Maagballon: de voordelen & nadelen in het kort

Looks · Door Ilse

maagballon BIB BEIB EIB

Een maagballon oftewel BioEnterics Intragastric Balloon (BIB of BEIB) of Endoscopic Intragastric Balloon (EIB) is een zachte siliconen ballon die in de maag wordt geplaatst. Omdat een maagballonnetje veel ruimte in beslag neemt, kun je veel minder eten en heb je dankzij een BIB / BEIB / EIB veel sneller en langduriger een vol gevoel.

Een maagballon blijft doorgaans 6 maanden in je maag; daarna wordt de ballon verwijderd. In de eerste week kun je alleen vloeibaar voedsel eten; na de eerste week mag je voorzichtig proberen om vast voedsel te eten…

Zoals alle afslankhulpmiddelen is ook een maagballon is geen wondermiddel. Je moet nog steeds je eet- en leefgewoonten verbeteren om blijvend gewicht te kunnen verliezen. Dat houdt in dat je gezond moeten eten en voldoende moet bewegen.

Voordelen maagballon

De voordelen van een ballon in de maag zijn als volgt:

  • De ingreep is tijdelijk in tegenstelling tot een maagverkleining
  • Géén incisie vereist, dus je hoeft niet opengesneden te worden
  • Een plaatselijke verdoving is voldoende (geen algehele narcose, en dat bespaart mensen met morbide obesitas een groot risico)

Nadelen ballon in maag

Naast voordelen zijn er ook een aantal serieuze nadelen verbonden aan de plaatsing van een maagballon:

  • Ten gevolge van de ingreep kunnen medische complicaties optreden, waaronder een maagperforatie en een (potentieel fatale) volledige blokkering van je maag. De kans op een serieuze complicatie is plusminus 3%.
  • Veel oprispingen, zuurbranden en overgeven omdat je voedsel niet in je maag blijft zitten
  • Het is tijdelijk; dit is óók een nadeel omdat je weer kunt aankomen nadat de ballon uit de maag verwijderd is
  • Een strikt dieet kan nét zo effectief zijn, zonder de mogelijke complicaties van een maagballon

De plaatsing van een ballonnetje in de maag blijft een ingreep met vrij grote risico’s en is daarom in principe alleen geschikt voor iedereen met een BMI van boven de 40 (morbide obesitas) of voor mensen met een BMI tussen de 35 en 40 met serieuze obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Kosten maagballon

De kosten van een maagballon variëren sterk. Zo kom je bedragen tegen van 750 euro, maar ook van enkele duizenden euro’s. Een exacte, eenduidige prijsindicatie voor een maagballon is dan ook niet zomaar te geven.

Als je erover nadenkt om een ballon in de maag te laten plaatsen, neem dan contact op met een specialist (bariatrisch chirurg) van het ziekenhuis via je huisarts of met een arts van een privékliniek. Hij of zij kan bepalen of jij geschikt bent voor de ingreep.

Heb jij ervaring met of vragen over de plaatsing van een maagballon? Deel hieronder jouw bevindingen en vraagstukken!