Als een grote groep patiënten een aantal overeenkomstige symptomen vertoont, maar de exacte oorzaak niet gevonden kan worden, dan krijgt zo’n tezamen voorkomend groepje klachten nog weleens de sticker “syndroom” opgeplakt. Een syndroom is dus een ziektebeeld waarbij een specifieke reeks klinische verschijnselen zich gelijktijdig of achtereenvolgens manifesteert…

Metabool Syndroom

Op gebied van afvallen en overgewicht is het ‘metabool syndroom’ welbekend. Dit klachtenpatroon staat ook wel bekend als ‘insuline-resistentie syndroom’, ‘stofwisselingssyndroom’ en ‘Syndroom X’. Het metabool syndroom is een combinatie van 4 gezondheidsaandoeningen, namelijk:

  • Overgewicht (obesitas)
  • Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
  • Suikerziekte (diabetes)
  • Verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)

Het is geenszins onverstandig om je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en bloedcholesterol periodiek te laten controleren; vooral als je algehele gezondheid te wensen overlaat. Doe dit bij voorkeur in overleg met je huisarts of specialist.

Men spreekt overigens pas van metabool syndroom als ten minste 3 van bovenstaande 4 aandoeningen klinisch zijn aangetoond.

Oorzaak of gevolg?

Sommige mensen met syndroom X berusten zich in het feit dat ze ziek zijn en wijten hun overgewicht vervolgens aan het syndroom. Helaas kan overgewicht in dit geval niet als het gevolg worden gezien van een onvoorziene gezondheidsaandoening… Het metabool syndroom (inclusief overgewicht) is namelijk het gevolg van een langdurige ongezonde leefstijl: te veel, ongezond & eenzijdig eten + te weinig bewegen.

Door een ongezonde leefstijl, worden de hersenen namelijk belet om de stofwisseling optimaal aan te sturen… En op den duur ontstaan de bovenstaande 4 symptomen die elkaar onderling versterken en verergeren.

Oplossing…

Het metabool syndroom dient te worden bestreden met een gezonder eetpatroon, een actievere leefstijl en een regelmatiger dag- & nachtritme. Ga dus wandelen, sporten, fitnessen, tuinieren en regelmatig + voldoende slapen. Daarnaast zijn weinig snoepen, geen junkfood, geen light-producten en gematigd alcoholgebruik belangrijke aandachtspunten. In veel gevallen dient een arts ondersteunende medicatie voor te schrijven.

Het heeft overigens geen zin om je ongezonde leefstijl door te zetten in de hoop dat de symptomen van Syndroom X vanzelf verdwijnen. Het is juist belangrijk om je gewicht, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en bloedcholesterol actief te verbeteren. De symptomen van het metabool syndroom zullen namelijk afnemen naarmate je algehele gezondheid verbetert.

Obesitas: gemiddeld al op 59-jarige leeftijd een hartaanval

Iedereen weet wel dat obesitas niet gezond is, maar ik kwam een nieuw onderzoek tegen over de gevolgen voor je hart. En ik moet zeggen dat ik best schrok van de cijfers: gemiddeld heeft iemand met obesitas 12 jaar eerder een hartaanval dan gemiddeld. In vergelijking tot slanke mensen was het verschil zelfs 16 jaar.

Dit houdt in dat obesitas nóg slechter voor je hart is dan roken. Door een leven lang te roken heb je namelijk gemiddeld 10 jaar eerder een hartaanval in vergelijking tot niet-rokers. De cijfers uit het onderzoek zijn gebaseerd op landelijke informatie over alle mensen die met hartklachten opgenomen zijn in een Amerikaans ziekenhuis in de periode 2001 tot en met 2007. De cijfers:

  • De zwaarste mensen waren gemiddeld 59 jaar oud toen ze een hartaanval kregen
  • In de categorie ‘normaal gewicht’ was de gemiddelde leeftijd 71 jaar en in de categorie met de lichtste mensen was de gemiddelde leeftijd 75 jaar.
  • Diabetes kwam voor bij 17% in de lichtste groep, en 49% bij de zwaarste groep.
  • De rokers waren gelijk verdeeld over alle gewichtscategorieën. Rokers hadden gemiddeld 10 jaar eerder een hartaanval dan niet-rokers.
  • LDL-cholesterolniveaus waren ongeveer gelijk in alle groepen.

Het is toch wel een erg groot verschil als je het zo zwart op wit ziet staan. Laten we eerlijk zijn: Dit is het verschil tussen het wel of niet zien opgroeien van je kleinkinderen. Misschien een goede motivatie om nog beter op je gewicht te letten door gezond te eten en veel te sporten? Voor mij werken dit soort cijfers meestal wel eventjes. Helaas niet voor een al te lange tijd, maar misschien dat ik dan weer iets schrijf in het verlengde van dit onderzoek. :)

Obesitas, ziekten & tanden

Je tanden goed verzorgen, is niet alleen goed voor je gebit en je tandvlees. Goede orale hygiëne heeft ook een grote impact op je algemene gezondheid. Een onderzoek waarbij 37.000 mannen gedurende 16 jaar zijn onderzocht wijst uit obesitas en problemen met je gebit hand in hand gaan. De resultaten van het onderzoek laten zien dat mensen met ernstig overgewicht (obesitas) veel vaker ziekten aan tanden en tandvlees hebben (29% grotere kans).

De relatie tussen mondhygiëne en algemene gezondheid heeft vooral te maken met ontstekingen. Bij een ontsteking aan het tandvlees worden bijvoorbeeld hogere waarden van een specifiek eiwit gemeten in je lichaam. Deze hogere waarde is op haar beurt een goede indicator van hartproblemen. Veel mensen in de tandheelkundige wereld denken zelfs dat een goede mondhygiëne levens kan redden. In de praktijk is dit lastig te meten omdat er zoveel externe factoren zijn, maar de kans dat ze gelijk hebben, bestaat wel degelijk.

Persoonlijk denk ik dat het een kip-ei-verhaal is. Mensen die hun tanden goed verzorgen, zorgen waarschijnlijk in het algemeen ook beter voor hun lichaam, en zijn daardoor gezonder. Mensen die hun tanden verwaarlozen, verwaarlozen hun lichaam in het algemeen waarschijnlijk ook meer, en zijn daardoor ongezonder. Maar misschien ben ik bevooroordeeld. Wat denk jij?

Hoe staat het met jouw gewicht, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolniveau? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.