Het menselijk lichaam bestaat voor 55 tot 65 procent uit water. Bovendien is voor alle lichamelijke mechanismen en functies water nodig. Zonder water droogt je lichaam uit en bij een langdurig watergebrek sterf je van dorst en uitdroging.

Mensen raken continu water kwijt. Er wordt gezweet als het lichaam oververhit raakt. Water verdampt uit de huid, uit de slijmvliezen en via de ademhaling. Bovendien raak je vocht kwijt via de urine en ontlasting. Het vocht dat je dagelijks verliest, dient ook weer te worden aangevuld. Hierbij 5 tips voor een optimale vochthuishouding…

Interne vochthuishouding

Al het water in je lichaam wordt tezamen ook wel je ‘interne vochtbalans’ of ‘inwendige vochthuishouding’ genoemd. Deze termen wijzen erop dat je te weinig, maar ook te veel vocht in je lichaam kan hebben. De exacte hoeveelheid water in je lijf is afhankelijk van talloze  factoren, waaronder:

  • Hoeveel je eet en drinkt
  • Vocht-afdrijvende stoffen (cafeïne, diuretica e.a.)
  • Mate van ‘vocht vasthouden’ (oedeem)
  • Hormoonhuishouding
  • Transpiratie (zweten) & urinering (plassen)
  • Diarree (buikloop)
  • Klimaat & lichaamstemperatuur
  • Functionaliteit van nieren, alvleesklier & hart
  • Mineralenhuishouding (natrium, kalium, magnesium e.a.)
  • Speekselproductie, bloeddruk, overgewicht, zwangerschap etc.

Het is belangrijk dat je dagelijks ongeveer net zoveel vocht binnenkrijgt als dat je verliest.

Positieve & negatieve vochtbalans

Als je meer water binnenkrijgt dan je verliest, ontstaat een positieve vochtbalans. Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, ontstaat een negatieve vochtbalans. In principe zijn beide indicaties ongevaarlijk. Er zijn echter een paar uitzonderingen:

  • Als je te veel vocht kwijtraakt, droog je uit
  • Als je heel veel water drinkt, kun je een watervergiftiging oplopen
  • Als je veel vocht vasthoudt in je weefsels, word je mollig

Het moet dus heel gek lopen, wil een tekort of overschot aan water in je lichaam gevaarlijk worden. Bij een extreem tekort kan een infuus dienstdoen; bij een extreem overschot een vocht-afdrijvend middel (diureticum).

1. Water drinken voor je vochthuishouding

Water is van levensbelang, en je moet dan ook regelmatig vocht binnenkrijgen. Als je veel vocht vasthoudt, is het extra belangrijk om voldoende water te drinken. Je vochthuishouding kan zich dankzij drinkwater gemakkelijker stabiliseren en bijsturen.

Drinkwater wordt overschat

Hoewel drinkwater erg gezond is, wordt het drinken van water enorm overschat. Tot voor kort raadden veel artsen, diëtisten, voedingsdeskundigen, voedingsinstanties en zelfs overheden aan om tot wel 3 liter water per dag te drinken. Het drinken van veel water zou namelijk:

  • De werking van je nieren verbeteren
  • Ervoor zorgen dat je sneller afvalstoffen kwijtraakt (ontgiften)
  • De maag vullen en honger voorkomen…
  • … Zodoende helpen bij afvallen & afslanken
  • Hoofdpijn helpen voorkomen
  • Ten goede komen aan je concentratievermogen
  • De kwaliteit van je huid verbeteren

Veel water drinken is nutteloos

Bovenstaande beweringen berusten allemaal op fabels, en veel water drinken is dan ook volkomen nutteloos. Men heeft nooit kunnen bewijzen dat veel water drinken goed is voor de gezondheid. Recent onderzoek van de ‘University of Pennsylvania’ toot zelfs aan dat veel water drinken nergens goed voor is. (bron)

Je nieren ontgiften je lichaam; de hoeveelheid water in je lijf speelt daarbij niet of nauwelijks een rol. Ook je huid heeft genoeg aan “normale” hoeveelheden vocht. Hoofdpijn wordt uitsluitend minder dankzij water als deze wordt veroorzaakt door een kater. En het drinken van veel water kan je concentratievermogen juist verslechteren.

Bovendien voorziet je vaste voedsel in 75% van je dagelijkse water-behoefte. Een halve liter drank per dag is daarom genoeg voor een optimale vochthuishouding. Dit mag water zijn, maar ook een andere drank. Al met al is water gezond, maar heeft het geen voordelen om véél water te drinken. (bron)

Hieronder bespreken we wat je wél kunt doen om een optimale vochthuishouding te bewerkstelligen.

