Er komen steeds meer magneten in omloop die een ontkalkende werking zouden moeten hebben. Deze magneten zouden een ioniserende of polariserende werking hebben en zodoende kalk neutraliseren c.q. onschadelijk maken. Calcium en andere elektrisch geladen mineralen zouden door het magnetische veld een negatieve lading meekrijgen. Zodoende zou calcium niet langer kalkaanslag kunnen vormen, maar als poeder neerslaan en gemakkelijk kunnen worden weggepoetst…
Hierbij de feiten en fabels omtrent kalk-neutraliserende kalkmagneten voor óm je waterleiding…
De werking van een kalkmagneet
De theorie achter een kalkmagneet voor om de waterleiding is als volgt: calcium (Ca2++) en carbonaat (CO3–) ionen kunnen elkaar niet langer aantrekken om zodoende te kristalliseren tot de stabiele molecuul CaC03 oftewel calciumcarbonaat c.q. kalksteen. Doordat ook de waterleiding negatief geladen is, zouden de kalkdeeltjes in het water vrijelijk blijven ‘rondzweven’ en niet meer neerslaan en zich afzetten, waardoor kalkaanslag niet langer optreedt.
Calcium zou in de vorm van zeer fijn aragoniet wegvloeien uit de kraan, waardoor je er geen last meer aan ondervindt.
Elektromagnetisch veld
In theorie kán dit magnetische systeem werken, want een krachtig elektromagnetisch veld kan de polariteit van ionen/elektrolyten veranderen, waardoor verkalking kan worden tegengaan. Calcium wordt echter niet úít het water gehaald door de magneet, maar geïoniseerd of gepolariseerd, waardoor het zich niet meer zal hechten tot kalkaanslag. Of de magneet nu werkt of niet v.w.b. de voorkoming van kalkaanslag; je zult hoe dan ook evenveel calcium binnenkrijgen via je drinkwater.
In het positiefste geval verandert de moleculaire structuur van de kalk, maar aan de samenstelling en kwaliteit van je kraanwater/leidingwater verandert sowieso helemaal niets. Naarmate je onthard water laat stromen zouden op den duur ook je leidingen ietwat kunnen worden ontkalkt, waardoor je leidingwater na verloop van tijd zachter wordt, maar dit is volledig speculatief. (bron + bron + bron)
Goedkope, omstreden magneten tegen kalk
De kalkmagneten die je óm een waterleiding plaatst zijn al met al een tikkeltje omstreden. De werking ervan is nimmer wetenschappelijk aangetoond, of in ieder geval niet onomstotelijk bewezen. Desalniettemin zijn er wetenschappers die beweren dat het plaatsen van een magneet ervoor kan zorgen dat je minder last ondervindt aan kalk. Bronnen die dit principe ondersteunen zijn onder andere:
- Lundager Madsen, H.E., Influence of magnetic field on the precipitation of some inorganic salts. J.Chr.Growth, 152, (1995) 94‐100 (bron)
- Gabrielle, C et all, Magnetic water treatment for scale prevention, Wat.Res., 35, (2001) 3240‐3259 (bron)
- Botello‐Zubiate, M.E. et all, Influence of magnetic water treatment on the calcium carbonate formation and the electrochemical corrosion behavior of carbon steel., J.All.Comp 369, (2004) 265‐269 (bron)
- M e.a. On reduction in the surface tension of water duet o magnetic treatment, Coll.Surf.A 278 (2005) 252‐255 (bron)
- Kney,AD and S.A. Parsons, A spectrofotometer‐based study of magnetic water treatment: Assessment of ionic vs. surface mechanisms., Wat.Res., 40 (2006) 517‐524 (bron)
- Fathi,a. et all, Effect of a magnetic treatment on homogeneous and heterogeneous precipitation of calcium carbonate, Wat.Res., 40 (2006) 1941‐1950 (bron)
- Alimi, F et all, Influence of magnetic field on calcium carbonate precipitation, Desalination 206 (2007) 164‐168 (bron)
De onderzoekjes die als bewijslast worden aangedragen voor goedkope anti-kalkmagneten (van enkele tientjes) die je óm een waterleiding heen doet zijn daarentegen alles behalve overtuigend, laat staan concluderend. Bovendien worden onderzoeken nogal eens vrijelijk geïnterpreteerd en geëxploiteerd.
