Bij het ontwerpen van een slaapkamer wil je een rustig en uitnodigend interieur creëren, maar voordat je je droomslaapkamer kunt inrichten moet je eerst een aantal basisprincipes begrijpen als het gaat om interieurontwerp. Dit zijn onze interieurtips voor het ontwerpen en stylen van een slaapkamer.

1. Meet de kamer op

slaapkamer-hema

Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het de eerste stap voor elk interieurproject en het zal je verbazen hoeveel mensen dit belangrijke aspect niet doen. Zorg ervoor dat je niet alleen de breedte van je muren opmeet, maar ook de hoogte van je plafonds. Als je eenmaal je plattegrond begrijpt, kun je weloverwogen beslissingen nemen als het op meubels aankomt.

2. Kies het juiste meubilair

Als je nog nooit eerder een kamer hebt ontworpen, is een slaapkamer een geweldige plek om te beginnen, omdat je er niet al te veel meubels voor nodig hebt en je een standaard indeling kunt volgen. Ten eerste, je raadt het al, heb je een bed nodig. Bij het bed heb je krukjes of nachtkastjes nodig. Optionele meubels zijn bijvoorbeeld een dressoir en/of een fauteuil als je genoeg ruimte hebt (daarom is tip 1 het belangrijkst!).

Bij het kiezen van meubels zijn er veel verschillende stijlen, dus het is een goed idee om een moodboard te maken van al je gewenste items. Zet ze bij elkaar zodat je visueel kunt bepalen of ze ‘matchen’. Dit betekent niet dat ze er hetzelfde uit hoeven te zien; je wilt er eerder voor zorgen dat ze qua stijl op elkaar lijken en harmonieus bij elkaar passen.

3. Creëer het perfecte bed

Je bed is het centrale aandachtspunt in de slaapkamer en zet de toon voor de rest van het interieur, dus het is belangrijk om te beslissen wat voor look je wilt creëren.

4. Kies de juiste kleur voor je muren voordat je gaat schilderen

slaapkamer-hema-bed

Als je gaat schilderen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kleur kiest voor je interieur. Kleur heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur, maar je wilt er wel voor zorgen dat je een rustig en kalm interieur creëert, zoals te zien is op bovenstaande foto van de HEMA. Er is een reden waarom je niet veel felrode slaapkamers ziet, omdat die kleur een zeer energieke en soms angstige reactie oproept. Zachte, kalmerende kleuren zijn tinten die uitnodigen tot een ontspannen reactie. Ze hoeven niet licht te zijn, je kunt ook kiezen voor een donkere en stemmige tint. Welke kleur je ook kiest, zorg ervoor dat het past bij de rest van je afwerking, zoals raamdecoratie, gordijnen op maat, bedlinnen, kunstwerken, meubels en inrichting. Blijf bij twijfel liever bij warme tinten dan bij koele.

5. Raamdecoratie

Als het gaat om de raamdecoratie in je slaapkamer moet je echt zorgen voor een ‘block out’ oplossing. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om al het natuurlijke licht in de kamer volledig buiten te sluiten. Omdat het een slaapkamer is, is het belangrijk dat je die privacy hebt en dat je op elk moment van de dag kunt slapen… Wie houdt er immers niet van een middagdutje. Enkele opties voor verduisterende raamdecoratie zijn:

  • Vitragegordijnen. Zware stof die niet doorschijnend is, je kunt kiezen voor transparante stof met een achterkant zodat er geen licht doorheen komt. Fluweel is ook een geweldige optie. Gordijnen zijn onze favoriet in een slaapkamer omdat ze een gevoel van comfort en gezellige textuur in je interieur brengen.
  • Verduisterende rolgordijnen op maat, een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing die een minimale impact heeft op je interieur. Fijne rolgordijnen op maat koop je bij HEMA.
  • Rolluiken of jaloezieën. Deze blokkerende oplossingen brengen structuur in je slaapkamer. Als je een klein raam moet bedekken, zouden wij jaloezieën in plaats van rolluiken aanraden om wat meer licht in de ruimte te laten wanneer ze open zijn.

