Een te te snel of te langzaam werkende schildklier kan gevaarlijk zijn. Een niet werkende schildklier is zelfs levensbedreigend. Bij een schildklier die helemaal niet meer werkt, spreekt men ook wel over een schildklier-defect og een kapotte schildklier. In dit artikel bespreken we de oorzaken, gevolgen & behandeling van een niet-werkende schildklier…

Oorzaken niet-werkende schildklier

De oorzaak van een kapotte (niet-functionerende) schildklier is niet altijd aan te wijzen. Een niet-werkende schildklier kan het gevolg zijn van een ziekte, operatie of medicament…

Eén op de 3.600 baby’s wordt geboren zonder schildklier of met een niet-werkende schildklier. In dat geval ontstaat cretinisme oftewel dwerggroei.

Gevolgen van een kapotte schildklier

Een slecht werkende schildklier is één ding, maar een niet werkende schildklier iets heel anders. Leven zonder schildklier is namelijk niet mogelijk. Of beter gezegd: leven zonder schildklier-hormonen is onmogelijk.

Schildklierhormonen zijn namelijk nodig voor o.a. lichamelijke groei, metabolisme, hart en hersenen. Als deze processen niet in stand worden gehouden door schildklierhormonen, ga je op den duur dood.

Behandeling met levothyroxine vervangt de T4 van een niet-werkende schildklier.

Niet-werkende schildklier behandelen

Als je schildklier het begeeft, moet de volledige hormoonproductie worden opgevangen met synthetische schildklierhormoontabletten (thyromimetica). De symptomen van het schildklier-defect verdwijnen dankzij de inname van deze tabletten doorgaans binnen enkele maanden. De meeste patiënten zonder schildklier(functie) moeten echter hun hele leven hormonen blijven innemen.

Het meest voorgeschreven hormoon bij een niet-werkende schildklier is levothyroxine (synthetisch T4). Levothyroxine wordt verkocht onder verschillende merknamen. Als de conversie van T4 naar T3 verstoord is, kan een toevoeging van liothyronine (synthetisch T3) verbetering geven. Er zijn zelfs medicijnen die een combinatie van T3 en T4 bevatten.

Medicijnen bij niet werkende schildklier…

 • Synthetisch T4: Thyrax®, Euthyrox® en Eltroxin®
 • Synthetisch T3: Cynomel®, Cytomel® en Thybon®
 • T3 + T4: Novothyral®, Prothyrid® en Thyreotom®

Let op: behandeling met T3 wordt door sommige artsen sterk afgeraden. In tegenstelling tot T4 wordt T3 namelijk in één keer opgebruikt door het lichaam.

Tot slot

Bij een niet-werkende schildklier zal de concentratie van schildklierhormonen in het bloed regelmatig moeten worden gecontroleerd. Bij het begin van de behandeling wordt iedere 6 weken en later iedere 3 maanden het bloed gecontroleerd. Daarna dienen patiënten zonder (werkende) schildklier liefst iedere 6 maanden hun bloed te laten testen.

De dosering met T4 en/of T3 zal navenant de uitslag van het bloedonderzoek worden bijgesteld. Veel patiënten met een niet-werkende schildklier blijven ondanks hun medicatie klachten houden. Sommigen blijven de rest van hun leven klachtenvrij.

Heb jij een schildklier die niet werkt? Of is jouw schildklier verwijderd? Deel je verhaal hieronder met lotgenoten…

83 Reacties

 1. Sinds 15 jaar heb ik traag werkende schildklier. Eerst had ik ook struma. Ik heb al heel lang Thyrax en het gaat beter maar lang niet optimaal. Nu merk ik dat struma aan een kant van mijn hals verdwenen is en zit nu nog aan de rechte kant. Wat betekent dat? Werkt mijn linke kant weer en de rechte slecht, is de linke kant helemaal kapot en doet niets meer en de rechte doet het gedeeltelijk? Wie en hoe kan het vaststellen? Welke onderzoeken heb je daarvoor nodig?

 2. Goedemorgen, Heb een traag werkende schildklier en slik Thyrax. Regelmatig krijg ik pijn in mijn keel die zich uitbreidt naar de kin, tanden en oren. Door water te drinken lost dit weer op. Waar kan dit vandaan komen? Huisarts heeft geen idee.

 3. Mijn TSH is boven de 50. En mijn T4 is af en toe zo laag dat ze hem niet eens kunnen meten. En ik slik Thyrax 325 mcg. Hoe kan dit twee jaar goed gaan en nu dit?

  • Heb je mijn antwoord op je vorige vraag gelezen? Er lijken mij 2 potentiële mogelijkheden:

   • A. Je lichaamseigen schildklierhormoonproductie is afgenomen.
   • B. Er mankeert iets aan de dosering werkzame stof in je schildkliermedicijn.
  • Hoi Paul, Ik ben een 14 jarig meisje dat al zo’n 3 jaar bezig is met het vinden van mijn juiste dosis. Tot op de dag van vandaag is dit niet gelukt. Ondertussen zijn er ook cysten gevormd naast en achter m’n schildklier. Ik heb last van alle bijwerkingen behalve het toenemen van gewicht. Ik ben namelijk 177 cm en weeg maar 49 kilo, ondergewicht dus. Maar ik kom maar niet aan, heb je tips om op een natuurlijke manier aan te komen? Het ziekenhuis waar ik eerst ging heeft alles gedaan wat ze konden om me te helpen (zeiden ze) wat immers niet is gelukt. Ik ben toen verwezen naar een ander ziekenhuis, maar die wisten het ook niet. Ze zeggen dat ik een “speciaal geval” ben. En nu…. ik weet het niet. Ik moet zo vaak naar het ziekenhuis, ik word echt gek. Maar ja, de specialisten zijn ermee bezig en het wordt afwachten. Maar m’n waardes worden met de tijd slechter, dus ik vroeg me af (ik heb een enorm traag werkende schildklier) maar kan hij ook uitvallen? Alvast bedankt voor je tips en het bieden van een luisterend oor.

  • Beste Shavbo, Ja, het kan absoluut zo zijn dat iemands toch al traag werkende schildklier op den duur helemaal stopt met diens hormoonproductie. Of de schildklier diens hormoonproductie staakt, is echter volkomen afhankelijk van de ernst van het betreffende schildklierprobleem en bovendien van de oorzaak die eraan ten grondslag ligt. Vooral degeneratieve auto-immuunschildklieraandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een schildklier zó erg beschadigd raakt dat er niet of nauwelijks hormoon-producerende cellen overblijven. Dat je niet aankomt door toedoen van je traag werkende schildklier, maar juist afvalt, is naar alle waarschijnlijkheid niet het directe gevolg van de trage schildklierwerking, maar mogelijkerwijs van een te hoge dosis schildkliermedicatie of van een totaal ander probleem (al dan niet gerelateerd aan je schildklier); bijvoorbeeld een chronische ontstekingsreactie of iets dergelijks. Kun je me vertellen hoe je schildklierwaarden qua TSH, T4, T3 en schildklierantistoffen (Tg-antistoffen, TPO-antistoffen en TSI-antistoffen) er precies uitzagen bij je meest recente bloedwaardebepalingen? Dus je exacte bloedwaarden… Gezond aankomen in gewicht is niet gemakkelijk. Het is veelal een kwestie van krachttraining doen in combinatie met (ruim) voldoende en relatief voedingsstofrijk (m.n. eiwitrijk) eten. Zie desgewenst ook deze artikels:

   Let wel: intensieve krachttraining –en eiwitrijk eten des te meer– is niet voor iedereen weggelegd. Vraag uit voorzorg even aan je huisarts of een eiwitrijk dieet matcht met je huidige individuele gezondheidstoestand. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 4. Hoi, Ik ben 27 jaar en vanaf mijn geboorte heb ik een niet werkende schildklier. Hier slik ik dus vanaf geboorte al medicijnen voor. Euthyrox 100mcg s morgens en 75 mcg ’s avonds. Nu vanaf de zomer is mijn menstruatie al een tijdje aan het sukkelen. Iedere keer overtijd.. en niet een paar dagen soms tot zelfs 2 weken. En aangezien de kinderwens nu vrij actief is maak ik me erg zorgen over het zwanger worden. Ik wil weer een afspraak maken bij de huisarts zodat hij me doorstuurt naar een internist maar ben bang dat hij dat niet doet omdat hij zegt dat mij waardes prima zijn. Toch voelt het niet lekker en al helemaal niet dat ik iedere keer onregelmatig ongesteld word maar wel iedere keer krampen in de onderbuik. Ik wil heel graag zwanger worden maar ben tegelijkertijd ook bang dat het door mijn schildklier nooit zal lukken. Wat moet ik doen? Of wat kan ik nu het beste doen?

