Vocht vasthouden is een veelvoorkomende kwaal. Het komt voor op alle leeftijden, en voornamelijk zwangere vrouwen en vrouwen die de pil slikken krijgen vaak te kampen met vocht vasthouden. Wanneer het lichaam overmatig veel vocht vasthoudt, merk je dit doorgaans vooral aan je benen en handen. Zo kan het zijn dat je een ring plotseling niet meer past omdat je vocht vasthoudt in je vingers. Ook is vocht vasthouden vaak merkbaar rond de buik en in het gezicht.

Vocht vasthouden kan een teken zijn van een te hoge bloeddruk of andere medische aandoening. Het is dan ook belangrijk om bij veel of langdurig vocht vasthouden altijd een arts te raadplegen. De medische term voor vocht vasthouden is oedeem. Hieronder lees je alles over de oorzaken & behandeling van vocht vasthouden…

Oorzaken van ‘vocht vasthouden’

Er zijn uiteenlopende oorzaken voor het vasthouden van vocht door het lichaam. Een aantal van deze oorzaken zijn:

Vocht vasthouden: de diagnose

Vaak wijst een eenvoudig testje uit of je veel vocht vasthoudt. Duw met je vingers in je been, of op de plaats waarvan jij denkt dat je vocht vasthoudt. Wanneer je vingerafdrukken nog even blijven staan in je huid nadat je je vingers hebt weggehaald, dan houd je naar alle waarschijnlijk vocht vast. Ook plotseling gewichtstoename die niet kan worden herleid naar overmatige voedselinname kan op vocht vasthouden wijzen. Bovendien is het vasthouden van vocht vaak duidelijk zichtbaar.

Tips tegen vocht vasthouden

Indien je het idee hebt dat je veel vocht vasthoudt, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Daarnaast kun je de volgende tips proberen om vocht vasthouden te bestrijden:

 • Drink 1,5 liter water per dag.
 • Wees zuinig met zout en gekruid eten.
 • Zorg voor voldoende beweging om de bloedsomloop & spieractiviteit te stimuleren.
 • Probeer indien van toepassing een ander merk anticonceptiepil, dit kan het probleem namelijk verhelpen.
 • Peterselie, bleekselderij of appelazijn kunnen soms helpen.
 • Leg een kussen onder je benen, hierdoor bevorder je de opname van vocht door de aderen.
 • Eet gezond; dit klinkt kort door de bocht, maar door gezond te eten zorg je ervoor dat je nieren en lever optimaal functioneren.
 • Eet vooral niet te veel vetten en suikers, maar gezonde kost zoals groenten, fruit, granen en eiwitten.

In dit artikel over de middelen & behandelingen ter bestrijding van oedemen vind je nog veel meer tips en trucs om overmatig vocht uit je weefsels te verdrijven en oedemateuze vochtstapelingen te verhelpen.

Medicijnen op recept tegen vocht vasthouden

Er zijn op recept verschillende medicijnen verkrijgbaar tegen vocht vasthouden. Deze medicijnen heten ‘diuretica’ en worden in de volksmond ook wel ‘plaspillen’ genoemd. Plaspillen zorgen ervoor dat de nieren meer zout uitscheiden en afvoeren via de urine. Plaspillen kunnen behoorlijk wat bijwerkingen hebben. Het is daarom verstandig om altijd met de huisarts te overleggen alvorens je start met het innemen van plaspillen.

Vocht vasthouden: receptvrije medicatie

Is het vocht vasthouden bij jou niet zo erg dat je ervoor naar de huisarts gaat, maar wil je er wel iets aan doen? Dan is het een goed idee om een homeopathisch middel te proberen tegen vocht vasthouden.  Homeopathische geneesmiddelen zijn minder radicaal en hebben doorgaans geen bijwerkingen. De onderstaande homeopathische “medicijnen” kunnen worden ingenomen om vocht vasthouden tegen te gaan en de vochthuishouding in balans te krijgen:

 • Guldenroede (“solidago”)
 • A. Vogel: Solidago complex druppels
 • Reinosan

Update

Op Gezondr is door de jaren heen enorm veel informatie verschenen over vocht vasthouden. In dit verzamelartikel over oedeem kun je alles lezen over de oorzaken, oplossingen en behandelingswijzen van oedemateuze vochtstapelingen.

Heb jij vragen, opmerkingen, ervaringen of adviezen m.b.t. vocht vasthouden? Laat dan hieronder je reactie achter!

