Je staat op en komt er pas op dat moment achter dat één van je benen slaapt… waardoor je plotsklaps plat op de vloer belandt. Of je hebt op een arm gelegen, waardoor je je ene arm met je andere arm moet verplaatsen… gewoonweg omdat jij als een zoutzak slap naast je lichaam hangt en weigert te bewegen. Naarmate de tijd verstrijkt begint het slapende lichaamsdeel irritant te tintelen; waarschijnlijk ken je het tergende, onbeschrijflijke gevoel wel… Dit verschijnsel wordt ook wel ’transient paresthesia’ ofwel ‘slapende ledematen’ genoemd…

Slapende ledematen: hoe ontstaat een slapend lichaamsdeel?

Transient paresthesia ofwel slapende ledematen ontstaan door een (tijdelijke) slechte doorbloeding van een lichaamsdeel. Door het afknellen van een lichaamsdeel worden elektrochemische pulsen niet goed doorgegeven van en naar de zenuwen. Vervolgens verliezen de hersenen (deels) het contact met dit lichaamsdeel. Door het gebrek aan bloed wordt het lichaamsdeel bovendien slap en lam. Het excentrieke tintelende gevoel dat volgt is de gewaarwording van de hersenen dat bepaalde zenuwen geen informatie doorgeven en andere zenuwen juist heel veel. Het is dus een signaal aan de hersenen dat je je houding moet veranderen.

De mogelijke oorzaken van slapende ledematen

Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken van een slapend ledemaat. Slapende ledematen zijn echter meestal het gevolg van (een combinatie van) de volgende factoren:

 • Externe belemmering van de doorbloeding c.q. bloedtoevoer
 • Beknelling of afknelling van zenuwen
 • Verhoogde spierspanning
 • Vernauwde bloedvaten

Vooral wanneer slapende ledematen gepaard gaan met spierkramp is er doorgaans sprake van verhoogde spierspanning…

Achterliggende oorzaken

Al met al zijn er behoorlijk wat directe oorzaken van een slapend been of een slapende arm. Er zijn echter nog veel meer achterliggende oorzaken die slapende ledematen in de hand kunnen werken. De meest voorkomende achterliggende oorzaken van ’transient paresthesia’ zijn als volgt:

 • Het afknellen van je arm of been
 • Met je benen over elkaar zitten
 • Met je hoofd op je arm in slaap vallen
 • Een verkeerde ligging tijdens het slapen
 • Suikerziekte & hypoglykemie
 • Traag werkende schildklier (hypothyreoidie)
 • Hernia van een tussenwervelschijf
 • Carpale Tunnel Syndroom (CTS)
 • Multiple sclerose (MS)
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
 • Logesyndroom (LS)
 • Compartimentsyndroom (CS)
 • Post Whiplash Syndroom (PWS)
 • Weerstand van de heupen
 • Vaatproblemen in de lies
 • Gebrek aan vitamine B12

Ook alledaagse zaken die mee kunnen spelen bij slapende ledematen, waaronder roken, intensief gebruik van de benen, wielrennen, paardrijden, mountainbiken en een te hard matras.

Zijn slapende ledematen gevaarlijk?

Nee, op zich zijn slapende ledematen niet gevaarlijk. De oorzaak van slapende ledematen kan echter wel kwalijk zijn. Wanneer de doorbloeding meerdere uren wordt belemmerd, kan er zenuwbeschadiging optreden. Wanneer je been slaapt, dien je bovendien voorzichtig te bewegen. Er kan namelijk kramp ontstaan en je kunt vanwege een slapend been zelfs vallen en jezelf zodoende flink bezeren, blesseren of zelfs verwonden.

Wat kun je doen tegen slapende ledematen?

Het belangrijkste is dat je een goede houding aanneemt. Zet je benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen. Probeer ook niet op je armen te gaan liggen tijdens het slapen. Bij regelmatig slapende ledematen kun je het best een afspraak maken met je huisarts. Daarnaast helpen:

 • Mangaan
 • Vitamine B12
 • Zink

Op verzoek van de huisarts kun je eventueel fysiotherapie volgen of een brace dragen. Tot slot kun je je zenuwbanen laten doormeten bij een neuroloog.

Heb jij ervaring met slapende ledematen? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen met lotgenoten!

93 Reacties

 1. Hallo! Een deel van mijn kont slaapt (denk ik) al meerdere maanden en ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Als ik eraan zit voel ik het haast niet. Weet iemand misschien wat ik kan doen?

