Er komen steeds meer magneten in omloop die een ontkalkende werking zouden moeten hebben. Deze magneten zouden een ioniserende of polariserende werking hebben en zodoende kalk neutraliseren c.q. onschadelijk maken. Calcium en andere elektrisch geladen mineralen zouden door het magnetische veld een negatieve lading meekrijgen. Zodoende zou calcium niet langer kalkaanslag kunnen vormen, maar als poeder neerslaan en gemakkelijk kunnen worden weggepoetst…
Hierbij de feiten en fabels omtrent kalk-neutraliserende kalkmagneten voor óm je waterleiding…
De werking van een kalkmagneet
De theorie achter een kalkmagneet voor om de waterleiding is als volgt: calcium (Ca2++) en carbonaat (CO3–) ionen kunnen elkaar niet langer aantrekken om zodoende te kristalliseren tot de stabiele molecuul CaC03 oftewel calciumcarbonaat c.q. kalksteen. Doordat ook de waterleiding negatief geladen is, zouden de kalkdeeltjes in het water vrijelijk blijven ‘rondzweven’ en niet meer neerslaan en zich afzetten, waardoor kalkaanslag niet langer optreedt.
Calcium zou in de vorm van zeer fijn aragoniet wegvloeien uit de kraan, waardoor je er geen last meer aan ondervindt.
Elektromagnetisch veld
In theorie kán dit magnetische systeem werken, want een krachtig elektromagnetisch veld kan de polariteit van ionen/elektrolyten veranderen, waardoor verkalking kan worden tegengaan. Calcium wordt echter niet úít het water gehaald door de magneet, maar geïoniseerd of gepolariseerd, waardoor het zich niet meer zal hechten tot kalkaanslag. Of de magneet nu werkt of niet v.w.b. de voorkoming van kalkaanslag; je zult hoe dan ook evenveel calcium binnenkrijgen via je drinkwater.
In het positiefste geval verandert de moleculaire structuur van de kalk, maar aan de samenstelling en kwaliteit van je kraanwater/leidingwater verandert sowieso helemaal niets. Naarmate je onthard water laat stromen zouden op den duur ook je leidingen ietwat kunnen worden ontkalkt, waardoor je leidingwater na verloop van tijd zachter wordt, maar dit is volledig speculatief. (bron + bron + bron)
Goedkope, omstreden magneten tegen kalk
De kalkmagneten die je óm een waterleiding plaatst zijn al met al een tikkeltje omstreden. De werking ervan is nimmer wetenschappelijk aangetoond, of in ieder geval niet onomstotelijk bewezen. Desalniettemin zijn er wetenschappers die beweren dat het plaatsen van een magneet ervoor kan zorgen dat je minder last ondervindt aan kalk. Bronnen die dit principe ondersteunen zijn onder andere:
- Lundager Madsen, H.E., Influence of magnetic field on the precipitation of some inorganic salts. J.Chr.Growth, 152, (1995) 94‐100 (bron)
- Gabrielle, C et all, Magnetic water treatment for scale prevention, Wat.Res., 35, (2001) 3240‐3259 (bron)
- Botello‐Zubiate, M.E. et all, Influence of magnetic water treatment on the calcium carbonate formation and the electrochemical corrosion behavior of carbon steel., J.All.Comp 369, (2004) 265‐269 (bron)
- M e.a. On reduction in the surface tension of water duet o magnetic treatment, Coll.Surf.A 278 (2005) 252‐255 (bron)
- Kney,AD and S.A. Parsons, A spectrofotometer‐based study of magnetic water treatment: Assessment of ionic vs. surface mechanisms., Wat.Res., 40 (2006) 517‐524 (bron)
- Fathi,a. et all, Effect of a magnetic treatment on homogeneous and heterogeneous precipitation of calcium carbonate, Wat.Res., 40 (2006) 1941‐1950 (bron)
- Alimi, F et all, Influence of magnetic field on calcium carbonate precipitation, Desalination 206 (2007) 164‐168 (bron)
De onderzoekjes die als bewijslast worden aangedragen voor goedkope anti-kalkmagneten (van enkele tientjes) die je óm een waterleiding heen doet zijn daarentegen alles behalve overtuigend, laat staan concluderend. Bovendien worden onderzoeken nogal eens vrijelijk geïnterpreteerd en geëxploiteerd.