Permanente magneten & elektromagneten
Er zijn in beginsel twee verschillende magneetsoorten die rondom waterleidingen worden geplaatst om calcium en aanverwante hardheidsmineralen te neutraliseren. Allereerst een permanente magneet van magnetische metaallegeringen; daarnaast een elektromagneet, bestaande uit een spoel waar een elektrische stroom doorheen wordt geleid, waardoor deze zich gedraagt als magneet. Wat in ieder geval vaststaat is dat het effect van een elektromagneet op kalk te allen tijde afhankelijk is van:
- Φ: magnetische flux in voltseconden
- μ: magnetische permeabiliteitq. doorlaatbaarheid van het medium
- I: elektrische stroom door de spoel in ampère
- N het aantal windingen van de spoel
Voor magneten in z’n algemeenheid geldt dat de werking ervan op stoffen in een waterleiding afhankelijk is van talloze factoren, waaronder:
- Vermogen, richting/oriëntatie & frequentie
- Resonantie, inductie & polariteit
- Magnetische veldsterkte (qua Gauss)
- Hellingshoek waarin de magneet geplaatst wordt
- Leidinglengte & watertemperatuur
- Veranderingssnelheid: ‘Rate of Change’
- Oriëntatie: loodrecht met de waterstroomrichting mee of juist ertegenin
- etc. etc.
Vanwege het aanzienlijke aantal variabelen, is de kans extreem groot dat een willekeurige magneet niet over de juiste eigenschappen beschikt of niet optimaal wordt geïnstalleerd om de kalk in waterleidingen doeltreffend te neutraliseren. Bovendien hebben magneten sowieso slechts een tijdelijk effect op water en in water opgeloste ionen.
Kalk wordt eventjes geïoniseerd en zwevende gehouden, maar niemand weet hoelang het duurt voordat de kalk weer neerslaat. Zodra calcium tot stilstand komt, verdwijnt in principe het effect.
Pas op voor miskopen!
Al met al is de eventuele effectiviteit van een magnetische kalkfilter niet alleen behoorlijk twijfelachtig, maar ook nog eens afhankelijk van talloze prameters en randfactoren. Hoe dan ook zijn er heel veel inferieure en goedkope magneten in omloop (meestal ‘permanente’ doe-het-zelf-magneten van een paar tientjes bij alleswinkels en doe-het-zelfzaken) die überhaupt niet sterk genoeg zijn om calcium binnenin een waterleiding te beïnvloeden, laat staan om actief kalkaanslag tegen te gaan. In dat opzicht berust de functionaliteit van véél magneten tegen kalk die je óm waterleidingen plaatst helemaal nergens op.
Nadelen van een anti-kalkmagneet
Grote, sterke, ideaal geplaatste (elektro)magneten van 500+ Gauss zouden calcium in theorie kunnen neutraliseren, maar enkel tijdelijk. Zodra het water stilstaat in een leiding, wordt het magnetische effect tenietgedaan, waardoor kalk alsnog aankoekt. Het tijdsbestek waarin mineralen positief dan wel negatief geladen blijven is afhankelijk van het exacte element en de magneetsterkte. Een magnetische kalkfilter is dus te allen tijde beduidend minder effectief en efficiënt dan een mechanische kalkfilter oftewel drinkwaterontharder. Ga je liever voor zekerheid, neem dan een omgekeerd osmosesysteem of een ionenwisselaar.
Op internet zijn goede, maar toch vooral ook slechte ervaringen te vinden v.w.b. neutraliserende kalk-magneten. Positieve reacties en berichten omtrent anti-kalkmagneten vind je bovendien vooral terug bij webwinkels en websites van specifieke verkopers of merken. Tot slot zijn er gigantisch veel verhalen te vinden over miskopen en zelfs oplichterij aangaande lucratieve aanbiedingen voor anti-kalkmagneten.
Nog even in het kort…
In theorie kán calcium in leidingwater worden ontladen en geneutraliseerd met behulp van een krachtige, feilloos geïnstalleerde (elektro)magneet die óm je waterleiding wordt geplaatst. In de praktijk ontbreekt het echter maar al te vaak aan de juiste materialen en omstandigheden.
Doet een magneet daadwerkelijk wat ‘ie belooft, dan slaat een groot deel van de kalk neer in de vorm van deeltjes die nog altijd klein genoeg zijn om zeefjes van kranen en douchekoppen te passeren. Gedeïoniseerde kalkdeeltjes zouden in lopend water een relatief zacht, zwevend residu vormen. En eenmaal tot stilstand gekomen, zouden ze gemakkelijk kunnen worden weggenomen met een poetsdoek of spons.