 2. Hey ik ben 12 jaar en heb vaak last van slapende benen zoals vandaag had ik in de klas 3 keer in de voormiddag last van slapende benen in de namiddag heb ik er wel geen last meer van had ik heb hier al altijd een beetje last van soms slaapt alleen mijn voet soms ook mijn voet tot aan mijn knie maar soms ook echt van mijn tenen tot aan mijn heup ik heb wel een slechte gewoonte van hoe ik op mijn stoel zit ik zit meestal met mijn benen gekruist ik ben ook niet van de grootste waardoor mijn benen wel soms hangen zijn dit de oorzaken of zijn er andere redenen waar ik mij zorgen over moet maken als er tips zijn laat het zeker weten. Alvast bedankt.

 3. 2 dagen geleden heb ik een kroonkurk in m’n onderarm gedrukt gekregen omdat ik een biertje omstootte. Nu heb ik sindsdien een slapende / tintelende plek op m’n hand bij dezelfde arm. Moet ik mij hierom zorgen maken?

  • Of je je zorgen moet maken, durf ik niet te zeggen. Maar volgens mij máák je je momenteel al zorgen, dus persoonlijk zou ik hiervoor eventjes de huisartsenpraktijk contacteren. Beterschap!

 4. Hey, Ik zit met een probleem ik heb de laatste tijd erg veel last van slaperige ledematen vandaag was het zelfs gewoon zo erg dat ik niet eens kon opstaan, ik wou rechtstaan en ik viel gewoon weer op de grond. Ook al zit ik gewoon op een stoel en worden er geen bloedvaten afgekneld gebeurt dit regelmatig. Moet ik hiermee naar de dokter of is dat totaal niet nodig?

  • Als je je zorgen maakt over je slapende ledematen, zou ik er absoluut even mee langs de huisarts gaan. Zoals je in het artikel hierboven kan lezen HOEFT er niets ernstigs aan de hand te zijn, maar KAN er wel degelijk sprake zijn van een serieus gezondheidsprobleem…

 5. Ik zoek niet al die reacties na te gaan lezen vanaf een jaar terug.. Dus kom gewoon met de vraag, ik heb sins 2 weken geleden ook last dat ik sogtens wakker word en dat ik op me arm heb geslapen.. Dit doet erg zeer de komende dag.. Ik heb gelezen dat het kan komen door dat je dronken gaat slapen, en dat je dan, ( kort gezegt) niet in de gaten hebt dat je op je arm slaapt.. Ik drink elke dag wel wat alcohol, al heel wat jaren, maar sins 2 weken trug slaap ik bijna elke dag op me arm, dit is heel vervelend. T.i ik gebruik ook elke dag medicijnen simvastatine en clopidogrel wegens een hersen infarct

 6. Hoi hoi ik heb al meer als een jaar last van snel slapende ledematen.. als ik gewoon op de bank zit beginnen me benen al te slapen en ook als ik ff aan het bellen ben slaapt me arm binnen 2 minuten al het maakt niet uit maar zodra me armen of benen ook maar een klein beetje gebogen zijn is het raak (begint nu ook al als ik ze recht houdt…) nu is er nog iets bij gekomen en dat is dat ik opeens wel heel snel blauwe plekken krijg terwijl ik voorheen me echt flink heb moeten stoten aan iets en zelfs dan bijna niet blauw werd. Wat zou dit kunnen zijn en is het toch verstandig om dit na te laten kijken door de dokter?

  • Persoonlijk zou ik allereerst een vitamine B12-tekort laten uitsluiten… Mocht hier niks uitkomen, laat dan ook vitamine K en vitamine C controleren. Gebruik je toevallig medicijnen? Ik ben geen arts; dit is slechts mijn persoonlijke / ondeskundige mening en hetgeen ikzelf in jouw situatie zou aanvangen. Sterkte!

 7. Ik heb sinds een paar maanden last dat 1 van me benen of armen spontaan begint te slapen terwijl ik er helemaal niets mee doe. Ik lig er niet op maar opeens begint het. En nu neemt het steeds meer aan…

 8. Hoi hoi, Al maanden word ik wakker met een slapende rechterarm. Ook midden in de nacht. En kan dan moeilijk in slaap komen omdat het terug komt zodra ik ga liggen terwijl ik een rugslaper ben. Nu krijg ik ook overdag last als ik mijn hand in een bepaalde positie breng door mijn werk. Toch maar ff googelen en schrik wel dat het een oorzaak kan hebben. Ik dacht gewoon verkeerd liggen, toch maar binnenkort een bezoekje aan de huisarts omdat mijn nachtrust nu ook er door verstoord wordt. :(

  • Ik heb precies hetzelfde! Elke avond tijdens het slapen last van een rechter slaaphand, maar ook heel heftig, alsof mijn hand verdoofd is. Ik heb er denk ik nu al 2 maanden last van. Ben je nog langs de huisarts geweest? En wat zeiden ze? Ik ben wel erg benieuwd…

 9. Ik heb sinds een aantal nachten regelmatig last van slapende armen (vooral links). Na dit artikel te hebben gelezen denk ik dat het aan een hoge spierspanning ligt, want dat heeft mijn vader ook en er zijn duidelijke aanwijzingen dat ik het ook heb. Ik heb er slecht door geslapen en ik ben de laatste tijd heel druk, dus ik kan alle slaap die ik krijg gebruiken. Wat kan ik het beste nemen; mangaan, vitamine B12, zink of een combinatie daarvan? Alvast bedankt! P.S. Ik ben pas 15 dus ik wil het liefste geen zware / veel medicatie. Het gaat trouwens meestal gepaard met een licht kramp in mijn onderarm.

