Wazig zien oftewel zichtverlies komt bij talloze mensen voor. Er zijn mensen die constant wazig zien, bijvoorbeeld door verslechtering van de ooglenzen. Je kunt echter ook tijdelijk wazig zien, onder andere door haze of een oogontsteking.

Tot slot kun jet onverwachts en zeer plotseling wazig gaan zien, bijvoorbeeld door een glasvochtbloeding. Bestaande wazigheid kan bovendien plotsklaps erger worden en zelfs overgaan in blindheid. Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van wazig zien…

Wazig zien vanwege verziendheid of bijziendheid

Wazig zien wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door verslechtering van je ooglenzen. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid van het gezichtsvermogen veroorzaken, zijn verziendheid en bijziendheid…

1. Verziendheid

In geval van verziendheid oftewel hypermetropie, zie je van veraf scherp en van dichtbij wazig. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenssterkte plus (+).

2. Bijziendheid

In geval van bijziendheid oftewel myopie, zie je van dichtbij scherp en van veraf wazig. Bijziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenssterkte min (-).

Verziendheid of bijziendheid ontstaat doorgaans geleidelijk aan en wordt met het verstrijken van de tijd steeds erger. Het continu ophogen van je bril- of lenssterkte met een hogere lenswaarde kan je wazige zicht tot op zekere hoogte blijven corrigeren.

Een ooglaserbehandeling is echter de enige permanente behandeling tegen verziendheid en bijziendheid.

1. Behandeling bij wazig zien door toedoen van haze

Haze is een wondreactie van het hoornvlies die kan optreden na een oppervlakkige ooglaserbehandeling (PRK, LASEK e.a.). Een gedeelte van je zichtveld wordt troebel, waardoor zichtverlies optreedt. Haze wordt door aangedane patiënten vaak beschreven als “verlies van contrast”, een “uitgesmeerd beeld” of “aquarium-ogen”. Vooraf is helaas niet te voorspellen of een ooglaserbehandeling zal leiden tot ontstaan van haze.

Wazig zien treedt bij 9 tot 30 procent van alle ooglaser-patiënten op. Haze kan bovendien variëren van een nauwelijks merkbaar waziger zicht tot zeer ernstig zichtverlies. Meestal verdwijnt de vertroebeling binnen 24 maanden, maar de schade kan ook gedeeltelijk blijvend zijn of zelfs volledig permanent blijken.

Littekenweefsel in het hoornvlies door een oppervlakkige laserbehandeling dient meestal te worden behandeld met een diepere laserbehandeling (Epi-LASIK e.a.). 

2. Behandeling van wazig zien door een bindvliesontsteking

Wazig zien kan worden veroorzaakt door een bacteriële of virale bindvliesontsteking (conjunctivitis). Een bindvliesontsteking is een besmettelijke ontsteking van het vlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. De kenmerkendste symptomen van een bindvliesontsteking zijn jeuk, branderigheid, plakkerigheid van de oogleden en knalrode ogen.

Een bindvliesontsteking betreft een uitwendige oogontsteking en ontstaat meestal door een bacterie of virus dat in het bindvlies terechtkomt. Dit gebeurt vaak door besmette (niet-gedesinfecteerde) contactlenzen of verspreiding van micro-organismen via airconditioning-kanalen. Een bindvliesontsteking kan echter ook worden veroorzaakt door een allergische reactie op huisstofmijt, make-up of stuifmeel.

Een bindvliesontsteking geneest doorgaans vanzelf binnen 5 dagen. In geval van bacteriële conjunctivitis worden soms oogdruppels met antibiotica voorgeschreven. Virale conjunctivitis kan worden behandeld met ontstekingsremmers. Bij allergische conjunctivitis worden meestal antihistaminica voorgeschreven.

3. Wazig zien door toedoen van uveïtis behandelen

Uveïtis is een ontsteking van een of meerdere uvea die samen het druifvlies van het oog vormen. Het druifvlies bestaat uit verschillende lagen. Afhankelijk van de laag die ontstoken is onderscheiden we de volgende vormen van uveïtis:

 • Iritis (ontsteking van de iris)
 • Iridocyclitis (ontsteking van het straallichaam)
 • Choroiditis (ontsteking van het vaatvlies)
 • Retinitis (ontsteking van het netvlies)

Een ontsteking van de iris, het straallichaam of het vaatvlies betreft een inwendige oogontsteking. Bij een dergelijke inwendige oogontsteking ga je zeer geleidelijk aan wazig zien; je zicht wordt waziger en waziger. Een inwendige oogontsteking gaat doorgaans gepaard met hevige pijn in het oog en overgevoeligheid voor licht.

Daarnaast is er sprake van verwijde, rode bloedvaatjes rondom de iris. Doorgaans geldt: hoe dieper de infectie, des te ernstiger de gevolgen; in sommige gevallen kan zelfs blindheid optreden. Uveïtis kan allerlei oorzaken hebben, van bacteriën tot parasieten en van auto-immuunziekten tot geslachtsziekten.

De behandeling van uveïtis hangt af van de exacte oorzaak en locatie van de ontsteking. Meestal wordt uveïtis behandeld met antibiotica, corticosteroïden en andere ontstekingsremmers. (bron)

4. Je kunt wazig gaan zien door een hoornvliesontsteking

Het hoornvlies van het oog wordt beschermd door o.a. traanvocht en de epitheel-laag. Zodoende komt een hoornvliesontsteking niet vaak voor. Een hoornvliesontsteking (keratitis) ontstaat doorgaans doordat het epitheel beschadigd wordt door een nagel, takje, of hard vuiltje.

In geval van een hoornvliesontsteking is er een wit infiltraat zichtbaar: een ophoping van ontstekingscellen die eruitziet als een grillig & onscherp wittig vlekje. Bij en hevige hoornvliesontsteking kan zelfs een vochtophoping en zwelling in het hoornvlies ontstaan. Een hoornvliesontsteking van het oog kan samengaan met een slijmvliesontsteking (conjunctivitis) en inwendige oogontsteking (uveitïs).

Een hoornvliesontsteking wordt doorgaans behandeld met gematigde antibiotica zoals aminoglycosiden (Minims® Gentamicine® & Bramitop®) of chlooramfenicol (Dexamethason®). En zo nodig met relatief zware antibiotica zoals moxifloxacine (Vigamox® e.a.), ciprofloxacine (Ciloxan® e.a.) of ofloxacine (Tarivid® e.a.).

5. Wazig zien door plotseling zichtverlies & blindheid

Het komt voor dat je van de ene op de andere dag of zelfs van het ene op het andere moment waziger gaat zien dan voorheen. Acuut wazig zien heeft nagenoeg altijd betrekking op één van beide ogen. Acuut zichtverlies of plotselinge blindheid kan duidt in veruit de meeste gevallen op:

 • Glasvochtbloeding (gesprongen ader in glasachtig lichaam)
 • Glasvochtloslating (doordat glasvocht loskomt van ‘t netvlies)
 • Netvliesloslating (meestal door scheurtje in netvlies)
 • Ooginfarct (door blokkade van een oog-ader)

In al deze gevallen is er sprake van een uiterst plotselinge zichtverslechtering, een sensatie alsof er een gordijn wordt dichtgetrokken of acute blindheid aan één oog. Bij uitblijven van behandeling kal zelfs blijvende blindheid ontstaan.

Bij deze oogaandoeningen is met spoed een operatieve ingreep nodig om verdere schade, infecties en/of blindheid te voorkomen. In sommige gevallen volstaat een laserbehandeling. Na een langdurig ooginfarct is echter geen behandeling meer mogelijk.