2. Opletten met zout t.b.v. vochtbalans

Het menselijk lichaam heeft bepaalde mineralen nodig om een gezonde vochtbalans te handhaven. Vooral natrium (zout) en kalium regelen je vochthuishouding. Calcium, magnesium en chloor beïnvloeden in mindere mate het water in je lijf. Zowel een overschot als een tekort aan deze mineralen kan funest zijn voor je vochtbalans.

Het menselijk lichaam bevat zout, voornamelijk in het bloed en weefselvocht, dus buiten je cellen. Zout heeft als belangrijkste taak het op peil houden van de vochtbalans door water aan te trekken. Kalium fungeert juist binnen de cellen; het zorgt ervoor dat een overschot aan natrium kan worden uitgescheiden via de urine.

In de moderne voeding zitten enorme hoeveelheden zout. Hoe meer zout je eet, des te slechter je natrium-kalium-balans en des te meer vocht je vasthoudt. De doorsnee westerling krijgt 2 tot 3 keer zoveel zout binnen als men nodig heeft. Een dergelijk zout-overschot kan botklachten, verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en vochtstapeling in de hand werken.

De mineralen in je lichaam moeten in balans zijn. Te hoog is niet goed, te laag evenmin. Als je natriumgehalte te hoog is, kunnen kalium, calcium en magnesium ervoor zorgen dat je lichaam overtollig water kwijtraakt. Deze mineralen zitten o.a. in bananen, yoghurt, havermout, zilvervliesrijst, cranberrysap en gember.

Je kunt de gehaltes van natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor in je bloed laten testen bij een huisartsenlaboratorium.

3. Geraffineerde suiker verslechtert je vochthuishouding

Suikers verhogen je bloedsuikerspiegel en indirect ook je insulineniveaus. Insuline zorgt ervoor dat overtollig natrium (zout) minder gemakkelijk kan worden uitgescheiden via de urine. Dus: hoe meer suiker, des te meer insuline, des te meer zout en des te meer vocht je lichaam vasthoudt. Het is dan ook verstandig om suiker –en met name geraffineerde suikers– te minderen om je vochtbalans te optimaliseren. Dus beperk sterk-suikerhoudende producten; met name snoep, koekjes, frisdranken, ijs en dergelijke.

4. Pas op met diuretica (vocht-afdrijvende medicatie)

Een diureticum is een water-afdrijvend geneesmiddel. Diuretica zorgen er namelijk voor dat de nieren meer vocht afvoeren middels urinelozing. Ze worden zodoende ook wel plastabletten of plaspillen genoemd. Diuretica worden vooral ingezet ter behandeling van hypertensie (verhoogde bloeddruk) en oedeem (vocht vasthouden). Helaas kennen diuretica tal van bijwerkingen die van negatieve invloed zijn op de interne vochthuishouding. Zo kan een diureticum uitdroging en elektrolytenstoornissen (afwijkingen in de mineralenhuishouding) in de hand werken.

5. Alcohol verstoort je vochtbalans

Alcohol in je bloed verdrijft vocht uit je blaas. Dat komt omdat alcohol de aanmaak van ‘anti-diuretisch hormoon’ (ADH) remt. Bij een gebrek aan ADH gaan de nieren harder werken en verlies je veel vocht via je urinelozing. Dit is meteen ook de reden dat je vaker moet plassen als je alcoholische drankjes nuttigt.

Doordat alcohol uitdroging oftewel dehydratie in de hand werkt, gaat je lichaam op langere termijn juist méér vocht vasthouden in  cellen en weefsels (tussen de cellen). Als je je interne vochthuishouding wilt optimaliseren, kun je dus maar beter geen alcohol drinken.

“Kater” door vochtgebrek

Alcohol zorgt er tevens voor dat de hoeveelheid vocht rondom je hersenen afneemt. Zodoende krijgen je hersenen de kans om tegen de binnenwand van je schedel te botsen. Zodoende ontstaat de barstende hoofdpijn die onderdeel vormt van de beruchte “kater”.

5. Diuretica kunnen de vochtbalans verbeteren of verslechteren

Diuretica zijn vochtafdrijvende medicijnen. Veel mensen kennen vocht-afdrijvende medicatie beter als “plaspillen” of “plastabletten”. Diuretica worden gebruikt ter behandeling of preventie van vochtophoping (“vocht vasthouden”), hoge bloeddruk, hartverzwakkingen en hartfalen.

Plastabletten kunnen je interne vochthuishouding verbeteren, maar ook verslechteren. Diuretica kunnen er namelijk voor zorgen dat je te veel mineralen (kalium e.a.) verliest via je urinelozing, waardoor je bloeddruk, vochtbalans en hartpompfunctie worden verstoord. Kaliumsparende plaspillen zijn doorgaans veiliger in gebruik en beter voor de vochtbalans dan niet-kaliumsparende plastabletten.