  • Jasper Schuur

   Beste Myra, Fijn dat je niet meteen naar medicatie wilt grijpen. Ik zou je advies kunnen geven door eens een masseur te bezoeken. Zelf masseer ik op een integrale wijze vanuit een holistische visie bij Massagesalon The Feeling. Mocht dit niet in jouw buurt zijn, kun je altijd kijken naar masseurs die zich richten op integrale massage. Succes met je onderarm.

 10. Ik heb als ik een tijdje heb gezeten, meestal mijn linker been van tenen tot de heup aan het slapen. Bewegen met tenen of erop proberen te staan lukt niet want doet dan best veel pijn of ik zak door mijn been. Ben 28 jaar geleden geboren met heupdysplasie en heb 6 maanden in een spreidbroek gelopen… Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben?

 11. De laatste tijd word ik vaak wakker in de nacht, met een tintelende/slapende arm. Vaak is het de rechter. Waarschijnlijk omdat ik erop geslapen heb? Dan leg ik mijn arm in een soort van ‘verlengde houding’ om ‘bij te komen’. En komt het wel goed.. Is dit gevaarlijk? Ik heb er vroeger heel weinig last van, een keer in de zoveel tijd. Maar nu word het vakerder

 12. Hallo, Als ik in bed lig dan ligt mijn hoofd meestal op mijn hand voor ondersteuning als ik dan op mijn telefoon zit. Meestal doe ik dat niet uren want dan krijg ik er wel last van en dan ga ik met mijn hoofd op mijn bovenhand liggen en als dat ook weer pijn doet dan ga ik weer op mijn hoofd op mijn hand liggen en als t allebei de kanten pijn doet dan ga ik gewoon op me bed liggen of zo. Meestal als dat dus gebeurt gaat mijn hand tintelen en er was zelfs een keer zo dat hij zo erg tintelde dat ik dacht dat hij eraf ging. Soms lijkt t ook net of mijn hand niet meer zo goed beweegt en slap begint te raken en te verlammen en lijkt t ook net of hij eraf gaat vallen. Is dit soms een probleem? Want ik zie ook een blauw plekje onder m’n hand bij mijn bloedvaten waar je dat bloed ziet stromen. Hoor graag! Gr, Emma

 13. Ik heb al jaren last van tintelingen in beide benen. En rond mijn enkel, vooral rechts is het stijf en pijnlijk, on der rechtervoet is de huid vreemd, alsof ik op een kussentje loop. Daarnaast kan ik wakker worden van een heftige pijn in mijn benen. Net of mijn botten pijn doen. Het is een soort vreemde kramp en is niet te verhelpen met het trekken of gaan staan op je tenen. Dit is veel intenser en zeer pijnlijk! Het belemmert mij toch met lopen in een ruimte, onzeker lopen. Wie herkent dit.

 14. Ik heb geen slaperig gevoel in mijn onderarmen/handen, maar heb wel regelmatig een pijnlijk gevoel. Het lijkt dan alsof het bloed er even niet was en er dan weer opnieuw in stroomt. Dit heb ik aan beide armen/handen. Vorig jaar heb je me laten opereren voor een carpaal tunnel syndroom aan mijn linker hand. Ik slik al lange tijd extra vitamine B12. Kan dit nare gevoel toch nog iets te maken hebben met mijn carpaal tussen syndroom?

 15. hallo, een vraag.. ik heb ongeveer 3x per dag een aanval van een plotseling opkomende enorme pijn in mijn linkerkuit. net of er met messen in gestoken wordt. duurt ongeveer 15 seconden daarna niks meer aan de hand. ik kan dan niet staan op dat been tijdens zo,n aanval. daarnaast heb ik regelmatig een slapend been en prikkende tenen. maar dat staat voor mij los van die messtekenpijn zo,n 3x per dag. dit is als ik zit of sta of lig, dat maakt niet uit. fysio zegt verkrampte spier die ook te kort is en niet mobiel genoeg. maar ik twijfel. heeft u een idee?

