Jeuk aan je anus ofwel aars kan extreem vervelend zijn. Het is immers geen plek waar je in het openbaar aan kan krabben. Bovendien zorgt de functie van de anus ervoor dat anale jeuk niet gemakkelijk verdwijnt. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je er maar gewoon mee moet leren leven, in tegendeel. Op deze pagina hebben we dan ook 8 oorzaken en oplossingen voor jou op een rijtje gezet van een jeukende aars of anus.

Wat is jeuk aan de anus?

Wanneer je last hebt van jeuk aan de anus is er sprake van jeuk in de bilspleet en rond het poepgat of de anus. Er kan in de praktijk ook sprake zijn van een branderig gevoel. Hierdoor ontstaat logischerwijs de aandrang om te krabben tussen je billen, alleen is het probleem dat dit de jeuk alleen maar erger zal maken. Jeuk aan de anus kan op zich geen kwaad, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. Onder meer op het werk, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op een feestje zit wil je dit eigenlijk liever niet. Bovendien is het zo dat veel mensen ook ’s nachts last hebben van jeuk aan de anus waardoor ze mogelijks minder goed slapen. Ook dat kan uiteraard bijzonder vervelend zijn. De oorzaak van het probleem aanpakken is dan ook wenselijk.

Welke klachten worden er precies ervaren?

Jeuk aan de anus is natuurlijk ontzettend vervelend. Bovendien kan er vastgesteld worden dat er hierbij sprake kan zijn van tal van uiteenlopende klachten. Het gaat hier dan meer concreet om:

 1. De huid die zich rond de anus bevindt die rood wordt;
 2. Een branderig gevoel van de huid rond de anus;
 3. Een droge huid rond de anus;
 4. Schilfering van de huid;

Het is mogelijk dat één van de bovenstaande klachten ontstaat, maar er kan ook sprake zijn van een combinatie van meerdere klachten. In ieder geval, wanneer je één of meerdere van deze klachten ervaart en ze blijven aanhouden is contact opnemen met een dokter zeker gewenst.

Kan er sprake zijn van complicaties bij jeuk aan de anus?

Voor anale jeuk geldt dat ze vooral als hinderlijk wordt ervaren doordat de huid wordt beschadigd door het krabben. Een beschadigde huid staat erom bekend makkelijker te ontsteken als gevolg van het feit dat de natuurlijke beschermlaag van de huid wordt aangetast. Dit zorgt ervoor dat niet alleen bacteriën, maar ook schimmels eenvoudig(er) naar binnen kunnen dringen. Het is mogelijk dat er als gevolg hiervan een vicieuze cirkel ontstaat. Door het krabben zal de jeuk immers verder aangewakkerd worden. Is er sprake van hardnekkige anale jeuk? Dan is het zeker (extra) van belang om hier zo snel mogelijk de nodige aandacht aan te geven.

8 oorzaken van anale jeuk

In de praktijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen tal van verschillende vormen van anale jeuk. Dit betekent ook dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende oorzaken en mogelijke oplossingen. Wij hebben de acht belangrijkste oorzaken en hun oplossingen alvast even voor je uitgezocht en stellen ze graag hieronder aan je voor.

1. Jeuk aan je anus door restjes ontlasting

In veel gevallen ontstaat een jeukende anus doordat er een klein tot minuscuul restje ontlasting achterblijft in de bilspleet. Dit gebeurt voornamelijk als de huid rondom de anus behaard is. De enzymen in de achterblijvende ontlasting kunnen de huid aantasten, waardoor eczeem ontstaat of zelfs een klein wondje achterblijft in de bilspleet.

De bacteriën in je ontlasting kunnen vervolgens de eczeem of het wondje infecteren, waardoor een minuscule bacteriële infectie ontstaat die enorme jeuk rond de anus en in de bilspleet kan veroorzaken. Kortom: de enzymen & bacteriën in je ontlasting dragen vaak bij aan anale jeuk & irritatie. Je dient je anus en bilspleet dus goed schoon te maken om anale jeuk te voorkomen.

2. Schuring van toiletpapier veroorzaakt jeuk aan de anus

Er zijn ook mensen die hun billen juist te goed schoonmaken. Zij schuren de anus als het ware met toiletpapier, waardoor de aars geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Zij kunnen beter vochtig toiletpapier gebruiken (hypoallergeen; zonder zeep). De anus kan vervolgens worden behandeld met een speciale verzorgende, verdovende en/of ontsmettende zalf of crème (vaseline, lidocaïne, proctosedyl e.a.). Deze vorm van reiniging is namelijk veel minder belastend voor de anus dan schuring met droog toiletpapier.

3. Jeukende anus vanwege een anale infectie

Jeuk aan je anus kan worden veroorzaakt door allerlei bacteriële en virale infecties van het anusslijmvlies. Deze infectie worden in de meeste gevallen overgedragen via anaal-genitale seks, en worden daarom ook wel anale SOA’s genoemd. Enkele voorbeelden van anale SOA’s zijn:

 • Anale gonorroe;
 • Anale syfilis;
 • Anale chlamydia;
 • HPV (humaan papillomavirus);
 • HIV;

Omwille van bovenstaande is het niet alleen van belang om gebruik te maken van een condoom tijdens vaginale, maar zeker ook tijdens anale seks. Nog steeds wordt in de praktijk vaak geheel onterecht gedacht dat de risico’s bij deze laatste een stuk beperkter zijn terwijl eigenlijk het tegenovergestelde waarheid is. Hou dit dus zeker in je achterhoofd wanneer je seks hebt.

4. Anale jeuk door toedoen van aambeien

Ook aambeien kunnen anale jeuk veroorzaken. Als aambeien uitwendig zichtbaar en voelbaar zijn, dan is de oorzaak van de jeuk aan je anus direct duidelijk. Aambeien kunnen zich ook in de endeldarm bevinden en van daaruit een jeukende anus veroorzaken. In dat geval dient de huisarts of darmspecialist de anus te onderzoeken op aambeien.

5. Zweet & schimmels kunnen jeuk aan de anus bewerkstelligen

Omdat je billen nagenoeg altijd zijn ingepakt, kunnen ze het nogal warm krijgen en transpireren. Als je zweet ofwel transpireert tussen je billen, kan de bilspleet vochtig worden. Hierdoor kan eczeem ontstaan en op den duur zelfs een schimmelinfectie. Het is dan ook belangrijk om je bilspleet en je anus zo droog mogelijk te houden om anale jeuk te voorkomen. Als jeuk aan je anus wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, dan kan een speciale anti schimmel-crème dienstdoen.

6. Voeding kan anale jeuk veroorzaken & voorkomen

Bepaalde voeding kan de darmen en de anus prikkelen. Vooral sterk gekruid en extreem pittig eten kan jeuk aan je anus in de hand werken. Hierbij valt te denken aan hete pepers (cayennepeper, Spaanse peper e.a.), gemalen peper, sambal, knoflook, uien e.a. Als je vaak jeuk aan je anus hebt, kun je dus maat beter mild eten.

7. Jeuk aan je anus door zeep & chemicaliën

Gebruik van zeep-houdende douchegel, badschuim en bodylotion kan jeuk aan je anus veroorzaken. Hetzelfde geldt voor bepaalde chemische stoffen in parfums, wasmiddelen en wasverzachters. Maak je anus daarom nooit rechtstreeks schoon met zeep of andere schoonmaakmiddelen. Spoel je anus en bilspleet wel dagelijks schoon met lauwwarm water om je anus schoon en jeuk-vrij te houden.

8. Wormen kunnen jeuk aan je anus teweegbrengen

Een jeukende anus kan worden veroorzaakt door wormen. In Nederland komen bij mensen aars-maden, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen voor. Al deze worm-soorten kunnen anale jeuk veroorzaken. Gelukkig kunnen ze ook allemaal (inclusief eitjes & larven) worden behandeld met mebendazol (Madicure®, Vermox® & Wormkuur®).

