Pijn in of aan je teen kan allerlei oorzaken hebben. Als je je teen zojuist hebt gestoten, of als je een open wondje op je teen hebt, dan ligt de oorzaak voor de hand.

Hieronder vind je 10 minder vanzelfsprekende oorzaken van pijn aan je teen. Je leest in dit artikel bovendien meer over mogelijke oplossingen voor pijnlijke tenen.

1. Pijn aan je teen door jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking door neerslaan van urinezuur of calciumfosfaat. Jicht doet zich meestal voor in je grote teen en wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze pijn in je grote teen. Bij jicht in je grote teen is je teengewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk; vooral bewegen doet veel pijn. Soms is er sprake van koorts of jichtknobbels.

Op het ogenblik dat een gewricht (zoals bijvoorbeeld deze van je teen) dik en rood is en warm en pijnlijk aanvoelt is het belangrijk om deze een tijdje te ontzien. Dit betekent dat je er goed aan doet om het gewricht hoog en koel te leggen met een natte omslag of met ijs. Let wel, zorg ervoor dat je het ijs altijd eerst in een theedoek draait zodat je de huid niet bevriest. Het is eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van een koud kompres.

Van zodra de klachten afnemen is het van belang om terug vaker te gaan bewegen. Op deze manier kan je niet alleen stijfheid voorkomen, maar zal de pijn na verloop van tijd ook gaan afnemen. Zware of langdurige belasting kunnen in de praktijk maar beter voor een tijdje vermeden worden.

2. Voetschimmel tussen de tenen veroorzaakt pijn

Als een schimmel zich tussen je tenen nestelt, ontstaat een plaatselijke schimmelinfectie. Voetschimmel gaat gepaard met jeuk, vochtige, witte afschilfering van de huid tussen de tenen (tenenkaas), kloofjes en blaasjeseczeem. Veel mensen die voor het eerst geconfronteerd worden met een dergelijke voetschimmel stellen zich (logischerwijs) de vraag hoe deze nu precies ontstaat. Verschillende oorzaken kunnen hiervan aan de basis liggen, namelijk:

 • Wanneer je vaak langdurig een douche neemt of in bad gaat;
 • Wanneer je gebruik maakt van veel zeep en shampoo;
 • Wanneer je een huidziekte hebt;
 • Indien je last hebt van diabetes of suikerziekte;
 • Wanneer je afweer minder is, bijvoorbeeld door een chemokuur;

Je moet er ook rekening mee houden dat voetschimmel er bekend om staat besmettelijk te zijn. Het is in de praktijk dan ook mogelijk dat je het krijgt van iemand anders en daarnaast kan je het ook aan anderen doorgeven.

De schimmel is in het merendeel van de gevallen vooral afkomstig van iemand uit jouw directe omgeving. Voor de schimmel geldt dat ze zich bevindt in de schilfers van de huid. Voor deze schilfers geldt dat ze los laten van de huid en terecht komen op bijvoorbeeld:

 • De vloeren van zwembaden;
 • De vloeren van doucheruimtes;
 • De vloeren van sportruimtes;

Belanden deze schilfers op een bepaald ogenblik op je huid? Dan kan je als gevolg daarvan geconfronteerd worden met voetschimmel. Als pijn aan je teen wordt veroorzaakt door een schimmel tussen je tenen, dan kan een antischimmelmiddel uitkomst bieden.

3. Je teengewricht is de oorzaak van je pijnlijke teen

Slijtage van je teengewricht (artrose) kan ‘Hallux Rigidus’ veroorzaken. Dit houdt in dat je grote teengewricht (hallux) stijf (rigide) is. Artrose van je tenen ontstaat vaak na een breuk of ontsteking. Is er sprake van artrose? Dan zal je vast kunnen stellen dat er een stekende en zeurende pijn zal optreden ter hoogte van het gewricht.

De pijn zal onder meer optreden wanneer je aan het lopen bent en ook het buigen van de teen is pijnlijk. Het is vooral de stevigheid van de loopzool waar de schoen over beschikt die ervoor zorgt dat de pijn sterker of net minder sterk kan worden. Ook is het mogelijk dat er sprake is van een knobbel welke zich ter hoogte van het grote teengewricht bevindt. Voor deze knobbel geldt dat ze rood en warm kan zijn.

Bij Hallux Rigidus kunnen ontstekingsremmers en aangepaste schoenen uitkomst bieden. Als deze niet aanslaan, is doorgaans cheilectomie nodig; hierbij wordt het teengewricht operatief schoongemaakt.

4. Pijn aan je grote teen door standafwijking

‘Hallux Valgus’ is een standsafwijking waarbij de grote teen een hoek naar binnen maakt. Dit kan hevige pijn aan de grote teen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een slijmbeursontsteking. Meestal ontstaat teen-pijn vanwege een standsafwijking door strak of smal schoeisel of hoge hakken. Vaak zijn speciale schoenen, steunzolen en spalken nodig. Soms is een operatie (osteotomie) vereist. De symptomen die je in deze situatie ervaart zijn de volgende:

 • Pijn die zich laat gelden aan de voorvoet;
 • Irritatie aan de tenen;
 • Er kan een knobbel zijn ontstaan op het teengewricht;
 • De huid kan bij de bult niet alleen rood, maar ook gevoelig zijn;
 • Bij scheefstand van de grote teen kunnen ook andere tenen krom worden;
 • Er is sprake van een (sterk) afnemende afzetkracht;

De vaststelling van de diagnose gebeurt in de praktijk op basis van een lichamelijk onderzoek. Daarbij is het zo dat er ook gebruik wordt gemaakt van een röntgenfoto. Het nemen van zo’n foto is vooral een vereiste om de ernst van de standsafwijking vast te kunnen stellen.

Vaak is het zo dat er in eerste instantie vooral de voorkeur wordt gegeven aan een conservatieve behandeling zonder dat er daarbij dus een operatie wordt uitgevoerd. Vooral het dragen van steunzolen en gebruikmaken van aangepaste, stevige schoenen kunnen op dit vlak reeds een aanzienlijk verschil betekenen. Helpen deze conservatieve maatregelen toch niet voldoende? In dat geval is het mogelijk dat er zal worden gekozen voor een standscorrectie van de grote teen.

5. Pijnlijke, ontstoken teen door bacterie

Als een stafylokokkenbacterie in je teen terechtkomt, kan een bacteriële teen-infectie ontstaan. Gevolg: hevige, kloppende pijn in je teen, roodheid en zwelling. Uit eventuele wondjes komt pus; soms zit de abces (nog) onderhuids, waardoor een bult zichtbaar is. Een ontstoken, pijnlijke teen ontstaat vaak door het verkeerd knippen van de nagels (kort, lang, schuin, onvoorzichtig e.a.) of door een ingegroeide teennagel. Er is ook sprake van bepaalde risicogroepen.

Een bijzondere risicogroep voor deze problematiek bestaat uit mensen die geconfronteerd zijn met diabetes mellitus gecombineerd met neuropathie. Voor deze mensen geldt dat ze niet over de mogelijkheid beschikken om bepaalde symptomen waar te nemen.

Dit uiteraard als gevolg van het feit dat de zenuwen zijn aangetast. Voor deze groep geldt dat een regelmatige controle van de voeten dus extra belangrijk is. Het is (eventueel) mogelijk om dit zelf te doen, maar vaak is het toch zo dat mensen kiezen om deze controle uit te laten voeren door een pedicure of een podotherapeut. Voor deze groep geldt dat het in het bijzonder belangrijk is om wonden en de daar bijbehorende ontstekingen te vermijden.

Is er sprake van een ontstoken teen? Dan bestaat de behandeling er voornamelijk in om de oorzaak van de ontsteking weg te nemen. Indien vereist is het ook mogelijk om gebruik te maken van een ontstekingsremmer. Verder is het bij een wonde tevens mogelijk om gebruik te maken van Betadine of een soortgelijk product. Door hier gebruik van te maken wordt de wonde niet alleen ontsmet, maar kan ook het risico op ontstekingen voor een niet onbelangrijk deel weggenomen worden. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

6. Pijn aan teen door ingegroeide teennagel

Als een nagel tot diep in het zachte teenweefsel groeit, veroorzaakt deze een hevige pijn in je teen. De huid van je teen wordt rood, strakgespannen en glanzend, en vooral druk op je teen doet helse pijn. Ingroei van teennagels kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak blijkt ze in de praktijk te ontstaan door:

 • Smal schoeisel;
 • Afgerafelde teennagels;
 • Natte, weke voeten;
 • Overmatig zweten aan de voeten;
 • Peuteren aan de teennagels;

Ook de manier waarop de teennagels afgeknipt worden kan in de praktijk bijdragen aan het ontstaan van een ingegroeide teennagel. Het rond in plaats van recht afknippen van teennagels vormt op dit vlak bijvoorbeeld een belangrijke veroorzaker. Als je teennagel is ingegroeid, kan een arts je teen behandelen.

Beschik je over een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is? In dat geval geldt dat zowel een pedicure als een podotherapeut of je arts je teen kan behandelen. Hij of zij zal in dat geval een watje, rubber gootje of een beugeltje onder de nagel aanbrengen. De rand van de nagel zal op deze manier niet langer in de huid kunnen groeien.

Blijven je klachten aanhouden of wordt de ontsteking erger? In dat geval is het mogelijk dat je arts of een chirurg ervoor zal kiezen om de zijkant van de nagel weg te snijden. Na afloop van deze ingreep is het zo dat er een (merkbaar) smallere nagel zal overblijven. De arts zal er vervolgens voor kiezen om ook de wortel van de nagel te behandelen zodat deze niet meer de mogelijkheid heeft om terug te groeien.

7. Pijnlijke teen door schimmelnagel, kalknagel of hoornnagel

Een hoornnagel is een verdikte nagel door keratine-afzetting. Een schimmelnagel is een gelige, vervormde nagel door een schimmelinfectie. Beide worden ook wel “kalknagel” genoemd. Als een kalknagel afrafelt, afbreekt, inscheurt, ingroeit of de nagelriem irriteert, kan pijn rond je nagel (en dus in je teen) ontstaan. Pijn door een kalknagel, kan –afhankelijk van de oorzaak– worden verholpen met antischimmelmiddelen of een vijl- en freesbehandeling.

8. Pijn aan je teen door likdoorn of eksteroog

Als een plekje op je teen onderhevig is aan druk of wrijving, ontstaat daar een eeltige likdoorn, eksteroog ofwel clavius. Een likdoorn veroorzaakt pijn in je teen als deze in het vlees van je teen wordt gedrukt (o.a. bij het lopen). Een eksteroog wordt meestal veroorzaakt door te nauwe schoenen en kan worden weggehaald met een eeltspons, eelt-rasp of speciaal eeltmesje.

Is er sprake van een eksteroog? Dan kan deze in het merendeel van de gevallen behandeld worden zonder dat er daarvoor een arts geraadpleegd dient te worden. Is de toegepaste behandeling echter niet effectief of ben je diabetisch? Dan kan overleggen met een arts wel degelijk noodzakelijk zijn. Voor een beginnend eksteroog is het zo dat het wordt aangeraden om in eerste instantie elke avond gedurende 15 minuten een warm voetbad te nemen. Dit met als voornaamste doel om de huid te verzachten.

Na het drogen van de voet is het aan te raden om de plek die is aangetast voorzichtig te deppen en vervolgens de dode huid te verwijderen. Daarnaast wordt het tevens aanbevolen om gebruik te maken van een vochtinbrengende crème op basis van ureum. Tot slot kan het eveneens aangewezen zijn om een beschermd kussentje tussen de tenen te plaatsen. Zo kan niet alleen de wrijving, maar ook de druk weggenomen worden en kan het hyperkeratinisatieproces een halt worden toegeroepen.

Is er sprake van een eksteroog welke reeds een aanzienlijke tijd aanwezig en pijnlijk is? In dat geval kan het een vereiste zijn om keratolytische behandelingen op basis van salicylzuur toe te gaan passen. Voor deze behandelingen geldt dat ze op de markt in verschillende vormen zijn terug te vinden, namelijk:

 • Onder de vorm van verbanden;
 • Onder de vorm van vloeistoffen;
 • Onder de vorm van zalven;

Wordt er een dergelijke behandeling op dagelijkse basis uitgevoerd? Dan is het belangrijk om deze te onderbreken wanneer er bloedingen optreden. De behandeling zal dan pas worden hervat op het ogenblik dat de huid volledig is genezen.

9. Tenen doen pijn door stijve platvoeten

Voeten staan normaliter in een zogenaamde voetboog, waardoor het midden van de voet “zweeft”. Bij stijve platvoeten rust de hele voet op de grond, waardoor pijn en zwellingen kunnen ontstaan, onder andere in de tenen. (bron) Een orthopeed kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten als pijn in je tenen ontstaat door stijve platvoeten.

10. Gebroken teenbotje veroorzaakt pijn in teen

Een gebroken teen houdt in dat het middenvoetsbeentje in je teen doormidden is gebroken of is ingescheurd. Dit kan enorme pijn in je teen veroorzaken. Ook een gekneusde teen kan flink pijn doen; soms zelfs meer dan een breuk Een huisarts kan middels lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto een breuk of kneuzing vaststellen.

Als pijn in je teen wordt veroorzaakt door een breuk, dan moet je je teen vooral veel rust gunnen, koelen en hoog houden. De gebroken teen wordt vaak gespalkt aan naastgelegen tenen. Bij pijn kun je paracetamol slikken.

Tot slot

Al met al kan pijn in je teen op velerlei manieren ontstaan. De wenste behandelingsmethode is dan ook volledig afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Een optimale nagelverzorging om sterke, soepele nagels te bewerkstelligen is sowieso een goed begin.

Heb jij nog aanvullende tips bij pijn aan je teen of tenen? Laat hieronder jouw tips & adviezen achter!