 16. Hallo, op 16 september 2015 ben ik dringend geopereerd aan hernia l4-l5. Nu heb ik sinds vrijdag slapend onderbeen en voet en kan ik mijn tenen nauwelijks nog bewegen. :( Neem ik best terug contact op met Dr. Martens of wat doe ik het best? Dankjewel voor je advies!

  • Ja, absoluut contact opnemen met het ziekenhuis waar je bent behandeld, al dan niet via je huisarts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Dankjewel Paul voor je reactie!! Ik ben maandag dringend op consultatie mogen komen bij de chirurg en gister geopereerd aan een hernia. Doch moet ik teleurstellen maar de slapende voet en been zijn nog steeds hetzelfde. :( Hopelijk weet de dokter morgen meer raad.

  • Dat hoop ik ook van harte! Dit is wel enorm balen! :( Laat na afloop alsjeblieft nog even van je horen. Nogmaals sterkte toegewenst!

 17. Ik word vaak ’s nachts wakker en heb dan helemaal geen gevoel meer in mijn gehele rechterarm. Heel vervelend. Heb een schouderblessure in mijn rechterarm, weet iemand of dit kwaad kan?

  • Beste Carlien, Dat ligt maar net aan de aard, ernst en oorzaak van de gevoelloosheid… De gevoelloosheid van je arm kan inderdaad gerelateerd zijn aan je schouderblessure, maar bijvoorbeeld ook aan een verkeerde slaaphouding. Als de bloedvaten in je arm stelselmatig worden afgekneld doordat je er met je hoofd bovenop ligt, dan is dat niet bepaald bevorderlijk voor je doorbloeding. Ligt de gevoelloosheid aan verminderde overdracht van zenuwprikkels door je schouderletsel, dan dient daar waarschijnlijk iets aan te worden gedaan. Of je gevoelloze schouder kwaad kan, is lastig om 1-2-3 te bepalen; de vraag is veeleer wat de onderliggende oorzaak is van de gevoelloosheid. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan. Volg je momenteel een vorm van therapie ter bevordering van de schouderblessure? Sterkte ermee! Groeten, Paul

 18. Elke avond als ik naar bed ga, lig ik op men rug en lees wat op men telefoon de nieuws enz en zit dan met beiden handen aan de telefoon terwijl men armen rust op matras. Elke keer krijg ik aan beide armen, en handen en vingers (meestal men pinken) raar gevoel, alsof jet slaapt, tintelt en rare gevoel, dan moet ik men armen even laten liggen dan is het weer oké, maar als ik weer doorga met lezen krijg ik weer dat nare gevoel, wat kan het zijn? Groetjes, Sisko

  • Dit is zwaartekracht… ;) Je hartpompfunctie en hartcyclus en bloeddruk worden namelijk beïnvloed door o.a. lichaamshouding, zwaartekracht, inspanning en stress… Als je op je rug ligt met je armen en handen ver boven lichaamsniveau, dan moet je hart extra veel moeite doen om zuurstofrijk bloed naar je vingertoppen te pompen, waardoor na een tijdje de doorbloeding/zuurstofvoorziening afneemt.

 19. Ik heb al een paar weken een slapende rechter voet en ook kramp aan de zijkant van mijn kuitbeen. Als ik een dag niet gefietst heb is het erger.

 20. Ik heb sinds 3 weken last van kracht vermindering in mijn armen en benen (dit is vermoedelijk begonnen na het tillen van wat zware dingen). Het is alsof de zwaartekracht plaatselijk bij mij wat sterker werkt. Bij geringe inspanning voel ik me algauw oververmoeid, echter als ik dan even rust voel ik me weer helemaal wakker. Ik heb gisteren een wandeling gemaakt op een slakken tempo, wat redelijk ging, maar daarna voelde mijn benen echt als pudding… Ik heb nu ook af en toe last van een slapend arm in de nacht. Afgelopen nacht lag ik op mijn rechter arm maar sliep m’n linker arm. Ik heb dit alles voorgelegd bij de huisarts en die zei dat het vanzelf over gaat… Aangezien ik het gevoel heb dat mijn huisarts me in de steek laat ben ik nu zelf opzoek naar een oplossing aangezien dit m’n dagelijkse leven momenteel heel erg beperkt… Mijn eerste stap is een shiatsu behandeling, omdat ik hoop dat er misschien ergens iets vast zit waardoor mijn armen en benen nu even niet meer zo goed werken… Heb je misschien nog andere tips waar mee ik eventueel verder zou kunnen komen? Groeten, Su (33)

 21. Ik heb vaak last van slapende voeten. Ook vaak m’n hele rechterbeen. Ben nog nooit bij ’n dokter geweest en vind ’t denk niet nodig. Gewoon weer bewegen en het is zo weer voorbij. Soms doet dat bewegen wel heel veel zeer, maar gewoon doorbijten en dan lukt ’t wel. :)

