Jeuk in je oren die zo erg is dat je met wattenstaafjes, satéprikkers of zelfs sleutels in je oren frunnikt om ervan af te komen! Veel mensen hebben last van jeuk in de oren. De meesten weten echter niet wat de oorzaak van hun jeukende oren is en hoe ze de jeuk in hun oren kunnen verhelpen & behandelen.

Er zijn zelfs duizenden mensen die zich afvragen waarom hun oren jeuken en hoe ze de tergende jeuk in hun gehoorgangen kunnen stoppen. Wanneer de oor-jeuk na een week weer is verdwenen, laten ze het er echter bij zitten. Helaas komt de jeuk in de oren meestal weer terug. Daarom hierbij de oorzaken, oplossingen & symptomen bij (chronische) jeuk in het oor…

De belangrijkste oorzaak van jeuk in je oren

Jeuk in je oor ontstaat vrijwel altijd doordat je langdurig of zeer frequent iets in je gehoorgang stopt. De uitwendige gehoorgang wordt ook wel oorgang, oorkanaal of gehoorkanaal genoemd. De belangrijkste oorzaken van (chronische) jeuk in je oren zijn:

 • Koptelefoon van MP3-speler die je deels in de gehoorgang stopt
 • Geluidswerende & geluidsdempende oordopjes (slapen, concerten e.a.)
 • Gehoorapparaten (voor doven & slechthorenden)
 • Interne headsets (voor callcenter-werk e.a.)
 • Handsfree carkit / headset
 • Slecht passende zwem-oordopjes

Als je terugkijkt in het verleden, dan zul waarschijnlijk ontdekken dat de jeuk in je oren is ontstaan gedurende een periode waarin je vaak & langdurig oordopjes of iets dergelijks in had. Oordopjes en dergelijke irriteren namelijk de gehoorgangen. Je oor jeukt nu, maar het euvel is destijds al begonnen…

Oordopjes e.a. blokkeren tevens de ventilatie van je oren, waardoor je gehoorgangen gaan broeien. Ook hierdoor kan na verloop van tijd helse jeuk in je oren ontstaan.

Pulken in de oren veroorzaakt een gehoorgangontsteking & jeuk-oren!

Vaak begint jeuk in je oren als een vrij milde kriebel. Je oren jeuken af en toe en niet al te erg. Veel mensen wiens oren jeuken, pakken echter een wattenstaafje om tot diep in de gehoorgang te “krabben”. Dat lijkt immers een uitstekende oplossing als je oor jeukt! Maar helaas wordt de jeuk in je oren dan pas echt hevig en kwellend…

Als je je inwendige oren met wattenstaafjes of andere voorwerpen bewerkt, verstoor je allereerst de zuurgraad in het oor. Daarnaast verwijder je oorsmeer. En tot slot beschadig je de huid die de gehoorgang bedekt. Deze 3 factoren zorgen ervoor dat je oren vanbinnen droog, schraal & gevoelig worden en bovendien beschadigd raken. Tot overmaat van ramp raakt je gehoorgang negen van de tien keer ontstoken als je tot diep in de oren pulkt en krabt…

Het resultaat van dit alles is dan ook een extreem jeukende gehoorgangontsteking. Je oor gaat zich vervolgens herstellen, maar door het natuurlijke genezingsproces wordt de jeuk in je oren alleen maar erger!

Symptomen & klachten van een gehoorgangontsteking waardoor je oor jeukt

Je oren jeuken dus in veruit de meeste gevallen door een ontsteking van de huid die je gehoorgangen bedekt. Een ontsteking van je gehoorgangen wordt ook wel gehoorgangontsteking genoemd. Bij een gehoorgangontsteking is jeuk in je oren meestal niet de enige klacht. Overige symptomen van een gehoorgangontsteking zijn onder andere:

 • Oorpijn (pijn in de gehoorgang)
 • Droge & schilferige huid rond de oor-ingang (eczeem)
 • Korstjes rondom de oor-ingang en in de gehoorgang
 • Roodheid van de gehoorgang
 • Loopoor” (vocht of bloed uit het oor)
 • Slecht kunnen horen
 • Duizeligheid (bij overslaan op het evenwichtsorgaan in je oor)

De kwellende jeuk in je oor verdwijnt meestal na een tijdje, maar keert doorgaans binnen enkele weken of maanden weer terug. Als je oren jeuken, kan dat dus een symptoom zijn van een chronische (blijvende of terugkerende) gehoorgangontsteking.

Oorsmeer beschermt je oren tegen jeuk & gehoorgangontsteking!

Ook oorsmeer speelt een belangrijke rol bij jeuk in je oren. Als je gehoorgang c.q. oor jeukt, is er vaak sprake van een tekort aan oorsmeer oftewel cerumen… De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies en is bedekt met extreem kwetsbare huid. De wand van de gehoorgang is bedekt met plusminus 2000 oorsmeerkliertjes die oorsmeer produceren. Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies, namelijk:

 • Zuurgraad: cerumen houdt de zuurgraad in het oor op peil
 • Verzorging: oorsmeer verzorgt de huid van de gehoorgang
 • Bescherming: oorwas beschermt het oor tegen vuil, stof & bacteriën
 • Reiniging: oorsmout transporteert huidschilfers en vuil naar buiten

Wanneer je met een wattenstaafje je oren “schoonmaakt”, verwijder je oorsmeer en beschadig je de wand van de gehoorgang. Zodoende kan er zeer makkelijk een gehoorgang-infectie ontstaan. Hoe vaker je je oren schoonmaakt en hoe meer je in je oren peutert, des te meer oorsmeer je verliest en des te heviger de jeuk  in je oren wordt. Als je oor jeukt, moet je oorsmeer dus laten zitten. (bron)

Je inwendige gehoorgangen beschikken over een zelfreinigingsmechanisme. Je hoeft dus alleen je uitwendige oorschelpen schoon te maken met een wattenstaafje. Zodoende voorkom je jeuk in je oren!

jeuk in de oren jeukende oren

Bijkomende factoren die jeuk in de oren in de hand werken…

Een gehoorgangontsteking en de bijkomende jeuk in je oren wordt dus negen van de tien keer veroorzaakt door beschadiging van de huid in de gehoorgang… Door het dragen van oordopjes en door het “krabben” en reinigen van de oren met wattenstaafjes. Er zijn echter ook een aantal neven-factoren die kunnen bijdragen aan jeuk in je oren en een gehoorgangontsteking. Hierbij valt te denken aan:

 • Zwemmen (in chloorbaden & verontreinigd water)
 • Baden (vooral met zeep-houdende badproducten)
 • Gebruik van make-up, reinigingsproducten & verzorgingsproducten
 • Huidallergieën & eczeem

Het is sowieso raadzaam om je oren goed leeg te laten lopen door je hoofd schuin te houden nadat je oren met water in aanraking zijn geweest!

Jeuk in de oren behandelen & verhelpen

De beste tip om voorgoed af te komen van jeuk in je oren is: HELEMAAL NIKS DOEN! Je moet volhardend zijn en écht proberen om jezelf in te houden, hoe erg de jeuk ook is. De ergste jeuk wordt namelijk doorgaans veroorzaakt door het genezingsproces van de interne gehoorgang.

Als je je oren enkele maanden volledig met rust laat, zullen de zuurgraad, de vetheid en eventuele wondjes zich volledig herstellen. De jeuk zal wegblijven, maar je gehoorgangen blijven desalniettemin gevoelig. Zodra je weer in je oren gaat pulken, zal de jeuk weer terugkeren. Hierbij voor de geïnteresseerde nog wat aanvullende artikels over oorklachten en gehoorklachten:

Medicijnen & middelen tegen jeuk in je oren

Kun jij de jeuk in je oren niet weerstaan en heb je keer op keer te kampen met helse oor-jeuk en vocht dat uit je oren loopt?  Probeer dan de volgende behandelingen tegen jeukende oren proberen:

1. Oor reinigen door huisarts

Bij milde jeuk in je oren kan behandeling door je huisarts raadzaam zijn. Hij/zij kan je oor voorzichtig schoonmaken met een sonde waaraan een watje bevestigd is… Of het oor schoonzuigen.