  • Inmiddels ben ik toch bij de huisarts geweest en heb ik eerlijk verteld dat ik graag door gestuurd wilde worden, mijn huisarts was zo aardig! Hij begreep me volkomen en luisterde ook heel goed! Ik ben dus toch doorgestuurd naar de endocrinoloog en nu blijf ik bij haar onder behandeling. En inderdaad mijn waardes waren toch te hoog! Niet alleen voor het zwanger worden maar in het algemeen zien de internisten graag een bepaalde waarde. Samen met de endocrinoloog wordt ik nu ingesteld op de juiste waarden. Nu nog even een paar maanden wachten en dan kan ik eindelijk proberen zwanger te worden! Ben benieuwd!

 5. Hallo, Ik heb twee dochters van nu 5 en 8 jaar. Mijn dochter van 8 heeft wel de schildklierorgaan maar deze werkt helemaal niet. Mijn jongste van 5 is zonder schildklier geboren ze lopen allebei bij kinderarts we prikken om de zes maanden indien nodig vaker. Nu is er al een tijdje het probleem dat de TSH bij beide schommelen blijft t hormoon blijft stabiel dus verhogen nog verlagen ze deze niet. Maar hier zijn wel zorgen over uiteraard. Hiernaast hebben ze beide zware concentratieproblemen ook astma KNO problemen etc. ze kwakkelen best. Twee zorgkinderen kan dit allen in verbinding staan? En misschien idee waarom t zo blijft schommelen?

  • Beste Miranda, Wat een onwijs heftige situatie! Als je zelf te kampen hebt met schildklierproblemen, dan is dat ronduit *#!$@, maar dat jonge kindjes hiermee te kampen hebben, maakt het extra zuur! Er zijn 100 mogelijke redenen waarom iemands TSH schommelt; het is dus heel lastig om de exacte primaire oorzaak van schommelingen in iemands TSH-waarde aan te wijzen. Dat geldt des te meer als diegene schildkliermedicijnen (in feite gesynthetiseerde schildklierhoornen) inneemt, een niet-werkende schildklier heeft of zelfs geen schildklier heeft. Ik kan me heel goed voorstellen dat de hersenen in dat geval niet zo goed snappen wanneer TRH vrijgemaakt moet worden om TSH-productie te stimuleren… En wanneer TSH moet worden vrijgemaakt om schildklierhormoonproductie te stimuleren… In principe is TSH niets meer of minder dan een stofje dat de schildklier moet aanzetten tot hormoonproductie. Als iemands schildklier toch al niet werkt (of überhaupt niet aanwezig is), is TSH op zichzelf dus niet zo’n belangrijke factor. Het risico van een te hoge of te lage TSH-waarde schuilt hem voornamelijk in een onderproductie of overproductie van schildklierhormonen. Daarnaast zijn er ook verbanden bekend tussen extreem hoge dan wel extreem lage TSH-waarden enerzijds en een verhoogde kans op bepaalde gezondheidsrisico’s anderzijds, maar de onderlinge causaliteit en correlatie hieromtrent is erg vaag. Zo wordt er nog weleens gezegd dat extreem hoge TSH-waarden worden gelinkt aan osteoporose en hartklachten, maar van een aangetoonde directe / primaire oorzakelijkheid is vooralsnog niet of nauwelijks sprake. Mensen met een extreem hoge TSH hebben een verhoogde kans op botklachten en hartproblemen, maar dit zou net zo goed het gevolg kunnen zijn van het feit dat mensen met een extreem hoge TSH in pak ‘m beet 99,9% van de gevallen veel te weinig schildklierhormonen in hun bloed hebben zitten. Mijn punt is dat een schommelende TSH niet per se een reden is om je zorgen te maken, zeker niet als de T3 en T4 periodiek worden gecontroleerd en indien nodig bijgestuurd. Zie eventueel ook (de vele reacties onder) de volgende artikels:

   Overigens kunnen concentratieproblemen een symptoom zijn van een tekort aan schildklierhormonen, maar er zijn veel meer mogelijke oorzaken van concentratieproblematiek. En de aanwezigheid van een schildklierprobleem sluit een eventuele andere oorzaak niet uit… Zo kan ook een tekort aan ijzer, vitamine B12 of vitamine D tot concentratieproblemen leiden… En in hoeverre er in een individu verbanden bestaan tussen schildklierklachten enerzijds en astma is moeilijk te zeggen. Over het algemeen wordt verondersteld dat kinderen met schildklierproblemen een verhoogde kans hebben op astmatische problemen. En een extreem overschot aan schildklierhormonen kan astma verergeren. (bron + bron + bron + bron + bron) Maar ook hier geldt weer dat de onderlinge oorzakelijkheid vooralsnog niet goed in kaart is gebracht. Kun je de exacte KNO-problematiek en eventuele andere –al dan niet gerelateerde gezondheidsproblemen– wellicht gedetailleerder omschrijven? Hoe dan ook, heeeeeel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Bedankt voor de info maar ik ben gericht aan t zoeken naar meer schildklier info.

  • Oké, ikzelf was in de veronderstelling dat hetgeen ik typte schildklierinfo betreft… Succes in ieder geval!

  • Beste Miranda. Als je er meer studie van wilt maken, Paul kan hier niet een heel boek vermelden. Boek van gepensioneerd internist endocrinoloog Dr. Jan Willem Elte : Mijn schildklier werkt niet goed en nu, (130 blz. ) Of Engelse boeken van internist endocrinoloog Dr. Sarfraz Zaidi een over Graves en een over Hashimoto (266 en 300 blz.) groeten en sterkte

 6. Beste Paul kan ik wel supplementen gebruiken, zoals magnesium, iron, en vitamines? als vast bedankt gr. ellen

  • Aangezien je een medische / klinische achtergrond hebt, ik niet bekend ben met je medische geschiedenis en ik bovendien GEEN arts ben, kan en mag ik hier geen concreet advies in geven. Welke voedingssupplementen je in jouw individuele situatie wel en niet mag gebruiken, zul je dan ook moeten bespreken met je arts of apotheker.

 7. Bedankt voor je snelle reactie, ik heb wel een paar dagen jodiumpillen gebruikt naast mijn medicijn, helemaal fout begrijp ik, ik zal het vanaf morgen niet meer doen. Ik zal aan de doctor vragen of zij mijn urine wil testen. Nogmaals bedankt. Gr. Ellen

  • Vertel er dan wel bij dat je jodiumsupplementen hebt ingenomen en hoelang geleden dit was… Een jodiumsupplement kan namelijk voor een vals-hoge jodiumwaarde in de urine zorgen.

 8. Hi, ik woon in Amerika en ze hebben via een bloedonderzoek hebben zij ontdekt dat mijn schildklier abnormaal is maar ik had totaal geen klachten, ik krijg 75mcg levothyroxine alleen de laatste dagen heb ik een gevoel dat er af en toe iets in mijn keel zit en soms met eten lijkt het net of het niet naar beneden gaat, ik wordt iedere 2 maanden geprikt. Moet ik meer jodiumpillen slikken?

