Het oor uitspuiten kan noodzakelijk zijn als er een oorsmeerprop in de gehoorgang zit. In dat geval hoor je meestal slecht, zonder dat je het zelf merkt. Mensen wijzen je erop dat je hard praat en vragen je of de tv zachter mag. Vaak is er sprake van de volgende symptomen:
- Geluiden klinken gedempt, zacht & vlak
- Alles klinkt alsof je onderwater bent: hol & vervormd
- Je hoort langzaamaan steeds minder (gehoorverlies)
Hieronder bespreken we de voordelen, nadelen & risico’s van het uitspuiten van je oren. Bovendien bespreken we de gevaren van “zelf oren uitspuiten”…
Wat is oorsmeer?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat oorsmeer nu eigenlijk precies is. Voor oorsmeer geldt dat ze gemaakt wordt in de gehoorgang. Hier bevinden zich heel wat kleine kliertjes die allemaal hun bijdrage leveren aan de aanmaak van oorsmeer. Aan het oorsmeer worden vervolgens ook talg evenals oude huidcellen toegevoegd.
Er kunnen aan oorsmeer tal van belangrijke eigenschappen en functies worden toegeschreven waar we verder op deze pagina uitgebreider verder op in zullen gaan. In ieder geval is het zo dat oorsmeer uit zichzelf in kleine stukjes naar buiten zal komen. Je merkt hier als mens eigenlijk zo goed als niets van. Op deze manier wordt de gehoorgang echter wel schoongehouden.
Wat te doen bij een verstopt oor?
Het is in eerste instantie van belang om te weten dat er verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen van een verstopt oor. Het hoeft dus met andere woorden zeker niet altijd zo te zijn dat deze het gevolg is van een aanwezige prop met oorsmeer. Is dat wel het geval? Dan kan er aan worden gedacht om het oor uit te laten spuiten. Meer daarover verder op deze pagina.
Het is naast bovenstaande echter eveneens mogelijk dat er sprake is van een gaatje in het trommelvlies of in de buisjes. Het is belangrijk om dit duidelijk aan te geven aan de behandelende arts voordat je olie in het oor laat druppelen of de oren uit te laten spuiten.
Hou er rekening mee dat het slechts in bepaalde gevallen mogelijk is om het oor direct uit te laten spuiten. In andere gevallen zal je dan ook het advies krijgen om eerst gedurende een periode van drie dagen olie in het oor te laten druppelen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
- Houd je hoofd goed opzij of ga even op je zij liggen;
- Laat een paar druppels olie in het oor vallen;
- Blijf nog even je huidige positie aanhouden;
De druppels hebben voldoende tijd nodig om in de gehoorgang te kunnen trekken. Wat de olie betreft kan er gebruik worden gemaakt van verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld slaolie gebruiken, maar ook olijfolie. Het wordt aangeraden om de druppels in deze situatie twee keer per dag in het oor te doen.
Hoe verloopt een oor uitspuiten?
Is je oor klaar om uitgespoten te worden? Dan spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten hoe een dergelijke behandeling er in de praktijk precies uitziet. Ze verloopt eigenlijk in verschillende fasen. Het gaat daarbij meer concreet om de onderstaande:
- Je krijgt een bakje dat je onder je oor dient te houden;
- De assistent zal lauw water in je oor spuiten, soms moet dit een paar keer gebeuren;
- Het lauwe water zal samen met de oorprop naar buiten in het bakje stromen;
- Losse stukjes oorsmeer kunnen soms verwijderd moeten worden met een haakje;
- Na het uitspuiten zal de dokter nog even in het oor kijken ter controle;
In bepaalde gevallen is het mogelijk dat de gehoorgang achter de prop een beetje ontstoken is. Dit zal uit zichzelf terug genezen van zodra er lucht bij kan.
In tegenstelling tot wat veel mensen vrezen is het zo dat het uitspuiten van de oren geen pijn met zich meebrengt. Wel is het mogelijk dat je een hoestbui kan krijgen of dat er gefriemel kan ontstaan in het oor. Dit is het gevolg van het feit dat de zenuw die naar je luchtpijp loopt ook het oor voorbij komt. In bepaalde eerder zeldzame gevallen is het ook mogelijk dat het uitspuiten van de oren even duizeligheid veroorzaakt.
Nadat je, je oren hebt uitgespoten is het mogelijk dat je terug beter gaat horen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit even kan duren. Het spreekt voor zich dat het water immers eerst volledig moet zijn opgedroogd.
Voordelen oor uitspuiten
Het uitspuiten van je oor is uitsluitend nodig als er een oorsmeerprop in je gehoorgang zit. Deze oorsmeerprop blokkeert dan het trommelvlies, waardoor de trillingen richting je binnenoor worden vervormd en je minder goed hoort.
Het belangrijkste voordeel van je oren uitspuiten is dan ook dat het oorsmeerpropje verdwijnt, waardoor je weer optimaal kunt horen. Daarnaast kan een oude oorsmeerprop ontvankelijk worden voor bacteriën, waardoor een gehoorgangontsteking kan ontstaan.
