Maagpijn verhelpen – Alle oorzaken, oplossingen & behandelingen

Body · Door Ilse

Maagpijn betreft pijn in de bovenbuik, tussen de navel en het borstbeen. Maagpijn komt zowel bij kinderen als volwassenen veelvuldig voor en kan zeer heftig zijn. Er zijn uiteenlopende medicijnen, middeltjes en methodes om maagpijn te genezen of te verzachten, maar deze zijn lang niet allemaal even effectief. Bovendien is hetgeen wat voor de één helpt, voor de ander niet of nauwelijks werkzaam. In dit artikel bespreken we de beste en meest efficiënte methodes om maagpijn te verhelpen.

Maagpijn oorzaken

Maagpijn kent zeer uiteenlopende oorzaken. En bovendien is niet elke vorm van maagpijn hetzelfde. We onderscheiden vijf verschillende soorten maagklachten, namelijk:

1. Aspecifieke maagpijn

De meest voorkomende vorm van maagpijn is aspecifieke maagpijn. Aspecifieke maagpijn is pijn tussen de navel en het borstbeen waar geen aanwijsbare oorzaak voor is. Dit soort maagklachten kan hinderlijk tot zeer heftig zijn, maar is doorgaans niet ernstig.

Aspecifieke maagklachten duren maximaal twee weken. Aspecifieke maagpijn kan worden veroorzaakt door onder meer sterk gekruid eten, “schrokken”, voedselvergiftiging, ongezonde voeding, voedselallergie, stress, woede, nervositeit, medicijnen, maagkrampen, overgewicht en roken.

2. Maagpijn door buikgriep

Een echte buikgriep herken je direct. Buikgriep wordt veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie van het maag-darmkanaal. Buikgriep wordt met name gekenmerkt door misselijkheid, braken, diarree en koorts. Iemand met buikgriep houdt enkele dagen weinig tot niks binnen en voelt zich ellendig tot het lichaam de bacterie of het virus heeft opgeruimd.

3. Maagpijn door refluxklachten

Vrijwel iedereen kent het gevoel van oprispingen door brandend maagzuur. Refluxklachten worden veroorzaakt door brandend maagzuur dat terechtkomt in de slokdarm. Refluxklachten zijn zelden gevaarlijk, maar kunnen hinderlijk en soms zelfs pijnlijk zijn.

Refluxklachten worden doorgaans veroorzaakt door een verhoogde druk op de maag. De druk op je maag kan toenemen, o.a. door koolzuur, een middenrifbreuk, een “luie maag” of doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed afsluit. Of als je een keer te veel hebt gegeten.

4. Maagpijn door een maagzweer

Een maagzweer wordt in het Latijn ‘ulcus ventriculi’ genoemd. Maagklachten met betrekking tot een maagzweer worden daarom ook wel ulcusklachten genoemd. Een maagzweer is een oppervlakkige wond in het slijmvlies van de darm- of maagwand die moeilijk geneest vanwege de vele zuren, bacteriën en enzymen die in de maag aanwezig zijn. Een maagzweer kan zich ontwikkelen tot een maagbloeding of maagperforatie. Daarover lees je hieronder…

5. Maagpijn door een bijzondere maagaandoening

‘Bijzondere maagaandoening’ is de verzamelnaam voor ernstige maagaandoeningen zoals maagbloedingen en maagperforaties. Symptomen hiervan zijn onder meer bloedbraken, uitstralende pijn, zwarte ontlasting en het blijven steken van voedsel in het spijsverteringskanaal.

Bovendien is er sprake van plotselinge, zeer hevige maagpijn & buikpijn. Heb je het vermoeden van een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een huisarts of specialist!

Maagpijn voorkomen, behandelen & genezen

Er zijn allerlei medicijnen, middeltjes en methodes waarmee je maagpijn kunt verhelpen of voorkomen. De effectiefste hulpmiddelen bij aspecifieke maagpijn, refluxklachten, brandend maagzuur, oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn:

1. Pijnstillers tegen maagpijn

Met pijnstillers kun je je maagpijn verzachten. De beste pijnstiller tegen maagpijn is paracetamol. Maar let op: pijnstillers kunnen maagpijn verhelpen, maar deze juist ook veroorzaken of verergeren. Vooral ibuprofen staat erom bekend dat het maagklachten kan veroorzaken. Gebruik ook geen acetylzuur- of salicylzuurhoudende pijnstillers zoals aspirine, want ook deze werken maagpijn in de hand. Raadpleeg bovendien altijd de bijsluiter van medicijnen.

2. Antacida (lichte maagzuurremmers) tegen maagpijn

Antacida zijn lichte maagzuurremmers in de vorm van een drankje of tabletje. Een antacidum gaat opkomende maagpijn, oprispingen en brandend maagzuur tegen en kan zelfs verlichting brengen bij een beginnende maagzweer. Bekende maagzuurremmers of antacida zijn:

  • Rennie® (calciumcarbonaat + magnesiumsubcarbonaat)
  • Maalox® & Antagel® (aluminiumoxide + magnesiumhydroxide)
  • Riopan® (magaldraat)

3. Zware maagzuurremmers als medicijn tegen maagpijn

Cimetidine, ranitidine en famotidine zijn zwaardere maagzuurremmers. Ze kennen zodoende meer bijwerkingen dan bijvoorbeeld Rennie® of Maalox®. Zware maagzuurremmers worden met name voorgeschreven bij heftige maagklachten en zeer hevige maagpijn. De bekendste zware maagzuurremmers zijn:

  • Tagamet® (cimetidine)
  • Zantac® (ranitidine)
  • Pepcid® & Pepcidin® (famotidine)

4. Protonpompremmers als middelen bij maagpijn

Protonpompremmers verhogen de zuurgraad oftewel pH-waarde van het maagzuur en verminderen de hoeveelheid maagzuur die wordt aangemaakt. Ze vernietigen zodoende de beruchte bacterie ‘helicobacter pylori’. Protonpompremmers brengen verlichting bij zeer hevige maagklachten tot extreem hevige maagpijn. Bekende voorbeelden van protonpompremmers zijn onder meer.

  • Buscozol® & Losec® (omeprazol)
  • Nexium® (esomeprazol)
  • Pantozol®, Pantorc®, Zurcale®, Pantomed® e.a. (pantoprazol)
  • Prezal® (lansoprazol)

5. Anti-emetica zijn medicijnen tegen misselijkheid & braken

Anti-emetica zijn medicijnen die werkzaam zijn tegen misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel. Anti-emetica zijn veelal zonder recept verkrijgbaar. Een bekend anti-emeticum is Domperidon. Domperidon wordt onder meer verwerkt in:

  • Motilium®
  • Gastrocure®

6. Causale maagtherapie kan maagpijn verhelpen

Causale ofwel curatieve maagtherapie is de verzamelnaam voor behandelingen en operaties om aanhoudende maagpijn te genezen. Dit soort ingrepen is doorgaans zeer ingrijpend en dus uitsluitend raadzaam als maagpijn extreem hevig is en zeer lang aanhoudt. Een voorbeeld van causale maagtherapie is maagresectie ofwel gastrectomie bij maagkanker. Dit betref een maagoperatie waarbij een deel van de maag of zelfs de gehele maag wordt verwijderd.

Tot slot

Raadpleeg altijd een huisarts als maagpijn hevig is of langer dan twee weken voortduurt. Maagpijn tijdens een zwangerschap of maagpijn bij (zeer) jonge kinderen dient sowieso nooit te worden onderschat. Ga liever te vroeg naar de huisarts dan te laat in geval van maagpijn of maagklachten.

Heb jij aanvullende tips of adviezen met betrekking tot maagpijn? Of heb je vragen over maagklachten & maagmedicatie? Laat hieronder a.u.b. je reactie achter!

104 comments


  • Robin

    2 juli 2018

    Hallo, al jaren lang loop ik rond met een soort aanhoudende niet al te pijnlijke, maar wel degelijk vervelende steek in de steek. De steek kan ik remmen door mijn buik aan te spannen en een uurtje te gaan liggen. Het probleem heb ik niet iedere dag, soms een maand niet, maar vaak op momenten dat het slecht uitkomt. Ik kan me herinneren dat ik altijd kramp had op schoolreisjes, in de vakantie en tegenwoordig bij feestjes… Ik heb al ontdekt dat karnemelk redelijk goed kan helpen. Dit heeft mij vaak geholpen. Omdat het niet zo’n verschrikkelijk pijn is en dat ik erg 9/10 prima mee kan rondlopen heb ik hiervoor nooit de doctor geïnformeerd. Maar vandaag heb ik toch even de moeite genomen het even op te zoeken. Ik kom misschien uit op spanning, die ik trouwens niet voel, of op te laat eten. Robin

    • Paul

      3 juli 2018

      Gaat het om een steek in de maagstreek of een steek in de darmstreek? En was er vroeger sprake van maagkramp of darmkramp?