175 Reacties

 1. Ha Paul… Toen ik dit kwaaltje probeerde op te zoeken op internet vond ik jouw rubriek… Dus stel ik nu ook maar even een vraag. Ik heb pijn aan de teen aan mijn linker voet. Dat is een felle pijn die plotseling kan optreden en dan ook weer snel verdwenen is als ik alle druk van de voet wegneemt. De pijn ontstond voor het eerst toen ik nieuwe schoenen ging aanmeten ongeveer 5 maanden geleden. Toen heb ik dus meteen mijn oude schoenen maar weer aangedaan en na een poosje ging de pijn ook wel weer weg. Maar sinds een paar maanden is de pijn weer teruggekomen en kan ik eigenlijk alleen nog maar op sandalen lopen die ik aan de voorkant heel ruim heb afgesteld. Maar ondanks de sandalen en de ruime afstelling schiet de pijn er nog steeds af en toe in. Ik kan de pijn ook wel bij mezelf opwekken wanneer ik met de nagel van mijn duim aan de zijkant van de van de binnenzijde van mijn teennagel druk. Als ik mijn teen bekijk kan ik helemaal geen afwijking of roodheid o.i.d. ontdekken. Overigens heb ik hetzelfde kwaaltje ook even aan mijn rechter teen gehad maar dat is toen vanzelf overgegaan en nu hopen natuurlijk dat het aan de linker teen ook vanzelf overgaat…. Maar als je mijn verhaal hoort heb jij dan een idee wat het zou kunnen zijn? Vr. groet: Huub

 2. Gisteren is een tube van de shampoo gevallen op mijn dikke teen (de dop is er op gekomen). De teen had hierna een blauw plekje in de avond was deze een stuk blauwer en iets gezwollen. De teen kon ik bewegen en normaal buigen maar was wel pijnlijk. Is het verstandig om de huisarts te bellen?

 3. Beste, ik heb op een nacht mijn rechtervoet behoorlijk gestoten tegen een houten kist. Dat deed erg pijn aan mijn twee kleine tenen. Ik ben weer gaan slapen en de volgende dag was er niks te zien. Ik heb ook geen pijn maar sindsdien ( al paar weken) een raar doof gevoel in de kleine teen. Ik merk dat alleen als ik op blote voeten sta. In bed voelt het ook vreemd omdat die teen gevoelloos is. Ik kan de tenen niet spreiden maar wel krommen. Wat kan het zijn, is een zenuw bekneld?

 4. Ik liep 10 dagen een pas van 5050 meter over. Het weer was veel slechter dan gedacht veel sneeuw en regen. Afijn mijn voeten eerden gevoelloos. Weg terug net zo als doorgaan. Na 12 uur lopen op bestemming. De neus is beter. De vingertoppen zijn ook weer normaal. Maar de tenen nog niet. Bewegen geen probleem. Maar voelen doof aan. Is er iets om herstel te bespoedigen of alleen de tijd? Bij voorbaat dank! Dirk

 5. Hallo Paul, Sinds een aantal maanden, heb ik soms in de nacht ineens pijn aan m’n rechter grote teen. Het lijkt dan alsof ik geprikt wordt precies onder de nagel. Soms voel ik 1 prik maar soms ook wel stuk of 10 met pauzes tussen. Aan m’n teen of voet is verder niks te zien. Wel is dan het randje wat rood van de nagel. Niet aan het nagelbed maar aan de bovenkant.
  Ik ben 46 jaar en kerngezond. Nooit kinderziektes en zelfs nooit griep gehad.

 6. Hoi Paul, ik ben 14 en zit onder voetbal. Ik heb een paar keer mijn teen naast de grote teen van mijn linkervoet gekneusd en dat werd altijd weer beter. Maar het is nu een halfjaar later na mijn laatste kneuzing en mijn teennagel begint steeds dikker te worden en mijn teen ook, mijn teen word rood en er komt een soort zwelling met een bult op mijn teen… Wat moet ik doen? Zijn hier medicijnen voor? En zal deze dikkere teennagel + dikkere teen weggaan?

  • Beste Elle, De aangewezen oplossing is langs de huisarts gaan om de onderliggende oorzaak van je gezwollen teen en verdikte teennagel te laten onderzoeken. Pas dan kan er een passende behandeling worden geïndiceerd. Sterkte ermee!

 7. Sinds 1,5 jaar heb ik al last van mijn teen langs de kleine teen. Is dik. Foto’ s gemaakt, ze dachten eerst aan reuma, maar later bleek een stressfractuur. Kan bijna geen schoenen aan en elke stap doet zeer. Nu heeft de orthopeed een operatie gedaan aan 2 andere tenen. Hiervan lagen de botjes te laag. Deze operatie heeft verder niets aan die pijnlijke teen gedaan. De orthopeed zei verder niets aan die teen te doen. De teen blijft dik en pijnlijk. Na 1,5 jaar zou deze stressfractuur toch beter moeten zijn? Ik weet nu niet hoe ik verder moet en waar ik terecht kan.

  • Ik heb precies hetzelfde, ik zit op voetbal en het doet echt zeer tijdens het voetballen. Wat kan ik eraan doen?

 8. Beste Paul, mijn vriend heeft constant last van zijn kleine teen en de teen ernaast. Het geeft een zeurend, raar, beetje ‘doods’ / koud gevoel. Tussen zijn voet en eerste kootje zit continu een rood plek, de ene keer roder dan de andere keer. Ongeacht of hij schoenen draagt of actief is; ’s nachts wordt hij er wel wakker van. Lopen voelt soms heel onprettig. Het kan te maken hebben met dat hij 5 jaar geleden hardlopend tegen een betonblok stootte. Sindsdien voelt die teen (voet) anders aan, maar sinds een half jaar gaat het meer zeuren, de laatste tijd krijgt hij ook soms moeite met lopen. Een podotherapeut zag op een echo alleen wat wildgroei van bot, maar geen echte afwijkingen; die dacht dat het mogelijk uit de heup kon komen. Mijn vriend heeft ook last van zijn heup aan dezelfde kant en gauw last van zijn liezen. Een Chinese acupuncturist denkt dat er mogelijk ‘ergens’ een ontsteking zit en spreekt van een energietekort. Maar diens behandeling lijkt vooralsnog ook niet te gaan helpen. Wat kan er aan de hand zijn? En wat kunnen we doen, zodat hij hier hopelijk vanaf geholpen kan worden?

  • Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed hoe liesklachten en/of heupklachten voor een rode / ontstoken plek kunnen zorgen. Een standsafwijking of foutieve bewegingstechniek kan inderdaad voor teenklachten zorgen, maar de teenklachten die jij hier omschrijft, zijn volgens mij niet heel erg kenmerkend voor dit beeld. Zie eventueel ook:

   Wildgroei van bot zou de klachten mogelijkerwijs WEL kunnen verklaren, maar als ik de situatie goed interpreteer, wilde of kon men het woekerende bot niet behandelen? Hoe dan ook kan exostose van teenbot een goedaardige bottumor vormen die in theorie verantwoordelijk kan zijn voor de teenklachten die je omschrijft. Een orthopeed of orthopedisch chirurg kan de potentiële noodzaak inschatten om de wildgroei van het teenbot operatief te behandelen. Tot slot geloof ik dat acupunctuur nut kan hebben in bepaalde situaties, maar een acupuncturist die aangeeft dat “ergens een ontsteking zit” die voor “een energietekort veroorzaakt” waardoor zulke teenklachten ontstaan, vind ik behoorlijk vaag en omslachtig. Dat wil overigens niet zeggen dat ik beweer dat er geen sprake is van een ontsteking; integendeel…. De combinatie van teenklachten, heupklachten en liesklachten kan inderdaad duiden op een type ontsteking. Bijvoorbeeld een auto-immuunontstekingsreactie of een reumatische ontstekingsreactie. Het is aan een specialist om hier uitsluitsel over te geven. Bij voorkeur een reumatoloog, neuroloog of orthopedist. Onwijs veel sterkte toegewenst!

  • Mijn grote teen doet zeer met lopen, het is het voorste stukje wat scharniert. Daar zit de pijn in. Als ik dat met de hand beweeg geeft dat een gevoel of er wat los zit / schuurt. Vroeger knakte de teen altijd met lopen wat je duidelijk kon horen. Wat kan dit zijn?

 9. Beste Paul, Mijn naam is Jesse, ik ben 24 jaar oud en sinds 3-4 maanden is mijn 2e rechterteen aan de zijkant erg dik, rood en pijnlijk. Ik ben meerdere keren bij de huisarts geweest, daar heb ik bloed laten prikken, een antibioticakuur en ontstekingsremmers (jicht) voorgeschreven gekregen, dit wilt echter niet helpen. Weet u wat het zou kunnen zijn? Gr, Jesse

  • Een dikke, rode en pijnlijke teen kan in feite van alles betekenen (zie de opsomming der oorzaken van teenklachten in het artikel hierboven)… Maar als je huisarts jicht en/of een bacteriële infectie vermoedt, maar de medicijnen die hij/zij hiervoor voorschrijft, werken niet, dan hoort hij/zij je mijns inziens door te verwijzen naar een specialist. Wat is de vervolgstap die je huisarts momenteel voorstelt?

  • Ik weet niet of dit nog bestaat maar geef even mijn ervaring. Mijn teen naast de grote teen doet verschrikkelijk veel pijn zonder oorzaak, ook niets aan te zien.. ik zou echt niet weten wat er aan is, ik heb verzorgde voeten, en dit is sinds enkele dagen, weet alleen niet of ermee naar de dokter moet.

 10. Hallo Paul, ik ben een vrouw van 65 jaar. Ik heb met een sandaaltje 5 km gelopen en toen kreeg ik onder mijn tenen L onder dat kussentje erg veel pijn.. Op de röntgenfoto er was niks te zien, maar op de echo er was een soort ontstekingsvocht gezien. Ik kreeg steunzool ibuprofen en ik heb veel rust gehouden. Maar nu na 2 manden onder mijn 2e teen (naast de grote teen) is echt nog steeds gevoelig dus dat steunzool lijkt mij niet echt te helpen. Wat is dan het volgende stap? met vriendelijk bedankt. Mevr. Ildiko

  • Teruggaan naar de huisarts lijkt me de aangewezen vervolgstap. Sterkte!

 11. Hoi Paul, ik heb sinds een paar weken last van mijn linker middelste teen bij het wandelen. Ik heb staand werk waarbij ik veel moet lopen, hier heb ik geen last mee, maar als ik lange stukken ga wandelen (14 km en meer) dan krijg ik steken/pijn in de teen die doortrekt naar de bal van mijn voet, na rust trekt het ook weer weg. in het begin leek het op kramp maar ik krijg steeds meer pijn eraan tijdens het lopen. ik heb jaren geleden een peesplaat ontsteking in die voet gehad maar dat is geheeld en heb ik geen last meer van. Ik kan me niet herinneren dat ik mijn voet gestoten heb o.i.d. Heb je enig idee of moet ik toch maar langs de huisarts?

  • Eerlijk gezegd, denk ik dat een bezoek aan de huisarts de enige raadzame eerste stap is om achter de exacte aard en aanleiding van je teenklachten te komen. Schoeisel zou ten grondslag kunnen liggen aan de pijn in je middelste teen, maar bijvoorbeeld ook een foutieve looptechniek of stahouding. Of een bepaald type ontstekingsreactie… Dat is helaas erg moeilijk te zeggen aan de hand van je verhaal. :(

 12. Beste Paul ik hè als paar dagen last van me grote teen en dat komt omdat ik tegen de grond trapte tijdens voetbal heeft u misschien tips of een uitleg waardoor ik minder last krijg of een training?

 13. Aan mijn linker voet, de tweede teen, zit een verdikking boven het middelste gewricht. Er is een foto van gemaakt maar de dokter is er verder niet op ingegaan. Het is niet pijnlijk maar het wordt steeds dikker, ik heb het al een half jaar. Ik draag steunzolen en heb nooit te nauwe schoenen. Mijn fysio kon er ook geen reden voor vinden. Het strekt zich ook 5 mm naar links en 3 mm naar rechts uit. Zo te voelen kromt mijn gewricht daar iets t.o.v. mijn andere tenen. Wat zou dit kikken zijn en moet ik worden doorverwezen naar een orthopeed?

 14. Voor kalknagels gebruik ik nu Wartner Kalknagelkwastje en na 14 dagen zie ik echt verschil natuurlijk zal het een maand of 4 duren maar het werkt voor mij. Deze week heb ik ook mijn ringteen laten rechtzetten en daar zit nu een ijzertje in pijnlijk maar de pijn die ik steeds op me werk had was veel erger. Hopelijk staat die ringteen nu naast de andere teen in plaats van erop. Het zal een paar weekjes duren zei de arts.

 15. Haai Henk, Ik heb super pijn aan mijn grote teen. Alws ik er op druk met mijn vinder of als ik hem beweeg of op de grond zet. Wat is de oorzaak ? X

  • Ik zou het je echt niet durven zeggen. Heb je misschien een stukje voorgeschiedenis of andersoortige context?

 16. Beste aardige Paul, Ik heb last van een soort steek onder op mijn grote teen. Dit is vooral heel erg bij het traplopen en als ik gewoon zit doet het ook pijn. Wat kan dit zijn? Wel heb ik net nieuwe slippers die ik best vaak aan heb. Kan het daardoor komen? Het zijn wel super goede slippers dus…

  • Hallo Henk, Ja, dit kan zeker aan je slippers liggen. Toevallig ben ik momenteel bezig met een artikel specifiek over pijn in (het gewricht van) de grote teen. Ik ben me momenteel nog volop aan het verdiepen in de mogelijke oorzaken van zulke pijnklachten in de grote teen, maar vooralsnog zie ik metatarsale fracturen, turfteen oftewel ’turf toe’, sesamoiditis, teenartritis, capsulitis en jicht als de belangrijkste oorzaken van dit soort grote teenklachten. Zodra het artikel online staat, kom ik erop terug. Sterkte en groeten, Paul

 17. Hey, laatst was ik in de bioscoop en toen had ik nog geen pijn in m’n grote teen, maar na de film ging ik staan en deed me grote teen zeer. Ik kan hem nog zowat buigen alleen als ik iets te ver ga voel ik het een beetje. Als ik er op sta dan voel ik een soort van steek-achtig iets in m’n teen.

