Jeukende tepels komen bij opvallend veel meisjes en vrouwen voor. Jeuk aan je tepels ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmonden in de tepels en tepelhoven. De zenuwen kunnen worden geprikkeld door o.a. schurende kleding, eczeem of een ontsteking. Hierbij een overzicht van de oorzaken & oplossingen bij jeukende tepels…

1. Jeukende tepel door huid & zenuw-irritatie

Als één of beide tepels jeuken, zonder verdere klachten, dan is er meestal niets ernstigs aan de hand. In de meeste gevallen gaat het dan om (over)gevoelige zenuwuiteinden door irritatie van de tepelhuid. Zo kan het zijn dat:

 • Synthetische kleding (bh, hemd e.a.) over je tepel schuurt
 • Je tepel wordt bekneld door een te strak zittende bh

In dit geval dien je schuring in het vervolg te voorkomen door je kleding aan te passen.

2. Jeukende tepel wegens een achterliggende aandoening

Als je jeukende tepel echter gepaard gaat met aanvullende klachten, dan is er doorgaans meer aan de hand dan irritatie door schuring van de tepelhuid. Mogelijke nevensymptomen van jeuk aan de tepels kunnen zijn:

 • Bultjes, blaasjes, knobbeltjes of scheurtjes op/in de tepel
 • Pijnlijke tepels
 • Rode tepels (verkleuring van tepels & tepelhoven)
 • Schilferige plekjes op de tepels (eczeem)
 • Droge of stugge huid van je borsten
 • Afscheiding van bloed uit de tepels
 • Afscheiding van pus/etter uit de tepels
 • Intrekkende tepels

Als er sprake is van één of meerdere van bovenstaande symptomen, dan is het raadzaam om uit voorzorg contact op te nemen met je huisarts of specialist. Ook als je je simpelweg zorgen maakt, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

3. Bacteriële infectie veroorzaakt jeukende tepel

Als er, naast een jeukende tepel, sprake is van pijn, zwellingen, roodheid, bultjes en/of wondjes, dan lijdt je waarschijnlijk aan een bacteriële infectie van de tepel. Deze indicatie wordt ook wel een borstontsteking, borstklierontsteking, melkklierontsteking of mastitis genoemd. Bacteriën kunnen in je borst terechtkomen via de tepel (tepelhof of melkgangen) of via de bloedsomloop. Besmetting kan bijvoorbeeld ontstaan via een wondje van een bh-beugel of via een ingegroeid tepelhaartje. Meestal begint de infectie in de tepel en verspreidt deze zich langzaam over de borsthuid. De ontstoken plek wordt rood en warm en doet pijn bij aanraking; uiteindelijk kan een soort ontstoken puist of zwelling (abces) ontstaan waar witgele pus/etter uitkomt. Bij een gevorderde borstontsteking kan zelfs koorts, spierpijn en hoofdpijn ontstaan.

In de meeste gevallen wordt een bacteriële infectie van de tepel behandeld met een antibioticakuur (pilletjes of capsules) of een uitwendige antibioticazalf of -crème.

4. Jeuk aan je tepel door schimmelinfectie

Een jeukende tepel kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie van de tepel of tepelhof. De boosdoener is meestal een candida-schimmel. Een schimmelinfectie van de tepel ontstaat meestal bij vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld:

 • Vochtige bh
 • Lekkende tepels
 • Vochtige wondjes
 • Borstvoeding (baby met spruw e.a.)

Meestal kun je een schimmelinfectie van de tepels herkennen aan jeuk in combinatie met:

 • Witte stipjes of lijntjes in de huidplooitjes van de tepel- en tepelhof
 • Eczeem (droge, schilferige huid; losse velletjes)
 • Kloofjes in de tepel
 • Stekende pijn in de borsten

Let op: eczeem op de tepels of tepelhoven hoeft niet per definitie op een schimmel te wijzen, maar kan ook op zichzelf staan.

Jeukende tepels door een schimmelinfectie worden meestal behandeld met een uitwendige  miconazol/hydrocortison-crème (anti-schimmel middel). (bron)

5. Jeukende tepels als gevolg van hormonen

Jeukende tepels kunnen worden veroorzaakt door schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit wordt ook wel hormonale jeuk genoemd. Zo kun je jeuk aan je tepels krijgen door toedoen van:

 • Puberteit (aspect van groeiende borsten)
 • Ongesteldheid (menstruatiecyclus)
 • PMS (premenstrueel syndroom)
 • Zwangerschap
 • Pil (anticonceptiepil)
 • Hormonale medicijnen
 • Menopauze

Als jeukende tepels worden veroorzaakt door hormoonschommelingen dan kun je een anti-jeuk zalf (teerzalf, Bufexamac e.a.) of vocht-inbrengende crème op je tepels smeren.

6. Allergische reactie kan jeukende tepels veroorzaken

Soms wordt jeuk aan je tepels veroorzaakt door een relatief onschuldige allergische reactie van de tepelhuid. Zo kunnen je tepels allergisch reageren op bepaalde stoffen in:

 • Textiel (latex, wol e.a.)
 • Verzorgingsmiddelen (crèmes, bodylotion, scheermousse e.a.)
 • Reinigingsmiddelen (douche-gel, badschuim, shampoo, zeep e.a.)
 • Geurtjes (parfums, deodorant e.a.)

Bij allergische tepels, kan een antihistaminicum uitkomst bieden. Een huisarts of allergoloog kan je hier meer over vertellen.

7. Jeukende tepel als gevolg van borstkanker

Als je jeuk aan je tepel hebt en je zorgen maakt over borstkanker, ga dan allereerst na of je altijd jeuk hebt aan je linker tepel of uitsluitend je rechter tepel jeukt… Als allebei je tepels gelijktijdig jeuken, dan is de kans op borstkanker (Ziekte van Paget e.a.) zeer gering. Borstkanker manifesteert zich namelijk zelden in beide borsten tegelijkertijd. Daarnaast is een jeukende tepel zonder zichtbare of voelbare onregelmatigheden zelden een symptoom van borstkanker.

Als je twijfelt, kun je overigens beter het zekere voor het onzekere nemen. Vraag je huisarts eventueel om doorverwijzing voor een mammogram, echoscopie en/of borstpunctie.

Tot slot

Soms ligt de oorzaak van jeuk aan je tepel erg voor de hand. Zo kunnen je tepels logischerwijs gaan jeuken na een operatieve borstvergroting of borstverkleining (aspect van het genezingsproces). Ook als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je last krijgt van jeukende tepels. Dit kan komen door zogenaamde “melkblaren”, een verstopt melkkanaaltje of door irritatie door wrijving van de lipjes en/of tandjes van je kindje.

Heb jij ervaring met jeuk aan je tepels? Laat hieronder je verhaal achter om anderen met jeukende tepels van meer informatie te voorzien!

104 Reacties

 1. Hey hey, ik heb sedert 3 maanden last van een jeukende tepel, zwelling als hij hard wordt, witte onderhuidse puistjes en pus die er uit komt als je er op duwt.
  Ik ben naar de gynaecoloog geweest die me kon vertellen dat het om een borstklierontsteking ging en me hormoonzalf heeft meegegeven. Het is na het smeren niet overgegaan. Ik ben niet teruggegaan naar de dokter want ik woon in een ander land waar ik de taal niet spreek en onze communicatie verliep heel moeilijk. Ik dacht dat het vanzelf wel zou overgaan maar dat doet het niet. Het is een kleine open wonde geworden aan tepel die als ik het laat ademen weer oké wordt maar ik geraak er niet van af. Volgens mij is het een abces.
  Al moet ik zeggen dat ik sedert 2 weken nu ook last heb aan een soort van? eczeem (droog klein, rond plekje) aan beide okselhuidplooien. Aan mijn oogleden ook wat droge huid en ik loop nu ook elke dag te niezen. Misschien heeft dit niets met mekaar te maken en heb ik daarnaast een allergie te pakken…
  Klinkt dit als een abces of als een schimmel? En kan ik dit zelf aanpakken zonder naar de dokter te gaan? Kan een abces überhaupt vanzelf overgaan?
  Alvast merci!!

 2. Hallo ik heb last van jeuk bij mij tepels de linker tepel jeukt heel erg. Ik heb zalfje gekregen van dermatoloog, bijna twee weken bezig met insmeren maar helaas nog geen resultaat. Ik had al jaren jeuk maar zoals dit jaar was nooit zo erg met jeuk als vroeger. Ik vraag me af of ik vanaf kom van deze jeuk? Ik heb ook last van netelroos urticaria. Heeft iemand ook zo last als ik dit jaar ?

