Bij bepaalde oogaandoeningen of oogoperaties kan er vocht achter het netvlies terechtkomen. Lekkage van bloed en/of vocht uit de bloedvaten leidt dan tot het opzwellen van het netvlies en daarmee tot netvliesoedeem. In principe kan vocht zich ook opstapelen in of achter het druifvlies, regenboogvlies, vaatvlies, straallichaam of iris…

Ooglidoedeem: gezwollen oogleden & “wallen”

Netvliesoedeem en aanverwante oedeemvormen dienen niet te worden verward met oogoedeem. Met oog-oedeem wordt doorgaans namelijk vochtstapeling bedoeld in de huid en oppervlakkige weefsels rondom de ogen. Het bekendste type is waarschijnlijk ooglidoedeem, dus vochtophoping in de oogleden en rondom de oogkassen… en dus niet daadwerkelijk ín de oogbol zelf. Oedeem ín de oogbol wordt ook wel orbitaal oedeem genoemd. Oedeem rond de oogkas, staat tevens bekend als ‘periorbitaal oedeem’, een conditie die in de volksmond ook wel ‘wallen onder de ogen‘ wordt genoemd.

Een relatief vaak voorkomende vorm van oedeem ín het oog is papiloedeem; dit betreft een oedemateuze zwelling van het punt waar de grote oogzenuw de oogbol binnenkomt.

Maculopathie: vochtophoping in de ‘gele vlek’

De macula is de centrale zone van het netvlies oftewel de ‘gele vlek’. Deze zorgt voor het zogenaamde ‘precisiezicht’. Maculopathie is een oogaandoening betreffende de macula die veel voorkomt bij diabetes mellitus, ouderdom en extreme bijziendheid. Men onderscheidt onder andere:

 • Diabetische maculopathie (DMP): i.v.m. suikerziekte
 • Leeftijdsgebonden maculopathie (LMP): ouderdomsmaculopathie
 • Ischemische maculopathie (IMP): door ontoereikende doorbloeding
 • Myope maculopathie (MMP): bij degeneratieve bijziendheid
 • Oedemateuze maculopathie (OMP): duidelijke verdikking & vochtophoping

Macula-oedeem: vochtophoping in je oog

In veel gevallen gaat maculopathie gepaard met macula-oedeem oftewel ‘maculair oedeem’: vochtophoping rond de macula. Macula-oedeem is merkbaar aan een verdikking van de gele vlek en kleine vettige afzettingen die oorspronkelijk te wijten zijn aan een micro-aneurysma. De symptomen van maculopathie zijn onder andere vermindering van de gezichtsscherpte, ongevoeligheid voor contrasten, verminderde waarneming van details en wazig/vlekkerig zicht. Soms het gevolg van een staaroperatie.

Behandeling van maculair oedeem

Macula-oedeem kan scherp begrensd (focaal) zijn, maar ook vaag qua begrenzing (diffuus). Bij focaal macula-oedeem zijn bloedvaten relatief gemakkelijk gericht te laseren; bij diffuus macula-oedeem is dit niet het geval en is behandeling dus niet gericht tegen bepaalde lekkende bloedvaten.

Oedemateuze maculopathie kan worden behandeld middels fotocoagulatie van de door oedeem aangetaste zones. Deze lasertechniek helpt de gezichtsscherpte te stabiliseren en de ontwikkeling van de oogziekte af te remmen. (bron)

Heb jij vragen of suggesties met betrekking tot oedeem in oogbol, ooglid, netvlies, macula of rondom de oogkas? Deel hieronder jouw vraagstukken, bevindingen en adviezen betreffende oogoedeem, ooglidoedeem, netvliesoedeem en macula-oedeem…

9 Reacties

 1. Hallo, ik heb 4 dagen geleden een ooglid correctie gehad. Nu is er in de 2 de dag ineens een verdikking onder de ogen ontstaan echt als dikke wallen. Ik slaap al omhoog, elke nacht gedaan ik koel ook elke dag..is het normaal en hoelang kan dit duren? Is er ook iets wat ik zelf kan doen. Maak me een beetje zorgen, doe ik een boven ooglift en krijg ik er wallen voor terug. 🙈 hoop zo dat dit normaal is en vanzelf weer wegtrekt. Dank alvast groetjes Wendy.

 2. D.Janssen-Saenen Reageer

  Onder rechteroog een vochtophoping (vochtwal). Vrouw 80 jaar. Nooit gehad, altijd goed gezicht behandeld bij schoonheidsspecialist.

 3. beide ogen ben ik aan staar geopereerd. Nu heb ik dikke oogleden van vocht en wallen onder mijn ogen dus oedeem. Wat is daar aan te doen? Mijn ogen zijn goed.

  • Zoek eens op meibomkliertjes. Het past precies bij mijn situatie na staaroperatie aan beide ogen gevolgd door ooglidcorrectie ook aan beide oogleden. Ik ben met redelijk succes “beter” geworden al heb ik restverschijnselen die ook samen kunnen hangen met mijn leeftijd (79).

 4. Ook ik heb last van vocht, maar bij mij zit het boven het oog dus wallen aan de bovenkant. Dokter en ziekenhuis weten niet wat het is? Tot ik vandaag van een gezichtsbehandeling afkwam en zei mij vertelde over oedeem bij de ogen. Het is bij mij pijnlijk met druk achter de ogen. En omdat het het bovenste ooglid is, is dit ook zwaar met openhouden van de ogen. En heel vermoeiend. Wie weet raad?

 5. Ok, ik ben een suiker passend, en de dokter zij, dat is de oorzaak van vocht in mijn oogbol, en ik moest injectie in mijn rechteroog 3 keer, en toen is het vocht weg, maar na een anderhalve maand voor controle is de vocht weer. Dus weer 3 injectie elke maand 1 injectie. Mijn vraag wat moet gebeuren om die vocht te stoppen, lik woon in Bonaire en de behandeling is in Curacao, ik heb voor een second opinion gevraagd om naar Colombia te gaan om te kijken of ze daar die vocht kan laten gaan voorgoed

 6. Ik heb de laatste tijd 3 injecties in mijn rechteroog gekregen vanwege vocht, na de 3 behandeling moest ik na een maand voor controle, en het vocht is weg, maar de tweede controle is het vocht weer terug, is dit normaal?

  • Nee, overtollig vocht in je oogbol is niet normaal. Recidive ervan evenmin… Kun je misschien iets meer contextuele informatie geven? Over oorzaak, aandoening, diagnose, aanloop, et cetera…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.