Je slaapkamer koel houden tijdens de zomermaanden lijkt soms een onmogelijke opgave. Voordat je het weet zit de warmte nu eenmaal in huis en zie het dan nog maar eens weg te krijgen. Je voelt je al snel als Frodo die die verdomde ring in Mount Doom moet zien te slingeren. Hoe dan?!  Toch zijn er best een hoop dingen die je kunt doen om het kouder te krijgen in je slaapkamer. Sta er bovendien bij stil dat het ook enorm kan helpen om warmte in je bed tegen te gaan. In dit artikel een verzameling van alle tips om je slaapkamer en je bed zo koel mogelijk te houden en warmte tegen te gaan. Hopelijk lukt het je met deze tips wel om te slapen met hitte…

Slaapkamerdeur dicht… of juist niet

Kijk eens goed of er overdag veel zon in jouw slaapkamer schijnt. Indien je slaapkamer relatief koel blijft gedurende de dag omdat er geen directe zon op schijnt, dan is het verstandig om je slaapkamerdeur gesloten te houden. Wordt jouw slaapkamer juist snel warm overdag? Zet je slaapkamerdeur dan juist open zodat de hitte zich niet in je kamer ophoopt. Houd er ook rekening mee hoe warm het overdag op de gang en in de naastgelegen kamer wordt. Grenst je slaapkamer aan een hete gang, dan houd je je slaapkamerdeur natuurlijk gesloten. Houd je gordijnen sowieso altijd gesloten tijdens warm weer.

(Plafond)ventilator (met ijs)

Een plafondventilator is echt ídeaal voor op een slaapkamer. Het bevordert de luchtcirculatie zodat koude lucht zich ’s avonds sneller door je slaapkamer verdeelt, maar het verlaagt ook vooral de gevoelstemperatuur enorm. Ook een normale ventilator kan erg veel schelen om je slaapkamer te koelen en warmte af te voeren. Zet er eventueel een emmer met ijsblokjes voor om een extra frisse bries te creëren.

Koel bed

Vind je het fijn om ’s avonds in een koud bed te stappen? Doe je beddengoed dan in een plastic zak en leg deze even in de vriezer voordat je gaat slapen. Op die manier heb je in ieder geval een koel begin van de nacht. Je kunt ook een paar ice packs in je bed leggen. Houd er wel rekening mee dat dit voor wat condens kan zorgen.

Zelf koud naar bed

Naast het koelen van je bed, is het ook mogelijk jezelf zo koel mogelijk te maken. Ga koud douchen of ga nog even buiten zitten en kruip vervolgens lekker koud in je bed.

Koel je voeten

Je voeten zijn erg gevoelig voor warmte en bepalend voor je algehele ‘warmtegevoel’. Het is dus vaak al voldoende om je voeten even goed af te spoelen met ijskoud water om het minder warm te krijgen. Helpt dit goed? Zet dan een emmertje met koud water naast je bed zodat je je voeten er gedurende de nacht in kunt dopen indien nodig. Slaap je onder een dunne deken of laken? Trek deze dan wat omhoog zodat je voeten vrij liggen en minder snel warm worden.

Hang een koud, nat laken voor je raam

Zet je raam open en hang vervolgens een koud, nat laken (of handdoek) voor je open raam. De frisse lucht die door het koude laken binnenstroomt zal snel voor wat verlichting van de hitte zorgen.

Stekkers uit het stopcontact

De oplader van je telefoon kan behoorlijk wat hitte afgeven, zeker als je telefoon eraan ligt op te laden. Gebeurt dit ook nog eens op je nachtkastje vlakbij je hoofd, dan ben je simpelweg niet slim bezig als het toch al zo warm is. Haal stekkers zoveel mogelijk uit het stopcontact om onnodige warmtebronnen te voorkomen.

Slaaphouding

Ga lekker ruim in bed liggen en spreid je armen en benen uit. Zorg dat je armen en benen elkaar niet raken of overlappen. Op die manier voorkom je onnodige lichaamswarmte en zul je minder snel zweten. De lucht kan dan bovendien beter rond je lichaam circuleren. Dit zorgt er ook voor dat je minder snel zult zweten.

Knuffel met een ice pack

Knuffel juist niet met je partner, maar wel met een ice pack. Een hot cold pack kun je kopen bij iedere drogist, maar je kunt ook gewoon een zakje vullen met rijst en dit een tijdje in de vriezer leggen. Je kunt het vervolgens rechtstreeks op je huid leggen, maar het is ook een optie om je beddengoed op deze manier af te koelen. Het kan net het verschil maken tussen nog een uur liggen woelen in je bed en fijn in slaap vallen in een fris, koud bed.

Echt te warm?

Is het simpelweg te warm op je slaapkamer ondanks al deze tips? Overweeg dan om je bed tijdelijk te verplaatsen naar de koelste ruimte van het huis. Dit is meestal zo laag mogelijk omdat warmte opstijgt. Kamperen in de tuin is uiteraard ook een optie.

Mobiele airco

Is het niet mogelijk om een vaste airco te plaatsen? Overweeg dan eens of een mobiele airco een optie is. Deze zijn tegenwoordig goed betaalbaar. Een mobiele airco is doorgaans niet krachtig genoeg om grote ruimtes effectief te koelen, maar het kan wel ideaal zijn om je slaapkamer te koelen. Zet de mobiele airco een half uurtje voordat je naar bed wilt aan. Vergeet niet alle ramen en deuren van je slaapkamer te sluiten zodat de airco goed zijn werk kan doen. Houd er overigens rekening mee dat een mobiele airco wel behoorlijk wat lawaai maakt.

Hoe houd jij je slaapkamer koel?

Wat werkt bij jou het beste om je slaapkamer koel te houden en warmte af te voeren? Deel je ervaringen, tips en tricks alsjeblieft in een reactie hieronder zodat we binnenkort allemaal lekker koel kunnen slapen. Welterusten alvast!

2 Reacties

  1. Oordopjes tegen het lawaai van de mobiele airco en je kan gewoon slapen met airco aan.

  2. Geweldig artikel om te lezen. Niet verwacht dat er zoveel tips zijn om een slaapkamer koel of warm te houden. Ik zal ze zeker toepassen. Zal het bed niet nat worden, wanneer je met een ice pack knuffel?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.