  • Christian

    18 maart 2018

    Beste, ik heb soms periodes van enkele weken waar mijn maag constant vol voelt. Ik moet niet meer boeren of winden laten dan normaal, dus geen gas. Ik heb geen honger of ben snel klaar met eten hierdoor. Ik heb combizym (natuurlijke enzymen + gember) genomen, maar dat maakte het erger en veroorzaakte gerommel en gas… Probiotica, geen resultaat, omeprazol geeft verbetering, alsook als ik elektrolyten drink, gaat het gevoel vaak weg. Ik heb lichte (pijntjes) gevoeligheden die zich overal verplaatsen. Milt, pancreas, linkerkant darmen rechterkant lies, hartstreek… en veelal lange duur van krop in de keel gevoel. Iemand enig idee? Alvast bedankt. Christian

    • Paul

      19 maart 2018

      Ben je al eens bij een arts geweest met deze aanzienlijke lijst aan klachten? En zo ja, wat heeft men tot nog toe onderzocht en gediagnosticeerd?

  • patty

    7 augustus 2017

    Ik heb ook al maanden maagpijn, krimp in elkaar van de pijn. Zit elke week wel bij de huisarts en die zegt je hebt een middenrifbreuk moet je maar mee leren leven. Heb omeprazol en zaldiar (tramadol + paracetamol). Werkt helaas allebei niet. Zelf maagtabletten en drankjes tegen maagpijn gehaald helpt ook helemaal niks. Nu vannacht wakker geworden met echt helse pijnen en nog steeds kan haast niet zitten, ik schiet dan ook in de paniek en denk dat het mijn hart is, wat niet zo is al vaak genoeg een ecg. De arts zegt je moet er mee om leren gaan en niet van het ergste uitgaan, nou het zit dus niet tussen mijn oren ik voel de pijn echt en word er echt letterlijk gek van. Ik heb ook gevraagd kan je me niet weer een keer naar de internist door verwijzen nee dat kan niet daar komt toch niks uit. Ik kan echt geen jaren meer zo doorgaan het plezier in het leven is helemaal weg door die verrekte pijn. Heb ook al op die helicobacter pylori bacterie laten testen was het ook niet buikecho gehad alleen verdikte lever, maar onder mijn linkerborst lijkt wel of er wat zit dat doet ook zo’n pijn ik weet het niet meer, iemand suggesties? Alvast bedankt!

    • Paul

      7 augustus 2017

      Beste Patty, Hoe heeft men de middenrifbreuk bij je vastgesteld c.q. gediagnosticeerd? Is dit afdoende onderzocht of heeft je huisarts deze diagnose simpelweg gesteld aan de hand van je klachten en symptomen? Een middenrifbreuk kan namelijk wel gelijkende pijnklachten veroorzaken, maar er zijn veel meer gezondheidsproblemen die hierdoor kunnen worden gekenmerkt. Denk maar eens aan nierkolieken, vastzittende galstenen of een alvleesklierontsteking… Bovendien kan een middenrifbreuk in veel gevallen effectief worden behandeld, dus ermee leren leven is bij lange na niet altijd de aangewezen gang van zaken. Zie eventueel ook (de vele reacties onder) het volgende artikel:

      Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • patty

      7 augustus 2017

      Paul het is via een gastroscopie gedaan 2 jaar geleden en jaren daarvoor heb ik het ook al eens gehad en daar kwam het ook uit. Ik heb bloed laten prikken op alvleesklier en nog wat maar dat was allemaal goed. Maar de huisarts zegt ik kan niks meer voor je doen ga maar naar Dordrecht naar de kliniek voor onbegrepen klachten, ik vind dat niet normaal er zit gewoon iets onder die linkerborst en laatste rib ik voel het soms is het net of het ineen knijpt, het is moeilijk uit te leggen net een soort vuist wat je maakt zeg maar. En nu zoveel pijn maar durf de huisarts niet te bellen omdat die toch weer zegt, leer er maar mee leven of ga naar een psycholoog. De pijn is echt ondragelijk denk als het zo blijft ik maar de EH ga bellen vanavond misschien nemen zij mij wel serieus.

    • Paul

      7 augustus 2017

      In dat geval zouden je klachten absoluut het directe gevolg kunnen zijn van je middenrifbreuk. Dit is enigszins afhankelijk van de omvang van de breukpoort en van de inhoudssamenstelling van de breukzak. Waarom zegt je huisarts dat je hiermee moet leren leven? Dus waarom wil men niet behandelen / opereren?

    • patty

      7 augustus 2017

      De huisarts zegt een operatie helpt ook niet altijd. De pijn die ik al jaren heb en waardoor ik ook paniekaanvallen heb gekregen en dan denk dat het mijn hart is omdat de pijn zich het meeste aan de linkerkant bevind en in een soort kruis zeg maar borstbeen en dan van links naar rechts onder de borsten. Heb ook al mijn slokdarm laten testen omdat ik soms het gevoel heb dat er wat blijft hangen. De huisarts zegt je hebt die middenrifbreuk en Tietze leer er maar mee leven. De reumatoloog heeft getest op Tietze en dat was het niet maar de huisarts blijft volhouden van wel. Maar ik wil van de pijn af lig nu op de bank. Het is niet uit te houden heb ook een keet oxycodon gekregen nou de pijn was weg maar wel 2 dagen van de wereld nu zegt hij ga maar morfine pleisters plaatsen nou daar begin ik niet aan.

    • Paul

      7 augustus 2017

      Een middenrifbreukoperatie helpt inderdaad niet altijd, maar de operatiemogelijkheden zijn de afgelopen jaren wel diverser geworden. Het lijkt me dan ook niet aan je huisarts om te bepalen of een operatie al dan niet dienst zou kunnen doen… Dit lijkt me aan een medisch specialist… Mocht je huisarts je klachten niet serieuzer gaan nemen en je geen doorverwijzing geven, dan zou ik in jouw geval direct een andere huisarts zoeken. Lees de talloze reacties onder het artikel over middenrifbreuken eens door; daarin vind je gegarandeerd herkenning.

    • celine

      20 augustus 2017

      Probeer eens je dag te beginnen met SOLE water (mengsel van himalayazout GEEN tafelzout met water) bij mij helpt het.

    • Paul

      21 augustus 2017

      Meer over sole’s en Himalayazout kun je desgewenst lezen in het volgende artikel:

  • Marco

    25 juni 2017

    Merkwaardig dat volgens de afbeeldingen op deze site alleen schaarsgeklede vrouwen ziek worden! Het zegt alles over de commerciele inslag van deze site.

    • Jurjan

      26 juni 2017

      Dus uit de afbeelding bovenaan deze pagina concludeer jij dat er wordt geïnsinueerd dat uitsluitend schaars geklede vrouwen ziek worden?! En dit zou ook nog eens commercialiteit uitdrukken?! Wauw, wat een knappe inschatting van andermans bedoelingen… En wat een volkomen idiote interpretatie en verbandtrekking… Voortaan zal men er vast en zeker voor zorgen dat elke afbeelding de ganse wereldbevolking weerspiegelt / representeert… :P

    • Isabella

      27 augustus 2017

      Tja, ze kunnen er ook een dik, lelijk !@#$ neerzetten, maar daar worden we ook niet echt vrolijk van. ????

  • Cindy

    4 december 2016

    Beste Paul, Ik heb een aantal posts gelezen en wil je ook graag om raad vragen. Ik heb sinds een paar weken erge maagpijn (lijkt wel of ik het plekje precies zou kunnen aanwijzen in mijn maag), misselijk, oprispingen. Ik heb een aantal weken geleden 1 dag vreselijk overgegeven. Daarna was dat over. Ik ben vorige week naar mijn ha gegaan met de klachten. Toen kreeg ik 40mg omeprazol per dag voorgeschreven. Dat hielp binnen een paar dagen ene en voelde het zelfs als over (ik slik het nu 9 dagen). En gistermiddag kwamen alle klachten in een keer terug. Dus nu ondanks de omeprazol weer heel erg maagpijn en misselijk en boeren. Moet ik terug naar de ha of juist afwachten? Overigens eet ik licht en gezond en drink ik al een paar weken geen koffie of alcohol.

    • Bert

      30 januari 2017

      Hoi Cindy, mogelijk heb je ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome). Vooral als je de plek specifiek kan aanwijzen. Beknelde zenuw en is te verhelpen met een injectie. Succes! Bert

    • Paul

      1 maart 2017

      ACNES zou inderdaad kunnen, maar een maagslijmvliesontsteking of maagzweer bijvoorbeeld ook. Sowieso zou ik met deze maagklachten langs de huisarts gaan. Daarnaast vind je veeeeeel meer informatie over je maagklachten in (de vele reacties onder) dit uitgebreidere artikel over maagproblematiek

  • Maria

    27 augustus 2016

    Hoi Paul, Ik heb vijf jaar Pantoprazol geslikt, en ben daar nu vanaf. Nu blijk ik allerlei allergieën te hebben, veel diarree ook tijdens het slikken. Had voor het gebruik totaal geen last van allergie. Ben nu twee maanden gestopt met het slikken van maagzuurremmers. Kan de allergie overgaan, of is dit nu blijvend.

  • chantal

    11 juli 2016

    hallo ik loop al een hele tijd met een probleem. ik ben voor een paar weken terug naar de huisarts geweest met een drukkend gevoel onder mijn ribben waardoor ik kortademig werd en hartkloppingen kreeg. de dokter zei dat mijn maag overgevoelig was en moest mijn complete eetpatroon omgooien. daarbij moet ik rennie slikken. we zijn nu een aantal weken verder en de maagklachten komen terug en zijn nog heftiger dan eerst. ik slik rennies maar die werken niet. kan niks eten zonder gelijk pijn te krijgen en als ik op mijn buik lig is de pijn nog te verdragen. wie kan mij helpen? ik ben radeloos en heb zoveel pijn!