69 Reacties

 1. Het belangrijkste probleem bij vocht vasthouden zijn de koolhydraten. Hoe kan het dat deze niet genoemd worden? Zout is pas een probleem wanneer men teveel koolhydraten eet en daardoor insulineresistent geworden is. Dat is meer dan de helft van de populatie, zo niet meer, tegenwoordig. Ik vind het daarom een groot gemis dat deze informatie hier mist. Eet je geen of minder koolhydraten, dan eet je vanzelf minder zout, want niet meer de pakjes en zakjes. Dan moet je zelfs zout toevoegen aan je eten. Zout is dus helemaal niet het probleem.

 2. Ik heb copd fase 3 en ben daardoor heel erg geremd in dagelijkse beweging nu zijn sinds het zo warm is mijn enkels en voeten opgezwollen de linker erger als de rechter ook ben ik in een jaar tijd bijna 20 kilo aangekomen. Er zijn testen gedaan maar daar is niets uit naar voren gekomen veel lopen gaat niet want dan verga ik van de pijn in mijn rug. En mag geen andere pijnstiller als paracetamol in verband met andere medicijnen word er zo langzamerhand moedeloos van.

 3. Ik heb nu al 2 weken een dik linkerbeen, wie weet wat het is en ik zou moeten doen. Ik heb geen pijn.

  • Ik heb al jarenlang twee dikke benen… Wat kan dat zijn?

 4. Ik ben 6 jaar geleden 20 kilo in 9 maanden aangekomen. Vocht zit over mijn hele lichaam verdeeld. In de loop van de dag komt er een maat aan vocht bij. Dit is er gelukkig ’s ochtends weer af. Ben al 2x totaal nagekeken in het ziekenhuis, niets gevonden. Acupunctuur 1x per week gedaan (9 maanden) niets eraf. Daarna homeopaat maar weer geen resultaat. Plaspillen, vochtafdrijvende middeltjes… niets helpt. Word er gek van. Per dag kan het gewicht met 2 kilo vermeerderd zijn. HELP… ik ben nu 61 jaar en vrouw.

  • Zijn je schildklierwaarden (TSH en FT4) al ooit gecontroleerd?

  • Zo ver ik weet is alles 2x nagekeken in het ziekenhuis. Bloed, hart, schildklier, enz. enz. 3 jaar later weer alles over gedaan en weer niets.

  • Weet je ook de exacte bloedwaarden qua TSH, FT4 en eventueel (F)T3?

  • Beste Anneke, Je kunt een dagboek bijhouden wat je eet. Soms kun je vocht vasthouden als je overgevoelig bent voor voedingsmiddelen zoal jodium, koolhydraten en sommige granen. Ik ken een aantal mensen die behoorlijk zoutarm zijn gaan eten, dus alleen de aanbevolen hoeveelheid per dag (zie voedingscentrum) gebruiken en daardoor veel minder vocht vasthielden.

  • Eiwitten helpen vocht afnemen. Dus ik zou een shake nemen met veel eiwitten in plaats van een ontbijt.

  • Maria Drenth

   Probeer eens te stoppen met het eten van suikers en koolhydraten. Deze zijn de grote boosdoener bij het vasthouden van vocht. Leuk voordeel van dit niet meer eten: je wordt een gezonde versie van jezelf, je houdt geen vocht meer vast, je eet heerlijk en je valt af. Kijk eens op thenewfood.nl

 5. Ik ben in middels al 5 kilo aangekomen in 3 maanden tijd heb niks verandert aan me eten en bewegen heb wel altijd moeite gehad met voldoende drinken t begon toen t warm ging worden…

 6. Hallo, Ook ik heb een probleem met vocht vasthouden. Mijn N-terminaal proBNP is 880 mijn hart is nagekeken en dat is goed zeiden de artsen evenals mijn nieren. Ik eet zonder zout bij het warm eten te doen ik eet geen drop en zouten dingen. Ik ben doodmoe en ik zou graag weten waar het vandaan komt. O ja ik gebruik een plastablet. Heeft iemand een idee? Alvast bedankt. Groeten Conny

