Isotretinoïne wordt gebruikt als medicijn tegen zeer hevige en ernstige vormen van acne. Isotretinoïne is enkel op doktersrecept verkrijgbaar; een recept kan worden afgegeven door je huisarts of huidspecialist (dermatoloog). Isotretinoïne is verkrijgbaar in capsule-vorm onder de merknaam Roaccutane® en als het merkloze Isotretinoïne. Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van Isotretinoïne bij de behandeling van acne…

De voordelen van Isotretinoïne ter behandeling van acne

Isotretinoïne is voor veruit de meeste mensen een zeer effectief en werkzaam medicijn tegen acne. Sterker nog: Isotretinoïne wordt binnen de medische wetenschap als het meest efficiënte middel beschouwd ter behandeling van acne. Isotretinoïne heeft namelijk een meervoudige werkzaamheid die bestaat uit:

 • Remt de productie van talg
 • Voorkomt de groei van talgklieren
 • Stopt de vorming van nieuwe puistjes & mee-eters
 • Heeft een ontstekingsremmende werking
 • Stimuleert de deling van huidcellen
 • Oude cellen verdwijnen & nieuwe cellen verschijnen

Doordat Isotretinoïne de aanmaak van losse cellen in de hoornlaag stimuleert en de talgproductie remt, kunnen talg & oude huidcellen zich niet kunnen ophopen in de poriën. Zodoende ontstaan geen nieuwe puistjes meer en trekken oude puistjes weg.

Bij adequate begeleiding leidt behandeling van acne met Isotretinoïne in 95% van de gevallen tot een goed tot zeer goed resultaat. Maar liefst 65% van de patiënten is na 1 isotretinoïne-kuur jarenlang klachtenvrij.

De nadelen van Isotretinoïne om acne te behandelen

De werkzame stof ‘isotretinoïne’ is afgeleid van vitamine A en wordt ook wel een vitamine A-zuur-derivaat genoemd. Vitamine A-zuur is zeer agressief en brengt dan ook talloze bijwerkingen teweeg. Een greep uit de mogelijke bijwerkingen van Isotretinoïne is als volgt:

 • Stoornissen & afwijkingen van de lever
 • Kurkdroge huid
 • Haarverlies
 • Uitgedroogde slijmvliezen (ogen, neus, mond etc.)
 • Gebarsten lippen & mondhoeken
 • Oogirritatie (waardoor je geen contactlenzen kunt dragen)
 • Verhoogd cholesterolgehalte
 • Spierpijn & gewrichtsklachten
 • Depressie

Tijdens een kuur met Isotretinoïne dient doorgaans meerdere malen  bloed te worden afgenomen om te testen op mogelijke ernstige tot zeer ernstige bijwerkingen. Zo wordt het bloed getest op o.a. leveraandoeningen en ontstekingsreacties.

Isotretinoïne mag NOOIT direct voor of tijdens een zwangerschap worden gebruikt of als een vrouw borstvoeding geeft. Isotretinoïne vergroot de kans op doodgeboorte en geboorteafwijkingen namelijk enorm! Gebruik van  Ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen Isotretinoïne niet gebruiken.

Tot slot

Vanwege de vele bijwerkingen van Isotretinoïne, wordt dit effectieve medicijn tegen acne uitsluitend voorgeschreven als alle andere middelen reeds hebben gefaald. Isotretinoïne dient dus als een laatste strohalm bij acne. Het is bovendien belangrijk dat je tijdens een Isotretinoïne-kuur optimaal wordt geïnformeerd en begeleidt door een arts. Zorg ervoor dat je exact weet hoe je Isotretinoïne moet gebruiken en wat je ervan mag verwachten.

Acneverschijnselen kunnen de eerste week verergeren door toedoen van Isotretinoïne. Positieve effecten van Isotretinoïne op acne zijn doorgaans pas na 3 weken zichtbaar en merkbaar. Het maximale effect van Isotretinoïne is pas na enkele maanden te zien. Meestal zijn er één of twee Isotretinoïne-kuren van 4 tot 6 maanden nodig om voorgoed verlost te zijn van acne.

Heb jij ervaring met Isotretinoïne of Roaccutane® ter behandeling van acne? Of overweeg je het gebruik van Isotretinoïne te bespreken met je huisarts of specialist? Laat hieronder je reactie achter!

36 Reacties

 1. Hoi ik slik zelf al ongeveer 4 maanden Isotretinoïne Sun en ik over een maand en 2 weken op vakantie ik wil graag bruin worden en ik weet niet wanneer ik moet stoppen dan weet iemand dat me dokter zegt zelf een week maar ik vertrouw het niet eigenlijk en ik wil geen pigmentvlekken hebben voor altijd. ????