    • Paul

      11 juli 2016

      Als de maagpijn gerelateerd is aan eten, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van maagzuurreflux, een maagontsteking, een maagzweer of een maagbloeding. Soms zijn sterkere maagzuurbinders, maagzuurremmers en/of maagbeschermers dan Rennie nodig om de boel te sussen.

  • Poot

    17 april 2016

    Ik ben al 9 maanden ziek. Twee x opgenomen in ziekenhuis. Maag- en darmonderzoek gehad, kwam niets uit. Veel medicijnen gehad. Heb nu weer knalgele diarree en maag-darmpijn. Ik ben er moedeloos van, weet echt geen raad. Was opgenomen vanwege uitdroging en uitputting, waarschijnlijk ketonen. Slik dagelijks 2x omeprazol. Voor slapen 75 mg Seroquel (quetiapine) en 1 mg Temesta (lorazepam). Overdag 2x Xanax (alprazolam). Ook vitamine D en vitamine B12-injecties. Heb geen galblaas meer. Het is echt knalgele diarree. Laatste 2 weken naproxen gehad, hier nu meteen mee gestopt. Dokter denkt dat het aan naproxen ligt. Graag z.s.m. reactie.

    • Paul

      18 april 2016

      Knalgele diarree duidt op galvloeistof in de ontlasting. Omdat je geen galblaas meer hebt, zal de lever zijn galvloeistoffen rechtstreeks in de darm deponeren, hetgeen de geelte / geelheid verklaart. Wat bedoel je met een vreemd gevoel in armen en handen? Misschien tintelingen? Dit kan bijvoorbeeld worden verklaard door een vitamine B12-tekort… De medicamenten die je gebruikt zijn divers, en zo ook de mogelijke bijwerkingen… Al met al is het lastig (en waarschijnlijk onmogelijk) om 1 exacte oorzaak aan te wijzen. De kans is groot dat er sprake is van een multicausale en multicorrelatieve oorzakelijkheid van je gezondheidsproblematiek. Weet je hoe het momenteel gesteld is met je bloedwaarden qua ontstekingsparameters, vitamine B12 en vitamine D? Is er recentelijk nog bloedonderzoek gedaan?

    • Thea

      19 juni 2016

      Alles bij elkaar denk ik dat ik al zo’n 5 jaar last heb van mijn maag. De hele dag door misselijk en een vreemd gevoel in mijn armen en handen. Een maagkrampaanval werd altijd gevolgd door een warmtevlaag. Daarna nam de maagkramp af. Na allerlei maagonderzoeken en medicatie o.a. voor de maagbacterie en ontstoken maagvlies, ben ik zelf terecht gekomen bij een diëtiste. Ik gebruik nu ruim een jaar geen zuivel meer. In het begin beperkte ik me tot het niet meer drinken van melk of het eten van kaas. Maar at bijvoorbeeld wel geitenkaas of een koekje. Overdag was ik de maagklachten redelijk kwijt, maar de nachten (tussen 2 en 4 uur) waren een ramp. Inmiddels heb ik alle zuivel in welke vorm dan ook uit mijn eetpatroon verbannen. Heb geen maagklachten meer. Ik heb veel baat bij de Paleo manier van eten. Dus ook minder vlees en zeker geen varkensvlees of bewerkt vlees. Toch een enkele keer eet ik friet mét en… of een pizza. Dan heb ik een “onrustige” nacht v.w.b. mijn maag. Het slechtste wat ik kan doen is eten van de Chinees. Daar moet mijn maag wel 3 nachten voor “boeten”. Het heeft even geduurd, maar al met al ben ik blij dat ik op dit “pad” ben gekomen. Misschien ook voor uw maagproblematiek een oplossing…

    • El

      11 februari 2018

      Dit had onze dochter ook. Het bleek galzuur diarree te zijn. Eenmaal aan de Cholestagel en het was wonderbaarlijk over. Onze dochter was er ernstig ziek van geworden.

  • Valeria

    6 februari 2016

    Beste, Ik ben een meisje van 25 jaar en heb sinds 2 weken hevige maagpijn, niet te verdragen. Ik moet dan ook rechtstreeks gaan platliggen zodat het verminderd. Ook kan ik moeilijk doorademen en heb ik ’s avonds vaak last van snelle hartkloppingen. De ene dag is de onverdraaglijke maagpijn er, andere dag iets minder. Ik heb een gevoelige maag en darmen van mijn eigen. Ik eet altijd super gezond en doe veel aan sporten. Ook al eens een maagonderzoek gedaan maar geen verklaring, onbewuste stress op de maag zeggen ze dan. Kan iemand mij a.u.b. helpen? Ik verdraag het niet meer! Bedankt!

    • Paul

      8 februari 2016

      Beste Valerie, Zijn je lever, alvleesklier en galblaas al eens onderzocht? En is je bloed al eens gecontroleerd op ontstekingswaarden? Zo niet, dan zou ik in jouw situatie de huisarts daar eens om verzoeken. Ik ben GEEN arts, maar er zou in theorie namelijk best weleens sprake kunnen zijn van een (chronische) galblaasontsteking, galwegontsteking of alvleesklierontsteking. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Astrid

      15 maart 2016

      Beste Valerie, heb je al je ontlasting laten testen op de Helicobacter pylori bacterie? Ik had namelijk dezelfde klachten en was na een antibioticakuurtje meteen verlost van alle ellende. Mijn zus en vader hadden deze bacterie ook, anders was ik nooit op het idee gekomen, de dokter kwam er zelf ook niet mee in eerste instantie. Succes en groeten van Astrid!

  • marianne

    10 december 2015

    Heb erge last van m’n maag, maagpijn trekt naar m’n buik en over m’n heupen naar m’n rug. Heb geen diarree en hoef ook niet over te geven. Wat kan ik hieraan doen om het te verminderen?

    • Paul

      11 december 2015

      Het enige wat je kunt doen is de oorzaak van je maagpijn proberen te achterhalen… Heb je vooraf iets verkeerds gegeten? Ben je reeds bij je huisarts geweest om een middenrifbreuk, galweginfectie of refluxprobleem te laten uitsluiten? Is er sprake van aanvalsgewijze maagkrampen?

  • trudy

    28 november 2015

    Sinds een aantal weken last bij de maagstreek. Geen echte krampen of dat t niet uit te houden is maar meer een zeurders gevoel. Maagzuurremmers gehad. Bloed geprikt. De leverwaarde was ietsjes verhoogd maar dat was niet noemenswaardig zei de huisarts. Het is de ene dag wat minder en dan weer wat meer vervelend is t wel.

  • janique

    10 november 2015

    Ik heb een vraag. In 2008 is bij mij chronische pancreatitis geconstateerd. Ik gebruik daarvoor Panzytrat en verder een aantal voedingssupplementen van Nutramin en Orthica. In augustus werd bij mij een vernauwing in de rechter hartslagader geconstateerd. Daar is 3 weken geleden een stent geplaatst. Daar moet ik nu 3 medicijnen voor slikken, te weten Pantaprozol, carbasalaatcalcium en Clopidogrel. Totdat ik deze 3 medicijnen slikte ging het met mijn pancreas goed en nu voelt het alsof er zich een veldslag afspeelt in mijn maag. De randen doen pijn en het steekt midvoor. Ik heb inmiddels alternatief NTM gastracare van Nutramin, die helpt ook bij evt. maagzweer en geeft tevens wat bescherming. Wat zou ik nog meer kunnen doen?

    • Paul

      11 november 2015

      Noteer alle medicamenten en supplementen die je gebruikt in een lijstje en neem dit document mee naar je huisarts of apotheker. Zij kunnen nagaan of er sprake is van eventuele contra-indicaties. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Katherina

    6 september 2015

    Beste Paul, Bij deze wil ik U eens vragen nadat ik 1 of 2 dagen migraine heb gehad met veel overgeven en dan vreselijke pijn van m’n maag heb dan. Ook de dagen erna nog. Als de migraine over is, hou ik nog daags pijn in m`n maag. Komt dit omdat er in feite niks in je maag zit tijdens het overgeven en je maag verkrampt als het ware? Als ik wat eet of `n kaakje neem dan zakt het wat, maar komt de maagpijn toch weer terug… En ’n vol gevoel in de bovenbuik. Ik drink dan beslist geen koffie, alleen maar thee of water. Ook geen specerijen. Maar ook is m’n ontlasting wat donker dan. Misschien hebben hier meer mensen last van? Graag Uw reactie, alvast bedankt!