 7. hallo, ik ben een man, ik ben heel mijn leven super slank geweest (vele familie en vrienden waren en jamours op want ze zegden jij ent te mager ? nee ,net zei waren te dik snap je ) nu ik heb een leverziekte opgelopen en er bestaat medicatie “duur om dit te genezen ” maar elk ziekenhuis weigert mij te helpen, ook mijn prostaat is zo dik als een tennis bal en kan niet meer plassen ook mijn buik ,benen billen zeker mijn kont staat vol rimpel druk ik duw ik zo putten (ik weet het wordt per dag erger en ik ben doodziek geen griep maar dood ziek (afkomst van de lever dus ) wat moet ik nog doen ? ik weet het door de lever komt maar ik kan zo niet verder leven ik zit vol oedeem noemen ze dat toch ? en ik durf niet meer onder de mensen komen zelfs mijn borsten zwellen op ik denk het nu een grote B CUP is dit niet als man !!!!! en weigeren mij te helpen met het leverprobleem (dus is er niet veel optie meer dan zelfmoord te plegen zeker want ik kan niet meer buiten komen krijg men kleren niet meer aan ik heb alle ziekenhuizen gedaan in België ze smijten mij buiten en kots bloed. dus moet ik zelfmoord plegen ? dit ben ik van plan alvast bedankt wie wil antwoorden

  • Hey wat erg, zelfmoord plegen is 100% niet de oplossing want je maakt het alleen maar erger. Ik zou een advocaat inschakelen of de huisarts inlichten want wat de ziekenhuizen doen is abnormaal!! Hou je sterk en schakel een advocaat of de huisarts in. Die mensen zijn niet normaal!!

  • Maria Drenth

   Al je symptomen wijzen op insulineresistentie. Laat je insuline eens meten, het is waarschijnlijk te hoog.

 8. Ik ben ook zeer gevoelig voor vochtophoping, met name in de benen. Gisteren werd ik niet lekker en ik bleek een sterk verhoogde bloed(onderdruk) te hebben en ik kreeg voor 3 dagen plastabletten en het advies voor een natriumarm dieet voorgeschreven. Hopelijk slaat het aan…

 9. Goedendag, Ik heb al langer dan een jaar last van vochtophoping in mijn voet, enkel en been tot halverwege mijn knieën (mijn knieën heeft het dus nog niet bereikt). In beide benen heb ik er last van gehad. Enkele maanden geleden werd ontdekt dat ik dus een huidinfectie heb opgelopen waarvoor ik dus ook weer onder behandeling was. De reden van de vochtophoping, huidinfectie is niet echt achterhaald gezien mijn bloedtesten en andere testen normaal waren, enige wat er mis was is dat mijn bezinking hoger was dan normaal. Maar daar hebben de artsen dus niet meer naar gekeken gezien ze ervan uit gingen dat het door de huidinfectie kwam. Ik ben niet zwanger (nooit geweest), nooit de pil gebruikt (welke dan ook), heb geen suiker of of last van bloeddruk, at nooit zoutrijk (nu dus wel zoutarm). Dus enige conclusie dat de artsen konden nemen kwam misschien doordat ik overgewicht dus vandaar vochtophoping heb. Ik ben geplaatst bij de diëtiste, krijg plastabletten, drink veel maar merk geen verschil op. Gaf het al bijna op dat ik er eens vanaf zou komen. Kwam een paar weken geleden bij de Neuroloog terecht voor een ander probleem, pijn aan mijn handen. Vorig jaar voordat de problemen met vochtophoping begon had ik al last van het Carpale Tunnel Syndroom, had toen een spuitje van hem gehad en de pijnen waren weg. Toen de pijnen weer begon kwam ik dus weer bij hem terecht enige probleem dit keer was dat het geen Carpale Tunnel Syndroom bleek te zijn. Andere testen weer gedaan en weer blijkt dat ik nergens last van moet hebben, dat ik vervolgens gewoon gezond moet zijn. Enige wat een beetje opspring dat al bijna twee jaar zo is, is de bezinking die een beetje aan de hoge kant is. Nou de neuroloog geeft dan aan dat hij me dus Prednisolon zal voorschrijven voor 5 dagen om te kijken als dat enig effect zal hebben op de pijnen in mijn hand. Vandaag dag 3, pijnen in mijn hand zijn nog steeds hetzelfde maar mijn vochtophoping verdwijnt langzaam weg. Dus zit nu met veel twijfels want heeft mijn bezinking dan iets te maken met mijn vochtophoping of is er wat anders aan de hand dat ik nu verschillende symptomen ondervindt? Groetjes, Anouschka