2. Oortoilet

Soms helpt het om het oor schoon te laten spoelen door een KNO-arts met behulp van een zogenaamd ‘oortoilet’ Een oortoilet reinigt de oren zonder de huid in de gehoorgangen te beschadigen.

3. Zure oordruppels

Om korstjes & vuilophopingen te verwijderen, en eventuele vernauwingen te herstellen, kunnen zure oordruppels met azijnzuur (worden toegediend. Let wel: in sommige gevallen worden de jeuk-klachten hierdoor alleen maar erger!

4. Crème & oordruppels met corticosteroïden

In veel gevallen zijn medicijnen zeer effectief om een gehoorgangontsteking te behandelen. Het belangrijkste medicijn tegen jeuk in je oren is zalf, crème of oordruppels met corticosteroïden (hydrocortison, dexamethason, triamcinolon e.a.) zoals Miconazol® of Daktacort®.

5. Crème & oordruppels met antibiotica

Bij een bacteriële infectie van de gehoorgang worden doorgaans oordruppels met een antibioticum (framycetine, gramicidine e.a.) voorgeschreven zoals Sofradex®. Deze doden de bacteriën of remmen de groei ervan.

6. Oortampon

Bij een ernstige gehoorgangontsteking dient meestal een tampon met crème in de gehoorgang te worden gestoken. Een tampon wordt met name ingebracht als er sprake is van een hevige infectie.

Belangrijk: breng nooit op eigen houtje een zalf, crème of olie aan in je oor zoals uierzalf, vaseline, slaolie of kokosolie. Ook crème tegen eczeem zoals fluticason (Cultivate® e.a.) mag niet zomaar inwendig (binnenin de gehoorgang) worden gebruikt bij jeuk in de oren!

Je oren regelmatig ‘klaren’

Je middenoor is een met lucht gevulde ruimte die wordt afgesloten door je trommelvlies aan de ene kant en de buis van Eustachius aan de andere kant. De buis van Eustachius verbindt je oor met je neusholte. Als je middenoor niet volledig gevuld is met lucht, treedt luchtledigheid en onderdruk op; er ontstaat een soort vacuüm. Onderdruk in het middenoor betekent dat de druk in het middenoor kleiner is dan de druk in het binnenoor en buitenoor, wat vervelende gevolgen kan hebben.

Aangezien gassen en vloeistoffen zich zonder tegenkracht altijd verplaatsen van hoge druk naar lage druk, veroorzaakt een onderdruk een zuigend effect. Onderdruk in het middenoor zorgt er dus voor dat vocht in het oor wordt gezogen. Dit kan er weer voor zorgen dat de gehoorgang stelselmatig of zelfs chronisch nat of vochtig blijft En dat kan jeuk in je oor enorm in de hand werken! Vocht in je oren is immers een broedplaats voor bacteriën en schimmels.

Indien er onderdruk in je middenoorholte aanwezig is, kun je deze opheffen door de luchtdruk te verhogen. Dat doe je door via de buis van Eustachius lucht in de middenoorholte te blazen; dit wordt ook wel het ‘klaren’ van de oren genoemd. Deze techniek wordt van oudsher toegepast als er grote verschillen optreden in oordruk en/of buitendruk zoals door piloten bij vliegen/vliegtuigvluchten en door duikers bij diepzeeduiken. In zo’n geval hoor je veelal een plop in je oor door toedoen van overmatige druk van buitenaf.

De essentie van het klaren is dat er een drukverhoging optreedt in de middenoorholte. Die bewerkstellig je door je neus dicht te knijpen terwijl je gecontroleerd lucht door je neus naar buiten probeert te persen. Ondertussen moet je je neus-keelholte afsluiten met het zachte verhemelte. Dit is belangrijk voor een goede klaartechniek. Een makkelijk trucje hiervoor is doen alsof je een “K” wilt gaan zeggen, zonder ‘m daadwerkelijk uit te spreken. Zodoende worden het zachte verhemelte en de tong naar boven gedrukt en wordt de ruimte in de neus-keelholte kleiner. Omdat de neus dichtgeknepen is, kan de lucht alleen nog ontsnappen via de Buis van Eustachius naar het middenoor en niet in de mondholte, keelholte en wangen terechtkomen. (bron)

Zodra je je oren hebt geklaard, zal vocht de neiging hebben om uit je gehoorgang te lopen. Dit vocht kun je heel voorzichtig met een wattenstaafje opdeppen. Let op: je mag je oren noot te hard, agressief of onbezonnen klaren, dan kan het trommelvlies scheuren.

Jeuk in je oren: tot slot…

Ben jij dankzij bovenstaand artikel wijzer geworden wat betreft de jeuk in je oren? En heb je de tips & adviezen opgevolgd om jouw jeuk-oren te genezen? Laat hieronder een reactie achter! Algemene vragen en opmerkingen over oor-jeuk en/of een gehoorgangontsteking zijn natuurlijk ook meer dan welkom!

Deel jouw vragen, opvattingen en bevindingen omtrent jeuk in de oren en gehoorgangontstekingen in een berichtje hieronder!

155 Reacties

 1. Charllotte van Hulzen Reageer

  Hoi, Ik heb al een tijdje oorproblemen en mijn zoon ook. Nu las ik in dit interessante artikel. ‘Zodra je je oren hebt geklaard, zal vocht de neiging hebben om uit je gehoorgang te lopen. Dit vocht kun je heel voorzichtig met een wattenstaafje opdeppen. Let op: je mag je oren noot te hard, agressief of onbezonnen klaren, dan kan het trommelvlies scheuren.’ Ik dacht dat het trommelvlies gesloten was? Hoe kan er vocht uit de gehoorgang lopen na het klaren? Zelf heb ik een probleem met mijn rechteroor. Ik kreeg een oorontsteking in het middenoor en in de gehoorgang tegelijk en ben erg ziek geweest. Het duurde 1,5 jaar voor het gaatje in het trommelvlies was dichtgegroeid. Maar nu heb ik de hele tijd storende drukverschillen, een ‘gesloten’ gevoel in dat rechteroor, en als ik train of ren bv dan ‘klopt’ het en hoor ik alles opeens veel harder. Als ik mijn oren klaar klopt het gezonde linkeroor op een normale manier, rechts gebeurt er niets of het klopt open, je hoort echt een piepje dat zelfs anderen kunnen horen, en daarna voelt het alsof ik de lucht eruit blaas. Het is echt heel erg vervelend! Ik hoop dat iemand hier zijn lucht over kan laten schijnen.

 2. Ik had last van jeukende oren en korstjes in mijn oren. Ik sliep altijd met oordopjes, die ik regelmatig schoonmaakte (3x per week). Maar kom er toch achter dat ik beter de hele nacht naar snurken kan luisteren dan dat mijn oren zo jeuken. Mijn tip is gooi weg die oordopjes tegen snurken en je jeuk is verdwenen. Groet, Katja

  • 100% mee eens. Een gehoorgangontsteking of gehoorgangirritatie (al dan niet gepaard gaande met vochtuitscheiding en korstvorming) is echt héél vaak het directe gevolg van een gebrekkige ventilatie van de gehoorgang. Dus van het dichtstoppen van de gehoorgang met een oordopje (geluiddempend of juist voor muziek). Ook voor mij was het lozen van de oordopjes een snelle en blijvende oplossing van jarenlang jeukende oren.

