Maagpijn verhelpen – Alle oorzaken, oplossingen & behandelingen

Body · Door Ilse

Maagpijn betreft pijn in de bovenbuik, tussen de navel en het borstbeen. Maagpijn komt zowel bij kinderen als volwassenen veelvuldig voor en kan zeer heftig zijn. Er zijn uiteenlopende medicijnen, middeltjes en methodes om maagpijn te genezen of te verzachten, maar deze zijn lang niet allemaal even effectief. Bovendien is hetgeen wat voor de één helpt, voor de ander niet of nauwelijks werkzaam. In dit artikel bespreken we de beste en meest efficiënte methodes om maagpijn te verhelpen.

Maagpijn oorzaken

Maagpijn kent zeer uiteenlopende oorzaken. En bovendien is niet elke vorm van maagpijn hetzelfde. We onderscheiden vijf verschillende soorten maagklachten, namelijk:

1. Aspecifieke maagpijn

De meest voorkomende vorm van maagpijn is aspecifieke maagpijn. Aspecifieke maagpijn is pijn tussen de navel en het borstbeen waar geen aanwijsbare oorzaak voor is. Dit soort maagklachten kan hinderlijk tot zeer heftig zijn, maar is doorgaans niet ernstig.

Aspecifieke maagklachten duren maximaal twee weken. Aspecifieke maagpijn kan worden veroorzaakt door onder meer sterk gekruid eten, “schrokken”, voedselvergiftiging, ongezonde voeding, voedselallergie, stress, woede, nervositeit, medicijnen, maagkrampen, overgewicht en roken.

2. Maagpijn door buikgriep

Een echte buikgriep herken je direct. Buikgriep wordt veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie van het maag-darmkanaal. Buikgriep wordt met name gekenmerkt door misselijkheid, braken, diarree en koorts. Iemand met buikgriep houdt enkele dagen weinig tot niks binnen en voelt zich ellendig tot het lichaam de bacterie of het virus heeft opgeruimd.

3. Maagpijn door refluxklachten

Vrijwel iedereen kent het gevoel van oprispingen door brandend maagzuur. Refluxklachten worden veroorzaakt door brandend maagzuur dat terechtkomt in de slokdarm. Refluxklachten zijn zelden gevaarlijk, maar kunnen hinderlijk en soms zelfs pijnlijk zijn.

Refluxklachten worden doorgaans veroorzaakt door een verhoogde druk op de maag. De druk op je maag kan toenemen, o.a. door koolzuur, een middenrifbreuk, een “luie maag” of doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed afsluit. Of als je een keer te veel hebt gegeten.

4. Maagpijn door een maagzweer

Een maagzweer wordt in het Latijn ‘ulcus ventriculi’ genoemd. Maagklachten met betrekking tot een maagzweer worden daarom ook wel ulcusklachten genoemd. Een maagzweer is een oppervlakkige wond in het slijmvlies van de darm- of maagwand die moeilijk geneest vanwege de vele zuren, bacteriën en enzymen die in de maag aanwezig zijn. Een maagzweer kan zich ontwikkelen tot een maagbloeding of maagperforatie. Daarover lees je hieronder…

5. Maagpijn door een bijzondere maagaandoening

‘Bijzondere maagaandoening’ is de verzamelnaam voor ernstige maagaandoeningen zoals maagbloedingen en maagperforaties. Symptomen hiervan zijn onder meer bloedbraken, uitstralende pijn, zwarte ontlasting en het blijven steken van voedsel in het spijsverteringskanaal.

Bovendien is er sprake van plotselinge, zeer hevige maagpijn & buikpijn. Heb je het vermoeden van een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een huisarts of specialist!

