Je huidskleur c.q. huidtint is een goed uitgangspunt om de juiste make-up-kleur te selecteren. Er zijn velerlei verschillende huidskleuren. Zo onderscheiden we met name de donkere, gele, lichte, rode, rossige en getinte huidskleur.

Het is echter vrij lastig om te bepalen welke huidskleur je nou eigenlijk hebt. Hoe jouw huidskleur precies omschreven wordt doet er ook eigenlijk niet zoveel toe. Het is vooral belangrijk om te weten of je een koele of warme huidskleur hebt. Hierbij de nodige info om je make-up kleur toe te spitsen en af te stemmen op je huidtint…

Koele huidskleur versus warme huidskleur

Je kunt op verschillende manieren bepalen of je een koele of warme huidskleur hebt. Een goede en makkelijke manier is kijken of je huidskleur beter past bij wit of bij crème. Probeer bijvoorbeeld het volgende:

1. Vergelijken wit met crème

Doe eerst een wit kledingstuk aan en vervolgens een off-white oftewel crème kledingstuk. Probeer van beide kledingstukken een soortgelijk (simpel!) model aan te trekken zodat je niet wordt afgeleid door de vorm van het kledingstuk, maar enkel op de kleur let.

2. Kijk kritisch & vraag om advies

Bekijk jezelf in beide outfits kritisch in de spiegel en bepaal welke kleur (wit of crème) je beter staat. Vraag eventueel advies aan vriendinnen of winkelpersoneel indien je het niet zeker weet.

3. Wit = koel / crème = warm

Als het witte kledingstuk je beter staat, dan heb je waarschijnlijk een ‘koele’ huidskleur. Als het crème kledingstuk je beter staat, dan heb je waarschijnlijk een ‘warme’ huidskleur.

Een andere manier om je huidskleur te bepalen is kijken welke sieraden je beter staan: zilveren of gouden. Zilver ziet er goed uit op een koele huidskleur, goud werkt beter voor een warmere huidskleur. Nog een methode is om de aderen in je onderarm te bestuderen. Indien deze er blauwig uitzien heb je een koele huidskleur, als ze er groenig uitzien heb je een warme huidskleur.

De beste make-up-kleuren voor een koele huidskleur

Onderstaande kleuren zijn geschikt voor iemand met een koele huidskleur

Indien je een koele huidskleur hebt, kun je waarschijnlijk ook prima zwarte make-up dragen.

1. Oogschaduw voor een koele huidtint

Bij een koele huidskleur staan de volgende kleuren oogschaduw waarschijnlijk het beste:

 • Wit
 • Zilver
 • Blauw
 • Paars
 • Donkergroen
 • Grijs

2. Foundation voor een koele huidtint

De basiskleur van je foundation moet roze zijn indien je een koele huidskleur hebt.

3. Voorbeelden beroemdheden met een koele huidskleur
De volgende celebrities hebben een koele huidskleur. Je kunt hen dus als voorbeeld gebruiken: Elizabeth Taylor, Cher, Oprah Winfrey, Elizabeth Hurley, Gloria Estefan, Cindy Crawford, Winona Ryder, Sophia Loren, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Meg Ryan, Vanessa Williams, Courtney Cox, Elizabeth Taylor, Demi Moore en Cameron Diaz.

De beste make up kleuren voor een warme huidskleur

Hieronder vind je de kleuren die geschikt zijn voor een warme huidskleur

1. Oogschaduw voor een warme huidtint

Indien je een warme huidskleur hebt staan de volgende kleuren oogschaduw je waarschijnlijk goed:

 • Brons
 • Crème
 • Lichtbruin
 • Rood
 • Rozerood
 • Zachtgroen

2. Foundation voor een warme huidskleur

De kleur geel zou de basis van je foundation moeten vormen indien je een warme huidskleur hebt.

3. Voorbeelden van beroemdheden met een warme huidtint

De volgende celebrities hebben ook een warme huidskleur: Beyoncé, Nicole Kidman, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Fergie en Jennifer Lopez.

