijn komt. Deze nieuwe huid is doorgaans zachter en een stuk minder droog. Met behulp van yoghurt kun je droge huid dus op een hele milde manier verwijderen. Je huid peelen met behulp van Griekse yoghurt is uitermate geschikt voor hele droge huid, omdat het een heel stuk milder is dan het gebruiken van een scrub.

4: Honing werkt uitstekend voor droge lippen

Doe ’s avonds een klein beetje honing op je lippen en met een beetje geluk sta je ’s ochtends op met heerlijk zachte lippen. Je kunt honing eventueel ook gebruiken om droge huid op je hielen en ellebogen tegen te gaan. Lees voor meer tips m.b.t. droge lippen het artikel kapotte lippen voorkomen & behandelen.

5: Avocado-masker

Een avocado-masker is heel eenvoudig om te maken en werkt uitstekend tegen een droge huid. Neem simpelweg een avocado en prak het vruchtvlees van de avocado tot een papje. Verdeel de avocado vervolgens over je gezicht en laat het 15 tot 20 minuten zitten. Spoel je gezicht vervolgens af met warm water en sluit de behandeling af door je gezicht met koud water te wassen.

Huidtypes: houd rekening met je huidtype voor een mooie en gezonde huid!

huidtypesOm je huid optimaal te kunnen verzorgen en te reinigen, is het van het grootste belang dat je weet welk huidtype je hebt. Daarnaast is het essentieel dat je huidverzorgingsproducten aanschaft die passen bij je huidtype en in sommige gevallen zelfs specifiek voor jouw huidtype zijn ontwikkeld. We hebben het hier overigens niet over de kleurgradaties en pigmenten (bleek tot en met zeer donker), maar over de kwaliteit en het vetgehalte van de huid.

De verschillende huidtypes

We onderscheiden vier huidtypes, namelijk een normale, droge, vette en gemengde huid. Daarnaast zijn er twee aanvullende ‘huidtypes’ die binnen elk van bovenstaande categorieën kunnen vallen, namelijk:

 • Huid op leeftijd
 • Gevoelige huid

Ieder huidtype heeft specifieke huideigenschappen en kan daarom het beste worden verzorgd met producten die specifiek bij dit huidtype passen. Dit is belangrijk voor de:

 • Vochtbalans van de huid
 • Zuurgraad van de huid
 • Vetheid / vetgehalte van de huid
 • Soepelheid van de huid
 • Algehele gezondheid van de huid

Kenmerken van ieder huidtype…

Normale huid is glanzend, niet te droog en niet te vet en kenmerkt zich door zichtbare poriën. Vette huid is glimmend, bevat grove, opvallende poriën en is vatbaar voor ontstekingen. Droge huid is schilferig, wordt gekenmerkt door zeer fijne poriën en voelt strak en ongemakkelijk aan. Gemengde huid is deels normaal tot zeer vet en deels normaal tot zeer droog. Vooral neus kin en voorhoofd zijn vet en de wangen zijn vaak droog.

Hieronder kun je precies lezen hoe je welk huidtype  (normaal, droog, vet en gemengd) reinigt en verzorgt. Wanneer je er niet zeker van bent óf je huid droog, gemengd of vet is, bezoek dan een expert. Gebruik altijd reinigingsproducten en verzorgingsproducten die specifiek ontwikkeld zijn voor jouw individuele huidtype. Reinig je huid frequent genoeg, maar ook vooral niet té vaak. Met elke schoonmaakbeurt droog je je huid namelijk uit. Gebruik milde reinigingsproducten en verzorgingsproducten. Veel actieve –al dan niet chemische– stoffen en zeep zijn slecht voor je huid.

Het reinigen + verzorgen van een normale huid

Voor een optimaal mooie en gezonde huid dien je rekening te houden met je huidtype. Hiermee bedoelen we in dit geval niet de pigmentstelling en kleur van de huid, maar de huidkwaliteit en het huidvetgehalte. Ieder huidtype dient op zijn eigen manier te worden verzorgd en gereinigd, zo ook de normale huid.

De kenmerken van een normale huid

normale huidEen normale huid heeft bepaalde kenmerken en eigenschappen. Sommige komen overeen met andere huidtypes, andere zijn uniek voor de normale huid. Een normale huid is:

 • Soepel & Zacht
 • Fijn en Glad
 • Glanzend + Egaal getint
 • Niet te droog; Niet te vet
 • Niet schilferig
 • Meestal gezond van aanzien
 • Voorzien van zichtbare, maar onopvallende poriën

Het reinigen van een normale huid

Normale huid is relatief makkelijk te reinigen. Reinig de huid ’s ochtends en ’s avonds. Gebruik een licht schuimende reinigingsmelk, reinigingsmousse of babyzeep om de huid grondig te reinigen. Gebruik reinigingsproducten gewoon in combinatie met kraanwater. Dep de huid na met een –al dan niet alcoholische– hydraterende lotion om de poriën te sluiten.