 2. Beste, gebruik dit huid medicijn al 2 jaar. En heb al mijn dermatoloog vaker aangegeven dat ik bijwerking heb zoals haaruitval, oogontstekingen, droge huid, last van gewrichtsklachten. Maar toch bleef hij medicijn voorschrijven en ben zelf op internet achter gekomen dat al deze bijwerkingen komen door Isotretinoine! Vind echt belachelijk dat op internet lees ik behandeling 4/6 maanden en ik ben al meer als 2 jaar aan dit medicijn! Mijn andere vraag is ook, heeft het ook invloed als man op je zaad. Want mijn vrouw en ik hebben graag een kinderwens. Dank u, wachtend verblijf ik, Louie

 3. Hi, ik ben een meisje van 19 jaar en ik gebruik sinds begin januari isotretinoïne Mylan 20 mg 1 x per dag. Het is zo dat ik echt las heb van de bijwerkingen (droge lippen die alleen maar bloeden, eczeem op m’n handen en een droge huid). In het begin werd het erger maar na 2/3 weken zag ik mooi verschil. het is zo dat m’n gezicht onder puisten zit alleen mijn vraag was of ik dan geen hoger dosis hoor te krijgen? Want mijn huisarts heeft mij gezegd dat ik de eerste 3 maanden gewoon 20 mg moet gebruiken. Terwijl de apothekers mij vertelde dat ik om de maand voor controle + voor een hoger dosis een afspraak moest maken bij de huisarts. Kan iemand me a.u.b. er iets over vertellen? Alvast bedankt!

  • Je dosis hoeft niet per se verhoogd te worden. Dit ligt aan je gewicht. Ik weeg bijvoorbeeld 65kg en slik 30 mg per dag. De standaardregel is 120mg per kg lichaamsgewicht, dus in mijn geval: 65 * 120 = 7800mg. Aangezien bij een lagere dosis de bijwerkingen ook het minst erg zijn, moet ik daarom 7800/30 = 260 dagen slikken wat ongeveer neerkomt op 9 maanden. Dit is erg lang en dat weet ik, maar zo heb ik wel het minst last van de bijwerkingen. Het is je eigen keuze, wil je een paar maanden eerder klaar zijn met meer bijwerkingen of wil je een paar maanden langer doorgaan met minder bijwerkingen? Je kan het altijd aan je dermatoloog vragen.

 4. Hoi, mijn zoon heeft last van acne en ernstige ontstekingen op zijn hoofdhuid die haaruitval veroorzaken. Na enkele maanden Isotretrinoine gebruikt te hebben is de acne minder geworden, maar de ontstekingen op hoofdhuid zijn nog steeds aanwezig. Ook heeft hij last van een droge huid en opvliegerige buien. Ik vermoed dat een depressie op de loer ligt. Iemand anders ervaring met depressie als bijwerking? Ook ben ik benieuwd of er andere mensen zijn waarbij ontstekingen op het hoofdhuid de reden zijn geweest om Isotretrinoine te gebruiken?

 5. Ik ben nu iets meer dan 2 weken geleden begonnen met isotretinoïne 20 mg. De acne is inmiddels al redelijk verbeterd, echter heb ik vanaf het begin al last van zéér droge huid. Mijn huid voelt aan alsof ik er met schuurpapier langs ben gegaan. Op mijn kin, rondom mijn mond en neus heb ik heel erg veel huidschilfers, waaraan ik me mateloos irriteer. Ik heb al diverse crèmes gebruikt, maar niks helpt. Als ik smeer, zit mijn gezicht 5 minuten erna weer helemaal vol met schilfers. Wat ik al heb gebruikt: – Cetaphil Dermacontrol Hydraterende Gezichtsverzorging SPF 30; – La Roche-Posay Kerium DS Crème (hiervan heb ik een brandend gevoel, en zijn de bovengenoemde plekken ook zeer rood.)… Sinds vandaag gebruik ik Bepanthen zalf, dit is iets vettiger, maar lijkt ook niet te helpen, aangezien ik de schilfers nog steeds zie wanneer ik heb gesmeerd. Mijn vraag is, is er een crème die wel helpt tegen deze schilfers?