6. Wazig zien door MS kan soms worden behandeld

MS staat voor de auto-immuunziekte Multiple Sclerose. MS tast het centraal zenuwstelsel aan, waardoor ontstekingsreacties door het hele lichaam kunnen ontstaan. Oogklachten komen heel vaak voor bij MS. Zo zijn wazig zien, zichtverslechtering en gezichtsuitval bekende MS-symptomen.

De exacte oorzaak van MS is tot nog toe onduidelijk, en behandeling van MS verschilt dan ook per patiënt. Bij wazig zien door MS worden doorgaans immuunmodulerende middelen voorgeschreven zoals ‘interferon-beta’ (Avonex®, Betaferon® & Rebif®) en ‘glatirameer’ (Copaxone® e.a.).

Overigens kunnen ook andere neurologische aandoeningen zoals epilepsie, migraine en beroertes (herseninfarct, hersenbloeding of TIA) gepaard gaan met een al dan niet plotseling wazig zicht.

Tot slot

Bij wazig zien hoeft overigens niet per se sprake te zijn van een ontsteking of ziekte. Zo kan zichtverlies ook optreden door oververmoeidheid, extreem droge ogen of een allergische reactie op stuifmeel, huisstofmijt, huisdieren, schimmelsporen, gisten, voedingsbestanddelen of chemische schoonmaakmiddelen. Zodoende kun je wazig zien in sommige situaties helpen voorkomen door een optimale hygiëne en intensieve oogverzorging.

Heb jij last van wazig zien? Of heb je te maken met plotselinge achteruitgang van je gezichtsvermogen? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!

91 Reacties

 1. Gisteren had ik aura’s en lichtflitsen heb vandaag oogdruppels genomen in de middag
  Maar vanavond zie ik tv en alles wazig ben ook misselijk weer oogdruppels genomen maar helpt niet.ik ben 62

 2. Ik was gisteren naar TV aan het kijken, maar moet even ingedommeld zijn. Ik werd terug wakker en keek terug naar TV, maar alles was zeer wazig. Na 10 minuten was alles terug goed. Enige maanden geleden heb ik dat ook al eens gehad. Wat kan de oorzaak zijn?

 3. Als ik met mijn nieuwe bril op tv kijk zie ik de ondertiteling dubbel / met een rand en de gezichten zijn wazig. Knijp ik mijn rechteroog dicht zie ik hetzelfde en knijp ik mijn rechteroog dicht is alles heel duidelijk. Wat betekent dit?

 4. In februari 2016 ben ik naar de opticien gegaan omdat het meer dan 2 jaar geleden was dat mijn ogen werden opgemeten. Ik kreeg toen weer nieuwe sterkte multifocaal. Als ik deze bril droeg kreeg ik hoofdpijn en de letters van de ondertiteling op tv waren wazig. Heel vaak terug geweest, zonder resultaat. Omdat ik het helemaal beu was heb ik afgelopen december bij een andere opticien mijn ogen weer op laten meten en deze kwamen tot de conclusie dat veraf kijken niet 2 maar 1 moest zijn. Hier weer een nieuwe bril gekocht maar ook met deze bril zijn de gezichten op de tv onduidelijk en de letters van de ondertiteling wazig. Even wazig als zonder bril, maar met bril wordt alles wel groter. Hiermee kan ik dus ook niet goed zien. De opticien zegt dat op een gegeven moment het niet duidelijker kan worden. Is sterkte 1 dan al zoveel dat ik niet fatsoenlijk kan kijken??? Ik weet het niet meer.

 5. Hallo, Ik heb een raar probleem. Maandagochtend werd ik wakker en merkte dat zijn oogsterkte ineens was omgedraaid. Ik heb al 25 jaar -1,5, maar dit is plotseling omgedraaid naar +1,5. Kan dit of is er meer aan de hand. Ineens hoef ik mijn bril niet meer op te zetten want is zie super scherp. Maar lezen gaat niet meer, ik heb nu een leesbril nodig. Ik heb hierdoor ook elke dag hoofdpijn, erg vervelend.

 6. Barend Jan Lammes Reageer

  Hallo, sinds een tijdje heb ik last van wazig zien in beide ogen. Het begon geleidelijk, een paar dagen wel last, dan weer een dag niet. Later de ene dag waziger dan de andere dag. De huisarts kon niets zien. Wel druppel ik nu iets wat Duratears heet (o.a. natriumchloride, kaliumchloride, zoutzuur). Dit helpt redelijk. Zelf vermoed ik dat het te maken heeft met langere tijd in een kwakkelen qua gezondheid. Ziek geweest, migraine gehad, nu veel hoofdpijn, maag-darmklachten en snel vermoeid. Vandaag acupunctuurbehandeling gehad en ik gebruik nu ook probiotica. Heeft het een met het ander te maken?

 7. Afgelopen maandagnacht zat ik op de huisartsenpost met acute pijn en lichtschuwheid in mijn rechteroog. Het was knalrood en traande. Na 2 verdovende druppels en antibioticazalf ging het dinsdag weer aardig. ’s Ochtends zat mijn pupil nog wel even vast. ’s Middags even bij de huisarts geweest en mijn pupil ging weer mee en geen hoornvliesbeschadiging. Nu is het zaterdag en ben ik weer naar de huisartsenpost geweest omdat ik het niet vertrouwde. Ik zie nog steeds wazig. Kan wel met het oog kijken, maar de kleuren lijken wat flets. De roodheid en tranen passen bij een conjunctivitis. De lichtschuwheid en de vreselijke pijn i.c.m. de vastzittende kleine pupil voor een paar uur weer met een iridocyclitis. Alleen iridocyclitis kan nooit binnen een dag over zijn met antibioticazalf. De huisartsenpost vind mijn bezorgdheid legitiem, maar stuurt me niet naar een oogarts omdat de ontsteking nu weg lijkt. Ik zit nu zo in de stress omdat ik bang ben dat ineens mijn zicht wegvalt of zo. Iemand die dit herkent?

 8. Ik heb al een aantal jaar eens in de zoveel maanden plots last van dat ik een vlekje in me oog krijg en wazig zie en niks kan lezen en met de minuut word het dan steeds erger totdat ik bijna niks kan zien meer en duizelig ben als ik dan ga liggen en 20 minuten me ogen sluit is het gelukkig weg… Nu komt de wazigheid in mijn blikveld steeds vaker voor en kijk ik ook altijd raar uit me ogen alleen het engste vind ik altijd dat het opeens opkomt als je bv autorijdt of fietst ben benieuwd of iemand weet wat dit kan zijn?!? Ook al bij de dokter geweest maar word altijd op stress afgeschoven maar zie soms ook lichtflitsen in me. Ooghoeken en zie sommige dingen heel laat.

 9. Ik heb ruimt twee weken last gehad van oogontsteking. Eerst 1 oog, daarna ook het andere. Rood, tranen, geprikkeld. Mogelijk Zika virus. Antibioticum-druppels hielpen niet, dus waarschijnlijk een virus. Nu zijn mijn ogen niet meer rood, maar nog wel gevoelig, druk op oogbol en erg gevoelig voor licht. Bovendien zie ik nu slechter en dat baart me zorgen. Niet alleen dichtbij (was al beetje vanwege ouderdom… lol) maar mijn normale leesbrilletjes helpen me nu niet meer en nu is ook ver weg kijken een stuk slechter geworden. Wat kan dit zijn en wat kan ik er aan doen?