De beste kleur make-up kiezen: 4 kleuradviezen

De kleur van make-up is van groot belang voor je totale look. Zo kun je door het kiezen van de juiste kleur make-up je gezicht prachtig opmaken, maar je kunt het ook helemaal verpesten door kleuren make-up te gebruiken die helemaal niet bij je huid passen.

Maar hoe kies je eigenlijk de juiste kleur make-up voor jouw huid en uiterlijk? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten merken en kleuren make-up dat die keuze helemaal niet meer zo simpel is. Veel mensen kunnen dan ook wel wat kleuradvies voor make-up gebruiken. Daarom hierbij een aantal tips om de juiste kleur make-up te kiezen…

1. Kopieer de kleur make-up van een celebrity af die op je lijkt

Sterren dragen doorgaans de perfecte kleur make-up en zien er geweldig uit. Een goede reden dus om daar een voorbeeld aan te nemen. Celebrities krijgen vaak hulp van make-up specialisten om de perfecte look te creëren. Mocht je niet direct geld hebben voor professioneel kleuradvies of om zelf een make-up specialist in te schakelen?

Dan is een goed alternatief om eens te zoeken naar afbeeldingen van een ster die qua haarkleur, oogkleur, en vooral ook qua huidskleur veel op jou lijkt. Kijk eens goed hoe haar make-up is gedaan, want daar kun je veel van leren! Welke kleuren make-up gebruikt ze? Draagt ze veel of weinig make-up? En waar liggen de accenten?

2. Probeer verschillende kleuren make-up

Het klinkt misschien simpel, maar probeer gewoon een aantal kleuren make-up om te kijken wat het beste staat. Neem nadat je een bepaalde kleur make-up hebt opgedaan steeds een foto en vergelijk de verschillende foto’s met elkaar. Je zal merken dat je dan goed kan zien wat wel en niet staat.

Je kunt natuurlijk ook een gezellig avondje met vriendinnen organiseren en elkaar helpen de juiste kleuren te selecteren. Tip: bij de drogist verkopen ze vaak goedkope make-up setjes met een aantal verschillende kleuren. Koop een paar van die setjes om verschillende kleuren make-up te proberen… En schaf pas duurdere make-up aan als je precies weet welke kleur je het beste staat.

3. Professioneel kleuradvies

Door je gezicht met de juiste kleuren op te maken, kun je een geweldig effect creëren. Het is daarom zeker de moeite waard om eens een professioneel kleuradvies te vragen. Je kunt een algemeen kleuradvies vragen, maar ook een specifiek make-up kleuradvies. Veel schoonheidsspecialisten en sommige kappers bieden een kleuradvies aan. De prijs hiervan varieert sterk per adviseur en is afhankelijk van waar je precies advies over wilt.

Indien je enkel een algemeen make-up kleuradvies wil, dan ben je voor enkele tientallen euro’s vaak al klaar. Sommige schoonheidsspecialisten bieden zelsf een gratis make-up kleuradvies aan in combinatie met een behandeling. Nog een tip als je budget beperkt is… Ga op een wat minder druk tijdstip naar een parfumerie (denk aan ICI Paris XL, DA, Douglas of V&D) en vraag daar om advies.

4. De juiste kleur make-up voor je huidskleur

Je huidskleur is een zeer bepalende factor voor het kiezen van de juiste kleur make-up. Wil je meer weten over de verschillende huidskleuren, wat jouw huidskleur is en welke kleuren make-up daarbij passen? Lees dan het artikel make up kleur versus huidskleur.

Make-up voor een smaller gezicht

smaller-gezichtMake-up heeft in meerdere opzichten een esthetische functie. Het maakt je gezicht niet alleen mooier van kleur, maar ook van vorm… Tenminste, als je het op de juiste manier weet te gebruiken. Als je je gezicht aan de ronde kant vindt, dan kunnen bepaalde highlights je gezicht dunner en smaller doen lijken. Met make-up kun je ook de aandacht verleggen van de gezichtscontouren naar bijvoorbeeld je ogen en/of lippen. Make-up kan dus worden gebruikt om de illusie van een smaller gezicht te wekken.

