Geduld is een prachtige eigenschap. Geduld brengt rust, innerlijke vrede, beheerstheid, doelgerichtheid en overzicht. Toch zijn veruit de meeste mensen enorm ongeduldig, zowel met zichzelf als met anderen. Geduld is namelijk niet altijd even makkelijk op te brengen, vooral niet als je gestrest bent en/of nog een heleboel op je “to-do-list” hebt staan.

1. Aanvaard dat alles tijd opeist

Geduld leren is een kwestie van aanvaarden dat dingen langer duren dan jij wenselijk acht… Begrijp dat sommige zaken nu eenmaal niet te bespoedigen zijn. Veel dingen kosten nu eenmaal zeeën van tijd… Keulen en Aken zijn immers niet op één dag gebouwd.

2. Wacht het juiste moment af

Geduld is een kwestie van afwachten tot het juiste moment is aangebroken. Stel daarom pas iets voor als de situatie er klaar voor is. Het heeft immers geen zin om op de zaken vooruit te lopen. Door dingen aan te grijpen die op zich kunnen laten wachten, of sterker nog: waar de tijd nog niet rijp voor is, verspil je kostbare tijd en energie. Bovendien zal het resultaat te wensen overlaten als je dingen overhaast. Kortom: alles heeft zijn tijd.

3. Zie in dat geduld veiligheid creëert

Natuurlijk zijn er volop problemen die buiten je macht liggen. De meeste moeilijkheden in het leven worden echter veroorzaakt door ons eigen ongeduld. Ongeduld veroorzaakt in eerste instantie emotionele problemen en gedragsproblemen. Ongeduld kan echter ook ernstige lichamelijke en psychische problemen tot gevolg hebben. Denk maar eens aan overhaastig autorijden of ongeduldig omgaan met gevaarlijke apparatuur… Besef daarom dat ongeduld gevaarlijk kan zijn.

4. Besef dat ongeduld relaties stukmaakt

Als je geen geduld kan opbrengen voor familie en vrienden, dan kan ongeduld ten koste gaan van je sociale contacten. Ongeduld binnen het gezin kan zelfs ernstige problemen met zich meebrengen. Zo is het belangrijk om geduld uit te oefenen binnen je relatie. Ongeduld en haast kunnen namelijk stress en ruzies veroorzaken. Kinderen hebben al helemaal veel geduld nodig. Jonge kinderen horen immers niet te veel druk, stress en haast te ervaren.

Heb jij aanvullende tips ten behoeve van geduld en ter bestrijding van ongeduld? Deel jouw opvattingen en bevindingen in een reactie hieronder!

6 Reacties

  1. Nee, ik heb het er nog nooit met haar over gehad. Ik wil ook de vriendschap, die verder goed is, niet op het spel zetten. Bovendien als het een karaktertrek is, zal het heel moeilijk te veranderen zijn. Die mensen hebben er zelf geen last van, het zijn anderen die er last van hebben. Ze zullen dus ook wel niet zo empathisch zijn. Met winkelen en boodschappen doen valt het erg op. Ik had eens een vriend die in de supermarkt altijd bij de snelkassa wilde afrekenen, terwijl hij gepensioneerd was en alle tijd had. Dan zei ik, waarom heb je zo’n haast moet je ergens op tijd zijn? Dan keek hij me niet begrijpend aan. Alleen als ze zelf willen veranderen heeft het een kleine kans van slagen. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, is hier wel van toepassing. Ik ga i.i.g. niet meer winkelen of boodschappen doen met ongeduldige, rusteloze en ongedurige types.

  2. Je hebt van die mensen die altijd haast hebben en heel er ongeduldig zijn. Ze hebben ook vaak een kort lontje. Het zit in hun karakter. Ik kan helemaal niet tegen dat soort mensen. Zelfs als er helemaal geen reden voor is, zijn ze gehaast. Ik heb een vriendin die ook zo is. Als we weleens samen in de supermarkt zijn, zegt ze voortdurend: “Ben je al klaar?” En zelf staat ze dan al bij de kassa, terwijl ze alle tijd van de wereld heeft. Ze zit me gewoon op te jagen. Ik begrijp daar niets van en vind dat heel irritant. Waarom toch???

    • Geduld is een persoonskenmerk, een karaktereigenschap, een kernkwaliteit. Zulke competenties zijn hetgeen ieder mens anders maakt. Sommige mensen zijn gehaast, anderen geduldig. Sommigen zijn vriendelijk, sympathiek en/of empathisch; anderen onvriendelijk, onsympathiek en/of ‘disempathisch’. Niet iedereen beschikt over dezelfde kwaliteiten en leerdoelen. De ‘oorzaak’ hiervan is veelal multicausaal: genetica, psyche, opvoeding, psychosociale ontwikkeling, omgeving, et cetera. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen… Dat betekent echter niet dat je niet kunt werken aan jezelf en negatieve eigenschappen kunt ‘afleren’ of ‘aanpassen’. Maar misschien weet je vriendin niet eens dat ze op anderen gehaast en ongeduldig overkomt… Heb je er weleens met haar over gesproken?

  3. misselijk word ik hiervan ik haat het als ik op iets moet wachten en zeker als ik op iets gebeten ben ik had gehoopt dat die bestelling vandaag zou toekomen niet dus ik kan mijn bestelling niet volgen dat is echt een afgang zeg wat nu heeft hier iemand ervaring mee? :(

    • Dit is echt een kwestie van accepteren. Je hebt nu eenmaal geen invloed op de winkel waar je iets bestelt, noch op de postbezorger. In het hele bestel- en bezorgtraject kunnen honderden dingen misgaan, en het is dan ook niet voor niets dat pakketjes maar al te vaak niet op tijd worden bezorgd. Vertraging is dan ook een risico van het (bestel)vak… iets om vooraf rekening mee te houden, dus voordat je een bestelling plaatst… Als je vertraagde pakketjes niet kan verdragen, kun je je aankopen misschien beter doen in een lijfelijke / tastbare winkel, dan hoef je hooguit een tijdje in een lange kassarij te blijven staan…

  4. Ik had iets besteld ik kan mijn bestelling niet volgen en nu ben ik bang dat ik mijn bestelling niet toe krijg gestuurd. Ik kijk steeds naar de klok ik vind het moeilijk rustig te blijven ik haat als iets lang duurt. Soms heb ik geduld en soms niet maar de laatste tijd ben ik vreselijk ongeduldig! :( ???? ????

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.