 10. Daniel Albering Reageer

  Ben benieuwd hoe lang wazig zicht aanhoudt na adenovirus. Nu 6 weken verder en nog steeds zeer wazig zicht linker oog. Hierdoor is zicht rechts ook niet geweldig en gebruik loep om te lezen. Oogarts wil me pas over 2 maanden weer zien. Ervaringen? Of kan er iets anders aan de hand zijn.

 11. Vandaag aan het winkelen ineens wordt mijn zicht heel wazig en ben ook duizelig dan en moet ik echt gaan zitten hier heb ik vaker last van best eng na halfuur is het weer over wat zou dat kunnen zijn?

  • Heb je je bloedsuiker en bloeddruk al eens laten controleren? Een lage bloeddruk (hypotensie) of lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) is maar al te vaak de oorzaak van (draai)duizeligheid in combinatie met kortstondig wazig zicht.

 12. Kan iemand helpen? Ik kan niet naar een beeldscherm kijken of ik zie 2 dagen later minder. Waar kan dit aan liggen? Mijn ogen prikken dan en ik zie steeds minder en minder ver scherp. Komt dit door blauw licht? Droge ogen? Ik kan de zon ook niet goed meer verdragen. Ben wel een tijdje geleden aan fel licht blootgesteld van lampen, dus in brandende lampen gekeken. En computerscherm had heel fel licht vroeger tot vandaag. Heb instellingen gewijzigd, wist niet dat dit mogelijk was. Iemand die mij kan helpen?

  • Dit zou te maken kunnen hebben met zogenaamde ‘computerogen’ (soms ook Computer vision syndrome of computervisiesyndroom genoemd). Als je vaak en langdurig op een beeldscherm tuurt, raken je ogen snel vermoeid omdat het continue scherpstellen vermoeiend is voor je ogen. Op een beeldscherm staren veroorzaakt niet alleen moeë ogen, maar je knippert ook nog eens de helft minder vaak met je ogen, waardoor je ogen droger en stoffiger worden. Tijdens het knipperen met de ogen, wordt een dunne filmlaag van traanvocht over de oogbol gelegd die uitdroging helpt voorkomen. Dit traanvocht zorgt ook nog eens voor de juiste brekingsindex van licht, dus doordat je achter je beeldscherm minder vaak met je ogen knippert en minder traanvocht produceert, zal licht niet optimaal op het netvlies vallen, waardoor je minder goed zult zien. Computerogen kunnen verschillende tijdelijke klachten veroorzaken, waaronder droge en/of branderige ogen, wazig zicht/blikveld, hoofdpijn, vermoeide ogen, moeite met scherpstellen en vermoeidheidsklachten. Naarmate je vaker computerogen ervaart en geen maatregelen treft, kunnen er zelfs blijvende/chronische klachten optreden, waaronder stekende pijn in de ogen, druk op de oogbollen, rode, geïrriteerde en/of tranende ogen, slecht zien, nekpijn en slecht(er) zicht. Omgevingsfactoren zoals contactlenzen, een te lage/hoge luchtvochtigheid, sigarettenrook, airconditioning, gebrekkige ventilatie, centrale verwarming of een (veel) te hoge binnentemperatuur kunnen deze symptomen van computerogen verergeren. Al met al denk ik niet dat je oogklachten met blauw licht te maken hebben, maar veeleer met droge en (over)vermoeide ogen.

 13. Verzoek of iemand een oplossing heeft voor volgend probleem… Heb enkel ’s avonds een wazig en of dubbel zicht bij TV kijken. Heb oogarts opgezocht en deze vertelde mij dat mijn ogen in orde zijn, maar wel droge ogen. Moet dus oogdruppels gebruiken, maar ook dat helpt niet. Niet toevallig, maar elke avond, zeer vervelend, moet dan stoppen met TV kijken en mijn ogen dicht doen. Kan mij iemand advies geven?

  • In de avond ben je meestal vermoeid en kunnen je ogen daardoor minder goed scherpstellen. Misschien heb je een bril nodig. Even langs de optometrist en gratis je ogen op laten meten. Als je alleen dubbel ziet, kan het ook zijn dat je een prisma hebt. Deze klachten zijn o.a. gevoeligheid voor licht, dubbel of onscherp zien en geïrriteerde en droge ogen.

 14. Yvonne heeft chemo gekregen omdat ze darmkanker heeft gehad en nu doen haar ogen raar er komt een dam in haar ogen en ziet ze troebel. is dat waar dat het door de chemo is die ze heeft gehad en kan ze zich daaraan laten opereren en is het gevaarlijk op blindheid? Graag van u wat uitleg dank u!

  • Beste, Chemotherapie kan inderdaad bepaalde oogklachten veroorzaken, maar ik kan logischerwijs niet met zekerheid zeggen dat ook Yvonne’s oogklachten door de chemotherapie zijn veroorzaakt. Dit kan alleen een arts vaststellen dan wel uitsluiten. Oogklachten door chemotherapie ontstaan veelal door irritatie van het hoornvlies. Daarnaast maken de traankliertjes door toedoen van chemotherapie onvoldoende traanvocht aan, waardoor de ogen droog worden. Zodoende kunnen de ogen gevoelig, branderig, zanderig, jeukerig en/of tranerig worden… Enkele tips: A. Draag bij oogklachten na chemo geen contactlenzen, maar een bril. B. Bescherm je ogen tegen scherp licht; soms helpt een zonnebril; C. Gebruik geen oogmake-up. D. Vraag je arts om beschermende oogdruppels. (bron) Ik weet niet of jijzelf Yvonne bent -aangezien je in de derde persoon naar haar verwijst- maar in elk geval ontzettend veel sterkte toegewenst (voor jou/haar) met het herstellen van kanker en chemotherapie! Groeten, Paul

 15. Ik heb sinds enige tijd last van plotseling golvende flikkerende lijnen aan de buitenkant van mijn rechter gezichtsveld. Vorige keer duurde deze klachten ruim een uur, de andere keren beperkte het zich tot een korte periode van 5 tot 10 minuten. Ik kan het het beste omschrijven dat het lijkt alsof ik deels onderwater kijk. Het beeld wordt hierdoor erg slecht. Net zo plotseling als de golvende flikkerende lijnen verschijnen verdwijnen ze ook weer. Wie weet wat dit is en waardoor de klachten ontstaan?

 16. Hallo, Ik heb al enige tijd last van niet scherp zien bij lezen… Als ik een tijdje lees dan zie ik het op den duur niet scherp meer, maar helemaal wazig, dan moet ik even wegkijken naar iets verder weg en dan weer terug kijken naar me boek en zie het dan weer eventjes scherp en daarna weer wazig… Wat kan dat zijn? Het is namelijk erg irritant en schiet niet op zo. Ik heb in me dagelijks leven de afgelopen jaren niet veel gelezen, maar ga op dit moment weer terug naar school en moet dus weer meer lezen. Het is erg vervelend, wat kan het zijn en wat kan ik eraan doen?

 17. Hallo, Ik heb een hoornvliesontsteking, maar nu lees ik overal dat dit een litteken achterlaat. Is dit in alle gevallen zo? Ik heb druppels en oogzalf van mijn oogarts gekregen. De ontsteking is waarschijnlijk door mijn contactlenzen ontstaan…

  • Beste Lisa, Een hoornvliesontsteking (keratitis) hoeft zeker niet altijd gepaard te gaan met littekenvorming of vlekvorming. Bovendien HOEFT zo’n littekentje helemaal geen problemen te geven; dat ligt er maar net aan waar op het netvlies het littekentje/vlekje zich zou bevinden. Groeten, Paul

  • En hoelang duurt dat ongeveer om te genezen dan? Ik zie wazig door de hoornvliesontsteking en kreeg druppels en zalf, maar niemand vertelde me hoelang het zou duren vooraleer ik er vanaf ben. Er is wel al verbetering, de pijn in mijn oog is verdwenen, enkel nog een klein beetje last van licht. En ’t wazig zien is er ook nog… Alvast bedankt!

