slechte slappe dunne huid

Je huid verraadt eerder je gezondheid en je levensstijl dan je leeftijd. Een slechte, onzuivere huid die slap hangt, rimpels vertoont en niet egaal van kleur of oppervlak is, is gelukkig grotendeels te voorkomen. Onder slechte huid verstaan we onder andere:

 • Dun (dunne huid)
 • Slap (slappe huid; los om de botten)
 • Rimpels (gerimpelde huid)
 • Droog (droge c.q. vochtarme en weinig soepele huid)
 • Jeuk (chronisch jeukende huid, o.a. door allergie)
 • Vet (vette huid door overmatige talgproductie)
 • Gevoelig (gevoelige huid die relatief snel pijn doet)
 • Onzuiver (onzuivere huid door verstopte poriën en pigmentafwijkingen)
 • Rood (roodheid van de huid door bijv. allergie of irritatie)
 • Branderig (branderige huid, bijv. door ontsteking of infectie)
 • Schilfers (schilferige huid door eczeem e.a.)
 • Bleek (bleke huid, vaak door gebrek aan zon)
 • Grauw (grijzige huid; vaak door roken)
 • Dof (doffe, kleurloze huid)
 • Oneffen (huid met acne, bultjes, puistjes, littekens e.a.)
 • Schraal (minuscule kloofjes & barstjes in je huid)

Natuurlijk zal je huid slechter en slapper worden naarmate je ouder wordt, maar de ergste verschijnselen kun je vermijden of verhelpen. Om een dunne en slecht uitziende huid te voorkomen, is het vooral belangrijk om te weten wat de oorzaken van huidveroudering en huidverslechtering zijn.

Daarom een top 7 van de meest voorkomende oorzaken van een slechte, oud uitziende huid…

1. Roken zorgt voor een grauwe, doffe, dunne en slechte huid

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat blootstelling aan sigarettenrook één van de belangrijkste redenen is van een droge en gerimpelde huid. Roken zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van de elastine en het collageen in je huid verslechtert. En deze twee stofjes zijn cruciaal voor een sterke, soepele, mooie en gezonde huid. Sigaretten en andere rookwaren zorgen er dus voor dat je huid droog, grauw, dof, dun en bovendien snel oud wordt. De stoffen in rook trekken bovendien veel vitamine C uit het lichaam, wat het hoofdingrediënt is van een stevige en vochtige huid. (bron)

2. Overmatige zon zorgt voor een droge & stugge huid

Te veel zonlicht is tevens een belangrijke factor van een slecht, oud, droog en stug uitziende huid. Vooral op latere leeftijd kun je –enkel en alleen aan de huid– exact zien of iemand vaak onbeschermd in de zon is geweest. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème en aftersun om een dunne, slappe, uitgedroogde en vochtarme huid te voorkomen.

3. Te weinig lichaamsbeweging veroorzaakt een slappe huid

Door veel te bewegen en te sporten blijft je huid strak, maar vooral ook goed doorbloed. Een goede doorbloeding is juist op de lange termijn enorm belangrijk om verslapping en verslechtering van je huid tegen te gaan. Als je niet of nauwelijks sport, krijg je op den duur gegarandeerd een slappe, doffe en rimpelige huid. Sporten is tevens goed om acne (oneffen, ontstoken & puisterige huid) tegen te gaan! Goed, gezond en gevarieerd eten is overigen ook super-belangrijk voor een mooie, gezonde huid.

4. Blootstelling aan koud weer zorgt voor een schrale, rode huid

Een koude wind en lage temperaturen zijn erg slecht voor je huid. De huid wordt er schraal, droog, schilferig, rood en/of bleek van. Zeker in het Nederlandse klimaat is het daarom belangrijk om je huid goed in te smeren met body lotion. Door je huid in de herfst en winter goed te verzorgen, blijft ie glad, zacht, egaal en zuiver!

5. Alcohol veroorzaakt een rode, jeukende, branderige & slappe huid…

Alcohol beschadigt de haarvaatjes in je huid, waardoor er op den duur rode vlekjes en “spinnetjes” in je huid ontstaan (couperose). Bovendien belemmert alcohol op de lange termijn de doorbloeding van je huid. Overmatig alcoholgebruik maakt je huid dus rood, branderig, dof en slap. Een glaasje wijn of bier op zijn tijd mag best, maar drink met mate als je huid je lief is.

6. Stress maakt je huid slap, rimpelig, oneffen en vet

Stress is met name slecht voor je huid omdat je er een te gespannen houding door krijgt. Als je veel fronst blijven deze rimpels op den duur permanent zichtbaar (fronsrimpels & kraaienpootjes). Bovendien beïnvloedt stress je hormoonhuishouding waardoor je poriën meer talg aanmaken. Hierdoor ontstaan mee-eters en puistjes en zodoende een vette, oneffen, onzuivere en rode huid.

7. Te weinig slaap zorgt voor een droge, doffe en slechte huid

Te weinig slaap is slecht voor je lichaam en zeker ook voor je huid. Je kunt direct zien aan iemands gezicht als hij of zij veel te weinig slaapt. Wallen onder de ogen worden op den duur permanent, en ook zorgt te weinig slaap voor een droge en doffe tot grauwe huid. Slaapgebrek zorgt er tevens voor dat je huis zich minder makkelijk herstelt van puistjes, ontstekingen, wondjes en andere onzuiverheden.