    • Paul

      7 september 2015

      Beste Katherina, De exacte relatie tussen maagpijn enerzijds en migraine anderzijds is vooralsnog niet volledig geïndexeerd, maar er worden wel steeds meer onderlinge verbanden en verklaringen gevonden. Zo erkent men inmiddels zelfs de ‘abdominale migraine’ oftewel ‘maagmigraine’, een soort migraineaanvallen die zich boven de navel uiten. De onderliggende oorzaak van abdominale migraineaanvallen is tot nog toe onbekend, maar waarschijnlijk spelen de hormonen/neurotransmitters histamine en serotonine een belangrijke rol. (bron + bron)… De meest bekende en vaakst voorkomende vorm van chronische hoofdpijn is eveneens een vorm van migraine. Zulke hoofdpijn treedt aanvalsgewijs op; een migraineaanval kan enkele uren tot soms wel dagen duren. Migrainehoofdpijn is doorgaans zeer hevig en gaat inderdaad maar al te vaak samen met misselijkheid en braken. Vaak wordt de hoofdpijn van een migraineaanval voorafgegaan door focale neurologische verschijnselen (qua zichtveld), waaronder schitteringen, gekleurde of donkere vlekken of gezichtsuitval. Dit wordt ook wel ‘aura’ genoemd. Migraine die gepaard gaat met maag- en darmklachten kent meestal geen aura; dit is overigens de variant van migraine die het vaakst voorkomt. Men is dan wel vaak gevoelig voor licht (fotofobie) en geluid (fonofobie), maar men ziet geen flikkeringen, schitteringen, sterretjes of kleuren… Maar sowieso gaan bijna alle soorten migraineaanvallen in meer of mindere mate samen met maagklachten en/of darmklachten… Door zulke spijsverteringsklachten worden medicijnen slecht binnengehouden, verwerkt en opgenomen, en dat is meteen ook de reden dat orale migrainemedicamenten zo slecht werken. Zodra een migraine-aanval zakt, neemt de lichaamstemperatuur veelal af en moeten migrainepatiënten maar al te vaak overvloedig naar het toilet. Hoe dan ook zijn er talloze verbanden bekend tussen maagklachten en migraine, maar de exacte causaliteit en correlatie hieromtrent dient nog in kaart te worden gebracht. (bron) Het zou dus kunnen dat de migraine de spijsverteringsproblematiek in de hand werkt, maar het zou evengoed kunnen dat migraine het gevolg is van een gebrekkige spijsvertering… Alternatieve genezers zoeken de verbandtrekkingen tussen migraine en maagklachten hoofdzakelijk in “verstoringen van de qi-energie door de levermeridiaan”, maar wetenschappers gaan ervan uit dat ze de oorzaak vooral in zenuwbanen (en wellicht galblaasproblemen) moeten zoeken. Überhaupt is men het bij lange na nog niet eens over de ontstaansbron en ontstaanswijze van migraine in zijn algeneenheid. De meest geaccepteerde theorie is dat migraine ontspringt vanuit de zenuwen rondom de temporale slagader (arteritis temporalis) aan één van beide zijden van het hoofd… Deze slagaders liggen net buiten de schedel, onder de slapen, en kunnen uitzetten (vasodilatatie) en krimpen (vasoconstrictie) door toedoen van stress, voedingsstoffen, allergenen, ontstekingen, et cetera. De zenuwen die om de temporele slagaders liggen, zouden migraine veroorzaken door zwelling van de betreffende slagader; hoe sterker een temporele ader opzwelt, des te erger de migraineaanval… Hoe meer de zenuwen in de verdrukking komen, des te meer chemische stofjes vrijkomen die kunnen zorgen voor pijn, ontsteking en verdere zwelling van de slagader… Al met al is er vooralsnog niemand die sluitende antwoorden kan geven op je vragen. :( Sterkte & groeten, Paul

  • Hans

    25 juli 2015

    Geachte Paul en andere mensen die ook meelezen. Op 4 juni jongstleden is er na een maagonderzoek een maagzweer bij mij ontdekt. Ik heb toen Omeprazol 2x daags 40 mg geslikt maar deze hielpen niet. Op 10 juli jongstleden heb ik Esomeprazol 40 mg gekregen die ik 2x daags in moet nemen. Op 21 juli jongstleden het ziekenhuis gebeld omdat ik verga van de pijn ondanks het slikken van de Esomeprazol. Ik heb toen op 22 juli jongstleden Iberogast erbij gekregen en daar moet ik 3x daags 20 druppels van innemen. Zelf denk ik dat het misschien niet de maagzweer is die de pijn veroorzaakt, maar heel iets anders. Dit omdat de pijn van een maagzweer na verloop van tijd moet afnemen, maar bij mij is het tegenovergestelde. Ik denk dan b.v. aan mijn navel waaraan ik al 2x ben geopereerd i.v.m. een navelbreuk. Ook denk ik dat het misschien iets met mijn darmen te maken kan hebben dit omdat ik een hele moeilijke stoelgang heb en ik daarvoor Macrogol en Elektrolyten 13,7 g 2x daags slik. Aan mijn ontlasting en aan mijn urine is niets vreemds te zien. Ik slik ook Paracetamol 500mg 2x daags 2 tabletten in de hoop dat de pijn verminderd maar niets is minder waar. Sterker, ik heb nu sinds een dag of 2 a 3 ook pijn op mijn borstbeen. Tijdens dit schrijven is de pijn zo hevig dat ik in staat ben om 112 te bellen. Wie weet misschien raad want ik begin nu echt wanhopig te worden en raak in paniek vanwege de pijn. B.v.d. Hans

    • Paul

      26 juli 2015

      Kun je de pijn precies aanwijzen, dus op een exacte locatie? En hoe voelt de pijn precies (brandend, knagend, snijdend, kloppend, zeurend)? Het kan zijn dat je maagzweer is geëscaleerd tot een maagbloeding of maagperforatie. Als de pijn echt niet te harden is, moet je absoluut teruggaan naar je huisarts, desnoods naar de Spoedeisende Hulp. Als de (maag)pijn ondanks de medicatie niet minder wordt, kan er in principe van alles aan de hand zijn, daar kan ik helaas weinig concreets over zeggen. :(

    • Hans

      26 juli 2015

      Paul, dank je voor je antwoord. De exacte locatie van mijn pijn zit op 2 plaatsen, maar straalt uit naar mijn gehele buikstreek. Maar de exacte locaties zijn mijn maag en waar mijn navel zit. De pijn in mijn maag en navel voelen aan als pure maagpijn en ik heb daarbij een drukkend gevoel op mijn borstbeen. Ik sta niet meer voor dit geval onder behandeling van mijn huisarts, maar van een maag- darm- en leverspecialist (MDL-arts). Het ongelukkig toeval wil dat beide artsen nu op vakantie zijn en over 3 weken pas weer terug zijn. Wel moet ik a.s. dinsdag 28 juli een echo laten maken van mijn gehele buikstreek, maar de eerstvolgende afspraak bij de maag- darm- en leverspecialist is pas op 4 september aanstaande. Maar als een maagzweer geëscaleerd is tot een maagbloeding of maagperforatie moet je dan niet iets kunnen zien aan je ontlasting? Mijn ontlasting is wel vaak dun, maar dat komt door de Macrogol en Elektrolyten 13,7 g die ik 2x inneem om naar het toilet te kunnen. Ik heb wel alles al opgeschreven aangaande mijn pijnklachten, medicatie en bij welke maag- darm- en leverarts ik onder behandeling ben. Dit voor het geval ik echt 112 of de Spoedeisende Hulp moet bellen en ik daardoor niet alles tot in details hoef uit te leggen en of te vertellen. Groeten, Hans

    • Paul

      27 juli 2015

      Beste Hans, Je klachten komen op mij over als flagrante maagklachten, maar wellicht dat ook de alvleesklier en/of galblaas een rol spelen. Ik weet absoluut niet zeker of een (al dan niet geëscaleerde) maagzweer de aanstichter is van je maagklachten… het zou evengoed een alvleesklierontsteking, galblaasontsteking of maagzuurprobleem kunnen zijn. In bepaalde gevallen KAN een maagbloeding inderdaad leiden tot kleine hoeveelheden bloed bij de ontlasting of zelfs een zwarte, teerachtige substantie… Maar soms is de ontlasting enkel wat donkerder van kleur of is er zelfs helemaal niets te zien. Zijn je ijzer en ferritine eigenlijk ooit onderzocht aan de hand van bloedwaardebepalingen? Hoe dan ook, als je behandelend arts op vakantie is, neem dan desnoods contact op met het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. Ik weet trouwens niet hoelang je al Macrogel & Elektrolyten inneemt, maar dergelijke (laxeer)middelen kunnen in bepaalde gevallen ook aanzienlijke klachten/bijwerkingen van het maag-darmkanaal veroorzaken. (bron) Daarnaast kan het een ‘vertekend beeld’ van de ontlasting geven, waarbij bloed in de ontlasting minder gemakkelijk wordt opgemerkt. Al met al denk ik dat het HEEL goed is dat er morgen een echo van de buikorganen wordt gemaakt… Ik ben geen arts, maar een probleem met de alvleesklier zou me bijvoorbeeld niet verbazen. Mocht er niets uit de echoscopie komen, laat dan in ieder geval ook eens je ijzer en ferritine meten en desnoods eens op ontstekingsparameters controleren. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • BM