Onderzoek en diagnose bij jeuk aan de anus

Wanneer er sprake is van jeuk aan de anus is het zo dat er door de huisarts altijd een lichamelijk onderzoek zal worden uitgevoerd. Tijdens dat onderzoek zal er in eerste instantie nagegaan worden of er sprake is van een zichtbare oorzaak voor de jeuk of niet. Vaak is het immers zo dat de huid die zich rondom de anus bevindt geïrriteerd is door het krabben. Hierdoor jeukt de huid niet alleen, maar voelt ze ook pijnlijk aan. Vaak is het zo dat er ook een inwendig onderzoek wordt uitgevoerd met als doel om mogelijke andere oorzaken uit te sluiten.

Met behulp van een zogenaamde rectaal toucher is het voor de arts mogelijk om met de wijsvinger in de anus te gaan en op die manier de functie van de kring- en bekkenbodemspier te beoordelen. Bovendien is het op deze manier eveneens mogelijk om voelbare afwijkingen waar te nemen in de anus of de endeldarm. Op deze manier kunnen zaken zoals poliepen of tumoren worden uitgesloten.

In bepaalde gevallen zal de arts ook een proctoscopie uitvoeren. Het betreft hier een kijkonderzoek waarbij het laatste gedeelte van de endeldarm evenals de anus wordt bekeken. Op deze manier kan er worden vastgesteld of er sprake is van een mogelijke aandoening zoals:

 • Proctitis (een ontsteking van de endeldarm);
 • Aambeien;
 • Tal van andere afwijkingen;

Welke onderzoeken zijn aangewezen is uiteraard geheel afhankelijk van de situatie. Je arts is het best geplaatst om je op dit vlak van gepast advies te voorzien.

Anale jeuk voorkomen met deze tips

Ondanks het feit dat anale jeuk dus in veel gevallen eigenlijk vrij onschuldig is spreekt het voor zich dat je liever zal willen voorkomen dan genezen. Dat is mogelijk door rekening te houden met enkele vrij eenvoudige tips. In eerste instantie is een goede hygiëne bijvoorbeeld van cruciaal belang. Maak de bilspleet dan ook altijd goed schoon en bovendien ook goed droog wanneer je naar het toilet bent geweest. Dit is echter niet de enige tip. Ook de onderstaande aandachtspunten zijn met zekerheid de moeite waard om aandacht aan te besteden.

 • Was je bilspleet met water, maar gebruik bij voorkeur geen zeep;
 • Dep de huid na het wassen voorzichtig droog en vermijd veegbewegingen;
 • Maak geen gebruik van vochtig toiletpapier met alcohol of parfum;
 • Maak geen gebruik van zalven of crèmes die niet specifiek voor de anus zijn bedoeld;
 • Draag bij voorkeur ondergoed van katoen;
 • Zorg ervoor dat je kleding niet te strak zit;
 • Voorkom krabben, want op die manier maak je de jeuk alleen maar erger;

Ervaar je reeds anale jeuk en ben je op zoek naar een efficiënte manier om die te verminderen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van zogenaamde zinkzalf. Deze zalf kan je gewoon bij de drogist gaan halen en staat erom bekend zeer efficiënt te werken.

Tot slot

Jeuk aan je aars of anus is enorm lastig, maar kan in veruit de meeste gevallen prima worden behandeld. Je huisarts kan de oorzaak van je jeukende anus doorgaans eenvoudig vaststellen m.b.v. een uitstrijkje. Vervolgens kan er een medicijn tegen eczeem, wormen, bacteriën, aambeien of schimmels worden voorgeschreven. Zodoende ben je binnen no-time van je anus-jeuk af. Slechts in eerder zeldzame gevallen is het zo dat er sprake kan zijn van een probleem in het uiteinde van de dikke darm. Indien dat het geval is kan de huisarts er uiteraard voor kiezen om door te verwijzen naar een maagdarmspecialist. Ook omwille van deze reden is het in ieder geval zeer belangrijk om jeuk aan de anus te laten controleren en op te volgen.

Bronnen:

117 Reacties

 1. Het blauwe potje van Blistex, verlicht verkoeld en geneest!! Verder zitbad met backing soda en voor het slapen gaan een creme met lidocaine verkrijgbaar bij apotheek of calendula of zinkzalf of Blistex erop. Blistex verkoeld en helpt bij de genezing. Dan s morgens de crème wegwassen en de Anus vooral droog houden. Door een crème overdag gaat alles zweten, smeren en wordt de jeuk alleen maar erger. Indien mogelijk zitbaden met bijvoorbeeld havermout (oud paardenmiddel, stilt jeuk en geneest) of met backing soda (ontsmet) online zijn inzetbidets voor in het toilet te koop bij online apotheken.
  Verder, veel sterkte, het blijft een nare kwaal.

 2. hallo allemaal, ik heb zelf al zo’n 10 jaar last van anale jeuk en minuscule kloofjes. Soms heb ik er weken, maanden geen last van en dan komt het weer. Ondertussen heb ik twee wondermiddelen gevonden: Zinkzalf (van bv Zwitsal) en Sudocrem. Dit zijn beide crèmes die ze ook gebruiken bij baby’s dus kwaad kan het zeker niet. Als ik last heb, smeer ik een beetje crème en zo kom ik de dag door. Als ik last heb en ik smeer niet…is stappen erg vervelend en voelt het zeer geïrriteerd en branderig aan. Dus zinkzalf of Sudocrem… beide werken prima! succes allemaal!

 3. Wat ik me bij jeuk aan de anus in mijn geval geleidelijk aan realiseerde was dat het samenhing met mijn voedingspatroon. Als de anus tijdens een wandeling ging jeuken bleek als je er voor je op het toilet ging zitten een toiletpapiertje tegen aan duwde dat de anus een beetje nat was. Met andere woorden er lekt gewoon wat ontlastingsvocht met irriterende stoffen naar de huid. En dat gaat op den duur de huid kapot maken. Had ik bv de dag tevoren een paar biertjes op dan had ik er duidelijk meer last van. Dus: op tijd de anus droog deppen na het ontlasten evt overdag tussendoor als het gaat irriteren ook , de huid met vaseline beschermen is dus ook een goed idee en kijken van welk voedsel je meer last krijgt.

 4. Ook ik heb helaas last van anale jeuk, op allerlei tijdstippen. Na het ontlasten is het bij mij volledig over (opluchting). De jeuk komt aanzetten ongeveer 2 uur vóór de ontlasting. Kan het hier gaan om aarsmaden of andere wormpjes of schimmelinfectie?

 5. Ik heb een klein bolletje boven mijn anus en jeukt met momenten. Wat zou dit kunnen zijn?

 6. Ik heb al 16 jaar last van een jeukende anus de jeuk word vooral heel heftig na het poepen, ik doe er dan ook na het toiletbezoek mentholpoeder op dit zorgt er ook voor dat ik normaal door het leven kan! Elke dokter komt met een zalfje en denkt dat het dan weggaat! Maar ik heb het al vanaf mijn 15e dus heb de hoop eigenlijk een beetje opgegeven en probeer er mee te leven! Misschien heeft iemand toch ideeën of hetzelfde probleem en kan ik toch verder geholpen worden?

  • Vaseline werkt vaak wel. En misschien eens een wormenkuur proberen?

  • Gebruik vochtig toiletpapier, dat helpt bij jeukklachten aangaande de anus.

 7. Ik heb een lange antibioticakuur gekregen, ik gebruik het nu 1 week en zit dus nu opgescheept met een flink jeukende aars als bijwerking! Wat brengt verlichting de aankomende weken?

 8. Hoi alle ik heb ook zo een enorme last van anusjeuk ik word ook s nachts wakker. Please help!

  • Hoi ik heb ook enorme last van die vervelende anale jeuk ook ’s nachts. Maar ik heb van mijn dermatoloog een onschuldig pilletje gekregen een ding is wel! Je slaapt als een kanon, en je hebt dan geen last. Kijk wel uit als je ’s morgens in het verkeer gaat kijk uit met machines wand je bent ’s morgens nogal suf. Het medicijn: antihistamine 10 mg. Tevens gebruik ik daarnaast een crème diltiazem hydrochloride vaseline 2% PHL ik heb er wel erg veel baat bij omdat je ’s nachts ten minste niet meer krabt! Dus dat gebied krijgt rust. Sterkte!

