Overspannenheid voorkomen is lastig, en piekeren over stress en de gevolgen ervan op de gezondheid kan op zijn beurt weer extreme mentale spanning opleveren. Als je eenmaal in een vicieuze spiraal van spanning zit, dan is het moeilijk om tot jezelf te komen. Gedurende langere tijd veel stress ervaren is echter zeer slecht voor de gezondheid, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Overmatige spanning is vanzelfsprekend niet goed voor je hart, maar iemand met veel stress blijkt bijvoorbeeld ook een veel grotere kans te hebben op overgewicht. Reden genoeg dus om iets aan overspannenheid te doen. Hierbij 10 doeltreffende tips om stress te verminderen en te voorkomen dat je overspannen wordt…

1. Ademhalingsoefeningen tegen spanning

Zoek een rustig plekje op en richt je eens even op helemaal niets anders dan je ademhaling. Leg een hand op je buik en adem diep in door je neus. Als het goed is voel je de hand op je buik omhoog gaan terwijl je longen zich vullen met lucht. Houd je adem vervolgens 1 seconde lang vast en adem vervolgens rustig weer uit door je mond. Herhaal deze oefening gedurende een aantal minuten totdat je de stress voelt verminderen. Een optimale ademhalingstechniek voorkomt op zichzelf natuurlijk niet dat je overspannen wordt, maar kan wel als wapen dienen om je tegen overspannenheid te beschermen!

2. Bewegen tegen overspannenheid

Stress gaat vaak gepaard met veel piekeren en continu bezig zijn in je hoofd. Richt je daarom eens even helemaal op lichamelijk activiteit en zet je verstand op nul. Doe bijvoorbeeld elke dag aan cardiotraining (fietsen, hardlopen, roeien etc.). Of ga in de tuin werken, schoonmaken of ander werk waarbij je niet diep hoeft na te denken. Ben je overspannen, sluit jezelf dan vooral niet de hele dag op in de veiligheid en geborgenheid van je eigen huis, maar trek erop uit om overspannenheid actief te lijf te gaan!

3. Gun jezelf een momentje voor jou alleen

Altijd maar bezig zijn met de buitenwereld houdt niemand vol. Gun jezelf daarom zo nu en dan een middagje helemaal voor jou alleen. Ga dan ook echt iets doen wat jij leuk vindt. Dus even niets regelen voor de kinderen, geen verantwoordelijke dingen doen, maar gewoon een middagje winkelen, naar de film of bijvoorbeeld eens lekker naar de schoonheidsspecialist. Dit soort kleine ‘zelf-momentjes’ waarin je jezelf aandacht en plezier gunt, vormen een ideale barrière tegen mentale spanning en helpen zodoende tot op zekere hoogte overspannenheid te voorkomen.

4. Yoga of Tai Chi tegen overspannenheid

Een uitstekende tip tegen stress is het volgen van Yoga of Tai Chi. Tijdens Yoga en Tai Chi krijg je specifieke oefeningen om stress te verminderen en tot jezelf te komen. Ook meditatie kan een fantastische methode zijn om te ontspannen en te ontstressen…

5. Spreek je gevoelens uit om spanning te verminderen

Niets werkt stress en overspannenheid zodanig in de hand als opgekropte gevoelens en onuitgesproken emoties. Praat er dus over! Dat lucht op en zal de stress enorm verminderen. Praten hoeft niet per se met iemand uit je directe omgeving of met degene die bij jou stress veroorzaakt. Je hart luchten kan ook bij iemand die net iets verder van de situatie af staat of bij een professioneel iemand.

6. Overspannen? Kom tot rust in het water!

Water is zeer heilzaam bij stress. Ga zwemmen om overmatige mentale spanning actief kwijt te raken, of ga juist eens rustig in een warm bad liggen om eens even helemaal tot jezelf te komen. Ondergedompeld in water ebt spanning letterlijk weg en neemt de kans op overspannenheid af.

7. Muziek om lekker tot rust te komen…

Zet een lekker muziekje op als je dreigt overspannen te raken. Zing mee; dans mee… Kortom: laat je even lekker gaan. Speel je zelf een instrument? Dan is dat natuurlijk ook een uitstekende manier om stress te verminderen. Muziek (en kunst in zijn algemeenheid) is misschien wel het ultieme wapen tegen psychische spanningen en mentale overspannenheid.

8. Vermijd dingen waar je onrustig van wordt

Probeer dingen waar je onrustig van wordt even zoveel mogelijk te mijden. Sla even geen krant open, ga niet op het internet en zet je telefoon eens lekker uit. Het feit dat je even niet lastiggevallen kan worden, kan stress enorm verminderen en zodoende overspannenheid helpen voorkomen. Je hoeft niet je kop in het zand te steken en te doen alsof alle narigheid in de wereld niet bestaat… Maar je hoeft ook niet per se alle wereldleed op de schouders te nemen.

9. Schrijf je gedachten op

Door je gedachten op te schrijven creëer je overzicht. Dit kan je enorm veel rust geven en je helpen jezelf en bepaalde situaties beter te begrijpen en overzien. Begin bijvoorbeeld een dagboek!

10. Stel niet te hoge eisen aan jezelf!

Altijd maar overal de beste in willen zijn, levert enorm veel stress en onnodige spanning op. Realiseer je dat mensen nu eenmaal fouten maken en dat het niet nodig is om altijd alles perfect te doen. Je gezondheid is veel en veel belangrijker! Veeleisendheid en perfectionisme kunnen spanningen en overspannenheid enorm in de hand werken…

Welke maatregelen werken voor jou het beste om stress en overspannenheid te voorkomen? Laat hieronder een reactie achter!

3 Reacties

  1. Hier een gratis meditatie (Reset Meditation) die ook zeer goed kan helpen tegen overspannenheid. Je hoeft er geen meditatietechnieken voor te kennen of opgevouwen op een kussentje te zitten. Ga gewoon lekker zitten (liggen kan ook!) en luister…

    • Sorry, maar vanwege de commerciële strekking van de website waarnaar je link verwees, heb ik de link verwijderd. Succes in elk geval met stress verminderen! :)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.