Kip wordt niet voor niks het “meest veelzijdige stukje vlees” genoemd. Je kunt kip namelijk bakken, wokken, braden, grillen, barbecueën, koken, stomen, stoven en roken. Kip kan bovendien met de meest uiteenlopende ingrediënten worden gecombineerd. Maar is kippenvlees ook gezond en goed voor je? En is het verstandig om kip te eten als je wilt afvallen? Hieronder lees je er alles over…
Kip is relatief mager
Kippenvlees is veel magerder dan de meeste soorten varkensvlees, rundvlees en lamsvlees. Kip past dus uitstekend in een dieet. Vooral kipfilet is opvallend mager. Bovendien bevat kipfilet in verhouding weinig calorieën. Hoewel kippenvlees relatief mager is, zijn kippenvleugels, kippenpoten en kippenbouten vetter dan bijvoorbeeld een magere biefstuk of varkenshaas. Ook gefrituurde kipnuggets zijn logischerwijs niet mager.
Kippenvlees bevat belangrijke voedingsstoffen
Kippenvlees is gezond en voedzaam. Zo is kippenvlees een belangrijke leverancier van eiwitten (proteïnen), B-vitamines (1, 6 & 12), ijzer en zink.
Kip: makkelijk + snel te bereiden
Kip –en met name kipfilet– is makkelijk en snel te bereiden.Je snijdt de zichtbare randjes wit vet van de kipfilet… Je snijdt het roze vlees in blokjes… Je doet de kipblokjes samen met noedels en groenten in een wok… En binnen 10 minuutjes heb je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staan.
Schadelijke bacteriën in kip…
Kip bevat schadelijke bacteriën, waaronder salmonella en ESBL vormende bacteriën. Alle bacteriën gaan echter dood als rauwe kip voldoende wordt verhit (totdat ook het midden wit is). Daarnaast is het belangrijk om alles wat in contact komt met rauw kippenvlees goed schoon te maken. Als je hygiënisch kookt, is er dus niks aan de hand.
Scharrelkip & biologische kip
Wil je vlees van een kip die een goed, actief en gezond leven heeft gehad? Neem dan scharrelkip. Wil je vlees van een kip die daarnaast 100% plantaardig en biologisch voer heeft genoten en geen hormonen of antibiotica toegediend heeft gekregen? Neem dan biologische kip! Scharrelkip en biologische kip zijn prijzig, maar ook gezonder, malser en lekkerder van smaak.
Kippenvlees wordt opgevuld met water
Kipfilets worden veelal opgevuld met water om het gewicht kunstmatig te verhogen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid; enkel voor je portemonnee.
Hoe sta jij tegenover het eten van kip? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van kippenvlees!
11 comments
berend
19 december 2017Ik heb zonet kip gegeten. was lekker.
julius quent
10 juli 2019JE BENT WAT JE EET…
Kim
22 mei 2014Weet iemand wat gezonder is, gerookte of gegrilde kip?
edith
29 augustus 2013Sinds ik alleen maar kip eet, ben ik dertig kilo afgevallen.
anoniempje
8 oktober 2019goed hoor edith trots op je schat
Arduenn
29 september 2012@ Etenschap – “Dit gerucht dat kip nog steeds “volgespoten” wordt blijft heel erg lang hangen en is ontstaan vanuit vragen van supermarkten om kip goedkoper te maken +/- 10 jaar geleden. Supermarkten willen hier echter allang niet meer mee geassocieerd worden.” Pertinente ONZIN! Uit ALLE supermarktkipfilets komt nog steeds de helft van het gewicht aan water bij het braden.
Arduenn
29 september 2012“Een vriend van mij werkt bij CFS, consumer food services, die samen met Stork machines maakt om van een kip verpakte schaaltjes filet, drumsticks en wat al niet meer te maken. Hun leverancier van enorme injectiebalgen (of hoe noem je zoiets) wist trots te vertellen dat ze zonder problemen 1L water aan 1kg wisten toe te voegen zonder dat de consument in de supermarkt kon zien.”
Arduenn
29 september 2012Dat was september 2012, niet 10 jaar geleden.
Wilhelm
24 februari 2012@ Etenschap, je hebt “NIET EENS” geeft wel te denken! Toch?
etenschap
2 augustus 2011Graag wil ik met klem benadrukken dat het injecteren / tumbelen van kip met water haast niet meer voorkomt. Tevens is dit nooit met puur water gedaan, hiervoor werd bouillon gebruikt wat ervoor zorgde dat het stukje kipfilet meer smaak en malsheid had na het bakken. Dit gerucht dat kip nog steeds “volgespoten”wordt blijft heel erg lang hangen en is ontstaan vanuit vragen van supermarkten om kip goedkoper te maken +/- 10 jaar geleden. Supermarkten willen hier echter al lang niet meer mee geassocieerd worden. Indien dit nog wel gebeurd (voornamelijk bij voorgegaarde producten) zal dit op de verpakking vermeld staan. Ik werk momenteel bij een van de grootste producenten van verse kip in Nederland en wij hebben niet eens een machine waarmee we dit zouden kunnen doen.
Paul
5 augustus 2011Een goede bekende van me is ingenieur bij Marel (voormalig Stork PMT), een der wereldmarktleiders in slachthuistechniek. Hij bevestigt dat kip nog steeds volop wordt ‘opgepompt’ met water. Sterker nog: er worden nog altijd nieuwe technieken verzonnen om het watergewicht van kippenvlees kunstmatig te vergroten.