 3. Hallo k hb jeuk aan mijn beide tepels mr me linker tepel jeukt erger k bn 18 jr ….. kan iemnd me advies gevn aub groetjs

 4. Beste redactie, Hydrocortison is een HORMOONZALF en GEEN anti schimmelzalf zoals in de tekst staat. Is een heeeel groot verschil. Vreemd dat dit zo wordt neergezet alsof het niks voorstelt. Heb flinke trauma’s aan hormoonzalven. Hoop dat dit wordt aangepast. Waarschijnlijk bedoelen jullie, Miconazol. DAT is een antischimmelzalf. Met vriendelijke groet, Safa

  • Dankjewel voor de aanmerking! De interpunctie in deze zinsnede liet inderdaad ruimte voor verwarring; vandaar dat deze inmiddels is gerectificeerd. Het gaat hier om een combinatiemiddel van miconazolnitraat en hydrocortisonacetaat. Micanozol is een antischimmelmiddel dat schimmelinfecties bestrijdt. Hydrocortison is een corticosteroïde c.q. bijnierschorshormoon dat dienstdoet als algemene ontstekingsremmer, maar ook schilfering + jeuk + zwelling vermindert. Het pakt dus enkele symptomen en bijverschijnselen van de schimmelinfectie aan.

 5. Ik heb een klacht ik heb jeuk en een brandde gevoel bij mij tepels ik ben best wel jong dus ik wil niet zo snel naar de huisarts gaan wat moet ik doen?

  • Hoi R, Je lichaam daar moet je zuinig op zijn. Als je niet alleen wilt neem dan een van je ouders mee. Het is belangrijk dat je een dokter ernaar laat kijken! Dan ben je ook gelijk gerustgesteld of kunnen ze je gelijk helpen indien nodig. Succes, je kunt ’t…

 6. Ik heb de laatste tijd enorme jeuk aan 1 van mijn tepels. Deze is al vanaf mijn jeugd ingetrokken. Borstvoeding is overigens wel gelukt door hem eerst naar buiten te halen met een soort van zuignap, maar dat terzijde. De jeuk lijkt inwendig maar ik merk ook dat zich na verloop van tijd vuil ophoopt in de ruimte. Ik maak dat regelmatig schoon met een natgemaakt wattenstaafje. Zou het nu puur ‘vuil’ zijn of zou er een schimmel zitten?

  • Van welk soort ‘vuiligheid’ sprake is, is aan de hand van je verhaal niet te bepalen. Een schimmelinfectie of bacteriële infectie behoort in elk geval tot de mogelijkheden… Ben je al met je tepelklachten langs de huisarts of huidarts geweest?

 7. Hey, Ik ben 14 jaar en ik heb heel lang m’n menstruatie gehad (bijna 3 maanden). Maar ik heb het weer (2 dagen geleden). En ik heb ontzettende jeuk aan m’n linkertepel en ik had net gelezen dat het door je menstruatie kan komen maar het gebeurt elke keer als ik het heb is dat dan normaal???

 8. Mijn vriendin heeft al jaartje last van jeukende tepels, schimmel vorm tussen vingers en voeten. Er werd mij altijd gezegd dat ik het niet kon overkrijgen. Maar nu na een jaar krijg ik ook jeuk aan mijn handen en aangezicht, zelfs heel erg. En krijg ook schilfer vorm op handen en voeten? Is dit dan toch overdraagbaar? En hoe kunnen we dit samen oplossen? Begin er beetje gek van te worden…

  • Veruit de meeste parasitaire schimmelsoorten (mycosen / schimmelziekten) kunnen van mens op mens worden overgedragen… Wie heeft je verteld dat de schimmelinfectie van je vriendin niet overdraagbaar is? En heeft je vriendin geen anti-schimmelmiddel voorgeschreven gekregen?

  • Hey Paul, ja dat hebben ze ons steeds wijs gemaakt in het ziekenhuis in Amsterdam dat ik het niet over kon krijgen. En ja ze gebruikt wel zalfjes, maar het komt steeds terug van zodra ze ermee stopt. Ik begin het zelfs erger dan haar nu te krijgen, terwijl ik hier vroeger nooit last van heb gehad voor ik met haar een relatie begon. Oké maar alvast bedankt voor de info, dan zoeken we gewoon een andere dokter had het wel steeds gedacht dat ik het kon krijgen, mijn vriendin beweert dus ook nog steeds dat het niet overdraagbaar is.

  • Schimmelinfecties van tepels zijn meestal het gevolg van de schimmel ‘Candida albicans’. Deze indicatie wordt ook wel candida, candidose of candidiasis genoemd… Candida albicans is eigenlijk (nog) geen schimmel, maar een gist en is onder normale omstandigheden onschadelijk / onschuldig. Bij verminderde weerstand kan de van oorsprong commensale schimmel pathogeen worden en dus overgroeien en (ontstekings)schade aanrichten. Candida-gisten komen van nature voor op huid en slijmvliezen en worden daarom (in traditionele klinische zin) niet als besmettelijk beschouwd. Maar dit gist kan wel degelijk van de ene op de andere persoon worden overgebracht. Naast Candida albicans zijn er nog heel veel andere (minder gangbare) schimmelsoorten, waarvan er een heleboel besmettelijk(er) zijn (Cryptococcus, Histoplasma, Coccidioides, Aspergillus, Blastomyces, Sporothrix, Trichofyton rubrum, Trichofyton mentagrofytes, Trichofyton verrucosum, Trichofyton violaceum, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum, et cetera)… Sterker nog: de meeste schimmelziekten worden van mens op mens overgedragen. Dus tenzij je arts exact weet om welke precieze schimmelsoort het hier gaat, snap ik zijn/haar opvattingen niet… Nogmaals beterschap!

  • Hoi Paul, We zijn in ieder geval veel veel wijzer geworden nu. ik heb ondertussen ook een specialist aangesproken gehad i.v.m. eczeem, schimmels… die me dus ook vermelde dat de schimmelinfectie volledig overdraagbaar is. ja het moet wel, want ik begin het ook aan lippen en aangezicht te voelen, jeuk komt overal tevoorschijn op het moment. Ik ga mijn specialist er eens over aanspreken dat ik dit kan oplossen met een kuur van medicijnen? Tenslotte al die zalfjes lijken tijdelijk te helpen bij mijn vriendin, er moet meer zijn om dit weg te krijgen. Tenslotte mijn vriendin heeft hier al een hele lange lange tijd last van en steeds geven ze de zelfde zalfjes aan haar. Ze hebben haar al zoveel getest gehad en ze kunnen er zelfs nog geen naam op plakken. We weten ondertussen nog steeds niet wat voor schimmel, eczeem… ze heeft. Ze zeggen steeds het kan dit zijn, maar het kan ook dat zijn? Ze hebben enkele maanden geleden zelfs een stukje huid rond haar tepel uitgesneden om dit te testen? Snap niet dat ze nu nog in deze tijd een stukje moeten uitsnijden om dit te testen? In deze tijd kunnen ze toch al testen doen door gewoon te schrapen of wat dan ook? We zijn het beu en gaan zeker niet meer naar het ziekenhuis in Amsterdam, is een straatje zonder einde. Zodra we kunnen gaan we naar het gespecialiseerde ziekenhuis in Antwerpen België, heb ik heel veel goeds over gehoord, en hopelijk kunnen ze ons daar helpen? Als u per toeval een goede dokter kent in Nederland? Dan mag u gerust zijn naam eens door geven aan ons, zou ons ook een stapje verder kunnen helpen. Tenslotte we zijn dagelijks bij elkaar, we houden elkaar zeer veel vast, we zijn zinnelijk redelijk actief… en ja als ze het overal een beetje heeft is het ook logisch dat ik het overal begin te krijgen. Dank u voor alle info Paul! ;-)

 9. Hoi, Ik ben 13 jaar en ik heb last van een soort korstjes op mijn tepels wat is dit? En moet ik dit tegen iemand zeggen want dat durf ik echt niet. :( Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

  • Dit zou een schimmelinfectie kunnen zijn. Persoonlijk zou ik er zeker even mee langs de huisarts gaan; die kan je (afhankelijk van de daadwerkelijke oorzaak) een anti-schimmelmiddeltje of iets dergelijks voorschrijven.