  • Nee, als je schildklierpatiënt bent en schildkliermedicatie gebruikt, moet je absoluut GEEN jodiumsupplementen gebruiken! Wat je wel zou kunnen doen is een jodiumbepaling van de urine laten verrichten, om te zien of er al dan niet sprake is van een jodiumtekort. Een jodiumtekort kan de oorzaak zijn van een traag werkende schildklier, maar dat hoeft niet per se. Mocht een jodiumtekort blijken, dan kun je (in overleg met je arts!) overwegen om te stoppen met levothyroxine en allereerst je jodiumtekort aan te vullen. Maar mocht er geen sprake zijn van een jodiumtekort, dan heeft de trage schildklierwerking een andere oorzaak, en in zo’n geval is het potentieel gevaarlijk om naast je levothyroxine ook nog eens jodiumsuppletie toe te passen. Overigens KAN het kropgevoel in je keel gerelateerd zijn aan je schildklier, maar hoeft dat niet per definitie het geval te zijn. Sterkte en groeten, Paul

 9. Beste Paul, Wij staan bij mij voor een medisch raadsel waarbij ik alle hoop en energie bijna heb opgegeven, maar wie weet kan jij mij helpen. Ik ben 36 jaar en heb sinds mijn 22ste een traag werkende schildklier. Nou was ik in het begin redelijk goed in te stellen qua medicatie. Van het een op het ander raakte ik geheel ontregeld waarvan niet duidelijk was waardoor dit kwam. We zijn nu jaren verder en de ene keer ben ik “redelijk” goed ingesteld en zo weer totaal het tegenovergestelde. Mijn TSH is momenteel 250 en mijn T4 is 3. Ik slik al jaren een dosis Euthyrox van 375/400 mg. Hoger willen ze ook niet gaan, maar de artsen weten ook niet wat ze wel met mij aan moeten. Ze laten de dosis nu zoals het is en moet over 3 maanden maar weer terug komen. Ik voel mij vreselijk ellendig, ben doodmoe, heb het alleen nog maar koud, heb heel veel last van vreselijke krampen op de raarste plekken en ga zo maar door. Ik weet gewoon niet meer wat te doen, maar als moeder van 2 kinderen wil ik mij gewoon goed voelen en er weer vrouwelijke uitzien en voelen. Dus Help!!! Liefs Renate

  • Worden ook je T3 en schildklierantistoffen periodiek gemonitord?

  • Probeer eens een afspraak te maken bij de Thalamo Kliniek. Hier was ik heel erg meegeholpen! Succes en sterkte…

  • Hoi ik heb vandaag gehoor en gekregen dat ik een niet werkende schildklier is kunnen jullie me vertellen wat ik kan verwachten ?

 10. Beste Paul, ik slik nu sinds drie weken 100mg levothyrox, nadat de uitslag van het bloed aangaf dat mijn TSH 109 bedroeg en mijn T4 3,24. Ik heb nu al 16 weken het idee dat ik een dikke prop in mijn keel heb, waarvan ik ’s nachts gewoon in paniek tal omdat ik niet goed kan slikken. Heb ook al 16 weken een hele schorre stem. Is niet echt bevorderlijk, ik geef les. Buiten de andere klachten zoals moeheid, tintelingen e.d. gaat het wel hoor. Ik had alleen zo graag naar een internist gewild, maar mijn huisarts vind het niet nodig. Wat is jouw advies? Met vriendelijke groet, Nicole

 11. Al jaren een traag tot niet werkende schildklier en zoals zo velen een groot probleem met mijn thermostaat. Er wordt aangeraden om dagelijks yoghurt te eten wat ik dus ook doe. Vlak na het eten van yoghurt krijg ik een koude-aanval die met rillingen gepaard gaat en bijna zeer doet. Zijn er meer mensen met dit probleem en hoe komt het? Met vriendelijke groet, Mieke

 12. Ik vind de hele commotie wat betreft de tsh waarde gewoon overdreven..dat mensen per se op 1 willen zitten qua tsh..en dat alle klachten gelijk gelinkt worden met de schildklier. .ik doe van alles zwemmen, elke week 30 banen..Elke dag fietsen en veel wandelen..en dat bij een tsh waarde van 66.en t4 in Augustus op geprikt van 4,6..

  • Iemands TSH-waarde is slechts een indicator voor schildklierproblemen, dus de hoogte van je TSH bepaalt niet hoe erg je schildklierproblemen zijn. Zie eventueel ook dit artikel over TSH… Houd er overiens rekening mee dat je FT4 nog veel verder kan dalen, en dat DIT ervoor kan zorgen dat je je op den duur heel slecht gaat voelen. Al met al vind ik je berichtje nogal generaliserend, hooghartig en weinig begripvol / empathisch overkomen…

  • Beste Paul.Mijn antwoord gaat over dat je niet per se een TSH van 1 hoeft te hebben ,waar ik zo lees veel mensen op gefocust zijn..En zeer zeker heb ik wel emphatie naar andere mensen toe,en begrijp ook hun problemen heel goed. .Ik gebruik sinds kort ook medicatie voor de schildklier, een lage dosis wat ik op moet hogen..heb al diverse medicatie gehad voor de schildklier,waar ik vreselijk veel jeuk van kreeg, en zo erg dat ik overal onder de uitslag zat.Zeker ben ik niet hooghartig, ik heb 3 en half jaar geleden Kanker gehad, dus begrijp heel goed wat al deze mensen met schildklier problemen doorstaan..enige wat ik bedoel dat men zich niet moet blind staren op een tsh van 1..ondanks wat ik alles meegemaakt heb sta ik altijd voor anderen klaar..Ik wens niemand klachten toe, op geen enkel gebied..Ik begrijp je reactie dat die zo bij je overkomt,voor de klachten heb ik zeer zeker begrip.. Lisa

  • Mijn excuses, dan heb ik de strekking en intentie van je berichtje totaal verkeer ingeschat! :( Ik ben het totaal met je eens dat een TSH-waarde van 1,0 als ideaalwaarde wordt beschouwd en dat we helaas niet in een ideale wereld leven waarin alles en iedereen aan een ideaalbeeld / ideaalplaatje voldoet. Soms moet je blij zijn als je ook maar enigszins binnen de grenswaarden / referentiewaarden valt. :) Daar geef ik je 100% gelijk in! Sterkte met je (schildklier)situatie!

 13. Al een paar maanden loop ik met wat vage klachten; erge vermoeidheid, dagelijks hoofdpijn, duizeligheid, lage weerstand en een nare hoest die maar niet over wil gaan. Twee weken geleden naar de huisarts gegaan en bloed laten prikken + een longfoto. Er kwam niks uit behalve dat mijn TSH waarde 5,5 is. Iets te hoog maar daar hoefde ik verder niks mee. Krijg nu een neusspray en een longfunctietest werd aangeraden terwijl dat hoesten maar 1 van de vele klachten is. Van de enorme vermoeidheid en hoofdpijn heb ik veel meer last. Sinds anderhalve week merk ik dat mijn ogen ook erg branden en tranen. Volgens de huisarts kunnen deze klachten niet komen door de schildklier omdat de waarden maar heel iets afwijkt. Wat nu?

  • Net weer bij de huisarts geweest en de T4 waarde was 13. Ze zei dat het ook goed kon dat de TSH wat hoger (5,5) was nu doordat ik al een paar maanden loop met een virusinfectie die niet over wil gaan. Nu medicatie gekregen voor die infectie en in januari weer bloed prikken voor de schildklier. Lijkt me goed zo dit toch? T4 van 13 is, wat ik ervan hoorde nog gewoon goed, klopt dat?

 14. Ik ben heel erg benieuwd of jullie je werkzaamheden nog kunnen uitvoeren? (Hier niet werkende schildklier en slik 500mg euthyrox)

 15. Ik ben sinds kort genezen van non-Hodgkin-lymfoom (zeldzame vorm van lymf(e)klierkanker). Nu blijkt dat door de bestraling mijn schildklier niet meer werkt. Ik was al vreselijk moe en ik dacht maar dat het door de bestraling kwam. Ik heb ook erg veel last van mijn spieren, die schieten om de haverklap in de kramp en mijn gewrichten doen ook erg veel pijn. Ook mijn ogen zijn in korte tijd erg achteruit gegaan. Ik weet niet of ik alles op die schildklier kan gooien? Komt dit vaker voor dat door de bestraling, die overigens in het halsgebied was, de schildklier ermee ophoudt?