  • Ik had vocht achter mijn longen, toen ik in het ziekenhuis belande, was ik 105 kilo met hartkwalen, vocht her en der door mijn lichaam, ik best flink voor mijn lengte, rond de 100 kilo. Ik werd streng op vochtregulatie gezet en zoutarm, ik ben dat thuis ook verder gaan doen, voordeel had ik ik at merendeels al zoutarm, en gebruik geen kant en klaren eten e.d. Ik werd van medicijnen alsnog flinker en ging naar de 102 toe, dat ik gestopt ben van al die bijwerkingen. Ik eet nu alleen ’s morgens en ’s middags volkoren ontbijtkoek en volkoren beschuit, dus een licht eten (want in brood zit ook zout, dus hou ik beperkt). Ik ben op eten gaan letten, ook van ziekenhuis meegenomen wat ik at van 150 a 200 gram aardappelen – groeten – vlees. nu ben ik van 102 weer naar 98 gegaan maar gebruik nu geen medicijnen meer, dus probeer wel door te zetten. Ik gebruik alleen nog plastabletten voor de extra vocht kwijt te raken, en bloedverdunners ivm harttoestand, ik ben en was al bezig met homeopatische middelen, en zometeen ook voor de vocht (maar moet eerst goed kijken wat je moet gebruiken) is plantaardig en de bijwerkingen merk je niets van, van artsen zijn de medicijnen op chemisch en brengen vele nare bijwerkingen, dat je niet eens meer ook naar de toilet kan gaan, mijn buik zwolde op e.d. Is mijn wel al gezegd door de cardioloog als ik de medicijnen niet meer gebruik van hun dat ze niets meer kunnen betekenen voor mijn, dus ze dwingen wat hun willen en kijken niet waar ik baat bij heb, ik heb gekozen na al die behandelingen voor mijn eigen keuze te gaan! Succes allemaal.

 10. radermacher carina Reageer

  ik heb juist een vochtstapeling gehad van 5 liter. Ik ben al 26 jaar diabeet, heb inderdaad plaspillen gehad en een hartfilmpje. Voor de rest is alles, maar dan ook alles gecontroleerd in mijn bloed. En er is niks abnormaal te zien in mijn bloed alsook oedeem en hartfalen werd in bloed bekeken. Platen van de longen wezen ook op niks uit. Het is een raadsel waarom dit gebeurt… dokters weten niet wat de oorzaak is. Ik ben nu ongerust, want een mens denkt direct aan ergere dingen dan hè, bijvoorbeeld kanker (is dit wel te zien in het bloed?). Ik weet niet meer wat doen…

  • Carina, is je galblaas onderzocht op stenen? Dat kan namelijk diabetes veroorzaken. En gebruik je veel zout in het eten? Zout houdt vocht vast. Tevens veel drinken en de voeten hoog leggen in bed. Succes!

 11. Ik heb al jaren een probleem van vocht in mijn benen. Tijden mijn zwangerschappen werd het veel erger, mijn steunkousen liggen in de kast… Volgens mijn huisarts kan ik er niet veel aan doen. Er is bij mij nooit getest op nierfunctie of hartfunctie, maar moet ik hier nu wel om vragen. Ik ben 32 en heb het in de zomer en in de winter. Als het erg is, heb ik echt een rand onder aan mijn benen… Zijn er nog dingen die ik kan proberen? Ik eet zoutarm, sport 2x per week, drink voldoende water, eet veel groente en fruit (geen vlees), gebruik geen medicijnen en gebruik geen pil… Kom ik hier ooit nog vanaf?

  • Maria Drenth

   Dat je vocht probleem erger wordt tijdens je zwangerschap is een logisch gevolg van insulineresistentie en zwangerschapsdiabetes of een voorbode er van. Ga koolhydraatarm of zelfs keto eten. Dat is gezond en lekker en helpt je van je problemen af.

 12. Dick Schalekamp Reageer

  Ik heb ietsje vocht in mijn rechterenkel. Ben niet zo sterk in mijn hoofd, heb last van hypochondrie en maak mij dus extra veel zorgen. Heb medicijnen ten depressie. Kan dit invloed hebben? De enkel is nog niet erg dik, toch ben ik erg ongerust. Wat moet ik doen? Ben erg nerveus. Ik draag al steunkousen voor mijn spataders.

