Het staartbeen, stuitje ofwel coccyx is het uitstekende botje dat zich boven de bilspleet bevindt. Veel mensen ervaren pijn in het staartbeen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen. In de praktijk blijkt dat veel van hen nietsvermoedend met een gebroken staartbeen rondlopen. Daarom hierbij 4 tips voor een gebroken staartbeentje…

Gebroken staartbeen: de symptomen van een stuitfractuur

Pijn in het staartbeen kan variëren van een incidentele, licht-zeurende pijn tot hevige, acute pijnscheuten die uitstralen naar de billen, lies en/of benen. De één kan niet eens meer zitten van de pijn; de ander kan met een gebroken stuitje gewoon blijven fietsen of paardrijden. De pijnklachten en bewegingsklachten die worden veroorzaakt door een gebroken (of zwaar gekneusd) staartbeen variëren dus sterk per patiënt.

Gebroken stuitje – Behandeling van een staartbeenbreuk

Het staartbeen bestaat uit 3, 4 of 5 samengegroeide staartwerveltjes. Als je achterover valt direct op je staartbeen (skiën, schaatsen, val van trap e.a.), dan kunnen één of meerdere staartwervels afbreken van het heiligbeen…

 • Meestal is behandeling niet nodig en herstelt het staartbeen zich vanzelf.
 • Als de afgebroken staartwervels verschoven zijn, dan kan een osteopaat het stuitje doorgaans rechtzetten via de endeldarm.
 • Als de pijn daarna aanhoudt, dan kan een orthopeed de afgebroken staartwervels operatief verwijderen.

Staartbeenfractuur ontzien met donut-kussen c.q. zitring

Als er geen acute redenen zijn voor rechtzetten of operatief verwijderen van de stuit, dan is rust de enige optie. Het gebroken staartbeen kan worden ontlast door uitsluitend te zitten op een kussen met een gat erin (ergonomisch zitkussen / zitring / donut-kussen). Daarnaast kun je extra calcium en magnesium slikken in de vorm van mineralensupplementen om het herstel van het staartbeen te bespoedigen.

Operatieve staartbeenverwijdering bij stuitbreuk

Operatieve staartbeenverwijdering wordt ook wel coccygectomie genoemd. Het (deels) verwijderen van het stuitje kan nodig zijn als rust en rechtzetten niet blijken te helpen en de stuitpijn ondraaglijk blijft. Een operatieve staartbeenverwijdering is overigens vrij risicovol en brengt bovendien niet altijd verlichting. De klachten blijven in 60 tot 80% van de gevallen gelijk; de pijn wordt in zeldzame gevallen zelfs erger.

Deel hieronder jouw ervaringen, opvattingen, vragen en bevindingen ten aanzien van een gebroken stuitje…

53 Reacties

 1. 13 jaar geleden bij de bevalling van mijn zoon, mijn stuitje gebroken. Na een paar maanden had ik er geen last meer van. Anderhalf jaar geleden kreeg ik opeens weer veel last van mijn stuitje. Dacht dat het door mijn overwicht zou komen en heb nog niet veel actie ondernomen. Na een paar maanden was het niet meer te doen. Eindeloos bekkentherapie gehad, uiteindelijk injecties maar die hielpen helemaal niets. Nu is het voorstel om het stuitje operatief te verwijderen. Zijn er mensen die de operatie recent hebben ondergaan? En wat was de ervaring met het herstel?

 2. Hallo. Ik ben gister omver gelopen door m’n hond. Ik heb daarbij m’n stuitje gebroken. Nu heb ik 3x ibuprofen 600mg gekregen. Maar met het uur krijg ik meer pijn. Ik kan niet lopen zitten liggen. Aankleden schoenen aan doen. Laat staan hoesten??? Ik ga letterlijk kapot v/d pijn. Wat kan ik nog doen voor pijn verlichting.

  • Hallo,
   Morgen 2 weken geleden van de trap gevallen (van boven naar beneden) en daarbij mijn stuitje gebroken.