  • Ja, chemotherapie of radiotherapie in het halsgebied kan absoluut verregaande schildklierklachten veroorzaken! (bron + bron) De mogelijkheid bestaat dus zeker dat je schildklierprobleem het gevolg is van de bestraling. Heel veel sterkte toegewenst!

 16. Ik ben voor mijn schildklier ook behandeld bij Thalamo in Eindhoven. Echt heel tevreden over het resultaat. Ook de zorg en aftercare ronduit subliem!

 17. Hoi, Ik ben op mijn 6e geopereerd en slik sindsdien schildkliertabletten. Er is echter nooit aangetoond dat mijn schildklier niet meer werkt en ik zou hier graag achter komen. Ik weet zelf niet hoe ik dit zou kunnen laten testen en of dit gevaarlijk kan zijn. Weet iemand hier misschien iets over?

  • Beste RG, De schildkliertabletten die je inneemt, bevatten in principe dezelfde stof als normaliter wordt aangemaakt door je schildklier… Namelijk het prohormoon thyroxine (T4)… Of het hormoon tri-joodthyronine (T3)… Voor zover ik weet kan een laboratorium geen verschil zien tussen natuurlijk / endogeen schildklier(pro)hormoon en synthetisch / exogeen schildklier(pro)hormoon. Dus als men bloed afneemt kan men volgens mij geen onderscheid maken tussen het deel van de T4 en T3 dat afkomstig is van je lichaamseigen schildklierhormoonproductie en het deel dat afkomstig is van de schildkliermedicatie die je inneemt. Er zijn wel gespecialiseerde schildklierfunctietests waarmee je (eventuele resterende) schildklierfunctie / schildklieractiviteit in kaart kan worden gebracht, waaronder een schildklierechografie en een schildklierscintigrafie: schildkliermeting qua jodium-123-uptake. Maar dit soort specialistische schildklieronderzoeken voert men doorgaans alleen uit als daar gegronde redenen toe zijn… Waarom wil je weten in welke mate je schildklier nog eigenhandig presteert? Sterkte & groeten, Paul

  • Je kunt een schildklierscan laten maken in het ziekenhuis. Daar kunnen ze precies zien of jouw schildklier het nog doet…

 18. Michael van Rooy Reageer

  Mijn moeder is onder behandeling bij Thalamo te Eindhoven voor een gemetastaseerde ovariumkanker. Mijn moeder was opgegeven maar dankzij de receptor onderzoeken en immuunbehandeling van Thalamo en de doorverwijzing naar een ziekenhuis waar ze mee samenwerken in Duitsland ziet het er momenteel een stuk positiever uit. De toekomst moet het uitwijzen maar zonder de inzet van Thalamo ben ik er van overtuigd dat mijn moeder niet meer zou leven. Michael

  • Beste Michael, Fantastisch nieuws natuurlijk dat het vooralsnog de goede kant op lijkt te gaan met je moeder. Ik begrijp alleen niet helemaal wat eierstokkanker te maken heeft met een niet werkende schildklier. Misschien kun je je verhaal nog wat verder toelichten? Heel veel sterkte met je moeder! Groeten, Paul

 19. Wat een herkenning al mijn klachten werden door mijn huisarts geweid aan depressiviteit in verband de trauma’s die ik heb moeten doorstaan 1 jaar lang geleden dacht dit overleef ik niet moest geholpen worden aan voorhoofdsholte ontsteking waar op een internist binnenstapte en zei mevrouw haar schildklier is dood vreselijk maar gelukkig een antwoord op al mijn vreselijke klachten terug na mijn huisarts kreeg het antwoord maar je heb een prachtige bos haar en dat valt meestal uit met schildklierproblemen waarop ik geantwoord heb als je overleden bent groeit je haar ook nog een tijdje door ik heb me een jaar lang dood gevoeld heb gelijk andere huisarts genomen met mijn medicatie viel ik 20 kilo af zie de zon weer schijnen heb totaal geen klachten meer sta weer volop in het leven dus huisartsen ga niet er gelijk vanuit dat het depressie klachten zijn

 20. Ik heb sinds november problemen met mijn gezondheid. uitslag: niet werkende schildklier. Bloedonderzoeken gedaan en wat blijkt mijn tsh waarde is 138 !! Internist vertelde mij nog niet zo’n hoge waarde te hebben meegemaakt. Nu medicatie gekregen 100 mg levothyroxine. Volgende afspraak 23 februari. Ik voel me moe, duizelig en constante druk op mijn borst. Ik ga toch maar een eerder afspraak maken met internist want ik voel me werkelijk belabberd. Heeft er nog iemand andere adviezen?

  • Anke troostaa

   Ga naar een endrinoloog die is gespecialiseerd o.a het A.M.C

  • De klachten horen erbij maar de waarde kan nog veel slechter zijn. 100 Mg is normaal gesproken veel. Mijn man slikt 500 Mg elke ochtend en heeft daar ook behoorlijk veel bijwerkingen van.

  • Je TSH-waarde bepaalt niet de ernst en hoedanigheid van schildklierklachten, maar dienst slechts als secundaire factor en indicator. Iemand met een TSH-waarde van 8 mE/l kan in principe hevigere schildklierklachten ondervinden dan iemand met een TSH-waarde van 1000 mE/l. Uiteindelijk gaat het erom hoe TSH (schildklier-stimulerend hormoon je schildklierwerking beïnvloedt — of juist niet meer beïnvloedt)… En hieruit vloeien je (F)T4- en (F)T3-waarde voort. Dit zijn de daadwerkelijke waarden die bij een tekort of overschot schildklierklachten veroorzaken en in dat geval schildkliermedicatie vergen.

 21. Na de geboorte van mijn dochter moest ik voor controle naar de huisarts (i.v.m. ijzertekort). Tijdens mijn bezoek constateerde mijn huisarts dat mijn nek wat aan de dikke kant was, een soort opgezette ring rond mijn nek noemde hij het, wat hem vermoede dat er iets met mijn schildklier aan de hand was, dus verwijzing voor bloedtest. Uitslag… niet werkende schildklier. Omdat ik net bevallen was en een aanzienlijk tekort aan ijzer had, waren de symptomen nagenoeg niet te herleiden naar een niet werkende schildklier. Ik ben mijn voormalige huisarts (helaas met vervroegd pensioen) dan ook erg dankbaar voor zijn oplettendheid en slik nu al een aantal jaren Thyrax, wat voor mij prima werkt. Ik vind het dan ook triest om het verhaal van Ange te lezen dat er huisartsen zijn die niet verder kijken dan hun neus lang is, de symptomen an sich zouden al voldoende moeten zijn om op zijn minst een bloedtest af te laten nemen. Nu maar hopen dat het bedrijf die Thyrax produceert spoedig verhuisd, zonder enig uitstel, zodat ik, en andere met mij, de Thyrax kan blijven gebruiken en ik niet over hoef te stappen op een ander medicijn…

 22. Hi, sinds 2007 heb ik een traag werkende schildklier en slik ik een combinatie van T4 (Eutyrox) en T3 (Cytomel). Al jaren heb ik ook te maken met inslaapproblemen en dat wordt de laatste tijd alleen maar erger. Ik ben nu 47 jaar en ongetwijfeld al aan de overgang begonnen, aangezien de menstruatie nogal rommelt. Ik heb al van alles geprobeerd om van het inslaapprobleem af te komen, maar niks helpt. Geen koffie, geen alcohol, vaste bedtijden, slaaprituelen, meditatie en ga zo maar door. Zijn er meer ervaringen hierover bekend? Heeft iemand een verlossende tip?