Make-up voor smal gezicht: highlights

Highlight en lowlights zijn kleuren die qua intensiteit afwijken van de basiskleur. Zo kun je highlights en lowlights in je haar hebben. Bijvoorbeeld donkerblond haar met lichtblonde plukken (highlights) of lichtblond haar met donkerblonde plukken (lowlights). Highlighting kan ook worden toegepast in je make-up. Je kunt er bepaalde aspecten van je gezicht mee accentueren of verfijnen. Je gaat als volgt te werk:

 • Neem een middelgroot make-upborsteltje en doe er gezichtspoeder of bronzer op.
 • Veeg met het borsteltje over je gezichtsbeenderen; de onderkant van je kaaklijn, je neusbeen en je jukbeenderen.

Smaller gezicht dankzij opvallende ogen & lippen

Een andere manier om de illusie van een smaller gezicht te wekken is de aandacht van je gezichtscontouren afleiden. Wanneer je je lippen en ogen laat opvallen met make-up, wordt de aandacht naar het midden getrokken, en vallen je ronde contouren veel minder op. Enkele tips hiervoor:

 • Gebruik oogschaduw, eyeliner en mascara om de aandacht van je wangen af te leiden.
 • Maak je ogen groter en opvallender door eyeliner te gebruiken in je ooghoeken.
 • Creëer langere wimpers door mascara met een toegevoegde primer te gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je ogen méér opvallen dan je lippen.
 • Gebruik niet te veel lipstick en gebruik een goede lipliner in een huidtint (neutraal beige of roze).
 • Gebruik een beetje lipgloss op het midden van je onderlip voor vollere lippen.

Ogen groter laten lijken: 5 make-up tips

Grote ogen zijn een schitterende blikvanger en doen je gezicht (letterlijk) stralen. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat vrouwelijke celebrities vaak enorme ogen hebben die hun gezicht nog mooier maken? Je zou bijna denken dat iedere ster gewoon toevallig geboren wordt met enorm grote ogen, maar niets is minder waar. Bekijk maar eens een paar “voor & na” foto’s van sterren met en zonder make-up, en het zal je direct opvallen dat hun ogen zonder make-up opeens aanzienlijk kleiner lijken. De verklaring is simpel, er zijn namelijk tal van make up tips & trucs om je ogen groter te laten lijken. Hieronder vind je de 5 beste make-up tips voor grote ogen!

1. Witte oogschaduw = onmisbaar voor grote ogen

Het gebruik van witte oogschaduw is een eeuwenoud make-up geheim. Je denkt waarschijnlijk niet spontaan aan de kleur wit om je ogen mee op te maken, maar witte oogschaduw hoort absoluut thuis in dit rijtje met make up tips voor grote ogen. Doe een beetje witte oogschaduw aan de binnenkant van je oogleden (bij je traanbuisjes in de buurt) en je zult merken dat je ogen lichter, witter en stralender lijken. Als je goed naar foto’s van celebrities kijkt, dan zul je zien dat ze vrijwel altijd wat witte, glimmende oogschaduw dragen. Je kunt overigens ook een wit koolpotlood gebruiken (zowel boven als onder je oog) en dit met een kwastje een beetje uitsmeren voor grotere ogen.

2. Gebruik een wimperkrultang

Tip 2 m.b.t. make up voor grote ogen is het gebruik van een wimperkrultang. Als je van nature niet gezegend bent met lange, krullende wimpers, dan kan een wimperkrultang uitkomst bieden. Door je wimpers te krullen en er vervolgens een laagje mascara op te doen, lijken je ogen veel meer open te staan… Met als gevolg dat je ogen een stuk groter lijken. Het gebruik van een wimperkrultang is even wennen, maar uiteindelijk heel eenvoudig en het kan een enorm verschil maken als je je ogen groter wilt laten lijken.

3. Onderste wimperrand: wel of geen make-up?

Maar hoe zit het dan met de wimpers die zich net onder je oog bevinden? De meningen zijn verdeeld over het effect van het gebruik van mascara op je onderste wimpers. Veel visagisten zijn van mening dat je maar beter geen mascara aan kunt brengen op je onderste wippers, omdat je ogen daardoor juist kleiner lijken. Toch zijn er ook visagisten die juist wel een laagje mascara en oogpotlood gebruiken onder het oog om een groter effect te creëren. Of deze make up tip wel of niet helpt voor grotere ogen, is dan ook afhankelijk van de vorm en kleur van je ogen. Je gezichtsvorm (wangen e.d.) en huidskleur spelen hierbij tevens een rol.