Het verzorgen van een normale huid

Een normale huid is relatief eenvoudig te verzorgen. Hoewel een normale huid minder selectief is qua verzorgingsproducten en reinigingsmiddelen dan vette, droge en gemengde huid, is het erg belangrijk om gezonde huid ook gezond te houden.

 • Gebruik dagelijks een dagcrème met UV-filter
 • Gebruik een aparte oogcrème
 • ’s Nachts is een vochtinbrengende nachtcrème nodig die de huid helpt te herstellen. Deze mag geen vetlaagje achterlaten.
 • Als extraatje kun je wekelijks een masker en milde peeling toepassen.
 • Gebruik eventueel kleine beetjes rozencrème voor extra verzorging.
 • Een normale huid is het minst gevoelig voor cosmetica en dit vergroot je mogelijkheden qua make-up.

Hoewel problemen ontbreken heeft een normale huid wel degelijk verzorging nodig om in goede conditie te blijven. Zo vertraag je het verouderingsproces van de huid en blijft je huid langer mooi en gezond.

Het reinigen en verzorgen van een vette huid

Houd rekening met je specifieke huidtype! Alleen dán kun je werken aan een mooie en gezonde huid…

De kenmerken van een vette huid

vette-huidEen vette huid heeft karakteristieke eigenschappen en kenmerken. Sommige van deze eigenschappen en kenmerken kunnen overeenkomen met andere huidtypes, dus wanneer je in één of enkele van de onderstaande punten je eigen huid herkent, wil dat niet per se zeggen dat je een vette huid hebt. Een vette huid is:

 • Vlekkerig van kleur
 • Glimmend & Olieachtig
 • Vrij dik
 • Verstoord qua vochtbalans
 • Vatbaar voor ontstekingen, acne en puistjes
 • Vaak ongezond van aanzien
 • Voorzien van opvallende, grove poriën

Het reinigen van een vette huid

Door overproductie van de talgklieren ontstaan sneller ontstekingen zoals puistjes. Voor vette huid is een goede en regelmatige reiniging daarom extra belangrijk. Reinig een vette huid zowel ’s ochtends direct na het opstaan als ’s avonds direct voor het slapengaan. Gebruik heet water en kleine hoeveelheden van een mild, antibacterieel, reinigingsproduct met detergenten die talg oplossen. Zo open je de poriën en spoel je ze grondig schoon.

Agressieve zeepproducten en alcohol zijn funest. Ze drogen de huid uit waardoor de talgklieren nog meer talg gaan produceren. Breng na het reinigen een milde, alcoholvrije lotion aan om de poriën te sluiten. Zo wordt extern vuil buitengesloten. Gebruik geen vette cosmetica.

Het verzorgen van een vette huid

Bij de verzorging van een vette huid komt veel kijken. Niet alleen de frequentie van verzorging is belangrijk, maar zeker ook de (kwaliteit van de) huidverzorgingsproducten en huidreinigingsproducten die je gebruikt. Gebruik een dagcrème, het liefst met UV-filter en in elk geval speciaal voor de vette huid. Oogcrème kun je bijna altijd gebruiken omdat de huid onder de ogen zelden te vet is. Voor nachtelijk herstel van de huid is een nachtcrème belangrijk. Ook de nachtcrème dient speciaal te zijn ontwikkeld voor de vette huid.

Een regelmatig klei-, algen-, en/of moddermasker kan een vette huid tegengaan. Neem op zijn tijd een vitamine B2 boost. Gebruik kleine beetjes rozenwater voor aanvullende verzorging. Het drinken van veel water en groene thee helpt afvalstoffen uit te drijven. Vet- en vocht-absorberende cosmetica helpen glanzende plekken te camoufleren. Ga voorzichtig om met een vette huid. Krabben en knijpen bij puistjes en mee-eters, werkt doorgaans averechts. Vuil dat vrijkomt en huid die wordt geopend lokt namelijk weer nieuwe ontstekingen uit.

Het reinigen + verzorgen van een droge huid

Elk type huid dient adequaat te worden verzorgd en gereinigd, zo ook een droge huid.

De kenmerken van een droge huid

droge huidWanneer je weet welk huidtype jij hebt ben je beter in staat om vakkundig voor je huid te zorgen. Droge huid voelt strak en oncomfortabel aan en is:

 • Doorgaans ongezond van aanzien
 • Schilferig
 • Vrij dun
 • Behoeftig aan talg
 • Verstoord qua vochtbalans
 • Voorzien van zeer fijne poriën

Het reinigen van een droge huid

Door een tekort aan talg wordt de huid droog, schilferig en gevoelig. Zonder talg is de huid namelijk onvoldoende in staat om vocht vast te houden. Extreem warm weer, overmatig zonlicht, wind, cosmetica en droge lucht door winterweer, airconditioning en centrale verwarming bevorderen een droge huid.