 23. Mijn schildklier is gestopt met werken wanneer ik 5 was. Dus ik kwam heel veel bij in die tijd. We zijn naar dokters gegaan toen, maar die zeiden altijd hetzelfde, dat ik minder moest eten, terwijl ik al niet veel at. Mijn vader liet me op mijn achtste altijd 10 minuten fietsen op een hometrainer zodat ik toch zou afvallen, maar dat werkte niet. Ik kreeg het ook altijd super koud en mijn plekje waar ik altijd zat, was de verwarming. Ik maakte mijn huiswerk daar, ik las een boek daar, ik deed alles daar. Ik werd ook sneller moe, mijn zussen noemden mij dan gewoon lui. Elke dag stond ik maar op om 12 uur. Daarna begon ik vlekken op mijn benen te krijgen. Mijn moeder vond het raar, dus is ze naar de dokter gegaan. Die gaf me gewoon een crème, maar dat werkte niet. Mijn moeder vroeg daarna hulp aan mijn tante die dokter was toen ze nog in Afrika leefden. Zij heeft meteen gezien dat er iets ergs aan de hand was en heeft meteen een afspraak gemaakt bij haar huisdokter. Daarna moest ik naar het ziekenhuis bloed laten nemen. Ik kreeg dan een speciale dokter. Zij was heel erg boos dat mijn huisdokter en CLB-arts van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding nooit iets doorhadden, want mijn hart kloptenals iemand van 90 jaar. Dus als we niet op tijd waren geweest, was ik er niet meer. Dit gebeurde allemaal op mijn 11e jaar. Daarna moest ik vaker naar het ziekenhuis, gaven ze me pilletjes die ik moest innemen. In 1 jaar ben ik zo veel kg verloren, werd ik fitter, stond ik vroeger op, alles werd beter. Veel mensen vroegen zich af hoe ik zo snel ben afgevallen. Maar ik moet mijn pilletjes wel nemen voor mijn hele leven. Ik ben nu 14 jaar en zit in het 3e middelbaar. We moeten voor een vak een spreekbeurt doen over een ziekte en ik ga het over deze ziekte hebben. Omdat veel mensen uit mijn klas/school niet eens weten wat een schildklier is en hoe belangrijk het is dat hij goed werkt.

  • Beste Ange, Wat een schrijnend verhaal! Wel goed dat je tante uiteindelijk inzag dat er iets ernstigs aan de hand was. Weet je toevallig ook waarom je schildklier niet (meer) werkte? Was er sprake van een auto-immuunziekte (Hashimoto/Graves) of iets dergelijks? Als je meer wilt weten over schildklierproblemen kun je eventueel de volgende artikels en de vragen/antwoorden daaronder raadplegen:

   Succes met je spreekbeurt! Groeten, Paul

  • Ik wil reageren op t stukje als je schildklier niet meer werkt ik ben net uit t ziekenhuis na een opname had een enorme hoge tsh waarde 80! ondanks medicatie die op een of andere manier niet wordt opgenomen, waar ik zelf ook niets van begrijp. ik zal eerst even vertellen mijn schildklierproblemen ontstonden in 2012 werd mager had last van zand ogen bij mij puilde ogen niet uit maar kreeg een hang oog uiteindelijk in UMC werd graves geconstateerd na Strumazol en Thyrax wat mij niet hielp werd besloten dat ik de jodiumslok zou krijgen kort erna waren schildklierwaarden super ik juichte te snel ik voelde me na 2 maanden niet oké wat bleek was in een hypo geraakt… vanaf toen vaak veel wisselen hoogt medicatie Thyrax. Uiteindelijk ging mijn tsh waarde met me op de loop kwam enorm aan alles zette op vol gezicht etc ik had t niet meer werkte nog steeds maar mijn lichaam is uitgeput nu heb ik afgelopen week een keer een dosis van 1500 mg Thyrax pillen kijken of dit wel aanslaat en dat doet t een wonder!! een dag niets toen een vloeibare vorm van Thyrax ook dit werkt nu naar huis gestuurd dat ik 300 mg verder moet slikken deze week prikken dus spannend waar ik erg mee zit is dat ik zo zo erg heb geknokt met medicatie… zoeken wat er ééns gebeurd me jaren eenzaam heb gevoeld omdat ik totaal geen energie heb ik hoop zo dat er iemand is die dit ook herkend en weet iemand wat als je schildklier dus totaal niet werkt je alleen kan geholpen worden met medicatie en wat als je je laat opereren?

  • Beste Lia, De ziekte van Graves kan in principe op 3 manieren worden behandeld. In eerste instantie zal men bij ‘graveshyperthyreoïdie‘ de schildklierwerking proberen te remmen met (A) thyreostatica. Lukt dit niet dan zijn er nog twee opties, namelijk (B) de radioactieve jodium (RAJ) ‘slok’ en (C) een schildklieroperatie waarbij één of beide schildklierkwabben worden verwijderd. Het directe gevolg van optie A, B en C is dat de schildklier trager gaat werken, waarmee DIT probleem min of meer is ‘opgelost’. Het nadeel is echter dat de schildklier maar al te vaak TE traag gaat werken: ‘graveshypothyreoïdie‘… Als je thyreostatica (schildklierfunctieremmers) gebruikt, kun je deze vertraging van je schildklierwerking deels tenietdoen door de dosis Strumazol te verlagen, maar als een deel van de schildklier operatief is verwijderd of permanent lamgelegd met radioactief jodium, dan kun je dit niet meer ongedaan maken. Er bestaat dan ook geen operatie om de schildklier weer ’tot leven te wekken’ of ’terug te laten groeien’. In zo’n geval is permanente inname van synthetische schildklierhormonen oftewel thyreomimetica (schildklierfunctienabootsers) zoals Thyrax en Euthyrox de enige optie. Je zult dus de rest van je leven schildkliermedicijnen moeten blijven innemen… Zodoende is het ontzettend belangrijk om bij chronische gezondheidsklachten (vooral ook na behandeling van Graves) je schildklierwaarden (TSH, FT4, FT3 en antistoffen) periodiek te laten controleren zodat je dosering bijtijds kan worden aangescherpt naargelang je bloedwaarden. Daarnaast kan het raadzaam zijn om je ijzer, vitamine D, calcium en vitamine B12 te laten controleren… Onwijs veel sterkte! Groeten, Paul

  • Ze zijn er niet achter gekomen wat de oorzaak was. Dus het blijft waarschijnlijk voor eeuwig een raadsel.

 24. Hoi, Ondertussen een 4-tal jaar op de sukkel, begonnen na de geboorte van mijn jongste, schildklierknobbel, maar waarden waren nog oké. Moest niets aan gedaan worden. Kort daarna heeft mijn man een hersenbloeding gehad (aneurysma), tot het uiterste gegaan, eigenlijk erover om mijn gezin draaiende te houden. Toen het thuis weer beter ging mijn weerbots gekregen PTSS een tijdje opgenomen geweest wegens depressie hartkloppingen slapeloosheid. Intussen schildklier toch terug getest, TSH-waarde op zijn laagst op 0,03 terwijl T3 en T4 toch oké bleef. Dan toch met radioactief Jood behandeld voor de knobbel die dan toch actief bleek. (warme nodus). En sindsdien op de sukkel, steeds meer klachten, verzwaard (slecht eten), verpletterende vermoeidheid (depressie, maar voel mij niet depressief. T3 en T4 de laatste keer nog oké, TSH niet meer gecontroleerd. Ben op, elke inspanning zorgt voor dagen slecht voelen, ook hormonale klachten. Ben het letterlijk en figuurlijk moe, zeker wanneer het aan stress toegeschreven wordt, of opmerkingen zoals iedereen is wel eens moe of de leeftijd komt niet alleen… Ik ben het gewoon beu dat deze vermoeidheid mijn leven bepaalt. Nu uiteindelijk doorverwezen naar het UZ door de psychiater waar ik bij ging omdat hij geen psychische oorzaak meer ziet voor de lichamelijke vermoeidheid. Nu onderzoeken om alle oorzaken van vermoeidheid uit te sluiten, maar duurt mij nu te lang, pas eind augustus terug bij de professor voor resultaten van verschillende onderzoeken. En wil terug genieten van alles, sta halftijds in het onderwijs, dus nu vakantie, maar na een weekendje met vrienden die een glas kwamen drinken (ik zonder alcohol) en voor middernacht in bed en gisteren een gezellig dagje zee, volledig uitgeteld… Had gewoon de behoefte om mijn verhaal eens ergens te kunnen doen… Joke

