Over het gezondheidsaspect van biologische bloemenhoning valt nog te discussiëren en over pindakaas eveneens. Jam is echter een ander verhaal, want jam is in veruit de meeste gevallen hartstikke ongezond! Jam (confituur/gelei/marmelade) is namelijk maar al te vaak een viscose vorm van suiker met een kleurtje…
Jam versus fruit
Jam wordt onterecht geassocieerd met fruit. Het etiket staat doorgaans vol met illustraties van verse vruchten, maar dat is ietwat misleidend. “Standaard” jam bevat namelijk slechts 35% fruit en ‘extra jam’ 45 tot 50%. Bovendien heeft vruchtenjam niet de gezonde eigenschappen van vers fruit…
Fruit is van nature rijk aan fruiteigen suikers, maar kan desalniettemin als gezond worden beschouwd. Fruit bevat naast suikers (enkelvoudige koolhydraten) namelijk ook supergezonde voedingsvezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten.
In jam gaat echter een ingekookt aftreksel van vruchten. Dus: niet of nauwelijks vezels en beduidend minder essentiële micronutriënten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker. Bovendien wordt er aan jam ook nog eens een heleboel suiker toegevoegd om het geheel nog zoeter, dikker en langer houdbaar te maken. Jam bestaat zodoende bijna volledig uit vruchtensuikers + toegevoegde suikers.
Tip: In natuurvoedingswinkels vind je nog weleens gezonde alternatieven voor jam die voor het overgrote merendeel uit vruchtenpulp bestaan en gezoet zijn met stevia of bijvoorbeeld een klein beetje biologische agavesiroop.
Tot slot
Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Zo heb je vruchtengelei die minder suiker bevat of zelfs voor 100% uit fruit bestaat. In dat geval spreken we echter niet meer van jam, want het suikerpercentage van jam is wettelijk beschermd. Vaak heet zoiets dan fruitspread. Ga sowieso nooit voor de “light” varianten van jam, want deze bevatten doorgaans synthetische zoetstoffen die minstens zo schadelijk zijn als suiker.
Wat ook gezond (en leuk) is, is zelf een alternatief voor jam maken. Goede recepten zijn moeilijk te vinden, want bijna overal wordt synthetische zoetstof als suikervervanger gebruikt. Dit is een goede website om als uitgangspunt te gebruiken omdat er puur natuur Stevia als zoetmiddel wordt ingezet.
Eet jij graag jam op je brood? En heb je weleens gekeken hoeveel suiker erin zit? Deel hieronder jouw standpunten m.b.t. jam!
6 comments
renate
11 juni 2018dankjewel voor dit artikel, erg verhelderend
ikke
24 juni 2013Je kunt natuurlijk ook maar een fractie nemen van de suiker in gewone jam, kan prima met een middeltje uit een reformzaak (dan kan het zelfs suikervrij)maar dan moet je wel zelf jam maken. Overigens moet je jam natuurlijk nooit huizendik op je boterham doen als je wilt afvallen, alles met mate dan ga je er niet meteen dood aan… zoals het artikel wel een beetje schreeuwt.
Suzan Boomars
24 juni 2013Neem gedroogde abrikozen, de ongezwavelde. Stop ze in een blender of andere hakmachine. Druk op de knop, malen totdat je een fantastische, zuivere , zonder extra suiker, jam hebt. Ook lekker in yoghurt, kwark e.d. En vol goede stoffen!
engel
24 juni 2013zelf houd ik totaal niet van zoet op brood. Maar heerlijk is je ‘eigen’ jam / groentespread… en oh zo simpel. Neem aardbeien, plet ze, desnoods met een stukje banaan o.i.d. Heerlijk, ook een soort jam! En groente… je wilt hartig? Prima, beetje tomatenpuree met een beetje groente wat over is van de avond ervoor eroverheen. Of bv uit je soep, stukjes prei of broccoli. Zelf vind ik appelstroop wel lekker met bv vijgen en kaas. En honing kan soms ook wel, maar meer als ik ziek ben (bv last van mijn keel). Succes!
Lia van der Kooij
24 juni 2013Ik kijk altijd naar de ingrediënten. Achter de “:” moet altijd als eerste vruchten staan en daarna suiker. Anders koop ik het niet. Zelf koken met de kleine pakjes geleisuiker is ook minder zoet. Aalbessenjam of aalbessen met frambozen is daarmee heerlijk. Stevia geeft een hele rare en bittere smaak; zonde van je fruit!
nani
24 juni 2013Îk ben niet een fanatiek van jam, maar een paar dagen geleden had ik brood met jam en pindakaas gegeten. Dat zou wel dubbel ongezond zijn en veel suiker.