American Toad, Bufo americanusDe “normale wrat” of verruca vulgaris is een kleine, harde, eeltige huidtumor die wordt veroorzaakt door een Humaan Papillomavirus (HPV). Ze zijn volledig goedaardig en komen heel veel voor. Wratten komen het vaakst voor op:

  • Handen, vingers + armen
  • Voeten, voetzolen & tenen
  • Neus

Hoe ontstaan wratten?

Vooral kinderen hebben wel eens te kampen met wratten; voornamelijk op handen en/of voeten. Het Humaan Papillomavirus (HPV) wordt overgedragen door huid-op-huid-contact. Met name wanneer een wrat is opengekrabd, verspreidt het virus zich snel en gemakkelijk. Op deze manier worden niet alleen andere huiddelen besmet, maar ook andere personen. Wanneer je als kind wratten hebt zul je immuniteit opbouwen en als volwassene niet meer door wratten worden geplaagd. Bij een extreem lage weerstand kan dit nog wel voorkomen. In ruim 80 procent van de gevallen verdwijnen wratten binnen een jaar, zonder medicatie.

Wrat weghalen: hoe verhelp je wratten?

Wratten gewoonweg niet behandelen is doorgaans een prima optie. Ze verdwijnen immers vanzelf en soms is het pijnlijker en kwalijker om de wrat te verwijderen dan om hem weg te halen. Wanneer er klachten optreden is verwijdering natuurlijk wenselijk. Er zijn verschillende effectieve en efficiënte methodes om wratten weg te halen. Hieronder zullen we de meest gangbare methodes bespreken.

  • Bevriezen met vloeibare stikstof: Wratten kunnen worden bevroren met vloeibare stikstof waardoor de cellen afsterven.
  • Druppels, zalven en tincturen: Er zijn uiteenlopende druppeltjes en zalfjes op de markt met verschillende werkzame stoffen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn: – Salicylzuur; – Cignoline; – Monochloorazijnzuur.
  • Wegbranden via electro-coagulatie: Electro-coagulatie, electrochirurgie of cryotherapie is het wegbranden van wratten met een soort kleine lasbrander.
  • Raspen of curetteren: Curetteren is het laagje voor laagje wegschrapen van de wrat. Doorgaans wordt de onderlaag alsnog gecoaguleerd of behandeld met vloeibare stikstof.
  • Laserbehandeling: Met een CO2-laser, Erbium-YAG laser wordt de wrat weggebrand.
  • Bleomycine: Bleomycine is een chemotherapeuticum dat wordt gebruikt bij kankerbehandeling. Bleomycine wordt alleen bij zeer hardnekkige wratten ingespoten.
  • Immunocontacttherapie: Met sterke contactallergenen zoals dinitrochloorbenzeen (DNCB), squaric acid dibutylester (SADBE) of diphencyprone (DPCP) wordt een contactallergische reactie uitgelokt die zich (hopelijk) tegen de wrat richt.

Heb jij vragen, opmerkingen of ervaringen omtrent wratten die je wilt delen? Laat dan hieronder een berichtje achter!

34 Reacties

  1. Johanna Bernard Reageer

    Ik heb een middeltje dat werkt heel goed, al jaren gedaan met groot succes. Neem een vitaminen C pil en schrap er met een mesje genoeg poeder van, om met een heel klein beetje water of spit in een paste en smeer het op de wrat, pleister erover en laat maar letter want het zuur van de vitaminen C gaat ’t wegnemen. Herhaal dit als ’t langzaam gaat totdat hij helemaal verdwenen is. Geeft groot succes.

  2. Hoi, Ik heb dat lijm ding tegen wratten geprobeerd, maar dat werkte niet. Kan iemand uitleggen hoe dat nagellak ding moet of iets anders dat geen pijn doet? Vertel het me, ik heb echt een hekel aan wratten!