Hoewel de kristalstructuur van de calciumionen –permanent dan wel tijdelijk– verandert, blijft de kalk gewóón in het kraanwater aanwezig. Zelfs de beste magneet is dus geen ideale oplossing tegen kalkaanslag, vooral niet als je kraanwater drinkt.
Heb jij thuis een anti-kalkmagneet om je waterleiding? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen v.w.b. kalkmagneten!
27 comments
Paulo
14 april 2021In de kooi van Faraday kan inderdaad geen elektromagnetische straling binnendringen. De koperen waterleiding is wel doordringbaar voor magnetisme.
Barend
18 januari 2021Van een magnetisch veld binnen een koperen buis is niets te merken. De buis is een kooi van Faraday, waarbinnen geen magnetisme aanwezig is. Er gebeurt dus niets in de waterleiding.
Peter
6 mei 2020Wij hebben ons ook laten verleiden zo’n magneet te kopen voor €180,00. Ik was sceptisch, maar het resultaat is direct terug te zien in de waterkoker. Wanneer die was ontdaan van kalkaanslag zat er binnen een dag alweer een witte waas in. Sinds de magneet is geplaatst, blijft de waterkoker schoon. Overigens gaat het er niet om of er kalk uit het water wordt gehaald, maar om de overlast van kalk te beperken. Wij zijn er blij mee.
zaadje8
23 februari 2020Als de magneten STERK GENOEG ZIJN (ik heb 2 x 2 large aquariumglas magneten sinds 2 weken op de inkomende waterleiding 2x 29 euro) WERKT HET ALTIJD !!zaadje
Jadzia
17 maart 2019“Water rook eerder heel erg kalkachtig ?????????”. Yeah, right. LSD gebruikt? Mijn blauwe plek geeft ook veel minder geluid.
Henk
2 mei 2020Wat is dat nou voor een domme ononderbouwde reactie mafketel. Water uit een boiler kan wel degelijk stinken. En vaak kalk. Zoek maar eens op Google. En als je dan toch op Google zit ga dan ook maar een cursus drogredenen doen. Want dan leer je misschien inhoudelijk te discussiëren. Btw waarschijnlijk heb je weinig kalk thuis aangezien je azijn lijkt te drinken en te pissen…
wouterman
27 december 2018heb er sinds 4 week of 4 ook een magneet net na de watermeter en ga het nu merken dat het helpt zeker op het douche scherm minder kalk
Henk
10 maart 2018Ow ja en het merk kalkmagneet is de Plieger Balenco…
Conny
27 juni 2018Ik kan iedereen verzekeren dat een magneet die om het begin van de leiding heen moet, absoluut helpt, vooral voor mijn witte was. Daarom daarom begrijp ik de Spanjaarden hun witte kleding niet wit maar goor is, omdat ik dat de 1e jaren ook heb gehad, door die magneet is mijn witte was weer net zo wit zoals in Nederland. Ik zou het iedereen aanraden.
JLA
4 maart 2018Zou het zo kunnen zijn dat de werking van deze kalkmagneet geheel afhankelijk is van de hardheid van het water… Dit zou de verklaring kunnen zijn waarom het voor sommigen wel werkt en voor anderen niet. We hebben een woning in Palma en heel hard water, zijn opzoek naar manier voor waterontharding… De machines met zout zijn toch wel erg prijzig dus alternatieven voor hard water zijn van harte welkom…
Ploos
18 april 2017Hallo, zoals zo vaak in dit soort pagina’s: WAAROM MOET DE STELLING DAT DE MAGNEET WEL WERKT TOT IN DE PUNTJES BEWEZEN WORDEN EN HET NIET WERKEN GEWOON OP GEVOEL AL GENOEG IS. Het is goedkoper dan alle systemen die elektriciteit nodig hebben, makkelijker te installeren, hoeft niet steeds dure filters te vervangen en de apparaten blijven duidelijk schoner. Daarnaast ook geen restafval of chemische troep die in de prullenbak verdwijnt.