 10. Hoi, ik ben 24 jaar en ik zit ondertussen al een 2-tal maanden met verschrikkelijke jeuk aan mijn linkerborst, nu komt er nog eens bij dat de laatste 2 weken er ook een wit-geelachtig vocht uit mijn tepel komt (ruikt niet). Moet ik me zorgen maken??

 11. Hoihoi, Ik heb een vraagje. In tegenstelling tot de meesten heb ik geen jeuk aan mijn tepels, maar aan mijn beide borsten komen zo precies mini stukje huid naar buiten, soort van velletje. Hoe geraak ik hier vanaf?

  • De velletjes hangen er echt aan vast, je kan ze er niet afkrabben of zo, precies losgekomen huid, maar echt klein. Wie kan me helpen?

 12. Hoi, Ik heb een gouden tip!!! Ik heb jaren last gehad van jeukende tepels. Vocht, bloed, schilfers (eczeem-achtig), werkelijk alles! De oorzaak? Onbekend… Ik ben bij verschillende dermatologen geweest, maar die hadden allemaal geen idee. En dan nu: de gouden tip!!! Eens kreeg ik Mepitel voorgeschreven. Dit is een soort flexibel gaas voor brandwonden. Precies wat ik nodig had! Ik ben nu al 4 jaar jeukvrij! Als ik voel dat de tepel weer open is, gelijk een stukje gaas van Mepitel erop, en het is over. Kortom, je ziet en voelt niets meer!!! Vraag ernaar bij je arts of bestel het desnoods zelf, mij heeft het genezen van de jeukende tepels! Groetjes, Anna

  • Hallo Anna, Dankjewel voor de tip! Ik heb uit nieuwsgierigheid even gegoogeld en Mepitel (van Mölnlycke Health Care) profileert zich onder allerlei termen, waaronder siliconensheets, wondfolie, siliconen wondcontactmateriaal, wondverbandgaas, et cetera. Al met al is Mepitel een siliconen wondgaas dat (dankzij de ‘Safetac’ technologie) niet verkleeft aan het wondbed, zelfs niet als wondvocht kleverig of droog wordt, waardoor pijn en trauma bij verbandwisseling tot een minimum wordt beperkt. Mepitel is speciaal bedoeld voor tere, pijnlijke en/of granulerende wonden waarbij verkleving moet worden voorkomen, dus ik kan met inderdaad voorstellen dat het herstel van de tepels ten goede komt. Ik heb er 0,0 ervaring met Mepitel, maar ik ben heel erg benieuwd of er meer mensen met jeukende tepels zijn die hier baat bij hebben. Nogmaals dank voor je bericht! Groeten, Paul

  • Hoi Anna, Ik heb wel een vraagje moet je dan die Mepitel op je hele tepel plakken of hoe zit dat? Groetjes van Jovira

  • Pompelmoentje

   Hallo Anna. Moet je dan ook je tepel met verband afdekken? Het zijn toch vette gaasjes die kan je een paar dagen laten zitten.

 13. Hallo! Eindelijk een goeie site. Ik ben 13 en ik loop al een paar weken last te hebben van jeuk aan mijn tepels. Er komen ook schilfers op en hij word rood. Aan de linkerkant. Ook komt er soms spul van in mijn beha dat lijkt op bloed. Zelf heb ik last van eczeem en heb daarvoor ook een zalf. Nou is mijn vraag, zou die zalf kunnen helpen tegen de jeuk?

  • Beste Ano, Dat ligt echt volledig aan de soort zalf… Wat is het merk, de naam en de werkzame stof? Eerlijk gezegd komt de ‘eczeem’ van je tepels over als een schimmelinfectie, al doet die zich vaker aan 1 van beide tepels voor. In dat geval is een speciaal antischimmelmiddel nodig. Ben je met je tepelklachten al eens langs de huisarts geweest en wat zei hij/zij van de situatie? Beterschap en sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 14. Heej ik ben 13, en heb al een tijdje lijst van ingetrokken tepels en ze zie ook erg rood. Naast mijn tepels heb ik 3 kleine rode vlekken kan iemand mij helpen, want ik durf het tegen niemand te zeggen!

 15. Hallo, Ik ben 28 jaar en heb sinds mijn pubertijd regelmatig last van een gevoelige rechter tepel. Echter kwam dit maar eens in de zoveel tijd voor. Nu heb ik het zo vaak dat ik er gek van word. Het lijkt op jeuk en ik heb de neiging mijn tepel heel hard te knijpen zodat het weggaat. Het vreemde is dat er een ingetrokken tepel mee samengaat. Hij trekt in en na een tijdje is het weer als voorheen. Ik lees veel over ingetrokken tepels maar bij mij komt en gaat het weer weg. De laatste tijd is het zo hevig, ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ik gebruik al lang de pil dus dat is niets nieuws. Bultjes heb ik ook op mijn tepel maar altijd al gehad. Wat zou het kunnen zijn?

 16. Goede dag, Ik heb een vraag. Ik heb op mijn 17de een tepelpiercing laten zetten in mijn rechter tepel. Deze heb ik 2 jaar geleden eruit gehaald (ben inmiddels 25 jaar). Nou sinds een paar weken is mijn tepel naar binnen aan het trekken en is deze rood en doet vreselijk pijn, ook komt hier wit spul uit. En dat niet alleen uit het midden van de tepel maar ook de gaatjes waar de piercing heeft gezeten. Ik ben in de afgelopen 2 jaar ook 60 kilo afgevallen waardoor me borsten ook een stuk kleiner zijn geworden van dubbel D naar B. Kan het hier iets mee te maken hebben of moet ik me eigen hier druk om maken? Kan iemand me alsjeblieft advies geven wat het zou kunnen zijn? Want in me linker tepel heb ik ook een piercing gehad maar daar heb ik nergens last van.

  • Ik ben geen arts, maar naar mijn ondeskundige mening is er nagenoeg zeker sprake van een bacteriële infectie in de tepel. Waarschijnlijk is er dus een bacterie in de tepel terechtgekomen, waarschijnlijk via de gaatjes waar voorheen de piercing doorheen stak. Is de wittige substantie pus/etter? Dit lijkt me vrij waarschijnlijk, maar aangezien het hier om een tepel gaat, behoort melkuitscheiding door een melkkliertje ook tot de opties… Persoonlijk zou ik zo spoedig mogelijk langs de huisarts gaan met deze (veronderstelde) tepelinfectie. Hij/zij zal je waarschijnlijk een antibioticum (antibioticazalf o.i.d.) voorschrijven. Overigens wel raar dat deze tepelklachten zich nu ineens voordoen terwijl de tepelpiercing al 2 jaar geleden verwijderd is. Misschien is er tijdens het sporten iets tegenaan gekomen…? Dat de infectie iets te maken heeft met afvallen, lijkt me in elk geval zeer onwaarschijnlijk, al kan extreem gewichtsverlies wel je weerstand ondermijnen, waardoor je ontvankelijker wordt voor ziekteverwekkers zoals bacteriën. Sterkte!

 17. Al jaren heb ik jeuk aan mijn rechter tepel. Alles is uitgezocht en er is volgens de dokters niks aan de hand. Ze zeggen dat het tussen mijn oren zit. Psychisch dus. Nou… Ik weet één ding zeker, als er niks aan wordt gedaan, dan gaat het inderdaad tussen mijn oren zitten, want ik word er gek van! Het jeukt bij tijd en wijle als de hel. Ik moet krabben. Het is zo erg dat ik eraan denk om de tepel te laten verwijderen. Ik heb ook een borstlift gehad, maar het is niet meteen daarna begonnen. Zijn er lotgenoten? Wie heeft advies?

  • Ik kan me voorstellen dat het genezingsproces na de operatieve borstlift een bepaalde sensorische (gevoels)zenuw heeft beïnvloed die in de tepel uitmondt. Bij welke arts(en) ben je tot nog toe geweest? Neuroloog, dermatoloog…

 18. Ik heb al last van ingetrokken tepels sinds mijn puberteit. Mijn tepels zijn ook rood en de kring eromheen is best breed (ik weet niet hoe je dat noemt). Ik heb verder geen last van jeuk of pijn. Hoe komt het dat mijn tepels ingetrokken zijn en moet ik me daar zorgen om maken?