  • Meestal treedt er na adequate behandeling van een hoornvliesontsteking al snel herstel op. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak (bacterie, virus, schimmel o.i.d.) dient er te worden gedruppeld met een antibacterieel of antiviraal of antischimmelmiddel. Of met ontstekingsremmende steroïden. De exacte herstelduur verschilt logischerwijs per patiënt en is mede-afhankelijk van de soort infectie. Ik ben geen arts, maar voor zover ik weet, duur keratitis doorgaans 1 tot enkele weken. Gemiddeld ongeveer een week of 3. Als er na genezing een litteken zou achterblijven, dan kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn voor volledig herstel van het gezichtsvermogen.

 18. Ik heb al een tijd last van plotseling heel slecht dubbel zicht op afstand, zelfs mensen e.d. Dit wazige gezichtsveld duurt een aantal uren en zakt dan weer weg, maar het komt een dag later of een paar dagen later weer terug. Ben bij de opticien geweest, maar toen was het niet zo erg. Ik krijg evengoed wel een bril. Weet iemand wat dat extreme slechte zicht dat zomaar op komt zetten kan betekenen?

 19. Ik heb sinds vandaag ineens heel veel moeite met focussen (beide ogen), ook met mijn leesbril op, wordt het niet beter (zelfs irritanter). Daarbij heb ik ook een soort “vol”gevoel in mijn handen, net alsof ze een beetje dikker zijn dan normaal. Ze tintelen ook licht (mijn handen). Verder voel ik me oké, wel moeite met concentreren, maar dat zal eerder een gevolg zijn dan een oorzaak. Iemand enig idee?

 20. Hoi ik heb een vraagje heb gister nachtcrème in me ogen gekregen me ogen werden meteen rood en zag wazig. Nu dag later zie ik nog steeds wazig. Heb die huisarts al gebeld maar die zeggen dat het even tijd nodig heeft. Ik maak me toch erge zorgen… heeft iemand hier ervaring mee? Groetjes!

  • Heb je de crème heeeeel goed uitgespoeld met water? Het vet in crèmes ‘drijft’ namelijk op je oogvocht c.q. traanvocht, waardoor er bij het knipperen met je ogen steeds weer opnieuw een vettig filmlaagje over je oog wordt opgetrokken, wat als een waas zichtbaar wordt… Als dit de oorzaak is van je vage gezichtsveld, dien je dus eerst alle olie-achtige bestanddelen goed uit je ogen te spoelen.

 21. Beste, Wanneer ik bijvoorbeeld het winkelcentrum (ik werk daar) uit loop, krijg ik van het daglicht pijn achter mijn ogen. Het duurt een tijdje voordat deze pijn verdwijnt. Maar meestal is het wel verdwenen voordat ik thuis ben. Dit is nu al enige jaren zo. Iemand enig idee hoe dit komt?

 22. Hallo, De laatste tijd heb ik erg last van m’n ogen, ook zit er hoofdpijn bij. Ik kan niet goed meer lezen en zie erg wazig. Ik heb al een bril, ik denk zelf niet dat het om m’n bril gaat want ik heb een bril voor veraf. Ik heb ook last van dichtbij lezen. Ik ben nog maar 14. Graag advies.

  • Beste Wilma, Slecht zien van dichtbij én veraf kan duiden op een cilinderafwijking oftewel ‘astigmatisme’. In dat geval is je hoornvlies ovaalvormig in plaats van rond, wat zowel van dichtbij als veraf beeldvervorming veroorzaakt. Persoonlijk zou ik ermee langs je huisarts gaan en om een doorverwijzing naar de oogarts/oftalmoloog vragen. Sterkte & groeten, Paul

 23. Vandaag tijdens het werk verdween ineens een deel van mijn gezichtsvermogen. Ik zag ineens allemaal witte vlekken voor mijn ogen, net alsof ik in een lamp had zitten kijken. Ik kon een deel van de woorden niet meer lezen. Het leek erop dat dit door mijn rechteroog kwam. Tegelijkertijd zag ik aan de linkerkant van mijn linker oogveld/gezichtsveld een dikke zilverachtige band (soort aanhoudende lichtflits). Na een paar uur geen schermwerk werd het wat minder, maar het is uren later nog steeds aanwezig. Of het met elkaar te maken heeft weet ik niet, maar de afgelopen weken heb ik veel last van een lichte hoofdpijn gehad die vrijwel continue aanwezig was aan de rechterkant van mijn hoofd.

 24. Hallo allemaal, Ik ben Dries, 20 jaar. En ik merk het laatste jaar dat mijn vertezicht steeds verder achteruitgaat, de teksten op reclameborden tijdens een autorit kan ik steeds moeilijker lezen van ver. Ik zit wel heel veel achter de computer en de tv dus mijn ogen krijgen niet veel rust, kan dit hiermee te maken hebben? Ik hoop dat ik geen bril of lenzen moet dragen…

  • Beste Dries, Dat je steeds waziger ziet van veraf is een duidelijk teken dat je eens naar de opticien moet gaan om een oogmeting te laten verrichten. Je kunt veel beter op korte termijn lenzen (of desgewenst een bril) laten aanmeten dan af blijven wachten. Momenteel moeten je ogen zich namelijk enorm inspannen waardoor de kans bestaat dat je ogen juist veel sneller achteruitgaan. Als je ogen worden ondersteund door contactlenzen of brilglazen, zullen ze veel minder hard hoeven te werken, wat een heleboel rust schept. Overigens komt het turen op schermen inderdaad niet ten goede aan je ogen, daar kan ik uit persoonlijke ervaring over mee praten. Dit is overigens wel sterk afhankelijk van je scherm en kijkgewoonten. Groeten, Paul

 25. Jasper van der Veeke Reageer

  Ik heb sinds een paar dagen ineens last gekregen van sterk verminderd zicht aan mijn linkeroog. Dit treedt voornamelijk op in een lichtere omgeving en bij lichtere achtergronden. Bijvoorbeeld een boek of een wit scherm op de pc. Het lijkt alsof er een vuil vliesje op mijn oog zit waardoor ik met links nauwelijks iets goed kan waarnemen. Als ik mijn rechteroog dichthoud, zie ik alleen maar schimmen zelfs. Ik heb dit vaker gehad maar toen ging het na ongeveer een week over. Waar kan dit door veroorzaakt worden? B.v.d. voor een reactie

  • Beste Jasper, Ik ben GEEN arts, maar het klinkt mij in de oren als een probleem met je glasvocht; wellicht glasvochtvertroebeling. Hiermee kun je het beste even naar je huisarts gaan, die kan je doorverwijzen naar een oogarts die hier waarschijnlijk binnen enkele minuten uitsluitsel over kan geven.

 26. In maart jongstleden zijn mijn ogen gelazerd via de Lasek methode. Na een paar weken had ik 100% zicht. Nu, vier maanden later, ben ik op vakantie in Spanje. Na een middag op het strand merkte ik dat het zicht van mijn linkeroog verminderd is. Ik voel geen pijn en er is niets te zien. Toch voelt iets aan mijn oog anders. Ik heb over twee dagen een afspraak bij de huisarts, want vertrouw het niet helemaal. Iemand die dit herkent?