 25. Had in 1998 last van een veel te snel werkende schildklier. Specialist vertelde dat de schildklier op hol was geslagen en dat hij zelden zoiets had meegemaakt. Door de jodiumslok werkt m’n schildklier niet meer en ik slik sinds die tijd Eltroxin, nu 100 mcg per dag. Heb het altijd koud terwijl ik in de tropen woon, ben veel te mager en val nog steeds af (46 kilo bij een lengte van 1.78). Heel af en toe kom ik 2 kilo aan en denk ik YESSS! Maar een dag later zijn die er alweer af helaas. WAT ik ook eet, aankomen doe ik niet. Ik ben zo moe van alle op- en aanmerkingen die ik elke keer weer in mijn omgeving hoor. OH wat ben je mager (ja dat weet ik ook wel). Jee je ziet je botten (ja duh!). Heerlijk, alles kunnen eten en nooit aankomen (nou vergis je niet, zo fijn is dat niet hoor). De vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, komen regelmatig terug. Als de mensen in m’n naaste omgeving nu eens zouden luisteren als ik mijn schildklierproblemen eens probeer uit te leggen, en me daarna met rust zouden laten, zou het heel wat prettiger zijn. Maar iedere keer dezelfde opmerkingen en zogenaamde grapjes… Ik word er meer dan flauw van!

  • Beste Marian, Worden je schildklierwaarden (met name FT4 en FT3, en daarnaast TSH) nog periodiek gecontroleerd aan de hand van urinetests of bloedwaardebepalingen? Het zou namelijk kunnen dat je dosering van Eltroxin te hoog is. In principe is een onderhoudsdosering van 100 of zelfs 125 microgram Eltroxin niet ongebruikelijk, maar het is van cruciaal belang om de hoeveelheid exogene schildklierhormonen af te stemmen op de individuele patiënt in kwestie. Sowieso worden schildklierhormonen gebruikt door je lichaamscellen en bij een lichaamsgewicht van 46 kilo heb je logischerwijs minder cellen die schildklierhormonen behoeven dan bij een gewicht van 70 of 80 kilo. Het zou dus best kunnen dat je aan een dosis van 50 of 75 microgram genoeg hebt. Een onderhoudsdosis Eltroxin van 75 microgram is zelfs zeer gangbaar, zelfs voor zwaardere schildklierpatiënten. Ik ben GEEN arts en beweer geenszins DAT een lagere dosering Eltroxin in jouw situatie aanbevelenswaardig is… Ik wil enkel aangeven dat het erg belangrijk is dat de dagelijkse dosis Eltroxin die iemand inneemt periodiek dient te worden bijgesteld naargelang de huidige schildklierwaarden die worden gemeten in urine en/of bloed. Sterkte & groeten, Paul

 26. Hallo. Ik ben nu 47 en gebruik al vanaf mijn 19e Thyrax. Nu wilde ik naar een masseur gaan voor Hotstones. Maar nu vroeg ze of ik schildklierproblemen hebt. Zo ja, dan kan ik de Hotstones niet krijgenm want ik mag niet ineens van de warmte naar de kou en andersom. Dus ook niet in een koudbad of naar de sauna. Weten jullie hier iets van?

  • De schildklier heeft onder andere een indirecte thermostaatfunctie, in samenwerking met je daadwerkelijke interne thermostaat, de hypothalamus in je hersenen. Als je schildklier niet goed werkt, KAN er dus ook iets mankeren aan je lichamelijke temperatuurregulatie en warmtehuishouding. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van je schildklieraandoening en van de onderliggende oorzaak van je schildklierprobleem. Indien je aan schildklierklachten lijdt, moet je inderdaad altijd even aan je arts vragen of het verstandig -dan wel risicovol- is om te worden blootgesteld aan intense temperatuurschommelingen c.q. temperatuurwisselingen. Indien je fysiologische temperatuurregulatie niet meer optimaal wordt geregeld (wat dus maar al te vaak zo is in geval van schildklieraandoeningen), kan er immers oververhitting of onderkoeling van je lichaam optreden, die niet optimaal wordt opgevangen en gecompenseerd. Je interne thermostaat (die mogelijkerwijs toch al niet goed werkt) moet dan enorm zijn best gaan doen om je lichaamstemperatuur te normaliseren, wat weer voor verdere overbelasting van dit systeem kan zorgen. Al met al is het niet per se zo dat iedereen met een schildklierprobleem nooit meer naar de sauna mag, maar het is wel raadzaam om hieromtrent advies in te winnen van je huisarts/internist/endocrinoloog/schildklierspecialist. Daarnaast begrijp ik dat een masseuse op voorhand het zekere voor het onzekere neemt.

 27. Goedemorgen allemaal… Ik ben 28 jaar en heb sinds afgelopen weken enorm last van vermoeidheid, haaruitval, concentratieproblemen, zo erg dat autorijden vooral als het wat donkerder wordt haast niet meer te doen is, waardoor ik binnen een week bijna twee aanrijdingen heb gehad. In m’n hele leven nog nooit voorgekomen! Afgelopen week ook van de trap gevallen en godzijdank had ik m’n kleine meid van 4 maanden niet in mijn armen. Ben in anderhalve week 3 kg aangekomen zonder dat ik iets extra’s gegeten heb. Net na mijn zwangerschap van m’n eerste nu bijna 4 jaar geleden had ik ook hier een daar wat klachten, maar niet zo erg als nu. Heb bloed laten prikken en toen hing m’n schildklier op het randje, kon er net mee door. Over 3 maanden nogmaals laten prikken/ maar toen voelde ik me redelijk en had er helemaal niet aan gedacht door het drukke leven en bepaalde gebeurtenissen. Nu ik 4 maanden terug een prachtige dochter heb gekregen heb ik extreme klachten; zo erg dat ik denk dat mijn schildklier bijna niet meer z’n werk doet. Mensen zeggen, je hebt net een baby gekregen en je moet ontzwangeren en naar bed gaan zodra de kleine slaapt. Ikzelf zie dit niet als ontzwangeren. Ik eet gezond, werk 2,5 dag in de thuiszorg, ga sinds enkele weken vroeg naar bed. Sinds m’n kleine meid doorslaapt en ik extreem moe ben, slaap ik van 22:00 tot 6:30, maar nog ben ik de hele dag doodmoe. Mag vandaag wel bloedprikken voor m’n schildklier. Hoop dat er eigenlijk iets uitkomt aangezien 4 jaar geleden m’n schildklier ook niet meer optimaal werkte. zou het dan kunnen door de zwangerschap dat ie dan helemaal z’n werkt niet meer doet? Word er doodmoe van en wil eigenlijk genieten van m’n kindjes, maar doordat ik me zo moe voel en me niet bij de les kan houden, kan ik er weinig van genieten en word er erg verdrietig van! :(

  • Hoi Silvia, Heel herkenbaar! Bij mij is het ook begonnen na mijn bevalling en ik had precies dezelfde klachten als jou. Heeeeeel vervelend! Let goed op, want de huisarts onderzoekt niet al je schildklierwaardes… Dus de uitslag kan “vals” goed zijn. Slanke de uitslag krijgt “je schildklier is goed” en je twijfelt zelf nog? Laat het er niet bij zitten want dan heb je kans dat je je na jaren slecht voelen nog steeds niet opknapt. Bij mij zagen ze het toevallig wel omdat m’n TSH te hoog bleek te zijn, maar er zijn er ook veel waarbij de TSH-waarde normaal was, maar die het toch wel aan hun schildklier hebben. Zelf ben ik nu een jaar verder en voel me nu pas de oude. Klinkt misschien heftig, maar ik zou je een hoop tijd willen besparen… Vooral omdat ik weet hoe graag je je fit wil voelen en optimaal wil genieten van je kleine! Twijfel je… Dan geef ik je de tip: De Thalamo Kliniek in Eindhoven voor orthomoleculaire geneeskunde. Hun zijn hierin gespecialiseerd. Uiteindelijk ben ik er bovenop gekomen dankzij deze kliniek. Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je je snel beter zult voelen.