  • Schilfering en droogte van de huid behoren tot de belangrijkste bijwerkingen van isotretinoïne. Voor zover ik weet, valt hier niet tegenop te smeren met vettige crèmes en zalven. Sterker nog: volgens mij moet je dit ook niet willen, omdat je hiermee de huid-eigen talgproductie nóg verder beïnvloedt (en wel in negatieve zin). Heel veel mensen die aan een isotretinoïnekuur beginnen, klagen over een broze, droge, rode, schilferige en –ogenschijnlijk– dunner wordende huid. Maar isotretinoïne is dan ook een zwaar geneesmiddel dat uitsluitend wordt voorgeschreven bij ernstige c.q. zeer hevige vormen van acne. Gelukkig worden de bijwerkingen bij veel mensen minder naarmate de isotretinoïnekuur vordert. Een kuur duurt doorgaans 4 tot 6 maanden, en vaak stabiliseert de huid zich na 2 tot 3 maanden. Wat ik probeer te zeggen, is dat het zo ZOU kunnen zijn dat het stabilisatieproces nog even tijd nodig heeft… Mocht dit niet het geval zijn, bespreek de bijwerkingen dan bijtijds met je huisarts of dermatoloog! Binnen ongeveer 2 weken na het stoppen met isotretinoïne zou de werkzame stof uit het lichaam moeten zijn verdwenen, waarna het dus geen invloed meer kan uitoefenen op de huid.

  • Ik gebruik het sinds 2 weken en gebruik Eucerin Aquaphor voor mijn droge lippen en arganolie voor mijn gezicht. Dit werkt goed voor mij.

 6. Hallo, Omdat ik sinds mijn 40e jaar last heb van folliculitis (haarzakontstekingen). Ik heb dat opgelopen nadat de poes me eens flink gekrabd had. Na ettelijke antibioticakuren -die maar kort werkten- heeft de dermatoloog mij de kuur voorgeschreven 20mg isotretinoïne per dag. Mijn ervaringen tot nu toe: Na 3 dagen voelde ik dat mijn huid (vooral hoofd en rug) wat trekt en jeukt en oude huid dat aan het loslaten was (lijkt op roos). Na een week waren de ontstekingen zo goed als weg. Door het loslaten van de huidlaag zag je goed waar de ontstekingen hebben plaatsgevonden. Na een week waren die ook weg. Een prettige bijwerking: Ik had al lang last van brandend maagzuur en geïrriteerde slokdarm. Dat is na een week slikken ook verdwenen. Ik heb geen maagzuurremmers meer nodig en mijn huid ziet er steeds beter uit. Het is een paardenmiddel, maar bij mij werkt het heel goed. (overigens geen last van droge huid, lippen etc. Misschien omdat ik een relatief lage dosis per dag neem)

 7. Pas rond mijn 18e (nu 22) begon ik last te krijgen van puistjes.. Daarvoor had ik een mega gladde huid! Ik was model en had dus vaak make-up op, helaas kon ik het door de acne niet meer voortzetten, ik dacht dus ook dat het hier mee te maken had. Nadat ik gestopt was met de make-up bleef het aanhouden. Na bezoek aan de huisarts kreeg ik de pil voorgeschreven maar ik kreeg het idee dat het juist alleen maar erger werd. 1.5 jaar geleden was voor mij de maat vol en ging ik terug naar de huisarts. Toen kreeg ik een half jaar antibiotica voorgeschreven, dit hielp een beetje maar na ongeveer een half jaar kwam de acne nog heftiger terug. Daarna ben ik doorgestuurd naar de dermatoloog. Die had binnen 5 minuten al besloten dat ik aan de Isotretinoïne moest beginnen. Maar omdat ik een lange en zonnige reis voor de boeg had moesten we het een paar maanden uitstellen. Ik heb lang getwijfeld omdat er gezegd werd dat de bijwerkingen heel heftig zijn, vooral de bijwerking met depressieve klachten maakten mij bang. Maar toch heb ik het gedaan want ik wilde heel erg graag weer een mooie huid (het maakt je echt super onzeker). Ik ben nu ongeveer 2 maanden bezig en daarnaast zit ik ook bij een huidkliniek die mijn huid verzorgd en m’n littekens in te gaten houdt. Mijn huid ziet er nu al super goed uit op wat rode littekens na. Wel heb ik erg last van de bijwerking… extreem droge lippen, ogen, huid en mond. Vaak last van hoofdpijn en vermoeidheid. En heel af en toe merk ik dat ik een beetje down ben maar als ik dan in de spiegel kijk wordt ik al snel weer heel vrolijk!! Het klinkt misschien allemaal een beetje eng als je de voorlichting krijgt met dat je absoluut niet zwanger mag worden maar het is het allemaal zeker waard!!! Ik heb wel nog een vraagje: hebben jullie ook dat sinds jullie aan de medicijnen begonnen zijn dat een paracetamol tegen hoofdpijn niet meer helpt? En dat je na 1 biertje al aangeschoten bent? haha! Groetjes Suus