    • Wratjes zijn een virus maar heb nu echt een pijnloze oplossing. De steel van de paardenbloem open maken en dat sap over de wrat wrijven .Als er geen paardenbloemen in de buurt zijn aardappelschil en tuinboon ook openmaken en wrijven maar… Na enkele weken is de wrat verdwenen.

    • Dit zijn bakerpraatjes… (Sap van) Ui, prei, paardenbloem, tuinbonen, aardappel, alleslijm, nagellak, zout, honing, bruine basterdsuiker, tandpasta, bananenschil, pleisters, duckttape, schilderstape, transparante plakband, prei, keukenstroop, zeep, vijgen, massage-olie, olijfolie, melk, garnalenpasta, Sudocrem, vaseline, ijs, vilt, stinkende gouwe, knoflook, geelwortel, peper, azijn, sinaasappelschil, tea trea olie, roomboter, schoolkrijt en zelfs tandaanslag, (ochtend)urine, speeksel en slootwater… Al deze methodes berusten op willekeur en toeval. Verdwijnt je wrat, dan zou deze ook uit zichzelf zijn verdwenen (want dat kan!). Verdwijnt je wrat niet, dan is deze gegarandeerd verdwenen tegen de tijd dat je al deze huis-tuin-en-keuken-middeltjes hebt uitgeprobeerd. En de laatste die je op de wrat hebt aangebracht voordat ie verdween, is daarmee een wondermiddel tegen wratten! ;)

    • Ik ben het helemaal met je eens, Jurjan! Wratten kun je voorkomen met behulp van strenge hygiënemaatregelen (die ervoor zorgen dat je het wrattenvirus bij je uit de buurt houdt). Denk maar eens aan:

      • Elke dag de voeten wassen; bij voorkeur zonder zeep en met een pH-neutrale emulsie.
      • Je voeten te allen tijde goed afdrogen met een schone handdoek, met name tussen de tenen.
      • Iedere dag je sokken verversen; bij voorkeur sokken aandoen van een organische stof –zoals katoen– die optimaal transpiratievocht in zich opneemt en ventileert.
      • Goed schoeisel dragen: goede pasvorm, optimale ventilatie, bij voorkeur van leer. En regelmatig schoenen wisselen!
      • Altijd sokken, (sports)schoenen en/of slippers dragen in gemeenschappelijke doucheruimten, sportzalen en zwembaden.
      • Kinderen: niet krabben, niet nagelbijten, niet neuspeuteren…

      Vooral de kans op besmetting en verspreiding beperken is van cruciaal belang! Dus jezelf goed beschermen en vooral niet gaan zitten krabben en frunniken… Behandeling van wratten heeft niet altijd zin, en de effectiviteit / efficiëntie qua behandeling is afhankelijk van de soort –al dan niet HPV-geïndiceerde– wrat: waterwratten / bolhoedwratten (mollusca contagiosa), gewone wratten (verruca vulgaris), ouderdomswratten (verruca seborrhoica), voetwratten (verrucae plantares), platte wratten (verruca plana), steelwratten (verruca filiformis), genitale wratten (condylomata acuminata), et cetera. Veel mensen staan er niet eens bij stil dat er verschillende soorten wratten bestaan en dat de ene wrat de andere niet is. Bij waterwratjes –door toedoen van een molluscipoxvirus: het molluscum contagiosum virus– is afwachten doorgaans de beste strategie… Bij gewone en vlakke wratten wordt vaak salicylzuur (al dan niet met ditranol) of tretinoïne op de huid aangebracht, wat voor een snellere genezing kan zorgen. Maar hoe dan ook worden wratten veroorzakt door virussen en zul je deze virussen niet doden door een beetje azijn, tandpasta, tuinbonensap of paardenbloemensap op de aangedane huid aan te brengen.