 18. Willemina Van Soestbergen Reageer

  Beste Paul, Al circa een jaar heb ik last van pijn in de grote teen, afwisselend links en rechts en soms in beide grote grote tenen. Vooral de rechter is `s nachts soms zo pijnlijk dat ik er niet van kan slapen. Sedert een paar maanden voel ik ook dezelfde, maar lichtere, pijn in het topje van mijn duim, middelvinger en wijsvinger. Soms een paar weken nergens last van en dan komt het weer terug in een of beide tenen en dan zijn 1 of meer genoemde vingertoppen ook wat gevoelig. Ik heb deze verschijnselen hoofdzakelijk `s nachts of als ik een tijd heb gezeten. Met lopen heb ik geen last. De tenen en toppen van de vingers zijn volkomen gaaf, doen ook geen pijn als ik er op druk, zijn niet rood, niet opgezet of ontstoken. Ik masseer tegenwoordig elke avond mijn voeten en trek daarbij ook lichtjes aan de tenen. De verschijnselen verdwijnen echter niet.

  • Gebruik je bepaalde medicamenten en/of voedingssupplementen?

  • Dank voor de snelle reactie. Ik gebruik geen medicijnen. Sedert 10 jaar 1 kalktablet per dag en circa 2,5 jaar 1 tablet voedingssupplement Zell H3.

  • Wellicht is het vergezocht, maar ikzelf ben absoluut geen fan van zulke ‘multivitamines’. Ze zitten doorgaans bomvol hulpstoffen (chemisch-synthetische E-nummers) en bevatten vaak grote hoeveelheden slecht-opneembare vormen van vitamines. Ikzelf zou in jouw situatie allereerst bij de huisarts om een bloedwaardebepaling vragen van vitamine B12, vitamine B6, calcium, magnesium en ijzer. Mocht daar niets uitkomen, dan zou neurologisch onderzoek wellicht op zijn plaats zijn. Ook dit zou ik persoonlijk met de huisarts overleggen. Heel veel sterkte toegewenst! Al met al hebben pijnlijke of tintelende vingertoppen en tenen maar al te vaak te maken met tekorten en/of overschotten aan bepaalde B-vitamines en/of elektrolytische ionen.

  • Hoi Willemina (en Paul), Ik heb echt geen flauw idee of het er iets mee te maken kan hebben maar heb recent iets gelezen over de gevaren van het slikken van calciumtabletten. Er zijn studies waarin de link wordt gelegd tussen de inname van calciumsupplementen en aandoeningen aan de bloedvaten (hart- en vaatziektes). Als ik het mij goed herinner kan deze calcium bij een gebrek aan o.a. vitamine D en vitamine K2 niet in de botten terechtkomen waardoor het door de aderen blijft zweven en zich gaat afzetten in de vaatwanden. Ook werd een gebrek aan beweging genoemd. Los van of het de oorzaak zou kunnen zijn van uw teen en vingerklachten denk ik dat het wijs is dit te (laten) onderzoeken. Paul, had je hier al eens van gehoord en zou je er een pagina aan willen wijden (mocht je dat nog niet gedaan hebben)? Met vriendelijke groet, Marjolein

  • Beste Marjolein, Er heerst een synergie tussen zo’n beetje alle micronutriënten en macronutriënten; zo ook tussen vitamine D3, vitamine D2, vitamine K2, vitamine K1 en calcium. Vitamine D zorgt voor een verhoogde opname van calcium en vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium naar behoren kan worden verspreid door het lichaam. Een calciumoverschot of calciumstapeling kan zodoende het gevolg zijn van een vitamine D-overschot of een vitamine K-tekort. En een te hoge calciuminname kan –naast hypercalciëmie– leiden tot tekorten aan allerhande vitamines en mineralen, met allerlei potentiële gezondheidsklachten tot gevolg. Het kan dan ook best zijn dat ook pijn in de teen hiertoe behoort. Meer hierover kun je lezen in (de reacties onder) de volgende Gezond’r-artikels:

   Maar ook schildklier, bijschildklieren en overige elektrolyten (naast calcium, bijvoorbeeld magnesium, kalium e.a.) en hormonen (schildklierhormonen, hypofysehormonen, alvleesklierhormonen, pijnappelklierhormonen e.a.) kunnen betrokken zijn. Een (Engelstalig) artikel waarin het verband tussen de vitaminen D en K goed wordt samengevat, vind je hier. Maar ook onder Gezond’rs artikel over vitamine D vind je heel veel informatie over de synergetische verbanden met K2 en calcium. Groeten, Paul

 19. het last van me teentje voor stuk dik pijn ben huisarts geweest zegt gaat weer over dus niet het ook keer wat op gekregen wat kan zijn

  • Een teen die dik en pijnlijk wordt nadat er iets zwaars bovenop gevallen is, kan van alles betekenen: een kneuzing, een breuk, een beschadigde en zodoende vervormde teennagel (die vervolgens ingroeit)…

 20. Ik heb sinds 2 weken een ondraaglijk pijnlijke rechter grote teen wanneer ik mijn voet strek. Niets doet pijn lopen niet, springen niet, erop drukken niet, maar als ik bijvoorbeeld op mijn knieën ga zitten en er niet aan denk, dan schieten de tranen me in de ogen zo zeer. Ook wanneer ik bijvoorbeeld mijn schoenen aantrek en mijn voet hierin moet strekken doet het vreselijk veel pijn. Er is verder aan de buitenkant van de teen niets te zien. Het plekje waar het pijn doet zit iets links van de rechterbeen tussen de nagel en het gewricht. Weet iemand wat dit zou kunnen zijn?

  • Hoi Ciska, ik heb precies ditzelfde met m’n teen! Ben jij er nog ooit achter gekomen wat het was? Hopelijk is het inmiddels over? Groeten, Mascha

 21. Hallo, 2 weken geleden heeft een klasgenoot een tafel (zoals die in schoollokalen middelbare school staan) op mijn grote teen laten vallen deed ontzettend veel pijn. Nu 2 weken later ben ik al 4x naar de huisarts geweest maar die zegt de hele tijd dat als ik weer iets anders erbij krijg terug moet komen. Ik kan mijn teen op dit moment niet goed bewegen en rondom mijn teennagel is het opgezwollen als ik er op druk komt er ook vocht uit en dit stinkt ook behoorlijk verder is mijn nagel alle kleuren van de regenboog. Er zijn ook nog geen foto’s gemaakt van mijn teen de kern van de pijn komt uit het midden van mijn grote teen. Hopelijk heeft u wat raad. M.v.g. Melissa

  • Stinkend vocht duidt op een bacteriële infectie. Ik denk dat er een wondje naast of onder de beschadigde teennagel is ontstaan. Via zo’n wondje kunnen bacteriën onder de huid kruipen. En deze bacteriën veroorzaken een bacteriële infectie. Een antibioticazalfje kan in zo’n geval wonderen doen, maar dan moet je huisarts wel inzien wat er aan de hand is…

 22. Ik heb sinds een paar weken tussen mijn kleine teen en ring teen een soort van dikke eelt zitten waardoor mijn kleine teen vreselijk pijn doen bij lopen als ik schoenen draag maak niet uit wat voor schoen ik draag het doet vreselijk pijn heb al paar x in een voetbad gezetten en heb de eelt verwijderd maar dan blijft ik toch nog een dikke schijf voelen tussen de kleine teen en ring teen. Weet jij wat dat is en hoe kan ik het behandelen??? Hoop dat jij mij een antwoord kan geven…

  • Dit zou een vergevorderde schimmelinfectie kunnen zijn. Ga gewoon even langs de huisarts. Als hij/zij niet op het zicht kan vaststellen wat er precies met je tenen aan de hand is, dan kan hij/zij wellicht een uitstrijkje maken. Mocht er inderdaad sprake zijn van een voetschimmel, dan kunnen er anti-schimmelmiddelen worden ingezet om de schimmelinfectie te bestrijden. Naarmate een schimmel langdurig woekert, kan deze er in ieder geval uit komen te zien als een soort van eelt… Maar nogmaals: een arts zal dit moeten vaststellen / uitwijzen…

 23. Hallo, ik ben 4 maanden geleden aan een hamerteen (2e teen vanaf grote teen) geopereerd, zonder pin. Sindsdien staat mijn 3e teen krom tegen de geopereerde teen aangeklemd en heb ik steekpijn in mijn 4e teen! raar verhaal, kunnen ze een bv bij de operatie een bepaalde zenuw hebben geraakt? met schoenen maar ook in mindere mate op sokken…

 24. Hallo ik heb een vraag ik heb al verschillende jaren pijn in mijn tenen beide grote en die ernaast in het begin dacht mijn arts ingegroeide nagels, hierop verwijderde hij een gedeelte van mijn nagel. De pijn bleef doorgestuurd naar de chirurg deze verwijderde nog een stuk nagel ook nu bleef de pijn in m’n tenen, deze verergerde zelfs. Nu 2 jaar later heb ik geen nagels meer, ik kan geen schoenen dragen zelfs sokken doen mij pijn, ook het slapen gaat slecht door de pijn in mijn tenen. De huisarts denkt dat er de eerste keer zenuwen geraakt zijn maar kan niets anders dan pijnmedicatie voorschrijven. Ik weet niet meer wat te doen van mij mogen ze zelfs verwijderd worden. Wat moet ik doen en waar kan ik nu nog hulp krijgen?

  • Beste Peeter, Is je bloed weleens gecontroleerd op tekorten of overschotten aan B-vitamines? In eerste instantie vitamine B12 en B6, maar eventueel ook B11 en, B2 en B1…

 25. Hallo ben vrouw van 78. heb het laatste half jaar, heel erge pijn in m’n tweede kleine teen, als ik gelopen heb, moet dan echt m’n schoen uitdoen, is niet uit gehouden, als ik schoen uit heb, zakt de pijn. Weet u raad, heb goede schoenen, met vr. gr. Geziena

 26. Hoi Paul, Ik kom bij toeval op jouw site. Ben ten einde raad. Het begon met draagbare dagelijkse pijn, en steunzolen 4 jaar geleden. Inmiddels kan ik niet meer lopen zonder pijn. Pijn, en als ik te lang loop kramp, onder m’n voeten, voorin de voet, met aan de buitenkant en laatste 3 tenen. Ben bij neuroloog onder behandeling maar die vind niks. Podotherapteut, al jaren, nu nieuwe zolen van weer een andere podotherapeut. Die heeft ook weer een heel andere visie. Afwikkeling in m’n sandalen laten maken. Dat helpt wel iets. Maar nog steeds het gevoel dat als ik m’n schoenen, dure aangepaste schoenen, dat er iets in zit wat er niet hoort. Het is niet de kramp die vaak beschreven wordt i.v.m. magnesium, de kramp als je je uitrekt, daar lijkt het in de verste verte niet op. Kramp en pijn in m’n voorvoet. Zo erg dat ik weleens huilend naar huis ben gegaan. En dan duurt het nog wel een halfuur dat het over is. Wie oh wie herkent dit???

  • Hallo Ingrid, Is er al een MRI van je voet gemaakt? Ik heb ongeveer hetzelfde probleem gehad. Na heel veel doktersbezoeken, steunzolen en injecties is er een MRI gemaakt. Resultaat “neuromen van Morton”. Ik had er twee. Operatief verwijderd. Dit is echt alleen te zien op een MRI. Succes, Hanneke

 27. Hallo, Ik heb sinds enkele weken last/pijn in mijn rechter middelste teen. Er is niets mee gebeurt, en ik heb er enkel toenemende last van als ik stap. Het lijkt wel een zenuw of spierpijn, waardoor ik regelmatig begin te manken. Ik heb er nog geen arts over geraadpleegd. Maar ik zal dit wel moeten doen omdat het probleem met m’n teen enkel schijnt toe te nemen.

  • Hoi Luc, dat klinkt wel een beetje wat ik voel aan mijn tenen, ik ben inmiddels bij een neuroloog beland na consult bij de huisarts. Maar heb daar nog niet heel veel vertrouwen in. Vertel eens wat jij verder voor pijn ervaart? Krijg jij ook kramp, zomaar ineens, alsof er iets op de weg ligt, als je aan het wandelen bent? Bij het minst geringste steentje onder je voet, dat je bijna door de grond gaat van de pijn? En ook zónder steentje trouwens… Ik ben benieuwd hoe jij je pijn ervaart. Met groetjes, Ingrid

 28. Sinds 3/4 jaar Ik heb ’s nachts heel vaak last van mijn tenen, dan gaan ze erg tintelen en dan helpt het krommen van de tenen ook niet. als het lang duurt dan ga ik naar een koude vloer en blijf daar een 4 minuten met blote voeten op staan en doe dan mijn gebreide sokken weer aan en ga dan op de bank in de kamer liggen slapen en als ik dan na en uurtje wakker wordt heb ik geen last meer en kan ik weer naar bed. Het gebeurt ook wel dat ik 2 of 3 keer in een nacht naar beneden moet omdat het dan weer begint. Toen wij in mei met vakantie gingen had ik thuis last maar vanaf de eerste nacht in de caravan was het over en toen we weer thuis kwamen begon het gelijk weer. Als ik bij de tinteling mijn voeten voel dan hebben de tenen dezelfde temperatuur als de voeten, niet heet en niet koud. Wie weet hier een oplossing voor?

 29. Hallo. Ik heb een vraagje wat betreft mijn kleine teen van mijn rechtervoet. Bijna 2 week geleden heb ik mij twee keer vreselijk gestoten aan mijn kleine teen. Voet was blauw teen dik kon geen schoen aan erg vervelend deed veel pijn. Ben naar de huisarts / ziekenhuis geweest foto gemaakt er niets te zien. Maar de teen blijft dik en steekt soms ook… Voet kan ik wel weer beter bewegen. Lopen gaat ook beter alleen die teen wil niet. Ik kan een halve dag een schoen aan dan gaat het niet meer. Wat kan dat zijn? En wat kan ik het beste doen?