Hoe dan ook: wees subtiel met mascara op je onderste wimperrand omdat het effect anders te hard wordt. Hetzelfde geldt voor oogpotlood; gebruik bij voorkeur grijs of lichtbruin i.p.v. zwart oogpotlood voor grotere ogen. Veeg het randje oogpotlood bovendien een beetje uit nadat je het hebt aangebracht, zodat je geen harde lijn onder je oog hebt lopen.

4. Kunstwimpers doen wonderen voor grotere ogen

Oké, niet iedereen is er even dol op, maar nepwimpers kunnen je ogen enorm veel groter doen lijken. Gebruik bij voorkeur losse wimpertjes die je op je eigen wimpers plakt, en ga niet voor zo’n kant-en-klare volledige wimperstrip (denk carnaval), want dat ziet er vaak behoorlijk nep uit. Goede nepwimpers zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en kunnen je ogen enorm veel groter doen lijken. Zijn de wimpers die je hebt gekocht een beetje te lang? Knip ze dan af met een nagelschaartje. In veel grotere steden vind je overigens ook gespecialiseerde salons waar je nepwimpers kunt laten aanbrengen.

5. Vergeet je wenkbrauwen niet!

Als je grotere ogen wilt creëren met make-up, concentreer je dan niet alleen op je ogen zelf, maar besteedt ook de nodige aandacht aan je wenkbrauwen en het gebied tussen je ogen en wenkbrauwen. Gebruik een beetje highlighter om wat kleur te geven aan de huid tussen je ogen en wenkbrauwen. Die stukken zijn doorgaans vrij donker omdat ze veelal tot de schaduwgebieden van je gezicht behoren. Donkere stukken rondom je ogen zorgen ervoor dat je ogen dieper in je gezicht lijken te liggen, met als gevolg dat je ogen kleiner lijken.

Ook de vorm van je wenkbrauwen kan beïnvloeden of je ogen al dan niet groot lijken. Heb je geen idee welke vorm het beste is voor jouw wenkbrauwen? Ga dan eens een keertje naar de schoonheidsspecialist voor advies. De juiste wenkbrauwvorm kan wonderen doen voor je gezicht.

Make-up in de juiste volgorde aanbrengen: stappenplan

Als je je gezicht wilt opmaken, dan is het handig om vooraf te bedenken welke producten je precies wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen een beetje mascara opdoen? Of wil je ook oogpotlood en oogschaduw gebruiken? Door hier vooraf over na te denken kun je de juiste volgorde bepalen om je make-up optimaal aan te brengen. Zodoende is het bijvoorbeeld niet zo handig om eerst mascara op te doen en vervolgens pas met oogschaduw te beginnen… Je zult dan namelijk al snel merken dat de oogschaduw eenvoudig op je wimpers “dwarrelt”, waardoor je zwarte wimpers opeens een stuk minder zwart zijn. Vraag jij je regelmatig af in welke volgorde je make-up nou eigenlijk het beste kunt aanbrengen? Lees dan verder voor het antwoord!

1. Algehele gezichtshuid

Alvorens je met specifieke delen van je gezicht bezig gaat (bijvoorbeeld je ogen of mond), is het raadzaam om eerst aandacht te besteden aan je algehele gezichtshuid. Als je huid er namelijk mooi, verzorgd en egaal uitziet, dan zul je merken dat je doorgaans minder make-up voor je ogen en lippen nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

