Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor ieders gezondheid. Toch zijn er vier groepen voor wie dit vetzuur extra belangrijk is: baby’s, kinderen, jongvolwassenen en ouderen. Lees mee en ontdek de voordelen van dit vetzuur voor deze leeftijdsgroepen.

Baby’s

baby-pas-geboren-kindje

Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor baby’s, zelfs al voordat ze zijn geboren. Het groeiende kindje in de buik gebruikt deze vetzuren namelijk voor de opbouw en ontwikkeling van zijn hersenen en ogen. Deze ontwikkeling gaat door zodra de baby geboren is.

Het ongeboren kindje en ook de pasgeboren baby is voor de omega 3 afhankelijk van de inname door de moeder. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om extra omega 3 in te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bij baby’s die deze vetzuren in voldoende mate binnenkrijgen is dat te merken aan de aandachtsspanne, oog- en handcoördinatie, sociale vaardigheden en intelligentie.

Voor te vroeg geboren baby’s helpt dit vetzuur mogelijk niet alleen bij de groei en ontwikkeling van het brein, maar ook bij de algehele groei.

Kinderen

Omega 3-vetzuren dragen bij aan een goede aandachtsspanne en rust bij kinderen en tieners. Ook zijn deze vetzuren van belang voor de gemoedstoestand in deze leeftijdsfase.

Als de moeder tijdens de zwangerschap voldoende omega 3-vetzuren binnenkreeg, draagt dit op tienerleeftijd bij aan gezonde luchtwegen. Dat geldt waarschijnlijk ook wanneer tieners in deze leeftijdsfase voldoende omega 3 binnenkrijgen via vette vis of visolie capsules.

Er zijn aanwijzingen dat omega 3 ook kan bijdragen aan het verminderen van ongemakken voorafgaand of tijdens de menstruatie. Dat is fijn voor meisjes die op deze leeftijd net beginnen te menstrueren.

Jong volwassenen

visolie-supplement

Jong volwassenen kunnen baat hebben bij omega 3 vanwege de gezonde invloed ervan op de darmen en andere organen.

Gezonde darmen zijn belangrijk voor je algehele weerstand en je humeur. Een gezonde darmwand helpt bovendien om te voorkomen dat ongewenste stoffen het lichaam binnendringen en later klachten kunnen veroorzaken.

Door ervoor te zorgen dat je op deze leeftijd voldoende van deze gezonde vetzuren binnenkrijgt, kun je dus bijdragen aan je gezondheid op langere termijn.

Ouderen

Iedereen op oudere leeftijd heeft baat bij omega 3-vetzuren vanwege het effect op het hart en de bloedvaten. De vetzuren zijn namelijk gunstig voor de bloeddruk en ondersteunen een normaal vetgehalte in het bloed. De vetzuren dragen ook bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel.

Ook heeft omega 3 direct een gunstige werking op het hart. Op deze manier ondersteunen deze vetzuren het hart bij zijn belangrijke werk, wat essentieel is voor een goede gezondheid en een lang leven.

Als het hart zijn werk kan doen, krijgen de organen en andere weefsels voldoende voedingsstoffen en zuurstof. Dat helpt om je op oudere leeftijd nog steeds fit en gezond te voelen.

Omega 3-vetzuren zijn goed voor ons brein en dat is vooral fijn naarmate we ouder worden. Als onze hersenen goed functioneren, kunnen we ons aandacht er beter bij houden en vergeten we minder.

Voor ons gewicht zijn omega 3-vetzuren ook van belang. Ze dragen namelijk bij aan een vol gevoel, waardoor we minder naar vette en zoete snacks grijpen.

Bovendien helpen omega 3-vetzuren mee om overtollig buikvet aan te pakken. Hierdoor werk je niet alleen aan een platte buik, maar ook aan je gezondheid. Overtollig buikvet is niet gezond als zich dat tussen de organen bevindt.

Op oudere leeftijd is omega 3 ook belangrijk voor de ogen. De vetzuren helpen namelijk mee om normaal te kunnen zien. Ook bij droge ogen kunnen ze behulpzaam zijn. Ze helpen om de ogen vochtig te houden, zodat je ogen prettig aanvoelen en je goed zicht hebt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.