  • Jasper Schuur

   Beste Wilma, Om je kleine teen weer ‘mee te laten doen’ is het advies om je voeten goed te masseren, en je teen te buigen en strekken. Dat zal de zwelling doen afnemen. En zo kan je kleine teen weer rustig meedoen. Groet, Jasper Schuur

 30. Ruim 40 jaar geleden is mijn grote teen via een operatie vastgezet. Tot nu toe was hiermee goed te leven zonder noemenswaardige pijn. Tot een paar weken terug is de teen ineens gaan opzwellen en is strak en rood gekleurd met stekende pijn. Bloedwaarden zijn goed. De huisarts heeft “Amoxicilline” 1g voorgeschreven, doch met weinig resultaat. De stekende pijn breidt zich over de voet uit, de kleur is wel iets veranderd naar paars. De rest van mijn lichaam voelt koud aan en heb geen koorts. Al met al, vind ik het “te” lang gaan duren. Heeft iemand een soortgelijke ervaring en wellicht een oplossing.

 31. Beste Paul, Fijn dat je zoveel tijd steekt in beantwoorden van vragen over voetproblemen. Ik heb er ook een: onder mijn rechter voorvoet zit al enkele jaren een pijnlijke verdikking. Huisarts, podoloog en orthopedisch specialist hebben ernaar gekeken. Conclusie: waarschijnlijk geen Morton’s neuroom, maar een spreidvoet en/of artrose. Steunzolen van de podoloog hielpen niet, maar met zelfgemaakte / aangepaste zooltjes gaat het beter. Alleen is nu al enkele maanden de tweede teen pijnlijk, soms dik en het voorste gewrichtje stijf. Enig idee wat dat kan zijn?

 32. Goedendag, Ik heb een vraag, 5 weken geleden met m’n tenen met slippers van traptree weggegleden, tenen deden echt heel zeer, voet werd dik en blauw, tenen kon ik niet langer buigen, 4 dagen ijs erop en voet omhoog! Arnica gesmeerd, na een week foto gemaakt van grote teenbot, ervoor zo pijnlijk nog! Uitslag: teen niet gebroken! Nu 5 weken verder geen vooruitgang qua teenklachten, in laten tapen bij fysio, heel de nacht pijn in m’n teen gehad, ’s morgens tape eraf gehaald, leek wel of m’n teennagel eraf getrokken werd, brrr… Nog veel meer teenpijn overgehouden! Wat zou ’t zijn?! Kan de teen nu ook nog ontstoken zijn of zo? Het bot voor m’n grote teen doet zo zeer! Weer naar de dokter gaan? Of weet u raad?

 33. Heb zelf elke dag last van mijn rechter grote teen, hij tintelt en doet soms licht pijn als je hem aanraakt voel ik dat amper maar ik merk wel als hij gemasseerd wordt hij warm wordt en gaat ie bonken (voelt goed) en ik neem aan dat dat de beste oplossing is gewoon regelmatig masseren (dat zorgt voor een beters bloedtoevoer waardoor genezing sneller verloopt).

 34. Ik heb 4 jaar geleden mijn grote teen gebroken. Was op de knokkel doormidden er is toen een pin in m’n teen gezet. En die is er naar zes weken weer uit gehaald. Kan mijn grote teen nu dus niet meer buigen. Nooit geen problemen mee gehad maar sinds 4 weken heb ik erge pijn aan het gewricht boven de grote teen sport schoenen kan ik niet dragen doet te veel pijn. Maar nu gaat het ook pijn doen zonder schoenen en brede schoenen. Iemand een idee wat dit is en wat ik er aan kan doen? Ben 32 jaar heb 2 jonge kinderen dus de hele dag in beweging.

 35. Hallo Paul, Tijdens het stevig doorlopen vanmorgen na 13 kilometer kreeg ik last aan de kussentjes / onderkant van mijn tenen, wat begon te steken net als of er iets scherps in gestoken werd. Komt dit door te ruime schoenen en/of na nog langer doorgelopen te hebben zouden dat dan blaren kunnen worden? Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel… Gr. Marley

  • Steken in de onderkant van je tenen kunnen allerlei oorzaken hebben. Van overbelasting van (onvoldoende getrainde) spieren of pezen tot problemen met zenuwen, bloedvaten of eelt. Daar is aan de hand van je beknopte omschrijving eigenlijk weinig zinnigs over te zeggen. Mocht de pijn zich aan de onderkant van de grote teen bevinden, dan is de kans op sesamoiditis of turfteen aanzienlijk. Als je te ruime schoenen draagt, zou dat inderdaad kunnen meespelen; in dat geval is de kans op blaarvorming inderdaad ook aanwezig. Zie eventueel ook:

 36. Hoi, mijn zoon is nu voor de derde keer geopereerd aan de nagel van zijn dikke teen, de laatste keer hebben ze alles zoals ze zeggen definitief verwijderd, nu twee weken later heeft hij nog ontzettende pijn (heeft inmiddels ook een antibioticakuur gehad vanwege een teenontsteking), zijn teen klopt ontzettend. Wat kan ik daar het beste aan doen? Het gaat iets de betere kant op met z’n teen, maar is er gewoon niet goed aan, slaapt veel en slikt veel medicatie tegen de pijn.

 37. Kleinekabouter Reageer

  Hoi Paul, Maandag ben ik van de trap gevallen ( een betonnen geval ) en mijn klein teentje bleef steken .. Deed echt ongelooflijk veel pijn .. Maar na ijs dacht Ik dat het wel over zou gaan … Woensdag ben ik naar spoed geweest , hebben ze een foto genomen en mijn klein teentje was gebarsten … vanmorgen zondag , ben ik rustig gaan wandelen maar halverwege mijn wandeling zij mijn teen ineens krak , voelt nu heel hard ( alsof je een bot voelt zitten ) en doet ongelooflijk veel pijn , tintelen … Als ik stap lijkt er net iets te schuren in mijn teen ? Zou ik heg niet erger gemaakt hebben ? Ik heb het gevoel dat ik dat gisteren allemaal niet voelde .

  • Allereerst vraag ik me af of ze je bij de eerste hulp hebben ingelicht over wat je voorlopig wel en niet mag doen met je teen… Neem z.s.m. telefonisch contact op met je huisarts. Afhankelijk van de exacte aard en ernst van de breuk kunnen de gebroken deeltjes van je teen ten opzichte van elkaar verschoven zijn. In dat geval moet de teen wellicht worden rechtgezet en ingetapet. Maar wat er precies met je gebroken / gescheurde teen aan de hand is, durf ik op afstand niet te zeggen. Sowieso ben ik geen arts… Sterkte en beterschap toewenst!

 38. Beste, Sinds twee jaar heb ik telkens in de winterperiode last van twee ontstoken tenen, loopt symmetrisch, begint met roodheid, gevoeligheid en gaat nadien over tot blaasjes waar soms de bovenste huid loslaat. Ik was destijds bij de homeopaat maar deze had er helaas geen effectieve oplossing voor. Misschien weet jij raad? Alvast hartelijk dank! MVG Marleen

  • Beste Marleen, Deze aandoening van je tenen zou bijvoorbeeld kunnen duiden op ‘chilblains’ (‘pernio’, ‘koublaar’, ‘vorstbult’ oftewel ‘winterkloof’), meestal door een combinatie van kou en slechte bloedcirculatie in de tenen… dit is eigenlijk een relatief ‘ernstige’ variant van wintertenen. Pernio (perniosis c.q. perniones) wordt gekenmerkt door pijnlijke, hevig jeukende zwellingen op de tenen, veroorzaakt door de inwerking van koude op de erythemateuze, cyanotische en/of gebrekkig gevasculariseerde teenhuid. De jeuk en branderigheid worden doorgaans erger bij warmte… Er is dus eigenlijk sprake van een winterteen of wintervoet waarbij de bloedvoorziening van de huid door toedoen van kou zo slecht wordt dat roodheid, pijn, tintelingen, branderigheid en/of lokale zeer hevig jeukende zwellingen (met een rode tot paarse kleur) op de voeten optreden. De voeten en tenen worden het vaakst getroffen door chilblains, maar in principe kunnen alle huidgebieden die aan vochtige koude blootstaan de klos zijn. Het enige wat je hier aan kunt doen is koud vermijden. Draag goed schoeisel (vooral niet te strak) voor een optimale bloedcirculatie met speciale isolerende thermosokken, wintersokken of warmtesokken. (bron + bron) Als de koud diep doordringt, kan er zelfs sprake zijn van ‘frostnip’ of oppervlakkige ‘frostbite’ (beginnende bevriezing of bevrorenheid)… Daarnaast heb je nog de ‘Skier’s Toe’ ofwel ‘skiërsteen’ (eigenlijk een soort hematoom of bloeduitstorting; vaak door te strakke skischoenen, schaatsen of kisten) en de Morton’s neuroom (zenuwknoop in de voorvoet) die bij koud weer extra kan opspelen (bron + bron + bron) Of anders het fenomeen van Raynaud: een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer tijdelijk afneemt of stopt (bron + bron) Hopelijk kun je iets met deze informatie. In nagenoeg alle gevallen is het warm houden van de voeten en het stimuleren van een optimale doorbloeding in de tenen de aangewezen oplossing. Sterkte en groeten, Paul

 39. Hoi! Ik heb een paar weken geleden iets te kleine schoenen aangehad en daar de hele dag op gelopen. Niet slim, ik heb vanaf die tijd 2 blauwe teennagels. Nu een paar weken later is mijn rechter grote teen witgeel geworden en doet ontzettend veel pijn. De bovenkant is een beetje losgelaten maar ik kan de hele teen niet bewegen van de pijn. Wat zou ik hieraan kunnen doen?

  • Bedoel je dat er een (al dan niet stukgegane) klemblaar of wrijvingsblaar op je rechter grote teen zit?

 40. Beste meneer/mevrouw, Mijn kleine teen is sinds een paar weken wat rood en lijkt ook dikker te worden, daarbij kriebelt de teen maar als je hem aanraakt dan lijkt hij erg gevoelig, overigens is het niet zo dat ik enorm veel pijn heb o.i.d. maar het dikker worden van de teen vind ik toch wel vreemd, hij lijkt ook beurs te zijn wat zou de oorzaak kunnen zijn?

 41. Hallo, 2 maanden geleden heb ik mijn kleine teen gestoten waarna deze flink was gezwollen en blauw was na een aantal weken was dit genezen. Sindsdien blijft ik veel last houden van pijnscheuten in mijn teen, linkerzijde voorvoet en vooral in de avond een constant zeurende pijn. Heb je enig idee waardoor dit kan worden veroorzaakt? Alvast bedankt!

 42. Ik heb al een jaar lang een zere kleine teen. Hij is overgevoelig met schoenen aan. Ik kan steeds geen schoen aan. Er zit een hele dunne gevoelige huid op, geen eelt want dat is weg gehaald door de pedicure. Zodra er eelt op zit wordt de pijn nog erger. Er zit nu heel iets eelt op maar dat kan er niet af. Het voelt nu steeds alsof er een punaise in zit als ik schoenen aan heb… help!

  • Ik heb precies hetzelfde aan mijn kleine teen zoals jij beschrijft. Ik heb er alleen geen eelt op. Ik ben blij als het zomer is en droog weer en ik teenslippers kan dragen. De rest van het jaar is een ramp. Ik heb een paar al wat oudere en tamelijk lompe laarzen die ik kan dragen, naar ook alleen maar met een pleister om mijn teen, anders krijg ik daarin ook last. Door mijn huidarts naar een podoloog verwezen die een soort beschermhulsje voor rondom mijn teen heeft gemaakt, maar dat had geen enkel effect omdat hierdoor minder ruimte in mijn schoenen ontstaat en de druk op mijn teen alleen maar toenam. Uiteindelijk bij de orthopeed terechtgekomen in de hoop dat hij misschien iets van het botje in mijn teen zou kunnen afschaven, want ik heb zelf het idee dat dat de oorzaak is van alle ellende. De orthopeed beaamde dit, maar vreest dat met het afschaven van het botje er littekenweefsel ontstaat wat weer opnieuw klachten kan gaan geven. Hij ziet als enige goede oplossing het aanschaffen van schoenen in een grotere breedtemaat. Bekende merken die schoenen in breedtematen hebben zijn bijvoorbeeld Nelson en Rieker. Vaak zijn dit soort schoenen nou niet het vlotste van het vlotste, maar die twee merken hebben toch best vaak leuke schoenen en als dat de oplossing is om weer zonder pijn te kunnen lopen, dan moet het maar. Ik ga binnenkort eens naar zo’n speciale zaak waar ze dit soort schoenen verkopen. Ik zie dat jou reactie al van enige tijd terug is en ik hoop dat jij intussen een oplossing hebt gevonden, maar zo niet, dat je dan iets aan mijn verhaal hebt. Succes in elk geval!