  • Tot ongeveer 3 maanden na de ooglaserbehandeling kan de gezichtsscherpte nog fluctueren; dit heeft meestal te maken met het epitheel (de bovenste transparante beschermlaag van het hoornvlies) van je oog. Of dit tevens een rol kan spelen bij een plotselinge vermindering van je gezichtsvermogen weet ik niet. Misschien dat andere bezoekers er ervaring mee hebben?

  • Beste Paul, Bedankt voor je reactie. Ik ben woensdag bij de huisarts geweest. Hij heeft mijn oog onderzocht en niets afwijkends gevonden. Inmiddels heb ik er geen last meer van en zie ik weer 100%. Het verminderde zicht kan zijn veroorzaakt door blootstelling aan de felle zon. Daarnaast heb ik veel hoofdpijn gehad. Migraine kan voor verminderd zicht zorgen, al verbaast het me wel dat ik er maar aan één oog last van had. Groeten, Sandy

 27. Beste, Vandaag was ik druk bezig met iets creatiefs. Ik had een hele tijd met mijn hoofd omlaag gehangen en heb ook lang zitten turen en heb een wat stijve nek. Ik kreeg tijdens mijn bezigheid plotseling een licht vlek voor mijn linkeroog, alsof ik in felle zon heb gekeken en dat ik de felle vlek steeds zie. Dit heeft een tijdje geduurd en mijn zicht werd wat wazig, of dit nou kwam van de schrik dat weet ik niet. Ik ben erg geschrokken en ben bang dat er wat ernstigs is. Na een kwartier is het zicht wel weer normaal geworden. Ik heb wel een drukke week gehad en heb stress op werk. Zou het daardoor komen?

 28. Marina van Dongen Reageer

  Ik kijk sinds kort met één oog dubbel (dus niet met twee ogen). Dat oog is ook erg achteruit gegaan qua zicht. Wat zou dat kunnen zijn?

 29. Beste, Ik heb al een tijdje last van zwarte vlekken voor m’n ogen; ben hiermee naar de oogarts geweest die m’n oog getest heeft, maar hij zegt dat ik een perfect oog heb. Nu begin ik ook last te krijgen van wazig beeld… Iemand een idee wat dit is of wat ik kan doen?

 30. Twee weken geleden begon het te flitsen in mijn rechteroog. Na het weekend belde ik mijn huisarts op en die stuurde me door naar de oogarts. Ik kon direct terecht. Hij vertelde me dat er wat vertroebeling te zien was, maar geen netvliesscheur. Over een week moet ik nog een keer langskomen. Als ik grote zwarte vlekken zou gaan zien of als er een gordijntje dicht zou gaan (slecht zicht) moest ik bellen. Het fitsen is eindelijk opgehouden. Maar het zicht is echt niet goed. Onderin midden zie ik een grote wazige plek (zoiets als een vingerafdruk). Daar kijk ik overheen. En daarnaast heb ik naast de normale drijvende floaters allerlei wazigheden in het zichtveld gekregen. Ook is er kleurverschil in het kijken, een gelige tint. En het oog jeukt, maar ja, ik zie geen zwarte plekken. Wat zouden die ‘beslagen raam vlekken’ zijn? P.S. Mijn zicht is verslechterd in deze twee weken. Heb altijd – glazen. Moet sterkere glazen als het zo doorgaat.

  • Beste Rita, Heeft je oogarts gesproken over een (bacteriële of fungale) ooginfectie? De jeuk en verkleuring doen daar mijns inziens aan denken. Persoonlijk zou ik voor de zekerheid nogmaals contact opnemen met je oogarts. Sterkte & groeten, Paul

 31. Wazig zien na regenboogvliesontsteking (iridocyclitis)… Hallo, Ik ben net verlost van een 4 maanden durende regenboogvliesontsteking (dit komt bij mij waarschijnlijk omdat ik drager ben van het gen HLA-B27). De 1e keer dat ik bij de oogarts kwam, had mijn rechteroog nog een goed scherp zicht. Nadat ik mocht afbouwen met oogdruppels (prednison) blijkt mijn rechteroog toch zodanig aangetast dat ik nog steeds wazig zie. Daarnaast is een bril-advies gegeven. Dat was dus 4 maanden na het 1e bezoek. Ik heb het verhaal verteld aan de opticien en die wilde niet geloven dat na een oogontsteking je ogen zo snel achteruit kunnen gaan. Wie heeft hier nog meer ervaring mee? Vr. gr. Margreet

  • beste magreet ik heb al 12 jaar last van een regenboogvliesontsteking en ben sinds kort definitief blind geworden aan me rechteroog ik ben het met je eens dat het een nare ziekte is en helaas ongeneeslijk ik wens je sterkte en geluk toe voor de komende tijd want dat zal je wel nodig hebben groet van alexander

 32. Hoi, Ik heb net vergadering gehad en ineens merkte ik dat ik met mijn rechteroog niet meer goed kan zien. Ik draag geen bril of lenzen. Lezen (of nu op de PC kijken) is vermoeiend, aangezien links wel goed beeld weergeeft en rechts niet. Ik zie wel wat met rechts, maar onscherp. Nabij of ver weg maakt niet uit. Het lijkt ook dat als ik met rechts kijk, lijnen die recht zijn, krom worden. Wat is raadzaam om te doen? Gaat dit vanzelf weg of moet ik naar huisarts of oogarts? Is er spoed bij geboden? Dank voor alle reacties.

  • Beste Mattie, Indien er niet snek vanzelf verbetering optreedt in de situatie lijkt het me raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. In theorie kan het probleem met je oog namelijk te maken hebben met een oog-ader (aderontsteking o.i.d.), netvlies (loslating e.a.) of glasvocht (bloeding e.a.). Ziet je oog er anders uit dan normaal: rood of gelig oogwit, zichtbare adertjes enzovoort? Of doet je oog pijn (kloppen, schrijnen, jeuken of anderszins irriteren)? Het kan bijvoorbeeld ook met een (virale) infectie van je oog te maken hebben. Sterkte & groeten, Paul

  • He Paul, Nee, geen pijn, geen kleurverschil, het lijkt alsof het midden van het zichtveld van mijn rechter oog minder is, eromheen lijkt het beter. Af en toe zit ik eraan om het gevoelsmatig weg te wrijven. Ik zal zo eens mijn huisarts bellen. Dank voor je reactie.

 33. Ik heb sinds een paar weken last van een soort dubbelzien; het is alleen bij lichtbronnen zoals matrixborden. En witte letters tegen een zwarte achtergrond zoals ondertiteling. Ook een soort schittering bij verlichting!?

  • Hi Marijke, Wat jij beschrijft, zijn echt precies mijn klachten! Ben benieuwd of jij er al achter bent wat het is waardoor je zo wazig ziet. De oogarts heeft bij mij niets kunnen vinden. Vooral nu het weer zo snel donker is, heb ik er veel last van. Ben in ieder geval erg benieuwd of jij iets hebt gevonden wat helpt…

  • Als je ’s nachts meer last hebt van wazig zicht, kunnen je oogklachten gerelateerd zijn aan nachtblindheid. Nachtblindheid oftewel nyctalopie is een aandoening van het netvlies minder of zelfs nauwelijks kunt zien wanneer er weinig licht is; dus ’s avonds of ’s nachts zijn, maar ook binnenshuis bij zwakke verlichting. Bij de overgang van licht naar donker heb je dan altijd enige tijd nodig om weer scherp te kunnen zien; soms duurt die overgangsperiode zelfs een uur. Overigens is het zicht van beide ogen in dezelfde mate aangetast in geval van nachtblindheid.