 22. Ik heb al langere tijd last van een slapende arm als ik wakker word. Het gekke is dat ik niet op die kant lig, dus ik lig op mijn rechterzij en als ik wakker word slaapt mijn linkerarm. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

  • Als je bloedcirculatie tekortschiet, kan het voor je hart juist lastig zijn -ten aanzien van zwaartekracht- om voldoende bloed naar de ledematen te pompen die als het ware bovenop je romp gepositioneerd liggen. Misschien een idee om te proberen op je rug of buik te slapen? Om te zien of het de slapende ledematen verhelpt…

 23. Hallo, Ik ben 12 en heb last van slapende benen. Zou ik naar de dokter of zo moeten gaan? Iemand hulp? ;)

 24. Hallo, Mijn vriendin heeft al sinds een dag een jeukende vinger. Nu slaapt ie. We hebben hem goed ingestopt met een deken omdat wij dachten dat hij warmte nodig had, maar nu ziet het eruit alsof hij gaat ontploffen. Hij is helemaal rood en ze voelt hem nu ook niet meer. Haar vagina begint ook te jeuken en ze zegt dat die nu ook slapend aanvoelt. Heeft iemand een tip? Groetjes, Jooka en Pien

 25. Ik heb nu al bijna 3 jaar slapend onderbeen en sinds maart is mijn arm erbij gekomen. Ook gaat dit gepaard met veel kramp. Heb veel pijn en heb al meerdere keren in het ziekenhuis gelegen omdat ik emboliewaarden in mijn bloed heb, maar nu bevreemd het mij dat er word gezegd dat het mijn maag is… Ik ga zo en zo weer naar de huisarts want ben het nu echt wel zat… Zijn er meer mensen met dezelfde klachten? Het is alleen de rechterkant.

  • Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met ‘emboliewaarden’. Er zijn wel bloedonderzoeken ter diagnosticering van een (long)embolie waarbij wordt gekeken naar tekenen van een hartaanval, infectie of ontsteking… Daarnaast kan er bloed worden afgenomen om te zien hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Tot slot is er D-dimeer… een substantie afkomstig van fibrine, die betrokken is bij het stollingsmechanisme van het bloed. D-dimeer is één van de afbraakproducten van fibrine. De hoeveelheid D-dimeer in de bloedbaan is altijd laag, tenzij er op moment van de test een bloedstolsel wordt afgebroken. Een bloedwaardebepaling van D-dimeer geeft dus een indicatie van de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van een bloedprop (DVT of longembolie)… Mocht er een verhoogde D-dimeer-waarde zijn aangetroffen, hebben je artsen hier dan geen verklaring voor gegeven? Een embolie kan namelijk inderdaad slapende ledematen veroorzaken, vooral aan 1 kant… Ik ben GEEN arts, maar hoe het je maag zou kunnen zijn die voor slapende ledematen zorgt, snap ik ook niet…

 26. Arie In 't Veld Reageer

  Ik heb heel de dag slapende voeten. Is daar wat aan te doen? Bloedvaten zijn goed.

 27. Ik ben 25. Word nou al 4 dagen wakker van slapende onderbenen. En dat terwijl ik gewoon op m’n zij lig. Ben ook erg moe de laatste tijd. Snap er niks van.

 28. Hallo, Ik heb vorig jaar een ernstig verkeersongeval gehad. Daarna enkele dagen coma. Maar nu was mijn knie gebroken en dat waren ze vergeten. Alles gaat weer super op mijn knie na. Hieraan zal ik geopereerd moeten worden. Maar nu heb ik geen gevoel in m’n tenen en kan mijn voet en tenen niet bewegen. Wat kan dit zijn? Heb wel last van overmatige botgroei bij de knie.

  • Beste Robert, Het overmatig groeiende botweefsel zou een zenuw kunnen beknellen; hierdoor kan het gevoel in voet en tenen afnemen of zelfs verdwijnen. Dit is een pure gok (en het kan dus ook totaal iets anders zijn), maar ik zou er sowieso mee naar je huisarts of specialist gaan. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 29. Hallo, Ik heb in juni reeds 3 denervaties laten uitvoeren aan mijn rug. Sinds een dag of 2 slaapt mijn volledig rechterbeen van voor tot aan mijn voet, ongeveer 3 tenen. Wat is de mogelijke oplossing? Groetjes, Patsy

 30. Nathalie Blokhuis Reageer

  Hallo, Ik ben 18 jaar en heb denk ik nu al 4 jaar last van snel slapende ledematen. Dit zijn voornamelijk mijn benen. Ik hoef mijn benen maar even over elkaar de leggen en ze slapen al. De laatste tijd heb ik ook last van slapende billen, voornamelijk als ik met mijn laptop op bed zit. Heeft iemand enig idee wat hiervan de oorzaak kan zijn? Gr. Nathalie