  • Beste Dick, Oedeem (vochtstapeling) is inderdaad een symptoom dat wel vaker voorkomt bij gebruik van antidepressiva. Het ophopen van een beetje vocht in je enkel is op zichzelf echt geen reden om je zorgen te maken; iedereen houdt weleens wat meer vocht vast. Maar mocht je je zorgen blijven maken, neem dan even telefonisch contact op met je huisarts(assistent)(e); die kan je vast en zeker van duidelijkheid voorzien. Sterkte & groeten, Paul

 13. Hallo, Ik heb al enkelen jaren problemen met mijn interne vochthuishouding. Mijn benen zijn vol van vocht en het loopt helemaal over mijn knieën heen! Ook mijn buik zit vol van vocht. Heeft iemand enige idee ik eraan kan doen?

 14. Ik heb een toestel ontworpen, Madrivi, (bestaat nergens ter wereld), verdubbeld de doorbloeding in de onderste ledematen, momenteel loopt een klinische studie in het UZ Gent door Professor CALDERS van UNIF Gent. Boek de website. Velen zijn hier reeds mee geholpen.

  • Een toestel dat ervoor zorgt dat het hart twee keer de ‘normale’ hoeveelheid bloed door je lijf pompt? Misschien is het maar goed dat een dergelijk apparaat nergens ter wereld bestaat. ;)

 15. Ik heb een toestel ontwikkeld (bestaat nergens ter wereld) die de doorbloeding in de onderste ledematen verdubbeld, hierdoor wordt al dat vocht mee afgevoerd, er zijn reeds veel mensen die dit gebruiken 2 maal per dag een kwartier massage is voldoende, neem gerust contact met mij op.

  • Ik las in jouw reactie over het toestel dat je hebt ontworpen om lymfevocht af te drijven. Zou je mij hierover kunnen informeren?

  • Beste André. Dat toestel waarover je vertelt, is dat zoals de kous met pomp die ik ooit eens van de kinesiste heb mogen gebruiken of is het beter? Daarmee wil ik niet bedoelen dat die pomp niet goed is, maar ze was wel heel duur, + 4000 euro dacht ik. Mijn rechterbeen is vanaf mijn tenen tot aan mijn lies gezwollen, weinig aan te doen buiten kous en zwachtelen. Wel een heel gedoe dus elke dag. k heb ook nog een scrotaal oedeem. Ik wil met plezier elke dag 2 keer een kwartier aan een toestel gaan als dat mij een comfortabeler gevoel zou geven. Graag contact als het kan.

 16. Edith Bal Verbeek Reageer

  Ruim een jaar ben ik aan het stoeien met vocht in mijn handen. In de wandelgangen wordt gezegd dat het de overgang is. Ook gestopt met de prikpil. Geen menstruatie meer, maar wel vocht in de handen. Nu is de stukadoor geweest en op de halve beneden-etage waar stucwerk aanwezig is, lijken de aanvallen alleen maar toe te nemen. Het betreft een jaren 60 woning. Altijd wel vocht door grondwater etc. En aquaria, maar daar reageert je lichaam toch niet op? Wie herkent dit?

 17. Ik heb al langer dan tien jaar regelmatig last van vochtophoping in mijn gezicht. Dat is dan dusdanig dat ik de deur niet uitga en sociaal contact vermijd. Deze zwelling houdt minstens een halve dag aan, soms een paar dagen. Het helpt wel een beetje om supergezond te eten, veel water te drinken en te sporten. Ik heb er meer last van als er stress is. Ik heb net ontdekt dat wat ik heb angio-oedeem zou kunnen zijn. Ik had tot vandaag nog nooit van angio-oedeem gehoord, maar de symptomen e.d. komen perfect overeen. Daarom post ik dit hier, zodat andere mensen er misschien ook wat aan hebben.

  • Ik heb sinds 5 jaar angio oedeem. Ik kwam in 3 weken tijd 15 kilo aan. Ik kan in 1 nacht 4 kilo aankomen. Ik ben erachter dat als ik tarwegluten mijd, ik redelijk mijn gezondheid in balans kan houden. In de medische wereld kan men mij niet helpen… Dus probeer ik acupunctuur en volg ik gesprekken. Stress en inspanning zijn zeker uitlokkers bij mij. Deze week ging het sinds lange tijd weer mis, dus moet nu veel water drinken, neem dan chlorella-tabletten (veel last van de darmen) en mijdt zo veel mogelijk suiker en gluten! Het is geen fijne aandoening en er is weinig begrip voor. Ik ben echt in 3 weken tijd van maat 42 naar maat 48 gegaan. Dit jaar is het me gelukt om 18 kilo af te vallen! Veel succes hoor.