  • In mijn geval is het niet zozeer snurken maar twee jongere broertjes die vaak tot diep in de nacht herrie maken waardoor mijn nachtrust bijna onmogelijk wordt zonder oordopjes… Heb ook geen andere opties. Zat eigenlijk te zoeken voor een oplossing die ervoor zorgt dat ik geen jeukende oren heb en geen last van slapeloosheid heb… Soms wens ik zelfs dat ik –niet uitmakend hoeveel herrie er wordt gemaakt– kon slapen. Maar nee, zonder oordoppen word ik nog wakker als iemand aan de andere kant van het huis een boer of scheet laat… en dat is geen grapje. ;)

  • Strijkster

   Hoi! Ik heb in de nacht soms jeuk in mijn oor. Mee naar de arts geweest. Ik heb een zeer droge lichaamshuid dus jeuk is mij wel bekend… hij keek naar/in beide oren. Geen roodheid of iets dergelijks. Het zag er goed uit en ook geen proppen oorsmeer. Hij vertelde mij dat je trommelvlies ook een soort huidje is wat dus ook ‘vervelt’ (net als de rest van mijn lichaamshuid…) en dat die loskomende huidschilfertjes bij mij die jeuk veroorzaken…
   Geen advies verder gekregen dus steek ik. Ijn pink in mijn oor en friemel wat tot de jeuk weg is…

 3. Sinds 2 jaar last van mijn oren. In eerste instantie flink last gekregen van geïrriteerde oren (gehoorgangen / trommelvliezen) en een piep in beide oren. Dit is ontstaan tijdens de 8 maanden verbouwing van mijn huis (ik heb overigens consequent gehoorbescherming gedragen). Het 1e jaar na de verbouwing waren mijn oren overgevoelig voor geluid en had ik pijnlijke / geïrriteerde oren. Dit is inmiddels gelukkig aanzienlijk verbeterd: de piep is grotendeels weg en de mate van irritatie is ook stukken minder. Normaal geluid kan ik ook gewoon weer hebben. Echter bij hard(er) geluid (muziek op feestjes, maar ook zeker het praten van veel mensen in 1 ruimte) raken mijn oren keer op keer geïrriteerd. Op het moment zelf voel ik het al aan mijn oren (ze beginnen wat te jeuken) en de dagen erna voelt de gehoorgang echt geïrriteerd. Hij voelt de dagen erna wat pijnlijk en jeukerig. In de meeste gevallen draag ik oordoppen, maar met name op verjaardagsfeestjes waar het rumoerig is en ik geen doppen draag, krijg ik er last van. Die jeuk in mijn gehoorgangen kan ook opzetten zonder dat er sprake is geweest van lawaai. Herkent iemand deze symptomen en heeft iemand tips om mij hier vanaf te helpen?

 4. Toen ik over jeuk in oren praatte met bekenden, werd al snel duidelijk dat er bij ons allemaal een link met eten en drinken was! Suiker, zetmeelproducten, aroma’s, gist-achtige ingrediënten, et cetera. En die zitten in bijna alle produkten die verpakt zijn als je ze koopt. Vermomd als glucosestroop, kruiden / specerij-onderdelen, in vruchtenyoghurt, limonade, snoep, koek, kant-en-klaarmaaltijden, worst, broodjes… Lees de etiketten. Fruit werd ook vaak genoemd, appels met name. Probeer als eerste de suikers en voorgemengde kruidige onderdelen eens te laten staan, zoveel als mogelijk dus. Al na 1 of 2 dagen merk je dat je lichaam reageert.

 5. Ik heb al een hele tijd last van jeukende oren en ik heb ook last van oorsuizen. Nu vroeg ik me af of er een link bestaat tussen gehoorgangontsteking en oorsuizen? Of dat enkel een ontsteking van middenoor en binnenoor oorsuizen kan veroorzaken? Bedankt! Groetjes!

  • Dit is een zéér late reactie, maar ik heb die link in elk geval wel gelegd.

   Als ik veel last heb van de aanmaak van oorsmeer (en een oorsmeerprop aan het ontstaan is) dan heb ik altijd veel last van tinnitus naast de jeuk en eventuele pijn (brommend geluid). Ik voel de huid van mijn gehoorgang bewegen (trillen) wanneer oorsmeer zich te lang vastzet in mijn gehoorgang. De tinnitus wordt erger wanneer de broei lichtelijk aan het ontsteken is. Zodra het oorsmeer zachter wordt en de ontstekingsverschijnselen verdwijnen, verdwijnt ook de tinnitus grotendeels. Ik heb er soms nog wat last in de avond of na het slapen gaan (mogelijk heeft dat met beluchting te maken van de gehoorgang), maar meestal overdag niet meer.

   Mijn gehoor is overigens meerdere malen getest en volledig normaal. Er is dus geen sprake van tinnitus door gehoorverlies. Ook heb ik geen bovenmatige stress- behalve dan misschien de stress die ik ervaar van terugkerende ontstekingsklachten en de ambivalente houding van sommige dokters die niet gemotiveerd en/of getalenteerd genoeg zijn om je te helpen. Echter, na geruime tijd kan ik melden dat mijn stressgehalte geheel niet in verband staat met mijn klachten. Het is een puur een lichamelijk probleem in mijn geval na een slepende oorontsteking ontstond als restklacht.

 6. Tientallen jaren last van jeukende oren gehad, vele soorten crème etc. geprobeerd, nooit hielp iets echt tot ik in Spanje 90% alcohol kocht en hiermee mijn oren ben gaan reinigen na een paar keer was er al resultaat en nu heb nergens meer last van.

  • Beste Jessica, Hierbij enige uitleg… Je oren klaren: wat is dat en waarom doe je dat? Het middenoor is een met lucht gevulde ruimte. Deze ruimte wordt afgegrensd door je trommelvlies aan de ene kant en de (opening van de) buis van Eustachius aan de andere kant. De buis van Eustachius loopt van je oor naar je neusholte. Als sprake is van onderdruk in de middenoorholte, dan kan dat pijn doen. Deze onderdruk en pijn kun je opheffen door je neus dicht te knijpen, je mond dicht te houden, en eventjes druk te zetten… Hierdoor blaas je via die buis van Eustachius lucht in het oor… De oren klaren, doe je veelal in situaties waarbij drukverschillen optreden; bijvoorbeeld bij vliegen en duiken. Je moet overigens NOOIT te hard je oren klaren, want daardoor kan je trommelvlies inscheuren. Je oren beluchten / ontluchten kun je overigens op verschillende manieren doen: klaren, gapen, een beetje met je kaken op en neer gaan… Dus nogmaals voor de duidelijkheid: (oorpijn door) luchtdrukveranderingen kun je opheffen door het ‘klaren’ van de oren; dit is een techniek waarbij je zelf de druk in het middenoor gelijkstelt aan de omgevingsdruk. Normaliter doet je lichaam dit eigenhandig, maar in geval van snelle drukveranderingen, extreme drukveranderingen of oorproblemen dat je lichaam niet goed kan compenseren. Er bestaan 2 efficiënte manieren om een drukverschil weg te werken:

   • 1. slikken, geeuwen of kauwgom kauwen; hiermee KAN de druk op het trommelvlies in evenwicht worden gebracht
   • 2. de Valsalva Techniek toepassen (‘klaren’): A. Sluit je mond; B. Knijp de neusvleugels dicht; C. Adem heel voorzichtig en gecontroleerd een heel klein beetje uit; door de Valsalva Perstechniek toe te passen verhoog je de druk op het trommelvlies.

   Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

 7. Ik heb aan beide oren een gehoorontsteking nu een antibioticakuur amoxicilline en druppels Bacicoline-B na 5 dagen iets verbetering. Mijn vraag is hoelang kan dit dit duren. Ik heb ook het gevoel dat er water in mijn oren zit voelt het lopen en ploppen de dokter zegt dat er geen vocht zit. Kan het toch zo zijn dat het uitgespoten kan worden. Of moet ik zo blijven lopen?