   Mijn vraag is, hoelang blijf je die erge scherpe pijn voelen met bv opstaan, draaien in bed, hoesten en rechtop zitte

   Gr

 3. Je kan nergens vinden over gevolg van een stuitje breken, en wanneer het gebroken is. Ik was 16 jaar en brak mijn stuitje bij een gevecht. Ik was even blind en goed misselijk. Ik had een mentor die biologie gaf en ik vragen kon stellen over mijn stuitje. Ik durfde toen alleen niet te zeggen dat ik gevochten had en zei dat ik van de trap was gevallen. Mijn stuitje is weg denk ik, kan het botje boven me billen niet meer voelen en het voelt alsof er ook een stukje van mijn heiligbeen eraf is. 3 jaar later heb ik het pas met mijn tante er over gehad. Ik had een halfjaar met die pijn rondgelopen. Later voelde het alsof het verdoofd was. Ik moet nog steeds naar de huisarts om het na te laten kijken wat waarschijnlijk al telaat is. Jammer dat je hier niets op internet erover kan vinden.

 4. Wil jullie vragen of jullie ook veel pijn hadden met bukken. Ben vorige week erg had op mijn achterste gevallen en erg veel pijn met bukken, opstaan van bank en gaan zitten (hoge stoel pijnlijk). Zitten zelf op de bank gaat goed. Gr. Miranda.

  • In 2007 is mijn staartbotje verwijderd omdat hij gebroken was (90° naar binnen). In 2009 ben ik de ziektewet ingegaan maat ik weer heel veel pijn had. Nu 2020 heb ik nog altijd pijn als ik te lang zit, als ik te veel zware dingen doe enz. Heb sinds 2 week weer fysio. De operatie heeft voor mij helaas niet veel gedaan. Denk ook niet dat ik hier ooit vanaf kom. Sterkte!!

 5. Hoi, Tis nu 13 maanden geleden dat ik een harde val op m’n stuitje heb gemaakt. Sindsdien heb ik elke dag pijn en kan ik niet zitten zonder donutkussen. Ik heb een zittend beroep, dus dat is erg lastig. Ook het opstaan doet verdomd veel pijn. De dokter zei toen dat het waarschijnlijk gebroken was, maar een foto laten maken had geen zin want er werd immers toch niks aan gedaan. De pijn kon wel 9 maanden duren. Nu zijn we dus meer dan een jaar verder en ik heb geen goede relatie met m’n huisarts. Maar wat zouden jullie doen? Gr. Laura

  • Hallo, Ik heb een vraag ik heb sinds vorige week na een val van de trap onder rug pijn sinds vorige week zondag kreeg ik ondraaglijke pijn het werd warm in me onderrug en kon niet meer recht op staan wist me geen raad kreeg hartkloppingen van de angst mijn man heeft de ambulance gebeld bij de SEH hebben ze me onderzocht en morfine gegeven toen zakte de pijn iets op de CT scan konden ze niks vinden weer naar huis gestuurd kreeg ik weer soort aanval leek wel vanuit me stuit hield het niet uit weer met de ambulance naar het ziekenhuis weer gekeken maar geen MRI of andere foto’s gemaakt is niet acute vonden hun ik heb mee naar huis gekregen 1x Oxycodon 20mg, 2x per dag Brufen 800mg, 6x paracetamol 1000mg en bij vreselijke pijn kort werkende morfine vreselijk loop ik erbij nou vraag ik me af is een stuitje wat verschoven is of breuk altijd te zien op CT scan want al mijn klachten komen hiermee over een wat is verstandig toch nog een röntgenfoto aanvragen dit is niet uit te houden hoop dat jullie me een tip kunnen geven ben hopeloos.

  • Hoi Laura, De pijn is onmenselijk en wat gemmen om jou zo door te laten lopen. Ik weet niet war je vandaan komt, maar ik ben toen de tijd geholpen in Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Als ik je ergens mee kan helpen. Groetjes Anita

  • Hallo Laura, Ik heb hetzelfde als jij, ik ben een paar jaar geleden ook gevallen en had direct heel veel pijn, een branderige pijn in mijn armen en handen wat zenuwpijn bleek te zijn daar er een zenuwklem was komen te zitten tijdens de val. Ik ben nu 6 jaar verder en nog steeds moet mijn stuit worden rechtgezet zo 1x per 2 maanden. En ik blijf veel klachten houden. :( Waarschijnlijk heb ik levenslang na een keer niet goed uitkijken… Als je vragen hebt, wil ik ze graag beantwoorden voor je indien mogelijk. Heel veel sterkte, ik weet wat je voelt. Gr. Toos

 6. Ik ben twee maanden geleden over een bank gevallen recht op mijn staartbeentje ik heb nu nog steeds zeer veel last. Vooral bij het zitten. Telkens wanneer ik 5 minuten neerzit begint de pijn in mijn stuitje. Wanneer ik dan wil opstaan gaat dit even moeilijk maar wanneer ik aan het stappen ben is dit over weet iemand wat dat is?

