De “normale wrat” of verruca vulgaris is een kleine, harde, eeltige huidtumor die wordt veroorzaakt door een Humaan Papillomavirus (HPV). Ze zijn volledig goedaardig en komen heel veel voor. Wratten komen het vaakst voor op:
- Handen, vingers + armen
- Voeten, voetzolen & tenen
- Neus
Hoe ontstaan wratten?
Vooral kinderen hebben wel eens te kampen met wratten; voornamelijk op handen en/of voeten. Het Humaan Papillomavirus (HPV) wordt overgedragen door huid-op-huid-contact. Met name wanneer een wrat is opengekrabd, verspreidt het virus zich snel en gemakkelijk. Op deze manier worden niet alleen andere huiddelen besmet, maar ook andere personen. Wanneer je als kind wratten hebt zul je immuniteit opbouwen en als volwassene niet meer door wratten worden geplaagd. Bij een extreem lage weerstand kan dit nog wel voorkomen. In ruim 80 procent van de gevallen verdwijnen wratten binnen een jaar, zonder medicatie.
Wrat weghalen: hoe verhelp je wratten?
Wratten gewoonweg niet behandelen is doorgaans een prima optie. Ze verdwijnen immers vanzelf en soms is het pijnlijker en kwalijker om de wrat te verwijderen dan om hem weg te halen. Wanneer er klachten optreden is verwijdering natuurlijk wenselijk. Er zijn verschillende effectieve en efficiënte methodes om wratten weg te halen. Hieronder zullen we de meest gangbare methodes bespreken.
- Bevriezen met vloeibare stikstof: Wratten kunnen worden bevroren met vloeibare stikstof waardoor de cellen afsterven.
- Druppels, zalven en tincturen: Er zijn uiteenlopende druppeltjes en zalfjes op de markt met verschillende werkzame stoffen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn: – Salicylzuur; – Cignoline; – Monochloorazijnzuur.
- Wegbranden via electro-coagulatie: Electro-coagulatie, electrochirurgie of cryotherapie is het wegbranden van wratten met een soort kleine lasbrander.
- Raspen of curetteren: Curetteren is het laagje voor laagje wegschrapen van de wrat. Doorgaans wordt de onderlaag alsnog gecoaguleerd of behandeld met vloeibare stikstof.
- Laserbehandeling: Met een CO2-laser, Erbium-YAG laser wordt de wrat weggebrand.
- Bleomycine: Bleomycine is een chemotherapeuticum dat wordt gebruikt bij kankerbehandeling. Bleomycine wordt alleen bij zeer hardnekkige wratten ingespoten.
- Immunocontacttherapie: Met sterke contactallergenen zoals dinitrochloorbenzeen (DNCB), squaric acid dibutylester (SADBE) of diphencyprone (DPCP) wordt een contactallergische reactie uitgelokt die zich (hopelijk) tegen de wrat richt.
Heb jij vragen, opmerkingen of ervaringen omtrent wratten die je wilt delen? Laat dan hieronder een berichtje achter!