  • Indien je altijd al ingetrokken tepels hebt gehad, wordt dit naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door verkorte melkgangen; deze zijn dan korter dan de dikte van je borsten, waardoor je tepels naar binnen worden getrokken. Een dergelijke aangeboren aandoening is onschuldig. Inderdaad kunnen ingetrokken tepels ook tijdens de puberteit optreden; de borsten komen dan niet optimaal tot ontwikkeling… In principe bestaat het ‘probleem’ al bij de geboorte, maar vanaf het moment dat de borsten beginnen te groeien, wordt het pas zichtbaar… Doordat het bindweefsel langs het melkkanaal dat naar de tepel loopt, te stug is, trekken de tepels ietwat naar binnen… Maar ook dit heeft in principe geen consequenties. Een tepel kan eveneens intrekken door mastitis: een ontstekingen van de melkbuisjes in de borst, maar dit gaat -behalve van roodheid- veelal gepaard met pijn, zwelling en warme/gloeiende huid van de borst. Bovendien doet mastitis zich zelden aan beide borsten gelijktijdig voor. Naarmate je ouder wordt, verandert de structuur van de borst, waardoor de tepel -navenant je leeftijd- wat meer naar binnen trekt. Zo’n nieuw ontstane verandering/intrekking van de tepel, tepelhof of borsthuid KAN een teken van borstkanker zijn, dus in zo’n geval dien je zo spoedig mogelijk je huisarts te informeren. De kleur van de tepel en de breedte van de tepelhof verschilt sterk per persoon, dus rode tepels met brede tepelhoven hoeven niet per se gerelateerd te zijn aan de ingetrokken tepels. In theorie zou er nog sprake kunnen zijn van een milde gistinfectie of schimmelinfectie die geen klachten veroorzaakt, maar ook die kans is zeer klein zolang je helemaal geen last hebt van jeuk, schildering of andersoortige symptomen.

 19. Hoi. Ik heb al paar maanden last van mijn rechter tepel er zitten schilfertjes op en het lijkt net of er een brandwond op zit en mijn bh is van binnen altijd beetje vies van de tepel. Ik ben al vaak bij de dokter geweest en die lulde dat het eczeem is maar ik weet zeker dat geen eczeem is. Weet iemand wat dat kan zijn? Gr. Stephanie

  • Probeer Mepitel! Ik had ook soort eczeem op de tepels, Mepitel is voor brandwonden en sinds ik dat erop heb gedaan en de huid rustig heb laten genezen, heb ik geen tepelproblemen meer! Groetjes, Anna

 20. Heeft iemand naast jeuk van de tepel ook een branderig gevoel? Ik heb namelijk al 4 maanden een branderige tepel. Heb inmiddels corticosteroïdencrème van de dokter gekregen tegen tepeleczeem…

  • Ik heb dat ook! En ook een beetje rode vlekjes op mijn borst.

 21. Hallo allemaal, Ik zie werkelijk nergens mijn klachten. Ongeveer 2 maanden geleden begon er jeuk aan mijn tepel en toen zag ik dat mijn ene tepel groter was dan de andere. Ik kreeg toen erg veel steken. Op het moment zijn de klachten weg, alleen heb ik een onaangenaam gevoel, een licht branderig gevoel van de tepel tot onder mijn oksel. Tepel is de ene keer groot en dan weer klein… Herkent iemand deze tepelklachten? Ik kan nergens iemand vinden met dergelijke klachten, alleen zwangere vrouwen, maar dat is echt niet van toepassing bij mij. Ik ben 30 en heb geen kinderen.

  • Wellicht schijnzwangerschap door hormonen die in de war zijn?

 22. Hi, Ik heb sinds meer dan een week hevige jeuk aan mijn linkerborst. Er zitten nu kleine wondjes op de huid rond de tepel. De jeuk is zo erg dat ik er ’s nachts van wakker word. Ik gebruik geen ander wasmiddel, deodorant of lotion. Ook geen andere beha’s dan normaal. Moet ik mij zorgen maken? En zijn er tips tegen zulke jeuk? Dank!

  • Dit kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie, bacteriële infectie of vorm van eczeem zijn die de tepelhof heeft aangetast. Afhankelijk van de exacte veroorzaker van de jeuk rondom de tepel dient er door een arts een zalfje of crèmepje voorgeschreven te worden met hydrocortison, een antibioticum of antischimmelmiddel. Je dient hier echt even mee langs de huisarts te gaan.

  • Hoi, Ik had een vraagje… Ik heb ongeveer hetzelfde, maar heb jij misschien ook een branderig gevoel bij de tepel en is misschien je ene tepel groter dan de andere?

  • Hoi C, Ik heb te maken gehad met schurft… :-( De tepel en tepelhof schijnt een favoriete plek te zijn van schurftmijt. Laat je huisarts ernaar kijken, schurft is namelijk erg besmettelijk. Succes ermee!

 23. Vandaag merkte ik onder de douche een vreemd vlekje op mijn tepelhof. Het ziet er een beetje uit als een brandwondje en is rond (zo’n 5 millimeter diameter). Het heeft een rood randje. Moet ik mij zorgen maken?

  • Hee Dee, Ik heb precies hetzelfde… De tepel werd na een tijdje bij mij helemaal vochtig en de plek op de tepelhof werd steeds groter. Het was volgens de dokter een vorm van eczeem, maar ik zou voor de zekerheid langs gaan! Groetjes, S

 24. Hoi Allemaal. Ik ben een meisje van 17 jaar. Nou viel mij vandaag op dat bij de helft van mijn tepel de kleur weg is en de tepel nu hetzelfde lijkt als de huid eromheen. Het lijkt dus net of ik (klinkt apart) een halve tepel heb. Weet iemand of dit kwaad kan? Heb dit nog nooit gehad namelijk… Groetjes!

  • Beste M, Is de ontkleuring/verbleking van je tepel en/of tepelhof met tijden of continu aanwezig, dus tijdelijk of constant? Een tijdelijk ontkleurde c.q. verbleekte tepel en/of tepelhof is veelal het gevolg van vasospasme: plotselinge vernauwing van bloedvaatjes met dientengevolge een vermindering van de bloedtoevoer van het daarachter gelegen weefsel. Vasospasmen kunnen worden veroorzaakt door invloeden van buiten of binnenuit. Een wit/bleek tepelhof door vasospasmen kan bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan overmatige blootstelling aan kou, emotionele/mentale stress. Ook nicotine, cafeïne, amfetamine, cocaïne, efedrine en fenylefedrine kunnen samentrekking van de vaten (vasoconstrictie/vaatkramp) in de hand werken. Sommige (derivaten) van deze stoffen worden verwerkt in geneesmiddelen, dus als je medicijnen gebruikt, kan het raadzaam zijn om hiernaar te kijken. Een (al dan niet gedeeltelijke) ontkleuring/verbleking van de tepelhof kan eveneens te maken hebben met ‘mastitis’ (melkklierontsteking); ook kan een witte/bleke tepelhof gerelateerd zijn aan Raynaud of een schimmelinfectie. Verandert de kleur van je tepel bij warmte? En is er sprake van irritatie of pijn van de tepel? Of van bloeden, schilfering, prikken/steken of wondjes? Mocht de verbleking/ontkleuring van je tepel van aanhoudende aard zijn (of mocht je je zorgen maken), dan zou ik er persoonlijk mee langs je huisarts gaan. Je zou hem/haar om een bloedwaardebepaling kunnen vragen voor wat betreft calcium, magnesium en B-vitamines (met name vitamine B6). Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken. Sterkte & groeten, Paul

 25. Hallo, Ik ben Sylvia, Bij mij begon het een jaartje geleden, met jeuk en een bultje onder de linker tepel, er kwam ook pus uit. Ik ben bang om naar de dokter te gaan, maar ik heb inmiddels een mammografie gehad en een echografie. Het bleek een kleine ontsteking. Advies was niet opereren omdat dit meer last zou geven dan de kwaal zelf. Het zou vanzelf over gaan… Nu 1 jaar later heb ik nog regelmatig jeuk aan de tepel. Als Ik dan een beetje pus eruit druk, is de jeuk weer weg. Ik vraag mij af of dit niet behandeld moet worden…

