Ja hoor, het is weer zover. De zon brandt fel, de korte broeken en rokjes komen uit de kast en voordat je het weet slaat het toe: jeukende huid over het hele lichaam, zonder duidelijke oorzaak, zélfs als je uit de zon blijft. Enorm frustrerend! Jeukende huid bij warm weer gaat soms gepaard met uitslag (warmte-uitslag) of galbulten (warmte urticaria). Het komt echter ook voor als op zichzelf staande klacht, dus zonder dat er iets zichtbaar is aan de huid. De jeuk kan zich ergens op je lichaam concentreren, zoals op de voeten, maar ook over het hele lichaam opduiken. Super frustrerend en het kan je plezier in warm weer behoorlijk belemmeren. Indien je er gevoelig voor bent, is het lastig om jeukende huid tijdens het warme weer helemaal te voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je klachten te verminderen. Daarbij is het achterhalen van de oorzaak erg handig. In dit artikel de nodige informatie!

Oorzaken jeukende huid tijdens warm weer

Warm weer is een zeer bekende trigger voor jeukende huid. Toch is het vaak niet de hoge temperatuur zelf die voor jeuk zorgt. De achterliggende oorzaak van jeukende huid tijdens de zomer is vaak een neveneffect van warmte. Hieronder een opsomming van de diverse mogelijke oorzaken.

Zweet door warmte

Een van de voornaamste redenen dat je huid snel jeukt tijdens hitte, is dat je simpelweg meer zweet tijdens warm weer. Als zweet zich opstapelt op de huid, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Hierdoor kan nieuw zweet niet naar buiten, waardoor het vast komt te zitten net onder het huidoppervlak. Dit gaat al snel irriteren, met de nodige jeuk tot gevolg. Het kan helpen om de jeukende huid zo nu en dan af te spoelen met koud water en vervolgens zachtjes droog te deppen.

Huidproducten

Ook huidproducten zoals make up, verzorgingscrème, body lotion en zonnebrand kunnen de zweetklieren verstoppen, met de nodige jeuk tot gevolg. Probeer het gebruik van dergelijke producten te beperken indien mogelijk.

(Zonne-) allergie

Indien je allergisch of overgevoelig reageert op een stof, dan is een van de eerste klachten doorgaans jeuk. Er kan vervolgens ook uitslag ontstaan in de vorm van eczeem of galbulten, maar dit hoeft niet. Zonneallergie is een zeer bekende veroorzaker van jeukende huid. Omdat de zon bij warm weer sterker en langer schijnt, heb je er dan meer last van. Het is ook mogelijk dat je allergisch reageert op bepaalde huidproducten wanneer deze in contact komen met de zon.

Het kan zijn dat je alleen last krijgt van een allergie wanneer je huid wordt blootgesteld aan daglicht. Dit noemt men fotoallergisch contacteczeem. Omdat je gedurende warm weer vaak meer buiten bent en minder kleding draagt, kan dit een mogelijke oorzaak zijn dat je tijdens warm weer meer last hebt van een jeukende huid.

Galbulten

Hitte kan ook voor het ontstaan van galbulten zorgen. Dit zijn rode, opgeheven plekken op de huid die naar verloop van tijd vaak groter worden en kunnen samenvloeien. Galbulten kunnen enorm jeuken. Er kan soms een link worden gelegd met een specifieke allergie, maar warm weer kan simpelweg al voldoende zijn om galbulten te veroorzaken bij sommige mensen.

Airco & luchtontvochtiging

Indien je langdurig verblijft in een ruimte waar airco aanstaat, kan dit een behoorlijke inbreuk zijn op je huid. Een airco koelt de lucht niet alleen, maar ontvochtigd deze doorgaans ook. Als je de hele dag in een vochtarme ruimte verblijft, dan kan je huid daardoor droog en trekkiger worden. Het gevolg is dat je huid kan gaan jeuken. Een eenvoudige oplossing kan zijn om je huid regelmatig in te smeren met een body lotion.

Temperatuurswisselingen

Temperatuurswisselingen kunnen het aanmaken van de stof histamine in je lichaam uitlokken. De aanmaak van histamine kan door talloze factoren worden veroorzaakt en een snelle overgang van koud naar warm of juist van warm naar koud is er daar één van. Met name mensen die gevoelig zijn voor allergie kunnen hier al snel last van hebben. Als er veel histamine in je lichaam circuleert, dan resulteert dit al snel in irritatie en jeuk.