  • Probeer te slapen met een doekje tussen de billen dat helpt dan blijft het droog.

 9. Ga altijd 10 km wandelen en krijg onderweg enorme jeuk aan mijn anus elke dag wie kan mij helpen?

  • Doe wat heet water in een kopje en deppen met katoenen watten, in en rondom anus. Na 3 keren deze behandeling had ik zeker 100% resultaat. Nooit meer last van gehad.

  • Ik wil echt heel graag geloven dat dit voor iedereen helpt om anale jeuk effectief te behandelen, maar ik snap het onderliggende werkingsmechanisme niet… Bedoel je te zeggen dat de katoenen watten bepaalde stoffen afstaan die de jeuk verdrijven of is de verhitting van het water de beslissende factor?

 10. Hallo mijn vrouw heb veel anaal jeuk en pijnlijk. Ze kan niet zit en liegen zo veel pijnlijke heb ze bij haar zit ook bult

  • Ga naar dokter! Kan zijn dat bij staartbeen diepe ontsteking is! Moet door arts of ziekenhuis behandeld worden!

  • Met dat bultje aan aars ga naar dokter kan soms een fistel zijn (pijpzweer) en is diepliggend operatie volgt en de pus komt eruit maar dagelijks wieken laten plaatsen en rusten anders komt de wiek eruit en als pus er volledig uit is de wonde sluit.

 11. Het gekke is dat zodra ik suiker eet, er een jeukreactie optreedt aan “voorbips’ en “achterbips”. Het gebeurt steeds weer en weer en weer en weer… Hoe het precies werkt weet ik niet maar zolang ik nu maar geen suiker gebruik gaat het goed. Suiker werkt ook direct door op mijn ontlasting die dan brei-achtig wordt i.p.v. stevig. Dus: géén suiker meer. Kokosvet helpt mij ook grandioos. En de aloë vera gel zal ik ook eens proberen. Uit de tropen hoor ik daarvan goede berichten.

  • Wat je zou kunnen doen is een wortel in je anus duwen. Prik een paar gaatjes in de wortel voor een beter effect. Wortels bevatten hoge hoeveelheden alfa- en bètacarotenen.

  • Misschien je suiker laten testen? Ik heb diabetes. Als de bloedsuiker te hoog is, krijg ik vaginale jeuk. Sterkte!

 12. hey ik heb al een hele tijd dat ik jeuk heb bij en soms ook in de anus maar nooit overdag (ook niet elke nacht) maar ik lig er dan de hele nacht van vaker ik schaam me teveel om hiermee naar iemand toe te gaan kan iemand me helpen

  • Ik gebruik een dag of vier TriAnal zalf dan ben ik er vanaf de zalf eerst een beetje in de anus dan beetje rond de anus smeren en de jeuk gaat weg!!!

  • Scheer je haar weg daar en slaap met een washandje tussen de billen dan blijft het droog/ Probeer maar bij mij help het!

 13. Hee ik heb ook wel jeuk maar daarbij heb ik licht bijna crèmekleurige ontlasting met normaal kleurige plekjes erdoor voor de rest is het normaal alleen de kleur is raar en de hoeveelheid neemt ook af ik snap niet wat het is maar het is igg zo gênant ik durf niet naar de dokter weet iemand hier wat op of heeft hier ervaring mee??? Het zou mij een stuk geruster maken.

  • Hallo ik zou zeggen lijden is niet nodig ga gewoon naar de dokter niet schamen er is een tijd van komen en gaan maar de tijd van gaan lijkt wel stil te staan! Je kan wel 100 worden je kan morgen weg zijn ga er voor het leven is 1 maal hard.

 14. Hey, ik heb al weken last van anusjeuk. ik krijg er pas echt last van in de Avond. ik heb al heel veel geprobeerd maar niks werkt. iemand tips? dan hoor ik dat graag. Groet T

  • Probeer eens TriAnal zalf (triamcinolonacetonide) bij doktersvoorschrift…

  • Dat lijkt op wormen… plak voor je gaat slapen stukje plakband op je anus, de ringspier, kijk de volgende ochtend of er klein lichte wormpje(s) op zijn blijven plakken..

 15. Hallo, Ik schaam mij erg hiervoor maar ik heb ook aarsmaden denk ik. Het jeukt zo erg gigantisch dat ik een donkerbruin vermoeden heb dat het er meer als een is! Ze laten me niet met rust! Nachtrust?! Wat is dat ook alweer? Ligfiets ook geprobeerd, maar zit zit al weer tijden op een brommer! Ik doe werkelijk alles eraan om mijn aars te ontlasten, niks lijkt te werken. Mensen om mij heen begint het op te vallen dat ik vaak aan mijn achterste zit met mijn vingers. Ik krijg daar commentaar op van hé hallo en zo zo jonge. Zo erg is het dus al! Wie helpt mij?

  • Geen rauw vlees eten (zoals tartaar, rauw gehakt, etc.), dan verdwijnen aarsmaden vanzelf.

  • Je kan probeer een knoflook teentje in je anus te stoppen. Daar kunnen schimmels, wormen slecht tegen. Voordat je het teentje in je anus stopt prik er met een mes wat gaatjes in dan werkt het beter. Ik heb er goede ervaringen mee, succes.

  • Pilletje van de dokter en zijn advies opvolgen en je bent er zo vanaf! Huisgenoten ook laten behandelen.

 16. Of ik anale jeuk heb, ja al maanden. Het zoveelste zalfje werkt ook niet. Anale fisuren die ondanks zalf open blijven springen en als ze eindelijk mooi dicht zijn nog steeds jeuk. Nachten wakker en moeten krabben omdat je jeuk zo intens is. Word de zoveelste x naar de dokter hiervoor.

  • Het is wel een beetje prijzig, maar als je bij De Tuinen de Bach Bloesem Remedies (de bloesemremedie Pine en vooral ook de reinigingsremedie Crab Apple) koopt en van deze remedies elke dag een glas water met een stuk of 6 druppels van elk erin gedurende de dag opdrinkt dan zul je zien dat je anale jeukklachten snel weg zijn.

 17. Hallo, Ik heb ook een probleem met een jeukende anus. Het gaat hierbij om dat als ik klaarkom jeuk krijg van mijn anus. Het begon toen ik een jaar of 16 was heel onschuldig, nog niet echt jeukend, meer gevoelig. Hoe ouder ik word hoe erger het wordt. Toen ik jaar of 19 – 20 was had ik echt jeuk om de anus heen. Rond mijn 22e zei mijn vriendin dat tijdens mijn slaap constant aan mijn achterste krab, en tegenwoordig is het zo dat ik best vaak wakker word met een vingertop die aan de binnenkant van mijn anus krabt. Ook is het zo dat ik tegenwoordig situaties heb dat ik mij niet meer in bedwang kan houden en in gelegenheden (school etc.) naar de wc moest gaan om te krabben. Als ik erover nadenk heb ik de laatste tijd constant jeuk hieraan. Ben onlangs 23 geworden. Wie kan mij helpen???

  • Ik ben ook al bij een huisarts geweest en die wist niet wat het kon zijn, kreeg een zalfje mee wat niet werkte.