  • Oordruppels van de huisarts, zure druppels met azijnzuur en triamcinolonacetonide DMB 0,1% FNA, paar keer gebruiken geen jeuk meer, heerlijk!

 8. Na een lange ervaring als radiopresentator behoor ik tot de club van mensen met jeukende oren. De Panotile (polymixine B-sulfaat + neomycinesulfaat + fludrocortisonacetaat + lidocaïnehydrochloride) staat steeds klaar, al probeer ik zoveel mogelijk zonder natuurlijk. Ik krijg mijn oorontstekingen van zodra ik iets op of tegen mijn oor zet: GSM, headset, walkman (zelfs een Beyer DT100 met lekker grote schelpen) zijn blijkbaar aanleiding voor ontsteking. Ik maak geen radio meer en ik bel zoveel mogelijk hands (en vooral headset) free, maar jammer genoeg is dat misschien niet meer mogelijk. Op het werk willen ze ons met headsets laten werken en om de kantoorruimte stil te houden wordt alles ‘op speaker’ onmogelijk gemaakt. ‘Open ruimtes’ en ‘headsets’ zijn de nieuwe modewoorden. Is er nog volk in deze situatie aan het komen? Iemand suggesties?

  • In 2002 langdurig in coma gelegen. Later bleek ik o.a. een chronische schimmelinfectie in oren te hebben opgelopen, vermoedelijk door onhygiënisch temperatuur opnemen in ziekenhuis. Vijf jaar lang allerlei kuren gehad… niks hielp echt… steeds kwam het terug. Op een dag liep ik een oude (80) kennis, een KNO arts tegen het lijf. Lang gezellig gekletst… ik vertel hem van mijn oren en hij zegt… Al die middeltjes werken zelden bij schimmels. Gewoon bij irritatie een wattenstokje nemen en oor zo schoon en droog mogelijk maken. Dan schoon wattenstokje in azijn en opnieuw in oor… goed laten drogen… desnoods even de föhn erop. Het verwijdert de schimmel nooit meer echt, maar zo hou je het onder controle. Absoluut niet pulken in het oor… drooghouden en bij last de azijnmethode. Thuis gelijk begonnen… Nu zoveel jaar verder gebruik ik nog steeds deze methode met succes. Af en toe steekt het even de kop op… maar ook snel weer weg met deze methode. Let wel… ik heb het hier over een schimmelinfectie in de buitenste gehoorgang!!!

 9. Spreken hier ook altijd van hooikoortstabletjes van de Lidl maar kunt hij dat niet verkrijgen bij ons Lidl help dat tegen jeuk in oor?

 10. Ik gebruikte deze natuurlijke plantaardige product: oPlantaMedNaturo Ik had chronische jeuk oren voor meer dan 10 jaar. Ik werd genezen met dit product. Werkt goed voor mij. Grote opluchting.

  • Ook ik heb nu al vier jaar kwellende jeuk in mijn oren, en lees vandaag Andrea jou bericht, wat zou het fijn zijn als dat mij ook kon helpen. Heb oPlantaMedNaturo opgezocht is het ook in Nederland te verkrijgen kwam wat op een aparte site graag hoor ik waar je het hebt gehaald!

 11. Ik heb EINDELIJK iets gevonden wat werkt! Inmiddels heb ik bijna een jaar gehoorgangontsteking. Allerlei medicijnen voorgeschreven gekregen, en ook 1 waar ik niet tegen kon. Dokter zei: druppel ook maar een beetje in dat andere oor -die jeukte een klein beetje- nou toen was het helemaal mis! Beide oren kwellende jeuk. Kon er nooit vanaf blijven. Altijd krabben en helemaal gek ervan. Ik besloot geen medicatie meer te gebruiken. Nu maak ik gebruik van de elementen! Namelijk, de wind! Ze zeggen wel eens, na het douchen even met de föhn, dat is heel goed! Ik dacht, waarom dan niet lekker iedere keer als t jeukt even met de waaier waaieren richting mijn oor? Zorgt er ook voor dat je niet gaat krabben -je handen zijn bezig-. Het verlicht heel erg de jeuk en daardoor kun je je beter inhouden. Als je het lang genoeg volhoud wordt de jeuk minder. Heb nu een mini ventilator die je zo op je telefoon kan pluggen besteld. Ben zeer benieuwd hoe dat gaat werken!

  • Nog even een toelichting: ik kwam op het idee, omdat ik las dat de bacteriën houden van vochtige warme plekjes. Als je het dus droog en koel houd doormiddel van zachte wind/briesje dan houden ze het niet vol.

  • Heel erg bedankt, Sigmunda! Ik ga dat nu ook mezelf aanleren. En ik ga ook zo’n ventilatortje kopen. Even googelen. Super!

 12. 24/7 jeuk in beide oren, slechte nachtrust, last overdag tijdens momenten dat ik in gesprek zit en hierdoor gekweld wordt. Gekmakend!!! Zure oordruppels werken niet meer, Sofradex af en toe nodig omdat het gewoon ontstoken is als gevolg van het jeuken. Door een bijenhouder geïnspireerd om iets te zoeken waar honing in zit. Schijnt een medicinale werking te hebben! Vandaag gestart met Otomel wonddressing: druppelen in combinatie met een klein gaasje in het oor. Zojuist voor de eerste keer toegepast. Ben heel erg benieuwd naar de resultaten.

  • Annie Pijnenburg

   Ik gebruik Dermovate 500 microgram, jarenlang last gehad van jeukende oren en niets hielp. Na een week van de jeuk af, al vele hiermede geholpen. Na verloop,van een tijdje komt het terug en dan 1 nachtje Dermovate gebruiken is het weer over. Middel alleen verkrijgbaar bij de huisadres of in Spanje zonder recept.

 13. Ook altijd veel jeuk door oordopjes. En veel gepeuterd met wattenstaafjes, pennen enz. Sinds kort word ik er duizelig van. Kun je tegen het evenwichtsorgaan aankomen? Ik stop er in elk geval mee!

 14. Ik herken de omschrijving van de jeuk in de oren precies, want ik heb er al 30 jaar last van… Maar de laatste 2 jaar niet meer! :-D Wat bij mij wel/niet helpt: Op het moment van de jeuk: voorzichtig wat heldere aloë vera in de gehoorgang aanbrengen, dat verkoelt en de jeuk wordt tijdelijk houdbaar. Maar: ik heb ontdekt wat er helpt om de jeuk in de oren bij mij te voorkomen! Ik ben hier natuurlijk erg blij mee omdat ik al bijna 30 jaar jeukende oren heb; op de laatste 2 jaar na dus… :-D Cetrizine-hooikoorts tabletjes! Ik haal ze bij de Lidl met sloffen tegelijk, omdat ik niet zonder durf komen te zitten. Elke dag één tabletje en géén jeuk meer. Ik doe het eind v/d middag, dan wordt ik tenminste niet ’s nachts wakker van die jeuk. Als ik het vergeet, krijg ik ’s avonds alweer jeuk in m’n gehoorgfangen… Zodoende vergeet ik het dus NOOIT!

  • Jacqueline

   Bedankt voor je tips ik ga meteen naar de Lidl om de tabletjes te halen. Als ik steeds in m’n oor zit krijg ik ineens wondroos en dat moet ik kost wat kost zien te voorkomen, omdat je het dan steeds vaker krijgt en steeds weer antibiotica waar de bacteriën resistent tegen raken. Nu heb ik zure oordruppels met hormonen erin, waardoor mijn oorsmeer weer hersteld is ook heb ik eczeem in de oren, zou de Aloë Vera daar ook goed voor zijn? Nog een tip: na het haren wassen je oren droog föhnen.