    20 juli 2015

    Beste Paul, Onder de indruk ben ik van jouw benadering. Mag ik even mijn verhaal doen? Alles is begonnen 2 jaar terug met een burn-out die overging in een depressie. Job kwijtgespeeld, 5 maanden thuis en dan de handschoen terug opgenomen en gestart in een nieuwe job. Alleen liet de stress me al die tijd niet echt los en heb ik het gevoel niet langer meer om te kunnen gaan met ‘professionele’ stress. Tegelijkertijd kamp ik al een ruime tijd met slapeloosheid. Naar bed toe om 23 uur, maar telkens klaarwakker om 3 uur en finito met slapen. Sinds een zestal maanden heb ik nu golven van ernstige maagpijn en keelpijn met uitstraling naar het oor. De hele mikmak doorlopen (bloedafname, gastroscopie, echo, ct-scan). Ik ben zelfs al eens naar de spoedafdeling gegaan omdat ik het niet meer trok. De diagnose gekregen van matige antritis met gastro-oesofageale reflux en verder niets dramatisch. Echter zegt de gastro-enteroloog alsook mijn huisarts tot vervelens toe dat er niets ernstig te benoemen is. Sinds 6 weken volg ik een eet/drinkdiscipline: geen alcohol, geen koolzuurhoudende dranken, geen koffie, geen gefrituurd voedsel, geen chocolade en geen suikers (roken doe ik sowieso niet). Wel om de 3 uur iets eten, veel volkoren, veel water en sloten kruidenthee (kamille, zoethout) en groene thee. Ik sta momenteel onder PANTOMED 40 mg (in de ochtend en in de avond), in de avond SYNGEL (na de maaltijd) en tot slot om te slapen 5mg ZOLPIDEM. Echter ben ik om de 2 weken out omdat ik periodes heb waarin ik dubbel plooi van de maagpijn en moeilijkheden heb om te slikken vanwege de keelpijn. Deze pijn gaat gepaard met transpireren en oorsuizen. Alles tezamen veroorzaken al deze symptomen (zoals de cyclus waarin ik mij nu bevindt…) nog meer stress. Zelf heb ik het gevoel (als de artsen toch beweren dat er niets ernstig is) dat ik in een vicieuze cirkel ben terechtgekomen, dat het niet in de goede richting evolueert en dat ik het op het einde van de rit niet allemaal meer juist heb. Mijn echtgenote verliest ook haar geduld en roept dat het de stress is die mij parten speelt. Ik ben nu in het stadium dat ik het verbijt naar mijn gezin toe. Heb jij raad???

    • Paul

      21 juli 2015

      Beste BM, Als maagklachten en slokdarmklachten aanhouden ondanks gebruik van maagzuurremmers, maagbeschermers en slaapmiddelen, dan is er naar mijn mening geen sprake van zomaar “een matige maagontsteking met oprispingen”. Ben je al getest op de bacterie Helicobacter pylori? En zijn er tijdens de gastroscopie geen maagzweertjes of maagbloedinkjes ontdekt? Wat je zou kunnen doen is een second opinion aanvragen bij een tweede internist/maagspecialist. Daarnaast lijkt het me raadzaam om praktische veranderingen door te voeren… Neem een bed met een verhoogd hoofdeinde en/of verlaagd voeteneinde, waardoor maagsappen minder makkelijk oprispen… Op zich is thee supergezond, ik drink er zelf ook veel van… Maar als je last hebt van maagklachten, kun je beter niet TE veel (thee) drinken. Thee verdunt namelijk de maagsappen, waardoor de maagwand ontvankelijker kan worden voor ontstekingen. Daarnaast bevat thee theïne, tannines, pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) en in bepaalde gevallen zware metalen. De theïne in theeblaadjes maakt onrustig en tannines rover ijzer, waardoor een ijzertekort kan optreden. Zoethoutwortel kent eveneens verscheidene vervelende bijwerkingen. Het zou dus raadzaam kunnen zijn om juist wat MINDER thee te gaan drinken. Aangezien je nog altijd dubbelslaat van de maagpijn en de maagzuurremmers en maagbeschermers dus niets lijken te doen, zou ik sowieso teruggaan naar de huisarts en vragen om vervangende medicamenten. Laat sowieso je ijzergehalte en ferritine eens controleren… En is je bloed daarnaast al eens gecontroleerd op ontstekingsindicatoren (t.a.v. galblaasklachten en/of alvleesklierklachten), vitamine D, vitamine B12, kalium, magnesium en schildklierwaarden? En is er geen sprake van een middenrifbreuk? Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

    • Frank

      23 juli 2015

      Beste BM, Ik herken mij heel goed in uw problemen. Wat ik niet had verwacht was dat Pantomed 40 (1x ’s morgens) de boosdoener was. Deze werd afgebouwd door gedurende 2 weken Pantomed 20 te nemen en dan over te stappen op Zantac 150. Reeds enkele dagen na het stopzetten van de Pantomed 40 voelde ik me al een stuk beter. Vooral minder loom en moe. En de neiging tot depressie was ook ineens weg. Af en toe voel ik mijn maag en dan neem ik een slok Gaviscon dubbel werking of een Paracetamol en dit verhelpt dan snel het zeurende gevoel. Volgende week onderga ik preventief een gastroscopie om na te zien of maagzuur geen problemen veroorzaakt. Verder kan ik ook een grote kop Kamillethee, Muntthee of Venkelthee aanraden om de maag wat te kalmeren als ze ‘ambetant’ gaat doen of gaat boeren. Groeten, Frank

    • Iris

      30 augustus 2015

      Beste BM, Je beschrijft regelmatig druk op de borst en je schrijft dat je sloten kruidenthee waaronder Zoethoutthee drinkt. Weet je dat een teveel aan zoethoutthee hartklachten kan geven? Daarnaast beschrijf je kort je dieet. Klinkt goed… maar wellicht kun je niet tegen (tarwe)gluten en blijf je de pijn houden door de volkorenproducten. Wellicht kun je die proberen te vervangen door eerst 100% speltbrood te proberen. Geeft dit geen verlichting, probeer dan eens glutenvrij brood. Wellicht heb je hier iets aan, succes!

  • Aurélie

    5 juni 2015

    Beste, Alvast hartelijk bedankt voor je uitleg! Ikzelf en mensen in mijn omgeving zeggen dat dit ook niet normaal is. Mijn huisarts zegt steeds dat ik een gevoelige maag heb, en dat ze daardoor steeds geïrriteerd raakt. Maar ik kan soms moeilijk geloven dat er geen echte oplossing bestaat. Ik heb vooral last als ik teveel heb gegeten, dan duurt het soms meer als een halve dag eer ik kan verteren of bij stress. Maar alcohol is bijvoorbeeld echt het ergste. Als ik 2 à 3 glaasjes gedronken heb kan ik soms tot 2 à 3 dagen echt heel ziek zijn. Dit wil zeggen niet meer kunnen rechtstaan, praten eten. Het is dan een onbeschrijfelijke pijn. En wat ik dan ook van medicatie inneem niets helpt! Ik ben van mijn plan om dan toch ergens eens een second opinion te gaan vragen. Nogmaals bedankt!

  • Aurelietje

    29 mei 2015

    Beste, Ik ben 28 jaar en sukkel al langer als 10 jaar met mijn maag. Heb regelmatig hevige maagpijnen die met de jaren erger worden. De pijn is onbeschrijfelijk en kan dan zelfs niet praten. Het lijkt alsof je hele tijd moet overgeven, maar het niet lukt. Ik ga regelmatig naar de huisarts hiervoor en heb al 2 gastroscopieën achter de rug. De laatste keer sprak hij van een chronische maagontsteking. Nu vraag ik mij af of hier echt niets tegen te doen is. Ik heb ook deze klachten als ik bijvoorbeeld 2 glaasjes alcohol drink. Dan kan ik hier 2 dagen nadien heel hevig ziek van zijn, wat me ook niet normaal lijkt… Ik heb een tijdje Nexiam (esomeprazol) genomen, maar ook hiermee had ik nog steeds die klachten.
    Ik ben bijna ten einde raad. Groetjes, Aurelietje

    • Paul

      31 mei 2015

      Beste Aurelie, Een chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis) kan zich doorontwikkelen tot een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie. Ik vind het dan ook heel gek dat je artsen je maag wel hebben onderzocht en dat er zelfs een maagontsteking is vastgesteld, maar dat men niet al te veel lijkt te ondernemen om een passende behandeling te vinden. Had de maagzuurremmer/protonpompremmers esomeprazol echt helemaal geen effect? En weet men waardoor de maagontsteking werd veroorzaakt? Heeft men bijvoorbeeld microscopisch onderzoek of een kweek van je maag uitgevoerd ten aanzien van de Helicobacter pylori-bacterie? Als een maagontsteking en/of maagzweer (ulcus ventriculi) wordt veroorzaakt door Helicobacter pylori-bacteriën wordt deze doorgaans behandeld met (een tweetal verschillende) antibiotica. Persoonlijk zou ik je huisarts erop proberen te wijzen dat je maagklachten nog altijd niet zijn afgenomen en dat je hoopt dat er aanvullend onderzoek kan worden gedaan naar de oorzaak van je maagklachten zodat er naar een doeltreffende behandeling kan worden toegewerkt. Vraag desnoods een second opinion aan bij een andere arts als er niet wordt meegewerkt. Je zou toch mogen verwachten dat er na na 10 jaar maagklachten meer wordt gedaan dan tevergeefs esomeprazol voorschrijven?! Kun je misschien iets meer vertellen over wanneer je maagklachten zich voordoen? Bij het opstaan, na het eten (van specifieke voedingsmiddelen), na bepaalde activiteiten, in stressvolle periodes, et cetera?

  • Jopie

    21 mei 2015

    Ik heb 2,5 week geleden ontzettend de griep gehad; overgeven, koorts, diarree, hoofdpijn… Doordat ik medicijnen gebruik (MTX en Biologials) duurt het bij mij sowieso langer dan bij een “gezond” persoon. Koorts en overgeven is wel weg, maar ik heb zo’n ontzettende pijn in mijn buik. Lig echt wakker van de buikpijn. Inmiddels in het ziekenhuis en zo geweest en alle controles zijn goed, dus echt een nasleep van het virus. Mijn vraag, kun je echt werkelijk zo’n buikpijn krijgen van een darmvirus???