  • Ik heb jaren gesukkeld met mijn staartbeentje dat door een val gebroken was. De osteopaat heeft mijn probleem –via anale weg– in 3 minuten opgelost. De pijn is langzaam verminderd en nooit meer teruggekomen.

 7. Goedemiddag ik heb een vraag ik heb net klein ongelukje met de fiets gehad. Mijn vriend zag een stoeprand over het hoofd die ging er vol gas eroverheen en ik klapte met mijn stuitje tegen de bagagedrager aan en niet zo zachtjes. Nu steken er botten uit bij me stuitje en als ik erop druk doet het heel erg pijn dat ik gewoon ervan ga huilen elke hobbel en remmen verga ik van de pijn. Ik kan bijna niet meer lopen of zitten of mezelf omdraaien. Nu heb ik de dokter gebeld en ze zei dat het waarschijnlijk gebroken was en bed rust moest houden en dat de huisarts er niks aan kon doen. Dit gebeurt vaker… Bij mijn huisarts een diagnose vaststellen zonder dat ze mij gezien hebben mag dit wel? M.v.g. Helene

  • Ik weet niet of je jezelf de vraag moet stellen of dit mag… Mijns inziens zou je moeten inzien dat dit niet zou moeten mogen… Over de telefoon een staartbeenfractuur diagnosticeren en uitsluitend bedrust aanbevelen, vind ik echt heeeeeel raar… Ikzelf zou per direct naar een andere huisarts zijn overgestapt. :( Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 8. Knaepen Viviane Reageer

  Ik ben 14 dagen terug gevallen recht op mijn staartbeen, naar de dokter geweest, pijnstillers genomen (niet geholpen). 21 januari ga ik onder de scanner als ze daar iets op zien dan laat ik mij opereren aan mijn stuitje. Ik zit nu op een speciaal zitkussen niet lang want dan moet ik opstaan. Poetsen met pijn ik kan niet normaal lopen met die pijn in mijn onderrug en struikel ook dikwijls. En dan maar weer plat liggen in bed met een verwarmingskussen je krijgt er de missmoed van en mijn werk moet toch gedaan. Ik ben benieuwd… ????

 9. Hai! Bijna 2 weken geleden gevallen en heb daarbij mijn stuitje flink bezeerd (kon het eerste half uur niet lopen van de pijn). Eerst voelde ik het alleen in het uiteinde van het stuitje maar nu trekt de pijn verder Door naar boven. Pijn bij het hoesten, niezen, naar de wc gaan, bij het zitten, lopen. Ben al bij de huisarts geweest maar daar werd ik weggestuurd met het gaat wel over en wat pijnstillers… Gezien de pijn nu verder doortrekt is het misschien verstandig om nog eens te bellen als ik de reacties hieronder zo zie…

 10. Hallo, lotgenoten die problemen hebben met het staartbeen. Ik ben een vrouw van 42 en heb een jaar lang met heel veel pijn in het stuitje gelopen. Meerdere keren in ziekenhuis gelegen. Opgegeven moment stonden er 5 artsen aan me bed en vertelde me dat het tussen me oren zat!!! Ze keken nog niet naar me kont, daar voelde ik de pijn, vooral met lopen ook. Als of er elke keer een mes in me staartbeen werd geduwd. Naar ander ziekenhuis gegaan en bleek dat me staarbeen gebroken was en een eigen leven was gaan lijden. Kan iedereen gerust stellen over de operatie van het verwijderen van de staarbeen. Valt echt 100% mee!!! Als iemand vragen hebt hier over sta ik er voor open. Want de nazorg is wel heel belangrijk. Sterkte Mensen…

  • oknam sennah

   Ik wil heel graag meer horen van je operatie… en de nazorg e.d.