6. Cafeïne werkt vocht-uitscheidend

Cafeïne staat onterecht bekend als een vochtafdrijvende stof. Cafeïne werkt namelijk veeleer vocht-uitscheidend dan vocht-afdrijvend. Cafeïne heeft -in tegenstelling tot alcohol- namelijk géén invloed op je ADH. Er wordt dus NIET méér urine aangemaakt en er wordt dus ook geen aanvullende hoeveelheid vocht afgedreven. Wel wordt het vocht dat toch al zou worden uitgeplast sneller c.q. eerder geloosd. Cafeïne heeft zodoende geen vochtafdrijvende, maar een vochtuitscheidende werking.

Tip: kijk ook eens naar deze tips tegen vocht vasthouden van Gezondr!

7. Nicotine is slecht voor je vochthuishouding

Overtollig water wordt via de bloedbaan naar de nieren gebracht en door de nieren geloosd via je plasbuis. Nicotine heeft een vasoconstrictorisch effect; dat houdt in dat je bloedvaten tijdelijk vernauwen. Ook kan nicotine bijdragen aan “atherosclerose”, een chronische ontstekingsreactie waardoor blijvende vaatvernauwing ontstaat. Als je bloedvaten vernauwen, verslechteren je bloeddruk en hartpompfunctie. Roken is zodoende zeer slecht voor je lichamelijke vochtbalans.

8. Pas op voor een verhoogde bloeddruk!

Een verhoogde bloeddruk (hypertensie) gaat doorgaans hand in hand met een verstoorde vochthuishouding. Als je bloeddruk te hoog is, komt er namelijk te veel druk op je bloedvaten te staan. Zodoende wordt er overdreven veel vocht vanuit de bloedbaan in de weefsels geperst.

Daarnaast kan een verhoogde bloeddruk een blokkade in het lymfestelsel veroorzaken. Het lymfestelsel fungeert als drainage (afvoersysteem) van je lichaam. Door toedoen van een lymfeblokkade kunnen dan ook allerlei vochtophopingen ontstaan. Mogelijke gevolgen hiervan zijn dikke voeten, dikke enkels, dikke benen en een “opgeblazen” voorkomen. Laat dus direct je bloeddruk meten indien je vermoed dat je aan een verstoorde vochtbalans lijdt!

Tot slot

Je interne vochthuishouding wordt met name beïnvloed door mineralen (zout e.a.), koolhydraten (simpele suikers), hormonen, alcohol, medicijnen, je nieren en de functionaliteit van je hart. Om die reden zijn er talloze factoren waar je op moet letten als je je interne vochthuishouding wilt verbeteren. Een algehele gezonde leefstijl is dan ook de meest effectieve en efficiënte manier om een verstoorde vochtbalans te voorkomen en verhelpen. Dat betekent: gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd eten; veelvuldig sporten; voldoende en regelmatig slapen; stress beperken.

Let jij onder meer op jouw intake van water, zout, suiker, alcohol, medicijnen en mineralen ter verbetering van je interne vochtbalans? Laat hieronder je reactie achter!

27 Reacties

  1. Sinds ik op mijn 17e in mijn ene nier een niersteen had en op mijn 24e in de andere (beide er gelukkig uitgeplast) drink ik dagelijks minimaal 3 liter thee, 1 liter koffie en nog wat water en (soja)melk. Ook mijn voedsel bevat relatief veel water (pap, bouillon en veel groente en fruit). Hierna heb ik nog 1 keer last gehad van blaasgruis op mijn 36e. Ik was toen wat afgezakt in hoeveelheid drinken en dat ging kennelijk niet goed. Ik voel me met mijn huidige 64 jaar veel beter dan ik me ooit eerder gevoeld heb. Ook heb ik als enige in de familie geen hoge bloeddruk (ik voeg nergens zout aan toe en sport gemiddeld 1 uur per dag en wandel daarnaast nog gemiddeld 2 uur per dag). Dit ondanks het feit dat ik dus al vrijwel mijn hele leven dagelijks meer dan 5 liter vocht drink bovenop de vochtinname van mijn voedsel. Als ik minder drink heb ik overigens direct last van migraine, omdat de migraine getriggerd wordt door elke vorm van onregelmatigheid op de gebieden waken / slapen, inspanning / ontspanning, eten en drinken. Gelukkig kan ik hier goed mee omgaan, zodat ik slechts nog zelden een lichte migraine-aanval heb. Als ik overigens zie wat in mijn omgeving wordt gedronken aan hoeveelheden bier en frisdrank, dan zit m.i. vrijwel iedereen snel aan meer dan een liter per dag. Een halve liter lijkt me veel te weinig, zeker voor al die mensen die te weinig groente en fruit eten. Dus zonder duidelijke reden gezonde vochtinname (water / thee / koffie) minderen, lijkt me niet verantwoord…