 34. Ik (53) ben in maart/april erg ziek geweest (10 dagen IC en daarna nog 7 gewoon in ’t ziekenhuis gelegen). In de tijd erna kreeg ik eerst een piep in mijn linker oor en een wazig zicht in mijn linker oog, ik ben bij de huisarts geweest en die gaf me oor- en oogdruppels, maar ik heb nog steeds aan beide last. Is er iemand met dezelfde ervaring en/of raad?

  • Beste Otto, Zou je willen delen waarvoor je in het ziekenhuis hebt gelegen? Dat zou misschien het een en ander kunnen verklaren. Groeten, Paul

 35. Goedendag, Ik ben 14 en heb een bril, maar ik zie opeens vaak pixels overal en wazigheid. Zelf denk ik dat ik ’n oogontsteking heb. Weet iemand hier meer over? Ik hoop spoedig antwoord te krijgen. Fijne dag verder! Gr. Emre

 36. Hallo, Ik ben Paul Smeets. Ik ben 28 jaar en ik heb een probleem met mijn ogen. Helaas kom ik er niet verder mee. Het is namelijk zo dat ik elke dag wazig zie met bril op. Ik ben bij de opticien geweest en die zegt dat m’n ogen goed zijn en als ze de bril versterken alleen maar pijnlijker is. Het linker oog is slecht; rechts is het goeie oog. Het jeukt ook en is gevoelig als ik erop druk. Ook als ik op de computer ga of ik ga wandelen of fietsen, dan zie ik dingen gewoon wazig. Maar als ik de bril verschuif naar rechts, dan is alles beter van kwaliteit. Maar ja, zo kun je niet blijven lopen, want dan moet je de bril steeds vasthouden. Ik ben ook naar de oogarts geweest in Maastricht, maar daar zeggen ze alleen dat het oog droog is. En dat het verder aan de glazen van de bril ligt. Ik heb alles geprobeerd: oogdruppels, verkoeling op het oog etc. Maar het blijft ’s morgens wazig, vooral als ik naar mijn werk ga. Ik vind het zorgwekkend, vooral omdat ik er geen antwoord op kan vinden wat het is! Kan iemand mij hierbij helpen? Gr. Paul Smeets

 37. Ik ga niet snel naar de huisarts en dat ben ik ook dit keer eigenlijk niet van plan, dus ik hoopte wat meer te vinden op internet… Maar het is helaas allemaal zo uiteenlopend, dat ik eigenlijk nog niks weet. Ik heb sinds een week een wazig zicht in mijn rechteroog. Ik heb geen pijn in mijn oog. Ik heb wel het idee dat er meer vocht voor mijn oog zit, maar dat is misschien maar een illusie. Ik ben vanmiddag naar de opticien geweest om mijn oog-sterkte op te laten meten, maar met de sterkte is niks mis. Iemand een idee wat het kan zijn en of dit vanzelf weer overgaat?

 38. Beste, Ik heb gister een zeer rare ervaring gehad met mijn zicht. Heb eigenlijk nooit oogproblemen gehad en gister kreeg ik ineens rare vlekken in mijn zicht die ik het best kan beschrijven als (ronde) uitlopende waterdruppels. Dit begon met 1 “druppel” in mijn linkeroog en binnen no-time had ik het over mijn hele zicht in beide ogen. Ik durfde niet meer in de auto te stappen, had erg slecht zicht… Dit alles heeft ongeveer 3 kwartier geduurd en toen nam het in snel tempo weer af tot het helemaal weg was. Ik vond het een akelige ervaring en kan er niets over vinden op het internet. Iemand hiermee bekend?

 39. Remco, wat jij beschrijft is helemal wat ik nu ook heb. Hoe is het verder gegaan bij jou? Is er een diagnose gesteld of oplossing gekomen? Verdween het wazig zien met de verkoudheid mee?

 40. Hallo, Ik heb twee dagen achter elkaar dat ik al gelijk na het indoen van mijn lenzen met mijn linkeroog wazig zie. Als ik dan mijn lenzen uit doe en mijn bril op doe, heb ik er geen last meer van en zie ik gewoon scherp. Maar met lenzen in zie ik dus met één oog wazig, vanaf het moment dat ik mijn lenzen in heb gedaan. Het gaat om daglenzen. Ik heb het al eens eerder gehad, toen had ik dit ook twee dagen achter elkaar en de derde dag had ik met mijn lenzen in gewoon zoals normaal scherp zicht. Nu weet ik dus niet of het aan mijn ogen zal liggen of aan mijn lenzen. Komt het vaker voor dat er slordig om wordt gegaan met het verpakken van lenzen en er daardoor een lens met verkeerde sterkte wordt verpakt? Of is het waarschijnlijker dat er iets mis is met mijn oog en ik een infectie of iets dergelijks heb opgelopen? Ik ben benieuwd wat jullie ervan denken. Groetjes, Fleur

  • Beste Fleur, Als je buiten de zichtvermindering geen klachten hebt aan je oog (pijn, roodheid, irritatie, branderigheid, jeuk, gesprongen adertjes etc.) dan is de kans vrij groot dat het aan je lens ligt. Probeer de volgende keer als je wazig ziet je daglens eens te vervangen voor een andere, dan weet je direct waar het aan ligt. Maak je je zorgen, da neem dan eventjes contact op met je huisarts of opticien. Groeten, Paul

 41. leirens carine Reageer

  Ik ben geopereerd aan mijn ooglid om het wat strakker op te kunnen trekken. Na een paar dagen kreeg ik enorme hoofdpijn en begon ik wazig te zien. Maar het gekke is dat ik van veraf prima zie; alleen van dichtbij (+/- 1 meter tussen persoon of voorwerp) zie ik troebel en wazig. Ik moet een bril dragen om te kunnen lezen, maar dat was vroeger ook al zo. Ik had alleen niets geks aan mijn ogen voordat ik werd geopereerd. Ben al bij de oogarts geweest en alles is normaal aan mijn ogen. Maar toch zie ik wazig, terwijl ik al van alles heb genomen en gedaan. Het is zeer vervelend. Ik heb het ook al aan de dokter gevraagd, maar hij zegt dat het niet aan de ingreep ligt. Ik denk echter van wel, want toen is het geëmmer begonnen. Wat denken jullie dat het kan zijn? Groeten, Carine

 42. Hallo, Sinds ongeveer een maand zie ik letters die veraf staan een beetje wazig. Dit is de gehele dag zo. Ondertiteling op tv kan ik wel lezen, maar de letters zie ik niet helder. Het lijkt net of ik kijk met traanogen. In het begin zat ik dan ook regelmatig in mijn ogen te wrijven. Wat ik nu merk is dat het algehele beeld op tv wazig is de hele tijd. Wat is dit en wat kan ik hieraan doen? Mvg. Eric

  • Hallo Eric, Ik zit met hetzelfde probleem. Ik zie de ondertiteling ook wazig. Kan ze wel lezen maar zijn wazig en het kost me moeite. Ben jij er ondertussen achter wat het was?