Paul
19 april 2017Iedereen moet natuurlijk helemaal zelf weten of hij/zij dingen aanneemt op basis van gevoel of geloof. Dat wil echter niet zeggen dat ook anderen het om die reden als zodanig moeten voelen of geloven. Misschien zegt mijn gevoel wel dat een dansje volstaat om kalk uit water te halen… Maar dat maakt deze ’techniek’ nog niet per se waar… Ikzelf baseer mijn artikels daarom liever op wetenschap dan op intuïtie of religie. Dat ingenieuze filterapparaten duurder zijn dan magneten, lijkt me volkomen logisch en gerechtvaardigd… Dat een dergelijk apparaat moeilijk te installeren is eveneens… Van (al dan niet dure) filters vervangen, hoeft ook bij een effectief filterapparaat geen sprake te zijn… Dat apparaten duidelijk ‘schoner’ blijven dankzij een magneet is exact hetgeen waar veel mensen (waaronder ik) het niet mee eens zijn… En wat je bedoelt met restafval of chemische troep die in de prullenbak verdwijnt, begrijp ik eerlijk gezegd niet… Ik beweer overigens niet dat het werkingsmechanisme en de werkzaamheid van een kalkmagneet tot in de puntjes bewezen zouden moeten worden, maar dat er in ieder geval iets van bewijs zou moeten kunnen worden overlegd. Zou een kalkmagneet echt werken, dan zou dit bewijs in een mum van tijd moeten kunnen worden geproduceerd…
Flora
21 januari 2018Ik woon al jaren in Portugal en maak gebruik van een waterput. Het water is hier onvoorstelbaar hard. Ik heb op al mijn waterslangetjes die naar kranen in huis gaan een magneetje van WPRO gekoppeld. Dit is een magnetische ontkalker die ze verkopen voor je wasmachine! Mijn gedachte was dat als het voor een wasmachine werkt, het hier ook voor gebruikt kan worden. Ik probeerde het op 1 kraan en het werkt inderdaad. Nu heb ik het op alle kranen. Hoop dat iemand hier iets aan heeft.
Martin van Gijn
5 november 2016Het helpt zeker, maar zoals hierboven al gezegd. Het gaat er niet uit, maar blijft beter opgelost. En makkelijk te verwijderen. Bij het verbouwen van mijn badkamer na 15 jaar kwamen er volledig schone leidingen uit. Zowel de koud als warm water leidingen. Het blijft zo’n 30 uur actief. En dan is het water alweer door de afvoer weg. Veel mensen vinden het hocus spocus. Het is een natuurkundig effect. Niets vreemds aan.
Rademakers
12 februari 2017Beste dame/heer, ik wil graag een magneet systeem om de waterleiding bevestigen. Welk type/merk is het beste? Vr. gr. Rademakers
waterontharder.info
3 maart 2016Waterontharder new generation® bespaart veel energiekosten Kalkaanslag veroorzaakt heel wat extra kosten. De energie- en waternota neemt snel toe. De levensduur van dure apparaten wordt verkort. Door de 1-malige aanschaf van de Multi ISO-gecertificeerde new generation® waterontharder van Waterontharder.info…
Paul
5 maart 2016Ik heb deze spamtekst (die jullie op tientallen websites hebben gespamd) afgekapt. Gezondr is namelijk geen platform voor dit soort doorzichtige reclame-uitingen.
jan
10 februari 2016ik heb al jaren een magneet op de waterleiding staan in eerste instantie was ik heel cynisch hierover , nadat de man het ding geplaatst (kreeg hem 2 weken op proef) had liet hij eerst ons water drinken zonder magneet en daar na met magneet en werkelijk het verschil is merkbaar, water is veel zachter verder de haar shampoo schuimt veel beter (je haar wordt er echt slap van maar na gewenning kan je er mee omgaan en weetje niet beter) dus minder nodig zo ook in de wasmachine gebruiken wij veel minder tot de helft minder waspoeder. of het nu werkelijk zo indrukwekkend is weet ik eigenlijk zelf niet ik heb hem nu 10 jaar, en de aanschaf kost een paar tientjes het heeft dus wel effect maar verwacht er niet te veel van veel wijsheid jan
Jaap
12 februari 2018Hallo Jan, Ik zou graag weten welke type/merk magneet je hebt aangeschaft. Ik zou het graag eens proberen. Hoor graag even van je. Groet, Jaap
Deborah
27 mei 2015Ik heb jaren geleden een anti-kalkmagneet om mijn leiding laten plaatsen. Het heeft wel degelijk effect. De kalk verdwijnt inderdaad niet, maar slaat minder snel neer en koekt dus minder snel aan. En het is makkelijker om te verwijderen. Ik merk het effect in het hele huis, dus ook in mijn pannen en in mijn waterkoker.