    • Hey, Ik had eens opgezocht op google: Hoe krijg je wratten weg? En toen las ik dat je lijm op je wratten moet smeren (bijvoorbeeld in de avond) en dan zijn je wratten in de ochtend helemaal weg. Dus ik had dat geprobeerd (ik heb zo’n 20 wratten op mijn voeten) en in de ochtend waren ze allemaal weg! Dus ik raad jullie zeker aan om dat te doen! Die lijm is gewone vaste Pritt lijm. Groetjes van mij! :)

    • Er zijn heel veel mensen die Pritt Stift (plakstift), lijm / alleslijm, plakband of Duct-tape c.q. Duck Tape gebruiken om wratten te verwijderen. Mogelijkerwijs vindt er een bepaalde reactie / interactie plaats tussen chemische stoffen in de lijm en de wrat, waardoor het immuunsysteem wordt gestimuleerd om de wrat en het wrattenvirus op te ruimen. Er is enkel geen enkele wetenschappelijk bewijslast voor deze wrattenverwijderingsmethode. En deze behandeling is dan ook zeer omstreden en twijfelachtig… Groeten, Paul

  3. Hey, ik heb een wrat op mijn grote teen aan mijn linker voet. Kan iemand mij vertellen wat ik het beste kan doen? Ik heb hem al een beetje uitgeknepen en er kwam wat geel spul uit. Hoe kan ik dit voorkomen en hoe kan ik hem verwijderen?! AUB HELP ME!

    • Stinkende gouwe is een soort onkruid. Het sap van die stengels is geel- oranje en als je dit er gedurende 2 weken aanwrijft verdwijnt de wrat.

    • Issa, je kan naar de dokter toe gaan of Formule W Wrattentinctuur op de wratten doen.

    • Wratten moet je zoveel mogelijk nat houden met een watje met eigen urine… een oude beproefde methode. Na korte tijd is de wrat dan weg en blijft weg… Succes gegarandeerd!

  4. Jarenlang had ik een vrij grote wrat aan mijn vinger. Ik vond het erg ontsierend. Allerlei pogingen heb ik ondernomen om de wrat te laten verwijderen zoals bevriezing, tinctuur van de zwarte vlieg uit Mexico, behandeld met Thuja (Dr. Vogel), formule W enz. Opeens herinnerde ik mij van mijn schoolopleiding dat vitamine B6 gebruikt wordt bij zenuwaandoeningen. Ik had namelijk veel last van Ischias. Na een week vitamine B6 geslikt te hebben was de wrat plotseling verdwenen. Achteraf denk ik dat ik té weinig weerstand had en daardoor die wrat heb gekregen.

  5. Ik heb voor komende maandag een afspraak, en ik zie er enorm tegen op. Ik heb er geen last van, maar de dermatoloog vindt het beter om ze preventief te verwijderen. In totaal 7 stuks,2 aan de voorkant in mijn haar,ook in de knieholte, en verder op mijn lichaam. Heeft iemand ervaring met het laseren,je moet er ook een verdoving voor krijgen. Weet niet of ik het nog af kan zeggen

  6. Ik heb een wrat boven mijn wijsvinger en hij gaat niet weg. Het is enorm irritant. Kan iemand me helpen? Ik wil van dat rotding af!

  7. Ons dochtertje heeft 5 wratten op haar ene voetje.Afgelopen vrijdag bij de huisarts geweest.
    Twee ervan zijn aangetipt (bevroren).Ze krijstte alles bij elkaar.De andere drie moet ik 10 dagen lang met een zalf behandelen. Nu vertelde de assistent,dat je ook duktape ervoor kunt gebruiken.
    Zij heeft er een protocol overgeschreven.Ik dacht: duktape??? Wat is dat?
    Dat is zilvergrijze tape die je voor allerlei klusjes in en rondom het huis gebruikt.
    Je knipt de duktape op maat van de wrat.Een paar dagen laten zitten met daaroverheen een pleister.Dan weer vernieuwen.Het duurt wat langer voordat de wratten weg zijn.Maar het schijnt te helpen.

  8. ik heb een dikke vrat op mijn middevinger hoe krijg ik die eg en is dat met die doorzichtige nagelak el allemaal echt?