 43. Hallo, ik heb een vervelend probleem aan mijn 2 voeten. Al ik een tijdje wandel beginnen mijn tweede en derde teen enorm veel pijn te doen het is net of ze er naalden in steken. Ik draag goed schoeisel. Ik heb er ook last van met laarzen en ook bij het skaten en skibotten toch zijn ze niet te klein. Ik heb zo’n last dat ik moet stoppen en snel alles uit moet doen na een tijd verdwijnt het dan weer. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

  • Beste Nancy, Dit zou bijvoorbeeld op ‘Mortons neuralgie’ (zenuwpijn in de voorvoet) door een ‘Mortons(e) neurinoom’ oftewel ‘Morton-neuroom’ tussen twee middenvoetsbeentjes kunnen duiden. Deze ‘ziekte van Morton’ betreft een goedaardige zenuwweefselwoekering van de gevoelszenuw tussen een tweetal biddenvoetsbeentjes; het gaat in principe om een zenuwbeknelling en een daaropvolgende zenuwknoedel in de voorvoet, die al dan niet optreedt door toedoen van spreidvoet (Pes planotransversus), holvoet (Pes cavus), een scheefstaande grote teen (Hallux valgus) of over elkaar heen liggende tenen (supraductie/overliggende dan wel infraductie/onderliggende digiti c.q. digitusgewrichten)… Of anders zou er eventueel sprake kunnen zijn van jicht in de betreffende teengewrichten… Of misschien een slijmbeursontsteking (bursitis) van teenslijmbeursjes, een botverdikking (bunion) van teenbeentjes, beenuitwas (exostose c.q. osteofyt), chronische subluxatie (ontwrichting c.q. ‘uit de kom schieten’) van tenen, ontsteking van gewrichtskapsels (capsulitis) of als direct of indirect gevolg van klauwstand van (hamer)tenen of overdrukplekken op de uiteinden van tenen (apex digiti). De mogelijke oorzaken van dergelijke teenklachten zijn al met al zeer divers. Persoonlijk zou ik je huisarts dan ook vragen om doorverwijzing naar een gespecialiseerd voettherapeut (podotherapeut c.q. podoloog). Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 44. beste als mijn steunzolen aan doen hebben dikke voeten en stuk onderbeen. mijn dokter zegt nee is water in de benen! ik zegt laat dan plakken nemen van mijn voeten! niks moet! ben het beu wat kan ik doen want kan niet goed lopen. gr emma

 45. Beste Paul, Ik heb de afgelopen dagen last van steken in me grote rechter teen. Me teen is niet rood en/of ontstoken en ook niet dik. Ik heb ook geen last van een kalk of schimmel nagel. Maar de steken zijn zo hevig dat ik het uit moet schreeuwen of ergens op moet bijten en het zit echt in me teen. Ik heb me teen ook niet ergens tegen aan gestoten. Het is ook niet dat ik er last van heb als ik loop of als er druk op komt, het komt ook voor als ik in bed lig. Weet u misschien wat het is?

  • Ondraaglijke pijn in de teen duidt nagenoeg altijd op een vorm van ontsteking. Niet per se op een infectie, maar bijvoorbeeld op een vorm van artritis (ontstekingsreuma). Een bekende vorm van artritis in de tenen is bijvoorbeeld jicht. Een jichtaanval kan leiden tot extreem intense pijn in de teen. Maar voor uitsluitsel zul je toch echt langs de huisarts moeten gaan.

  • hallo Paul, hoe is het bij jou afgelopen ? ik heb nl hetzelfde probleem als wat jij beschrijft. Ik hoor het graag m.v.g. Anneke

 46. Ik heb een kleine operatie gehad aan mijn kleine teen en de teen daarnaast, heel simpel een wrat onder mijn nagel weghalen. Dit is nu 4 weken geleden. Ik kan echter nog steeds geen gewone schoen aan. Ik voel geen pijn zonder schoen maar schoenen zijn natuurlijk niet zo breed dat ze nergens druk uitoefenen. Enig idee wat ik kan doen om mijn tenen te beschermen tegen de druk van mijn schoen bovenop en aan de zijkant? Enige wat ik nu nog kan bedenken is een grotere schoen kopen maar dat geeft dan weer andere problemen. Ik draag nu continu teenslippers maar dat houdt ook een keer op met dit weer.

 47. Hee Paul, Leuk hè al die vragen??? Nu kom ik… Gisteren scherpe kant ijzeren deur op me grote teen gehad. Direct bloeduitstorting aanzet nagel, pijn, niet kunnen afrollen van de voet. Na onderzoek hoogstwaarschijnlijk gebroken. De arts maakt geen foto omdat ze dit niet kunnen behandelen oké prima. Paracetamol en koelen. Echter naarmate de tijd vordert geeft het ook een kloppend en stekend gevoel en trekt naar mijn idee door in de voet… Heb jij nog ideeën/tips?

  • Beste Suusje, Als je één van de middelste tenen breekt, kan de teenfractuur gespalkt worden. Er wordt dan een ‘pleisterverband’ oftewel ‘pleisterspalk’ aangelegd, waarbij de gebroken teen gefixeerd wordt aan en ondersteund wordt door één of beide van de naastgelegen tenen. Men plakt of tapet de gebroken teen als het ware vast aan de naastliggende teen, waardoor pijn in de gebroken teen doorgaans tot een minimum wordt beperkt. Meestal blijft een dergelijke teenspalk één tot twee weken zitten. Bij een breuk/fractuur van de grote teen wordt het echter lastiger… De grote teen is immers beduidend groter dan de naastgelegen teen, waardoor de grote teen niet veel steun hoeft te verwachten. Vandaar dat een gebroken grote teen nog weleens met een gipsverband wordt ondersteund. Juist ook omdat de grote teen flink wordt belast bij het afrollen/afwikkelen tijdens het lopen. Vooral rust is van cruciaal belang voor de genezing van een teenfractuur. Stevig schoeisel met een stugge zool kan het lopen doorgaans ietwat vergemakkelijken; het omhoog leggen van de voet brengt negen van de tien keer aanzienlijke pijnverlichting. Ook paracetamol is inderdaad een optie… Aangezien je arts niet 100% overtuigd was van een teenbreuk zou je nog rekening kunnen houden met een ingescheurd of afgescheurd peesje of spiertje. Mochten de komende dagen geen verbetering brengen, neem dan opnieuw contact op met je (huis)arts. Heel veel sterkte met het herstel van je pijnlijke (gebroken) teen! Groeten, Paul

 48. Door een stom ongelukje op mijn stage, met de rolstoel een liftdeur openen, heb ik al vanaf februari een wondje en ontsteking aan mijn grote teen. Omdat het na enige tijd weken in sodabadjes niet overging ben ik in de maanden erna naar de huisarts geweest die een ingegroeide teennagel vermoedde, maar mij in eerste instantie een antibioticakuur (amoxicilline) meegaf. Helaas hielp dit niet veel, waardoor een tweede een langere antibioticakuur volgde. Doordat ik in een rolstoel zit genezen wonden traag en door spasticiteit staat er continu spanning op mijn teen/voeten. Omdat ik in juni nog steeds wel last had van het wondje en de teen nog steeds wel rood en wat dik was, ben ik op aanraden van een belangenvereniging naar een Medisch Pedicure gegaan, die de teen heeft behandeld met Tee Trea Oil. Op zich ging de wond daarvan dicht, maar de dikheid/roodheid bleef wel enigszins. Bij de tweede behandeling van de Medisch Pedicure heeft ze het gebied schoongemaakt e.d. omdat het er beter uitzag… gevolg… anderhalve dag later wakker worden met een dikke vette ontsteking met enorme pus als gevolg. Weer naar de huisarts gegaan en weer een antibioticakuur… Helaas deed deze niet genoeg en kwam de ontsteking na het afmaken van de kuur terug. Omdat bij mij het vermoeden bestond dat ik door mijn ziektegeschiedenis resistent geworden ben voor amoxicilline heb ik twee weken later een Ceclor kuur gekregen. Helaas is deze nu klaar en is de teen nog steeds rood en dik… al pust het nu niet. Op dit moment weet ik even niet meer wat ik moet doen. Is het alsnog een ingegroeide teennagel… ook al beweert de medisch pedicure van niet… of had ik al die tijd een ander soort antibioticakuur moeten hebben? Of… is het verwijderen van de teennagel de beste optie?! Brrr… eng! Alvast bedankt!

  • Beste Lin, Of je te kampen hebt met een ingegroeide teennagel kan ik helaas niet op afstand bepalen, maar ingroei van een teennagel behoort zeker tot de mogelijkheden. Dat er sprake is van pus/etter duidt in elk geval op een bacteriële infectie. Heb je vooralsnog zowel orale antibioticakuren als smeerseltjes (antibioticazalf/antibioticacrème/antibioticatinctuur/antibioticalotion) voorgeschreven gekregen? Er zou sprake kunnen zijn van panaritium oftewel ‘fijt’, een diepe infectie van een vinger, meestal een uitbreiding van een nagelriemontsteking (paronychia) en/of nagelbedontsteking (onychopathie) tot dieper in de teen. De belangrijkste aanstichter van fijt is de bacterie Staphylococcus aureus. Mocht hiervan sprake zijn, dan kan Floxapen (flucloxacilline) of Augmentin (amoxicilline/clavulaanzuur) wellicht uitkomst kunnen bieden. In bepaalde gevallen KAN het verwijderen van de gedeeltelijke of volledige teennagel inderdaad raadzaam zijn, maar dit zal een arts moeten bepalen. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 49. Sinds enige tijd heb ik met regelmaat in rust (dus veelal ’s nachts) last van stekende/prikkelende pijn aan de 2e teen van mijn linkervoet, geteld vanaf de grote teen. Zo erg zelfs, dat ik er slecht van kan slapen. Er zit ook een heel klein pitje/klein bobbeltje (voelbaar, nog niet eens zo zichtbaar) aan de onderkant. Verder is er niets te zien aan de teen. Ik ben ooit eens gebeten in deze teen door m’n hondje. Mijn huisarts verwijst mij naar een podotherapeut, die zonder mij te hebben gezien, alleen al bij de eerste telefonisch afspraak, aangeeft dat ik misschien zooltjes moet laten aanmeten. Ik kan mij niet voorstellen dat je zoiets, zonder mij te hebben onderzocht, al gelijk kan zeggen. Verder kan ik mij ook niet voorstellen dat zooltjes een oplossing zijn voor mijn klachten. Ik vind bijvoorbeeld niet dat ik platvoeten heb. Spreekt dit iemand aan of heeft iemand eenzelfde ervaring? Ik zou graag meer willen horen…

  • Beste Magteld, Ik ben GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening is je podotherapeut inderdaad erg voorbarig. Ik vraag me sowieso af of je niet beter naar een huidspecialist/dermatoloog kunt gaan om de aard en hoedanigheid van je pijnlijke teen te laten onderzoeken. Het advies van de podotherapeut komt op mij nogal afschepend over… Sterkte & groeten, Paul

  • Hoi Magteld! Weet je uiteindelijk wat dit nu geweest is? Ik heb namelijk precies dezelfde klachten ook bij die teen. Ik hoor het graag. Groetjes Melissa

 50. Beste Paul, Sinds een aantal maanden heb ik last van 2 tenen aan de rechtervoet: De kleine teen en de teen erlangs. Ze zijn opgezwollen, net alsof er veel vocht inzit. Zijn dikker dan de tenen aan de andere voet. De gezwollen tenen doen ook pijn, vooral als ik lig of hoog lig met mijn voet. Het wordt erger als ik naar het toilet moet… De pijn in de tenen is constant aanwezig. Alvast bedankt voor je reactie!

 51. Beste lezer, Ik heb al enkele weken pijn aan 2 of 3 tenen soms de linker of de rechtervoet en een enkele keer mijn grote teen. Daarnaast had ik het ook even aan wat vingers, alleen bij mijn linkerhand. Als ik erop druk of beweeg, doet het raar genoeg geen pijn; ook geen verdikking of verkleuring. De pijn in de gewrichten neigt naar een vorm van reuma, echter toen ik bloed moest prikken (waardoor ze konden kijken of het reuma was) zagen ze niks wat daarop kon wijzen. Iemand enige idee? Is de bloedtest te summier, of…(…)? B.v.d. Frenk

  • Wat voor bloedtest(s) (dus op welke stoffen/indicatoren/parameters) heb je precies gehad en hoe zagen de exacte bloeduitslagen eruit?

  • Bedankt voor je snelle reactie Paul. Moest even de uitdraai vragen dus duurde ff langer. Zoals ik nu kan zien is er gekeken naar CRP (1mg/l) en BSE (<2mm/h). Ik las o.a. op site reumafonds dat je ook voor deze waardes getest kan worden: ANA of ANF test & ACPA of anti-CCP test. Deze 2 zie ik niet staan tussen mijn uitslagen.

  • Een bloedwaardebepaling van het levereiwit CRP (C-reactief proteïne) in je bloed betreft een vrij algemene bloedtest ten aanzien van ontstekingen of infecties. Ook de BSE (bezinkingssnelheid) waarmee rode bloedcellen naar beneden zakken, geeft informatie over de aanwezigheid en activiteit van eventuele ontstekingen en infecties. Bij een (al dan niet reumatische) gewrichtsontsteking in je teen KUNNEN de BSE-waarde en CRP-waarde verhoogd zijn, maar dat hoeft niet per se. Meestal geldt, hoe ernstiger de (teen)ontsteking, des te hoger de BSE- en CRP-waardes. Maar periodieke metingen van deze 2 indicatoren worden in geval van reuma(toïde artritis) vooral gebruikt om het verloop van de reumatische ontsteking in je tenen te volgen… En dus niet zozeer om de diagnose “reumatische voeten/tenen” te stellen. In veel gevallen zijn BSE en CRP namelijk niet of nauwelijks verhoogd, terwijl er wel degelijk sprake is van reumatoïde artritis, al dan niet in de tenen. Anti-CCP en reumafactoren zijn in principe betere parameters voor wat betreft reuma. Van alle personen met beginnende reumatoïde artritis heeft 70% reumafactoren en/of anti-CCP in het bloed. Hoe dan ook wordt bloedonderzoek gebruikt als aanvulling op jouw eigen verhaal en lichamelijk onderzoek. En als ondersteunen om een passende diagnose te stellen. en het verloop van de ziekte te volgen. Sowieso is er geen enkele test die met 100% zekerheid reumatoïde artritis kan aantonen of uitsluiten. Heeft je arts sinds het bloedonderzoek advies gegeven, medicijnen voorgeschreven of vervolgonderzoek ingesteld?

  • Beste Paul, Na lang uitzoeken en meer frequenter last weet ik eindelijk de oorzaak (EHS). Werken met laptop, muis, Iphone en afstandbediening zijn de oorzaak. Zodra ik die aanraak speelt het op, inmiddels stralingsvrije dingen aangeschaft geen wifi op telefoon en bijna klachtenvrij. Blij dat ik erachter ben, klote die straling van apparatuur en dat zal alleen maar erger worden. Sterker wifi en zo 5g.