  2. Hallo… als ik te weinig gedronken heb op een dag en ook wat zouter gegeten heb kan ik zomaar 7 ons zwaarder zijn, ik maak me er maar niet meer zo druk om. Maar is lastig omdat ik nl al 55 kilo afgevallen ben en natuurlijk niks wil aankomen… Zou er graag nog een kilo of 4 afwillen ben dan 68 kilo bij 1.82 dan is het goed voor mij… maar ik merk genoeg drinken en niet te zout houd mijn gewicht / vocht in balans.

  3. Dag Paul toch nog even dit mbt je artikel over de hoeveelheid drinken van water. Ik geloof dat de hoeveelheid water drinken sterk individueel wordt bepaald. Voor iedereen is dat verschillend. Dus zou ik de norm van een halve liter ook weer niet als allesomvattend durven aangeven. Ik weet en voel intuïtief aan dat ik meer nodig heb dan een halve liter. Ik geef workshops over het belang van water en daar krijg ik heel uiteenlopende reacties. Die gaan van bijna niets drinken tot heel veel. En dan vraag ik altijd: “Hoe voel jij je daar bij?” En als dat goed voelt ga ik dat niet tegenspreken. En vaak krijg ik wel opmerkingen als iemand te weinig drinkt. Maar ik ben wel akkoord dat je mensen niet mag opleggen dat ze zeker 3 liter water moeten drinken. Dus mijn motto is drink volgens je levensstijl en je lichaamsbouw,. Groeten Ellen.

  4. Hoi Paul dank voor je open en eerlijke antwoord, ik voel me gerustgesteld en heb weer meer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Heb zelf ook niet zulke goede ervaringen in het medische circuit en geloof sterk in de zelfhelende kracht van mijn eigen lichaam. Ik voel me fit en prima en zal me nu richten op wellicht wat krachttraining. Met het vergroten van mijn spiermassa zou het ‘vet verbranden ‘ beter kunnen gaan. Ik kijk met belangstelling uit naar je volgende artikel. Hartelijke groet, Marthe

    • Beste Marthe, Ik denk dat je het bij het rechte eind hebt… Ikzelf heb extreem slechte, maar ook extreem goede ervaringen met medisch specialisten. Van meerdere neurologen die de epilepsie van mijn vrouw ruim 10 jaar lang afdeden met ‘jonge meisjes vallen nu eenmaal flauw’ (terwijl wij wisten en aangaven dat er sprake was van epilepsie), tot een tropenarts die een extreem zeldzame bacteriële bloedinfectie net op tijd herkende en –klinkt wellicht dramatisch, maar toch– letterlijk mijn leven redde. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het menselijk lichaam tot heel veel in staat is, zolang je het maar optimaal voedt, verzorgt en uitdaagt… En dat er zowel binnen de reguliere geneeskunde als binnen het alternatieve circuit heel veel kwakzalvers en hoogdravers rondlopen die handelen vanuit macht of commercie, maar ook heel veel oprechte genezers die nog altijd het beste met de patiënt voorhebben. Je moet maar net bij de juiste arts / therapeut / specialist terechtkomen… Als puntje bij paaltje komt, wordt je algehele lichamelijke gesteldheid grotendeels bepaald door voeding en lichamelijke activiteit. Daarnaast wordt het belang van slaapkwaliteit en stressmanagement vaak enorm onderschat. Over deze onderwerpen heb ik inmiddels heel veel geschreven. Snuffel op Gezondr desgewenst ook eens rond binnen de categorieën afvallen, voeding, beweging, slaap en stress… Nogmaals dank voor je berichtjes! Groeten, Paul

  5. Ik wil je trouwens graag complimenteren over de inhoud van je site. Ik vind je erg volledig en objectief en kan me goed vinden in je standpunten. Heb me geabonneerd op je nieuwsbrieven. Zou nog wel graag willen weten wat je achtergrond is. Hartelijk dank alvast! :-)

    • Dankjewel voor je sympathieke berichtje! Omdat ik tegen steeds meer misstanden en blunders van medici in mijn privéleven aan liep, ben ik me op een gegeven moment zelf maar gaan verdiepen in de humane gezondheid. Dat doe ik nu al een jaar of 10 meer dan full-time… ik steek alles bij elkaar zo’n 60 tot 80 uur per week in Gezondr, waarbij ik enorm veel boeken en onderzoeken lees. Ik probeer zo veel mogelijk informatie op te slorpen en te delen met anderen. Ik heb vooralsnog geen medische achtergrond, dit is simpelweg een ‘uit de hand gelopen’ interesse. ;)

