Het overgrote merendeel van alle Nederlanders en Belgen eet dagelijks brood. Brood wordt meestal gegeten bij het ontbijt, heel vaak tijdens de lunch en soms zelfs als avondeten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je op een gegeven moment geen inspiratie meer hebt als het aankomt op broodbeleg. Daarom hierbij 5 x gezond broodbeleg…

1. Vis op je brood

Het belang van vis is al geruime tijd bekend. Vissticks en kibbeling behoren nog altijd tot de populairste “vissoorten” van Nederland. Dit soort gepaneerde, gefrituurde & verwerkte restproducten van vis zijn echter totaal niet vergelijkbaar met verse vis en geenszins gezond. Een stuk verse vette vis zoals een tonijnmoot of een zalmfilet is oneindig veel gezonder.

Als je regelmatig verlegen zit om broodbeleg, doe dan eens vis op je boterham. Denk maar eens aan garnalen op een geroosterd boterhammetje; mosselen met brood; een half blikje tonijn op een broodje of een boterhammetje met een plak gerookte zalm. De (goedkope!) gerookte zalm van de AH Euroshopper is bijvoorbeeld erg lekker. ;)

2. Ei = uitstekend broodbeleg

In de jaren negentig werden mensen bang gemaakt voor eieren. Men beweerde plots dat eigeel als puur cholesterol in je bloedbaan terecht zou komen, met dichtgeslibde aders als gevolg. Inmiddels weet men dat slechts een klein deel van het cholesterol in voeding als bloedcholesterol eindigt. Bovendien bevatten eieren voornamelijk het goede HDL-cholesterol.

Het goede cholesterol in eieren zorgt er zelfs voor dat de productie van het slechte LDL-cholesterol op een laag pitje komt te staan. Een paar eieren per week zorgen er dan ook voor dat het bloedcholesterol juist beter wordt. Een boterham met ei is dan ook een uitstekend alternatief voor zoet, suikerrijk broodbeleg. Kook een paar eieren of bak er een paar (spiegelei, uitsmijter etc.). Ook een roereitje vormt ideaal broodbeleg, evenals een boeren-omelet met paprika, ui en champignons.

3. Vlees op de boterham

Steeds meer mensen zijn bang voor vlees. Vlees zou namelijk boordevol slechte vetten zitten en nergens goed voor zijn. Dit is volledig onwaar, want het zijn vooral de verwerkte vleeswaren (worsten, hamburgers, frituursnacks etc.) die slecht zijn.  Hoewel je ook uitstekend kunt afvallen met een vegetarisch of veganistisch dieet, is er in beginsel niks mis met vlees. Zolang je maar voor hele, onbewerkte en magere stukken vlees kiest.

Op je brood kun je bijvoorbeeld rosbief, runderrookvlees, kipfilet, kalkoenfilet, paardenrookvlees of filet Americain gebruiken. Als je parmaham of coburgerham neemt, dan dien je de zichtbare witte vetrandjes weg te snijden. Al met al kunnen vleeswaren uitstekend dienstdoen als broodbeleg.

4. Kaas als broodbeleg

Kaas wordt steeds vaker afgebrand door voedingsdeskundigen. Dat komt omdat volvette kaas veel verzadigd vet bevat. Kaas bevat echter meer voedingsstoffen dan alleen vet. Denk maar eens aan eiwitten, vitamines en mineralen. Je bent bovendien niet verplicht om een grote plak volvette kaas op je brood te leggen. Er zijn méér manieren om kaas als broodbeleg te gebruiken…

Zo kun je een hard volkorenbolletje beleggen met plakjes tomaat, basilicumblaadjes en plakjes mozzarella. Ook feta kan lekker zijn op brood; vooral met wat erwtenscheuten of verse spinazie. Hüttenkäse en magere platte kaas doen het ook goed als je op dieet bent. Wat geitenkaas verkruimelen op een broodje gezond kan eveneens heerlijk zijn. Tot slot zijn er magere kaas-vervangers zoals Slankie® en Kees® die veel minder vet zijn dan “gewone” kaas. En wil je dan toch per se volvette kaas op je brood, dan kun je ook een half plakje gebruiken.