 52. Mijn grote teen begint sinds kort erg gevoelig te worden. Als ik erop druk tegen het pijn aan. Dit is zelfs al voelbaar als ik een sok draag of niet. Het ziet er niet naar uit dat er een nagel is ingegroeid of dat er iets aan de buitenkant mankeert. Wel lijkt het met de dag erger te worden.

 53. Hallo, Ik heb al tijden een pijnlijke teen… sokken dragen doet al pijn… een deken erover vreselijk! Kortom, word er wakker van… Het is een soort genezende schimmelnagel. Ben al ’s naar de huisarts geweest, maar die vond ’t wel meevallen. Hij raadde een schimmelkuur i.v.m. bijwerkingen af… Een nagellakje erop was oké… De nagel ligt op sommige stukken los. Je kan er zeg maar diep onder wroeten. En omdat de nagel opnieuw groeit, dacht ik aangroeiende nagel… Ik ga 1 x per dag in sodabadje en wurm daarna een een stukje watten onder de nagel… Maar ’t blijft heeeeeel erg pijnlijk… Wat kan ik doen om de pijn te verminderen?

  • Beste Anne, Zoals je reeds hebt gemerkt, had je huisarts het met zijn nagellakje niet bij het rechte eind; nagellak biedt geen soelaas bij voetschimmel. Sterker nog: nagellak sluit de nagel af voor zuurstof, dus kan het herstelproces juist belemmeren… Ik snap zijn punt omtrent een antischimmelkuur: een zware anti-schimmelkuur van 30+ dagen tegen kalknagels (schimmelinfectie van de nagel) en/of voetschimmel (schimmelinfectie van de huid) kan aanzienlijke bijwerkingen hebben en heeft niet altijd het gewenste effect… Maar als je zo veel last/pijn ondervindt aan de schimmelinfectie is een langdurige kuur met terbinafine of itraconazol echter de enige optie. (bron) Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 54. Beste Paul, Sinds enkele weken heb ik om de teennagel van mijn teen (naast de grote teen) last van een wat rode opgezwollen huid. Soms zitten er kleine bultjes op met pus eronder. De teen geneest maar slecht en jeukt en irriteert. Af en toe lijkt het bijna weg te zijn, maar later komt het weer terug. Enig idee wat dit kan zijn?

  • Beste Vincent, Dit klinkt als een bacteriële of fungale infectie van de teen. Een dergelijke teeninfectie ontstaat meestal door een ingegroeide teennagel of een wondje nabij de nagelriem. Laat je huisarts ernaar kijken of er sprake is van een bacterie of schimmel. Hij/zij kan je een antibioticum of antischimmelmiddeltje voorschrijven. Sterkte! Groeten, Paul

 55. Heb enorme jeuk en vochtafscheiding tussen mijn 3e en 4e teen. Jeukt enorm en daardoor ook vocht. Wat voor middel werkt? Heb middel voor 1 dag (drogist en reclame) en zalf v II a dokter. Maar komt na paar dagen weer terug.

  • Dit klinkt als een schimmelinfectie tussen de tenen. Een dergelijke voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Meestal wordt bij een schimmel tussen de tenen 1 week terbinafine voorgeschreven.

 56. Beste Paul, Ik heb met kickbokstraining mijn beide grote tenen geblesseerd. Beiden als eens gekneusd en linkerteen ook eens ‘uit de kom’ (voor zover dat kan bij een grote teen). Nu blijf ik eigenlijk na herstel last houden van gevoelige tenen. Dat wil zeggen, een kleine trap met of tegen de teen en ik loop meteen een paar dagen mank. Betekent dit dat mijn tenen een zwakke plek zijn nu of zou ik gewoon niet voldoende hersteld zijn van de kneuzingen? Als de pijn een beetje gezakt is, begin ik eigenlijk weer meteen met kickboksen. Heb jij een idee hoe ik de pijnlijke tenen kan beperken? Alvast bedankt!

  • Dat is heel erg afhankelijk van de aard en hoedanigheid van je tenen. Ik kan helaas niet inschatten of er sprake is van een ontoereikende herstelperiode of van onherstelbare schade aan je tenen. Zo zouden je tenen gekneusd kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook op meerdere plaatsen gebroken of verbrijzeld. Hierdoor kunnen stukjes van teenkootjes zenuwen gaan verdrukken. Heb je al eens röntgenfoto’s of een scan van je tenen laten maken om te zien hoe je teenbotjes en teengewrichten eraan toe zijn?

 57. Ik heb pijn aan mijn grote teen. Pedicure heeft geen ingegroeide nagel geconstateerd en röntgenfoto’s via huisarts hebben ook niets aan het licht gebracht. Draag wel veiligheidsschoenen met steunzolen. Pijn komt regelmatig terug. Als ik mijn teen stoot dan zak ik door de grond van de pijn. Fysiotherapeut denk aan een zenuwprobleem en gaf advies om naar een podoloog te gaan. Is dit te zien op een röntgenfoto?

  • Nee, een geïrriteerde, beknelde of verdrukte zenuw in de teen is niet te zien op een röntgenfoto omdat het hier om zachte weefsels gaat. Beknelling/verdrukking/irritatie van zenuwen wordt veeleer opgemerkt aan de hand van specifieke klachten en symptomen. De teenklachten die je beschrijft zouden gerelateerd kunnen zijn aan een neuroom… Deze zenuwbeknelling in de voorvoet (neuroom van Morton) is in feite een verdikking in een gevoelszenuw van de teen. De betreffende ’teenzenuw’ loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Morton’s neuroom zit in veruit de meeste gevallen tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen), maar kan soms ook de grote teen aandoen of klachten in de grote teen veroorzaken. Een neuroom van Morton is eigenlijk een kleine verdikking in de sensorische zenuw van de teen die tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes loopt. Waarom deze verdikking precies optreedt, is vooralsnog onbekend. In elk geval wordt gedacht aan steeds terugkerende kleine beschadigingen aan de teenzenuw, bijvoorbeeld doordat het betreffende zenuwtje regelmatig even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes (die ten opzichte van elkaar te veel bewegen). Een neuroom van Morton geeft vooral pijn in de teen, die veelal wordt omschreven als brandende, stekende, verkrampende, opvlammende of elektrische pijnen in de tenen. De teenpijn neemt vooral toe tijdens lopen en bij het dragen van strakke schoenen. De pijn in de tenen vermindert bovendien zodra de schoen wordt uitgedaan en bij voetmassage. Naast een teenneuroom kan zenuwpijn in de grote teen ook te maken hebben met hamertenen, klauwtenen, platvoeten, een grote teenknobbel door een standsafwijking van de grote teen (bunion oftewel Hallux Abducto Valgus), verstijving van de grote teen (Hallux Rigidus) of syndesmoseletsel. Hoe dan ook worden zulke teenklachten belachelijk vaak veroorzaakt door ‘verkeerd’ schoeisel, en dan met name door schoenen die om arbeidsredenen stelselmatig of zelfs dagelijks dienen te worden gedragen.

 58. Geachte Paul, Ik had vorige week zaterdag, toen ik wakker werd last van mijn rechter wijsvinger, en overdag kreeg ik last van mijn enkel, dat ik zelf ’s avonds niet meer kon lopen, en zondags ook niet. De enkel was erg dik, en kon met niks aanraken een laken was al te veel, hij is nu vrijdag nog steeds erg dik, en doet na teveel inspanning ’s avonds erg pijn! Zou jij mij misschien kunnen vertellen wat dit zou kunnen zijn? Hoor graag van je! Gr. Joop

  • Dit klinkt als letsel van de buitenste enkelband, maar daarvoor moet je meestal je enkel verstuiken/verzwikken/verdraaien. Dit ontstaat dus meestal niet zomaar zonder duidelijke aanleiding. Het zou ook nog een zeldzame ontstekingsreactie kunnen zijn. Zo komen extreem pijnlijke enkels soms ook voor bij hemochromatose door een extreem ijzeroverschot of ijzerstapeling… Of neuropathie door een vitamine B6-vergiftiging… Gebruik je momenteel medicijnen of supplementen? Atypische, irritatieve ontstekingen in de enkel komen overigens wel vaker voor, bijvoorbeeld door overbelasting. Het zou zelfs malleolair oedeem oftewel vochtstapeling in de enkel kunnen zijn, waardoor een zenuw bekneld is geraakt, maar ook enkeloedeem heeft een onderliggende oorzaak… En als je vergelijkbare klachten had in je wijsvinger, zou er toch wel sprake kunnen zijn van een concreet probleem. Dat zelfs een laken op de enkel te veel was, is ook niet echt geruststellend… Kun je de soort pijn misschien omschrijven? Kloppend, brandend, zeurend, schrijnend, knagend, stekend, opvlammend, uitstralend… Aangezien je enkel na een week nog steeds niet genezen is, zou ik er persoonlijk echt even mee langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte toegewenst!

 59. Hallo, Mijn linker grote teen is een klein beetje gezwollen aan de rechterkant van de teen, hij is ook rood en pijnlijk ook is het een kloppende pijn. Wat is het en wat moet ik doen? Want ik kan er niet van slapen… Met vriendelijke groet, Hannah van kampen

  • Beste Hannah, Dit klinkt als een ontstoken (mogelijkerwijs zwerende) teen. De oorzaak van een teenontsteking of teeninfectie blijft veelal onduidelijk, maar meestal ontstaat een dergelijke ontsteking of infectie van vanuit de teennagel. Er zit dan een klein, oppervlakkig wondje nabij de nagelriem of onder de nagel, waarin zich bacteriën nestelen. Dit zorgt dan voor een gezwollen, rode en pijnlijk kloppende teen. Als het wondje niet volledig wordt afgesloten door de teennagel kan er zelfs wat pus/etter uit komen. Meestal gaat een dergelijke bacteriële infectie van de teen binnen enkele dagen vanzelf over, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kan je huisarts je waarschijnlijk een antibioticacrème of -gel voorschrijven. Dat geldt des te meer als de infectie voortkomt uit een ingroeiende teennagel… Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 60. Mijn beide grote tenen voelen alsof ze erg strak staan en een beetje als een slaapvoet/slaaphand.

 61. Ik heb al vanaf 2004 met tussenpozen last van mijn linkervoet. Soms jaren niet, maar nu 2 keer in één maand. De pijn begint altijd op exact dezelfde plek: de buitenkant van mijn grote teen. Die is wat gezwollen en rood. Ooit is bloed getest op jicht, maar dat had ik niet zei men. Die jichtpijn schijnt echt heftig te zijn. Ik kan nog wel wat strompelen, maar de pijn in mijn voet is erg hinderlijk. Meestal straalt de pijn na een paar dagen door naar het teengewricht van de grote teen. Deze pijn duurt vaak een week en dan heb ik ineens nergens meer last van. Ik loop vaak op soepele schoenen. Nu heb ik Meindl bergschoenen gekocht en daarmee kon ik 10 km pijnloos lopen. Toch keert de pijn in m’n voet nu weer terug?! Moet ik dan hele dagen op bergschoenen lopen? Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Ik ben een man van 59.

  • Dit klinkt als irritatie of ontsteking van een pees, zenuw of botvlies. Is er ooit een foto of scan van je voet gemaakt? Het zou namelijk ook met een groeiafwijking of standafwijking van je grote teen te maken kunnen hebben. Spreidt de pijn zich nooit verder uit dan je grote teen?

  • Nee, het blijft bij de grote teen. Ik denk toch dat mijn (sport)schoenen te nauw waren bij de tenen. Loop nu paar dagen op die bergschoenen en het gaat al stukken beter. Dacht even aan Hallux Valgus, maar dat zal het wel niet zijn.

  • Beste Jos, Hallux valgus is een standafwijking van de voet waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. In dat geval is er dus sprake van een zichtbaar scheefstaande grote teen. Hoe dan ook lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat er sprake is (geweest) van een zenuwbeknelling van de grote teen; de onderliggende oorzaak hiervan kan een standafwijking zoals een scheve grote teen (hallux valgus) zijn, maar inderdaad ook te krap/strak schoeisel. Hopelijk blijven de teenklachten weg dankzij je nieuwe schoenen! Groeten, Paul

 62. Ik heb al een tijdje last van mijn grote teen. De pijn in m’n teen is zeer onregelmatig. Soms duurt het een dag en dan weer een paar dagen geen last van m’n teen. Soms duurt de teenpijn enkele uurtjes en dan is de pijn alweer weg… Eerst dacht ik dat ik gewoon een foute landing had gemaakt tijdens ballet. Nu de pijn terug blijft komen zou ik toch graag willen weten wat er precies aan de hand is met mijn teen. Ik doe aan dansen in de week (ik dans ook op spitzen). Heeft de pijn in m’n teen hier wellicht iets mee te maken?

  • Beste Ashanti, Ik heb je vraag over de pijn in je grote teen reeds naar beste weten en kunnen geprobeerd te beantwoorden. Groeten, Paul P.S. Ik ben GEEN arts, dus ik probeerde enkel ondeskundige suggesties te doen. P.S. Bij repetitief of stelselmatig turnen wil ook nog weleens een zogenaamde ’turfteen’ optreden, hetgeen een blessure is van weefsels rondom het belangrijkste grote teengewricht (het hoofdgewricht / MTP-gewricht van de grote teen).

 63. Ik heb nu al een tijdje last van mijn grote teen. Ik voel het niet altijd, maar als ik er last van heb doet de teen ook echt pijn. Het komt zomaar en dan gaat het soms na een dag of soms al na een paar uurtjes weer weg. Eerst dacht ik dat het voor 1 keertje was omdat ik een foute landing had gemaakt bij ballet. Nu het steeds terug blijft komen, zou ik toch graag willen weten of er iets is en zo ja, wat er dan is… Ik doe aan dansen ongeveer vijfenhalf uur in de week (ik dans ook op spitzen.) Heeft het daar iets mee te maken. Is hij misschien overbelast geraakt?

