Men roept nog altijd volmondig: ‘Trek je jas aan, anders vat je kou’. Als je je jas niet aantrekt, zul je het vast en zeker koud krijgen, maar je zult er heus niet ziek van worden. Met het fenomeen “ziek zijn” wordt namelijk griep of verkoudheid bedoeld, en allebei deze ziekten worden veroorzaakt door een virus. Een virus loop je doorgaans op door deze in te ademen, en of je al dan niet een jas aan hebt speelt hierbij geen rol. Toch zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij het ziek worden. Hierbij 3 manieren om ziek te worden…
Let op: langdurige blootstelling aan extreme kou kan je weerstand een knauw geven, waardoor je lichaam minder kans maakt tegen virussen. Er zit dan ook een kern van waarheid in het “jassen-verhaal”.
1. Onhygiënische leefgewoonten
Ziek worden heeft alles te maken met je weerstand. Je weerstand wordt bepaald door de hoedanigheid van je immuunsysteem. Hoe sterker je immuunsysteem des te beter je lichaam kan vechten tegen ziekteverwekkers, en des te minder snel je ziek zult worden. Als je extreem onhygiënisch leeft, dan is de kans dat je ziek wordt groot. Zo kun je flink ziek worden als je je woning nauwelijks schoonmaakt, je lichaam slecht onderhoudt en er onhygiënische voedingsgewoonten op nahoudt…
In onhygiënische leefomstandigheden krijgen schimmels, bacteriën, virussen en parasieten namelijk de kans om zich te nestelen en op hun dooie gemak te gedijen, groeien en/of vermenigvuldigen. Als je een slechte hygiëne gewend bent, dan hoef je daar niet per se ziek van te worden. Maar komt je lichaam onvoorbereid in contact met een grote bacteriënhaard of schimmelbron, dan is de kans erg groot dat je daar ziek wordt.
2. Drukbevolkte plekken bezoeken
Er zijn heel veel verschillende griepvirussen en verkoudheidsvirussen. Als je lichaam in contact komt met een bepaald virus, dan maakt je immuunsysteem virus-specifieke antistoffen aan. Als je genezen bent van het desbetreffende virus, dan zul je daar dankzij je opgebouwde voorraadje antistoffen niet snel meer ziek van worden. Loop je echter een afwijkend virus tegen het lijf, dan begint het gedonder gewoon weer opnieuw.
Griepvirussen en verkoudheidsvirussen zijn erg besmettelijk en ze verspreiden zich gemakkelijk van mens op mens. Praten, hoesten, niezen, kuchen, lachen of ademen kan al genoeg zijn om een virusbesmetting op te lopen. Op drukbevolkte plekken, zullen relatief veel verschillende virussen de ronde doen, dus je zult er ook gemakkelijker een virusziekte oplopen. In ziekenhuizen en huisartsenpraktijken verblijven logischerwijs extra veel zieken, dus de kans dat je er een besmettelijk virus oppikt is extra groot. Tijdens epidemieën (landelijke virushaarden) en pandemieën (wereldwijde virushaarden) zijn er abnormaal veel besmette mensen op de been. De kans dat je door een ander wordt aangestoken is in dat geval extreem groot.
3. Te hygiënisch leven
Als je extreem hygiënisch leeft, dan kom je niet of nauwelijks in contact met ziekteverwekkers. Je lichaam ziet dan geen reden om antistoffen aan te maken, waardoor je immuunsysteem verzwakt. Als je vervolgens iemand op bezoek krijgt die een verkoudheidsvirus of griepvirus bij zich draagt, dan is de kans erg groot dat ook jij ziek wordt. Normaal gesproken kan het menselijk lichaam een paar virusdeeltjes namelijk wel de baas, maar als je immuunsysteem niks gewend is, dan komt zelfs een milde opdoffer hard aan.
Artsen komen relatief vaak (of zelfs continu) in aanraking met bacteriën en virussen. Het lichaam van een arts maakt om die reden continu antistoffen aan om ziekteverwekkers te bevechten. De meeste doctoren hebben dan ook een uitstekende weerstand. Hetzelfde geldt voor sommige zwervers; er zijn erbij die uit vuilnisbakken kunnen eten zonder ziek te worden. Een uitstekende weerstand biedt overigens niet of nauwelijks bescherming tegen virussen waar je nog nooit mee in contact bent geweest.
Tot slot
Ziek worden is veelal het gevolg van een mix van factoren. Tijdens bepaalde gelegenheden komen veel van deze factoren samen. Zo worden er relatief veel mensen ziek na een avond stappen, omdat de combinatie van invloeden een enorme aanslag op je weerstand pleegt. Denk maar eens aan:
- Opeengepakte mensenmassa (virus-concentratie)
- ’s Avonds vanuit extreme warmte de koude buitenlucht in (aanslag op je weerstand)
- Slecht eten (veel bacteriën)
- (Over)vermoeidheid (verminderde weerstand)
- Veel alcohol (aanslag op je weerstand)
- In elkaars gezicht moeten praten vanwege lawaai (ideale overdracht van virussen en bacteriën)
- Hard schreeuwen en zingen (aanlag op je keelslijmvlies en daarmee op je lichaamseigen afweersysteem)
Als je meerdere achtereenvolgende avonden doorzakt –bijvoorbeeld met carnaval– dan is de kans dat je ziek wordt extra groot. Want hoe langer oververmoeidheid, slechte eet- en drinkgewoonten en blootstelling aan ziekteverwekkers aanhouden, des te zwaarder je weerstand wordt belast.
Wordt jij ook meestal ziek in periodes dat je oververmoeid bent, veel stress ervaart en feesten bijwoont? Deel hieronder jouw ervaring met griep & verkoudheid!