    • Paul

      21 mei 2015

      Beste Jopie, Als er inderdaad sprake was van een VIRALE infectieuze gastro-enteritis van de maag, dunne darm en/of dikke darm (dus veroorzaakt door een virus), kan er inderdaad flinke buikpijn optreden. De vaakst voorkomende virussen die een maag-darminfectie veroorzaken zijn het rotavirus en norovirus… Daarnaast het astrovirus en het enterogene adenovirus… En in zeldzamere gevallen het cytomegalovirus en enterovirus… Deze virussen besmetten voornamelijk de enterocyten (cilindervormige trilhaar-epitheelcellen van de darmvlokken) in het darmepitheel van de dunne darm. Het resultaat hiervan is transsudatie van vocht en zouten in het intestinale lumen, oftewel diarree. Vooral het norovirus infecteert oudere kinderen en volwassenen. Bij virale gastro-enteritis is waterige diarree het vaakst voorkomende symptoom. In veruit de meeste gevallen is een virale infectie van het spijsverteringskanaal binnen enkele weken opgeruimd, maar de nasleep kan inderdaad nog een hele tijd duren. Dit geldt overigens des te meer voor bepaalde vormen van een BACTERIËLE gastro-enteritis. Bacteriën kunnen namelijk giffen/toxines produceren die nog heel lang in het spijsverteringskanaal aanwezig kunnen blijven, zowel binnen de cellen als buiten de cellen… Sommige bacteriesoorten (Vibrio cholerae, Escherichia coli e.a.) hechten zich aan het darmslijmvlies en produceren aldaar enterotoxinen die adenylaat en cyclase stimuleren. Clostridium difficile-toxine heeft een vergelijkbare toxiciteit, vooral als de bacterie VOLGT op overmatig antibioticagebruik. Sommige bacteriën (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens e.a.) worden opgenomen met besmet voedsel en produceren een exotoxine die resulteert in een vorm van gastro-enteritis ZONDER bacteriële infectie. Andere bacteriën (Shigella, Salmonella, Campylobacter, bepaalde subtypen E. coli e.a.) dringen het slijmvlies van de dunne of dikke darm binnen, waar ze microscopisch kleine zweertjes en bloedinkjes teweegbrengen. Salmonella en Campylobacter zijn de meest voorkomende bacteriële oorzaken van gastro-enteritis. Zulke bacteriële toxines veroorzaken al met al acute misselijkheid, braken, diarree (al dan niet met WBCs, RBC’s en grof bloed) en buikpijn. Kortom: buikgriep oftewel voedselvergiftiging. In sommige gevallen van bacteriële gastro-enteritis zijn antibiotica vereist, maar een antibioticum kan buikklachten juist ook verergeren omdat het de darmflora uitroeit. Hoe dan ook: als je herstellende bent van een virusinfectie van het maag-darmkanaal is (krampende) buikpijn niet ongewoon. Overigens kan er naast maagpijn/maagkramp (hoge buikpijn) dus ook sprake zijn van darmpijn/darmkramp (lage buikpijn). Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Jopie

      21 mei 2015

      Super bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik begon serieus een beetje aan mezelf te twijfelen. Kon echt niet slapen v/d pijn in maag/darmen en dan denk je, kom op, ’t is al twee weken geleden. Maar lees nu dat dat nog makkelijk kan. Helemaal omdat mijn darmen nu nog niet rustig zijn en ik nog snel diarree heb.

    • ben de jong

      8 december 2016

      beste jopie het zou ook kunnen komen van de biologicals

  • Marloes

    7 maart 2015

    Hallo, Al een aantal jaar heb ik wanneer ik na het eten (lunch of avondeten) even ga liggen hevige buikpijn bij het opstaan. Ik loop dan krom van de pijn. Zelf heb ik ontdekt dat wanneer ik weer terug ga liggen de pijn weer weggaat. Maar goed, dit is niet handig. Weet iemand waar deze kwaal vandaan komt of kent iemand iemand met ook deze verschijnselen?

    • Paul

      9 maart 2015

      Beste Marloes, Zijn de klachten erger na relatief vet eten? Dit zou bijvoorbeeld met een vastzittende galsteen te maken kunnen hebben. Komt de pijn plotseling aavalsgewijs opzetten? In geval van galstenen, treedt namelijk maar al te vaak koliekpijn op. Overigens is buikpijn lastig te plaatsen en op waarde te schatten zonder op de hoogte te zijn van de aard en exacte locatie van de pijn… Is de pijn wel echt afkomstig van rond je maag of wellicht meer richting lever of alvleesklier? Of bevindt de pijnhaard zich veel lager, nabij de darmen? En de hoedanigheid van de (maag)pijn: voelt ‘ie stekend, klemmend, brandend, bonkend, schrijnend, drukkend? Ik ben benieuwd… Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Kim

    22 februari 2015

    Deze tips zijn erg nuttig, dank daarvoor! Maagpijn kan ook worden verminderd met domperidon, dit is helaas wel alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek tegenwoordig. Ik heb nu ongeveer een halfjaar stevige maagpijn, een steek in de maag die heel de dag zeurt en uiteindelijk minimaal 1x per dag hevig versterkt. Iemand een idee wat het zou kunnen zijn? Glucose-allergie of lactose-allergie is het niet… Een andere oorzaak kunnen wij niet vinden. Erg vervelend dus…

    • Paul

      24 februari 2015

      Hallo Kim, Dankjewel voor je berichtje! Over het algemeen komen voedselallergieën, voeingsintoleranties en malabsorpties/opnamestoornissen veeleer tot uiting in de darmen dan in de maag: lage buikpijn, darmkramp, afwijkend ontlastingspatroon, PDS-klachten, bloed bij ontlasting etc. Maagklachten en problemen nabij de maag hebben over het algemeen juist vaker te maken met overmatige maagzuurproductie, oprispingen, refluxklachten, maagzweren, breuken in het middenrif, et cetera. Of met problemen van de galblaas, alvleesklier of lever. Steken in de maag die de hele dag zeuren zouden bijvoorbeeld kunnen duiden op een vastzittende en ontstekingen/infecties veroorzakende galsteen… of met een maagzweertje. Ik ben overigens GEEN arts en probeer dan ook uitsluitend met je mee te denken. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Loes

    5 november 2014

    Heb sinds 2 weken heel erge diepliggende krampen in maag, longstreek, bovenrug en borst. Weet niet waar het vandaan komt, alles goed met bloed, dokter geeft nu een aderonderzoek, maar ik kan er niet van slapen. Wil graag boeren, maar weet niet wat ik dan moet nemen.

    • Paul

      6 november 2014

      Waarop is je bloed onderzocht? Alleen op gebreken qua vitamines en mineralen of ook op ontstekingsindicatoren c.q. ontstekingsparameters? Zo ja, wat waren de precieze bloedwaarden? Een ontsteking door een vastzittende galsteen of niersteen kan bijvoorbeeld dit soort klachten teweegbrengen… afhankelijk van de omvang, samenstelling en locatie van de steen, kan ‘ie worden gezien op een scan of foto. Als ‘ie ontstekingen veroorzaakt, zijn er bovendien ook verhoogde ontstekingswaarden zichtbaar in je bloed, althans, meestal. Klachten van galblaas, alvleesklier of lever worden door patiënten in ieder geval maar al te vaak voor maagklachten aangezien. Heeft je huisarts gevoeld waar de pijn zich precies bevindt?

  • ann

    19 oktober 2014

    Onze zoon van 15 heeft nu al een dikke 20 maand last van zijn maag. Eerst dachten ze aan spastische darmen, dan was het psychosomatisch maar nu blijkt dat hij wel degelijk last heeft van reflux. Omeprazol en Pantomed hielpen niet. Nu Zantac en een spier-ontspanner voor ’s nachts om de sluitspier wat tot rust te brengen. Hij gaat bijna niet meer naar school. Slaapt niet of slecht. Wil overdag niks anders meer doen dan pc omdat dat het enigste is wat hem nog afleidt van de pijn. Ben ten einde raad. Kan zijn maag echt zo’n zeer doen dat hij niet meer in staat is om nog iets te doen?

    • Judith

      23 november 2014

      Ja, dat kan zeker. Ik lig vandaag al bijna de hele dag in bed, heb sinds 4 dagen maagpijn, veel lucht in mijn maag, oprispingen en ben er letterlijk extra moe van. ’s Nachts kan ik vaak en lang wakker zijn van de misselijkheid en/of pijn. Ik was net een halve maand van de Omeprazol af, maar ben maar weer begonnen. Heb al elf jaar maagklachten nu, waarvan zo’n zeven jaar ernstig (gewichtsverlies door veelvuldig braken). Soms ben ik nergens toe in staat, erg lastig als het leven toch gewoon door moet gaan.