  • Verwimp Joannes

   Beste José, Bij mij is is ook het Quincke oedeem of angio-oedeem vastgesteld. Drie keer opname ziekenhuis, tong opgezwollen dat ik haast stikte. In het UZA te Edegem onderzoeken laten doen, professor vond niets waar ik allergisch voor zou zijn. Ben zelf gaan zoeken op internet, hoe verbeter ik mijn immuniteit. Om het verhaal kort te houden: ik maak elke ochtend 2 eitjes zachtgekookt klaar / elke dag een ui, liefst niet gekookt (dus rauw). Regelmatig blauwe druiven en een bosje peterselie eten… Resultaat: haast GEEN aanvallen meer van angio-oedeem. Daarvoor had ik er 2 tot 3 per week. Ik nam medicatie MEDROL om zwellingen tegen te gaan, nu haast niets meer. Dat is mijn onderzoek geweest, nadat dokters mij niet konden helpen. Ik vergeet nog iets: neem dagelijks kleine hoeveelheid zuiveringszout (natriumbicarbonaat = mespunt in water). Hopelijk ben je geholpen. Met vriendelijke groeten, Jan

 18. Ik heb al jaren een dikke “vochtvoet”. Naar de dokter geweest en ook zal ik steunkousen moeten dragen. Zal het ooit nog over gaan?

  • Omdat je het al jaren hebt, is het bindweefsel intussen een spons geworden die vocht opneemt; dit gaat nooit meer over. Levenslange steunkousen hadden dit kunnen voorkomen. Zonder steunkousen wordt het alleen maar erger.

 19. Sinds 2 maanden heb ik last van vocht in mijn beide benen. Eerst zijn ze van Vitras [red: thuiszorg] geweest om te zwachtelen en vervolgens heb ik steunkousen gekregen die ik ’s avonds uittrek. Ik moet zeggen: de benen zijn weer heel dun. Maar ik vraag me af: moet ik die steunkousen blijven dragen?

 20. Ik ben opnieuw begonnen met de pil weer in te nemen en morgen heb ik mijn stopweek al. Mijn benen en armen houden vocht vast. Zou dit nu al kunnen door mijn pil?

 21. Ik heb houd vocht vast in mijn buik en rondom mijn ogen en ik heb het idee dat eigenlijk ook mijn hele gezicht wel wat opgezet is. Wat kan de oorzaak daarvan zijn. Ook heb ik veel last van mijn darmen en hoofdpijn.

  • Ik heb ook veel vocht rondom mijn ogen en ben in korte tijd vele kilo’s aangekomen. Hou vocht vast bij mijn voeten, enkels en rondom mijn heupen en buik. Ga morgen naar huisarts…

  • Heb jij ondertussen een oplossing gevonden, ik heb juist dezelfde klachten pijn in mijn rug, krampen in de darmen bijna niet kunnen plassen en 20 kilo aangekomen, ik voel me echt slecht in men vel!

 22. Ik heb een opgezwollen gezicht. Het komt van cortisone-inspuitingen… Ik weet ook niet wat te doen, echt vervelend!

 23. Ik hou vaak vocht vast. Heb pillen om te plassen en pillen tegen hoge bloeddruk. Ik ben iedere keer wat zwaarder en vind dit heel erg. Help mij!

  • Gre Zwarthoed

   Ik hou veel vocht vast, wel 1 liter. Heb medicijnen tegen hoge onderdruk. Heb ook CADASIL-syndroom, is een hersenziekte. Maar bloeddrukmedicatie helpt niet, ik word langzaamaan heel zwaar.

 24. Goedendag, Ik heb momenteel nu al ruim 2 jaar de ziekte van Lyme… Ben hier heel ziek van geweest en gebruik momenteel nog steeds antibiotica. Ben nog steeds aan het vechten tegen deze ziekte. Nu is het zo dat ik ruim 8 kilo ben aangekomen in deze periode en ik overal vocht vasthoud. Wie herkent dit en wat kan je hier aan doen? Alle tips zijn welkom! Dank je wel…

 25. In 2010 na een tekenbeet in de knieholte en antibioticakuur, heb ik regelmatig last van vocht in mijn onderbeen. Huisarts en dermatoloog kunnen geen oorzaak vinden. Als ik weer zo’n periode heb gebruik ik een aantal weken een steunkous: symptoombestrijding. Nu heb ik sinds enkele maanden naast vocht ook een doffe pijn ’s nachts in mijn onderbeen, waardoor ik ’s nachts weleens wakker word van de pijn. Ik draag nu weer de steunkous. Waar komt die pijn vandaan? Mijn huisarts weet het niet. Die zegt: ‘ga maar weer 6 weken de steunkous gebruiken, dan zien we wel weer verder’. Wie weet wat te doen? Solidago van Dr.Vogel gebruiken?