    • Zoals ik al eerder ondervond: Zweedse kruidenbitter van Maria Treben! Gaasje doordrenken met het vocht, pleister er op, mogelijk nog enkele keren hernieuwen, en algauw zal je de wrat kunnen afpellen!

  9. Er zijn verschillende middeltjes: je kan “stinkende gouwe” gebruiken, een onkruid, met gele bloempjes, dat in de schaduw groeit en waarvan de stengels een gele emulsie afscheiden wanneer je ze afbreekt. Het is die gele vloeistof dat je op de wrat moet deppen.
    Verder kan je ook een aftreksel maken van lookteentjes in zeezout en azijn. Hiermee moet je de wratten inwrijven. Je kan de teentjes ook met een zwachtel een nachtje op de wrat laten zitten.
    En dan is er nog het wondermiddel van Maria Treben: haar zweedse kruiden. Om eerlijk te zijn: bij de apotheek kan je de juiste verdeling van de kruiden krijgen. Koop een fles jenever, met een vrij hoog alcoholgehalte en zonder smaak (geen appeljenever of zo) en trek zelf de kruiden. Ik kan je verzekeren, je kan er jaren mee doen en het goedje is echt voor alles goed: voor wratten, keelpijn, koorts, wonden,……..

    • Hallo Els!
      Jóuw antwoord kan ik enkel maar bijtreden!
      Ik had al eerder stinkende gouwe uitgeprobeerd, heb ik in mijn tuin staan, maar het resultaat bleef uit! Misschien had de ‘drager’ van de wratten geen geduld..
      Overigens: stinkende gouwe ( chelidonium, moedertinctuur voor uitwendig gebruik) neem ik ín!! Ik heb nl. een nogal wisselvallig werkende lever: de ene keer te vlug, de andere keer dan weer te traag! Ik kreeg die raad van mijn dokter: neem 7 druppeltjes in wat water!
      En onmiddellijk heb ik er hulp van!
      De apothekers bibberen als ik hen meedeel dat ik het middel inneem, maar het werkt écht, enkel maar de dosis van 7 druppeltjes ( één keer/dag) niet overschrijden, en als er al eens eentje teveel valt, kan het geen kwaad! Bovendien is het na één keer innemen niet meer nodig: chelidonium draineert/ontgift de lever, hoe raar het ook mag klinken!
      Nu zit ik op een heel ander spoor, dus: voor de wratten die zó groot waren, heeft het verse sap niet geholpen, maar zoals ik al zei: geduld is een mooie zaak!! ;o)

  10. Nochtans is kruidenbitter het énige dat hielp!
    Hij had er 16, de huisdokter wou daar zelf niets aan doen, maar bevriezen is héél erg pijnlijk en begin maar eens met 16 wratten te leten bevriezen!

    Maria Treben!! Een gaasje doordrenken met het sap en vasmaken met een gewone pleister!

  11. Er bestaat helemaal niet zoiets als een moederwrat. En de werking van allerlei kwakzalverige middeltjes als kruidenbittertjes is ook klink-klare onzin. Wratten ontstaan spontaan door HPV op verschillende plekken en gaan op den duur weg wanneer het lichaam imuniteit heeft opgebouwd tegen het virus. De middeltjes die u gebruikt heeft zijn dus niet de reden dat de wratten verdwenen zijn. Maar het lichaam zelf heeft het virus “opgeruimd”. Mensen, gelooft u alstublieft niet in allerlei wondermiddeltjes die derden voorschrijven in forums en op websites. Houd de plek goed schoon, ga naar de huisarts of huid-therapeut en overleg wat het beste is om te doen.

    • Bent u dokter?? We zijn met hem naar de dokter geweest die het niet zag zitten om 16 wratten weg te halen!!!
      M’n dochter heeft – toen ze nog een tiener was – ondervonden hoeveel pijn bevriezen van een wrat met zich meebrengt!! Bovendien wordt die methode niet meer zoveel toegepast!