  • van bekhoven

   Hallo lotgenoot, Ik ben een vrouw van 45 jaar. Op 18 januari was ik van trap gevallen 10 treden naar beneden. 4 weken plat gelegen, röntgenfoto laten maken niet gebroken. Gewoon gaan werken, zittend beroep, heb donutkussen en stuitkussen niks helpt. Heb continu pijn met zitten liggen enz. Lopen gaat het beste. Omdat ik pijn bleef houden zijn er scans gemaakt en blijkt nu toch gebroken te zijn staartbeen. Heb 16 juni pijnbehandeling (Ganglion van Impar blokkade) gehad. Tot nu nu niks geen baat bij. Lijkt alsof nog erger is. Eind augustus weer terug naar orthopeed. Anita, graag wil ik weten wie en waar geopereerd heeft? Ook al zit er risico aan operatie, maar zo kan ik ook niet blijven doorgaan. Graag zie ik je reactie tegemoet, van anderen ook graag! Groetjes, Ingeborg

  • Hallo Anita, ook ik wil graag weten waar jij bent geopereerd… Ook ik moet m’n staartbeenderen laten verwijderen, maar ik vertrouw m’n huidige ziekenhuis niet zo. Graag een reactie. Met vriendelijke groetjes Elle.

  • van bekhoven

   Goedemiddag, Helaas nog niks geen reactie mogen ontvangen van Anita. Jammer. Ben terug geweest bij de orthopeed en moet nu naar revalidatiecentrum, hij heeft gezegd dat het goedkomt! Pijnbestrijding enz. niks helpt! Dus ik ben benieuwd of revalideren zal helpen. Krijg binnenkort oproep en intakegesprek, dan kan ik hopelijk de positieve richting in. Momenteel ben ik gesloopt en doodmoe vanwege de pijn. Ik werk ook gewoon 3 dagen, helaas zittend beroep, wel een donutkussen wat ook niet helpt. Kortom frustrerend allemaal. Toch wil ik positief blijven! Anita, laat wat van je horen daar kunnen wij ook baat aan hebben. Groetjes Ingeborg.

  • Nu 4 maanden geleden stuit gebroken. Kan nog niet goed zitten. Blijf pijn houden. Word er moedeloos van.

  • Hoi Anita, Ik hoop dat je op een of andere manier een melding krijgt van mijn reactie. Ik heb zojuist van mijn ziekenhuis de doorverwijzing gekregen voor het operatief laten verwijderen van mijn stuit in het Westeinde. Kun je mij vertellen hoe het bij jou ging na de operatie? Hoe lang liggen / pijn / herstel?

  • Beste Anita, Ik hoop dat ik u nog kan bereiken. Ik zie namelijk dat dit een oud bericht uit 2016 is. Ik heb al 3jaar last van mijn staartbeen en ik sta nu op de wachtlijst om de staartbeen te laten verwijderen. Ik heb enorme angst voor de operatie en ik ben benieuwd hoe jij deze operatie ervaren hebt.. Mocht u reactie geven heb ik nog meer vragen. Met vriendelijke groet Joey

  • Beste Anita, wat waren je ervaringen. Ik loop al een jaar met hevige pijnen, laatste optie is deze operatie. Hoelang moet je herstellen na de operatie alvorens je terug kan ‘zitten’. Ben je pijnvrij?

  • Hoi Anita,

   Ik heb 6 weken geleden ook m’n staartbeen laten verwijderen en ik wil graag in contact komen met iemand die dit ook heeft gedaan. Heeft het je geholpen en na hoeveel tijd kom je weer goed zitten? Groetjes Lieve

 11. ik heb 50 jaar geleden stuitje gebroken. bij bepaalde handelingen erg pijnlijk. nu ben ik 10 kg afgevallen wegens verdriet omdat mijn dochter is gestorven. nu heb ik ondanks een speciaal zitkussen heel veel pijn an mijn stuitje. is dat nog te verhelpen. ik heb 6 weken geleden een nieuwe heup gekregen

  • Hoi , ik zou zeker een poging wagen en een afspraak maken in het ziekenhuis. Ondanks die jaren kan het stuitje verkeerd vastgegroeid zijn en last blijven veroorzaken. Die van mij is gaan zwerven toentertijd (na totale verwijdering). Ik kan nu werkelijk weer alles, zitten gaat na een uur of zo wel weer gevoelig worden maar goed, eerder hield ik het nog geen secondes vol ???? ik kan gewoon weer fietsen al gaat het ondanks een breed zadel na een tijdje wel zeer doen. (Half uur/uur) ik heb wel last gehouden van mijn stoelgang. Maar dat is een kleinigheidje. (Ik moet ooit scheef zitten naar 1 kant, zeg maar, wil het lukken) als ik opnieuw kon beslissen , deed ik het nogmaals. Wel tijdens de operatie van het stuitje veel bloed verloren doordat ze de botjes niet snel gevonden kregen en ze moesten snijden. Na de operatie wel veel pijn gehad . was geen pretje. En de wondheling duurde lang (volgens mij ruim 3 maanden). Paar keer per dag afspoelen in de douche . ik ben zelf geholpen door dokter Scheepstra in ziekenhuis Bernhoven in (toen Veghel) nu zijn ze verhuisd naar Uden, Noord-Brabant. Maar dat was al een oudere dokter, dus ik weet niet niet of hij daar nog werkt. blijkbaar zijn de oudere dokters nog wel in voor zo’n stuitoperatie en zien daar het nut wel van in omdat dat vroeger nog wel geopereerd. De nieuwe generatie doktoren doet dit inderdaad niet snel verwijzen voor een operatie bij pijn in het stuitje.