 15. Mijn bedrijfsarts adviseerde mij om mijn haar te wassen met Selsun en mijn oren daarin mee te nemen (schuim bewust in oren laten lopen) Het is een soort medicinale shampoo tegen overmatige schilfervorming en talgafscheiding op de hoofdhuid. Mijn haar ermee wassen bevalt helemaal niet, het schuim in mijn oren werkt echter wel. Geen idee of dit slecht is. Iemand anders hier ervaring mee?

 16. heb al 4 jaar zowat jeuk aan mijn oren, de een wat erger dan de andere.. daar ik normaliter 8 uur per dag met een koptelefoon op werk dacht ik in eerste instantie dat t daar aan lag, want die kussentjes broeien op den duur best wel.. heb enkele jaren terug een headset gekregen met 1 oortje, maar sinds kort kreeg ik ZO een erge jeuk in de gehoorgangen dat t niet te harden was.. heb vorig jaar zalf gekregen van de huisarts wat ik 1x per dag aan moest brengen , maar 2 weken terug verging ik zo van de jeuk dat ik maar terug ben gegaan, kreeg toen antibioticazalf voorgeschreven (fusidinezuur crème) wat ik 3x per dag mocht gaan gebruiken.. de arts zei me dat het een ontsteking aan mijn eczeem was.. mocht ik koorts krijgen of wat dan contact opnemen met de HAP omdat het tegen t weekend liep.. nou ik heb t geweten! zaterdags kreeg ik flinke verhoging en zondags zat ik bij de HAP met 39 graden koorts, was zo ziek als een hond erbij pfff… bleek ik wondroos te hebben jeetje wat kan een mens daar ziek van zijn zeg!!! zware antibiotica gekregen 3x per dag innemen een week lang.. ben nu niet meer beroerd maar de jeuk in de oren is er nog steeds… ben terug geweest naar de huisarts van de week en ik mocht weer verder gaan met de fusidinezuur crème want tijdens de antibiotica moest ik daar mee stoppen. Moeilijk om van je oren af te blijven als je zo een erge jeuk hebt, radeloos word je ervan hoor, s morgens ook gewoon vocht uit mijn oor wat ik dan droog maak met een wattenstaafje of een tissue.. help a.u.b. wat NU nog te doen valt, word een beetje mesjogge van de jeuk in m’n oor..

  • Heb zojuist iets gepost, maar dat is nog niet gepubliceerd: probeer Cetrizine hooikoortstabletjes van de Lidl, die helpen bij mij heel goed tegen de jeuk in de oren / gehoorgangen. ’s Zomers én ’s winters…

 17. Ik heb heel vaak zeer heftige buitenoorontsteking gehad. Sinds ik Triamcinolon crème gebruik zodra ik jeuk krijg heb ik geen oorontsteking meer gehad. Ongeveer drie jaar geleden dat ik de laatste ontsteking heb gehad.

 18. Een KNO-arts vertelde mij dat hinderlijke jeuk in de oren zonder andere aanwijsbare oorzaak een allergische reactie is! Vaak door het wassen van je haren met shampoo. Ik heb goedkope oordopjes van de Action gekocht die ik in doe tijdens het wassen van mijn haar en de jeukklachten zijn beduidend minder geworden. Het proberen waard.

 19. Ik heb nu al bijna 5 weken last van duizeligheid eerst was het 1 keer draaiduizeligheid nu is het alsof ik op een boot zit eb licht gevoel in me hoofd. Daarna volgde ook oorpijn lichtelijk oorpijn. Meerdere malen naar huisarts geweest die gaf aan dat het een ontsteking in evenwichtsorgaan is. Maar het is nu al 5 weken geleden. Gister naar huisartsenpost geweest die heeft in me oren gekeken en bleek dus dat vooral me rechteroor behoorlijk rood was. Bij me gehoorgang deed ook pijn bij het onderzoeken. Ik heb nu zure oordruppels gekregen. Is dit voldoende en kan het zo zijn dat mijn evenwichtsorgaan daardoor nog steeds van slag is? Heb overigens ook vol gevoel in me neus en rondom me neus alsof het vol met slijm zit en bij me mond achter ook.

 20. ik heb een gehoorgangontsteking aan mijn linkeroor. Kan het zijn dat je dan ook keelpijn aan de linkerkant van je keel krijgt? Niet bij slikken, heel vreemd, gewoon spontaan van die pijnvlaagjes links onderin de keel… Ik ben benieuwd!

 21. Zijn er mensen die een natuurlijke manier hebben gevonden voor exceem in hun oor? En welke oorstoppen zijn beter om mee te slapen, want ik denk dat daar waarschijnlijk de oorzaak ligt. De huisarts zei iets over die wax oorstoppen van Quiet. Zonder oorstoppen kan ik niet slapen met een snurkende partner, dus géén gebruiken is helaas ook niet te doen. Het gaat zelfs zo ver dat ik nu een oorontsteking heb en aan de antibiotica zit. De huisarts had me eerst oordruppels voorgeschreven (Polydexa), maar het lijkt wel of dit het nog erger maakt, met een prop in men oor dat moest worden uitgespoten (doof aan de éne kant). En duizelig ervan.
  Bedankt!

  • Klaas de Vies

   Als je op een natuurlijke manier eczeem in je oor wilt, moet je gewoon een boel ecologische viezigheid in je oren smeren! Potgrond… biologische etensresten… GFT-afval… En Quiet Oordoppen zijn super!

  • Bij mij werken Cetrizine hooikoortstabletjes van de Lidl, die ik dus ’s zomers en ’s winters dagelijks gebruik!

  • Liz, je zou met je snurkende partner kunnen overleggen om iets aan het snurken te doen; dat is nl ook niet helemaal gezond (MRA-beugel, cPap, o.i.d.) Dan zijn jij én je partner beiden geholpen…

 22. Herkenbaar! Ik heb ook al jaren jeuk in de oren. Hoe lang duurde het na te zijn gestopt met krabben, eer de oorjeuk ophield? Ik heb zo’n afschuwelijke jeuk in de gehoorgangen dat ik het erg moeilijk vind ervan af te blijven. Wat deed je om jezelf af te leiden van het krabben? Groetjes, Lisa

 23. @Paul: Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Voor wat betreft OtoMel (Otomel.nl) – Dit Nederlandse product is bedoeld voor (1) antimicrobiële bescherming, heeft (2) Ontstekingsremmende eigenschappen en (3) Wondhelende eigenschappen. Bij dat laatste wordt kennelijk gebruik gemaakt van ‘medicinale honing’. Bij punt 1 verwijst men naar een artikel ‘Zoet na zuur’ van W v. Eijk, O Groenhart (WCS Nieuws jaargang 22, nummer 4). Voor de geïnteresseerden – heb het even opgezocht: de PDF staat op Wcs.nl/wondwiki/wiki/zoet-na-het-zuur.html. Maar, zoals gezegd, ik ben benieuwd naar ‘gebruikerservaringen’. Zag ergens een prijs voor OtoMel van ongeveer 15 euro.