      De jongen liep er al een tijd mee, en een twee-tal dagen ná het behandelen met de ‘kwakzalversmiddeltjes’, zoals u die noemt, is de grootste wrat ( volgens de dokter !!! dé moederwrat!! ) uitgepeld kunnen worden, wat voordien helemaal niet mogelijk was! Alle andere wratten zijn dan in een 2-tal dagen, verdwenen!
      Men heeft zo van die mensen die menen dat ze de wijsheid in pacht hebben! In plaats van eerst met de natuur problemen op te lossen nemen ze het liefst allopatische middelen in, die dan weer nevenwerkingen hebben op het hele lichaam!
      ‘Zot zijn doet geen zeer’, maar betweterig zijn en kankeren kan de gezondheid schaden: daar word je zo kregelig en negatief door, helemaal niet bevorderlijk voor de algemene gezondheid!

  12. Het kruidenbitter van Maria Treben, ook verkrijgbaar bij Colruyt! Anders in de natuurvoedingszaken.
    Compresjes leggen met doordrenkte gaasjes, goed doorweekt met dit kruidenbitter, en oppassen voor de kledij want er kunnen vlekken achterblijven op kledij enz…
    Succes!

    MVG,

  13. Hallo, ik heb een wrat op me knie doet geen pijn ofzo, maar weet iemand hoe ik hem snel wegkrijg?

    Alvast bedankt,

    Mo

  14. Hi Diana!

    Nu pas lees ik jouw vraag in verband me die wratten!
    Het kruidenbitter van Maria Treben’, kan je verkrijgen in iedere natuurvoedingszaak en ook in de Colruyt!
    Ik hoop maar dat jij nu niet helemáál onder de wratten zit! ;o<

    Groetjs,
    Christina

  15. @ die ene onder mij

    Ik las dat iemand dat ook had. Je kunt er alleen tijdje ( 2 weken hooguit ) niet op lopen daarna is het weg.
    Niks ernstig~`

  16. He Christina,

    Ik heb last van hetzelfde probleem, nu ben ik door jou verhaal op zoek gegaan naar dat “kleine kruidenbitter” maar ik weet niet precies wat ik moet hebben. Zou jij mij misschien kunnen vertellen waar je dit hebt gekocht? Het zou mij (hopelijk) enorm helpen!

    Alvast bedankt!

  17. Christina Ryckelynck Reageer

    Ik krijg geen racties, maar geen nood: alle wratten zijn weg!:-)
    Ik heb ze volledig weggekregen door de moederwrat aan te pakken, en in twee dagen was die weg door het leggen van een met ‘het kleine kruidenbitter van Maria Treben’ doordrengt stukje gaas op de moederwrat!
    Vervolgens een pleistertje erop omdat die kruidenbitter vlekken veroorzaakt en er natuurlijk ook moest blijven op zitten!
    Alles was er uit,( ook de kleinere wratten zijn spontaan verdwenen )de pijn was weg, niettegenstaande er nog in gepulkt werd, dus: voor diegenen die met hetzelfde probleem zitten maar ver van míjn eerste vraag afstand namen: doen!!!

  18. Christina Ryckelynck Reageer

    Mijn kleinzoon van dertien heeft wel 16 wratten op de ene voetzool en een vier-tal op de andere.
    Hij heeft voornamelijk pijn als hij stil staat en zo op die wratten druk uitoefent, ook al is hij heel fijn gebouwd, dus geen zwaar gebouwde jongen.
    De huisarts stelt voor om die wratten onder korte verdoving en via laser weg te laten halen, de verdoving zou noodzakelijk zijn omdat er zoveel wratten op één voetzool zitten.
    Nu zijn wij daar helemaal niet happig op. Vooral die verdoving en dan nog eens de pijn achteraf – waarbij hij een tijd niet op die voet zal kunnen staan – baart ons zorgen! En als ik nu lees dat wratten spontaan kunnen verdwijnen naar de volwassenheid toen, dan heb ik nog meer twijfels!!
    Wie heeft ervaring met een dergelijke ingreep,
    MVG,

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.