Moeite met bewegen? Neem een hond!

Vrijwel iedereen weet dat bewegen een absolute must is voor afvallen en een goede gezondheid.  Dat is dan ook de reden dat veel mensen lid zijn van een sportschool of fitnessapparatuur in huis hebben. Het jammere is echter dat veel van die mensen slechts tijdelijk gebruik maken van hun fitnessabonnement of -apparatuur. Je begint enorm enthousiast met sporten, maar dan komt er een dag waarop je dagelijkse routine wordt verstoord… Al snel lig je gewoon weer de hele week op de bank. Zonde, maar in veel gevallen moeilijk te voorkomen.

Hond = blijvend meer bewegen

Om blijvend meer te bewegen zul je dus van goeden huize moeten komen. Sommige mensen kunnen de discipline opbrengen, anderen haken keer op keer weer af. Voor die mensen is het wellicht het overwegen waard om een hond te nemen. Een beetje hond moet namelijk drie keer per dag –zo niet vaker– worden uitgelaten, dus je zult wel van de bank af moeten komen. Bovendien zul je met regelmaat een lange, actieve wandeling moeten maken, zodat je hond zijn energie kwijt kan. En wees maar niet bang dat je je plicht (aan je hond) zult verzaken, want een hond laat of duidelijk van zich horen, of poept binnen.

Let op: een hond vereist veel aandacht

Voordat je overenthousiast naar het asiel gaat en de eerste de beste hond meeneemt, is het wel verstandig om goed na te denken over de gevolgen van het hebben van een hond. Een hond heeft namelijk veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Sta daarom ook stil bij de volgende zaken:

 • Een hond kost geld (voer, inentingen, riem, dierenarts, etc.).
 • Je hondje heeft aandacht nodig.
 • Honden kunnen slechts beperkte tijd alleen thuis blijven.
 • Een hond moet altijd worden uitgelaten, ook bij slecht weer of een baaldag.

Tip: zorg dat je een back-up hebt die je hond een middagje van je kan overnemen bij noodgevallen.

Tot slot

Kortom: een hond kan je enorm helpen om voldoende te bewegen, maar denk wel goed na voordat je een hond in huis haalt. De ene hond is de andere overigens niet. Er zijn rassen die veel aandacht vergen en moeilijk alleen kunnen zijn, maar er zijn ook rassen die langer alleen kunnen blijven en minder beweging nodig hebben. Dit is ook weer enorm afhankelijk van het karakter van een hond en van de manier waarop je een hond opvoedt.

Logischerwijs moet je geen hond nemen als je niet van honden houdt. Een hond is een levend wezen en een heus gezelschapsdier. En dus geen alternatief voor een crosstrainer die je na een aantal weken of maanden op zolder kan zetten. Het punt van bovenstaand verhaal is dat een hond een leuke sportpartner kan zijn en je kan motiveren om vaker de deur uit te gaan. Een hond nemen doe je niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je hond. Een hond moet je dus vooral overwegen als je ervan overtuigd bent dat je een goed baasje voor hem/haar zult zijn.

Heb jij een hond of heb jij wel eens overwogen om een hond te nemen zodat je meer beweegt? Deel je ervaringen hieronder!

5 reacties op “Moeite met bewegen? Neem een hond!

 1. Wil ·

  Een ander tip: trek wandelschoenen aan en doe lopend je boodschappen. Desnoods ga je twee keer naar de supermarkt. En dat sjouwen is powertraining. Je hoeft dan niet per se naar de sportschool. Neem onder de 8 km nooit de auto maar altijd de fiets. Het helpt echt.

  Reageer
 2. Yannick ·

  Inderdaad, ik ben het eens met Retep. Ik heb een hond en wel een dalmatiër. Heb hem niet aangeschaft voor mijn beweging. Dat is eigenlijk alleen maar een heel groot voordeel.
  Een hond is het grootste gedeelte van de dag binnen en in de zomer buiten en binnen.
  Mijn hond is heel energiek en rent dan ook graag, dit is nogmaals, gewoon een voordeel.
  Als je het al niet kunt opbrengen om met regelmaat naar de sportschool te gaan, hoe kun je dan wel de regelmaat hebben om voor een hond te zorgen/op te voeden.

  Reageer
 3. Nic ·

  Wat een belachelijke tip! Zo dadelijk zitten er ook nog allemaal honden te dik thuis omdat hun baasjes ze niet uit laten. Honden zijn er niet om iemand van zijn luie kont af te halen. Neem alsjeblieft geen hond om deze reden, zo worden de asielen nóg voller.

  Reageer
 4. Retep ·

  Neem een hond als je van honden houdt! Alleen een hond nemen om af te vallen is belachelijk, het is geen levende hometrainer!

  Reageer
  • christina ·

   heb je helemaal gelijk in …

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.