  • Ja wat herkenbaar! Ik zit er nu bijna 1 maand aan en merk sinds een week of 2 overduidelijk een aantal bijwerkingen. Ben niet opvallend sneller aangeschoten, maar wel vette hoofdpijn de volgende dag als ik 3 wijntjes gedronken heb. Het laatste feestje waarbij ik gedronken heb, heb ik veel water gedronken naast 3 wijntjes, de volgende dag geen hoofdpijn. Jee! In de beschrijving staat niks vermeld over het niet mogen drinken van alcohol, wel drink ik echt met mate tijdens de kuur.

 8. Sinds 7 weken slik ik Isotretinoïne Aurobindo 30mg/dag. Ik ben 23 jaar en kreeg ineens een stuk meer puistjes, eigenlijk vooral terugkomende onderhuidse ontstekingen dan in de pubertijd. Het gaf en geeft mij een onzeker gevoel, waardoor ik veel make-up ben gaan gebruiken, wat de ontstekingen natuurlijk alleen maar erger maakte. Ik heb geprobeerd een tijdje chocola te laten staan, heb eerst de halve anti-acne middelen bij de drogist geprobeerd, maar het leek eerder erger te worden. Op een gegeven moment was ik het zat en ben naar de huisarts gegaan. Ook al zit ik niet geheel onder de pukkels, ik had er in zo’n mate last van dat het mijn sociale leven ging beïnvloeden. Bij de huisarts kreeg ik eerst tweemaal een kuur doxycycline, dit hielp ontzettend goed. Helaas kwamen de onderhuidse ontstekingen snel terug en heb ik in overleg met de huisarts voor isotretinoïne gekozen. Ik heb zeker baat bij het middel, maar de bijwerkingen liegen er niet om (vermoeidheid, uitgescheurde mondhoeken, rugpijn en een dunne tere huid) ik hoop dat de ontstekingen na 6 maanden helemaal zijn verdwenen. Mijn partner en ik hebben een grote kinderwens en zouden na mijn kuur graag hiervoor willen gaan. Ik ben wel nieuwsgierig of meer mensen in hetzelfde schuitje zitten en overal zie ik verschillende adviezen over hoelang te wachten met proberen zwanger te worden. Tof dat iedereen hier ervaringen deelt, toch fijn om te zien dat je niet de enige bent. ;-)

  • Hoi Judith, Ik ben net van de week naar de dermatoloog geweest, en zij zei dat je een maand na het kuur weer mag proberen om zwanger te worden! :) Nog veel succes met het kuur!

 9. Hoi, Ik heb op mijn 18e jaar voor het eerst isotretinoïne voorgeschreven gekregen, 2 pillen per dag. Ik had hevige acne met littekens op de wangen. Het hielp ontzettend goed! Alles was na een tijdje weg! Helaas kwam na 2 jaar de acne terug en heb ik een nieuwe isotretinoïnekuur gekregen. Weer werd mijn huid mooi en vrij van acne. Qua bijwerkingen had ik alleen last van een droge huid en droge lippen (vervelend, maar even doorsmeren met vaseline). Heb ook een keer 1 middag in de zon gezeten tijdens de kuur. Ik was hartstikke verbrand, daar moet je dus wel goed voor uitkijken (zelfs als je je insmeert met factor 50)! Ik ben nu 22 jaar en weer is de acne terug. In mindere mate weliswaar, maar alsnog is het vervelend. Ik zit te twijfelen of ik voor een 3e kuur moet gaan of niet. Heeft iemand hier ervaring mee? Groetjes, Lotte