 • Zonnebrand altijd aanbrengen voor andere make-up: mocht je zonnebrand en make-up willen combineren, dan is het goed om te weten dat je zonnebrand altijd als allereerste op je huid dient te smeren. Je kunt hier overheen eventueel nog een verzorgende crème aanbrengen.
 • Verzorgende crème & vervolgens eventueel foundation, concealer e.d… Verzorg je gezichtshuid allereerst met een crème die bij jouw huidtype past. Heb je bijvoorbeeld een droge huid? Dan is het belangrijk om eerst een vochtinbrengende crème op te doen alvorens je met “natte” make-up producten in de weer gaat. Denk hierbij aan foundation, concealer, blush etc. Dergelijke producten kunnen je huid behoorlijk uitdrogen. Door eerst een crème aan te brengen verminder je dit effect.
 • Blush / bronzer / rouge: als je gezichtshuid er eenmaal goed verzorgd en egaal uitziet, dan kun je indien gewenst een blush, bronzer of rouge aanbrengen om wat kleuraccenten te creëren. Door je wangen net wat extra kleur te geven, zorg je voor een fris en energiek uiterlijk.
 • Gezichtspoeder: het aanbrengen van gezichtspoeder is de laatste stap in de juiste volgorde voor het aanbrengen van make-up voor de algemene gezichtshuid. Je hoeft overigens niet per se poeder te gebruiken, maar als je het doet, gebruik het dan als laatste. Een gezichtspoeder zorgt ervoor dat je make-up netjes blijft zitten en het voorkomt een glimmend gezicht.

2. Wenkbrauwen

Als je eenmaal klaar bent met de basis van je make-up, dan is het handig om van boven naar onder te werken. Je wenkbrauwen zijn dus als eerste aan de beurt. Let op: het epileren van je wenkbrauwen kun je beter niet net voor of tijdens het aanbrengen van make-up doen. Doe dit liever ’s avonds voordat je gaat slapen, zodat je huid tijd heeft om te herstellen.

Borstel je wenkbrauwen om ze in de juiste vorm te krijgen, en gebruik vervolgens eventueel een wenkbrauwpotlood en/of poeder om de gewenste look te creëren. Tip: je kunt eventueel een heel klein beetje haarspray op je vingers spuiten en dit vervolgens op je wenkbrauwen deppen om je wenkbrauwen gedurende de dag in model te houden.

3. Oogmake-up

Vervolgens is het tijd voor je oogmake-up. Welke volgorde je precies aanhoudt is enigszins afhankelijk van je eigen voorkeur. Zo kun je beginnen met oogschaduw en vervolgens eyeliner aanbrengen, maar dit ook juist precies andersom doen. Het is dus maar net wat jij het fijnst vindt. Breng voordat je oogschaduw gebruikt altijd een goede oogschaduwprimer aan. Dit zorgt ervoor dat oogschaduw gedurende de dag netjes op zijn plaats blijft zitten. Wil je verschillende kleuren oogschaduw mengen (=”blenden”)? Vergeet dan niet om, nadat je de primer hebt aangebracht, over je hele ooglid een basispoeder aan te brengen. Het is namelijk lastig om verschillende kleuren oogschaduw mooi te mixen indien de onderlaag vettig/nat is door de primer.

Krul je wimpers indien gewenst met een wimperkrultang, en breng mascara altijd als allerlaatste aan… Eventueel een paar laagjes over elkaar voor meer effect.

4. Lippen

Tot slot zijn je lippen aan de beurt. Doorgaans begin je met het aanbrengen van een lijntje aan de buitenkant van je lippen, gevolgd door het gebruik van een lipgloss of lipstick. Het is natuurlijk ook mogelijk om enkel wat lippenbalsem aan te brengen, of zelfs helemaal niets met je lippen te doen. Let op: er zijn ook make-up producten voor de lippen die in een vaste volgorde dienen te worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan lipstick die uit twee kanten bestaat; een primer en een topcoat.

Komt bovenstaand stappenplan voor het aanbrengen van make-up overeen met de volgorde waarin jij make-up aanbrengt of pak jij het juist helemaal anders aan? Welke tips pas jij toe om je ogen groter te laten lijken? Heb jij nog tips voor het kiezen van de juiste kleur make-up? Welke kleur make-up gebruik jij? En heb je wel eens een professioneel kleuradvies gehad? Heb jij iets gehad aan deze tips om de beste kleur make-up uit te kiezen die past bij jouw huidskleur? Laat a.u.b. hieronder jouw reactie en aanvullende tips achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.