  • Beste Nigel, In theorie zou dit bijvoorbeeld een chronische infectie / ontsteking door toedoen van een bacterie, schimmel of virus kunnen zijn. Of toch een bepaald soort verwonding (door aambeien, rupturen, poliepen o.i.d.) die over het hoofd is gezien… Dat de janale euk zodanig intens is dat je er zelfs tijdens je slaap aan krabt, lijkt me al met al niet bepaald ‘normaal’. Ga toch nog eens terug naar je huisarts. Hij/zij heeft je wellicht een zalf voorgeschreven die niet uitsluitend bedoeld was ter behandeling van de anale jeuk, maar wellicht ook ter bevestiging of uitsluiting van een bepaalde oorzaak. Als de anale jeuk niet verdwijnt door een bepaalde zalf kan dat voor je huisarts immers een belangrijke aanwijzing zijn om er alsnog achter te komen wat dan wel de onderliggende veroorzaker is… Of laat je doorverwijzen naar een proctoloog oftewel coloproctoloog. Sterkte en groeten, Paul

  • Mike van Hoek

   Ik heb heel lang hetzelfde probleem gehad en ben eindelijk tot een oplossing gekomen. Zeker een maand lang moet je meerdere keren per dag miconazolnitraat (hydrofiele) zalf smeren zodat de schimmelinfectie weg gaat. Daarna is het een kwestie van preventie d.m.v leefstijl en hygiëne. Het is dus belangrijk dat je lokaal niet alle bactierien dood met zeep want dan gaan schimmels overwoekeren. Daarnaast moet je af van overtollige gewicht en geen kunstmatige suikers eten. Schimmel leeft op suiker. Een langdurige vast van een week niet eten en alleen water drinken kan heel gezond zijn en goed helpen. Verder stoppen met middelen die de zweetproductie stimuleren, lees koffie. De anus moet droog blijven dus ademende, losse kleding dragen van katoen. Als laatste punt dien je zuren en chemicaliën te vermijden zoals vochtig toiletpapier of crèmes. Enkel hydrofiele schimmeldodende zalf smeren en standaard in huis hebben.

 18. Ik heb nu al weken last van jeuk tussen de billen rode geschilferde huid. Sudocrem Crème en VSM Calendulan Billenzalf helpen nauwelijks. Ik krijg steeds last van jeuk tussen de billen en liezen als ik wc-papier van de jumbo of Lidl gebruik om me ook transpiratie overdag weg te vegen. Wellicht schuur ik teveel na ontlasting ondanks dat ik het wel schoon krijg met 4 velletjes. Ga nu steeds na ontlasten me ook even wassen met water en goed droog deppen. Ook in het verleden veel last gehad van aambeien. Fietsen op een gewone fiets gaat dan niet. Ligfietsen geeft verlichting en mijn klachten nemen af terwijl ik soms wel de hele dag ligfiets!

 19. Ik heb hier al een paar dagen last van zulke anusjeuk: elke dag opnieuw, hoe later het in de dag wordt, hoe meer ik last krijg van jeuk en pijn, maar ik bloed niet tijdens de ontlasting. Wat kan ik doen? Please help…

 20. Heb eindelijk een goede oplossing gevonden. Als ik in de ochtend poep krijg ik altijd jeuk in de avond. Als ik niet poep een dag geen jeuk. Vlak voor het poepen de binnenkant insmeren met olijfolie door een laagje plastic folie om je middelvinger te doen. In de loop van de dag capsaïcine gel aanbrengen in de anus. Dat is Spaanse peper wat gaat branden waardoor je geen jeuk meer voelt. Googelen in het Engels en je vind een onderzoek waarbij het uitgebreid getest is met proefpersonen maar dan met 0,006 %. Ik heb 0,0125 % en dat is teveel. Dat brand iets te erg. Dus heb het verdunt met olijfolie. Echt ik heb bijna geen anale jeuk meer. Ik heb wat tubes ingeslagen supergoedkoop omdat ik nu in Thailand ben. In Nederland is capsaïcine hartstikke duur geloof ik. Moet ik nog uitzoeken. In de spierbalsem van Kruidvat zit ook capsaïcine, maar met nog meer toevoegingen. Maar dat heb ik niet geprobeerd. Dit werkt beter als lidocaïne.

  • Capsaïcine is op recept verkrijgbaar (gewoon via de huisarts).

  • Als je anale capsaïcinezalf of capsaïcinecrème gebruikt, stop je in feite letterlijk peper in je reet. ???? Maar dit middel schijnt overigens wel echt goed te kunnen werken tegen anale jeuk!

  • Beste peper, ik heb geen idee of je aarsmaden hebt maar als je ze hebt moet je (juist wel) poepen want de wormen komen er dan gemakkelijker uit in plaats van 6 weken wachten want na 6 weken gaan ze pas dood. Met vriendelijke Groet van Indra

 21. Zorgvuldig de huid rondom de anus reinigen en daarnaast gebruik ik op advies van mijn huisarts Anamel. Helpt voor mij goed tegen jeuk en schrale, kapotte huid rondom de anus.

 22. Na het poepen met je wijsvinger de laatste restjes verwijderen. Vinger goed afspoelen en wat uiercrème inbrengen! Met washandje en warm water schoonmaken. Het helpt mij 100%!

 23. Hallo, Kan je door overdreven talgproductie anale jeuk krijgen? Inwendig dus echt… Het valt mij op, telkens als mijn haar sneller vet wordt, ik ook veel last dan heb van anale jeuk, echt niet leuk! :-( Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen… bedankt!

  • Het lijkt me eerlijk gezegd waarschijnlijker dat dit twee symptomen zijn van eenzelfde onderliggende gezondheidsprobleem… Dus dat de anale jeuk en overmatige talgproductie worden uitgelokt door bijvoorbeeld een allergische reactie. Het lijkt me echter niet waarschijnlijk dat de anale jeuk optreedt door toedoen van talg. Er zijn overigens wel aandoeningen van de talgkliertjes die tot verregaande jeukklachten kunnen leiden, dus als de talgkliertjes rond de anus zijn aangedaan, kan dit logischerwijs jeuk rond de anus tot gevolg hebben. Maar dan zou je dat eigenlijk moeten kunnen zien en merken aan de gesteldheid van de huid rondom de anus. Sterkte in ieder geval!

 24. Ik heb last van anale jeuk als gevolg van anale herpes. Het gaat niet weg. Weet iemand wat je hiertegen kunt doen?

  • Anale herpes is doorgaans het gevolg van het herpes simplex type 2 virus (HSV-2). Qua geneesmiddel wordt meestal gekozen voor aciclovir, valaciclovir of famciclovir. Beterschap!

 25. Ik heb ook erge anale jeuk. Het is vooral ’s avonds en meestal smeer ik dan een beetje vaseline op. Kan dit vanzelf overgaan? Ik schaam me nogal om naar de dokter te gaan…

 26. Mijn oplossing… Anale jeuk is bij mij ontstaan door het drinken van rauwe melk. D.m.v. imupro 100 allergie test blijkt dat ik allergisch ben voor melkeiwitten. Nu jarenlang last. In het ziekenhuis laten kijken en niks kunnen vinden. Receptje voor Hydrocortison crème gehad, maar dat hielp niet. De grote boosdoener is voor mij iets te grondig met een washandje de binnenkant van mijn anus schoonmaken. Elke keer als ik jeuk had ging ik er weer weer in met een nat washandje in en dat maakte het erger. Vaseline met lidocaïne geeft meteen verlichting, maar niet alle huisartsen komen zelf op het idee om dat te geven. Receptje moet je daarvoor vragen omdat er een verdovend middel in zit. Als ik jeuk heb neem ik een vingertje kokosvet en dan smeer ik de binnenkant in en tegelijkertijd krijg ik een zacht krab effect. Ik probeer het zoveel mogelijk op te lossen met kokosvet want als je teveel lidocaïne gebruikt dan lijkt het wel minder te werken op lange termijn. Als ik ergens naar toe ga waar ik echt niet kan krabben dan smeer ik even lidocaïne in voordat ik wegga en dan is de anale jeuk helemaal opgelost een paar uurtjes of ook voor het slapen gaan. Nu maak ik de binnenkant van mij anus schoon met een vingertje kokosvet en een beetje water. Alleen de buitenkant met zeep en een washand. Vlak voor het poepen insmeren met kokosvet en gewoon wc-papier gebruiken kan ook, maar ik vergeet het vaak. Goed vet houden helpt bij mij en geen melkproducten gebruiken. Parasietenkuur van Dr. Hulda Clark en wormenkuur heeft niet geholpen (geldverspilling en tijdverspilling geweest). Nou ja, wormenkuur pilletje kan niet zo veel kwaad en kost niet veel, maar parastietenkuur was ik 50 euro kwijt. Zonde van mijn geld!