 26. Ik heb eens gelezen dat je daar basisch water voor moet drinken.Ik heb nu druppels besteld bij Alkalife die moet je dan 5x per dag in een glas water doen en opdrinken. Er stonden heel veel reacties bij van mensen die dit nu gebruiken en zelfs van hun jicht af zijn.

 27. Er bestaat een aantoonbaar verband tussen de vochthuishouding en verzuring van de vloeistoffen. Wanneer het lichaam verzuurd zal het proberen deze zuren in de cellen te bufferen met kaliumzouten en buiten de cellen voornamelijk met natriumzouten. Omdat er een osmotische disbalans ontstaat zal het lichaam vocht gaan vasthouden om in noodgevallen de cellen van water te kunnen voorzien. Groeten, Hans

  • ja Hans, dat klinkt mij bekend in de oren. Ik denk dat ik dat probleem heb! En nu dan, wat kan je ertegen doen? Groeten, Andrea

 28. Ik hou veel vocht vast in mijn gezicht.heb al veel geprobeerd maar nog niet echt iets gevonden waarvan ik kan zeggen dat het werkelijk werkt.ik ga lopen,let redelijk op mijn eten,heb zelfs tijdje geleden mijn lichaam ontgift maar toch.mijn vraag nu zijn er geen betere mogelijkheden waardoor ik mooie strakke kaken krijg ipv van zo opgezwollen(lol).wel liefst gen operatie ofzo,spuitjes daarentegen kan als het wel echt zijn werking doet.

 29. Ik heb heel veel vocht in mijn benen. Ik draag nu steunkousen. Is dat genoeg om het vocht eruit te krijgen? Ik ben ook diabeet en dat is in mijn benen gegaan.

 30. Wilt u graag homeopathische middelen gebruiken ga dan naar een geregistreerde homeopaat. Dat er gezegd wordt dat er doorgaans geen bijwerkingen zijn is niet juist. Natuurlijke middelen zijn zeer goed mits ze goed gebruikt worden, dit geldt tevens voor medicijnen. Ze kunnen precies het tegenovergestelde teweegbrengen dan u zou willen mits het het juiste middel is voor u. Aangezien u niet kunt weten, zonder goede begeleiding of kennis, waar bepaalde natuurlijke middelen voor gebruikt worden is het het beste om behandeld te worden door een geregistreerde en opgeleide homeopaat.

 31. marian offenbach Reageer

  Ik gebruik prednison om dat ik COPD heb. Alleen al door vocht ben ik 30 kilo in vijf maanden aangekomen. Over vier weken kan ik met de prednison stoppen. En, zo zegt de dokter, met een goed dieet en plaspillen zal het er vlug weer af gaan. Ik hoop het maar, want ik voel me nu echt niet fijn en heb veel pijn in m’n benen. Heeft er iemand ook deze ervaring? Groetjes, Marian

 32. Ik heb nu sinds 6 weken een heel dik linkerbeen van het vocht. e praten over olifantenbeen… Zo erg dik, dat als ik het stoot denk ik meteen dat het openspringt, het staat heel erg strak, het is rood en het gloeit. Ze hebben al van alles gedaan: echo’s, foto’s en metingen, maar nergens komt iets uit. Mijn rechtervoet/enkel is nu sinds 2 weken ook een beetje dik. Nu van internist naar cardioloog en 5 uur EHBO en een dermatoloog. Verder sturen ze me nu door naar een dermatoloog in Maastricht ziekenhuis. Want ik heb ook een zeldzame aandoening van zenuwen en spieren, en er is een vermoeden dat het daarmee samenspeelt. En de neuroloog heb ik ook in Maastricht, dus moeten ze het samen maar zien uit te zoeken… Alleen baal ik ervan dat ze me eerst 6 weken zo hebben laten lopen, want ik heb er echt heel erg veel last van! Want doet pijn en kan mijn been niet krommen. Want het zit tot aan de bovenkant, bijna bij de lies. Dus nu krijg ik nog een lymfe-onderzoek. Dus ik ben benieuwd. Plaspillen en zo heeft niks geholpen, werd zelfs dikker en ging verder omhoog!? Dus ik weet nog niks hoe of wat! Groetjes, Merlin