  • Beste Mike, De 5 bronnen die door OtoMel worden aangehaald zijn extreem algemeen en commercieel van aard. En als puntje bij paaltje komt gaan ze allemaal over honing. Daarnaast worden enkel de eventuele voordelen van honing in zijn algemeenheid onderbouwd met bronnen, en de bronnen zelf zijn ook weer grotendeels commercieel van aard. Er zijn hoofdzakelijk rapportjes geleend van andere producenten die extreem kleinschalig onderzoek hebben laten uitvoeren naar hun commerciële producten waarin honing verwerkt is. De overige bronnen zijn amper relevant omdat ze niet of nauwelijks raakvlakken hebben met OtoMel, maar enkel met honing als consumptiemiddel. Er wordt bovendien vrijelijk geciteerd en geparafraseerd uit allerlei onderzoeken naar de eigenschappen van honing en bestanddelen in honing… Maar dat honing bepaalde voordelen met zich meebrengt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat de toepassing van honing in OtoMel diezelfde voordelen met zich meebrengt, laat staan specifiek bij jeuk in de oren door toedoen van oor-eczeem. Persoonlijk vind ik de hele beredenering van OtoMel nogal ‘far-fetched’. De werkzaamheid van OtoMel an sich wordt namelijk totaal niet onderbouwd. Het risicovolle is bovendien dat je als leek niet zomaar kunt vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van eczeem in je oor. Er kan immers net zo goed sprake zijn van een willekeurige andere huidaandoening die niets met eczeem te maken heeft… Denk maar eens aan psoriasis, contactallergie, andersoortige allergische huidreacties, een bacterie, een schimmel, een steenpuist, overtollig vocht, extreme droogheid, zwemmersoor, verstoring van de oorsmeerproductie, verslechterde beluchting/ventilatie, haargroei in het oor, cosmeticagebruik, necrotiserende otitis, een oorsmeerprop, et cetera. Het is aan een arts om vast te stellen dat een gehoorgangontsteking al dan niet wordt veroorzaakt door oor-eczeem c.q. gehoorgang-eczeem. En zelfs voor een arts is dit op het eerste gezicht niet gemakkelijk om vast te stellen. Ik ben nog altijd benieuwd naar gebruikersrecensies, maar wil evengoed tot terughoudendheid manen. Bezoek bij een potentiële gehoorgangontsteking een huisarts en ga niet zomaar in de weer met honingdressings en stop al helemaal geen honingdoekjes in je oor als je daar geen gegronde reden voor hebt. Nogmaals dank voor je berichtjes! Groeten, Paul

  • Ik ben vandaag gestart met Otomel inclusief wonddressing. Je bericht is van 2015, heb je nog interesse in gebruikerservaring?

 24. Dank voor het uitgebreide artikel over jeuk in de oren! Ik heb geen oorontsteking of iets dergelijks. Wel jeuk en schilfertjes. Was er vanmorgen om 04:00 weer uit, kon niet slapen van de jeuk in m’n oor. Wat betreft producten op basis van corticosteroïden… Ik heb altijd begrepen dat je die alleen in uiterste nood en slechts voor een korte periode mag gebruiken? Of geldt dat misschien voor sterke corticosteroïden (klasse 2,3 en 4)? Mogelijk dat dergelijke producten ingezet worden in geval van schimmelinfecties? Ik lees over zure oordruppels met hydrocortison – ook weer met corticosteroïden (dus slecht)? Wanneer ik iets zoek zonder corticosteroïden dan zie ik OtoMel “wonddressing”, “wondgaas” e.d. Wonddressing? “De wondgaasstrook brengt u aan op advies van arts… U wordt geadviseerd de wondgaasstrook iedere 24 – 48 uur vernieuwen.” Hoe moet ik dát lezen? Kan iemand wat meer vertellen over zijn/haar gebruik van dit product? Hartelijk dank!

  • Beste Mike, Cortison wordt door het menselijk lichaam omgezet in hydrocortison oftewel cortisol, een hormoon dat normaliter wordt gemaakt in de bijnierschors. Corticosteroïden zijn dus synthetische en exogene bijnierschorshormonen die ontstekingen en overgevoeligheidsreacties remmen. Langdurig gebruik van hoge doseringen corticosteroïden kan inderdaad leiden tot klinische en systemische effecten, waaronder remming van de lichaamseigen nierschorsfunctie en bijnierschorsfunctie, maar ook tot vermindering van de botdichtheid en cataract/glaucoom. En zo brengt langdurig cortisonegebruik nog wel meer potentiële nadelen, risico’s en gevaren met zich mee. Je moet cortisonen dan ook altijd gebruiken navenant de bijsluiter en de instructies van de apotheker en de arts die ze voorschrijft. Schimmels worden eigenlijk hoofdzakelijk bestreden met speciale anti-schimmelmiddelen, dus met schimmeldodende c.q. antifungale middelen. Er zijn wel corticosteroiden die worden voorgeschreven bij bepaalde schimmelinfecties, maar over de werkzaamheid en potentiële voordelen versus nadelen van cortisonen bij schimmelinfecties is lang niet iedereen het eens… Zo beweert de ‘American Osteopathic College of Dermatology’ (AOCD) dat hormoon zalf (corticosteroïdzalf c.q. cortisonecrème) niet op schimmels moet worden gesmeerd omdat het ervoor kan zorgen dat de schimmel juist gaat groeien. Cortison kan er namelijk juist voor zorgen dat de huid wordt aangetast in zijn natuurlijke schimmelwerende functie, waardoor de huid juist vatbaarder wordt gemaakt voor schimmels, dus schimmelgevoeliger wordt. De welbekende en gerenommeerde ‘Mayo Clinic’ beveelt echter betamethason aan om fungale infecties te behandelen, waaronder ringworm, zwemmerseczeem en Tinea cruris, waarbij men vermeldt dat het een effectieve methode is om schimmelinfecties te bestrijden. (bron) Hoe dan ook zijn lang niet alle cortisonen werkzaam tegen schimmels en zit de werkzaamheid van cortison bij schimmelinfecties hoofdzakelijk in de algemene/algehele ontstekingsremmende werking. Schimmels veroorzaken namelijk (net als bacteriën, virussen, parasieten en steriele ontstekingen) bepaalde ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, jeuk, pijn, branderigheid etc. die worden geremd/onderdrukt door corticosteroïden. Sowieso kun je maar beter niet op eigen houtje in de weer gaan met corticosteroïden, want in geval van jeuk in de oren kan er net zo goed sprake zijn van een probleem waarbij cortisonen juist averechts werken. Ga dus liever even langs de huisarts, want jeuk en schilders in het oor kunnen wel degelijk duiden op een fungale oorinfectie. Overigens zegt OtoMel mij persoonlijk niet zo veel. Zo te zien gaat het om oordruppels en oortampons. De werkzame stof is honing en de werkzaamheid ervan berust op enkele zeer kleinschalige onderzoekjes. Ikzelf ben plots ook ENORM benieuwd naar de ervaringen van mensen met jeuk in de oren door oor-eczeem ten aanzien van OtoMel… Bedankt voor de tip! Groeten, Paul

  • Heb ook zuurdruppeltjes gehad en zalf… Maar wat bij mij echt helpt tegen de jeukende oren / gehoorgangen zijn: Cetrizine-hooikoortstabletjes van de Lidl!

 25. Bij mij komt de jeuk in m’n oren door dieren-allergie. :( Helaas gaat de jeuk niet vanzelf weg. Ik heb geen idee wat ik moet doen, want m’n allergiepillen werken niet meer.