6. Vloeren en hoe je het juiste vloerkleed kiest

De vloer van je slaapkamer is heel belangrijk, je loopt vaak met blote voeten rond in je slaapkamer dus je wilt dat het er zo gezellig en comfortabel mogelijk is. Als je tapijt onder je voeten hebt, hoef je misschien geen vloerkleed toe te voegen, maar als je houten vloerdelen, beton of tegels hebt, raden we je aan om een vloerkleed toe te voegen aan je slaapkamer. Dit helpt om textuur toe te voegen, een zachte omgeving te creëren en uiteindelijk een gezellig interieur te creëren. Het belangrijkste bij het kiezen van een vloerkleed voor je slaapkamer is dat je het juiste type en formaat kiest. Twee belangrijke dingen om op te letten bij het kiezen van een vloerkleed voor je slaapkamer:

  • Je slaapkamer is een ruimte met weinig verkeer, wat betekent dat er weinig mensen over het tapijt lopen en vaak op blote voeten. Hierdoor kun je zachtere, los geweven vloerkleden kiezen (die niet geschikt zouden zijn voor een woonkamer of gang). Vezels zoals wol, hennep en grotere geknoopte weefsels zien er geweldig uit, zijn erg pluche en perfect voor een slaapkamer.
  • Kies het juiste formaat vloerkleed. Onze algemene regel bij het kiezen van een vloerkleed is om zo groot te gaan als de ruimte toelaat.

7. Verlichting

Verlichting is een heel belangrijk element in elk interieur en een slaapkamer is uniek omdat je vaak in een ruimte met weinig licht werkt. Elke slaapkamer is uniek en heeft verschillende niveaus van natuurlijk licht gezien de positie en grootte van de ramen.

Als je een vrij donkere slaapkamer hebt die geen toegang heeft tot natuurlijk licht, omarm dat dan en creëer een stemmig, sfeervol interieur. Accentueer kleinere gebieden met tafellampen en staande lampen om momenten in de kamer te creëren. Je keuze voor verlichting is hetzelfde als het kiezen van meubels, zorg ervoor dat je het juiste ontwerp en materiaal kiest om de rest van je interieur aan te vullen.

8. Decoreer tot in de perfectie

bed-nachtkastje-hema

Nu komt het leuke gedeelte, je hebt de perfecte basis voor je slaapkamer gecreëerd en het is eindelijk tijd om te decoreren. Dit gaat helemaal over jou en je persoonlijke stijl, maar er zijn een paar items die wij sterk zouden aanraden om in je slaapkamer te integreren:

  • Kunstwerken. Een must voor bijna elke kamer, dit is een geweldige manier om kleur in een kamer te brengen, maar ook om de sfeer die je probeert te creëren te versterken. Zorg er net als bij het kiezen van verfkleuren voor dat je een kunstwerk kiest met een rustige kwaliteit dat andere elementen in de kamer aanvult.
  • Spiegel. Als je een grote kamer hebt, kun je een leunende vloerspiegel overwegen. Kleinere kamers kunnen ook baat hebben bij een wandspiegel of een kleine draagbare spiegel op een plank of bedhoofd.
  • Beddengoed (natuurlijk!) maar er zijn zoveel mogelijkheden. Patronen, kleuren, texturen variëren allemaal en hebben een grote invloed op je algehele esthetiek.
  • Vaten en vazen. Een geweldig stylinghulpmiddel en ook handig om vorm in je slaapkamer te brengen. Denk aan het toevoegen van groen of bloemen om een natuurlijk element aan je ruimte toe te voegen. Deze helpen ook om hoogte en lijnen toe te voegen die je oog door de kamer bewegen.
  • Boeken en snuisterijen. Maak het gezellig maar ook praktisch. Stijl voorwerpen die je in je slaapkamer wilt hebben om de ruimte persoonlijker te maken. Als je van muziek houdt, voeg dan een platenspeler toe. Als je van boeken houdt, maak dan een boekenplank met literatuur. Als het om inrichten gaat, is dit je kans om je persoonlijkheid te laten zien.

9. Houd het eenvoudig

Je kunt vaak overweldigd raken bij het stylen en ontwerpen van een slaapkamer, maar ons beste advies is om het simpel te houden. Concentreer je op de basis, als die goed is, voeg dan lagen toe. Als je interieur ‘druk aanvoelt’ dan is dat waarschijnlijk ook zo. Haal spullen weg, verplaats wat en bedenk de beste compositie.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.