 27. Hallo allemaal, ik heb ontzettend veel aan jullie reacties. Maar ik heb nog niet echt iemand gezien die hetzelfde probleem heeft als ik. Mijn anale jeuk komt namelijk door scans die anaal worden ingebracht i.v.m. darmkanker / endeldarmkanker. En door chemotherapie voor mijn kanker. Ik krijg hier zo’n ontzettende jeuk van aan de anus.. Ik heb (denk ik) alles al geprobeerd. Maar wellicht zijn er mensen die hier nog een oplossing voor hebben? Ik hoor graag van jullie. Groeten, Kelly

 28. Graag wil ik jullie met anale jeuk verwijzen naar de proctoskliniek (Proctos Kliniek) in Bilthoven. Zeer gespecialiseerde mensen, wordt vergoed door de verzekering (wel altijd even navragen) en je wordt er zeer prettig behandeld. Er wordt de tijd voor je genomen en je wordt op je gemak gesteld. Kijk bij deze link maar eens naar de ervaringen. Ik kan de positieve geluiden alleen maar onderstrepen. Stop met de lange weg bij een huisarts die er geen verstand van heeft. Deze mensen zijn gespecialiseerd in deze problematiek.

  • Hallo is dat in België ook zo’n kliniek? Dan zou ik daar graag heen gaan, want ik geraak maar niet van de anale jeuk af. :-( Groetjes, Z

  • Beste Zadora, De proctologie oftewel coloproctologie betreft simpelweg dat onderdeel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van anale en rectale c.q. proctale c.q. colorectale aandoeningen, dus aandoeningen van de anus en de dikke darm (intestinum crassum / pachyenteron), met name de karteldarm (colon) en de endeldarm (rectum / proctos), waarvan de anus in principe het uiteinde is. Voorbeelden van dergelijke afwijkingen zijn anale fistels, aambeien, fissuren, huidflapjes, wratten, ontstekingen (colitis / proctitis ulcerosa e.a.), auto-immuunaandoeningen (Crohn e.a.) en darmkanker. Maar ook fecaal bloedverlies / vochtverlies… Een proctoloog of colorectaal chirurg gebruikt verscheidene onderzoeksmethoden om anale afwijkingen en aandoeningen op te sporen dan wel uit te sluiten, waaronder endoscopisch onderzoek (middels coloscopie / sigmoïdoscopie) en klinisch onderzoek (met de vinger). Zodoende kan de aard van anus, anaal kanaal en endeldarm in kaart worden gebracht. In principe zijn er heel veel (poli)klinieken en ziekenhuisafdelingen t.a.v. (colo)proctologie; zulke (colo)proctologische klinieken bevinden zich zo’n beetje overal ter wereld, dus ook in België. Google gewoon eens op “proctologie België” of “proktologie België”… Sterkte ermee! Groeten, Paul

 29. Hallo ik heb al jaren last van pijn tussen bilnaad wordt rood en dan moet ik enorm ervan jeuken en dan bloed een beetje. Ook rond de anus jeukt het ik word er gek van. Ik gebruik nooit wasverzachter en zonder parfumeerde en zo ieder avond. Ik heb zalf voor gekregen miconazolnitraat maar die help ook niet zo. Wie weet er wel raad mee ik wil er onderhand van af zijn dat heel gedoe. Gr. Merel

  • Beste Merel, Miconazolnitraat is een anti-schimmelmiddel. Als de pijn, ontsteking, jeuk en roodheid van je bilnaad (je bedoelt waarschijnlijk bilspleet…) en anus echter niet worden veroorzaakt door een schimmel, dan heeft miconazolnitraat geen enkel nut. Je zult dan ook terug moeten gaan naar je huisarts en aldaar aangeven dat miconazolnitraat niet werkt. Hij/zij zal dan direct beseffen dat er GEEN sprake is van een (perianale of anorectale) schimmelinfectie en verder gaan denken over mogelijke oorzaken. Het uitsluiten van mogelijke oorzaken is een eerste stap naar genezing, dus dat je nu weet dat een anale schimmelinfectie niet de aanstichter is, kan er gericht verder gezocht worden naar een oplossing voor de ontstoken anus en bilspleet. Vraag je huisarts desnoods om een doorverwijzing naar een proctoloog/proktoloog: iemand die gespecialiseerd is in proctologie/proktologie (de genezing van anale en perianale aandoeningen). Een ontstoken bilspleet kan namelijk ook komen door een perianaal abces, een perianale fistel, een sinus pilonidalis/haarnestcyste, hidradenitis/zweetklierontsteking, (peri)anale trombose, anale kloofjes/fissuren of een andersoortige ontsteking of infectie. In bepaalde gevallen kan pure vaseline, talkpoeder of Sudocrem Crème al enige verlichting brengen… Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Zinkzalf of SudoCrem al geprobeerd? werkt bij mij perfect!

 30. Ik heb al dagen last van jeuk in de anus en rood om het poepgat heen. Overdag gaat het nog wel, maar ’s nachts is het hels van de jeuk! Wie helpt mij?

  • Pruritus ani (chronische/aanhoudende jeuk rondom de anus) is een symptoom van allerlei mogelijke anusklachten. Enkele voorbeelden zijn: – Dermatitis (steriele huidontsteking van de anale huid; meestal een reactie op transpiratie of minuscule ontlastingsrestjes die op de anushuid en/of in de anale beharing achterblijven); – Spruw, candida en andersoortige (anale) schimmelinfecties; – Schurft door schurftmijt; – Anale herpes genitalis door een herpesvirus; – Anale wratten; – Aambeien; – Lintwormen, spoelwormen of aarsmaden; – Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis… Maar in bepaalde gevallen ook nierfalen, ijzergebreksanemie (“bloedarmoede” door gebrek aan ijzer) en hyperthyreoïdie (een te hard werkende schildklier)… Als er eveneens sprake is van een pijnlijke anus, zou het ook om een anale fissuur (klein scheurtje in de anushuid) kunnen gaan… Ook zeep, parfum, bleek in bepaalde toiletpapieren en toiletdoekjes en sommige crèmes/zalfjes kunnen de huid rondom de anus irriteren… Hetzelfde geldt voor voedselallergieën of intoleranties jegens noten, pinda’s, zaden, granen, citrusvruchten, druiven, tomaten, melk, cafeïne en/of alcohol… Zelfs bepaalde medicamenten die via de ontlasting worden uitgescheiden (laxeermiddelen, bepaalde orale antibiotica e.a.) kunnen anale jeuk als bijwerkingen hebben. Het lastige is dat een jeukende anus dwingt tot krabben en dat krabben anale jeuk in stand houdt. Zodoende ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk en krabben. Ook het overdreven reinigen van de anus of het gebruik van anale smeerseltjes kan tot een dergelijke vicieuze cirkel van jeuk en smeren/vegen/reinigen leiden… Als puntje bij paaltje komt zul je de onderliggende oorzaak van je anusjeuk moeten achterhalen, zodat er een passende/gerichte behandeling kan worden ingezet. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Ik heb zelf jarenlang last van anale jeuk gehad doordat de oorzaak mij (en de huisarts) nog niet bekend was. Ik kan beamen dat de oorzaak is zoals de website hier aangeeft: (i) restjes ontlasting die op je anus (slijmvlies) achterblijven na het afvegen, (ii) irriterende werking van papiervezels van toiletpapier die achterblijven na het afvegen. Toen ik er eenmaal achter kwam dat dit de oorzaken waren, heb ik een voorziening in mijn wc laten aanbrengen: met een douchekop met een smalle sterke straal water spuit ik na het poepen mijn anus en bilspleet schoon. Vanaf dat ik deze voorziening heb, heb ik nooit meer anale jeuk gehad!