 26. Hallo allemaal, Zeer herkenbaar; net als bij Martine namen klachten toe. Begon 2,5 jaar geleden met steek in vinger, leek diepe splinter, ontsteking; daarna afwisselend (cyclisch) jeuk, velletjes, witte zeer pijnlijke ‘stekeltjes’ en donkere/rode puntjes. Betadine-baden, antibiotica, dermatoloog… Het werd alleen maar erger: jeuk, kriebel op hoofd, gezicht, romp, ogen (gelige vlekken op epitheel)/neus/oren, branderige onderarmen en steeds vaker venijnige steken in m’n handen en onderbenen/voeten. Tepels zijn paarsig, vrijwel altijd hard, regelmatig pijnlijk en ik krabbel er geel/witte dingetjes uit (inderdaad soms bloeden). Gevoel dat er iets op mijn huid kriebelt en steekt. Bloed-, urine-, ontlasting- en allergieonderzoek wezen (in 3 afzonderlijke onderzoeken) verhoogde bloedwaarden en huidbacteriën uit, maar dat kón onmógelijk de veroorzaker zijn… Nu: haaruitval (ook wimpers wenkbrauwen), vlekkerige, onregelmatige huid, pukkels, bobbeltjes onder mijn huid rond (pijnlijke) gewrichten (vingertoppen/borsten/ enkels/voeten /polsen/knieën),regelmatige buikkrampen, misselijkheid, overgeven, koortsig, sterk verminderd zicht (diepte zien), tintelende armen, handen. Ook gezinsleden (4) hebben klachten. Mijn mans’ vermeende eczeem (met hetzelfde uiterlijk, ook periodiek terugkerend) blijkt onder microscoop hetzelfde. Verder alleen jeuk en geregeld verhoging, beroerd, kramp, overgeven. Mijn man is plotseling bijziend en ogen van de jongste zijn in een jaar schrikbarend achteruit gegaan. Merk vooral jeuk, kriebel in kleding (mouwen, broekspijpen, sokken) en beddengoed, veel pluizen, stof in huis, naast de grote hoeveelheid minuscule kleine vliegjes (halve mm groot – no see ums?), die ik dagelijks óverál vind juist op de plaatsen waar ik de meeste last heb. Volgens deskundigen geen relatie tussen klachten, maar daarvoor is het te frappant. Wat het wel is blijft schimmig. En ze zijn er min of meer klaar mee. Zelf op onderzoek dan maar, want móet hier vanaf. Door vasthoudendheid best al wat ontdekkingen gedaan. En gelukkig kwam ik een club tegen met ‘mijn’ probleem. Herken je mijn verhaal of wil je weten wat ik heb ondervonden? Kijk dan eens naar de discussie op het medisch forum. Gr. en sterkte

  • Dit doet mij persoonlijk denken aan extreem hevige allergieklachten. Wat bedoel je met vliegjes; zijn het echt vliegende insectjes? En zijn de vliegjes niet een symptoom van de oorzaak; wellicht heb je te kampen met een schimmelprobleem in huis? Ben je getest op schimmelallergieën en hoe is het gesteld met de vochtgraad binnenshuis, ruikt het er muf? Of misschien heb je te maken met een bloedparasiet (soort mijt, wants, luis, vlo of pseudoschorpioen)? Heb je misschien een linkje naar het medisch forum?

 27. Hallo. Een tijdje terug kreeg ik last van een jeukende tepel (linker), ik heb dit toen ingesmeerd en toen ging het even weg. Nu is het weer teruggekomen en is mijn tepel ook wat lichter gekleurd. Ik smeer het weer in, de jeuk word iets minder maar de verkleuring blijft. Mijn rechter tepel jeukt niet. Moet ik me zorgen gaan maken?

 28. Ik ben 53 jaar en heb een jaar geleden jeuk gekregen aan me tepel. En mijn tepel links gaat altijd na binnen sinds een jaar. Maar als ik eraan kom dan gaat die eruit.

 29. Hoi, Ik ben een meisje van bijna 13, sinds een week of 2 begint mijn rechter tepel te jeuken. Niet voortdurend, gewoon af en toe. Ik krab wel met mijn nagels. Ik begin te merken dat er nu een klein wondje op mijn tepel zit. Als ik nu nog krab, komt er dan ook een gelige vloeistof uit. Ook schilfert mijn tepel nu ineens een beetje. Ik maak me een beetje zorgen, maar ik durf het aan niemand te zeggen.

  • Hee M., Ik ben een meisje van 15, bijna 16 jaar en heb dezelfde symptomen. Ik heb kleine bultjes op mijn tepel gehad (alleen aan een kant had ik jeuk) ook schilferde mijn tepel. Ik heb er vettige crème opgedaan en nu jeukt het niet meer en schilfert het ook niet meer. Misschien eens proberen? Als het dan nog aanhoudt, zou ik toch even naar een huisarts gaan. Succes in ieder geval! X Anoniem

 30. Hallo, Ik heb nu ruim een maand donkergroene afscheiding uit mijn rechter tepel. Mijn beide borsten zijn pijnlijk en sinds kort jeuken de tepels ook. Door mijn chronische spierpijn kan ik nu geen mammografie laten maken. Ook omdat de borsten al pijnlijk zijn en na het onderzoek nog pijnlijker worden en het blijf houden (deze pijn). Ik ben al naar de huisarts geweest voor verwijzing naar een ander soort borstonderzoek, maar het antwoord was: Je moet de pijn maar ondergaan. Krijg verder geen gehoor bij de huisarts. Ben niet zwanger en gebruik geen anticonceptie. Wat kan ik nu nog doen?

  • Best Marianne, Ik ben GEEN arts en ik wil je ook absoluut geen schrik aanjagen, maar groene afscheiding lijkt me geen goed teken. Persoonlijk zou ik direct een andere huisarts zoeken en in ieder geval direct een second opinion aanvragen bij een andere huisarts v.w.b. je huidige medische vraagstuk. Neem desnoods direct contact op met het dichtstbijzijnde ziekenhuis en leg je situatie uit. Vertel dat je je ernstig zorgen maakt, maar dat je huisarts je weigert door te verwijzen. Of neem contact op met een borstspecialist/mammaloog (niet te verwarren met zoogdierenspecialist) van een “Borstcentrum”, “Mamma Polikliniek” of “mastopathie-polikliniek”. Dit lijkt me namelijk geen gangbare situatie. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 31. Ik heb al een paar weken last van mijn borsten en tepels. Ik zoek al dagen naar wat het mogelijk zou kunnen zijn. Ik heb letterlijk pijn aan mijn botsten en tepels (geen jeuk). Ik heb in het verleden wel gevoelige tepels gehad, maar nooit zo erg als nu. En zwanger ben ik ook niet.

 32. Hallo, Ik ben een man en heb erg veel jeuk bij mijn linker tepel. De tepel zelf is gedeeltelijk rood geworden, maar ik draag qua kleding niets nieuws, gebruik geen andere douchegel of zo, dus ik weet niet wat ik moet doen. Het is voor mij net niet erg genoeg om naar een huisarts te gaan, aangezien het ook gewoon gênant is. Moet ik mij zorgen maken? Het is wel erg vervelend en ’s nachts heb ik er last van. Iemand?

 33. Hoi. Ik heb al 5 dagen jeuk aan beide tepels de eerste dag was om mijn tepel rood daarna jeuken ze om de beurt het ligt niet aan mijn bh’s en ook niet aan mijn douchegel ik heb dit voor het eerst ik gebruik al 3 weken geen pil. Wat kan er aan de hand zijn?

 34. Heeii, Ik ben een meid van 15 en heb sinds een maand of twee ontzettende jeuk aan mijn tepel. En er komen velletjes af, beetje raar… Ik heb het al aan mijn vriend gevraagd of hij misschien wist wat het was, maar die kon het ook niet zien. Dus nu mijn vraag: wat kan ik eraan doen, want ik durf niet zo goed naar de huisarts. Is er misschien een zalfje voor of iets? BVD

  • Beste S, Er zijn zeker zalfjes of crèmepjes voor jeuk en irritatie van de tepels, bijvoorbeeld zoiets alledaags als vaseline of uierzalf… Maar het heeft eigenlijk niet zo veel zin om een receptvrij smeerseltje te gebruiken als je niet weet waar de jeuk en beschadiging door wordt veroorzaakt. Het kan een mechanisch probleem zijn (bijv. kleding), maar bijvoorbeeld ook een bacterie of schimmel. In dat geval heb je een crème of zalf op doktersrecept nodig, en daarvoor dien je dus echt even langs je huisarts te gaan. Groeten & beterschap, Paul

 35. Hallo, Ik heb al sinds een paar dagen jeuk aan mijn tepels die ik een maand of iets langer geleden ook heb gehad. Het jeukt non-stop en mijn tepels zien er rood en geïrriteerd uit. De tepelhuid ziet er wel rustig uit. bij de rechter is de onderkant alleen een beetje blauwig maar dat is altijd al geweest. Als ik eraan krab wordt de jeuk nog erger en word het branderig. Ik denk ook niet dat het aan mijn BH ligt want de jeuk is ook een tijdje weg geweest. En ’s nachts is het meestal nog erger als ik geen BH aan heb. Ik ga liever niet naar de huisarts omdat hij me niet serieus neemt. Daarom ga ik er niet graag heen met iets heel persoonlijks. Is dit een duidelijk symptoom van iets of kan het alles zijn?