  6. Hoi Paul dank voor je snelle reactie en het artikel. Ik heb me laten doormeten in een gezondheidscentrum, het lijkt me een professioneel apparaat, een Tanita. Er komt een bonnetje uit met de volgende waarden: gewicht 107,4, vet % 50, vetmassa 53,7 kg, ffm 53,7 kg geen idee wat dit is, spiermassa 51 kg, tbw 39,1 kg, tbw % (vocht) 36,4, botmassa 2,7, buikvet 13. Hoewel ik flink overgewicht heb voel ik me erg goed, ben redelijk actief. Ik fiets 5 dagen per week gemiddeld 2 x 30 minuten naar mijn werk. Snap dan ook absoluut niet dat ik meer vet dan spieren heb. Voel me nu ongerust en denk erover om een uitgebreide scan te laten doen. Heb je daar ook nog ervaringen mee? Ze noemen het een HealthCheck en bevat een totale bodyscan. Dank alvast!

    • Beste Marthe, Ik geloof niet in de veronderstelde accuraatheid van ‘slimme weegschalen’ zoals de Tanita, Siltec en Detecto. Gemiddeld wijken de gemeten waarden al snel 8 tot 20% af en in geval van o.a. skeletgewicht is de inaccuraatheid dus nog veel aanzienlijker dan dat. Ik vind het echt heel erg vreemd dat discrepanties van slimme weegschalen die simpelweg niet kunnen stroken met de werkelijkheid niet worden opgemerkt door zulke professionals. Een skelet van 2 tot 3 kilo kan logischerwijs immers geen mensenlichaam dragen (onopgeleide voedingsconsulenten begrijpen simpelweg niet dat het hier om gewichtsprocenten gaat)… Total Body Scans zonder medische draagkracht vertrouw ik al helemaal niet! Het staat op mijn planning om hier een artikel over te schrijven, want er zijn heel veel dubieuze en onkundige partijen die hier over de rug van bezorgde mensen bakken met geld mee verdienen… Zulke Health Checks betreffen diagnostische onderzoeken gericht op vroege opsporing van (risicofactoren voor) allerhande gezondheidsaandoeningen, zonder dat daarvoor een medische indicatie bestaat. Er worden doorgaans talloze conclusies aan verbonden die eigenlijk helemaal niet kunnen of mogen worden getrokken. Zodoende leiden ze maar al te vaak tot een vals gevoel van ongerustheid of juist voor een vals gevoel van geruststelling. Mocht je toch graag een Total Body Scan laten uitvoeren, benader dan in ieder geval een partij die wordt gereguleerd via de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO). Ik zou mijn heil veeleer zoeken in gezond, gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk eten… en vooral ook lichamelijk actief blijven! Bij concrete gezondheidsklachten is onderzoek natuurlijk een absolute vereiste, maar laat je niet gek maken door ‘slimme’ weegschalen. En uitbaters van Full Body Scans (partijen die een al dan niet verouderde MRI-scanner opkopen en niet altijd over de bekwaamheid beschikken om MRI-scans naar behoren uit te voeren, af te lezen of te interpreteren…) richten zich –schandalig, maar het is echt zo– hoofdzakelijk op hypochonders… :( Zolang je je gezond en fit voelt, moet je je vooral geen zorgen maken om uitdraaien van gezondheidscentra. Wat is trouwens de professie van de eigenaar van het gezondheidscentrum? Heel veel succes in ieder geval! Groeten, Paul

  7. Beste Paul, Ik ben vandaag enorm geschrokken van een laag vochtpercentage van slechts 36%. Ik ben een vrouw van 55, 178 cm lang en heb vetpercentage van 50% en weeg momenteel 108 kg. Ik ben 10 jaar geleden met een gezonder leven begonnen, gestopt met roken, nagenoeg geen alcohol meer, veel groente, weinig granen, wel vlees en vis. Langzaam aan wel wat gewicht kwijtgeraakt maar sta al zeker 12 maanden stil. Ik leef gezond heb meer dan genoeg energie en drink 2 kopjes koffie, 1 kop groene thee en 2 liter water per dag en soms een glas rode wijn. Ik gebruik suppletie (multivitamine, vitamine D en Omega 3). Heb je enig idee waardoor mijn vochthuishouding zo uit balans kan zijn en wat ik kan doen dit te verbeteren? Hoor graag van je!