 • Reinig een droge huid tweemaal daags; ’s ochtends en ’s avonds.
 • Wees extra zorgzaam en voorzichtig met droge huid.
 • Gebruik een alcoholvrije, milde, en dus vooral niet te agressieve en zeeprijke reinigingsmelk of -mousse met een neutrale zuurgraad (PH-waarde).
 • Gebruik voor de droge huid liever mineraalwater dan kraanwater.
 • Kraanwater en zeep drogen de huid uit omdat ze beschermende huidvetten kunnen verwijderen.
 • Dep de huid na het reinigen met een oliehoudende lotion om de poriën te sluiten en extern vuil buiten te sluiten.
 • Eindig met een milde vochtinbrengende en voedende crème.
 • Gebruik geen washandjes.

Het verzorgen van een droge huid

Een droge huid is lastig te verzorgen. De kwaliteit van de verzorging van een droge huid is uitermate afhankelijk van de producten die je gebruikt. Verzorg de huid met een rijke vochtinbrengende dagcrème die speciaal is ontwikkeld voor de droge huid. Gebruik –eventueel vochtinbrengende– oogcrème. Gebruik ’s avonds een rijkelijk voedende, beschermende en reparerende nachtcrème die eveneens specifiek voor de droge huid bedoeld is.

Een vochtinbrengend masker, serum en/of ampullenkuur op zijn tijd doet wonderen voor een droge huid. Gebruik kleine beetjes rozenolie voor dat beetje extra verzorging. Veel water en groene thee drinken helpt afvalstoffen af te voeren. Wees verder extra zacht en zorgzaam voor een droge huid en pas op met zwaardere cosmeticaproducten. Droge huid is vaak gevoelig en kan gaan neigen naar overgevoeligheid.

Het reinigen & verzorgen van een gemengde huid

gemengde huidJe huidtype is mede verantwoordelijk voor de gezondheid en esthetiek van je huid. Met het huidtype bedoelen we in dit geval niet de huidskleur, maar het vetgehalte en de kwaliteit van de huid. Elk type huid dient op een andere manier te worden verzorgd en gereinigd. In dit artikel lees je hoe je de gemengde huid optimaal reinigt en verzorgt.

De kenmerken van een gemengde huid

Kennis over huidtypes verschaft kansen en mogelijkheden om je huid mooi en gezond te houden. Een gemengde huid wordt gekenmerkt door:

 • Zowel vette als droge gedeelten van de huid
 • De zogenaamde T-zone (vette kin, neus en voorhoofd)
 • Droge wangen
 • Een verstoorde vochtbalans
 • Puistjes op en rondom kin, neus en voorhoofd
 • Zichtbare maar onopvallende poriën
 • Een gezonder aanzien dan een uitsluitend droge of vette huid

Het reinigen van een gemengde huid

Het reinigen van een gemengde huid is lastig, omdat je de droge delen niet nog verder wilt laten uitdrogen, maar de huid ook niet nog vetter wilt laten worden door niet grondig genoeg te reinigen. Reinig een gemengde huid twee keer per dag. Gebruik een alcoholvrije, zeepvrije, pH-neutrale en dus milde reinigingsmelk of reinigingsmousse die hydrateert en ietwat schuimt.

Reinig de gemengde huid liever met mineraalwater dan kraanwater. Kraanwater en zeep drogen de toch al droge delen van de huid nog verder uit omdat ze beschermende huidvetten verwijderen. Gebruik na het reinigen een milde lotion om de poriën te sluiten en extern vuil buiten te sluiten. Sluit af met een vochtinbrengende en voedende crème die niet te vet en zeker niet te agressief is.

Het verzorgen van een gemengde huid

Een gemengde huid moet worden gevoed en gehydrateerd zonder dat de vette delen nog vetter worden.

 • Gebruik overdag een lichte vloeibare dagcrème met UV-filter.
 • Gebruik een oogcrème op waterbasis.
 • Breng ’s nachts een balancerende, reparerende en voedende nachtcrème aan, het liefst op waterbasis en speciaal ontwikkeld voor de gemengde huid.
 • Gebruik de crèmes vaker op de wangen dan op de T-zone.
 • Regelmatig een algenmasker of kleimasker en/of een lichte peeling gebruiken helpt soms en kan in ieder geval geen kwaad.
 • Water en groene thee helpen je lichaam afvalstoffen kwijt te raken.
 • Neem voldoende vitamine A tot je.
 • Vet- en vocht-absorberende make-up helpt de glimmende delen te camoufleren.

Heb jij een van bovenstaande natuurlijke remedies voor een droge huid geprobeerd en wat zijn jouw ervaringen? Aanvullende tips om een droge huid te behandelen zijn uiteraard ook welkom. Laat hieronder een reactie achter!

3 Reacties

 1. Ja, dat is juist en heel belangrijk. Ik gebruik altijd deze ingrediënten: soms honing en citroensap samen, soms banaan, en soms melk met honing. Ik ben zeer tevreden met deze site. Merci!

  • Dankjewel voor je bemoedigende reactie en aanvullende tips ten aanzien van natuurlijke middelen tegen een droge huid!

 2. In het geval van Griekse yoghurt… Moet je dan gewoon een dun laagje aanbrengen en laten opdrogen? En het dan eraf ‘peelen’? Hele fijne website dit, blij dat ik hem ben tegengekomen. :) Gaat bij m’n bladwijzers!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.