  • Beste Ashanti, Het zou me inderdaad niet verbazen als je een spiertje of pees in je teen hebt overbelast tijdens ballet. Dansen op spitzen is immers behoorlijk belastend voor de volledige voet. Er zou zelfs een beknelde of ontstoken zenuw bij je teenproblematiek betrokken kunnen zijn. Bovendien ontstaat er onder balletdansers relatief vaak een chronische luxatie of subluxatie (‘uit de kom gaan’) van tenen, waar je teenklachten in theorie ook mee te maken zouden kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor hamertenen, teenverstuiking, ingegroeide teennagels en teenpeesontsteking. In bepaalde gevallen kunnen teenbeschermers uitkomst bieden: kleine sokjes van een wolachtige stof of siliconen gel die om de tenen zitten. Ook je tenen intapen kan werkzaam zijn, evenals wisselbaden met koud en warm water. Tot slot kan een flexibele teenspalk (Bunion-Aid Splint) bij pijn in de tenen en bepaalde aanverwante teenklachten uitkomst bieden. Logischerwijs is de wenselijke behandeling volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn in je tenen. Persoonlijk zou ik met je teenklachten dan ook sowieso even langs de huisarts gaan. Hij/zij kan je indien nodig eventueel doorverwijzen naar een podotherapeut c.q. voettherapeut. Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 64. Krijg middenin de nacht ineens felle pijn in linker grote teen. Gisteren gedanst, vandaag sauna. Direct kortgeknipt voor evt. ingroeiende nagels en ontsmet. Pijn blijft aanhouden. Heeel lichtgevoelig, zelfs de delen die eroverheen valt doet enorm zeer! In licht geen verschil: Niet dikker (misschien een beetje) en niet roder. Het zit met name links. Aan de rechterzijde van de teen is puur uitgestraalde op pijn, maar de koraal /drukpunt is links van de teen. Naast de nagel. De pijn houdt me wakker. Enige suggesties?

 65. Ik heb onwijs last van mijn tenen tijdens het werken. Heb al verschillende schoenen geprobeerd, maar nog steeds heb ik last. De pijn in de tenen ontstaat alleen tijdens werken, want ik loop veel.

 66. Beste, Ik heb sinds gisterenavond plots een opgezwollen rode teen. Het voelt aan als een verstuiking van de teen, maar ik heb mijn voet of tenen niet echt verstuikt. Vooral de binnenkant van de grote ten doet pijn en is gevoelig. Wat kan het zijn?

 67. Ik heb ongeveer een half jaar geleden een deur tussen mijn kleine teen en de teen daarnaast gekregen. Daar had ik een paar dagen echt erg veel last van. Maar nu keek ik dus vanmiddag naar mijn teen en is hij nog steeds dik en ik kan hem maar een beetje bewegen. Ook doet het pijn als ik in het gewrichtje knijp. Was mijn teen gebroken of zo?

  • Dat zou best weleens kunnen; je huisarts kan je wellicht doorverwijzen voor een röntgenfoto van je teen.

 68. Hoi, Ik heb een Griekse voet, als dat iets zou uitmaken, en nu heb ik vier problemen, allemaal aan m’n linker voet… en dat zijn (1) Mijn kleine teen groeit bijna “in” de teen ernaast en er is heel veel wrijving tussen deze beide tenen, maar daar heb ik geen last van. (2) Mijn teen naast mijn grote teen doet op het topje vanonder heel veel pijn als ik wandel of eraan voel. (3) De linker kant van m’n grote teen waar mijn grote teen uit mijn voet komt doet ook pijn als ik erop druk. (4) Ik heb 2 rare bobbels op zijkant van m’n voet.

  • Beste Xander, Je voetklachten zouden te maken kunnen hebben met (een combinatie van) vergroeiingen, ontstekingen, verkeerde houding, verkeerde looptechniek etc. Daar is op afstand niet of nauwelijks een inschatting van te maken. Ga met zulke complexe voetklachten alsjeblieft langs de huisarts als je dat vooralsnog niet hebt gedaan; hij/zij kan vast en zeker licht op de situatie schijnen. Sterkte & groeten, Paul

 69. Ik heb nu al 3 weken een paarse bult die eerst langs de rechterkant van mijn grote teennagel liep en vervolgens is doorgegroeid naar de bovenkant van mijn teen, ik heb al erg veel verschillende crèmepjes geprobeerd en niks helpt. De teen doet vooral veel pijn als er druk op komt te staan, maar mijn teennagel is niet ingegroeid. Weet iemand een oplossing? M.v.g. Quinn

  • Dit klinkt als een bloeduitstorting c.q. bloedblaar. Zoiets kan op je teen of (deels) onder je nagel ontstaan door stoten, afknelling of wrijving van je teen of andersoortig teenletsel. Aangezien je er al 3 weken mee loopt, lijkt een bezoekje aan de huisarts me niet onverdienstelijk.

 70. Goedendag, Ik heb al jaren last van een pijnlijke teen en hiel. De kleine teen is momenteel het ergst. Het begint elke avond en word steeds pijnlijker zodat ik er ’s nachts het meeste last van heb. Aan de teen op zich is niets te zien, alleen ik kan er niets op hebben, zelfs geen sok of dekbed. ’s avonds zit ik met een gat in m’n sok waaruit te teen steekt om huidcontact te voorkomen en koel te houden. Het voelt namelijk aan als een brandblaar. Het is geen gewrichtspijn, want ik kan de teen heel normaal zonder pijn bewegen. Sinds enkele jaren heb ik ook pijn aan de hak, als ik auto gaat rijden, maak ik eerst m’n schoen los om contact met de schoen te vermijden. Net als m’n teen is er niets aan te zien, maar huidcontact alleen al is pijnlijk. De arts weet er geen raad mee, graag uw mening en hopelijk een oplossing.

  • Ik ben GEEN arts, dus ik kan geen diagnoses stellen, maar dit klinkt mij in de oren als neurogene pijn oftewel zenuwpijn. Misschien is er ergens in je voet een zenuw bekneld geraakt?

  • Hallo, Probeer Normast. Dat is een natuurlijk middel bij neurogene pijn. Ik heb Normast gebruikt, maar de pijn bleek bij mij geen neurogene aard te hebben. Ik ken echter meerdere mensen die er wel heel veel baat bij hebben. Je moet het echter wel enige weken gebruiken voordat het effect heeft en ook blijven gebruiken. Succes, Nicole

 71. Hallo, Ik heb sinds en maand zooltjes omdat ik en ontsteking in mijn voet had. Maar nu had ik vannacht ineens last van een bult boven mijn grote teen. Toen ik vanmorgen keek, zag ik dat de bult helemaal blauw en gezwollen was, terwijl ik mijn voet helemaal niet gestoten heb. Wat kan dit zijn? M.v.g. Sabine

 72. Hallo, Ik heb een probleem. Ongeveer 2 weken geleden zijn de hoeken van mijn rechter grote teen en teennagel verwijderd, omdat die ingegroeid waren. Na een week is het zo goed als genezen, helemaal geen pijn meer. Sinds dinsdag heb ik last van mijn grote teen en het lijkt alsof het erger wordt. Huisarts doet niets, zegt alleen dat ik moet rusten en antibiotica moet gebruiken. Het begon als een blauwe plekje linksonder de grote teen. Op dit moment lijkt de hele linkerhoek van mijn teen alsof er bloed onder de huid zit, zwarte plek lijkt het wel. De rest van mijn teen begint ook blauw/paars te worden onder de nagel. Mijn voet is redelijk dik en er is een erge druk op mijn voet. İk heb geen koorts of iets. Kunt u mij misschien advies geven wat het zou kunnen zijn. Alvast bedankt.

 73. Hallo Paul, Ongeveer 4 maanden geleden kreeg ik last van mijn linker grote teen, ik weet niet precies meer hoe het gebeurde. Volgens mij omdat iemand erop stond. Ik heb heel lang gewacht, maar ik maak me nu toch wel zorgen. Ik heb er verder geen last van, maar als ik aan de teen zit, of ik stoot iets aan, dan is het erg gevoelig. Kunt u mij alstublieft helpen? Groetjes, Jordy

  • Beste Jordy, Ik kan je hier helaas niet bij helpen omdat de aard en aanleiding van je teenklachten onbekend zijn. Het is aan je huisarts om de oorzaak van de pijn in je teen te achterhalen en indien nodig een medicament of behandeling voor te schrijven. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 74. Hallo, ik heb de laatste tijd heel erg last van me teen naast mijn grote teen aan me rechtervoet als ik beweeg. Het doet zo pijn als ik heb getraind dat ik er niet eens op kan staan. Wie weet wat het probleem kan zijn? Groetjes, Marle

 75. De teen naast mijn grote teen aan mijn rechtervoet voelt zo nu en dan aan of het zweert of ernstig verbrand is. Uiterlijk is er niks te zien. De zwerende pijn komt opeens opzetten, maar verdwijnt ook weer spoedig. Wat kan dit zijn?

 76. ik heb een raar plekje onder op me grote teen het zit onder me vlees\eelt en het is een klein zwart rondje in het begin deed het pijn en kon ik er nauwelijks op lopen nu kan ik er op lopen en doet het geen pijn alleen als ik erop druk wat kan het zijn?

  • Het klinkt een beetje als een opgedroogd/ingedroogd bloedblaartje of kleine bloeduitstorting onder de eeltlaag. Maar het zou ook een eksteroog oftewel likdoorn (clavus) kunnen zijn. Google allereerst eens op afbeeldingen van bloedblaartjes en likdoorns (overigens niet allemaal even prettig om te zien)… Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts.

 77. Hallo, Ik heb zo een 15 jaar geleden mijn grote teen gebroken (denk ik). Ik kon er toen niet meer op lopen en hij was heel dik. Sindsdien staat mijn teen ook een beetje scheef en heb ik een knokkel die uitsteekt aan de zijkant. Nu zoveel jaren later begin ik terug pijn te krijgen in mijn teen en de pijn trekt door naar het midden van mijn voet. Kan dit nog het gevolg zijn van toen?

 78. Hoi, Ik heb een vraag. Mijn beste vriend heeft al heel lang last van zijn teen. Het ging een tijdje goed, toen weer niet. En nu heeft hij ontzettende last van zijn beide grote tenen. Hij is daarvoor al naar de dokter geweest en heeft gezegd dat hij geopereerd moest worden. Hij is daaraan geopereerd (2x)… maar nadat hij 2x een operatie had moeten ondergaan heeft hij even geen pijn meer gehad. Maar al snel was de pijn weer terug. Ik wil heel graag meer info over wat hij eraan kan doen. Ik zou graag m’n beste vriend willen helpen, vandaar dat ik een reactie achterlaat. Ik hoop op een reactie.

  • Hallo Myrthe, Weet je waaraan je vriend precies is geopereerd? Dus wat er precies mankeer(t)(de) aan zijn tenen?

  • Beste Paul, Hij heeft ingegroeide teennagels waardoor er ontstekingen voorkomen, en daaraan is hij dus geopereerd. Alleen de pijn blijft zich herhalen en de ontsteking ook. En nou is de vraag dus wat we eraan kunnen doen. Hij heeft er antibiotica voor, maar dat helpt zelfs niet. Ik hoop voor wat tips en op een reactie terug. Alvast bedankt!

  • Beste Myrthe, In dit artikel over ingroeiende teennagels vind je wellicht bruikbare tips met betrekking tot ingroei van teennagels. Een ingegroeide teennagel kan verregaande pijnklachten veroorzaken, vooral als er een bacteriële infectie onder de nagel optreedt. Als bacteriën zich vermenigvuldigen, kan er een abces onder de nagel ontstaan en dat doet pas echt veel pijn vanwege de toenemende druk. Een uitgekiende antibioticazalf is in principe een werkzaam middel bij bacteriële infecties, maar een antibioticum dringt niet altijd (voldoende) door tot onder de nagel. Bovendien blijven de dode bacteriën vaak onder de nagel opgehoopt zitten, waardoor de pijn niet verdwijnt. In zo’n geval dient er een kleine chirurgische incisie te worden gemaakt de “pus” weg te laten lopen. Ik ken de exacte situatie en toedracht van de pijn en ontsteking in de tenen niet, maar wellicht dat de behandeling ervan dus niet toereikend is en dat er een sterker antibioticum of een aanvullende ingreep vereist is. Als je vriend hier al heel lang mee loopt en de huidige arts geen oplossing weet, kan het raadzaam zijn om een second opinion aan te vragen bij een andere arts. Veel succes! Groeten, Paul

 79. Beste Paul, Al ruim een maand heb ik last van mijn linkerteen. In rusttoestand doet deze geen pijn, maar als de tenen gebogen zijn (bij lopen of op tenen staan) doet het wel pijn. Als ik dan mijn voeten weer strek lijkt een botje of spiertje weer op de goede plek terecht te komen waardoor de pijn verdwijnt. Er is geen verkleuring of verdikking te zien. Ik dacht dat dit euvel vanzelf voorbij zou gaan maar het duurt nu toch al een tijdje. Ik hoor graag van je wat het kan zijn. Dank alvast voor de aandacht. Vriendelijke groet, Jacqueline

  • Beste Jacqueline, Dit klinkt als verkramping van de tenen, maar het kan echt van alles zijn. ’t Lijkt me raadzaam om even langs je huisarts te gaan indien je je zorgen maakt. Groeten, Paul

 80. Hallo, Ik ben 13 jaar en was net met mijn vriendin op de trampoline aan het springen. Ik weet niet wat er gebeurde, maar ik denk dat mijn teen omsloeg. Hij is nu rood, dik en doet heel veel pijn. Weet iemand wat ik heb en moet doen? Alvast bedankt.