Tot slot

Hoewel je huid altijd onderhevig zal blijven aan ouderdom, kun je veel doen om je huis zo lang mogelijk mooi, gezond, glad, egaal, zuiver, stevig en strak te houden! Houd gewoon voldoende rekening met bovenstaande tips en stel een slechte, dunne, doffe, slappe, gerimpelde en oude huid zo lang mogelijk uit!

Weet jij nog meer tips om slechte, dunne, onzuivere, vette en/of jeukende huid te voorkomen? Laat ze a.u.b. hieronder achter in een reactie!

14 Reacties

 1. Bij punt 7 staat dat wallen door te weinig slaap op den duur permanent worden. Is hier geen enkele weg van terug?

  • Er is altijd een weg terug, maar hoe serieuzer het probleem, des te rigoureuzer de oplossing… Een operatieve / chirurgische onderooglidcorrectie zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn, maar daar moet je maar net voor willen kiezen…

 2. Goed hoor al die tips over fruit veel bewegen. Dan denk ik: en ik dan? Ik zit door een zwaar auto-ongeluk helaas in een rolstoel en ben dodelijk allergisch voor veel fruit. Rauwe appels, peren, kersen en aardbeien. TIPS???

  • Appels kan je even in de magnetron doen. Hierdoor breken eiwitten af waarvoor je allergisch bent. Appeltaart kun je waarschijnlijk wel gewoon eten? Probeer het eerst maar even met een klein stukje!

  • Ik ben ook zwaar allergisch voor bijna elk soort fruit. Ik heb zelf bedacht deze bevroren in de blender te gooien met wat water of sap. Zo lukt het wel. Anders gebakken of gekookt. Ook al denk ik dan veel verloren gaat. Zo krijg ik tenminste iets binnen zonder die heftige reactie bij vers fruit.

  • Als het mogelijk is massage, cupping voor goede bloeddoorstroom. Groene thee. Het zijn maar ideeën hopelijk heb je er iets aan.

 3. Helaas heb ik van veel van bovenstaande huidproblemen last. Terwijl ik alle stappen vernoemd onderneem om dit te verbeteren. En ik zo’n 5 jaar geleden een veel betere huid had van mezelf. Chronische pijn en vermoeidheid ook. Lijkt wat dat betreft niet tegenop te boksen.

  • Als huidklachten vrij plots ontstaan en in korte tijd sterk toenemen qua hevigheid, zou er een onderliggende gezondheidsaandoening ten grondslag kunnen liggen aan je huidproblemen. Vooral schildklierproblemen staan hierom bekend. Chronische vermoeidheid en (gewrichts)pijn passen eveneens in het plaatje van schildklierproblematiek. Wellicht iets om bij stil te staan… Sterkte en beterschap!

 4. Goedemorgen, Ik maak me zorgen over mijn benen. Ik ben 68 jaar en mijn boven- en onderbenen beginnen enorm rimpelig te worden. Het lijken de benen van een vrouw van 90 jaar! Ik durf geen rokken meer te dragen. Ik wrijf de benen elke dag in met olie. Ik fietst veel. Ik rook en drink niet! Ik ben eigenlijk ten einde raad. De benen van mijn man van 72 vertonen geen enkele rimpel, om jaloers op te zijn. Ik heb wel 4 jaar lang een medicijn gebruikt. Wellicht is dat de boosdoener? Graag uw advies. Dank u! Mvgr. Liza

 5. Lidy Slaghekke Reageer

  Goedendag. Ik kwam op uw site omdat ik aan het zoeken was of er een middel bestaat tegen een dunne huid. Wat er echter ontbreekt bij uw lijstje, is een ( heel veel voorkomende) oorzaak van een dunne huid, namelijk door medicijngebruik, en dan met name bij gebruik van longmedicatie. Ik gebruik voor mijn astma al jaren Symbicort (ook bij andere medicijnen komt dit voor) en ik heb een super dunne huid, die zelfs bij een lichte kras al blauw wordt, of waarvan zelfs de huid gewoon opstroopt. Mijn vraag… Heeft u enig idee of er iets bestaat waardoor de huid dikker wordt? Vriendelijke groet, Lidy Slaghekke

  • Eddy Fabeck

   Hallo Lidy, Ik gebruik Dermatrophix, maakt de huid weer dikker. Is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Is geen wondermiddel, maar het helpt. Was wel op aanraden van Dermatoloog. Na 20 jaar iedere dag Medrol, weet ik wel mee te praten over een dunne en cortisone huid. Succes! Groeten, Eddy

 6. Hier nog een tip: Eet veel aardbeien! Amerikaanse wetenschappers kwamen er namelijk onlangs achter dat aardbeien het verouderingsproces vertragen. Aardbeien zitten vol anti-oxidanten die het lichaam jong houden en je ook nog eens tegen allerlei infecties beschermen. Gezond dus, maar ook hartstikke lekker!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.