 31. Ik heb vooral ’s nachts enorm veel last van jeuk aan de anus. Ik heb alles geprobeerd: – Douchen na het poepen en afspoelen met nat washandje; – Ander wc-papier; – Vette crème op de anus smeren (zowel vaseline als Elizabeth Arden Eight 8 Hour Skin Protectant Cream); – Vochtige doekjes; – Mijn eetpatroon gewijzigd (meer gezonde dingen, alleen water/thee drinken)… Ik slaap er heel slecht van (soms dagen niet) en ik ben uitgeput. Voor mijn vriend ook erg vervelend, want ik lig maar te woelen in bed, waardoor hij ook minder slaapt. Heeft iemand alsjeblieft tips?! Ik heb het al meer dan 1 jaar! Gr. M

  • Het lijkt me raadzaam om de onderliggende oorzaak van de anusjeuk te (laten) achterhalen. Heeft er al eens een arts naar de aangedane anus gekeken. Afhankelijk van de aanstichter van de anale jeuk (bacterie, schimmel, wormpjes, steriele ontsteking) kan een bepaald medicament vereist zijn om de boel afdoende te genezen. Van een antibioticum tot een corticosteroïde tot anti-schimmelzalf tot een wormkuur… Sterkte!

  • Hoi Maartje, Heb je ondertussen al een oplossing gevonden? Ik heb net hetzelfde probleem (al meer dan 2 jaar)… Als ik in bed kruip, begint het te jeuken. Soms niet meteen, maar dan wordt ik wakker omdat ik aan t krabben ben. Zeer vervelend! Het is in mijn geval geen hygiënisch probleem. Heb al verschillende zalfjes geprobeerd, maar die helpen niet echt. Ik heb wel een klein knobbeltje wild vlees aan m’n anus. Volgens m’n dokter een restant van aambeien. Hij stelt voor om het te laten wegsnijden als het echt niet ophoud, maar dat zie ik niet echt zitten…

 32. Dries rientjes Reageer

  Ik heb sinds een paar weken last van de huid rondom mijn anus. De huid rondom mijn anus is ook weg/rood in een bijna perfect ronde vorm. Ik heb geen wormen kunnen vinden in mijn ontlasting.

  • Dit zou een schimmelinfectie of bacteriële infectie van de anus kunnen zijn…

 33. Mensen, weten jullie wat goed helpt? Je kont wassen na het poepen! Hygiëne is belangrijk, dus na het ontlasten je billen afvegen met toiletpapier, daarna wassen en daarna weer droog vegen met toiletpapier. De rest van de wereld doet dat standaard, alléén hier in het westen niet.

  • De toilethygiëne in westerse thuissituaties is juist heel goed als je die vergelijkt met veel andere landen/werelddelen. In veel Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen ontbreekt zelfs de toiletrol, omdat wc-papier daar te duur is voor de lokale bevolking. Het is niet voor niets dat westerlingen relatief vaak een buikgriep/voedselinfectie oplopen na in een restaurant te hebben gegeten op vakantie… Ik onderstreep je boodschap dat toilethygiëne erg belangrijk is volledig, maar de veronderstelling dat het er in westerse landen onhygiënischer aan toe zou gaan dan in de rest van de wereld is incorrect. Het overmatig afvegen van de bilspleet met spierwit toiletpapier (gebleekt/gechloreerd met behulp van chloorbleekloog of waterstofperoxide) en (geparfumeerd) vochtig toiletpapier (wat naast parfum vaak ook nog eens alcohol, zeep en andere prikkelende, irriterende en uitdrogende stoffen bevat) kan overigens juist ook bijdragen aan anale jeuk. De oplossing is dan ook een zorgvuldige en tegelijkertijd milde anale hygiëne.

 34. Ik heb sinds 3 dagen last van anale jeuk. Het gebied is erg rood en jeukt heel de dag. Dit klinkt misschien raar, maar op een ijszak zitten werkt heel erg goed tegen de jeuk. Maar dit duurt jammer genoeg maar voor een paar uur. Weet iemand welke vorm van anale jeuk dit is?

 35. Als ik naar de wc ben geweest, en mijn ontlasting hebt achtergelaten, heb ik daarna ondraaglijke jeuk aan/in de anus. Het is niet alleen jeuk, ook nog eens ontzettend gevoelig! Als ik dan uiteindelijk kan slapen, is het de volgende dag weg, tot de volgende ontlasting. Iemand tips?

  • Beste Piet, Jeuk aan de anus (pruritus ani) na het ontlasten, kan bijvoorbeeld duiden op anale scheurtjes (anale fissuren of rupturen)… Zulke anusscheurtjes, anusfissuren of anusrupturen gaan JUIST vaak irriteren nadat ze in aanraking komen met ontlasting. Ook anale eczeem of een anale contactallergie (bijvoorbeeld door toedoen van toiletpapier of door stoffen in de ontlasting zelf) behoort tot de mogelijkheden. Ook kunnen na de ontlasting eventueel aanwezige aambeien, wormen of aarsmaden opspelen. Zolang er geen sprake is van aanvullende ontlastingsproblemen (bloed bij de ontlasting, wormpjes in de ontlasting, pijn bij het ontlasten, obstipatie, fecale incontinentie, zichtbare aambeien etc.) lijkt de kans op anusscheurtjes aanzienlijk. Je huisarts kan je bijvoorbeeld Diltiazemcrème voorschrijven; deze crème ontspant en verbetert de doorbloeding van het anusslijmvlies, waardoor eventuele scheurtjes/fissuren van de anus gemakkelijker genezen. Ook Vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxidezetpillen kan werkzaam zijn bij jeuk en irritatie van de anus; deze middelen kunnen de jeuk en irritatie van de anus verzachten, je dient ze 2 keer per dag te smeren, PLUS na iedere ontlasting… Ze bevorderen echter niet de genezing. Lidocaïne-vaselinecrème is werkzaam bij pijn en brandende jeuk; je moet dit middel 2 maal per dag en vóór iedere ontlasting in de anus aanbrengen… Al met al zul je dus advies moeten inwinnen bij je huisarts. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 36. Hallo, Ik heb last van een jeukende anus, dit komt doordat er ontlasting in mijn rectum achterblijft die niet naar buiten komt en gaat jeuken. Ook moet ik hard persen om te ontlasten, ondanks dat de ontlasting niet hard is. Tot slot komt de ontlasting in fases (meestal in 2 of 3 keer) vrij kort achter mekaar. Iemand enig idee wat dit kan zijn en hoe ik er vanaf kom?

  • Dit zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een endeldarmverzakking of een andersoortige vormafwijking van je colon. Voor uitsluitsel zou je je huisarts eventueel om een coloscopie/colonscreening kunnen vragen…

  • Over het hard persen om te ontlasten gesproken: Dat had ik ook, maar nu eet ik 2 bananen na het avondeten. Als het dan de volgende morgen nog niet lukt, doe dan een steekpil / zetpil met laxeermiddel in je anus (Engelse naam: suppository laxative).

 37. Ook ik heb erge jeuk aan de anus, al wel 30 jaar. Kom er gewoon niet van af. En vooral als ik in bed lig gaat het jeuken. Dan gebruik ik toiletpapier en dan komt er weleens spontaan ontlasting, wel dun. Wie kan mij helpen?

  • Dit klinkt als een lichte vorm van ontlastingsincontinentie, fecesincontinentie oftewel encopresis. Ook hierdoor kan hevige jeuk aan de anus optreden. Dit zou o.a. te maken kunnen hebben met ouderdom, endeldarmverzakking (rectale of anale prolaps), chronische darmontsteking, beschadiging, verslapping of gespannenheid van de anussluitspier of anuskringspier, bepaalde zenuwen of bekkenbodem (spastisch bekkenbodemsyndroom o.i.d.)… Maar o.a. ook met zwangerschap, recentelijke bevalling, overloopdiarree of zenuwaandoeningen (zoals bij Multiple Sclerose (MS) of Spina Bifida (open rug)). Ik ben GEEN arts en beweer geenszins dat er sprake is van een dergelijke situatie, maar wellicht biedt dit aanknopingspunten…

 38. Hoi, hier ben ik weer… Nog steeds niet volledig verlost van die anale jeuk, heb ’t gevoel dat het vlak aan sluitspier zit, geen aambeien of zo… zie vorige reactie van mij. Ik vind dit echt niet meer leuk, dokters kunnen me niet helpen. Weet iemand een oplossing tegen deze inwendige anale/rectale jeuk a.u.b.? Dank je…

  • Een laagje vaseline op (en een klein stukje in) de anus helpt erg goed tegen anale jeuk.

