Maagflora: Goede & slechte bacteriën in je maag

Body · Door Ilse

In 1979 ontdekte de patholoog John Robin Warren de maagbacterie Helicobacter pylori (H. pylori).  Samen met Barry J. Marshall constateerde hij in 1982 dat deze bacterie de veroorzaker is van maagzweren. Tot dan toe gingen wetenschappers ervan uit dat er geen enkele levensvorm bestond die het langdurig in de maag kan uithouden.

Ontdekking van de 1e maagbacterie

Vanwege de vroegere aanname dat bacteriën niet bestand zijn tegen maagsappen, kostte het Warren en Marshall de grootste moeite om de wereld te overtuigen van het bestaan van maagflora. Pas sinds relatief korte tijd wordt het bestaan van bacteriën in de maag algemeen erkend. In 2005 ontvingen Warren en Marshall zelfs de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor hun ontdekking.

Maagflora

Jaren later blijkt dat de beruchte ‘maagzweerbacterie’ Helicobacter pylori niet de enige bacteriestam is die in de maag huist. Inmiddels is in maagslijmvlies het bestaan van zeker honderd verschillende maagbacteriën ontdekt. In maagsap komen concentraties bacteriën voor van ongeveer 1000 stuks per milliliter. De maagbacteriën in je maagslijmvlies en maagsap worden tezamen ook wel ‘maagflora’ genoemd.

Maagzweerbacterie

Ondanks de vele nieuw inzichten is Helicobacter pylori nog altijd de belangrijkste (lees: meest beruchte) maagbacterie van allemaal. Het betreft een maagzuur-resistente bacterie. Hij kan zich namelijk langdurig handhaven in het extreem zure milieu van de maag

De spiraalvormige Helicobacter-bacterie komt bij 10 tot 20 procent van alle Nederlanders voor. In de meeste gevallen geeft H. pylori geen klachten. Maar bij sommigen veroorzaakt de Helicobacter-bacterie hevige maagpijn, ontstekingen van het maagslijmvlies, maagzweren en zelfs maagperforaties.

Helicobacter & maagkanker

Bovendien wordt Helicobacter steeds vaker in verband gebracht met maagkanker. De Helicobacter bacterie lijkt volgens de laatste gangbare inzichten zelfs verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van bepaalde soorten maagkanker. Helicobacter kan via de mond worden overgedragen. De bacterie is echter niet erg besmettelijk. Besmetting met Helicobacter pylori kan bovendien worden behandeld met zuurremmers en antibiotica. Mensen die met succes behandeld zijn, raken bovendien zelden opnieuw geïnfecteerd.

Tot slot

Het begint er steeds meer op te lijken dat ieder mens zijn eigen unieke maagflora heeft. Verder weet men nog lang niet alles over de verschillende bacteriën die in de maag voorkomen. Naar de maagflora is dan ook bij lange na niet zoveel onderzoek gedaan als naar de darmflora. Zo worden de exacte samenstelling en functie van de maagflora nog altijd onderzocht.

Heb jij ervaring met schadelijke maagbacteriën? Of weet jij meer te vertellen over nuttige maagflora? Laat hieronder je reactie achter!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.