 10. Hallo, ik herken mezelf in het verhaal van Linda die haar verhaal op 17-08-2013 geplaatst heeft.Ik ben 38 jaar en moeder van twee kinderen. Ik heb vanaf mijn 10e al puistjes, wat helaas erge acne is geworden op mijn 12-13e. Op mijn 15e met de Diane 35 pil gestart op advies van de HA en deze hielp best wel.Ik heb zeer lang verschillende anti concepties gebruikt vooral tegen acne later ook waar ze voor bedoeld waren.Uiteindelijk gestopt met de pil na jaren lang gebruik en op mijn 30e 2 kinderen gekregen.Ik had stille hoop dat na mijn zwangerschap acne zou verminderen door betere hormoon balans maar helaas.Het leek in begin of het minder was maar na paar maanden kwam de acne heftig terug, dan weer een rustigere tijd en weer heftig terug. Nu 8 jaar later na de zwangerschap na verschillende behandelingen door de schoonheidsspecialiste, die overigens veel heeft kunnen doen aan mijn littekens, ben ik het zat. Ik heb er last van en schaam mij om zo rond te lopen met rode ontstekingen met veel pus en de pijn daarbij. Vandaag naar de dermatoloog gegaan en die adviseert mij Isotretinoïne. Eerst mocht ik informatie folder doorlezen en rustig nadenken of ik het wil. Wat ze zei was dat het uit ten boze was om zwanger te raken. Ik ben heel blij de reacties te lezen die mijn beslissing mogelijk makkelijker kunnen maken. Waar ik nog graag zou willen weten of mensen na het gebruik acne vrij zijn zodat het mij nog meer kan overtuigen dat het moeite waard is. Groetjes, Monika

  • Hoi Monika, Het is zeker de moeite waard om met isotretinoïne te starten! De isotretinoïnekuur viel mij enorm mee. Wel last gehad van droge lippen, af en toe bloedneuzen en gewrichtspijn. Maar niet onoverkomelijk en ik kreeg er een prachtige huid voor terug. Helaas hield in mijn geval het effect maar een aantal jaar aan. Bij de meeste is het definitief weg na 1 kuur, ik ben dus een pechgeval… Ik ben inmiddels 36, ook moeder van 2 kinderen. Na mijn kuur in 2010 ben ik lang acne vrij geweest, echter helaas is het sinds een jaar weer een beetje actief. Elke week maar 1 of 2 puisten, maar nu ik weet hoe mooi mijn huid kan zijn en op mijn leeftijd wil ik dit echt niet meer. Ik ben dus vorige week weer gestart met een kuur van isotretinoïne. Enorm blij met deze keuze! Tijdelijk hardlopen op een lager pitje en daarna weer een prachtige huid. :-) Uiteraard wel opletten dat je echt niet zwanger word en incalculeren dat je minder kan sporten en weinig alcohol kan drinken. Ik vind een kuur zeker de moeite waard! :-) Groetjes, Karin

 11. Ik ben vanavond bij de dermatoloog geweest en ze raadde me aan ook met deze isotretinoïne kuur te beginnen. Wel twijfel ik er heel erg aan of ik de bijwerkingen het wel waard vind. Heb na mijn zwangerschap haaruitval gehad door de spiraal. Weer overgegaan op de pil. Helaas weer terug kerende acne. Dit is nu mijn laatste optie wel of geen kuur… Heeft er iemand wel last gekregen van haaruitval? En hoe lang blijft de isotretinoïne kuur in je lichaam zitten i.v.m. evt. Zwangerschap

  • Ik heb gebruik dit medicijn nu zo’n 2 a 2,5 maand. Alleen in de eerste weken 3 a 5 weken had ik veel last van me humeur en wilde bijna stoppen met de kuur omdat me haar (heel veel) uitviel en omdat ik al een dunne bos haar heb kreeg ik hier ’s nachts ook nachtmerries over. Het was verschrikkelijk maar heb doorgezet en sindsdien is het eigenlijk ook direct verminderd heb ik het idee. Wel heel veel last van extreem droge huid wat soms zeer doet, lippen die constant droog zijn en verschillende soorten zalfjes geprobeerd die irritante op leverden. Maar buiten dit alles word mijn huid met de week mooier en kijk ik ernaar uit weer met n gladde huid door t leven te gaan.

 12. Ik ben zo’n twee weken geleden begonnen met het medicijn isotretinoïne. Mijn huid is iets rustiger, maar dat kan ook toeval zijn. Maar uit alle reacties geloof ik dat dit medicijn zijn werk gaat doen! Nu heb ik wel een vraag, de bijwerkingen zoals : droge lippen, mondhoeken en ook schilfertjes op mijn huid, zijn nu wel enorm aanwezig. Blijft dit de gehele kuur zo of zal je lichaam aan de isotretinoïne wennen en dat dit alleen de eerste maand heftig is? Groetjes, Iris

  • Hoi Iris, Ik gebruik isotretinoïne sinds 22 juli (6 weken nu). En droge huid wordt bij mij alleen maar erger. Lippen en ook oogleden zijn erg gevoelig. En ik kan echt alleen maar biologische kokosolie verdragen op mijn huid. Hele huid voelt aan als schuurpapier en trekt enorm. Smeer de hele dag. Mijn dermatoloog vertelde ook dat dit tijdens de behandeling zo zal blijven. Pas als je stopt met de medicatie zal je huid weer herstellen. Even doorbijten en goed blijven smeren. Succes!!! Groetjes, Marion