    • Paul

      25 november 2014

      Beste Ann, Chronische maagklachten kunnen inderdaad je leven beheersen. Wel raar dat de maagpijn in eerste instantie werd aangezien voor pijn afkomstig van de darmen… Hoe heeft men vastgesteld dat er sprake is van refluxklachten? Als maagzuurremmers niet werken, zou je verwachten dat er (ook) een ander probleem speelt… Helpt de maagspierontspanner wel, of ook niet? En is er al eens bloed afgenomen om te controleren op ontstekingswaarden? Wellicht is er meer aan de hand, bijvoorbeeld een ontsteking van galblaas, alvleesklier, maag, long, lever of darm… Ik ben überhaupt GEEN arts en beweer dan ook geenszins DAT er iets dergelijks speelt, maar het lijkt me raadzaam om zulke aandoeningen in ieder geval te laten uitsluiten. Laat a.u.b. nog even weten als er nieuws is over de (veronderstelde) maagpijn van je zoon. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Marith

      30 januari 2015

      Hoihoi, Ik heb ook heel lang deze maagklachten gehad, waarschijnlijk vanwege stress of wat dan ook. Mijn tip, bij mij helpt het altijd, water koken en proberen zo heet mogelijk het water op te drinken. Bij mij vermindert heet water de maagpijn vrijwel meteen, vooral als ik dan even rustig ga liggen. Succes ik hoop dat het werkt!

  • toos

    18 maart 2014

    Ik heb nu al 12 jaar heel veel maagpijn en gebruik pijnpleisters, maar echt helpen doen ze niet. Het enige wat wel helpt is ijs- en ijskoud water drinken. Door dat ijswater wordt de brand binnenin je geblust. En dan paracetamol 1000 mg zetpillen.

    • Paul

      20 maart 2015

      Dit klinkt als een maagzuurprobleem… misschien overtollige maagzuurproductie, wellicht zelfs met een maagzweertje tot gevolg? Heb je al eens een maagzuurremmer van je huisarts voorgeschreven gekregen? En zo ja, hielp dit?

  • anro

    11 maart 2014

    Bij van die hevige maagkrampen, welke naar je rug en borst trekken en heel erg veel pijn doen, helpt bij mij domperidon. Als ik dit een aantal dagen slik, zijn de maagproblemen daarna verdwenen.

  • sander

    21 februari 2014

    Beste, Sinds geringe tijd heb ik ’s nachts hevige last van mijn maag. Dan heb ik stekende pijn net onder mijn borstbeen en niets helpt. Zitten lijkt de beste positie. Ik moet niet braken of naar het toilet dus ik vraag me af wat dit is. Soms gaat de pijn door naar mijn rug. Dit is nu al een week zo en ik vraag me af wat ik hieraan kan doen. De laatste 2 dagen eet ik bijna niets meer maar de pijn gaat niet voorbij. Wat kan ik hieraan doen?

    • Paul

      22 februari 2014

      Weet je zeker dat er sprake is van maaggerelateerde pijn en dat de pijn niet afkomstig is van buiten je maag? Pijn nabij het borstbeen kan namelijk allerlei oorzaken hebben. Wordt de (veronderstelde) maagpijn erger na het eten?

  • Lio

    19 februari 2014

    Ik heb al 5 dagen op een rij ’s nachts hevige maagpijn (meestal rond 5 – 6 uur), een echt stekende en bijna ondraaglijke pijn. Als ik rechtop zit helpt dit meestal na een klein uurtje. Kan dit al een maagzweer zijn of is dit gewoon een symptoom van ontsteking van het slijmvlies?

  • pleun

    12 januari 2014

    Pfff… Die pijn is niet te doen! Ik heb vaak, als ik net te laat gegeten heb of als ik op de bank in slaap val, en ik word vervolgens geroepen voor ’t eten, dat ik dan al snel een enorme pijn in m’n boven buik voel opkomen. Als ik zit of sta wordt ’t steeds erger, onverdraaglijk zelfs. En als ik ga liggen zakt ’t. Heeft er iemand een idee wat dit zou kunnen zijn? Want elke keer gaan liggen als ik deze pijn krijg kan niet…

    • Paul

      12 januari 2014

      ’t Zou een galprobleem kunnen zijn (bijvoorbeeld galblaasontsteking, verstopte galweg, galweg-infectie of vastzittende galsteen), maar voor enige zekerheid zul je echt even een arts moeten raadplegen. Sterkte & groeten, Paul

    • patricia

      26 mei 2014

      Ik zou door een allergoloog laten checken of je een tarwe-allergie hebt door middel van ’n huidtest. Dat bleek bij mij het geval. Ook hevige maagpijn steeds gehad, welke nu weg is. Glutenvrij dieet!

  • Rowena

    2 december 2013

    Ook ik heb sinds een week of 2 ’s nachts behoorlijke maagpijn; zo erg dat ik er wakker van word. In de loop van de avond voel ik het vaak al heel lichtjes opkomen. Ook krijg ik dan last van mijn rug. Ik heb een zoontje van 6 weken die het liefst bij mij op mijn buik slaapt, dus moet hem ooit echt in zijn eigen bed leggen, waardoor hij begint te huilen. Maar ik kan hem dan echt niet bij mij laten liggen door de pijn! Ik moet dan meestal ook naar het toilet als ik last heb. Ik heb dan gewone ontlasting en de pijn wordt daarna niet minder. Na het innemen van 1 paracetamol neemt het wel iets af. Overdag heb ik er geen last van.

    • Paul

      2 december 2013

      Beste Rowena (en lotgenoten), De maagklachten die veelal worden omschreven hoeven niet per se te maken hebben met de maag zelf (maagklep, maagzweer, maagontsteking, reflux e.a.). In geval van opborrelend maagzuur (reflux) en zuurbranden is dit doorgaans wel het geval. Dan kan een maagzuurremmer (in overleg met je huisarts!) soms al uitkomst bieden. Maar wat sommigen beschrijven lijkt veeleer op lage buikpijn; maagpijn uit zich veelal hoger. Dus ga niet blindelings van je maag uit, maar sta ook eens stil bij darmklachten, galklachten, koliekpijn en/of stenen. Wellicht de moeite waard om deze artikels te lezen, maar veel belangrijker nog: maak een afspraak met je huisarts als je je zorgen maakt of als je klachten langdurig aanhouden. En probeer je verhaal vooraf al zo goed mogelijk en in detail op papier te zetten zodat je een totaalbeeld voor je arts kan schetsen. Heel veel stekte allemaal! Groeten, Paul

  • Sanne

    30 september 2013

    Hoi, Ik heb af en toe (zo’n 2x per week) een hele zeurende, stekende pijn precies onder mijn borstbeen. Dit houdt dan een paar uur aan en een andere houding aannemen helpt niet. Het doet verschrikkelijk veel pijn. Is dit een teken van maagpijn en wat kan ik ertegen doen?

  • petra

    9 september 2013

    Hallo, Ik heb al zeker 25 jaar maagklachten de laatste 6 jaar Nexium gebruikt, maar die vergoeden ze niet mee. Nu esomeprazol en ik heb dagelijks klachten. Het enige wat me een beetje helpt is een blikje cola in een keer opdrinken, dan zakken de klachten weer even.

    • van gerven

      15 september 2013

      Ga naar een goede dokter.

    • polo

      7 oktober 2014

      Hallo allemaal. De oude methoden om problemen van maag, darmen opsteken, onbekend buik / rugpijn en nog tientallen klachten is simpel te verhelpen. Ga naar de biologische winkel in jou beurt en koop biologische honing. Elke na zit een druppel honing op je navel en binnen een maand zie je wat voor wonder dat methode heeft.

  • tina

    21 augustus 2013

    Heb al weer een paar dagen last van maagpijn, heb veel alcohol gedronken en geblowd, maar nu al 15 maanden niet meer gedronken. Heb ervoor in het ziekenhuis gelegen; had een alvleesklierontsteking. De pijn die ik nu heb, zit bij m’n borstbeen en maagstreek. Niet te houden! Heb ook al 40 mg omeprazol, eerst 20 nu 40. Helpt ook niet… Straks naar de dokter; hoop dat het overgaat. Gr. Tina

    • van gerven

      15 september 2013

      Drink aardappelsap! Werkt uitstekend bij maagklachten zoals maagpijn en oprispingen…

  • SF Senior

    3 augustus 2013

    Zo beroerd van de maagpijn; echt chagrijnig word ik ervan. Ga nu honing proberen, want de medicijnen helpen niet.

    • Henk

      2 september 2014

      Heb gemerkt dat veel mensen last van hun maag hebben, Ik heb pas een maag- en darmonderzoek gehad. Bleek dat ik een flinke darmontsteking had, dus ook last van de maag. Zou toch een onderzoek aanvragen omdat er ook poliepen in je darm en maag kunnen schuilen. Poliepen uiten zich na 2 of 3 jaar tot kanker. Ik krijg nu ook elke jaar een onderzoek. Beter te vroeg of te laat. Succes allemaal!

  • Sven

    10 maart 2013

    Ik loop nu al bijna 4 jaar met maagklachten. Eerst dachten ze dat het de helicobacter bacterie was, dus heb ik een week lang antibiotica geslikt. Dit heeft helaas nies geholpen. Toen toch maar een gastroscopie en ook daarmee jammer genoeg niks kunnen vinden. Ik slik nu Esomeprazol, maar dat onderdrukt de pijn alleen en het gaat niet over. Ik begin nu echt wanhopig te worden, want ik wil er zo graag vanaf… Maar ik weet gewoon niet waar het vandaan komt!