 31. Mensen, ga gewoon naar de dokter (het is gratis!) i.p.v. zelf doktertje spelen op internet…

  • Jorien, ik ben met mijn knieprobleem al naar 5 dokters (waarvan 1 sportdokter en 2 specialisten, een kraker en een kinesist) geweest. Iedereen geeft een diagnose, ik volg het advies een paar maanden en merk dan dat het niet helpt. Ik ben mijn geloof in de efficiëntie en effectiviteit van ons medisch systeem ondertussen helemaal verloren. Betalen zonder dat je geholpen wordt, enkel advocaten en architecten kunnen zich dit ook permitteren.

 32. Ik heb wel eens dat ineens even geen controle heb over een spier, en dan begint (meestal mn been) te schudden, meestal ook zonder dat ik er iets aan kan doen. Is dit ook een vorm van slapende ledematen of is het iets anders? (Ik zelf was bang dat het iets met epilepsie te maken heeft, maar dat zit geloof ik niet helemaal in onze familie)

 33. Hallo, Ik heb heel vaak slapende benen. Als ik dan een paar minuten na de tinteling erop blijf zitten, worden ze een rare kleur blauw. Ook heb ik erg vaak dorst, al weet ik niet of dit een verband is. Ik ben al getest op diabetes, wat me niet erg logisch leek, maar dat heb ik niet… Volgens mij moet je dan ook wel wat ongezonder eten of ouder zijn (1.76 met 56 kilo). Maar ja, heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? Alvast bedankt!

  • Slapende benen in combinatie met een blauwe kleur duidt nagenoeg altijd op een doorbloedingsprobleem. Aan een verslechterde doorbloeding kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen… Van een zittende leefstijl tot een verkeerde zithouding… Van gebrek aan beweging tot slechte voedingsgewoonten… En natuurlijk roken, drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik en cafeïne-consumptie. Wat helpt bij een gebrekkige doorbloeding is voldoende water drinken, gezonde omega 3-vetten eten, regelmatig masseren en wisselbaden nemen…

 34. Als ik zit in de zetel heb ik steeds tintelend gevoel in mijn linkerschouder, juist naar mijn nek. Na een tijd wordt dit erger en begint het te steken. als ik dan rechsta, is dit over.
  heb al eens gehad dat mijn linkerarm begon te slapen hierdoor.

 35. Wees voorzichtig met slapende ledematen! Je moet ze bewust gebruiken. 4 weken geleden stapte ik uit bed met een slapende voet met als gevolg dat ik direct viel. Nu dus een verstuikte enkel! Erg lastig.

 36. De meeste mensen die last hebben van slapende/tintelende ledematen hebben dit als ze uit bed komen. Ik heb regelmatig last van ’n slapend rechterbeen, maar dan als ik wakker ben en gewoon loop… Maar ook als ik zit. Een paar jaar geleden heb ik ook zoiets gehad in mijn linker been. Ben toen via mijn huisarts verwezen naar een neuroloog. Een minder leuk onderzoek gehad waar niets uit gekomen is en door de scan gehaald waar ook niets uit kwam. Al met al knap vervelend. Is er iemand die dit herkend en eventueel weet wat het is en wat je ertegen kan doen? Ben ’n man van 59 en verder redelijk gezond op reuma na. Hoor het graag!

  • Als het geen neurologisch probleem is, is het waarschijnlijk een doorbloedingsstoornis. Wellicht raadzaam om dit voor te leggen aan je huisarts en desnoods om een doorverwijzing te vragen naar een vaatspecialist of vaatcentrum.

 37. Sinds een paar weken word ik wakker met een slapend gevoel van armen en benen. Het is echt niet te doen, wat kan ik aan de slapende ledematen doen?

 38. Ik denk dat jullie beter allemaal stuk voor stuk naar een echte arts kunnen gaan dan informatie te gaan zoeken op het internet.

  • Wanneer de (huis)artsen ons wat serieuzer zouden nemen, hoeven we geen oplossingen op internet te zoeken voor dingen als slapende ledematen.

 39. Hallo, Ik heb weleens last van dat m’n vingers tintelen en dan ook nog donkerblauw tot zwart aanlopen. Ik weet niet hoe het komt, soms heb ik het als ik midden in de nacht wakker word en soms heb ik het als ik een tijd loop, skeeler of fiets. Wat betekent het dat mijn vingers verkleuren? Is dit gevaarlijk? En kan ik het verhelpen?