 28. In juli is er bij mij een goedaardige tumor in de schildklier ontdekt nadat ik al maanden niet goed in mijn vel zat en 30 kilo was afgevallen. De laatste tijd voel ik me zo slap als een vaatdoek en kom tot niets meer. Was altijd erg actief en sportte erg veel. Dit lukt me nu niet meer en heb regelmatig een gejaagd gevoel, spierkrampen, hoofdpijn, zere ogen en ’t gevoel dat er een band om mijn hoofd zit die strak wordt aangetrokken. Ben behoorlijk somber aan het worden en kan sinds vijf weken niet meer werken en wacht op een operatie. Gisteren was het helemaal mis en dacht het hoekje om te gaan en ben met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar allerlei onderzoeken gehad en ze konden de klachten niet verklaren. De waarden in het bloed was een grens geval en daarom werd ik weer naar huis gestuurd. Wel had ik een behoorlijk tekort aan vitamine D, wat bijzonder is. Dit haal je normaal uit zuivel en de buitenlucht. Ik krijg genoeg zuivel en ben altijd buiten, want ik woon op het platteland. Ze gaven me echt het gevoel dat het tussen de oren zit. Hopelijk gaan de klachten weg na de operatie, maar ik heb er weinig vertrouwen in.

 29. Hallo, Wat een herkenbare verhalen! Ik had ook al heel lang onduidelijke vage klachten zoals moeheid, somber zijn, stemmingswisselingen, stress, zere zware spieren en ontzettende droge ogen. Bloed laten prikken bij de huisarts en bleek mijn TSH-waarde 77 te zijn. De huisarts vertelde het als een simpel verhaal: “Ik geef je Thyrax en dan zul je snel merken dat je je weer goed gaat voelen”. Dus ik ging ervan uit dat ik me na 2 weken wel weer beter zou voelen ondanks mijns schildklier, maar ik bleef me zo ontzettend ellendig te voelen en merkte geen vooruitgang. En ik ging erg aan mezelf twijfelen. Ik heb me door laten sturen naar een internist en bleek dat mijn schildklier dus helemaal niet meer werkt en zij (de internist) heeft gelijk de dosering opgehoogd en ze vertelde dat het nog een halfjaar kan duren eer ik me weer de oude zal voelen. Zelfs al zijn de waarden normaal/goed wil niet zeggen dat je je dan ook gelijk goed voelt, want den iet-werkende schildklier kan nog een nasleep geven op je lichaam. En dat heeft zijn tijd nodig! Maar vertrouwen hebben en geduld is bij zoiets erg belangrijk. Het gaat goed komen alleen duurt het instellen van schildkliermedicatie erg lang. Aan de ene kant erg blij hoe zei mij dit vertelde. En dat het herstelproces voor schildklierpatiënten echt een halfjaar kan duren. Ik hoop dat het bij jullie ook allemaal goed zal komen met de niet-werkende schildklier. Is dit voor sommigen een herkenbaar verhaal?

 30. Hoi, Ik ben Ester en mijn schildklier werkt vanaf mijn veertiende niet meer! Ik ben nu 28 en voor lange tijd was mijn medicatie stabiel. Sinds enige tijd voel ik me steeds vaker moe en futloos! Slaap ongewoon veel en trek het amper op mijn werk. Bloed laten controleren en nu blijkt dat mijn waardes op het randje van wel/niet goed zitten! Helaas wil de huisarts er niks aan doen! Ik slik 225 mg Euthyrox. Heel vervelend en heb het gevoel dat ik nu niet gehoord wordt!

  • Beste Gimli, Ik heb de site waarnaar je linkt bekeken en vind je linkvermelding erg apart, vooral ook omdat je er geen aanvullende informatie bij geeft, komt ie nogal “spammerig” over. De site neemt een standpunt in dat sterk afwijkt van de medische wetenschap en algehele gezondheidszorg en omdat ik vrijheid van meningsuiting extreem belangrijk vind, laat ik de vermelding staan. Dat de site een E-book verkoopt voor 20 dollar terwijl er wordt gepretendeerd mensen te helpen, vind ik echter zeer twijfelachtig. Waarom wordt deze informatie niet gratis en rechtstreeks op de website verstrekt? Groeten, Paul

 31. Patricia Waldram Reageer

  Hallo allemaal, Ik ben 38 jaar geleden geboren met een zeer traag werkende schildklier. Vanaf die tijd heb ik al pillen, tot mijn 16 kreeg ik een capsuletje, en vanaf toen Thyrax 1,75 mg. Ik had altijd hoofd- en spierpijn, snel vermoeid, verminderde concentratie en sloom. Werd hierom ook altijd gepest, ik kwam minder mee dan anderen. ben wel altijd zo mager als een lat geweest. Toen ik mijn man leerde kennen, woog ik 55 kilo, ging anders eten en minder sporten, ben dat wel altijd blijven doen, want ik kreeg wel veel meer energie daardoor. Door een bourgondische leefstijl kwam ik veel aan, maar dat is er nu ook weer af door bewust te eten en weer veel te bewegen, ik ben mijn stofwisseling goed blijven motiveren. sinds 2008 werkt m’n schildklier helemaal niet meer, maar krijg nu 150 mg Thyrax! Maar ik loop ook nog steeds met hoofd- en spierpijn rond, en dat zal altijd zo blijven, dat is een van de symptomen. Ik probeer zo bewust mogelijk te leven, geen alcohol en drugs, 5 sigaretten per dag (tegen de stres), veel extra vitamines en mineralen in de vorm van groente/fruit en veel vis. Dus weinig koolhydraten, vetten en suikers en verzadigbare vetten. Bruin brood, vooral volkoren, dat zorgt ook voor een gezonde darmflora en dus minder verstopte darmen en constipatie! Veel eiwitten en calcium, elke dag beginnen met een bak magere yoghurt! Ja, ook ik moet het hiermee doen en leren accepteren, en dat is het moeilijkste van alles. Als je dat doet, wordt het wel beter, het geeft een beetje berusting voor mijn gevoel. Want ik weet dat ik er ook 100 mee kan worden, en de rest van mijn lichaam werkt en functioneert als ieder gezond mens zonder schildklierprobleem! Het is eigenlijk een heel naar iets, waarmee je moet leren leven is mij verteld, maar er is niet aan te doen helaas! Ik laat elk halfjaar mijn bloed nakijken, slik hier en daar een paracetamolletje, ontspan veel, ook door yoga en sauna en zon, en slik extra vitamine D3 en magnesium en Q10 tegen spierpijn! Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte en hoop jullie hiermee een hart onder de riem te steken. Ik weet wat het is, soms is er niets meer aan zo te leven denk ik heel soms, maar er zijn vele mooie dingen in het leven waardoor ik kan denken: morgen weer een dag!

  • De reactie van Patricia Waldram is zeer herkenbaar. Hier kunnen velen wat aan hebben. Interessante reactie en Patricia, dank je wel!

  • Hi Patricia, ik heb ook Hashimoto en sinds ik gestopt ben met gluten eten, heb ik echt bijna geen spierpijn meer. Vind het echt de moeite waard om te laten staan.