  • Beste Nele, Het kan zijn dat je teen gekneusd of gebroken is door de verkeerde sprong. Overleg even met je ouders en laat hen zo nodig even contact opnemen met de huisarts. Groeten, Paul

 81. Sorry hoor, als ik bot overkwam, maar als je veel nachten nauwelijks slaapt word je vanzelf Prikkelbaar en kortaf. Ik stel echter vast dat op de meeste vragen slechts één of helemaal geen antwoorden komen. De vraag van de vorige poster van 11/12 is pas vandaag door jou beantwoord. Toevallig vlak na mijn reactie. Ik heb op Livios dezelfde vraag gesteld en daar wist men te vertellen dat een antwoord ongeveer twee maand duurt. Zulks kun je toch bezwaarlijk bloeiende fora noemen. Ik frequenteer een elektronicaforum. Een veel kleinere doelgroep. Als daar een vraag gesteld wordt, krijg je vaak al na enkele minuten antwoord. Binnen de dag heb je minstens tien reacties gaande van professionele hulp tot goedbedoelde raad. Uiteindelijk worden er tijdens de discussie soms wel 40 – 100 antwoorden gepost. Nu ja, verwijder mijn post maar. Raad als “ik zou maar eens de huisarts of specialist raadplegen” kan ik zelf wel bedenken. Groetjes, G

  • Beste Gerard, Deze website is dan ook geen forum; het is een informatieve site met duizenden artikels die iedereen vrijblijvend en naar eigen initiatief en inzicht kan raadplegen, en waaronder mensen desgewenst reacties kunnen achterlaten. Ik reageer puur uit belangstelling en hulpvaardigheid; dit is niet mijn ‘baan’. Sowieso kan ik (helaas) beperkt reageren op mensen, aangezien er maar 24 uren in een dag zitten en er dagelijks tot wel honderden reacties worden achtergelaten (verspreid over alle artikels). Overigens ontbreekt in je vorige reactie een vraag; wellicht dat mensen zich daarom niet per se geroepen voelen om te reageren. Aangezien ik geen arts ben, is het mij niet toegestaan medisch advies te geven, vandaar dat ik veelal raad geef met een algemene strekking. Het verbaast me soms dat mensen onwillekeurig aannemen dat er achter iedere website een soort gratis hulpteam zit wat de hele dag kosteloos vragen beantwoordt… hoe ziet men dat in de praktijk voor zich? Achter commerciële elektronicaforums zitten enorme webwinkels, adverteerders en affiliate-nerwerken, vandaar dat dit soort partijen logischerwijs mensen in dienst (kunnen) nemen die vragen beantwoorden. Die luxe heeft niet iedere site. Ik doe mijn best en gelukkig zijn er nog altijd heel veel mensen die dat wel kunnen waarderen. Dat neemt overigens niet weg dat ik het met je te doen heb en dat ik je houding tot op zekere hoogte kan begrijpen; de klachten die je beschrijft klinken immers extreem naar. Maar het lijkt mij desalniettemin nog altijd de beste optie om een second opinion aan te vragen bij een andere arts, want via het web zullen je gezondheidsklachten echt niet worden opgelost. Als je medicijnen niet aanslaan, is er een verkeerde diagnose gesteld, als die überhaupt al gesteld is, of krijg je niet de optimale medicamenten voorgeschreven. Mij is trouwens nog altijd niet duidelijk wat je vraagstuk is: vraag je je af wat er aan je tenen en schouders mankeert of ben je op de hoogte van de achterliggende oorzaak, maar zoek je naar een passende oplossing? Groeten, Paul

 82. Al eens overwogen om een forum dat op sterven na dood is te euthanaseren? :-) Je zou toch denken dat gezondheid een onderwerp is dat een brede laag van de bevolking aanspreekt?

  • Hallo Gerard, Ik snap je opmerking niet. Deze site ontvangt meer dan een half miljoen unieke bezoekers per maand. Groeten, Paul

 83. Stijve tenen. Ik heb een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk en gezwollen voeten, voornamelijk links. Behandeling met bètablokkers en plaspillen. Ook heel soms jicht, en vaak peesontsteking schouder. Sedert twee jaar pijnlijke en stijve tenen, en de bal van beide voeten. Alsof de zwelling zich daar naartoe heeft verplaatst. Vooral ’s nachts. Het is begonnen met kramp in één teen, maar het lijkt zich uit te breiden naar alle tenen en verergert langzaam. Ik ben bang dat op een dag mijn tenen zullen afsterven. De dokter schrijft alleen maar ontstekingsremmers (Nabumetone) voor, die weinig effect hebben, zowel op de tenen als op de schouderpijnen. Bizar is dat ik tijdens de dag nauwelijks hinder heb van de schouders, terwijl de pijn ’s nachts niet te harden is. De tenen voelen dan niet pijnlijk, maar wel veel stijver aan dan overdag…

  • Beste Paul, Ik zou graag wat feedback krijgen op mijn klacht daar noch pedicure, noch podoloog, noch huisarts enig idee hebben wat het zou kunnen zijn. Uitdaging toch, nietwaar? Maar wel een vervelende: sinds een week of 4 of 5 last van beide grote tenen, terwijl er aan de buitenkant helemaal niets te zien is. Betreft pijn aan het hele nagelgebied maar vooral op, onder en zelfs net naast de nagelriem. Verder groeien de nagels van de grote teen niet meer, terwijl de nagels van de andere tenen wel groeien. Verder vaak koude voeten. In volledige rust voel ik geen pijn, maar lichte wrijving of druk is vaak al voldoende voor heftige pijn in de teen. Kan dus geen schoenen aan. Soms komt de pijn in rust wel even op, soms ook bij het alleen maar bewegen van de teen, het lijkt alsof dat komt omdat de huid dan wat strak trekt of zo. De teenpijn lijkt wat wispelturig: soms kan ik mijn teen aanraken zonder pijn en even daarna zorgt lichte wrijving al voor heftige pijn in de betreffende teen. Pijn zit dus vooral aan de bovenkant van de teen onder de nagel en links en rechts naast de nagelriem. Pijn lijkt niet diep te zitten, maar aan de oppervlakte. Tot slot: pijn is ontstaan na een periode van een maand waarin ik dagelijks een half uur tot drie kwartier heb gewandeld op goede wandelschoenen. Wel heb ik een tijd te krappe pantoffels gedragen, waarin ik te ver naar voren schoof waardoor mijn grote teennagels zeer gingen doen. Als ik dan wat naar achter schoof verdween die pijn gelijk. Sinds 4 weken loop ik daarom op slippers met open tenen. Ik hoop dat al deze aanwijzingen een idee opleveren waar de oorzaak zou kunnen zitten . . . Bij voorbaat dank voor uw aandacht en moeite!

  • Beste Roland, Het is neem ik aan geen kloppende pijn in je teen? Dus de pijn in je tenen is veeleer brandend / schrijnend / zeurend van aard… Teenpijn in z’n algemeenheid komt meestal vanuit het teengewricht OF van rondom de teennagel (unguis incarnatus). Hevige pijn rondom beide teennagels is 9 van de 10 keer gerelateerd aan een gemeenschappelijke oorzaak… dus iets wat beide tenen hebben doorstaan: schoeisel, sport, houding, veralgemeende gezondheidsaandoening… Logischerwijs doet een blessure, ongeval, trauma of acute / lokale infectie zich zelden gelijktijdig aan beide tenen voor. Pijn rondom en onder de nagels heeft meestal te maken met de nagelranden. Waarschijnlijk is er (vooralsnog) niet echt sprake van reeds ingegroeide teennagels, maar wellicht zijn –door het wandelen en de groot uitgevallen pantoffels– de randen van je nagels beetje bij beetje naar binnen geduwd. Als scherpe nagelranden ietwat naar binnen doorbuigen, kunnen ze bacteriën en/of schimmels met zich mee de teenhuid in duwen, wat tot ondiepe irritaties, infecties en ontstekingsreacties in de huid kan leiden. Het kan zelfs zo zijn dat de nagels aanvullende druk uitoefenen op oppervlakkige zenuwen en bloedvaten, en dat de pijn daar vandaan komt… De belangrijkste aspecten om rekening mee te houden zijn denk ik: sensibele neuropathie (zenuwpijn / zenuwbeschadiging van de gevoelszenuwen) door langdurige druk en/of wrijving op de tenen van buitenaf… chronische beknelling van bloedvaten met mogelijkerwijs verminderde bloedvoorziening en zuurstoftekort in de grote tenen (ischemie / angiopathie) tot gevolg: ‘ischemisch perifeer vaatlijden door vasculaire interventie’… irritatie of ontsteking van de pezen en/of ligamenten die de grote tenen verankeren en ondersteunen, al dan niet door chronische overbelasting van de tenen… jicht in beide grote tenen: een reumatische aandoening waarbij urinezuur kristalliseert… Je lijdt niet toevallig aan ‘diabetes mellitus’ oftewel ‘suikerziekte’ of ‘etalagebenen’ oftewel ‘claudicatio intermittens’? Een structurele misstand van de grote tenen zou trouwens ook nog kunnen… ik neem aan dat er geen sprake is van een reeds bekende aangeboren of zich ontwikkelende afwijking of degeneratieve verandering van de stand van je grote tenen (hallux limitus, hallux rigidus, hallux rigidovalgus, hallux valgus…), al dan niet in combinatie met zogenaamde bunions / teenknobbels? (bron + bron) Al met al is het heel lastig om concrete uitspraken te doen aan de hand van je verhaal. :( Dat je artsen niets voor je kunnen betekenen terwijl de pijn in je tenen reeds meerdere weken aanhoudt, vind ik eigenlijk best frappant. Heb je geen pijnstillers of ontstekingsremmer voorgeschreven gekregen? En is er geen vervolgonderzoek gepland? Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

 84. Hi, Ik heb naast mijn grote teen een soort rode verdikking met daaronder wat bultjes die niet te zien zijn, maar wel te voelen. In de verdikking zit alleen vocht (lijkt op een blaar). Wat is dit?

  • Klinkt als een allergische reactie (galbultjes/netelroos), maar het kan in principe van alles zijn. Van teenjicht tot de ziekte van Ledderhose (fibromatosis plantaris fascialis)… Laat er uit voorzorg eens een huisarts of huidarts/dermatoloog naar kijken… Groeten, Paul

 85. Ik heb de laatste maanden ontzettende pijn aan mijn teen (rechter voet, teen naast de grote teen). Die pijn komt alleen opzetten nadat ik gesport heb (volleybal). Ik speel inmiddels 30 jaar volleybal en heb hier nog nooit eerder last van gehad. Ik draai goed schoeisel. De pijn in de teen is nadien zo heftig dat ik haast niet kan lopen. Volgende dag is het weer weg. Vorige week kwam de pijn ineens, voor het eerst, zomaar opzetten… zonder sporten. Wat kan dit zijn?

  • Beste Petra, Dit kan echt van alles zijn. Van een scheurtje in een teenbotje tot beknelling van een zenuw (wellicht gerelateerd aan Tarsale Tunnel Syndroom). Als de pijn terugkeert zou het raadzaam kunnen zijn om een afspraak te maken met je huisarts en wellicht een röntgenfoto of scan te laten maken. De manier waarop je de pijn beschrijft, doet mij overigens sterk denken aan zenuwpijn. Sterkte & groeten, Paul

 86. Ik zat gisteren met mijn broertje te spelen op de bank. Ik stap van de bank af en beland op mijn grote teen. Hij voelt nu een klein beetje gezwollen en hij is warm en rood. Is dit een kneuzing?

  • Waarschijnlijk wel. Maar als de pijn lang aanhoudt en niet snel minder wordt, kan het raadzaam zijn om je huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de impact kan je teen namelijk ook gebroken zijn. Groeten, Paul

 87. Hallo, Ik ben 12 weken geleden van de trap gevallen. Mijn enkel en teen wareb zwaar gekneusd. Ik heb nu alleen last van een teen die amper nog kan bewegen. Op de foto was niks te zien. En jicht, daar heb ik geen symptomen van.

  • Beste Marjon, Misschien dat de teen gebroken is en de fractuur over het hoofd is gezien. Ik zou er toch maar even voor naar je arts bellen. Groeten, Paul

  • Dat zal ik zeker ook doen. Heb er nu soms nog last van en met lopen; als ik veel gelopen heb. En als ik een omdraai-beweging maak. En bij koude tenen. Hij is gelukkig niet meer stijf. Dat komt omdat ik m’n teen had gestoten tegen een stoeptegel. Ik voelde een vreselijke pijnscheut en ’s avonds wat geoefend en kon m’n teen weer buigen.

 88. Ik heb volgens mij geen van bovenstaande oorzaken… Ik heb een tinteling in m’n teen en als ik bijvoorbeeld op m’n hurken zit en dus balanceer op m’n tenen, dan doet de teen naast m’n grote teen vervelend pijn… Heb er het meest in de avond last van. Ik heb geen idee wat het kan zijn…

 89. Hoi, Ik heb al een hele lange tijd last van m’n teen, zonder dat ik weet waardoor. Zelf denk ik aan een kneuzing of breuk. Ben nu op vakantie, dus in Nederland ga ik naar de dokter.

 90. Ik heb nu volgens mij last van jicht. Heb een afspraak bij de huisarts gemaakt, want kon vannacht niet slapen en ga kapot van de pijn. In mijn grote teen is ook sprake van kraakbeenletsel en heb nu dus voor de 2e x in iets meer dan 1 jaar een ontstoken teen. Kan niet lopen, niks. Ga dit laten onderzoeken want moet maandag ook nog afrijden voor het rijbewijs, maar of dit gaat lukken zo, betwijfel ik. Gisteren ging het nog een beetje, maar vandaag kan ik dus helemaal niks meer! Echt raar en scary dit!

  • Beste Joyce, Er staat ‘kalknagel’, niet schimmelnagel. Bovendien staat er niet voor niets ‘afhankelijk van de oorzaak’. Als de oorzaak een schimmel is, is vijlen natuurlijk niet wenselijk, maar in geval van verhoorning bijvoorbeeld wel. O jee, nu snap ik je grapje pas… *schaam*… veilen versus vijlen… :P Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.