    • Beste Marthe, Hoe en door wie is de meting van je vetpercentage en vochtgehalte verricht? Een lichaamsvetpercentage van 50% in combinatie met een watergewicht van 36% lijkt me namelijk zeer onwaarschijnlijk. Dit zou betekenen dat je slechts 14% overhoudt voor ‘drooggewicht’ van o.a. beenderen, organen, huid, spieren en cellen… Dus weet je echt 100% zeker dat de metingen naar behoren zijn verricht? Logischerwijs zal je vochtpercentage naar verhouding afnemen naarmate je vetpercentage toeneemt, maar dan nog… alleen al het vrouwelijk skeletgewicht bedraagt doorgaans 10 tot maar liefs 15 kilo… Gemiddeld genomen bedraagt je skelet 12 tot 15% van je lichaamsgewicht en volledig droog (dus bijvoorbeeld na crematie) nog altijd 6 tot 7% (bron)… Sowieso zie ik op websites van diëtisten en gewichtsconsulenten steeds vaker de belachelijkste uitslagen van ‘slimme weegschalen’ staan. Zo wordt er door zulke ‘voedingsdeskundigen’ regelmatig beweerd dat het vrouwelijk skelet tussen de 2 en 3 kilo zou wegen, wat ronduit absurd is. (bron) Ja, echt onzinnig, want het menselijk skelet beslaat gemiddeld 30% van alle in het lijf aanwezige droge stof, vanwege de extreem hoge mineralenconcentratie in botten! Dus persoonlijk zou ik eens navragen of de gedane metingen c.q. berekeningen wel helemaal correct zijn uitgevoerd. Zie voor meer informatie over ‘slimme’ weegschalen desgewenst ook dit berichtje onder mijn artikel over de lichaamssamenstelling van vrouwen… Succes! Groeten, Paul

  8. Paul, Dank je voor reactie. Ik sport omdat ik het buikvet en de kipfilet bovenarm wilde verstevigen. Ik heb niet idee dat ik vocht vasthoud… De hoeveelheid water drinkt makkelijk weg daar het heet is (Turkije) ik heb dus ook geen vertrouwen in beide hier (meting waar ik 8x in ozonsauna ging) en dan meting kreeg met voedingsadviezen, maar gezien mijn gewicht, lengte, vetpercentage niet het probleem was raadde zij aan te combineren met sporten. Kan ik jou eventueel de meting in privémail doorsturen? Dit drinken van water en thee en glas melk en kefir is structureel dagelijks. Eet geen koek/snoep. Heb dan soms wel droge mond, met name dan ’s nachts. Hoop van je te horen. Maak me nu zorgen om vochthuishouding terwijl ik dacht meer dan voldoende te drinken.

    • Houd er rekening mee dat de drankjes die je drinkt bij lange na niet de enige bepalende factor zijn voor je vochthuishouding. Sterker nog: als je te veel drinkt, kan dat ten koste gaan van je elektrolytenbalans (qua kalium, magnesium, natrium, calcium en fosfaten) en zodoende juist voor aanvullend ‘vocht vasthouden’ zorgen. Als je zelf niet het idee hebt dat je te veel vocht vasthoudt, maak je dan vooral niet druk om je vochthuishouding. Ikzelf heb sterk het vermoeden dat steeds meer partijen met hippe weegschalen hun cliënten disbalansen in de lichaamsverhoudingen, lichaamssamenstelling, vethuishouding, vochthuishouding en hormoonhuishouding aanpraten die er helemaal niet zijn. Hoe je eruitziet en hoe je je voelt zegt VEEL meer dan de abstracte cijfertjes op een hypermoderne weegschaal. Zo’n weegschaal is bovendien VEEL minder accuraat dan sportscholen en fitnesscentra beweren en zit er (alleen al qua vetpercentage) algauw 6,5% tot maar liefst 20% naast. Qua vochthuishouding kan deze discrepantie zelfs nog groter zijn. Kortom: blijf lekker sporten; doe verschillende vormen van krachttraining, eet voldoende eiwitten en maak je geen zorgen om een (veronderstelde) verstoorde vochtbalans. Mocht je daar alsnog waarde aan hechten, dan kun je de uitslagen van de fitnessweegschaal desgewenst hier publiceren. Succes ermee! Groeten, Paul

  9. Hallo, Ik heb een vraagje. Ik sport sinds kort met een programma van sportschool gekregen. Ik had op 1 juli j.l. vochthuishouding van 31.5 nadat ze me adviseerde wat meer dagmelk te drinken. Glas melk kefir per dag en ’s avonds een Activia yoghurt voor slapen, ging het vocht in eerste week met 0.1 omhoog 2e week met 0.8 omhoog. Na een 3e week en start 5x per week sport 1.4 omlaag en nu laatste week 0.7 omlaag. Nu dus nog 30.3 waterhuishouding. Vetpercentage: 22.1 in de laatste 2 weken dus vanaf start sport ook verlies spieren 2.9 terwijl na start van de extra melkproducten juist omhoog was gegaan. Ik woon in buitenland (dagelijks zon) en hier zegt degene van de meting het gaat goed… sportschool zegt te weinig WATER. Ik drink per dag ZEKER 3 liter water, 2 bekers groene thee en 250 ml melkkefir bij de groene smoothie in. Weet u mij advies te geven omtrent het water? Rook en drink niet (nooit gedaan) en eet geen koekjes/snoepjes. Ik voeg eigenlijk nergens geen zout aan toe, mis het namelijk niet in mijn eten. Ben 49 jaar.