    • Paul

      11 maart 2013

      Beste Sven, Hoe zijn de doktoren bij een helicobacter-besmetting gekomen? Hebben ze deze bacterie daadwerkelijk gevonden of was het een (al dan niet onderbouwde) gok? Als de gastroscopie niks heeft opgeleverd, kun je altijd voor een second opinion gaan. Als je al zo lang met maagklachten te kampen hebt, moet er toch wel iets aan de hand zijn. Misschien toch een ontsteking, zweer, bloeding of kleine perforatie? Heb je misschien bloed bij de ontlasting of andere merkwaardigheden? Ik hoop dat er snel verbetering plaatsvindt in je gezondheidssituatie. Beterschap, sterkte & groeten, Paul

    • l.v.s.

      21 oktober 2013

      Ik heb ook maanden last van mijn maag gehad en diverse middelen geprobeerd: Omeprazol, Gaviscon, Pantoprazol, allemaal zonder resultaat. Ik ben naar een orthomanueel arts geweest, waar ik ook voor nekklachten onder behandeling ben geweest. Er bleek een borstwervel fout te staan, waardoor deze een verkeerd signaal doorgaf en maagklachten veroorzaakte. Na correctie van de wervel geen last meer. Misschien een tip voor anderen die ook zo lopen te tobben.

  • Wendy

    24 februari 2013

    Ik heb al jaren last van mijn maag en darmen. Diverse onderzoeken voor gehad en diverse medicatie. Niks hielp echt. Totdat ik een grootmoeders recept vond: HONING! Als ik nu weer maagklachten heb, neem ik een paar maal daags een lepel honing. Heeft me zelfs van een maagzweer af geholpen.

  • Kees

    9 juni 2012

    Goed artikel, neem ik mee naar de arts morgen.

    • Paul

      10 juni 2012

      Dankjewel voor je aardige berichtje!

  • Naomi

    28 april 2012

    Ik loop al langer met maagpijn (lees jaren). Eerst was het ’s nachts bij plat liggen, dus kussens erbij. Vaak had het te maken met eten wat gekruid en/of vet was. De laatste maanden is het eigenlijk na alles wat ik eet. Vandaar dat ik op deze site naar mogelijke oplossingen zoek. Ik: Rennie Duo, dat helpt niet voldoende, dus ga beginnen met Antagel. Bedankt voor de tips. Wordt honing en/of zuiveringszout na de maaltijd gebruikt? Is Losecosan verkrijgbaar bij apotheek? wie heeft ervaring met shakes i.p.v. maaltijden?

    • Nancy Navarro

      25 augustus 2014

      Ik heb al maanden maagpijn, geen medicijn heeft me geholpen, via een vriendin heb ik een goede advies gekregen: karnemelk! Zo om 3 uur ’s nacht als ik waker word door de maagpijn drink ik een glas karnemelk, zo kan ik lekker verder slapen, en bicarbonaat met citroen 2x dag is prima ook…

  • richard

    4 januari 2012

    voor alle duidelijkheid ik neem elke morgen een losecosan tabletje( 1 per dag)
    en 1 uur na een maaltijd 2 rennie duo,s tot de klachten verdwenen zijn natuurlijk want ik
    hoop dat het dan weg is.

  • richard

    4 januari 2012

    Ik heb het gevonden! Voor de acute maagpijn Rennie Duo, werkt uitstekend en direct (bij mij althans). En voor langdurige werking Losecosan… Ik had verschrikkelijke maagpijn en dat zal ongetwijfeld ook liggen aan mijn jarenlange alcoholgebruik (misbruik). Ik kon zelfs niet slapen van de maagpijn! En inderdaad continu maagzuur wat je slokdarm inloopt, zeker als je in bed ligt! Ik had zo’n pijn (in de borststreek) dat ik werkelijk dacht dat het mijn hart was (hartproblemen in de familie). Ik voel me nu een stuk beter en blijf het gebruiken! Goedkoop is het helaas niet, 7 tabletjes Losecosan voor 7,95 euro. En Rennie Duo, 18 tabletjes voor 4,95 euro. Maar ja, hevige/chronische maagpijn is verschrikkelijk, dus dat moet dan maar!

  • richard

    1 januari 2012

    Wat ook goed helpt tegen maagpijn is zuiveringszout. Een theelepeltje opgelost in een glas water. Merk Gimborn van Chefaro, zo bij de drogist te koop. Is een beetje vergeten de laatste tijd.

    • monika metz

      31 maart 2015

      Wat een goeie tip, maagzout, deze ga ik halen! Kreeg zulk zuiveringszout inderdaad vroeger weleens van m’n vader (is zelfs in mijn hoofd in de vergeethoek blijven hangen), maar met deze aanhoudende pijnlijke maagklachten ga ik ECHT maagzout halen… Om te proberen, want veel geld voor dure medicijnen heb ik niet.

  • Erica

    28 november 2011

    Ik heb een erg “gevoelige maag” en erg vaak last van aspecifieke maagpijn en maagkramp zonder reflux. Deze pijn is blijkbaar de vaakst voorkomende vorm van maagpijn. De pijn duurt bij mij meestal niet langer dan 2 dagen. Op internet zie ik dat aspecifieke maagpijn wordt veroorzaakt door: • Te veel eten; • Sterk gekruid eten; • Schrokken (te snel eten); • Voedselvergiftiging (bedorven eten); • Stapeling van maaggassen; • Ongezond eten (vet, suiker, alcohol etc.); • Voedselallergie & voedselintolerantie’ • Sterke emoties (woede, nervositeit, angst e.a.); • Medicijnen (ibuprofen e.a.); • Overgewicht; • Roken; • Stress… Ik heb wel stress, maar rook niet, eet heel gezond en bedachtzaam, en sport vaak. Is het dan verstandig om direct een allergietest te ondergaan of is dat ietwat voorbarig?

  • Mat Bastian

    7 oktober 2011

    Heb ook al maanden klachten en diverse onderzoeken gehad. Tot nu toe is een maagontsteking geconstateerd, maar de medicatie helpt niet. Mijn pijn ontstaat snachts, word er wakker van en moet om weer te kunnen inslapen 1 Zaldiar tablet nemen. (Is het enige wat iets helpt) Dit tot soms 2x toe in een nacht. ‘sMorgens is het rustig, maar als ik ‘smiddags of ‘savonds 5 minuten indut, wordt ik wakker met hevige pijn. Dus telkens brengt slaap me de pijn. Heeft iemand hier soms ervaring mee?

    • richard

      4 januari 2012

      Mat, lees mijn zojuist toegevoegde reactie. Losecosan (maagsapresistente Omeprazol) voor een langdurige werking en Rennie Duo voor acute maagpijn. Ik had behoorlijke maagpijn mag ik wel zeggen en presto het werkt!

  • Pieter Thooben

    2 september 2011

    Erg overzichtelijk dit! Ik print het uit en neem het morgen mee naar mijn huisarts. Heb morgen nl. een afspraak. Heb al maanden last van behoorlijk heftige en stekende maagpijn die na een paar uur zakt en na een paar dagen weer terugkeert. Echt enorm irritant.

  • Maagzuur

    26 maart 2011

    Goed artikel! Een eetlepeltje honing werkt voor mij persoonlijk het beste tegen maagzuur. Vermindert de maagklachten enorm! Wat ook kan helpen is gember, het heeft een vieze smaak, maar werkt super!

  • Henk

    4 augustus 2010

    Eeeh…. In het artikel staat dat ibuprofen kan werken bij maagpijn. Ik zou er vooral neerzetten dat ibuprofen vooral maagklachten kan veroorzaken en dus beter gemeden kan worden als er al sprake is van maagklachten. Lekker betrouwbaar, lekker veilig.

    • Caroline

      4 augustus 2011

      Vooral ibuprofen staat erom bekend dat het maagklachten kan veroorzaken. Beter lezen!!!

    • Elly

      22 augustus 2013

      Goedenavond Henk, Er staat het volgende in het stukje: ‘Vooral ibuprofen staat erom bekend dat het maagklachten kan veroorzaken’. Er staat dus niet dat ibuprofen kan werken bij maagpijn.

    • van gerven

      15 september 2013

      Juist, ibuprofen veroorzaakt maagklachten. Elke huisarts zou hiervan op de hoogte moeten zijn.

  • FoXZuni

    30 december 2009

    Waarom zijn de ribbeltjes in mijn nagels zo goed zichtbaar en bij een ander lijkt de nagel zo glad…

  • FoXZuni

    30 december 2009

    Waarom lees ik dat refluxklachten op den duur voor de slokdarm niet goed zijn , door het zuur natuurlijk en dat je er zelfs slokdarmkanker van kan krijgen…gebeurt het nu wel of niet vaak dat na jaren maagzuur zonder medicatie je slokdarm eraan gaat???

    • Paul

      5 januari 2010

      Beste FoxZuni, Af en toe een reflux (oprisping met brandend maagzuur) kan in principe geen kwaad. Heb je er langdurig en veelvuldig last van, dan is dat natuurlijk een ander verhaal. In dat geval zul je waarschijnlijk ook geneigd zijn om naar de dokter te stappen en hem/haar om de hoognodige medicatie en/of behandeling te vragen. Een aanhoudende, chronische en onbehandelde (ernstige) reflux kan namelijk problemen opleveren met slapen, groeien en eten en op de langere termijn inderdaad schade aanrichten aan -en ontstekingen veroorzaken in- de (slijmvliezen van de) slokdarm.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.