5. Pindakaas op brood

Pindakaas bevat behoorlijk wat calorieën. Dat is echter helemaal niet erg, zolang je pindakaas dun smeert en niet dagelijks meerdere boterhammen met pindakaas verorbert. Pindakaas is namelijk supergezond, want het smeerseltje is extreem rijk aan essentiële eiwitten, vitamines en mineralen. Pindakaas is zelfs veel nuttiger dan 100% vruchtenjam of appelstroop. Pindakaas behoort tot de gezondste en voedzaamste vormen van broodbeleg.

Tot slot

Het is niet de bedoeling dat je steevast iedere dag grote hoeveelheden vlees, kaas, vis, ei of pindakaas op je brood doet. Het punt is vooral dat bovenstaande producten uitstekend dienst kunnen doen als broodbeleg, vooral als je ze onderling afwisselt. Het zijn broodsmeerproducten die dicht bij de natuur staan, niet of nauwelijks chemisch bewerkt zijn en boordevol bruikbare bouwstoffen en beschermingsstoffen zitten.

Deze varianten van broodbeleg bevatten bovendien oneindig veel meer nuttige voedingsstoffen dan het typische zoete broodbeleg dat je in de supermarkt vindt. Zo heeft je lijf bar weinig aan chocopasta, speculaas, jam, hagelslag en populaire broodproducten zoals Schuddebuikjes® en kokosbrood. Gebruik wekelijks enkele van bovenstaande 5 (eiwitrijke!) producten, en je zult je gegarandeerd gezonder, fitter en vitaler voelen.

Wat vind jij van bovenstaande dingen voor op brood? En heb jij nog aanvullingen voor deze lijst met gezond broodbeleg? Laat hieronder jouw reactie achter!

8 Reacties

 1. Lydia v. Griesnven Reageer

  Bedankt voor de broodbeleg-tips. Ik ga ze allemaal uitproberen! Alleen kaas lust ik niet. Wat trouwens ook heel lekker en gezond is: kiemgroenten. Alfalfa, taugé, rode bietenscheuten, waterkers. radijssla, aspergekiemen, koolscheuten enzovoort. Maar ook noten, pitten en zaden. Je kunt bijvoorbeeld een broodje gezond maken en daar waterkers en pijnboompitjes aan toevoegen. Echt smullen! Heel veel gezond eetplezier toegewenst. Groetjes, Lydia

 2. Hennie van der Goest Reageer

  Ik ben eigenlijk niet zo dol op vis, maar tonijn uit blik vind ik heerlijk. Inderdaad lekker op een geroosterde volkorenboterham. Wat salade erbij en je hebt een heerlijk broodbeleg. Voor mij is ’t ook nog eens een goede manier om gezonde visvetten binnen te krijgen.
  Met vriendelijke groet, H. v.d. Goest

 3. Esther van Vliet Reageer

  Ik hoor hele tegenstrijdige verhalen over pindakaas. Ik heb afslankdiëten gezien die aanbevelen om dagelijks een eetlepel pindakaas zomaar op te eten. Maar er zijn er ook die pindakaas sterk afraden omdat je er dik van zou worden. Ik blijf in ieder geval gewoon (dun) pindakaas op mijn brood smeren. het is in ieder geval puur natuur en ik vindt het bovendien super lekker. En het lijkt me altijd nog beter dan al dat zoete broodbeleg dat voor 90% uit suiker bestaat! Gr. Esther

  • Kijk nog maar een goed naar de hoeveelheid suiker in de pindakaas. Pinda’s zijn niet zoet van zichzelf… En pindakaas is toch echt heel zoet van smaak.

  • Helemaal mee eens. Ik erger me daar groen en geel aan. De hoeveelheid suiker in “normale” pindakaas (bijvoorbeeld Calvé) is gedurende de afgelopen jaren verveelvoudigd. En van die populaire pindaproducten zoals “pindakaas” Creamy zijn zowat smeerbare suiker. Om die reden maak ik tegenwoordig zelf pindakaas. Of ik koop biologische tahin, cashewnotenpasta of gemengde (7-)notenpasta (echt een aanrader!). Onder dit verwante artikel over broodbeleg vind je overigens een hele discussie over pindakaas. En in dit artikel meer over de voor- en nadelen van pindakaas. Groeten, Paul

 4. Ik dacht dat vlees juist heel slecht voor mensen is. Ik heb zelfs gehoord dat je van rood vlees kanker kunt krijgen. Een vriendinnetje van mij valt momenteel heel veel af dankzij een veganistisch dieet. Dat schijnt echt heel erg gezond voor je te zijn en je verliest er heel veel kilo’s door.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.