    • Beste Adriana, Wat een opmerkelijk verhaal… 3 liter water + 400 ml thee + 250 ml kefir + smoothie = ruim 4 liter vocht. Als je daarbovenop het vocht uit je vaste voedsel telt, krijg je waarschijnlijk meer dan 5,5 liter vocht per dag binnen. Ik beweer niet dat dit per definitie te veel is, maar het kan toch ook zeker niet zo zijn dat je te weinig vocht binnenkrijgt en meer water zou moeten drinken. De gemiddelde persoon haalt 75% van het benodigde vocht uit z’n vaste voedsel en heeft voldoende aan 500 milliliter vloeibare dranken om het watergewicht op peil te houden. Natuurlijk moet je beduidend meer drinken als je relatief weinig eet en veel sport, maar ik ken nagenoeg niemand die 5 liter per dag drinkt. Veel calorieloze dranken nuttigen is een handige manier om je maag te vullen, maar houd er rekening mee dat het ook je maagsappen en elektrolyten verdunt. Ik heb sterk het idee dat je rare adviezen krijgt van je sportschool. WAAROM zou je (meer) melk moeten drinken? WAAROM zou je meer water moeten drinken? WAAROM beweert men dat je trainingsresultaten er goed uitzien terwijl je spiermassa afneemt? Persoonlijk zou ik je sportinstructeur(s) c.q. adviseur(s) om opheldering vragen. Vraag hen om onderbouwing en motivering… WAAROM raden ze je deze dingen aan, wat is het resultaat dat men hiermee probeert te bereiken, wat is volgens hen de beoogde uitwerking van deze aanbevelingen? Op mij komt het over als ongefundeerde interessantdoenerij. Adviseren om het adviseren, zonder duidelijke doelstelling. Ik weet niet precies wat je doel is in de sportschool (spieren kweken, vet verbranden, vochthuishouding optimaliseren, conditie verbeteren, spierkracht vergroten, mobiliteit verbeteren, algehele gezondheid…), maar focus je liever niet op details als melk en melkkefir. Als je naar behoren traint, eiwitrijk & natuurlijk eet en een gezonde leefstijl hanteert, komt het vanzelf goed met je watergewicht. Of train je vanwege een bepaalde vorm van oedeem? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul

  10. ik gebruik Lyrica een middel o.a. gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en gegeneraliseerde angststoornissen en merk dat ik slechts driemaal per dag moet plassen i.p.v. mijn gebruikelijke 6 tot 7 keer per dag. Vraag: kan te weinig plassen nierfalen veroorzaken?

  11. Ik heb teveel Kalium wees het bloedonderzoek uit, wellicht door teveel Kaliumrijk (gezond) te eten… Kan je mij aangeven hoe ik deze kan afvoeren… ondertussen eet ik wel een beetje Kalium-armer. Dank!

    • Het is heel lastig om een verschot aan kalium op te bouwen via voeding. Gebruik je misschien multivitamines of andersoortige voedingssupplementen waar kalium in zit? Of heb je misschien een nieraandoening? Je kunt kalium niet zomaar versneld uitscheiden. Daar moeten je nieren voor zorgen. Wel zijn er medicijnen tegen hyperkaliëmie, maar die moet je niet zomaar (willen) innemen zonder tussenkomst van een arts. Sterkte!

  12. Om mijn bloeddruk te verlagen heb ik hydrochloorthiazide (plastabletten). Bij het slikken van deze “troep” houd ik meer vocht vast als bij het niet innemen. Bovendien is het aantal keren dat ik moet plassen belachelijk hoog en ook ’s nachts moet ik zeker 3x mijn bed uit, wat dus ook de nachtrust verstoort. Ik heb de dosering al gehalveerd, maar de klachten blijven. Ik overweeg om te stoppen met het innemen omdat mijn lichaam duidelijk een soort van tegenreacties geeft op plastabletten en bloeddrukverlagers.

  13. Let op met te weinig zoutinname! Duizeligheid, hartfalen, epileptische aanvallen, verwardheid, geen eetlust en vermoeidheid zijn de gevolgen van ’n natriumtekort. Mensen gooien nier- en leverproblemen te snel op zout eten, maar meestal ligt ’t aan de bergen medicatie die veel mensen helaas nog krijgen voorgeschreven.

