Veilig zonnen: 6 zonnebrand tips

Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zon (UV-straling). Op die manier ga je het verbranden en verouderen van je huid namelijk tegen en kun je relatief veilig zonnen. Zonnebrandcrème is dan ook een populair product tijdens de zomermaanden en op vakantie. Veel mensen gaan echter totaal de mist in bij het gebruik van zonnebrand in de praktijk. In dit artikel 6 praktische tips en feiten om zonnebrandcrème & -spray goed te gebruiken en echt veilig te zonnen.

1. Veilig zonnen zonder zonnebrandcrème bestaat niet

Veel mensen beginnen de dag zonder zonnebrand (ik wil tenslotte wel een beetje bruin worden!) en beginnen pas met smeren op het moment dat de huid ‘toch wel erg warm wordt’. Het is echter niet zo dat je gedurende dat eerste halve uurtje veilig kunt zonnen. Gezond bruin worden bestaat simpelweg niet. Kortom: als je pas begint met het smeren van zonnebrandcrème op het moment dat je de zon begint te voelen, dan ben je al veel en veel te laat.

Let wel: loop je nagenoeg altijd in de zon met een flinke laag zonnebrandcrème, dan blokkeer je daarmee mogelijkerwijs het lichaamseigen vitamine D-metabolisme en kan het raadzaam zijn om een vitamine D-tekort te laten uitsluiten…

2. Tip: doe zonnebrand op voordat je naar buiten gaat

Je dient zonnebrandcrème al 15 tot 30 minuten voordat je de deur uitgaat op te doen. Op die manier heeft je huid de kans de zonnebrandcrème op te nemen en bescherm je je huid vanaf het moment dat je de zon tegemoet gaat.

3. (Waterproof) zonnebrandcrème & zwemmen

Als je gaat zwemmen, dan is het van harte aan te bevelen om een ‘waterproof’ of ‘water-resistente’ zonnebrandcrème te gebruiken. Hierdoor spoelt de beschermende laag niet geheel van je huid zodra je in het water plonst. Maar neem het woord ‘waterproof’ ook weer niet te letterlijk. Een product zal nooit voor 100% op je huid blijven zitten en altijd langzaam vervagen als je zwemt of zweet. Waterproof zonnebrandcrème betekent bovendien niet dat je je niet opnieuw hoeft in te smeren als je uit het water komt. Een zonnebrandproduct beschermt namelijk maar korte tijd (+/- 45 minuten) optimaal. Houd er bovendien rekening mee dat je met een handdoek de zonnebrandcrème van je huid kan vegen.

4. Tip: veilig zonnen = zeer regelmatig insmeren

Je dient zonnebrand in ieder geval iedere 2 uur opnieuw aan te brengen om veilig te zonnen, maar vaak nog veel sneller. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door zodat je weet hoeveel zonnebrandcrème je moet gebruiken en wanneer het tijd is om een nieuwe laag aan te brengen.

5. Wolken, water, sneeuw & schaduw

Afhankelijk van de intensiteit van UV-straling, kun je ook op een bewolkte dag verbranden, Dit komt omdat wolken UV-stralen maar deels blokkeren en in bepaalde gevallen zelfs voor meer (!!) UV-straling zorgen. Raar maar waar. Ook water, sneeuw en schaduw vormen geen goede bescherming tegen de zon en kunnen verraderlijk zijn.

6. De juiste SPF & houdbaarheid

Tip: kies voor zonnebrandcrème of -spray met een SPF van minimaal 15 en koop bij voorkeur een product met SPF 30 als je veilig wilt zonnen. Houd er bovendien rekening mee dat je zonnebrandproduct niet onbeperkt houdbaar is. Gebruik je zonnebrandcrème daarom bij voorkeur maximaal 1 jaar. Gebruik je het langer? Deel de originele SPF factor dan per jaar door de helft om een indicatie te krijgen van de werkzaamheid van het product.

Vind jij het lastig om veilig te zonnen? En verbrand je snel? Deel jouw ervaringen met zonnebrandcrème, UV-straling & SPF hieronder. Ook aanvullende zonnebrand tips zijn van harte welkom!

3 reacties op “Veilig zonnen: 6 zonnebrand tips

 1. Damien ·

  Ik las laatst van iemand die de volgende ontdekking had gedaan: “Je moet je altijd na 2 uur opnieuw insmeren. Het is dus niet dat je op 8 willekeurige momenten een kwartier in de zon kan gaan zitten.” 😛

  Reageer
 2. Tamarah D ·

  @ Damien: Haha, alsof zonnebrandcrème van intern geheugen is voorzien en onthoudt hoelang er nog tegen de zon moet worden beschermd. 😀

  Reageer
 3. Lilian ·

  Ik smeer me altijd maar een keer in als ik ’s zomers ga zwemmen en ik ben nog nooit verbrand. Ik heb een blanke, bijna bleke huid. Kan het dan toch zijn dat je een soort van “resistent” bent voor UV-straling? Of kan dit ergens anders door komen???

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.