Permanente magneten & elektromagneten
Er zijn in beginsel twee verschillende magneetsoorten die rondom waterleidingen worden geplaatst om calcium en aanverwante hardheidsmineralen te neutraliseren. Allereerst een permanente magneet van magnetische metaallegeringen; daarnaast een elektromagneet, bestaande uit een spoel waar een elektrische stroom doorheen wordt geleid, waardoor deze zich gedraagt als magneet. Wat in ieder geval vaststaat is dat het effect van een elektromagneet op kalk te allen tijde afhankelijk is van:
- Φ: magnetische flux in voltseconden
- μ: magnetische permeabiliteitq. doorlaatbaarheid van het medium
- I: elektrische stroom door de spoel in ampère
- N het aantal windingen van de spoel
Voor magneten in z’n algemeenheid geldt dat de werking ervan op stoffen in een waterleiding afhankelijk is van talloze factoren, waaronder:
- Vermogen, richting/oriëntatie & frequentie
- Resonantie, inductie & polariteit
- Magnetische veldsterkte (qua Gauss)
- Hellingshoek waarin de magneet geplaatst wordt
- Leidinglengte & watertemperatuur
- Veranderingssnelheid: ‘Rate of Change’
- Oriëntatie: loodrecht met de waterstroomrichting mee of juist ertegenin
- etc. etc.
Vanwege het aanzienlijke aantal variabelen, is de kans extreem groot dat een willekeurige magneet niet over de juiste eigenschappen beschikt of niet optimaal wordt geïnstalleerd om de kalk in waterleidingen doeltreffend te neutraliseren. Bovendien hebben magneten sowieso slechts een tijdelijk effect op water en in water opgeloste ionen.
Kalk wordt eventjes geïoniseerd en zwevende gehouden, maar niemand weet hoelang het duurt voordat de kalk weer neerslaat. Zodra calcium tot stilstand komt, verdwijnt in principe het effect.
Pas op voor miskopen!
Al met al is de eventuele effectiviteit van een magnetische kalkfilter niet alleen behoorlijk twijfelachtig, maar ook nog eens afhankelijk van talloze prameters en randfactoren. Hoe dan ook zijn er heel veel inferieure en goedkope magneten in omloop (meestal ‘permanente’ doe-het-zelf-magneten van een paar tientjes bij alleswinkels en doe-het-zelfzaken) die überhaupt niet sterk genoeg zijn om calcium binnenin een waterleiding te beïnvloeden, laat staan om actief kalkaanslag tegen te gaan. In dat opzicht berust de functionaliteit van véél magneten tegen kalk die je óm waterleidingen plaatst helemaal nergens op.
Nadelen van een anti-kalkmagneet
Grote, sterke, ideaal geplaatste (elektro)magneten van 500+ Gauss zouden calcium in theorie kunnen neutraliseren, maar enkel tijdelijk. Zodra het water stilstaat in een leiding, wordt het magnetische effect tenietgedaan, waardoor kalk alsnog aankoekt. Het tijdsbestek waarin mineralen positief dan wel negatief geladen blijven is afhankelijk van het exacte element en de magneetsterkte. Een magnetische kalkfilter is dus te allen tijde beduidend minder effectief en efficiënt dan een mechanische kalkfilter oftewel drinkwaterontharder. Ga je liever voor zekerheid, neem dan een omgekeerd osmosesysteem of een ionenwisselaar.
Op internet zijn goede, maar toch vooral ook slechte ervaringen te vinden v.w.b. neutraliserende kalk-magneten. Positieve reacties en berichten omtrent anti-kalkmagneten vind je bovendien vooral terug bij webwinkels en websites van specifieke verkopers of merken. Tot slot zijn er gigantisch veel verhalen te vinden over miskopen en zelfs oplichterij aangaande lucratieve aanbiedingen voor anti-kalkmagneten.
Nog even in het kort…
In theorie kán calcium in leidingwater worden ontladen en geneutraliseerd met behulp van een krachtige, feilloos geïnstalleerde (elektro)magneet die óm je waterleiding wordt geplaatst. In de praktijk ontbreekt het echter maar al te vaak aan de juiste materialen en omstandigheden.
Doet een magneet daadwerkelijk wat ‘ie belooft, dan slaat een groot deel van de kalk neer in de vorm van deeltjes die nog altijd klein genoeg zijn om zeefjes van kranen en douchekoppen te passeren. Gedeïoniseerde kalkdeeltjes zouden in lopend water een relatief zacht, zwevend residu vormen. En eenmaal tot stilstand gekomen, zouden ze gemakkelijk kunnen worden weggenomen met een poetsdoek of spons.
Hoewel de kristalstructuur van de calciumionen –permanent dan wel tijdelijk– verandert, blijft de kalk gewóón in het kraanwater aanwezig. Zelfs de beste magneet is dus geen ideale oplossing tegen kalkaanslag, vooral niet als je kraanwater drinkt.
Heb jij thuis een anti-kalkmagneet om je waterleiding? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen v.w.b. kalkmagneten!