 43. Sinds enkele dagen begin ik steeds waziger te zien. Nu weet ik niet precies wat er onder wazig wordt verstaan, want ik zie alles nog wel scherp en ik kan goed focussen, alleen er ligt een gordijn van trillende ruis over mijn beeld heen. Dit heeft als gevolg dat ik op dit moment de tekst minder goed kan lezen. Ik ben op dit moment ook verkouden en veel sneller moe, maar de ruis houdt zich 24 uur per dag aan, ook als ik net wakker ben. Ik heb verder geen hoofdpijn of pijn in mijn ogen, en het ziet er ook allemaal gezond uit. De ruis lijkt wel in mijn brein te zitten, want wanneer ik m’n ogen dichtdoe, zie ik het alsnog. Ik weet niet of ik mij zorgen moet maken…

  • Hallo! Wat jij had, heb ik nu precies hetzelfde. Is het bij jou vanzelf over gegaan of heb je er wat aan laten doen? Groetjes, Eva

  • Hoi Remco, Hoe gaat het nu? Is het wazige zicht weggegaan? Ik heb dat namelijk ook, dat ik plots wazig zie. Groetjes, Iris

 44. Hallo, Ik ben 22 jaar en heb sinds een jaartje opeens last van minder scherp zien. Zelfs met brillen en lenzen die ik krijg van (verschillende) opticiens zie ik wel wat beter, maar niet scherp. Ik had vervolgens mijn zusjes bril gepakt welke iets scherper was dan de mijne en dacht dat misschien mijn bril niet scherp genoeg was, maar zelfs daardoor zag ik in de verte nog steeds wazig. Mijn wazigheid betreft vooral objecten die licht uitstralen en dan zie ik die objecten een soort van straling “uitstralen” rondom het object. (Net als hoe je een zon zou tekenen, een rondje en dan de stralen). Dit is vooral zeer frustrerend met autorijden! Ik irriteer me er mateloos aan, en had op internet gezocht dat ik waarschijnlijk last heb van “glare” of “strooilicht”. Enige probleem, hier blijkt super weinig informatie over te zijn en mijn vraag is dan ook of iemand er wat over weet. En of het überhaupt mogelijk is gezien mijn leeftijd.

 45. Hallo!
  Ik heb de afgelopen steeds meer last van mijn ogen. Ik zie niet optimaal meer. Ik kon al een hele tijd niet tegen fel licht, maar nu begin ik echt zichtverlies te krijgen. Ik kan vanaf een afstand nog wel goed dingen van het schoolbord lezen, maar ik meen soort “pixels” of iets dergelijke te zien, constant, waar ik ook heen kijk. Heel afleidend en irritant. Nu zie ik ook heeel wazig opeens, vooral ’s avonds. En ik heb veel hoofdpijn. Ik heb nog nooit iets gehad met mijn ogen, ook geen bril o.i.d. Wat kan het zijn? Is het ernstig? Mijn ogen zelf doen geen pijn. graag snel antwoord! Ik maak mij zorgen.
  Groetjes, de 16-jarige Michelle X

  • Mijn probleem lijkt heel erg op het jouwe. Het enige wat ik kon vinden wat er een beetje op lijkt was oogruis, echter hier was heel weinig informatie over te vinden en de informatie die ik al vond (naar aanleiding van drugsgebruik) was niet op mij van toepassing. De pixels die ik zie, flikkeren continu. Ik weet niet of jij hetzelfde had. Het is bij mij sinds 4 dagen ook plots komen opzetten en lijkt zich nu te verergeren. Wat wel erg opvalt is dat ik sinds een paar dagen ook verkouden ben en een beetje hoofdpijnerig, maar aan mijn ogen voel ik niets. Ik vroeg me af hoe het op dit moment met je gezichtsveld zit

  • Hoi Michelle, Hoe gaat het nu met jou? Wat betreft de pixels zien in je gezichtsveld? Ik ervaar namelijk iets soortgelijks. Groetjes, Iris

 46. Hoi allemaal, Mijn man is vorig jaar februari naar de opticien geweest voor een bril. Daar werd geconstateerd dat hij aan ’t linkeroog -1 had. Nu zijn we een paar weken geleden weer geweest omdat het linkeroog hard achteruit ging en daar bleek bij de opticien dat hij -6 had en nog 30% zicht aan ’t linkeroog. Wie heeft dit ook meegemaakt en wat is eraan gedaan? Hij moet naar de oogarts, dus ik ben benieuwd. Maar wilde toch alvast graag weten of iemand dit ook had meegemaakt… Gr. Antje

 47. Een paar jaar geleden ben ik i.v.m. staar aan beide ogen geopereerd. Dit betekende een geweldige verbetering van mijn gezichtsvermogen. Ik zie echter af en toe wazig met mijn linkeroog. Mijn gezichtsvermogen is dan zo summier dat ik bijvoorbeeld de tijd op mijn polshorloge niet kan aflezen. Als ik naar buiten kijk, zie ik een groot aantal minuscule stipjes bewegen op mijn netvlies. Ik heb overigens geen hoofdpijn of andere soorten van ongemak. Na een dag of 3/4 verdwijnt die wazigheid en zie ik bijna weer normaal. Ik heb de oogdruk laten meten bij een opticien, maar die blijkt niet abnormaal. De oogarts wist me geen duidelijkheid te verschaffen hierover. Zijn er mensen met ervaring met dit verschijnsel c.q. weten die hier meer van?

 48. Hi,
  Ik zie met 1 oog minder goed en ik heb het gevoel dat dat komt doordat mijn oog constant droog is. Hoe kan die droogheid verholpen worden?
  Gr.

 49. Begin maart kreeg ik geregeld pijn aan mijn rechter oog. Het voelde alsof iemand er een breinaald in stak en ermee in mijn oog bleef porren. Half maart merkte ik dat ik wazig zag met datzelfde oog als ik iets probeerde te lezen (op pc, in boek) en dat terwijl ik bijziend ben (-1,25 links ; -0,60 rechts). Ondertussen bleef de pijn in mijn rechter oog en kreeg ik steeds vaker en intensere hoofdpijn. Begin april ging ik langs bij een oogarts en die zei dat er een aanpassing van mijn bril nodig was en dat ik vanaf dat moment ook mijn bril moest dragen om te lezen. Daardoor zou alles al snel weer in orde zijn… Ik heb dat dus 2 weken gedaan, met geen enkele verbetering. Integendeel, de hoofdpijn en pijn in mijn oog werden steeds erger. Eind april ging ik naar een andere oogarts. Deze zei dat mijn bril goed is, en ik kreeg oogdruppels mee om mijn ogen vochtiger te houden. Mijn rechter oog zou namelijk iets ’te droog’ zijn. Mijn hoofdpijn verminderde een klein beetje en mijn zicht werd een heel klein beetje beter, totdat ik ineens niets meer kon lezen met mijn rechteroog. Teksten werden zo wazig dat ik niet eens het verschil meer kon zien tussen een ‘T’ en een ‘G’ zeg maar. Terug naar de oogarts, zelfde praktijk, andere arts. Dit keer kreeg ik oogdruppels mee met iets extra’s erin. Dit hielp echt enorm. De hoofdpijn was zo goed als weg en mijn zicht werd een stuk beter. Nu had ik alleen nog problemen met gelijkaardige letters te onderscheiden zoals ‘f’ en ’t’. Ik heb toen maar een “home remedy” uitgeprobeerd en mijn oog afgeplakt. Na 20 minuten was mijn hoofdpijn volledig weg en na een uurtje deed mijn rechter oog ook helemaal geen pijn meer. Het enig probleem dat ik toen nog had, was proberen iets te onderstrepen met een verstoord dieptezicht. :P Met deze informatie kunnen oogartsen misschien wel iets, dacht ik…

  Sindsdien ben ik nog naar 3 oogartsen gegaan en het enige antwoord dat ik krijg zijn oogdruppels om mijn ogen vochtig te houden, wat allang geen verschil meer maakt. Jammer genoeg wordt er niet naar me geluisterd als ik dat zeg. Sinds vorige week is het terug en ben ik een heel stuk bergafwaarts gegaan. En om eerlijk te zijn, heb ik er geen hoop meer in om nogmaals naar een oogarts te gaan. Ze doen allerlei tests en het enige waar ze mee blijven afkomen is dat mijn rechteroog ietsje droger is dan het zou moeten zijn. Mijn logische verklaring is dat ik zowel verziend als bijziend begin te worden, maar dat wordt direct teniet gedaan door te zeggen ‘maar je bent er te jong voor’, ‘je bent pas 24 dus je kan niet verziend zijn’. En ondertussen probeer ik maar te studeren en ermee te leven. Het gaat moeizaam en het is enorm frustrerend. Maar als ik niet kan studeren, dan heb ik geen diploma en kan ik niet doen wat ik graag zou willen later… wat nog meer schrijven en lezen inhoud.