 36. Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar en heb al 2 weken last van jeukende tepels. In het begin wreef ik alleen maar, en toen werd het helemaal rood. Na een tijdje kreeg ik er allemaal korstjes omheen, en ze blijven ook terugkomen elke keer na het douchen. Ik ben heel bang en ik durf niet naar de huisarts te gaan, en op internet is weinig te vinden aangezien het meestal met zwangerschap te maken heeft. Weet iemand wat ik moet doen/gebruiken?

  • Beste N, Allereerst ben ik min of meer verplicht je te adviseren om toch even langs de huisarts te gaan voor advies. De wenselijke behandeling van je tepels is namelijk afhankelijk van de onderliggende oorzaak, en een arts kan deze doorgaans gemakkelijk achterhalen/vaststellen. Eigenlijk moet je weten of de tepelontsteking steriel is (dus een soort eczeem of irritatieplekjes), waarbij dus géén sprake is van een infectie door micro-organismen. Want als er sprake is van een bacteriële of fungale infectie van de tepels, dan ben je vooral gebaat bij behandeling met medicijnen die de ziekteverwekker bestrijden. Een bacterie is te behandelen met antibioticacrème en een schimmelinfectie met antischimmelcrème. Als het gaat om een steriele, eczemateuze of geïrriteerde ontsteking dan kan het helpen om een vette, wasachtige crème zoals vaseline aan te brengen. Daarbij is het belangrijk om niet te dik te smeren, meermaals daags te verversen en alles goed schoon te houden. Je zou bijvoorbeeld wattenschijfjes kunnen gebruiken om de vaseline op zijn plek te houden en het geheel ‘hygiënisch’ te houden. Nogmaals: dit is geen oplossing die ik in jouw specifieke situatie aanraad, maar een algemene tip in geval van geïrriteerde tepels en/of tepelhoven. Hoe dan ook heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 37. ik ben 9 januari geopereerd aan mijn linkerborst omdat ik al enige maanden last had van een jeukende linkertepel. Bij mij is na een biopsie vastgesteld dat het Morbus Paget is: een voorstadium van borstkanker… Bij mij is de tepel en alles wat daaraan vast zit verwijderd; het zat ongeveer 3 cm diep en kan dus borstkanker worden als er niets aan gedaan wordt. Uit voorzorg krijg ik iets van 28 keer bestraling… Ik was in juni nog geweest voor bevolkingsonderzoek van de borsten en op de foto was niets te zien. Dus mijn advies is: heb je langere tijd last van een jeukende tepel en is er verder geen verklaring voor + aan de buitenkant niets aan te zien (of het ziet er eczeem-achtig uit met korstjes)… GA naar je huisarts!!!

  • Beste Ria, Mag ik vragen hoe oud je bent? Ik heb namelijk dezelfde symptomen, heb het nu al 2,5 tot 3 jaartjes. En de botziekte van Paget (ostitis deformanszou) onder de 50 jaar blijkbaar niet mogelijk zijn of heel zeldzaam…

 38. Ik heb sinds enkele dagen verschrikkelijke jeuk aan mijn rechter tepel. Ik heb een vriend, maar neem de pil. Is er een kans dat ik toch zwanger ben? Vanaf wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken over deze jeuk?

  • Beste Kaatje, Er is geen absolute tijdsgrens waarop je zou moeten beginnen met je zorgen maken; dit is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de jeuk aan je tepel, en die dient logischerwijs nog te worden vastgesteld. Als je bedoelt dat je je afvraagt of je je zorgen zou moeten maken over zwangerschap, dan geldt hetzelfde: jeuk aan een tepel is niet per definitie een reden om aan te nemen dat je zwanger bent; het zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan om bijvoorbeeld simpele irritatie (door menstruatiecyclus, kledij etc.) of een ontsteking. Je zou je pas zorgen moeten maken over zwangerschap indien de jeuk gepaard gaat met bekende zwangerschapssymptomen (misselijkheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen etc.). Bovendien lijkt het me dan niet onverstandig om een zwangerschapstest te doen. Als je je op dit moment zorgen maakt over de jeukende tepel, dan kan het desalniettemin raadzaam zijn om contact op te nemen met je huisarts. Waarschijnlijk kan de assistent(e) telefonisch aangeven of een consult raadzaam of vereist is. Groeten & sterkte, Paul

 39. Ik heb 2,5 week geleden een miskraam gehad, wat uiteindelijk een curettage is geworden. Vlak daarna begon ik aan mijn linker tepel en ook mijn borst flinke jeuk te krijgen en kan er echt niet van af blijven. Ik heb ook 1 velletje zojuist weggekrabt en nu komt er vocht en eeb beetje bloed uit. Ik heb ook allemaal rare bultjes/pukkeltjes op mijn linkertepel. Wat kan dit zijn? Vind het zo gek dat het aan een kant is.

 40. Ik ben nu 19 weken zwanger en heb sinds 2 weken last van een jeukende tepel. Al snel verscheen er een velletje op deze tepel en begon het eruit te zien als een extreem droge huid. Hoewel het erg jeukt, probeer ik er zo min mogelijk aan te zitten, maar toch vallen de velletjes eraf. En toen ik er laatst eentje voorzichtig af trok deed dat erg zeer en ontstond er een klein wondje. Dit wondje zorgt ervoor dat de tepel nog gevoeliger is en nog meer jeukt dan eerst. Temeer omdat het wondje zich niet herstelt en er elke keer wondvocht (denk ik) uitkomt wat zich hecht aan de bh. Het wondje wordt enkele keren per dag opengetrokken doordat mijn bh zich verplaatst en er zijn meerdere bloedplekjes te zien in mijn bh. Ik heb mijn dokter gebeld en zij geeft aan dat het waarschijnlijk wel goed komt en dat ik het even moet aankijken, maar wilde graag ook jullie mening weten. Ik heb er nu een pleister op geplakt, in de hoop dat het zich onder de pleister beter kan herstellen. Het is in ieder geval al minder gevoelig. Ik hoor graag van jullie, bedankt voor de reactie.

 41. Ik ben al wat gerustgesteld. Ik gebruik de prikpil en het laatste jaar krijg ik last van jeukende tepels als ik mijn nieuwe inspuiting moet gaan halen. Heel irritant gevoel! Gelukkig lees ik hier dat ik mij geen zorgen moet maken als beide kanten jeuken wat bij mij het geval is!

 42. Ik heb sinds kort hele erge jeuk aan m’n tepels, ook met schilferige plekjes op het tepelhof. Voor zover ik weet is dit begonnen sinds ik een andere pil kreeg voorgeschreven. Zou dit de oorzaak kunnen zijn? Sowieso maar even langs de huisarts…

  • Beste Emily, Dat zou er zeer zeker mee te maken kunnen hebben. De hormonale anticonceptiepil beïnvloedt immers je hormoonhuishouding en kan dan ook geschaard worden onder punt 5. van dit artikel. Wellicht raadzaam om even langs de huisarts te gaan… Groeten, Paul

 43. Ik had opeens een bult (helemaal wit) op mijn tepel. Er kwam pus uit toen ik het openmaakte, maar nu is mijn tepel erg opgezet en jeukt heel erg. En als ik eraan zit, doet het best pijn. Het is sowieso gevoelig. Wat zou dit kunnen zijn?