  • Feest der herkenning. Ik houd ook vocht vast. het begon in mijn voeten daarna mijn benen en nu zelfs buik en soms gezicht. Door de huisarts doorgestuurd naar spoedeisende hulp daar allerlei onderzoeken gedaan waar niets uit kwam! Ben zeer benieuwd naar uw oorzaak!!! Groeten, Kikki

  • Nou, ik heb dat lymfe-onderzoek gehad en mijn lymfebanen zijn kapot of afgekneld. Als ze mijn been ooit nog dun krijgen gaan ze onderzoeken of het komt van mijn neuropathie of dat er ergens iets afgekneld wordt. We zien het allemaal wel, ik word er kei gek van… Van de pijn en van wat ik erdoor allemaal niet meer kan. En al helemaal om van het kastje naar de muur gestuurd te worden en geen duidelijke antwoorden te krijgen. Groetjes, Merlin

  • Ook ik heb lekkende lymfevaten, en daardoor extreem dikke benen. Na alles geprobeerd te hebben, ben ik terechtgekomen bij drogisterij de rode pilaren. Zij adviseerden me om vocht-afdrijvende middelen te gaan gebruiken. Dit zijn capsules op basis van kruiden. Ik gebruik ze sinds 2 jaar tot volle tevredenheid. Geen bijwerkingen en het vocht uit mijn benen is nagenoeg verdwenen. Alleen bij extreme overbelasting heb ik er nog last van, maar dan is een capsule meer per dag voldoende om het te laten verdwijnen.

  • Hallo, Ik zou u willen aanraden om naar een Natuurgeneeskundig Therapeut te gaan. Misschien kan die u wel helpen. Ik hoop het van harte in ieder geval. Groeten, Gea

 33. Ineens houd ik vocht vast, ben 58 jaar, verder heel gezond en toch heb ik in ene dikke enkels. Ik wil geen medicatie, ik wil op een natuurlijke manier van dit vocht af komen. Hoe doe ik het? Verder heb ik zo vaak kramp in mijn kuiten en nek, staat dat in verband met elkaar? Is er iemand die het weet? Vertel het me, ik wil er graag alles over weten zonder dat er weer een bekend merk in beeld komt. Het moet toch ook anders kunnen, bij voorbaat dank.

  • Ik ben 69 jaar en heb dezelfde klachten: dikke enkels, kramp in kuiten en nek… Ben jij al iets wijzer?

  • Ik kan zeggen dat Biotics MG-Zyme™ (magnesium) bij mij heel goed werkt tegen krampen. Dit wordt in Frankrijk veel voorgeschreven aan (wat oudere) vrouwen.

  • Dat zou een kaliumtekort kunnen zijn, dan houd je vocht vast en krijg je krampen.

 34. Ik ben deze maand gestopt met de pil omdat ik de bijwerkingen niet zo tof vind. Ik had erge eetbuien en weet ik al niet wat. Toen ik niet aan de pil was ben ik 21 kilo afgevallen in anderhalf jaar tijd. Toen begon ik weer te slikken en ik kwam aan. Ben 5 kilo aangekomen, dus ik zeg… weg met die pil! Nu houd ik wel erg veel vocht vast ineens. Ik ga voor de Dr. Vogel tabletten. Ben benieuwd.

 35. ik ben gestopt met de pil , het lijk als of me buik groot en groot wordt ben niet in ver wachting in al 2 maanden , dat ik me menstruatie niet hebt gehad , heb een lab tets gedaan is negatief , wat kan ik doen om dat ik zwanger raak .

 36. Ik heb zelf Reinosan besteld tegen vocht vasthouden en moet zeggen dat ik wel merk dat het werkt. Ik kon eerst een aantal ringen niet meer aan omdat vooral mijn handen veel vocht vasthouden, sinds ik Reinosan gebruik kan ik die ringen weer om. Ik merk wel dat ik Reinosan moet blijven gebruiken, anders kan ik de ringen na een aantal weken weer niet om.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.