 32. Hallo Mart, ook ik heb soortgelijke klachten maar zonder dat ik ook effectief geholpen wordt, zelfs al loop in ondertussen maanden bij een 20-tal specialisten! Mijn klachten begonnen zo,n 2jaar geleden, was altijd moe en kreeg spier en gewrichtspijnen! Die gejaagdheid heb ik ook, en ik kan begrijpen dat je je met al deze symptomen depri begint te voelen! Onderzoeken zeggen hetzelfde, hart is ok, longen en nieren ook en toch weet je zelf dat er echt wel iets fout is, en neen, dat zit niet tussen je oren!! Uiteindelijk hebben de dokters dan maar gesproken van cvs, (chronisch vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie, dit laatste is echter niet te genezen. Uiteindelijk werd ook nog vastgesteld dat mijn schildklier te traag werkt en daar kan je ook alle symptomen mee hebben die wij hebben! Ik voel me zeker in de steek gelaten door de medische wereld, na 2,3 maal zeggen de dokters altijd dat ze je niet kunnen verder helpen, of erger, dat het tussen je oren zit, ja, zo kan ik ook dokter spelen natuurlijk! Mocht ik vooruitgang boeken laat ik het je weten, sterkte!

 33. In 1997 woog ik nog maar rond de 53 kilo; hartkloppingen, gejaagd, vreselijk moe, overal spierpijn en depri. Na een jaar vele onderzoeken kreeg ik te horen: ‘het zit tussen je oren’. Vervolgens kwam bij een internist die de werking van de schildlier liet onderzoeken. Het bleek dat deze te snel werkte. Ik heb hiervoor “de slok” gehad. Nu slik ik voor de rest van mijn leven Thyrax. Ik heb nog steeds last van mijn spieren en buien van depressie en ontzettend. Ben vele malen naar de huisarts gegaan om te vertellen van mijn depri buien en spierpijnen en moeheid. Er wordt gezegd ‘ik kan niets meer doen’. Ook nu nog loop ik bij een internist en heb wederom vele onderzoeken gehad. Maar ook hier kunnen ze niets meer voor mij doen. Ik zit hier enorm mee: zit het nu wel tussen mij oren of komt het allemaal door de niet werkende schildklier. Waar kan ik nog terecht? Werken gaat zeer moeilijk, met horten en stoten en ik voel mij daarna belabberd. Het leven is op deze manier voor mij ondraaglijk!

  • Hoi Mart, Ik ben “toevallig” op deze site terecht gekomen omdat ik gisteren hoorde dat de schoondochter van mijn zus een niet werkende schildklier heeft , dus ben ik informatie gaan zoeken. Ik lees (van meerderen) dat de medische wereld niet veel oplossingen geeft, dus wil ik je uitnodigen een Sensi-therapeut te bezoeken; via Google kan je er vast een in de buurt vinden. Ikzelf ben net afgestudeerd, maar woon in het buitenland. Ik ga de 14e weg en ben dan pas weer in september terug in Nederland, anders zou ik je graag behandelen. Wij verrichten geen wonderen, maar misschien wordt het leven wat draaglijker… Lieve groet, Heidi

 34. Ik was altijd moe, voelde me niet goed in mijn vel, dus jaarlijkse bloedcontrole. Wat blijkt nu: mijn schildklier werkt gewoonweg niet meer. Na een bloedcontrole van 6 weken bleek dat de T4-waarde oké is, dus ik neem dagelijks 50 mg. Ook mijn bloedwaarden blijken oké, maar mijn gevoel niet. Ik voel me nog steeds moe, mijn ogen zijn heel erg opgezwollen, pijnlijke gewrichten, maagpijn, en ik wil al zolang vermageren en dat lukt ook niet. Ik hoop dat de klachten verdwijnen, en dat mijn lichaam gewoon nog even de tijd nodig heeft om te wennen aan de medicatie.

  • Ik was ook altijd moe, spieren die constant pijn doen, hoofdpijn, maagpijn, altijd onregelmatige maandstonden, mood swings / stemmingswisselingen, kon niets verdragen, ook niet van mezelf… Ben ik naar de dokter toe gaan… Blijkt mijn schildklier niet te werken. Elke morgen pak ik nu thyroxine 150… Toen ik dit te horen kreeg was ik 15 jaar, bijna 2 jaar geleden. Eerst pakte ik 100, maar het sloeg niet aan de schildkliermedicatie, dus hebben ze dat na een jaar met spoed moeten verhogen… En nu… Ben ik soms nog wel vermoeid maar beter als toen!

  • Beste Carolynn, Heb je je TSH, FT4 en/of (F)T3 sindsdien nog weleens laten controleren om te zien hoeveel van de schildkliermedicatie daadwerkelijk wordt opgenomen in je bloedbaan en of je bloedspiegels qua (levo)thyroxine en (lio)thyronine toereikend zijn? Persoonlijk zou ik ook eens je vitamine B12, vitamine D en ijzer laten controleren, want die zijn maar al te vaak verlaag bij mensen met schildklierproblemen… En ook daar kan je heel moe van worden. Sterkte! Groeten, Paul

 35. Ik weet heel goed waar u het over hebt. Ik heb al jaren een niet goed werkende schildklier en slik daarom ook thyrax 100 mg… Mijn hoofd staat vaak op ontploffen, mijn ogen werken dan ook niet goed mee, vaak ben ik daardoor beroerd, vooral in de auto of openbaar vervoer. Ik hoef maar naar drinken te kijken om aan te komen, terwijl mijn vriendinnen kunnen eten en drinken wat ze willen zonder een grammetje aan te komen. Ook kleren die me niet passen, uitgescholden worden, en dat door iets wat ik zelf niet heb aangericht. Ik weet er dus alles van. Ik zou ook graag een normaler leven willen leiden, maar helaas. En ik ben nog maar 34…

 36. Ik ben op 4 januari 2011 gestopt met roken. In mei van dat jaar wordt ik geconfronteerd met longemfyseem en een nauwelijks werkende schildklier. Ik krijg Thyrax. De bijverschijnselen zijn: enorme spierkrampen, mijn hoofd lijkt een compressie-vat, mijn ogen worden pijnlijker en ik kan de krant en de ondertiteling van de tv nauwelijks nog lezen. Dan ga ik naar een internist die nooit gehoord heeft van communicatie als hulpmiddel om tot een oplossing te komen in zijn onderzoekje. Er hangt een poster van de Hells Angels, dat verklaart misschien zijn onrust. Hij schrijft mijn huisarts, waaruit ik kan afleiden dat hij niet met mij bezig was, alhoewel er geen andere patiënt aanwezig was. De hoeveelheid euthyrox is nooit goed. De waarde gaat van extreem niet werkend naar extreem wel werkend. Hij stuurt mij heen met 70 mg. Ben in Leuven geweest, de universiteitskliniek in België. Ik ben 17 kilo aangekomen, ben geen snoeper, eet nauwelijks. Maar wat veel belangrijk is: mijn lichaam is verstard van spierkrampen en mijn ogen en hoofd hebben nog steeds de zelfde ‘bijverschijnselen’ ik probeer er aan te wennen, maar mijn dagelijk leven is met 90 procent vermindert. Ik wil graag een normaal leven leiden.

  • Ik heb een schildklier probleem nu al vier jaar ziekte van Hasimoto. Vrijdag in het zieken huis geweest hou heel veel vocht vast momenteel ze hebben bloed geprikt afgelopen maandag uitslag gekregen gebruik ook Thyrax mijn schildklier staat had helemaal geen schildklier hormoon en alle bloeduitslagen waren slecht geen schildklier hormoon in mijn lichaam acuut verhoogt veel vocht on mijn.handen armen en gezicht komt nu ook in mijn benen mijn.medicijnen slaan niet aan als ik deze week nog meer vocht ga vasthouden. moest ik het ziekenhuis terugbellen heb ook een struma a vier jaar ik wil graag van u weten vat de gevolgen zijn van een stilstaande schildklier waarbij de medicijnen niet werken of te weinig

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.