 12. Na de moeilijke bevalling van mijn tweede kind, kreeg ik steken in mijn stuit bij het zitten. Bleef last houden, 3 jaar lang gedokterd met fysio, bekkenbodemtherapie, pijnstillers, osteopaat, alternatief, op het laatst een pijnblokkade laten zetten op de pijnpoli, wat uiteraard niet hielp, en röntgenfoto’s laten maken, waar niks op te zien was. Het zat in mijn hoofd volgens de dokters!?!?!? Ik heb al die tijd of gelegen of gestaan. Zitten kon even op een zogenaamd ringkussen die via de thuiszorg geleend kon worden. Fietsen kon ik absoluut niet. Zitten heel even op het randje van een stoel met het zitbeen. Na lang aanhouden en veel zeuren bij de dokter kreeg ik weer een verwijzing voor het ziekenhuis voor een kijkoperatie. Na 4 chirurgen eindelijk iemand gevonden die een stuitoperatie aandurfde en het nut ervan inzag. Tijdens de operatie van het stuitje zagen ze dat mijn staartbeen op drie plekken gebroken was en was gaan (zwerven) in mijn bekken. Die hebben ze dus helemaal moeten verwijderen. Door de moeilijke plek en beweging duurde wondgenezing lang (3 maanden). Zitten gaat nu gelukkig weer wel (4 jaar later echter nog steeds af en toe steken en dof gevoel; gevoel als ik te lang zit en dan opsta). Fantoompijn? Maar ik ben blij dat ik het heb laten doen. Het enige waar ik een nadeel van heb opgelopen is dat ze wel door het snijden een enkele zenuw hebben doorgesneden waarschijnlijk, want bij de stoelgang verloopt het minder soepel, zeg maar. Maar dat risico had ik er wel voor over. Kan weer verder met leven…

  • Hee Tamara, Als eerste wat fijn om te horen … Ik heb 8 jaar geleden mijn stuitje ook op meerdere plaatsen gebroken en deze is scheef terug gegroeid , nu heb ik ook alles al geprobeerd van pijnpoli tot fysio maar niks helpt . Ik heb af en toe van die dagen dat ik als jonge god van 21 slechter uit m’n stoel kom dan een vent van 90 maar afijn … Mijn vraag was hoe heb je het proces van de operatie ervaren ? Ik twijfel zelf namelijk ontzettend aangezien de cijfers beweren dat 60 tot 80 % geen verschil merkt

  • Hoi hoi, mag ik vragen waar jij het beste geholpen bent aan je stuitje? En waar ben je geopereerd? Zou ik de naam van je arts mogen? En hoe gaat het inmiddels met je staartbeentje?

 13. Ik ben afgelopen vrijdag van de trap gevallen, 12 treden, en heb nu veel last van mijn staartbotje. Moet ik nu gewoon afwachten of naar de huisarts ermee gaan (gewoon zitten is erg pijnlijk)? Johan

 14. Ik heb mijn stuitje ook zwaar gekneusd, het fietsen op een gewoon zadel was voor mij geen pretje meer. Daarom heb ik een speciaal stuitzadel (Bassano Modular CT) aangeschaft. En ik moet zeggen dat het echt helpt. Nu fiets ik weer pijnloos rond.

 15. Na 40 jaar ben ik te weten gekomen dat ik een gebroken stuitje heb. Ben altijd dik geweest, daarom heb ik het nooit kunnen merken. Twee jaar geleden ben ik behoorlijke afgevallen, maar liefs 30 kilo. De dokter zegt dat een injectie de oplossing moet zijn, maar ikzelf durf niet. Fietsen is mijn hobby, maar door de heftige pijn aan mijn stuitje durf ik niet meer op de fiets. Ik heb een gelzadel aangeschaft, maar dit help ook niet. Wie heeft dezelfde ervaring en kan me een tip geven? Alvast bedankt!