 13. Nog nooit van mijn leven een puistje gehad, zelfs in mijn pubertijd bleef ik een gave huid houden. Tot een half jaar geleden (ben nu 37). Opeens werd mijn huid onzuiver, vooral mijn wangen en kin. En eigenlijk alleen maar grote rode onderhuidse ontstekingen. Het was erg pijnlijk en ik kon mijn gezicht amper aanraken. Uiteraard naar de huisarts. Die zei dat het door stress kwam, ik had nogal veel voor mijn kiezen gehad het afgelopen jaar. En omdat ik een kind had gekregen (2,5 jaar geleden) misschien ook wat verandering in de hormoonhuishouding. Of ik niet met de pil wilde starten. Maar die troep was voor mij geen optie. Eerst maar eens ontspannen en nog beter op mijn voeding letten. Ik kreeg wel een zalfje mee. Maar die hielp niet. Niks hielp. Na een maand was het nog erger geworden. Ook mijn neus en voorhoofd zat nu onder de ontstekingen. Ik werd er doodongelukkig van en durfde amper nog naar buiten. Om van de pijn nog maar niet te spreken. Weer naar de huisarts die schreef nu een antibioticakuur voor. Maar na 3 dagen ben ik gestopt. Ik viel flauw en moest overgeven van die troep. Ook geen optie dus. Na een half jaar klooien met zalfjes, voeding, levensstijl, antibiotica en tot overmaat van ramp zelfs de Diane 35 pil geprobeerd te hebben, kreeg ik eindelijk een verwijzing naar de dermatoloog. Wat een verademing zeg. Die zag het gelijk en was heel adequaat. Het kwam vaker voor bij vrouwen tussen de 25 en 30.. dat ze opeens acne krijgen. Zomaar, spontaan. Daar is geen reden voor. Nu was ik een uitzondering met mijn 37 jaar. Maar goed.. Hij schreef isotretinoïne 20mg voor en garandeerde mij dat ik mijn gezicht terug zou krijgen. Want dat roep ik steeds; Ik wil mijn gezicht terug! Ik gebruik het nu een week en het is een wondermiddel. De ergste ontstekingen zijn al vertrokken en mijn huid is zichtbaar rustiger. Maar sinds 2 dagen zijn de bijwerkingen ook begonnen. Hele droge huid, jeukt erg en schilfers, droge lippen en hele droge ogen die jeuken. Maar ik neem het allemaal voor lief. Tegen die droge huid gebruik ik biologische kokosolie, tegen de droge lippen vaseline… Gewoon goed blijven smeren. En tegen droge ogen oogdruppels van Similasan. Wie mooi wil zijn… Dus even 5 maanden doorbijten… En aangezien het nu al zo snel gaat, mag ik misschien wel eerder stoppen. Maar ik vind isotretinoïne, nu al, een echt wondermiddel. Dus een ieder die nog twijfelt… Gewoon starten met isotretinoïne… Ieder voordeel heb z’n nadeel. ;) Succes allen!

 14. Hallo, Ik zou nu starten met een kuur isotretinoïne. Maar ik vertrek over een week op vakantie naar Spanje. Ik vroeg me af of er hier mensen zijn die ervaring hebben met dit medicijn en de zon? Moet ik echt volledig uit de zon blijven? Of gewoon smeren zoals normaal maar wat vaker? of moet je een sunblock smeren? Ook vroeg ik me af of het bij jullie veel erger is geworden in de eerste fase na een week a twee? Bedankt voor jullie reactie! Groeten, lore

 15. Ik heb op mijn 17e voor meer dan een half jaar de Roaccutane geslikt omdat ik een zeer ernstige vorm van acne had. Mijn moeder was er huiverig voor maar het was echt de laatste strohalm waar ik me aan vastgreep. Ik ging er psychisch echt aan onderdoor dat ik altijd zo’n lelijke huid had. Pas na 3 maanden geslikt te hebben kreeg ik resultaat. Maar vanaf dat moment ging het echt met de week beter dankzij de Roaccutane. Ik voelde me zo gelukkig en zo mooi dat ik nu ook gewoon een mooie huid had en ik durfde me weer zonder schaamte ergens te vertonen. De bijwerkingen die ik had waren een droge huid en en droge lippen. Een bijkomend voordeel was dat ook mijn haar niet meer vet werd, ideaal! Nu inmiddels 10 jaar verder en nooit meer zulke acne gehad. Soms een klein puistje maar dat is te verwaarlozen. Ik vind Roaccutane (isotretinoïne) echt een wondermiddel!