Douchen tijdens warmte

Door veelvuldig te douchen, bijvoorbeeld omdat je veel zweet tijdens warm weer, kan je huid snel uitdrogen. Tijdens het douchen was je tevens de huideigen oliën weg, welke de huid juist beschermen tegen uitdrogen. Een uitgedroogde huid gaat snel jeuken.  Probeer daarom niet te vaak te douchen. Het is daarnaast raadzaam om minder of in ieder geval mildere verzorgingsproducten te gebruiken, bij voorkeur zonder parfum en parabenen. Het kan ook helpen om de douche zo koud mogelijk te zeggen. Hoe warmer het water, hoe sneller je huid uitdroogt. Zorg er ook voor dat je je huid niet te ruw afdroogt.

Uitdroging

Zelfs al drink je nog zo veel, uitdroging komt simpelweg erg vaak voor tijdens warm weer. Het lastige van lichte uitdroging is dat het subtiele symptomen kan geven die je waarschijnlijk niet direct linkt aan uitdroging, één daarvan is jeukende huid.

Kleding

Op de plaatsen waar je kleding strak om je lijf zit (bijvoorbeeld bij je oksels en rondom je heupen), kan al snel lichte huidirritatie ontstaan tijdens warm weer. Zweet hoopt zich op deze plaatsen extra snel op en ook deodorant of body lotion gaat makkelijker ‘samenhopen’ tijdens de hitte. Ook de stof waarvan je kleding is gemaakt kan van invloed zijn. Je kunt overgevoelig reageren op bepaalde soorten stoffen (bijvoorbeeld synthetische stoffen als polyester). Slecht ademende stof kan ook nadelig uitwerken. Kies bij voorkeur voor luchtige kleding van katoen of een ander natuurlijk materiaal tijdens warm weer.

Verbranden

Als je huid is verbrand door de zon, dan kan dit voor een trekkerig, jeukend gevoel zorgen. Dit kan lang aanhouden, omdat ook het vervellen van de verbrande huid gepaard kan gaan met de nodige jeuk. Je huid insmeren met aftersun lotion kan de jeuk verminderen.

Toegenomen bloedcirculatie

Als het warm is, dan versnelt je bloedcirculatie en verwijden je bloedvaten. Door bloed sneller rond te voeren, kan warmte sneller en efficiënter worden afgevoerd via de huid. Hoewel het verwijden van de bloedvaten doorgaans niet merkbaar is, kan dit bij sommige mensen een irriterende, jeukende sensatie veroorzaken.

Spataderen

Spataderen zijn gezwollen en vergrote adertjes en komen veelvuldig voor op de benen en voeten. Ze zien eruit als blauwe of donkerpaarse kronkelende adertjes. Deze kunnen soms nog nauwelijks zichtbaar zijn, maar toch al voor jeukende huid zorgen tijdens hitte. Op het moment dat je lichaam warm wordt, dan wordt er een mechanisme in werking gesteld dat voor verkoeling moet zorgen. Tijdens dit proces verwijden je bloedvaten zodat er meer bloed kan circuleren richting het huidoppervlak. Dit mechanisme in combinatie met zweten, zorgt ervoor dat je lichaam warmte kan afvoeren via het huidoppervlak, wat op zijn beurt het lichaam koelt. Tijdens dit proces komt er meer druk op spataderen te staan, waardoor zwelling, jeuk en aanvullende schade kunnen ontstaan.

Warmte kan zowel het ontstaan van spataderen in de hand werken als ook de klachten van reeds aanwezige spataderen verergeren.

Tot slot over jeukende huid door warmte

De oorzaak van jeukende huid tijdens warm weer is doorgaans relatief onschuldig, maar het kan wel ontzettend vervelend zijn. Hopelijk hebben bovenstaande oorzaken je geholpen in kaart te brengen waarom jij last hebt van jeukende huid tijdens warm weer. Heb je vragen over bovenstaande informatie of tips voor lotgenoten? Laat dan van je horen in een reactie!

2 Reacties

  1. Hallo ik heb hier al 4 jaar last van en niemand kan mij helpen, ook in de winter. Zelfs gaat het pijn doen want ik krijg zenuwprikken, word hier depressief van mijn levenskwaliteit is beperkt.

    • Hoi zag jouw berichtje van vier jaar geleden
      Mag ik vragen wat je er aan gedaan heb om van de jeuk pijn en zenuw prikken erg benieuwd naar heb het namelijk ook groetjes Brenda

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.