  • Witte, blauwe of blauwzwarte vingers zouden kunnen duiden op de ziekte van Raynaud of het syndroom van Raynaud. Meestal is er sprake van een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer tijdelijk stopt. Onder punt 8 van dit artikel over blauwe lippen kun je er eventueel meer over lezen. Mocht je ook pijn ervaren of mocht de verkleuring niet vanzelf weggaan, neem dan contact op met je huisarts… Sterkte!

 40. Hee! Ik slaap nu al 7 weken op m’n arm, elke nacht, het gaat vanzelf. Iedere ochtend als ik wakker word, slaapt me arm helemaal tot m’n vingers! Is dit schadelijk?

  • In principe niet, totdat de boel net te lang of te intens wordt afgekneld. De sensatie van slapende ledematen is en blijft een waarschuwing van je lichaam dat je iets niet goed doet. :P

 41. Hallo, Ik heb ook vaak last van slapende benen en 2 dagen eerder stond ik op om mijn wekker af te zetten en nog voor ik het goed en wel besefte, lag ik tegen de grond… Resultaat: achillespees ingescheurd, ligamenten geraakt, spieren en pezen verrekt en zwaar verstuikte enkel… Als het slaapt, wees voorzichtig! En laat er eerst terug wat bloed doorheen stromen… Is echt geen pretje geweest, en dat allemaal door een slapend been.

 42. ps. om nog maar te zwijgen over het belachelijke verhaal dat ge moet vertellen tegen uwe werkgever..

 43. Vroeger moest ik in de meest onmogelijke standen in slaap vallen om de bloedtoevoer naar de handen af te klemmen, en na een lange tijd weer bewegen tintelende vingers te krijgen. Of bijvoorbeeld in de bus vanwege ruimtegebrek geslapen te hebben met opgevouwen benen, gevoelloze benen te krijgen. Maar nu als vijftiger gebeurt het de laatste tijd al in de meest eenvoudige houdingen. En hoeft het niet eens zolang te duren voor het al gebeurt. Kan dat ook door leeftijd komen? Bijvoorbeeld door vernauwing van de aderen of zo? Ik heb ook het gevoel dat de basis bij de elleboog zit, dat door bepaalde houdingen van de arm van daaruit wordt bepaald dat er afgekneld wordt.

  • Naarmate de leeftijd vordert, verslechtert inderdaad de bloedcirculatie, waardoor de kans op slapende ledematen toeneemt. Ook andere ‘ouderdomskwalen’, waaronder ontstekingsreuma kunnen slapende armen en benen in de hand werken, doordat geïrriteerde/ontstoken weefsels kunnen opzwellen en zodoende zenuwen in de verdrukking kunnen brengen.

 44. Aan slapende ledematen kan ook een neurologische aandoening ten grondslag liggen. Zo kan een hand die steeds weer opnieuw slaapt en tintelt, duiden op een kleine (partiële) epileptische aanval. @ Hannelore: Als je met je armen onder je kussen slaapt, en je armen elkaar kruisen, dan kan het zijn dat een bloedvat in je arm bekneld raakt. Ik slaap op dezelfde manier, en ik sta ook heel regelmatig op zonder gevoel in mijn arm.

 45. Hallo, ik ben pas 17 en bijna elke ochtend word ik wakker met een slapend linker arm! Ik heb dit al een paar maanden, maar nu word het telkens erger… Ik heb gelezen dat paardrijden ook een oorzaak kan zijn. Ik rijd nu elke dag (de examens zijn gedaan en de vakantie begint nu ook) 5-6 paarden intensief paard. Als ik wakker word lig ik in een vrij normale houding, op mijn buik met beide armen onder mijn kussen/hoofd, en het is altijd mijn linkerarm die slaapt. Ik maak mij een beetje ongerust… Grtz. Hannelore

 46. Hey, Ik heb dit verschijnsel al een paar maanden. Maar tegenwoordig heb ik bijna elke dag slapende ledematen, of toch heel vaak! Ik heb gelezen dat het ook aan paardrijden kan liggen, want ik rij (nu dat de examens gedaan zijn en de vakantie begint) elke dag 5-6 paarden intensief. Wanneer ik wakker word, slaapt mijn linkerarm en ik slaap op een vrij normale manier. Ik werd wakker op mijn buik, met beide armen onder mijn kussen, onder mijn hoofd. ;) En het is telkens opnieuw mijn linkerarm… Ik vind dit heel vreemd en ik maak me een beetje ongerust. Ik ben pas 17… Grtz. Hannelore

  • Als je heel vaak in dezelfde houding zit en heel vaak dezelfde repeterende beweging maakt (zoals bij paardrijden), kan een zenuw geïrriteerd raken… Of bekneld raken door omliggende geïrriteerde pezen… Dit zorgt er weer voor dat er een tintelend en/of slapend gevoel optreedt in je arm, hand en vingers. Waarschijnlijk gaat het om een zenuwbeknelling ter hoogte van de schouder, elleboog of pols… Ga er zo spoedig mogelijk mee langs de huisarts, want het is niet goed dat dit al meerdere maanden aanhoudt; zeker niet op zulke jonge leeftijd.