  • Een leren zadel is een uitkomst bij pijn in het stuitje tijdens het fietsen. Ik heb zelf ook mijn stuitje gebroken en met een leren zadel gaat het prima. Is ook niet erg duur. Je hebt er al 1 voor een paar tientjes. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 16. Ik heb vorig jaar oktober mijn stuit bezeerd. Onderste stukje afgebroken en vaste stuk gespleten… Niks aan gedaan, alleen rust… Ik heb nu nog steeds enorme last van m’n stuit; normaal zitten kan niet. Moet dus verkeerde houdingen aannemen, waardoor de rest van m’n lijf ook overbelast wordt. Lange ritten autorijden gaat niet tenzij, een ander rijdt (omdat ik dan scheef kan zitten en dus mijn stuit dan niet belast). Ik vind het ook HEEL vervelend dit! Onlangs naar de huisarts geweest en die zei: ‘Tsja, kan lang duren, niks aan te doen…’. Nou ik loop er dus al zo goed als 7 maanden mee.

 17. Ik ben vanmorgen opgestaan met behoorlijke pijn aan mijn staartje zonder een verklaarbare reden, dus geen val of zo. Wat kan de oorzaak hiervan zijn?

 18. Mijn staartbeen is in Roermond door Dr. Haarsma verwijderd. Na 6 weken was ik weer volledig aan het werk. Na 3 maanden was ik af van de stuitpijn in mijn onderrug en kon nagenoeg weer pijnvrij zitten. Had ik veel eerder moeten doen, nu zit ik op mijn zitbeenderen i.p.v. mijn staartbeen, met alle rugklachten tot gevolg.

 19. Mijn staart botje is operatief verwijdert na val Prima gegaan nooit meer pijn gehad

 20. Mijn gebroken staartbeen wordt binnenkort behandeld met ESWT (Extracorporele Schock Wave Therapie). Iemand ervaring daarmee want op het internet vind ik niets terug over een dergelijke therapie van de stuit.

  • Hoi Therese, Ik ben benieuwd of deze Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) geholpen heeft voor de stuitklachten… Ik heb namelijk ook een gebroken staartbeengewricht en de orthopeed raadde mij ESWT aan… Groetjes, Mitsie

 21. Ik ben 12 jaar geleden hard op mijn stuitje gevallen. verder nooit over nagedacht. Waarschijnlijk was het toch gebroken, staat helemaal in een hoek. Nu pas heb ik er veel last van en krijg van mijn huisarts injecties in het stuitje die minimaal 6 maanden werken.

 22. Ik ben op 2 januari van de trap afgegleden. Nu is mijn de vraag wat je aan buitenkant moet voelen als het stuitje eventueel gebroken is? Want het is pijnlijk en het lijkt dat er een bult op de stuit te zien is maar zeker weten doe ik niet maar als ik met mijn hand voel lijkt er op een bult. Kan iemand meer over vertellen? Groetjes, Christina

 23. Wat ben ik blij met deze pagina, ben naar de MDL-arts geweest die hebben geen flauw idee wat het kan zijn (ik heb namelijk ook last van mijn endeldarm en soms het gevoel dat ik moet plassen). Ik heb aangegeven dat ik het idee heb dat mijn stuitje gebroken is. Nu Krijg ik een endeldarm-onderzoek, laag buikonderzoek en bloedonderzoek. Als daar niks uitkomt naar de neuroloog en uroloog. Nou, ik ben er zo goed als zeker van dat ik mijn staartbeen gebroken heb tijdens het paardrijden. Maar heb er niet direct wat van gemerkt. Heb wel uitstraling, als het ware een soort spierpijn over mijn billen heen naar mijn benen toe. Dat wordt dus extra magnesium en calcium. En ik ga naar een acupuncturist die het beenvlies helpt te herstellen. Thanks!

 24. Beste Wilms Adolf, Wellicht dat je hier de gewenste informatie vindt: /pijn-stuitje-tips-oorzaken-oplossingen/. Ik ken overigens mensen bij wie pijn in het stuitje al jaren aanhoudt. Schijnt echt enorm vervelend te zijn. Sterkte ermee!

 25. Ben verleden week gevallen, eerst redelijk wat pijn aan het stuitje. Nu nog pijn doch draaglijk. Wie weet hoelang het kan duren tot stuitpijn volledig weg is??? Wilms. A

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.