 16. Mijn jongste zoon heeft al laatste redmiddel ook deze isotretinoïnekuur gekregen. Voor de acne heeft de isotretinoïne fantastisch geholpen, maar de laatste weken klaagde hij veel over vermoeidheid, slechter zien EN hij werd behoorlijk agressief… Contact met de dermatoloog opgenomen en langs geweest, deze 3 zijn vervelende bijwerkingen van isotretinoïne die helaas kunnen voorkomen. Direct stoppen… en hopen dat de acne niet meer terugkomt (6 maanden gebruikt) de bijverschijnselen moeten vanzelf weer verdwijnen.

  • Hallo Sonja, Ik ben erg benieuwd hoe het verlopen is met je zoon? Is de acne terug gekomen? Zijn zijn klachten (agressiviteit) weer verdwenen?

  • Ik gebruik nu al een maand isotretinoïne maar ik krijg er nog puistjes bij is dat normaal?

 17. Goedendag wou even melden over mijn ervaring met isotretinoïne. Ik gebruik het al nu ietsjes meer dan twee weken en ik had best wel vervelend heftig acne. ik had vooral op me voorhoofd en bij de buurt van mijn mond. Na alle crèmes proberen van de dokter of van de drogisterij bood de dokter me dit aan hij zei dat het bijwerkingen kan geven maar het is niet zo erg meestal droge lippen alleen maar denk ik sinds ik het bij iedereen zie die het ook gebruiken. Maar waar was ik. Dus na 2 weken was de acne gewoon al gestopt ik geloofde het niet want ik dacht hoe kan een medicijn zomaar in 2 weken zo goed werken klinkt ook raar dat het binnen 2 weken zo een goede resultaat kan geven. Het is een raar gevoel dat ik geen acne meer heb ik kijk elke ochtend wanneer ik wakker word zo lang naar me huid omdat het nu zo mooi en schoon is. Ben echt tevreden met het resultaat ik ga het nog wel een lange tijd gebruiken zodat het ook niet meer terug komt hoor! Nou dit was mijn ervaring met isotretinoïne binnen twee weken. :P Hopelijk vonden jullie dit nuttig info. vriendelijke groet, Memolie

 18. Hoi. Sinds mijn 14e heb ik veel last van onderhuidse bultjes op mijn wangen, “white comedones” (geen witte mee-eters, meer kleurloze bultjes op en onder de huid). Nu ben ik 20 en heb ik ontzettend veel littekens en vergrote poriën (helaas door het uitknijpen van de bultjes). Ik heb van alles geprobeerd om de bultjes weg te krijgen, behandelingen bij huidtherapie, antibiotica, crèmes en zalfjes. Dit heeft allemaal niks geholpen. Toen raadde de dermatoloog mij Roaccutane (isotretinoïne) aan. Ik slik nu ongeveer 5 maanden isotretinoïne en ik zie veel vooruitgang. Veel bultjes zijn verdwenen en degene die er nog zijn voel je alleen, maar zijn niet langer zichtbaar. De bijwerkingen van isotretinoïne die ik vooral heb zijn heel droge lippen, droge ogen (heb contactlenzen en met oogdruppels is het goed te doen), wat last van spierpijn. Ik vind vooral de droge lippen vervelend, maar dat heb ik er dan wel voor over. Sinds een maand slik ik nu 2 isotretinoïne-pillen per dag en hopelijk gaan de andere bultjes ook nog weg, dan ben ik helemaal tevreden. Ik raad het mensen met veel acne zeker aan! Nu alleen nog iets vinden wat mij van mijn littekens af kan helpen!

  • Beste, Voor je littekens zou ik misschien eens overleggen met de dermatoloog om peelings met fruitzuur te volgen. Deze fruitzuurpeelings zijn echt effectief! Heb ook hard last van acne en ben in behandeling gegaan hiervoor. Eerst werd voorgesteld voor een kuur van 6 peelings te volgen en ik zie echt een opmerkelijk verschil van toen voor ik begonnen was. Enig nadeel is dat deze behandeling toch wel kostelijk is aangezien je er bijna niets van terugkrijgt via de zorgverzekering (België). En je kan er in begin wel hevig op reageren. Ik ben nu sinds gisteren begonnen met mijn kuur van Roaccutane (isotretinoïne) om de acne volledig te laten verdwijnen.