  • Beste Laysa, Er zijn verschillende allergiemedicijnen oftewel anti-allergica, waarvan de groep ‘antihistaminica’ het bekendst is. Er zijn ook weer heel veel verschillende soorten/merken histamineremmers. In dit artikel over huisdierenallergieën kun je er desgewenst meer over lezen. Vraag je huisarts desnoods om een doorverwijzing naar de allergoloog. Zo’n allergiespecialist kan kijken of je inmiddels meer of minder allergisch bent voor bepaalde dieren, of er nieuwe allergieën bij zijn gekomen en of je anthistamine inderdaad niet meer goed aanslaat. In dat geval kan hij/zij je wellicht een ander antihistaminicum voorschrijven. Heel veel sterkte met de jeuk in je oren/gehoorgangen! Groeten, Paul

 26. Als ik pittig voedsel eet krijg ik enorme jeuk in mijn oren. Alleen op dat moment eigenlijk… FF ‘krabben’ door buiten mijn oor ertegenaan te draaien, dat neemt de jeuk wel weer weg. Maar daarnaast heb ik dus ook en enorme oorsmeerproductie. Mijn oren zitten dan ook geregeld dicht en ik heb een piep in mijn oor. Als advies kreeg ik regelmatig uitspuiten van mijn huisarts… Maar dat leidt bij mij regelmatig tot pijn in mijn oor. Ik heb eigenlijk mijn oren op advies van huisartsen nooit schoongemaakt binnenin met wattenstaafjes, alleen de oorschelp maak ik schoon met wattenstaafjes… Graag advies…

 27. Na 1,5 jaar lang onvoorstelbare jeuk in de oren, elke nacht en meerdere keren iets voorgeschreven van mijn dokter (soort antibiotica) dacht ik dat de jeukklachten nooit over zouden gaan. De remedie zoals beschreven door er gewoon niet aan te zitten was vrijwel onmogelijk, het leek wel alsof er een soort vlinders achter in m’n oren aan het vliegen waren. Toch nog een keer aan de dokter een ander recept gevraagd en vanaf de 1e avond dat ik die gebruikte was ik van mijn jeuk af. Ik kan me niet meer voorstellen hoe vervelend het geweest is. Het waren: Hydro Cortison 1% zure oordruppels. Ik ben zo blij dat ik deze uiteindelijk gekregen heb, want ik zag sommige mensen langskomen die al meer dan tien jaar jeuk in de oren hebben (gehad). Super blij dus dat het echt werkt. Hopelijk hebben sommige mensen er iets aan.

  • Dankjewel voor je berichtje! Hetgeen je beschrijft staat in bovenstaand artikel vermeld onder punt 4 van middelen en medicijnen tegen jeuk in de oren. Cortison oftewel cortisone is een exogene, synthetische en medicinale variant van bijnierschorshormoon die werkzaam is tegen ontstekingen en ontstekingsverschijnselen zoals jeuk, roodheid, pijn en zwelling. De corticosteroïde cortison wordt binnen het menselijk lichaam omgezet in hydrocortison oftewel cortisol. Hydrocortison is inderdaad ook als zodanig verkrijgbaar in druppelvorm. Houd er wel rekening mee dat er recidive/relaps/terugval kan optreden zodra je sopt met hydrocortison-oordruppels.

  • Klopt wat betreft het terugkerende karakter van jeuk in de oren. Ik kamp al 50 jaar met oorjeuk en letterlijk uit mijn oren stromend oorsmeer, tot op mijn kin toe! Altijd druppelde mijn vader warme slaolie en probeerde ik allerlei druppeltjes van de huisarts. Deze voorspelde zelfs een vroege doofheid! Tot ik een keer bij een jonge dienstvervangende huisarts kwam, die zag dat ik een bepaald middel niet gehad had en schreef mij iets anders voor (ik weet helaas niet meer wat, ik was toen c.a. 10 jaar) en na 1 keer druppelen was ik de jeuk in m’n oren kwijt! Liet mijn haar knippen, wat ik altijd over mijn oren liet en was echt opgelucht! Wel altijd ’s ochtends en ’s avonds mijn oren met (houten!) wattenstaafjes blijven gebruiken om even te ‘krabbelen’. Twee jaar geleden, 51 jaar oud, is het oorsmeer en de voortdurende jeuk weer teruggekomen. Ik word zelfs ’s nachts wakker en dan moet ik met een houten wattenstaaf ‘krabbelen’, met als gevolg dat nog meer oorsmeer mijn oor weer uitloopt. Constant heb ik nu het gevoel water in mijn oor te hebben. Alle druppels weer geprobeerd, huisarts kijkt iedere 3 maanden op mijn aandringen, maar ziet niets. Oorarts geweest (veel last van oorsuizen), oorhuid is goed, gehoor ook, tegen het suizen was geen remedie. Het niet ‘krabbelen’ in de oren probeer ik iedere dag, maar het lukt niet en ik blijf maar in die vicieuze cirkel zitten…

  • Hallo, Dank voor de tip. Vraagje: hoe zijn de ervaringen nu, na een wat langere tijd van gebruik? Overigens, op Apotheek.nl las ik onder “Wat zijn mogelijke bijwerkingen?” … “Gebruik het daarom nooit langer dan 2 weken.” Ik vind zoiets altijd een beetje ingewikkeld. Wat als men stopt en de jeuk komt (na verloop van tijd) terug? En wat als de jeuk terugkomt na -ik zeg maar wat- een paar maanden? Als men het product ‘nooit langer dan 2 weken’ mag gebruiken, dan zou men dat kunnen lezen als: eenmalig 2 weken en klaar. Restant weggooien en wanneer de jeuk terugkomt iets anders zoeken. Want dit spul mag je dan niet meer gebruiken, toch…?

  • Beste Mike, je hebt nu gereageerd op een andere thread, maar ik neem aan dat je nog steeds op het gebruik van cortisonezalf bij jeuk in de oren doelt… Mijn persoonlijke ervaring is dat je het niet zo letterlijk moet nemen… Het gaar er veeleer om dat je niet op eigen initiatief je dosis en gebruiksduur aanpast. Ik heb laatst ook corticosteroïden voorgeschreven gekregen voor huidklachten en mocht ze van de huisarts nog 2 weken langer door gebruiken. Sowieso heb ik in het verleden al enkele keren vaker corticosteroïden gebruikt op doktersvoorschrift. Je arts of apotheker kan dus adviezen geven die als het ware ‘zwaarder wegen’ dan de richtlijnen in de bijsluiter. Het is dus aan een arts om te bepalen of de potentiële voordelen hiervan opwegen tegen de potentiële nadelen. Groeten, Paul

 28. Hay Paul, Wat ben ik blij dat ik dit tegenkwam, al maanden last van m’n oren en ik maar denken dat ik ze beter schoon moest houden… Nu dus maar stoppen met de wattenstaafjes en hopen dat het beter gaat. Top artikel! Groetjes, Marielle

  • Dankjewel voor je aardige berichtje! Hopelijk gaat de jeuk in je oren inderdaad snel weg. Ik moet zeggen dat ik na al die jaren nog heel af en toe te kampen krijg met lichte jeuk in de gehoorgangen (volgens mij is dit in mijn geval vooral gerelateerd aan baden/douchen en het weer, dus de luchtvochtigheid). En dan ontstaat nog altijd weleens de oude, vertrouwde neiging om er een wattenstaafje bij te pakken. Maar het is echt een kwestie van een minuutje doorbijten, de oren volledig met rust laten en afwachten tot de boel kalmeert. Daarna zijn m’n oren meestal weer maanden jeukvrij. Het peuteren met wattenstaafjes in de gehoorgangen zorgt er alleen maar voor dat de interne gehoorgang wordt beschadigd en gaat irriteren/ontsteken/woekeren. Hoe langer je ervan afblijft, des te groter de kans op genezing, althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. :)

 29. Beste Paul, Ik heb ook erg veel jeuk aan mijn oren gehad door met wattenstaafjes mijn oren diep schoon te maken. Nadat ik jouw verhaal heb gelezen heb ik er niet meer aan gepeuterd en ging het veel beter, overdag zelfs helemaal geen jeuk meer. Maar ‘a nachts werd ik wakker van de jeuk met mijn vinger in mijn oor. Heb sinds gisteren een MLine Atletic Kussen gekocht waar mijn oor in geheel vrij ligt en heb nu geen last meer van jeuk gehad. Ik denk dat dit hoofdkussen heel veel mensen kan helpen omdat je niet op je oor legt en er gewoon lucht bij kan.