 39. Ik heb erg veel jeuk aan mijn bips. Gisteren kwam ik erachter dat ik wormpjes had (aarsmaden). Ik heb dit al ’s eerder gehad. Eigenlijk heb ik altijd al jeuk aan mijn bips, soms een week niet en dan weer wel. En ik heb geen flauw idee wat ik nou heb…

  • Jeuk aan de anus door aarsmaden schijnt inderdaad gekmakend te kunnen zijn. Een infectie met aarsmaden (Enterobius vermicularis of oxyuris) is de vaakst voorkomende worminfectie binnen Nederland; deze darmparasiet behoort tot de rondwormen. Een besmetting met aarsmaden wordt ook wel ‘enterobiasis’ genoemd, maar in de volksmond wordt veeleer over ‘wormpjes’ gesproken. Aarsmaden zijn 1/2 tot 1 centimeter groot, kommavormig en geelwit van kleur; bij besmetting zie je ze veelal in de ontlasting terug. De aarsmade huist in het onderste deel van de dikke darm, evenals in de blinde darm, maar de vrouwtjes leggen hun eitjes net buiten de anus omdat de aarsmade-eitjes zuurstof nodig hebben om uit te komen. Aarsmaden leven +/- 6 tot 10 weken en vaak gaat de besmetting vanzelf over. Toch vindt er ook vaak herbesmetting plaats door eitjes die achterblijven in ondergoed, beddengoed of onder nagels (waarmee is gekrabd) of als er elders binnenshuis spullen zijn aangeraakt door met aarsmade-eitjes besmette handen. Hoe dan ook kan ervoor worden gekozen om een anti-wormmiddel (anthelminthicum) te gebruiken tegen enterobiasis; de bekendste werkzame stof in anthelminthica is mebendazol; dit middel is vooralsnog receptvrij verkrijgbaar in tabletvorm bij drogist en apotheek.

 40. Hoi, Ik heb al een aantal maanden last van hevige jeuk in de bilspleet. Wat me voornamelijk opvalt is dat het ’s avonds (wanneer ik wil gaan slapen) erger wordt. Het begint met jeuk, je kan er niet vanaf blijven… op een gegeven moment begint het zelfs zachtjes te bloeden. En ik merk ook dat het niet altijd op dezelfde plek zit! Iemand ideeën en of tips? ik hoor het graag. Ik denk dat het het beste is om langs de huisarts te gaan, maar ik dacht laat ik is kijken of er misschien ideeën zijn. Want het is erg vervelend en wil er graag vanaf. Groetjes, Billy

  • Dit kan een schimmelinfectie zijn, maar bijvoorbeeld ook een vorm van (contact)eczeem, psoriasis inversa of een haarnestcyste. Het is heel lastig om jeuk, pijn en verwonding aan de bilspleet doelmatig te behandelen zonder dat je de exacte aard en oorzaak ervan kent. Persoonlijk denk ik dan ook dat je inderdaad echt even langs de huisarts dient te gaan.

 41. Helaas hier ook last van jeuk aan de anus. Hier werkt kokosvet (gewoon zo’n pot die je bij de natuurwinkel kan halen) enorm goed. Sowieso is het beter dan allerlei andere troep. Misschien dus een alternatieve tip tegen anusjeuk.

 42. BESTE MENSEN! Na jarenlang heel erg veel last ben ik op aanraden van iemand een busje Aloë Vera gel 98% van Deba Pharma gaan kopen en ik ben er op 3 dagen tijd vanaf geraakt. Kan het zelf moeilijk geloven, maar het is zo. Dit wou ik toch even delen. Succes!

 43. Beste, Jullie vergeten een negende oorzaak van anale jeuk, namelijk als gevolg van hoge bestralingen (radiotherapie) in de behandeling van bepaalde kankers. Deze kan aanleiding geven tot huidirritatie, zelfs nog jaren na de therapie.

 44. Hoi allemaal, Ik heb heel erg last van een droge kont (droge plekjes en roodheid). Het jeukt de hele dag, echt vreselijk! Ik smeerde al Sudocrème erop, maar heb niet het gevoel dat het minder wordt. Wat kan ik hier verder nog aan doen?

 45. Ik heb al een tijdje last van anale jeuk, en durf het niet zo goed aan de dokter te vragen… omdat ik denk dat hij misschien gaat vragen of ik homo ben…

  • Beste Alan, Ik zag er om die reden ook even tegenop om naar de dokter te gaan, maar die man is er gelukkig voor opgeleid en kijkt nergens van op. Ik was naar een restaurant geweest waar ik beroerd heb gegeten en vrijwel meteen ontzettend last van mijn buik kreeg. Na twee dagen veel op de plee te hebben gezeten was mijn bilspleet rood en geïrriteerd. De dokter bevestigde mijn vermoeden: een schimmeltje had zich ondertussen genesteld en ik kreeg van hem een simpel zalfje. Het begint nu zo’n beetje te werken; wat een opluchting. Het was slechts heel even vervelend om voorover gebogen voor de dokter te moeten staan, gelukkig stelde hij geen gênante vragen en insinueerde ook niets. Ach, en al zou hij wel wat hebben gevraagd, ik weet toch dat ik de waarheid spreek als ik hem antwoord?

 46. Koop Engels Pluksel (de 10 centimeter brede variant) bij de apotheek (EUR 12,95) en knip er stukjes van die je in de lengte tussen de bilspleet legt. ’s Ochtends en ’s avonds een vers exemplaar aanbrengen. Dit houdt de bilspleet prima schoon en droog.

 47. ik heb eens erge anale jeuk gehad. Ik kon wel janken en ben destijds ook thuis gebleven van het werk. Ik kon ook niet anders dan met de billen tegen elkaar wrijven of er zelfs niet vanaf blijven. Ik moest krabben om (even) genoegdoening te voelen. De dokter zei toen dat het een bijwerking kon zijn van medicijnen tegen ontstekingen… dus ontstekingsremmers. Ik heb er toen zalf voor gehad en het was daarmee ook zo over. Ik heb er nu weer een beetje last van en lees net op de site dat wassen ook niet goed is. Ik gebruik zelf die zeep die goed is voor vaginaal gebruik, dus ik dacht dat het geen kwaad kon om ook de anus elke dag mee te nemen… Maar ook dat wordt afgeraden, want nu lees ik dus weer dat je het ook te goed kan schoon maken… dus ik weet wat me te doen staat!

 48. Hallo, Ik sukkel nu al 8 maanden met anale jeuk, inwendig dan. Al van alles geprobeerd: dermatoloog, darmspecialist etc. Destijds een kleine inwendige aambei; deze hebben ze weggehaald met een laser, maar de jeuk bleef. Naar de dermatoloog gegaan, want ik zat met een overvloedige talgproductie over het hele lichaam. Dit kwam door de stress, en ja, dat heb ik ook. Van allerlei crèmes gesmeerd die ze hadden voorgeschreven en nu is de jeuk over heel het lichaam zo goed als weg. Maar de anale jeuk blijft en ik weet niet meer wat te doen nu. Herkent iemand zich hierin of weet iemand raad? Dank u…

 49. Ik heb ook het afgelopen jaar last gehad van irritante jeuk. Vaak kon ik me handen niet van me bips afhouden en begon ik te geloven dat er iets mis was. Ik begon vochtige doekjes te gebruiken, maar dat is juist slecht en werkte averechts, dus de jeuk ging niet weg, sterker nog… Soms werd ik in de ochtend wakker met vieze nagels en bleek ik in mijn slaap te hebben gekrabd. Ook direct na het douchen had ik nog steeds viezigheid tijdens het krabben (wat wel logisch is als je aan je anus gaat lopen krabben). Het beste is toch jezelf wassen met water en dan een persoonlijk handdoekje om jezelf droog te deppen. Ik gebruik zelf een gieter en kan mezelf zo op de pot wassen, voor de mensen die wat geld opzij hebben is het ook mogelijk om een mini doucheslang met kopje in de wc te laten bouwen. Vervolgens is het ook fijn om je bilnaad haarvrij te houden. Ikzelf heb de haartjes met mijn Phillips laserapparaat verwijderd. Een beetje vaseline of aloe vera tegen uitdroging en natuurlijk voor alle zekerheid toch maar de Mebendazol tabletten aangeschaft. Het is wel lastig om in openbare toiletten te gaan zitten zonder water, maar je kan bijvoorbeeld een flesje water meenemen en je vervolgens droog deppen met toiletpapier. Ik neem aan dat de meeste mensen in het openbaar niet poepen, ikzelf in ieder geval niet.