  • Hoi, Ik had een vraagje ik heb vandaag ook de Isotretinoïne pil gekregen. Alleen heb ik geen acne maar littekens de huisarts zij dat het daar ook wel bij kan helpen klopt dat? En ik moet de Isotretinoïne pil er ook bij slikken moesten jullie dat ook?

  • Hallo Joyce! Ik hoor graag meer of je iets tegen de littekens hebt gevonden. Isotretinoïne zou hier ook moeten tegen helpen maar er kan natuurlijk altijd iets beters zijn!

 19. Dag lieve mensen. Hier een verhaal over mijn ervaring met isotretinoïne. Ik slik ze nu 6 maanden 20 milligram isotretinoïne per dag. En over precies 3 weken zal mijn behandeling stoppen. Ik heb al van jongs af aan last gehad van acne en heb hier altijd mee rondgelopen, tot op het punt dat ik er iets aan wilde gaan doen, gezien het de kwaliteit van een stabiel en gelukkig leven “bij mij” wel verminderde. De bijwerkingen van isotretinoïne zijn vooral inderdaad droge lippen, droge ogen, droge huid. Er kunnen makkelijk ontstekingen ontstaan als je eraan gaat zitten. Ik heb verschillende ontstekingen gehad en dat is geen pretje. Ik moet bekennen dat de isotretinoïne mijn acne volledig heeft doen verdwijnen. Wel ben ik benieuwd of de acne daadwerkelijk ook weg zal blijven. Ieder lichaam zal anders op isotretinoïne reageren en vooral ook te maken hebben met de “mind-set” van de persoon die eraan begint. Begin eraan als je er echt achter staat en van het beste uit gaat. Dan zal je lichaam zich daarop aanpassen.. maar dat is mijn mening/ervaring. Ik ben blij als ik ga stoppen met deze kuur. Ik merk dat mijn lichaam genoeg heeft gehad van dit medicijn. Ik hoop met alles in mijn lijf, dat mijn huid een ommekeer heeft gemaakt en dat deze rustig zal blijven. Ik wens iedereen die aan dit medicijn wil gaan beginnen heel veel succes en positiviteit toe! Tip: Luister naar je eigen lichaam, je lijf spreekt altijd de waarheid. Probeer zo min mogelijk te surfen op het net als je onzeker of bang bent, dat gaat je niet helpen. Maak de keuze vanuit je eigen “point of view”. Warme groet, Catheleine.

  • Beste Catheleine, die hart onder de riem had ik even nodig, dank je! Ik begin nu met de isotretinoïne kuur voor een half jaar en zie er best tegenop hoe mijn lichaam zal reageren. Heb een ernstige vorm van acne, en loop er al m’n hele leven mee. Nu is het moment eindelijk daar om er goed en bewust mee bezig te zijn. Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen. Hopelijk zonder al te veel nare bijwerkingen. Jij bent al een tijdje gestopt zo te zien, ik hoop dat de acne nog steeds is weggebleven. Groet, Sharon

 20. Hallo, Ik ben 34 jaar en moeder van twee kinderen. Ik heb vanaf mijn 10e al puistjes, wat helaas erge acne is geworden op mijn 13e. Op mijn 18e gestart met de Diane 35 pil en deze hielp best wel. Op mijn 24e gestopt met de pil en binnen een maand zwanger van mijn kinderen. Ik had tijdens mijn zwangerschappen verwacht dat de acne terug zou komen, maar dat is dus niet gebeurd. Af en toe wel een puistje, maar dat is niet erg. Op mijn 30e wilde ik graag met de Diane pil stoppen en mijn man liet zich steriliseren. En toen kwam alle ellende van jaren eruit blijkbaar. Helemaal onder de acne, vooral de kin en kaaklijn. Nu 4 jaar later, na antibiotica en elke week bij de schoonheidsspecialiste, ben ik sinds 4 dagen gestart met het middel Isotretinoine: 1 pilletje van 20 mg per dag. Ik vind het heel spannend wat er de komende maanden gaat gebeuren, maar ik ben wel emotioneler geworden. Ik hoop zo dat deze laatste strohalm gaat helpen. Na de vakantie in Frankrijk was mijn huid stukken rustiger, maar na een paar dagen terug in Nederland is de ellende weer begonnen. Daarom meteen naar dermatoloog gegaan. Op goed geluk! Over 4 maanden weten we meer.

  • Beste Linda, Ik ben aan het overwegen om ook met Isotretinoïne te gaan beginnen. Ben alleen erg geschrokken van de bijwerkingen. Hoe is het bij jou afgelopen? En is de acne nu weg? Groetjes, Caroline

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.