 44. Hallo, Ik ben een bijna 16-jarig meisje. Ik merkte op tijdens de winter dat ik enorme jeuk aan mijn borsten/tepels begon te krijgen. Ik merkte ook op dat er velletjes op kwamen. Ik dacht dat ’t uitdroging was van de kou, maar ik had het daarvoor nog nooit eerder meegemaakt! Maar als ik er te hard aan krabde, en vervolgens de velletjes eraf trok (omdat ik dacht dat het niet erg was), kwam er een soort vocht uit. Ik weet niet of het etter was!? Daardoor bleven mijn tepels plakken aan mijn beha. Ik vond het heel vies, want het leek echt etter dat er plakte aan mijn beha. Zeker op school was het heel gênant als we ons moesten omkleden, want het plakte enorm, en het deed pijn als ik mijn beha van mijn tepels trok doordat het plakte! Ik zei er niks over tegen mijn moeder… Nu heb ik het soms nog steeds, VOORAL ‘S NACHTS! Dan heb ik een enorme jeuk, zo erg dat ik bijna mijn hele tepel open krab. Soms als ik niet krabde, leken mijn tepels terug te herstellen. Maar soms lijken ze toch nog steeds uitgedroogd. Soms komen er nog steeds lichte velletjes op, maar nu heb ik er weer aan gekrabd, dus dacht ik mijn beha uit te doen, maar ik slaap altijd op m’n rug, dus als ik mijn tepels open krabde, kwamen ze op mijn bed terecht en kwam er stof en pluizen van mijn laken van mijn bed aan mijn tepels. Daardoor ettert het denk ik, maar het herstelt zo traag! Ik moet zo’n hele dag zonder beha rondlopen onder mijn T-shirt, anders plakt het weer! Het duurt bijna een hele week voordat het zich herstelt, en dan hopen dat mijn tepels jeukvrij blijven! Is dit erg? Moet ik hiervoor naar de dokter of blijf ik dit mijn hele leven lang nog zo hebben? En is dit normaal op mijn leeftijd? AUB HELP!

  • Beste Kaatje, Ik zou je ten zeerste willen aanraden om (met je moeder, vriendin, tante of desnoods alleen) langs je huisarts te gaan. Het klinkt namelijk alsof je tepel en/of tepelhof chronisch ontstoken is geraakt. Waarschijnlijk was er in eerste instantie sprake van irritatie, schraalheid en/of minieme beschadigingetjes, maar doordat er een wondje is ontstaan, is er een schimmel en/of bacterie in terechtgekomen en is er nu sprake van een infectie. Het is belangrijk dat deze infectie met de juiste medicamenten wordt behandeld, anders krijg je steeds weer opnieuw een uitbraak. Je tepels genezen namelijk moeilijk omdat ze gevoelig zijn, nagenoeg altijd in direct contact staan met kledij of beddengoed en bovendien vochtig blijven door de afscheiding die uit de melkkliertjes en/of de wondjes komt. Deze vochtigheid zorgt er op zijn beurt ook weer voor dat bacteriën en/of schimmels zich steeds weer opnieuw kunnen vermenigvuldigen en nooit helemaal verdwijnen, want dit vocht dient als de perfecte voedingsbron en ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Zodra je je beha aandoet, wordt het geheel ook nog eens warm en broeierig, waardoor bacteriën en schimmels extra goed gedijen… Al met al is het echt heel erg raadzaam om je huisarts naar je tepels te laten kijken. Succes, sterkte en beterschap! Groeten, Paul P.S. Je klachten zouden overigens ook kunnen voortkomen uit een steriele ontsteking (dus zonder virus, bacterie of schimmel) en voortkomen uit een -al dan niet eczemateuze- huidaandoening.

 45. Ik heb ook sinds een dag of 2 verschrikkelijk jeuk aan mijn linkertepel… Ik heb niks van kledij veranderd, heb wel die 2 dagen flink gezweet en vooral toen begon de jeuk… Na het douche was de jeuk veel beter, maar nu is het nog erger geworden… Hier word je toch gek van? Krabben helpt geen moer…

  • Allergische reactie op deo, wasverzachter, bodylotion, parfum of zeep?

 46. Hallo allemaal, Ik heb last van een slapende borst… Ik had eerst pijn aan de linkerzij kant van mijn ribben en dan is dat plots weggegaan en nu heb ik het gevoel dat mijn borst slaapt… en ook ik heb jeuk gehad (enkele dagen maar) aan dezelfde borst. Het lijkt alsof mijn tepel minder gevoelig is dan de andere… Kan iemand mij helpen met info?

 47. Waarom vind ik op internet niets over jeuk aan een mannentepel? Ik ben een man en heb sinds 2 weken geregeld last van jeuk aan de tepel van mijn linker borst. Het lijkt zich vooral ’s avonds voor te doen. Ik heb dit nog nooit gehad (behalve tijdens de seks) en ben ook geen andere kleren gaan dragen dan voor die 2 weken. Witte puntjes, pus of “natte” tepel heb ik niet ontdekt. Verdere klachten heb ik niet. Dus zou bij mij dan ook sprake kunnen zijn van bacteriële infectie of iets dergelijks? Voor alle duidelijkheid: ik draag geen knellende bh. :)

 48. Zo’n 3 jaar geleden had ik -in de winter- last/jeuk aan mijn linkertepel. In het begin krabde ik mijn hele tepel kapot! Ik schrok me naar. Hoe erg het ook was, ik besloot niet meer te krabben en daarbij smeerde ik mijn tepel in met een dikke laag vaseline. Erbovenop deed ik een grote wattenschijf, ook met vaseline. De beha hield het op z’n plek (af en toe even controleren). Wonder boven wonder genas het weer en de jeuk was weg. Twee volledige winters geen last gehad. Nu heb ik het weer. Ik wijt het aan schrale, uitgedroogde plekjes die ook toevallig op mijn armen aanwezig zijn. Of misschien is het eczeem…? Het meeste last heb ik ervan als ik me pas heb gewassen of gedoucht. Misschien door de zeep of douchegel? In ieder geval smeer ik me weer in met vaseline en heb de hele dag geen jeuk meer. ’s Nachts draag ik geen beha of iets dergelijks, alleen een ruimvallende nachtjapon of pyjama-hes, dus niets knellends en daar heb ik ook baat bij. Het is zo wel uit te houden en hopelijk wordt het niet erger.

 49. Ik merk de laatste 3/4 weken dat ik uitsluitend na het douchen erg jeukende en pijnlijke tepels heb. voornamelijk aan 1 kant. Ik heb al geprobeerd om body lotion te smeren, maar dat werkt niet echt… Herkent iemand dit?

  • Hey D, Ik herken dit! Helaas heb ik er niet echt tips voor. Alhoewel: het werd bij mij erger toen ik overstapte op andere zeep…

 50. Ik heb jeuk aan mijn tepels als ik stress heb… De eerste keer op van alles onderzocht en uiteindelijk de link weten te leggen met stress…

 51. Ik heb op beide tepels een droge schilferige plek, na een blik van de huisarts: “schimmel”. Crèmepje bij apotheek opgehaald, en smeren tot het weg is. Ik wil iedereen adviseren internet te raadplegen bij twijfel, maar niet hier vragen “wat moet ik doen, zal ik naar een huisarts?”, Ja natuurlijk moet je gaan! Online kan niemand je genezen.

 52. Ik ben een meisje van 16 jaar en heb sinds 2 dagen een klein knobbeltje op mijn borst met bijhorende jeuk. Het knobbeltje is ondertussen al verkleind, maar de jeuk blijft… Ik weet niet wat dit is. Zou ik dit moeten vertellen aan mijn mama (ze is dermatoloog)?

 53. Een tip voor de dames die hun tepels open krabben: smeer je tepel en tepelhof (en andere jeukende plekken) in met menthol-crème, -gel of -olie. De menthol koelt en kalmeert de jeuk en verdooft het plekje ook tijdelijk, al is het maar een beetje. Het helpt mij in elk geval wel om de jeuk beter te kunnen weerstaan. Bij Kruidvat verkopen ze ‘Mentho10’ in zalf-, crème- en gel-vorm, maar persoonlijk vind ik die niet sterk genoeg. Bij de Chinese toko heb ik een menthol-olie gehaald die echt zo sterk is dat je je handen absoluut moet wassen na gebruik. Ruikt heel erg sterk, maar het helpt mij het beste. Succes allemaal!

 54. Mijn tepel en de huid eromheen jeukt. Door de jeuk krijg ik zwarte vlekken rondom de tepel! Wat te doen?

 55. jolanda vondenhoff Reageer

  Ik heb al enkele weken last van een jeukend gevoel aan mijn rechter tepel. Moet ik me nu zorgen maken over borstkanker?

