Laag zelfbeeld: 5 tips tegen minderwaardigheidscomplex!

Mind · Door Ilse

Veel mensen zijn onzeker over zichzelf. Meestal gaat de onzekerheid over lichaam en uiterlijke kenmerken, maar men kan ook twijfelen over karaktereigenschappen en persoonlijke kwaliteiten. Een laag zelfbeeld kan je zelfvertrouwen & eigenwaarde om zeep helpen en het dagelijks leven enorm bemoeilijken. Daarom hierbij enkele tips m.b.t. een laag zelfbeeld…

Oorzaken van een laag zelfbeeld & minderwaardigheidscomplex

Een minderwaardigheidscomplex betekent letterlijk dat je jezelf minder waard vindt dan anderen. Het kan echter ook zo zijn dat je niet voldoet aan je eigen idealen. Een minderwaardigheidscomplex is dan ook een combinatie van een negatief zelfbeeld en de daaruit voortvloeiende gedragingen. Een laag zelfbeeld wordt meestal veroorzaakt door de negatieve beleving van je:

1. Lichamelijke kenmerken

Veel mensen hebben een laag zelfbeeld omdat ze niet tevreden zijn met hun uiterlijk. Zo kunnen aspecten als overgewicht, flaporen, pukkels e.a. een minderwaardigheidscomplex veroorzaken.

2. Bekwaamheden & capaciteiten

Mensen kunnen een laag zelfbeeld opbouwen als ze denken dat ze niet goed genoeg zijn. Zo kan een gebrek aan succes en erkenning een minderwaardigheidscomplex veroorzaken. Mensen die goed zijn in hun werk, een bepaalde sport of hobby of succesvol zijn qua carrière of vermogen, hebben dan ook niet zo snel een laag zelfbeeld.

3. Sociale vaardigheden

Ook een gebrek aan sociale vaardigheden kan ten grondslag liggen aan een laag zelfbeeld. Zo kunnen mensen extreem verlegen, timide, beschaamd of bevreesd zijn in hun sociale doen en laten. Naarmate deze communicatiestoornis langer aanhoudt, zal het lage zelfbeeld erger worden.

Laag zelfbeeld verhelpen & tegengaan

Een laag zelfbeeld is volkomen irrationeel. Het werkt je gevoel van minderwaardigheid bovendien in de hand, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt. Het is dan ook belangrijk om een laag zelfbeeld zo spoedig mogelijk aan te pakken. Hierbij enkele tips om een minderwaardigheidscomplex te verhelpen…

1. Laag zelfbeeld relativeren met behulp van Google…

Wat je allereerst moet beseffen is dat niemand perfect is en dat iedereen met bepaalde onzekerheden te kampen heeft. Zelfs topmodellen, filmsterren, professoren, topfunctionarissen en presidenten twijfelen aan bepaalde vaardigheden en capaciteiten. Ook heeft iedereen bepaalde lichamelijke eigenschappen waar hij/zij niet over te spreken is. Het ideaalbeeld dat door televisie en tijdschriften in stand wordt gehouden, is te danken aan millimeters make-up en Photoshop en bovendien totaal niet realistisch.

Google maar eens op ‘celebrities without makeup’! Je zult zien dat het hedendaagse modebeeld en schoonheidsideaal enkel bestaan dankzij professionele visagisten, belichtingstechnici, beautycases en foto- en videobewerkingsprogramma’s. Hoewel het een subtiele vorm van leedvermaak is, zal deze zoekopdracht je zelfbeeld direct een stukje opkrikken!

2. Jezelf accepteren zoals je bent voor een positief zelfbeeld

Een minderwaardigheidscomplex komt voort uit een gebrek aan eigenwaarde & zelfvertrouwen. Zoals je hierboven al kon lezen, zijn daar verschillende mogelijke oorzaken voor. Zo zijn er mensen wiens lage zelfbeeld wordt veroorzaakt door:

  • Ouderdom, haarverlies & rimpels
  • Lichamelijk letsel, brandwonden & littekens
  • Moedervlekken, pukkels & pigmentvlekken
  • Flaporen, scheelheid & haakneus
  • Kleine borsten & dikke billen

Het merkwaardige is dat mensen die hun “gebreken” accepteren voor wat ze zijn, enorm zelfverzekerd overkomen en dus een sterk zelfbeeld neerzetten. Zodoende maken zij het niet alleen makkelijker en leuker voor zichzelf, maar worden ze ook beter behandeld door anderen. Want hoe meer eigenwaarde je uitstraalt, des te waardevoller anderen je vinden!

3. Lichamelijke verzorging voor een beter zelfbeeld

Lichamelijke veranderingen door ouderdom kun je niet of nauwelijks voorkomen. En plastische chirurgie maakt het er zelden mooier op. Er zijn echter een aantal eigenschappen waar je eigenhandig aan kan werken om een positief zelfbeeld te bewerkstelligen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Huid: optimale huidverzorging tegen rimpels & pigmentvlekken
  • Haar: kapsel & haarkleur bijhouden voor een sexy look
  • Tanden: gebit goed verzorgen voor een stralend witte glimlach
  • Kleding: leuke kleren, schoenen & accessoires kopen zodat je er modieus uitziet
  • Cosmetica: juiste make-up gebruiken voor een mooie uitstraling (lippen, ogen, nagels etc.)
  • Gewicht: overgewicht tegengaan m.b.v. sporten & verantwoord eten
  • Stress: overmatige stress vermijden voor je algehele gesteldheid

Hoe mooier jij je jezelf maakt, des te leuker je jezelf voelt en des te meer je eigenwaarde stijgt!

4. Professionele hulp voor meer eigenwaarde

In sommige gevallen kan een minderwaardigheidscomplex verregaande problemen opleveren. Je zelfbeeld strookt dan totaal niet met de realiteit, waardoor psychologische stoornissen kunnen optreden. Zo zijn er mensen die zichzelf afstotelijk vinden, terwijl anderen hen als knap ervaren. Als je je vanwege je lage zelfbeeld depressief voelt en sociale contacten vermijdt, dan is het uiterst raadzaam om eens te gaan praten met je huisarts of maatschappelijk werk.

Een (extreem) laag zelfbeeld ontstaat doorgaans niet door een beetje overgewicht of een pukkel op je kin. Stel jezelf daarom de volgende vraag: ‘Wat veroorzaakt mijn lage zelfbeeld en welke emoties liggen hieraan ten grondslag?’ Er is bijna altijd sprake van een diepgaande, achterliggende oorzaak. Helaas is het lastig om hier objectief naar te kijken, er onbevooroordeeld naar op zoek te gaan en er op je eentje aan te werken. Professionele hulp om van je minderwaardigheidscomplex af te komen is dan ook helemaal zo gek nog niet!

Heb jij een laag zelfbeeld? Laat a.u.b. hieronder weten wat je er tot nog toe mee hebt gedaan!