De factor van zonnebrandcrème klopt alléén als je dik smeert!

De zomer komt er weer aan, en hopelijk ook veel zonnige dagen. We weten natuurlijk allemaal dat we met name tijdens de zonnige zomerdagen extra nauwlettend zonnebrandcrème moeten gebruiken. Zonnebrandcrème beschermt de huid namelijk tegen:

 • Huidkanker
 • Rimpels & oneffenheden
 • Uitdroging & leerachtige structuur
 • Verbranding & roodheid

Wat veel mensen echter niet weten is dat het enorm belangrijk is om zonnebrandcrème in een dikke laag op je huid smeert. Hieronder vind je alle nodige uitleg & richtlijnen m.b.t. zonnebrand & beschermingsfactoren…

De factor van zonnebrandcrème…

Waarschijnlijk heeft iedereen weleens gehoord van de “factor” van zonnebrandcrème. De factor ofwel beschermingsfactor geeft aan hoeveel UV-straling een bepaalde zonnebrandcrème tegenhoudt. Kortom: hoe hoger de factor, des te krachtiger de zonnebrandcrème en des te beter je huid wordt beschermd tegen de schadelijke invloeden van UV-straling.

Wat zegt het cijfer van de factor nou precies?

De factor van zonnebrandcrème heet voluit ‘Sun Protection Factor’ (SPF) ofwel ‘Zonnebeschermingsfactor’. De factors van zonnebrandcrèmes lopen sterk uiteen; van 6 tot en met 50. Maar wat zegt dat nummer nou precies? Hierbij een voorbeeldje:

 • Iemand met huidtype 2 (lichte huid; verbrandt vrij snel; bruint langzaam) verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Elke factor-eenheid verlengt deze tijd met 100%. Wanneer bovenstaande persoon dus een zonnebrandcrème gebruikt met factor 12, dan treedt de verbranding op na plusminus 12 (= factor) x 20 (= minuten), dus pas na 4 uur.

Waarom niet altijd factor 50 smeren?

Maar waarom gebruiken we dan niet allemaal een zonnebrandcrème met factor 50? Hierbij de verklaring:

 • Factor 50 blokt nagenoeg alle UV-straling, waardoor de huid geen vitamine D meer kan opnemen uit zonlicht.
 • Een gebrek aan zonlicht op de huid maakt je bovendien vatbaar voor depressiviteit!
 • Factor 50 zorgt er bovendien voor dat je huid niet kan wennen aan gematigd zonlicht.
 • Als je altijd en overal factor 50 smeert, verbrandt je levend zodra je het per ongeluk een keer vergeet!
 • Als je je huid te goed beschermt tegen zonlicht, kan op den duur zonneallergie ontstaan.
 • Een extreem hoge beschermingsfactor voorkomt dat je bruin wordt.
 • Factor 50 is over het algemeen veel duurder dan zonnebrandcrème met een lagere beschermingsfactor.

Tenzij je écht extreem snel verbrandt, is het dus beter om elke 3 uur een lagere factor te smeren dan één keer een hoge.

Zonnebrand dik smeren is van levensbelang!

De factor van zonnebrandcrème is bovendien verwaarloosbaar als je er niet voldoende van op je huid smeert! Zuinig smeren resulteert namelijk in een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking wordt vermeld. Onderzoek wijst zelfs uit dat we gemiddeld maar 20 tot 50% van de hoeveelheid zonnebrandcrème gebruiken van de hoeveelheid die wordt gebruikt om de beschermingsfactor van producten te bepalen. Van factor 20 blijft in veel gevallen dus factor 4 tot 10 over.

Veruit de meeste mensen smeren dus veel te dun, waardoor hun zonnebrand niet aan de aangegeven beschermingsfactor kan voldoen. Zodoende ben je minder beschermd dan dat je denkt. Kortom: de factor van zonnebrandcrème geldt uitsluitend als je er een dikke laag van op je huid aanbrengt… En bovendien egaal over je huid verspreidt. Smeer dus gerust met handjes vol.

Aanvullende tips m.b.t. zonnebrandcrème

De dikte van de laag zonnebrandcrème op je huid is niet het enige aspect dat de ideale factor van je zonnebrand bepaalt. Hierbij een aantal aanvullende tips m.b.t. zonnebrandcrème:

 • Breng zonnebrandcrème een halfuurtje voordat je de zon in gaat aan; zonnebrand moet namelijk intrekken voordat deze werkt.
 • Door zwemmen & zweten, ‘slijt’ je zonnebrandcrème; óók watervaste zonnebrand.
 • Elke 3 uur opnieuw insmeren (afhankelijk van de zonkracht) is dus raadzaam.
 • In het water ben je niet veilig voor UV-straling. Sterker nog: een deel van de UV-straling wordt via het water weerkaatst, waardoor je een dubbele stoot UV te verduren krijgt.
 • Make-up met een zonnebeschermingsfactor (SPF) weegt absoluut niet op tegen zonnebrandcrème. Je moet het zien als een klein extraatje.
 • Baby’s (t/m 1 jaar) dienen altijd factor 50 te smeren.
 • Kinderen (t/m 16 jaar) dienen altijd factor 30 te smeren.

Conclusie

Algemeen genomen ben je het best beschermd tegen de zon als je zo veel mogelijk zonnebrandcrème smeert als je huid kan opnemen. Als je een dag naar het strand gaat, dan is een goede regel om tenminste twee volle eetlepels met factor 20 gelijkmatig over je lichaam te smeren. Vervolgens smeer je om de twee uur licht bij met een ietwat hogere factor. Deze hogere factor gebruik je als compensatie voor te weinig smeren, wat bijna onvermijdelijk is.

Heb jij vragen of opmerkingen m.b.t. zonnebrandcrème, factors en/of verbranding? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.