Kefir: de vele voordelen van melkkefir

Food · Door Ilse

kefir-voordelen-melkkefir

Kefir oftewel melkkefir is een viskeuze (drabbige tot slijmerige) melkdrank die oorspronkelijk uit Tibet afkomstig is. Kefir bevat koolzuur en een ietsepietsie alcohol, meestal zo’n 0,2 tot 1,5%. Kefir wordt gemaakt door melkzuurbacteriën met melk te mengen. Kefir heeft allerlei gunstige eigenschappen die je lichaamsgewicht en algehele gezondheid ten goede kunnen komen…

Productie van kefir

Kefir bestaat uit gelatineachtige witte of gele “korrels” van melkculturen die doelbewust worden gekweekt. Deze korrels ontstaan doordat een symbiose van bacteriën en gisten samenklontert met caseïne (= melkeiwit) en polysachariden (= complexe koolhydraten). Kefirkorrels zien eruit als stukjes koraal of bloemkoolroosjes; ze variëren qua grote tussen graankorrels en tennisballen. Omdat kefir groeit, wordt het ook wel “yoghurtplantje” genoemd.

Kefirkorrels oftewel kefirknollen worden toegevoegd aan koemelk, geitenmelk, paardenmelk, schapenmelk of plantaardige sojamelk en fermenteren vervolgens bij een temperatuur van 10 tot 25°C. Ze nemen de goede micro-organismen uit de melk in zich op en groeien zodoende. Uiteindelijk worden de kefirkorrels geoogst middels een zeef en opnieuw toegevoegd aan een bepaalde hoeveelheid melk, waardoor de kefir drinkbaar wordt.

Kefirkorrels zijn dus vlokken die ontstaan door de wisselwerking van probiotica (= “goede” bacteriën) en gisten (= schimmels).

Ingrediënten van melkkefir

De uiteindelijke ingrediënten, inhoudsstoffen en voedingswaarden van drinkbare melkkefir zijn als volgt:

  • Water
  • Microflora: melkzuurbacteriën & gisten
  • Gistingsproducten: koolzuur & alcohol
  • Macronutriënten: eiwitten en complexe koolhydraten
  • Micronutriënten: vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en B12, vitamine C, D, H & K, calcium, ijzer, jodium

Zelf kefir maken

Je kunt kant-en-klare kefir kopen in supermarkten, toko’s, reformzaken en natuurvoedingswinkels. Deze is echter niet altijd van goede kwaliteit omdat er vaak inferieure melkzuurbacteriën en gisten worden gebruikt. Je kunt ook zelf kefir maken zoals in het filmpje hieronder wordt voorgedaan:

Let op: naast Tibetaanse melkkefir bestaat er ook Mexicaanse waterkefir. Dit is een suikerdrankje dat niets van doen heeft met melkkefir.

Tot slot

Hoewel kefir ondanks de gisting nog altijd behoorlijk wat melksuiker (lactose) bevat, is het een uiterst eiwitrijke drank. Eiwitten zijn belangrijk als je wilt afvallen, en dat geldt des te meer als je regelmatig sport. Bovendien werkt kefir gunstig uit op o.a. je cholesterolniveaus en darmbacteriën. (bron)

Heb jij weleens kefir gemaakt en/of gedronken? Laat hieronder een reactie achter!