Maagpijn voorkomen, behandelen & genezen

Er zijn allerlei medicijnen, middeltjes en methodes waarmee je maagpijn kunt verhelpen of voorkomen. De effectiefste hulpmiddelen bij aspecifieke maagpijn, refluxklachten, brandend maagzuur, oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn:

1. Pijnstillers tegen maagpijn

Met pijnstillers kun je je maagpijn verzachten. De beste pijnstiller tegen maagpijn is paracetamol. Maar let op: pijnstillers kunnen maagpijn verhelpen, maar deze juist ook veroorzaken of verergeren. Vooral ibuprofen staat erom bekend dat het maagklachten kan veroorzaken. Gebruik ook geen acetylzuur- of salicylzuurhoudende pijnstillers zoals aspirine, want ook deze werken maagpijn in de hand. Raadpleeg bovendien altijd de bijsluiter van medicijnen.

2. Antacida (lichte maagzuurremmers) tegen maagpijn

Antacida zijn lichte maagzuurremmers in de vorm van een drankje of tabletje. Een antacidum gaat opkomende maagpijn, oprispingen en brandend maagzuur tegen en kan zelfs verlichting brengen bij een beginnende maagzweer. Bekende maagzuurremmers of antacida zijn:

  • Rennie® (calciumcarbonaat + magnesiumsubcarbonaat)
  • Maalox® & Antagel® (aluminiumoxide + magnesiumhydroxide)
  • Riopan® (magaldraat)

3. Zware maagzuurremmers als medicijn tegen maagpijn

Cimetidine, ranitidine en famotidine zijn zwaardere maagzuurremmers. Ze kennen zodoende meer bijwerkingen dan bijvoorbeeld Rennie® of Maalox®. Zware maagzuurremmers worden met name voorgeschreven bij heftige maagklachten en zeer hevige maagpijn. De bekendste zware maagzuurremmers zijn:

  • Tagamet® (cimetidine)
  • Zantac® (ranitidine)
  • Pepcid® & Pepcidin® (famotidine)

4. Protonpompremmers als middelen bij maagpijn

Protonpompremmers verhogen de zuurgraad oftewel pH-waarde van het maagzuur en verminderen de hoeveelheid maagzuur die wordt aangemaakt. Ze vernietigen zodoende de beruchte bacterie ‘helicobacter pylori’. Protonpompremmers brengen verlichting bij zeer hevige maagklachten tot extreem hevige maagpijn. Bekende voorbeelden van protonpompremmers zijn onder meer.

  • Buscozol® & Losec® (omeprazol)
  • Nexium® (esomeprazol)
  • Pantozol®, Pantorc®, Zurcale®, Pantomed® e.a. (pantoprazol)
  • Prezal® (lansoprazol)

5. Anti-emetica zijn medicijnen tegen misselijkheid & braken

Anti-emetica zijn medicijnen die werkzaam zijn tegen misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel. Anti-emetica zijn veelal zonder recept verkrijgbaar. Een bekend anti-emeticum is Domperidon. Domperidon wordt onder meer verwerkt in:

  • Motilium®
  • Gastrocure®

6. Causale maagtherapie kan maagpijn verhelpen

Causale ofwel curatieve maagtherapie is de verzamelnaam voor behandelingen en operaties om aanhoudende maagpijn te genezen. Dit soort ingrepen is doorgaans zeer ingrijpend en dus uitsluitend raadzaam als maagpijn extreem hevig is en zeer lang aanhoudt. Een voorbeeld van causale maagtherapie is maagresectie ofwel gastrectomie bij maagkanker. Dit betref een maagoperatie waarbij een deel van de maag of zelfs de gehele maag wordt verwijderd.

Tot slot

Raadpleeg altijd een huisarts als maagpijn hevig is of langer dan twee weken voortduurt. Maagpijn tijdens een zwangerschap of maagpijn bij (zeer) jonge kinderen dient sowieso nooit te worden onderschat. Ga liever te vroeg naar de huisarts dan te laat in geval van maagpijn of maagklachten.

Heb jij aanvullende tips of adviezen met betrekking tot maagpijn? Of heb je vragen over maagklachten & maagmedicatie? Laat hieronder a.u.b. je reactie achter!