 50. MIJN OPLOSSING! Ik heb van mijn jeugd tot mijn 40e last gehad van die dramatisch vervelende anusjeuk, maar ben nu 5 jaar vrijwel zonder klachten zonder die troep van medicijnen waar je de rest van je leven aan vast zit. Ik heb een ‘cocktail’ van maatregelen gevonden die bij mij helpt. Er is zelden 1 oorzaak en 1 oplossing voor vervelende problemen, vandaar dat ik meerdere maatregelen heb ingezet: 1) Hygiëne: zodra je naar de wc bent geweest je anus eerst met wc-papier afvegen en daarna z.s.m. zachtjes schoonmaken met een nat washandje met koud water (warm werkt ook, maar koud vind ik frisser). Ga een half vingerkootje diep en herhaal totdat er geen ontlasting meer aan zit. Daarna je anus goed maar voorzichtig droog deppen met een zachte handdoek. 2) Geen natte doekjes meer gebruiken! Weet jij wat ze erin doen? Dus een schoon washandje gebruiken. 3) Kies zorgvuldig je favoriete wc-papier: dat 3-laags erg zachte wc-papier werkte bij mij niet goed. Ik heb nu altijd 2-laags van de AH (blauwe verpakking) want dat bevalt het beste. Helaas hebben ze op het werk ‘schuurpapier’. 4) Bij warm weer/zweten enkele malen per dag dat beroemde washandje gebruiken en droog deppen. Pas je ondergoed aan aan het weer zodat je minder snel zweet. 5) Koop een antiwormenkuur bij de DA e.d., lees de gebruiksaanwijzing en slikken. Bij mij werkte dit goed. Herhalen indien nodig. Ik gebruik dit nu vrijwel nooit meer omdat ik weinig last meer heb. 6) Gezond eten en bewegen: cliché maar wel o-zo waar. 7) doordeweeks drink ik Herbalife shakes als ontbijt en roggebrood als lunch: niet heel erg lekker dat roggebrood (shake wel hoor), maar mijn darmen zijn zo tevreden met deze vezels! 8) Het klinkt misschien raar, maar zorg dat je de nagels aan de vingers waar je je bips mee afveegt kort houdt! Bij mij neemt de irritatie toe als de nagels aan mijn rechter wijs- en middelvinger te lang zijn, echt waar! Sowieso nooit krabben, hooguit strelen en dan handen wassen. 9) Heel soms krijg ik toch meer last dan ik wil en in dat geval gebruik ik Dermovate crème of een locoid vetcrème (ik heb ooit beide gekregen vanwege een contacteczeem). Deze crèmes werken vrijwel direct verlichtend, maar wees heel voorzichtig met het gebruik en lees goed de gebruiksaanwijzing (overigens alleen op doktersrecept verkrijgbaar). Alleen inzetten als laatste redmiddel, want het geeft verlichting maar maakt je huid dunner en op den duur kwetsbaarder. Nou, dat was het geloof ik wel. Ik ben blij dat ik er (zo goed als) af ben als ik mij hou aan bovenstaande. Heel veel succes met de strijd tegen anusjeuk! Gr. Bert

 51. Hoe kan ik mijn bilspleet tijdens de dag droog houden; bestaat daar een soort vocht-opnemend verband voor? de billen zijn tot bloedens toe rood en bewegen natuurlijk steeds langs elkaar, wat de pijn en het bloeden steeds maar doet toenemen. Er zou iets vocht-opnemends tussen moeten. Dank voor jullie tips!

  • Marleen Engeler

   Hallo, Koop gewoon Engels Pluksel bij de apotheek, de 10 cm versie. Dit kost slechts 12,95 euro! Knip er stukken vanaf van 6 cm, dat worden dus tukjes van 6×10 en stop elke ochtend een stukje in de lengte tussen de bilspleet. Dat houdt het de hele dag droog, ook in de avond voor het naar bed gaan een nieuw stukje ertussen. probaat middel!

 52. Hee! Ik had hier ook al een hele lange tijd last van. Echter heb ik zo’n jaar of 4 geleden een potje Alöe Vera gekocht dat echt helpt voor alles! Laatst dacht ik, laat ik dat er eens op smeren, en geloof het of niet, het werkt super! Het is in 2 weken echt ongelofelijk veel minder geworden. Het helpt trouwens ook voor een koortslip. :)
  Groetjes, Wesley

 53. Zelf ben ik ook nu in deze situatie er zit een bult vlakbij mijn stuitje vaak rechts soms is er een stekende pijn aan. Zodra ik met mijn vinger er aanzit gaat de bult weg en komt ergens anders soms links weer terug. Ik vermoed zelf dat het een soort lintworm is maar de dokter zegt dat het een een cyste is en ik magerder ben geworden door misschien diabetes. Ik geloof dit niet. Morgen heb ik een bloedonderzoek en mijn ontlasting wordt onderzocht in het ziekenhuis.

 54. Kheb sinds gisteren enorme pijnscheuten achter boven mijn bilspleet. Klinkt misschien gek, maar t doet echt heel veel pijn. Kan er niet eens op zitten… Het voelt echt alsof er iets niet goed zit. Kan ’t zijn dat het staartje gebroken is of zoiets?

 55. Ik heb geen jeuk aan mijn anus, maar veeleer aan de bovenkant van mijn bilspleet, vlak bij het stuitje. Het is een plekje in het diepste van de bilspleet (het uiterste randje waar beide billen samenkomen). Het jeukt niet alleen, maar doet soms ook pijn; een hevige, stekende pijn. Het is niet echt een wondje, maar een soort van oneffen bultje. Het begint meestal met jeuk en zodra ik er aan krab, begint de stekende pijn weer. De pijn gaat altijd weer over, maar komt ook steeds weer terug. Enig idee wat dit kan zijn? Ik schaam me een beetje, en wil er dan ook niet direct mee naar de dokter… Help a.u.b.

  • Dat heb ik dus ook, het is net of de staartbeen door de huid probeert te komen. :s

  • Dit heb ik ook vaak, smeer er gewoon Vaseline op, klein beetje en de jeuk wordt vanzelf minder en dan is het weg.

  • Heeft iemand al gehoord over het syndroom van Alcock, heb al jaren last van jeuk aan de anus… moet ermee leven zegt de dokter. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Ancock staat beter bekend als ‘Pudendal nerve entrapment’ (PNE). Het syndroom van (het kanaal van) Alcock is een zenuwaandoening waardoor pijn, branderigheid en jeuk kunnen optreden. Een stekende, brandende of prikkende pijn is vaak het gevolg. Ook gevoelloosheid of het gevoel van een voorwerpje in de plasbuis komt voor. Evenals urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Voor zover ik weet doen de symptomen van ‘Alcock Syndrome’ zich vooral genitaal en perianaal voor (dus rond de bekkengordel en rondom de anus), maar doorgaans niet uitsluitend anaal. De beste Nederlandstalige informatie die ik erover heb gelezen staat in dit verslag. Daarnaast zijn er vooral veel Engelstalige onderzoeken over te vinden. Dat je ermee moet leren leven, vind ik wel heel kort door de bocht. Zelfs op Wikipedia vind je mogelijke behandelingswijzen. (bron)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.