 56. Loop al bijna 11 jaar met een jeukende tepel. Dit is gekomen na de bevalling. Heb 1 week borstvoeding gegeven wat een ramp was en heb nadat ik 3 weken gestopt was tot 2 maal toe een flinke borstonsteking gehad. Na 2 antibiotica kuren geslikt te hebben kreeg ik nogmaals een borstontsteking. Vanaf deze tijd heb ik het er aan overgehouden. Ben regelmatig naar de huisarts geweest die mij weer doorverwees naar de Dermatoloog. Heb verschillende tabletten voorgeschreven gekregen die bestemd zijn voor o.a allergie en diverse zalfjes gebruikt die ook niet mogen baten. Rond de tijd dat ik weer ongesteld moet worden is het niet om uit te houden, wat dus wel degelijk met de hormonen te maken heeft al zeg ik het zelf. Zou zo graag hier van af willen komen, maar weet niet hoe…

  • Beste Agnes, Ik leef met je mee, ik herken het. Mijn tepels jeuken nog steeds enorm vooral ook als ik ongesteld moet worden. Vooral ’s nachts… tegenwoordig draag ik een beha ’s nachts (met stevige cup) zodat ik het niet open krab… maar ook dat lukt niet altijd het te verhinderen. Tip: koelen met een koud kompres, een koude fles uit de koelkast, 100% aloë vera, en voor het helen gebruik ik calendula zalf en zinkzalf. Daarnaast hormoonzalf (emovate) als laatste redmiddel. Ondanks het feit dat het ietsje beter gaat door de homeopaat en het dieet -en dat ik nu al een tijd gestopt ben met de pil (klein jaar)- denk ik niet dat het ooit nog over zal gaan. Zal er mee moeten leren leven… Daar heb je wat aan… :S

  • Heey, Ik ben een meisje van 12. Heb ook jeukende borstjes/tepeltjes. Heel vervelend; wat is dit?

 57. Jeukende kriebels Reageer

  Hey Natalie, Wat fijn om een bericht te horen van een mede lotgenoot die dit probleem herkent! Ik dacht werkelijk de enige te zijn. Het is zeker niet leuk dit (eczeem-achtig) probleem te hebben. Mijn partner kan er gelukkig mee om gaan. Ik herken het afplakken met pleisters wat best pijnlijk kan zijn om weer te verwijderen …maar doorzichtige pleisters? Weet je toevallig nog hoe ze heten? Ik loop nu bij een homeopaat zo”n 2 maanden nu sinds mijn laatste bericht en ben door hem geadviseerd te stoppen met suiker ! Het lijkt te werken ! en het begint langzaam minder erg te worden. Heel erg bedankt voor je berichtje! Groetjes, K

 58. Hallo iedereen, Ook ik heb er jaren last van gehad. Het was verschrikkelijk. Mijn tepels jeukten verschrikkelijk en er kwam ook vocht uit. Hierdoor kon ik zelfs niet meer lopen of sporten omdat mijn tepels aan mijn kleding of BH bleven plakken. Ik heb van de dokter toen een soort doorzichtige pleisters gekregen die ik altijd droeg. Ook niet al te goed voor een seksueel leven als je vrijgezel bent. Ik ben toen voor stage een half jaar naar het buitenland gegaan waar ik elke dag in de zee ging, langzamerhand is het toen overgegaan. Ik merk dat ik nu af en toe weer last krijg maar dat is dan vooral in de winter. Ik ben gestopt met suiker eten en dat heeft er denk ik ook mee te maken. Veel voedsel allergieën veroorzaken jeuk en eczeem. Succes en beterschap ermee! Groetjes, Natalie

 59. Eczeem oorzaak? Reageer

  Hallo beste mensen, Ik zoek het hele internet af naar dames die dit ook hebben en kwam vandaag stomverbaasd deze website tegen. Ik heb hier ook al minstens 7-8 jaar last van. Wat ik precies heb weten de dermatologen (2 stuks) ook niet. Ik heb enorme jeuk aan mijn tepels, met name ’s nachts. Krab het soms helemaal open… Ze denken dat het allergieën zijn, maar ik slik antihistamine; helpt dat dan niet? Mijn tepels worden vaak spontaan “nat”. Ook hebben de dermatologen dingen onderzocht wat betreft gisten en schimmels op de huid. Want ik zie ook hele kleine witte puntjes, maar na allerlei anti-schimmel middeltjes et. is het nog steeds niet weg. Toch is er nog nooit een kweekje van gemaakt(?) Ben zelfs op borstkanker nagevoeld, maar ik heb het aan beide borsten en er was niets te voelen. Na jaren hormoonzalven smeren, ben ik nu ten einde raad. Ik ben opgehouden met de pil slikken en hoop dat dit mijn hormonen (na 16 jaar slikken) weer in balans gaat brengen. Loop nu bij een homeopaat op een dieet om goed gezond te eten (geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen) en dit lijkt te helpen want de aanvallen worden minder. Ik draag ik zo min mogelijk knellende beha’s (waar ik enorm van baal, want naar mijn werk kan ik gewoon niet zonder een fatsoenlijke BH). Het is zo pijnlijk… Zijn er nog meer dames die denken dat het weleens aan de pil kan liggen? P.S. Ook al neutrale wasverzachters en douchemiddelen gebruikt, maar dat helpt ook niet… Help! Mvg K.

 60. Heel veel sterkte in ieder geval. Ik hoop voor je dat ze tegen die tijd ook echt weten wat er aan de hand is en je gericht kunnen behandelen. Laat me a.u.b. even weten als ze de oorzaak hebben achterhaald. Misschien dat anderen zodoende ook duidelijkheid krijgen over de problemen met hun tepels. Lijkt me echt vreselijk!

  • Hoi Paul, Ja, ik zal je zeker op de hoogte houden. Ik ga morgen naar de huisarts omdat het van kwaad tot erger wordt en ik er met de dermatoloog niet uit kom. Ik heb nu ook al buikkrampen erbij, hoofdpijn continu en de hele dag overgeven. De 3-dubbele antibioticakuur die ik gehad heb heeft geen effect. Ga een second opinion aanvragen bij een ander ziekenhuis via m’n huisarts. Dit is niet normaal meer. Je hebt gelijk: dit is echt vreselijk; lig nu met 40+ graden koorts op de bank. Is toch niet gezond!? Groetjes, Martine

  • Hoi Martine, Dat klinkt zeer ernstig. Ik hoop dat je huisarts sneller stappen onderneemt dan je dermatoloog. Als de koorts door je borst en/of tepel-ontsteking wordt veroorzaakt (ondanks je antibioticakuren), dan zou het ook een virusinfectie kunnen zijn (daar hebben antibiotica namelijk geen vat op). Ik neem aan dat ze in het ziekenhuis bloed hebben geprikt of een monstertje op kweek hebben gezet om de ziekteverwekker vast te stellen? Ik hoop in ieder geval dat je koorts snel zakt en dat zich snel verbetering in de situatie voordoet. Je zou zeggen dat ze er bij zo’n infectie sneller achteraan gaan en dat ze een betere oplossing aandragen dan 10 dagen (thuis) wachten. Dit klinkt namelijk inderdaad niet normaal. Al met al heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

 61. Dat klinkt heel erg als een bacteriële of virale borstinfectie (mastitis). Ben je er al eerder voor bij een specialist geweest? Dat je er al 7 jaar mee rondloopt, klinkt namelijk ongelofelijk! In ieder geval heel veel sterkte morgen. Ik hoop dat ze in het ziekenhuis de oorzaak van je problemen kunnen opsporen en je van je klachten af kunnen helpen. Groeten, Paul (redactie)

  • Hoi Paul, Nee, ze hebben de oorzaak nog niet gevonden; moet over 10 dagen terugkomen. Dan gaan ze kijken hoe het ervoor staat ik heb nu een dubbele antibioticakuur meegekregen voor 10 dagen en moet m’n bloed van voor naar achter helemaal na laten kijken. Maar ze kunnen me nog niet vertellen wat het is. Pfff… 10 dagen in onzekerheid zitten is echt niet gezond hoor.

 62. Ik moet morgen naar het ziekenhuis (dermatoloog) omdat ik dus jeukende tepels heb. Er komt dagelijks een ruime hoeveelheid etter/pus uit en soms ook bloed. Uit de tepelhuid, dus NIET uit m’n tepels zelf… Ik maak me wel zorgen, loop er al zo’n 7 jaar mee en het zo is het over en dan is het er weer… Meestal is het er en het wordt iedere keer alleen maar weer een graadje erger. Ga vragen of dat ze nu echt eens gaan onderzoeken. Dit is echt niet normaal meer hoor.

  • Waarom pas zo laat, je had ook eerder kunnen gaan! Zeven jaar vind ik wel lang hoor, dus dan maak jij geen echt zorgen… Maar ben blij dat je nu toch naar het ziekenhuis gaat… Sterkte!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.