  Ik snap niet waarom ik wazig blijf zien en waarom oogartsen me blijven vertellen dat er niets aan de hand is. Het enige dat ik weet is dat ik nu al bijna 8 maanden een oplossing probeer te vinden en dat niemand er oren naar heeft. Acht maanden hoofdpijn hebben en wazig zien terwijl je maandelijks een examen doet is niet bepaald een pretje. Nogal een geluk dat pijn went. Ik zou niet weten wat ik anders nog zou kunnen doen… Maar gewoon verder gaan met mijn studies… Pijnmedicatie bijt je alleen maar in je kont. Probeer je er vanaf te komen eens het gewend is, doet het alleen 10x meer pijn tot je er terug aan went.

 50. Ik heb al jaren een bril met prisma (volgens MKH-meting); kort gezegd staat mijn ene oog iets afwijkend, wat al jaren voor hoofdpijn, scheef lezen en moeite met scherpstellen heeft gezorgd. Met de prisma in mijn bril-met-meekleurende-glazen ging dat een stuk beter. De laatste paar weken merk ik ineens dat ik van fel licht (zonlicht bijvoorbeeld) enorm pijnlijke ogen krijg. Ik heb al een tijdje ‘ogentroost’ gedruppeld en dat verzacht wel, maar nu komt erbij dat ik ook steeds waziger ga zien. De mail is bijvoorbeeld slecht uit te lezen, in de verte kan ik dingen niet meer goed onderscheiden, scherpstellen duurt lang en kan ik ‘zien gebeuren’ (ik zie het van wazig langzaam naar scherper worden). Natuurlijk heb ik direct een afspraak gemaakt om weer opnieuw te laten meten, maar het duurt nog wel even voordat ik terechtkan. Iemand een tip…?

 51. Wel… Zonet zag ik opeens maar half meer uit mijn linker oog. De onderste helft was opeens zeer donker en wazig… Na 5 minuten (nu dus) lijkt alles weer normaal… Wat was dat? (ik zit wel veel voor de computer).

 52. Ik had vorige week ineens last van wazig zien met beide ogen, dus zowel links als rechts zagen gelijktijdig ineens wazig. Dit heeft enkele uren geduurd en werd langzaam beter, na de nacht was het helemaal weg. Ik maak me niet echt zorgen, maar vreemd is het wel.

 53. Ik heb onlangs het probleem gehad dat ik steeds waziger zag/minder diepte en tranende ogen. Ik zat zowat met mijn ogen in mijn beeldscherm. Het bleek bij de oogarts dat mijn ogen niet meer tegen lenzen kunnen. Lenzen kunnen na een aantal jaar gaan irriteren en dan worden er geen goede cellen meer gemaakt voor het hoornvlies, alleen slechte cellen (die hobbelen en bobbelen zeg maar) en ze waren zeer gevoelig voor oogontstekingen die ik inderdaad bleek te hebben. Nu 2 maanden verder (zonder lenzen, met bril en oogdruppels) zie ik inmiddels beter dan dat ik het afgelopen hele jaar heb gezien!
  Groet, Arianne

 54. Hallo,
  Ik heb onlangs een oogontsteking gehad met daaropvolgend een allergische reactie op medicijnen, waardoor ik mijn ogen amper open kon houden. Nu gaat het beter, maar ik zie nog steeds wazig. Gaat dat vanzelf over of moet ik terug naar mijn huisarts? Ik wacht overigens nog op uitslag van bloedafname en het is twee weken sinds begin van mijn oogontsteking.

  • Paul (Redactie)

   Beste Anastasios,
   Ik zou direct even contact opnemen met de huisartsasistent(e). Zij/hij kan inschatten of het nodig is dat je bij je huisarts langsgaat. Het gaat om je ogen, dus ik zou altijd het zekere voor het onzekere nemen. Sterkte ermee & vriendelijke groeten,
   Paul

 55. Hallo, Ik kamp al enige tijd met slechter zien, ook als ik achter de pc zit zijn die lettertjes zo wazig voor me dat ik me er helemaal op moet richten om dit goed te kunnen lezen. Zo erg zelfs dat ik pal boven de pc moet gaan hangen om dit een beetje goed te kunnen lezen. Ook zie ik elke dag wel even wazig en ook 1 oog brandt een beetje van binnen. Ikzelf heb slechte ogen, vroeger had ik een lui oog wat tot aan mijn twaalfde jaar afgeplakt moest worden. Inmiddels ben ik 44 jaar, in september word ik 45. Ik heb 1 goed oog en 1 slecht oog. De ene kant is iets van 4,5 en de andere iets van 7 nog wat. Ik heb nu sinds anderhalf jaar weer een andere bril, maar in de brillenwinkel zeiden ze me dat ik eigenlijk al hoger dan 7 nog wat moest hebben, maar dat ze dit expres niet deden omdat mijn oog zich dan wat luier gaat uiten. Op deze manier moet dat oog meer zijn best gaan doen. Ik ben verleden jaar nog een keer op controle geweest in die brillenwinkel. Daar schrokken ze want mijn ogen waren wat achteruit gegaan en ze zeiden daar dat zij niet hoger gingen met de sterkte dan 9. Nu moet ik aankomende woensdag naar de oogarts omdat dit alweer 2 jaar geleden is. Ik ga van kleins af aan al naar de oogarts toe omdat ik slechte ogen heb. Elke 2 jaar moet ik terugkomen. Maar nu heb ik toch sterk het idee dat er iets goed mis is met mijn ogen. Vooral links, het goede oog. Het steekt en brandt erg pfff… Kunnen jullie mij hier verder iets over vertellen wat er misschien aan de hand kan zijn? Ook heb ik last van droge ogen gehad en af en toe nog wel een beetje. Ook traant er steeds 1 oog als ik aan het fietsen ben. Zo erg dat de traan langs mijn wang loopt. Graag jullie reactie a.u.b. Mvg. Wilma Liefke

 56. Ik heb het eerste kerstdag meegemaakt. Ik was in de supermarkt en het werd ineens wazig voor mijn ogen. Kon de prijzen onder de blikken en zo in de supermarkt niet lezen. Mijn ogen werden wazig. Het was voor een half uur of meer. Kreeg toen ook een rare pijn in mijn hoofd aan de rechter slaap. Ik kon toen ook niet goed zien uit mijn linker ooghoek. Ben erg bezorgd.

  • Hoi giomara,

   Het zou heel goed kunnen dat je een migraineaanval hebt gehad.
   Ben je al naar de dokter geweest?

   Groet

 57. ik lees hier dat je bijziend bent als je van veraf scherp ziet en van dichtbij wazig, en vice versa voor verziendheid. Maar is het niet juist andersom?

  • Paul (Redactie)

   Beste Wilma,
   Je hebt helemaal gelijk! De termen zijn inmiddels omgedraaid: ben je verziend, dan zie je logischerwijs van veraf goed; ben je bijziend, dan zie je van dichtbij goed.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.