 47. Hey, Ik heb sinds 10 dagen last van een slapende rechterkant, vooral m’n voet en onderbeen. De eerste 5 dagen had ik ook men hand dat sliep of tintelingen. Koude rechts ledematen… dubbelzien, lispelen… nu nog krampen erbij. Ben bij neuroloog moeten gaan, zij dacht aan een lichte beroerte. Heb CT-scan gehad, niets te zien. Nu nog een MRI-scan, hopelijk brengt deze raad. M’n rechtervoet is bijna niet te bewegen, stappen gaat maar met 1 been, sleept ook een beetje. Ik ben pas 36, maar voel me als een oud vrouwtje…

 48. Hoi, Sinds een paar maanden heb ik last van tintelende ledematen tijdens het slapen. Ook als ik gewoon plat op m’n rug slaap en m’n armen langs mijn lichaam liggen. Ook mijn benen tintelen regelmatig. Reden voor een bezoekje aan de huisarts? Groetjes, Nadine

 49. Hoi Sofie, Dit klinkt als een neurologische aandoening. Misschien een vorm van epilepsie? Ik zou er direct mee naar de neuroloog gaan. Katrien Smets van het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) heeft mijn vrouw enorm geholpen. Mijn vrouw heeft 10 jaar rondgelopen met vergelijkbare “onverklaarbare” symptomen. Talloze Nederlandse artsen wisten geen raad, maar in België hebben ze binnen een week de oorzaak gevonden en medicijnen voorgeschreven die uitstekend werken. Groeten & sterkte, Paul

 50. help mij van mijn sypmtonen af Reageer

  Sinds mijn twaalfde heb ik last van symptomen. Normaal heb ik dit 2 à 3 keer per jaar, maar meestal niet meer. Het begint met zweten, dan ga ik dubbel zien en daarna verlies ik de controle over mijn lichaam. Dat wil zeggen, al mijn lichaamsdelen beginnen te slapen, net zoals je voet of je hand. Tijdens mijn eerste zwangerschap was de kans groot dat ik het niet meer zou krijgen, maar toch kreeg ik het 3 keer en na de bevalling ook 2 keer. Nu ben ik inmiddels bijna 21 weken zwanger van mijn tweede kindje en wat ik nu meemaak, daar kan ik niet goed meer mee omgaan. ik krijg nu ongeveer om 2 de weken een aanval. Daar moet ik de iedere keer voor in mijn bed kruipen, de andere dag bestaat dan uit hevige hoofdpijn. Ik weet gewoon echt niet meer wat ik moet doen… De hoofdpijn kan ik mee leven, maar wie kan me meer zeggen over die symptomen a.u.b.!?!?!? Met vriendelijke groet, Sofie, Gruben

  • Dit klinkt heel erg als migraine… Maar het zou ook een vorm van (partiële) epilepsie kunnen zijn. Wat zegt je huisarts ven deze klachten? En ben je nog nooit doorverwezen naar een specialist? En heb je nooit medicijnen voorgeschreven gekregen? Sterkte ermee in ieder geval!

 51. Ja ik werd vandaag wakker met slapende rechter oor. Ik ben nou 5 uur verder, maar het oor slaapt nog steeds… Wat is dit nou?!

  • Waarschijnlijk is je oor dubbel geklapt tijdens je slaap, waardoor je met je hoofd op je dubbelgevouwen oor hebt gelegen. Dit zorgt voor een beknelling/afknelling van bloedvaten en zenuwen, waardoor gevoelloosheid, een slapend gevoel of een tintelend gevoel in het oor kan optreden. Meestal keert het gevoel terug als je je oor masseert. Mocht de slapende sensatie aanhouden, neem dan even contact op met je huisarts. Slapende oren dienen echt niet te lang aan te houden, anders kan er ook sprake zijn van een blijvende zenuwbeknelling…

 52. Geachte, Sinds een dag of tien heb ik -voor het eerst- last van slapende tintelende vingers (handen) in de nacht. Vannacht werd ik er talloze keren wakker van. Ik heb het aan beide zijden dus ook de kant waar ik niet op lig. Frappant is dat ik in diezelfde tijd de eerste Mexicaanse griepprik heb gehaald. Het zou natuurlijk een samenloop van omstandigheden kunnen zijn, maar ik ben er wel alert op. Wat vindt u hiervan en/of wat zou het volgens u kunnen zijn? Met vriendelijke groet, Es van Essen

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.