Veerle
28 mei 2015Slaat de kalk “minder snel” neer of helemaal niet meer? En koekt de kalk “minder snel” aan of helemaal niet meer? “Minder snel” is namelijk enorm relatief en afhankelijk van het referentiekader waarbinnen je een vergelijking trekt. Dat kalk merkbaar minder snel neerslaat kan relevant zijn, maar wat je eigenlijk wilt weten is HOEVEEL minder (snel de) kalk neerslaat, dus hoe de huidige mate van neerslag zich verhoudt tot de voormalige kalkneerslag… Als ik het goed begrijp, zou er helemaal geen kalkneerslag meer moeten plaatsvinden indien de kalkmagneet naar behoren functioneert… Ik heb nu 2 weken een anti-kalkmagneet (Waterklus Aquaflow) rondom mijn waterleiding zitten, maar bij mij doet de kalkmagneet nog steeds niks. De ‘Waterklus Aquaflow’ ziet er overigens precies hetzelfde uit als de ‘Plieger Balenco Antikalk Magneet’ en de ‘Sanivesk Anti-Kalkmagneet’. Bestaat hier in de praktijk nog verschil tussen of doen alle magneten precies hetzelfde? Op mij komt de werking van zo’n magneet op calcium nog altijd over als een (to good to be true) fabeltje…
Jurjan
27 april 2015Ik heb ook zo’n magneet om m’n waterleiding tegen kalkaanslag, maar ik kon de kalk ook reeds gemakkelijk van oppervlakken wegpoetsen VOORDAT ik de kalkmagneet had. Mij ging het vooral om de hardnekkige kalk op douchekoppen, op kraanuitgangen en rondom kranen (vooral op stenen aanrechtblad). Maar hiervoor heeft mijn magneet vooralsnog niks geholpen, helaas.
Henk
14 mei 2015Nou de echte harde kalk weekt inderdaad niet zomaar los merk ik. Dat heeft misschien tijd nodig? Las op Natuurwetenschappen.nl dat het minstens 6 maanden kan duren voordat kalkaanslag volledig verdwijnt… Toch laat het kalk op sommige plekken spontaan los. Heb trouwens ook het idee dat het water uit mijn boiler iets minder ‘stinkt’, maar dat kan ook verbeelding zijn. Maar voor 26,- ook geen buil aan kunnen vallen en tot nu toe lijkt het hier dus wel degelijk iets te doen. Misschien is het ook afhankelijk van de hardheid van je water, waar je woont en de lengte van je leidingnet. Heb hier relatief korte leidingen, en redelijk hard water…
Henk
27 april 2015Heb zelf een anti-kalkmagneet om de leiding en kan concluderen dat het WEL werkt. Het is echter dat het effect overdreven wordt op internet. Men zegt dat het water ontkalkt wordt wat dus niet het geval is wat jullie ook zeggen. Ook heb ik nog steeds kalk in de badkamer alleen het grote voordeel is dat je het er zo af kan poetsen. Daarnaast heb ik in de gootsteen om mijn gootsteenafvoerzeefje (goed woord?) een klein laagje kalk. Ook brokkelt langzaam de kalk wat los in de waterkoker. Maar het gaat allemaal heel langzaam. Dus kort samengevat: het werkt wel. Maar zeer langzaam en het effect is niet wereldschokkend. Maar het makkelijker schoonmaken is wel een enorme pré. Met trouwens gekookt water lijkt het dat je wel makkelijker kalk kan los poetsen.
Rvh
14 juli 2015Henk, welk type kalkmagneet heb je geplaatst?
Henk
13 december 2015@RvH: ik heb een merkloze kalkmagneet voor om de waterleiding gekocht bij Bol.com voor 24,99 euro. Mijn ervaring nu we een poos verder zijn is dat het zeker wel scheelt maar dat niet alle kalk weg is. Mijn inziens werkt het dus wel maar niet zo perfect als sommigen beweren. :) Maar al het kalk wat weer minder is, is mooi meegenomen.
Henk
10 maart 2018Graag wil ik nog even een aanvulling hier op geven. Ik ben de zelfde die de bovenstaande review heb geplaatst over de kalkmagneet en mijn mening is niet echt veranderd. Niet super lang nadat ik de anti kalkmagneet geplaatst had begon de boiler te lekken. Wellicht door loskomend kalk? Water rook eerder heel erg kalkachtig dat is nu weg. Nogmaals: ik denk dat de werkingen sterk worden overdreven want het kalk verdwijnt niet. Het enige is dat het wat minder hecht.