  14. Kurt de Schryver Reageer

    Geachte, Ik verblijf al geruime tijd in een psychiatrisch ziekenhuis, maar ik mag in het weekend naar buiten. Ik ga dan meestal langs bij mijn familie en bij mijn vrienden. Soms na het weekend durft de begeleiding mij om een urinestaal te vragen om te controleren op drugs. Ik ben al meerdere malen hierop getest en plas positief! Nu vraag ik me af of er geen medicijn bestaat dat ik kan innemen dat mijn urinestelsel en nieren volledig kuist, zodat ze niets terugvinden, want na een aantal keren word je buiten gesmeten en ik heb geen woonst of adres. Kun je me helpen a.u.b.?

    • Beste Kurt, Als ik het goed begrijp, stel je dat je geen ‘verboden’ middelen gebruikt, maar dat je desalniettemin positief scoort bij een urinetest? Om welke stoffen gaat het? Het is niet zo dat je je urinestelsel zomaar kunt zuiveren. Je nieren filteren continu je bloed en je bloed neemt continu nieuwe afvalstoffen op uit weefsels, o.a. via je lymfestelsel. Het is dus een kwestie van achterhalen hoe (via welke bron) de stoffen in je lijft terechtkomen en ervoor zorgen dat je die bron in het vervolg mijdt. Groeten & sterkte, Paul

  15. Wat ik nu aan den lijve ondervind is dat de vele vele scans met contrastvloeistof hun tol hebben geëist. Als mensen heel vaak door de scan moeten, krijgen de nieren een flinke optater. Dat: “drinkt u daarna maar veel water” is echt onzin. De contrastvloeistof is puur vergif voor de nieren. In ’t ene ziekenhuis weten ze niet hoeveel scans die persoon al in andere ziekenhuizen heeft gehad. Ik dacht toch dat ik had getekend voor “een totáál open dossier”. Iedereen mag alles lezen, ik ben de schaamte ondertussen voorbij, ik dacht: nu kunnen alle artsen gewoon mijn dossier inkijken! Vergeet ’t maar. ’t Is trouwens ook veel te groot; geen hond die dat doorleest. NEE, er is geen overleg. Vluchtig bladeren en wéér een scan… M’n nieren zijn nu ook nog naar de haaien. Gratis erbij gekregen, naast m’n stoma, zieke darm, fistels en schildklierverwijdering. Omdat ik graag oud wil worden en m’n overlevingsdrang torenhoog is, ga ik nu weer ontgiften. Grote operatie voor de boeg; m’n colon gaat eruit. E i n d e l i j k heeft mijn zoektocht een geweldige arts opgeleverd: Bibi Hansson in Nijmegen. Binnen één uur wist zij wat alle MDL-artsen in die 20 ellendige jaren niet wisten! Zij die opgeven zullen nooit weten hoe dicht ze bij hun doel waren***

    • Herkenbaar. Ik heb ook Crohn. Ik zou graag meer weten over die ervaring in Nijmegen. Ik zit in Arnhem, maar sukkel voort.

  16. Ben geschrokken… Heb té hoge bloeddruk (medicijnen voor gehad, een bètablokker), té hoog cholesterol en té hoge bloedsuiker… En mijn nieren functioneren niet meer optimaal. Waarschijnlijk ook vanwege de medicijnen, ben daar dan ook mee gestopt… Ben nu 3 weken bezig om op te letten wat ik eet. Weinig zout, niet snoepen of koekjes en zéér weinig vet. Moet zeggen: mijn bloeddruk en suiker zijn lager, cholesterol weet ik niet, en ik ben 3 kilo afgevallen! Was 5 kg te zwaar, dus al met al helpt het wel. Wat mijn nieren betreft weet ik nog niet of dat ook is verbeterd. Als ik iets meer weet, geef ik dat door.

  17. Ik las dit stuk een hele tijd terug al eens. Aan de hand ervan ben ik nu al enkele maanden aan het minderen wat betreft zout en suiker en merk echt dat ik minder vocht vasthoud. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar volgens mij werkt het echt. Dus misschien werkt het ook wel voor anderen. Groetjes, Susan X

  18. Ik heb een tijdje “natuurlijke” vochtafdrijvers gebruikt, van die supplementen van de homeopathische kruidenier. Ik had het idee dat ik er alleen maar meer vocht door vast ging houden. Volgens mij heette het Reinosan. Nu raadde iemand mij laatst Solidago aan van A.Vogel. Weet iemand of dat wel goed is voor de vochthuishouding? Reactie a.u.b… Groetjes van Vera

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.