Nadelen oren uitspuiten (risico’s & klachten)
Het uitspuiten van de oren kan klachten teweegbrengen. Ten eerste is je trommelvlies erg gevoelig, waardoor het uitspuiten van de oren enige pijn kan veroorzaken.
Daarnaast verdwijnt niet alleen de oorsmeerprop, maar ook de beschermlaag van de gehoorgang. Deze zal zich binnen enkele weken weer herstellen. Bovendien stimuleert het uitspuiten van het oor de oorsmeerproductie, waardoor er juist meer oorsmeer wordt aangemaakt.
Oorsmeer & oorsmeerprop
Oorsmeer is geenszins vies. Oorsmeer zorgt er juist voor dat je oor van binnen schoon blijft. Zolang er geen prop in je oor zit, kun je oorsmeer dus maar beter laten zitten. Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies binnen de gehoorgang. Oorsmeer beschermt onder andere tegen:
- Vocht & water
- Uitdroging
- Stof & vuil
- Insecten
- Schimmels & bacteriën
Ondanks het feit dat oorsmeer duidelijk een belangrijke functie vertegenwoordigt is het zo dat ze zich ook kan ophopen in de gehoorgang. Dit kan ervoor zorgen dat het gehoor afneemt waardoor je graag op zoek zal willen gaan naar een zo efficiënt mogelijke oplossing. Vaak is het zo dat het uitspuiten van het oor (of de beide oren indien noodzakelijk) dan de beste keuze vormt.
Functie van oorsmeer
Dankzij oorsmeer hebben je oren een zelfreinigende werking. De gehoorgang wordt gereinigd doordat oud oorsmeer indroogt tot minuscule korreltjes. Deze worden samen met vuil en velletjes afgestoten bij het kauwen, gapen & praten. Als oorsmeer een prop vormt in de gehoorgang, dan is dat minder prettig. Een oorsmeerpropje ontstaat meestal door:
- Ouderdom
- Gehoorapparaten & oordopjes
- Gehoorgang-afwijkingen
- Haargroei in het oor
- Peuteren met wattenstaafjes
- Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)
- Chronische eczeem in het oor
Tip: Haal uitsluitend zichtbaar oorsmeer weg met een wattenstaafje.
Kan je zelf je oren uitspuiten?
Heb je last van een verstopt oor? Dan durven huisartsen wel eens het advies te geven om een klein beetje water in je oor te laten lopen. Het lauwe water kan ervoor zorgen dat het oorsmeer dat zich in je oor bevindt zacht(er) wordt waardoor het vanzelf kan oplossen. Wanneer dit succesvol is dan is het laten uitspuiten van de oren in principe niet langer noodzakelijk. Blijkt dit toch niet voldoende te zijn? Dan kan het idee bij veel mensen al eens ontstaan om zelf het verstopte oor uit te proberen spuiten. Dat blijkt echter doorgaans geen goed idee te zijn.
Zoals eerder reeds aangehaald op deze pagina hoeft een verstopt oor niet altijd te betekenen dat er sprake is van een aanwezige oorsmeerprop. Dit alleen al zorgt ervoor dat het niet aangewezen is om zelf aan de slag te gaan met een uitspuitinstrument. Ook voor mensen waarbij sprake is van een gaatje in het trommelvlies is het zeker niet aangewezen om de pijn aan te pakken met behulp van dergelijke apparatuur.
In de praktijk wordt het dan ook uitsluitend aangeraden aan mensen die geregeld last hebben van oorsmeerproppen om hun oor of oren zelf uit te spuiten. Voor deze mensen geldt dat ze het gewend kunnen raken om met behulp van een ballonnetje voorzien van een sproeipuntje veilig hun oor uit te kunnen spuiten. Er zijn op de markt verschillende van deze commerciële ballonnetjes terug te vinden die je hier op de meest optimale wijze bij kunnen helpen.
Kan je een verstopt oor voorkomen?
Oorproppen komen in de praktijk vrij vaak voor. De ene persoon ondervindt er ook beduidend meer last van dan de ander. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er een aantal tips bestaan die je kan opvolgen om problemen te voorkomen. Het gaat hierbij meer concreet om de volgende:
- Peuter niet in je oren met bijvoorbeeld een wattenstaafje of andere smalle zaken;
- Haal zichtbare oorsmeer weg met een zakdoekje of met een washandje;
Ervaar je vaak problemen als gevolg van een dicht zittend oor met oorsmeer? In dat geval kan een ballonpompje de oplossing betekenen. Het gaat hierbij om een spuitje welke de vorm heeft van een ballon. De ballon beschikt over een tuutje welke in de gehoorgang kan worden ingebracht. Je moet deze eerst vullen met water om vervolgens het tuutje in het oor te stoppen. Door te drukken op de ballon kan het water in het oor worden gespoten.
Let op, voordat je de bovenstaande werkwijze gaat hanteren spreekt het voor zich dat het altijd aan te raden is om dit eerst even te bespreken met je behandelende arts.