 30. Beste Paul, Ik heb sinds zondag verschrikkelijke pijn aan me linkeroor en het gevoel of het dichtzit, nu is dat over. En nu sinds woensdag doet me rechteroor echt verschrikkelijk pijn, ik kan er niet van slapen, heb geen jeuk zoals velen hierboven. Ik slik ibuprofen voor de oorpijn, maar dat helpt niet, en moet erbij zeggen dat ik al sinds zondag behoorlijk verkouden ben… Wat is deze oorpijn, en wat kan ik eraan doen? Vooral tegen de pijn… Alvast bedankt!

  • Beste Lieke, Dit klinkt niet als een gehoorgangontsteking, maar veeleer als een middenoorontsteking of zelfs binnenoorontsteking. Dit zijn oorinfecties die veelal optreden als gevolg van een verkoudheidsvirus of griepvirus. Doordat de slijmvliezen opzwellen en de boel verstopt raakt, hopen bacteriën zich op in de gehoorgangen, waardoor uiteindelijk een bacteriële infectie optreedt. Hiermee kun je het beste even langs je huisarts gaan. Je kunt namelijk wel zware pijnstillers blijven slikken om de oorpijn te onderdrukken, maar je moet eigenlijk het onderliggende probleem oplossen: de oorontsteking. Je huisarts kan even in je oren kijken en de exacte oorzaak van de oorontsteking vaststellen (bacteriële oorinfectie, schimmelinfectie, eczeem etc.) en indien nodig een kuur voorschrijven. Mocht je huisarts je niet kunnen helpen, dan zal hij je doorverwijzen naar de KNO-arts. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

 31. Onze dochter heeft zo vaak last van haar oren, jeuk heel veel jeuk. Bij oorarts geweest, ze mag niet terugkrabbelen. Zure druppels helpen niet, een oordouche ook niet. Ook op advies een oor-scratcher/oorkrabber gekocht, ook niets. Nou is onze dochter geadopteerd uit India, en er wordt gezegd dat oosterse mensen ander oorsmeer hebben dan wij Nederlanders. Ze heeft grote dunne platte schilfers in haar oren, grote stukken komen er soms uit. De ergste jeuk begint een paar dagen voordat ze verkouden wordt. Wie kan haar hierbij helpen? Ze wordt soms gewoon gek van de jeuk. Vr.gr. Anne

  • Dit klinkt als een vorm van eczeem in het oor of zelfs een schimmelinfectie. Het is in ieder geval gaan goed teken als er grote (huid?)schilfers uit het oor komen. Misschien een idee om een second opinion aan te vragen bij een andere oorarts/KNO-arts/otorinolaryngoloog?

  • Beste, Ik zou eens OtoMel kopen, een oordruppel op basis van medicinale honing. Helpt uitstekend bij jeuk in het oor. Ook kno-artsen adviseren dit. Succes!

  • Marleen Van Hauwe

   Beste Anne, ik heb dezelfde symptomen als je dochter, vooral ook jeukende oren. Het is om gek van te worden! Ik ben vandaag naar een keel-, neus- en oorspecialist geweest en volgens de KNO is het chronisch eczeem. Morgen moet ik naar de apotheker die druppels voor mij gaat maken met alcohol erin, alsook cortisonen. Twee keer per dag oren druppelen en dan stilaan afbouwen. Volgende maand terug op controle. Maar zelfs als men denkt dat het genezen is, de jeuk in de oren komt altijd weer terug zei de specialist. En dan moet ik vlug terug van die druppels in doen. Ik word er soms ’s nachts wakker van… zo verdomd jeuken m’n oren dan! Terra-Cortril helpt niet, een ganse doos antibioticapillen die ik al op heb, helpt ook niet. Ik leef nu op hoop met die nieuwe druppels. :-) Ik wens jouw dochter ook een vlugge genezing toe…

 32. Beste Paul, Ik ben vele maanden per jaar in Zweden en heb zeker al 10 jaar last van jeukende oren, met veel gebruik van wattenstaafjes etc. Heb nu van de dokter hier Terra-Cortril + Polymyxine B (dunne oorzalf) gekregen. Volgens de huisarts hier heb ik last van eczeem. Maar ik twijfel erg of ik ook geen schimmel heb in mijn oren. Weet je ook of schimmel in het oor er donkerbruin/zwart uitziet? Volgens de arts moet een schimmel witachtige draden geven, maar bij mij komt er heel donker oorsmeer uit. Indien het ook een combinatie is van eczeem en schimmelinfectie (doet zeer en hoor heel beperkt), zou ik dan beter naar een echte KNO-arts kunnen gaan?

  • Als er overtollig (zwart/donkerbruin) oorsmeer uit je oor komt, is er mijns inziens (ook) iets anders aan de hand. Misschien een ‘oorsmeerprop’ waardoor de gehoorgang (deels) verstopt zit. De donkerbruine tot zwarte kleur kan wijzen op opgedroogd bloed in het oorsmeer, wellicht doordat er een minuscuul haarvaatje is gesprongen of toch door een oorontsteking. Ik heb geen totaalbeeld van de situatie, maar oor-eczeem of een schimmelinfectie van het oor, lijkt me in dit geval hooguit onderdeel uitmaken van je oorklachten. Ik ben overigens GEEN arts, maar persoonlijk zou ik inderdaad om een doorverwijzing naar de KNO-arts vragen. Op een KNO-afdeling kunnen ze je oor vakkundig onderzoeken en indien nodig efficiënt reinigen. Dit kan nodig zijn, want oordruppels dringen soms niet ver genoeg in het oor door als er sprake is van oorsmeerproppen.

 33. Ik dacht serieus dat ik de enige was met zulke heftige jeuk in e oren! En mijn man dacht dat ik overdreef! Dit bewijst wel dat ik er ook last van heb! Ik heb er nu een jaar last van! Ben bij de huisarts geweest en zij zei: je hebt een soort van eczeem. Ik heb daar druppels voor gekregen (ruikt naar azijn) die ik 3x per dag moest druppelen. Eerst had ik het alleen aan mijn linkeroor, maar nu sinds een paar maanden ook aan mijn rechteroor! De druppels heb ik niet regelmatig kunnen gebruiken wel 1x per dag of om de dag, maar het heeft niet geholpen! Ik ben bang dat als ik weer naar de huisarts ga dat ze meer weer iets geven wat niet helpt! Nu lig ik toevallig in bed en had weer jeuk aan me oor dus heb me prullenbak langs me bed gezet en ben weer flink gaan krabben met een wattenstaafje! De oordruppel ging natuurlijk erg prikken en nu lees ik dit allemaal! Er niet aan zitten gaat me denk ik niet lukken want ik word ’s nachts gewoon wakker door de jeuk om te krabben! Me man word er gek van en ik ook. :( Weet niet meer wat ik nog kan proberen (behalve niet krabben)…

 34. Vannacht werd ik weer gek van mijn plop-oor. Loop ook al een hele tijd met jeuk-oren. Middeltjes van de dokter verergerde het. Vooral als ik ’s nachts op mijn oor lig dan ploppen ze, dat komt doordat ze opgezwollen zijn en vocht door het eczeem vermoed ik. Sinds een paar weken gebruik ik voor mijn eczeem Dode Zee Zout en doe dit dus ook in mijn oren. Maar als ik dit verhaal lees, is dit misschien toch niet de beste manier, want dan blijft het vochtig. Zou ik dan beter azijn erin kunnen doen? Graag advies, ik ben ondertussen wanhopig aan het worden doordat ik niet kan slapen. Groetjes, Kaat

 35. Hoi Paul, Ook ik word al 3 jaar gek van jeuk in m’n oren, wat eerst alleen in mijn linker oor begon en zich snel naar beide oren heeft uitgebreid. Zelfs in mijn slaap is de jeuk niet te weerstaan, de zure druppels van de huisarts verhogen de jeuk in het begin en daarna wordt het iets beter. Na het lezen van je info, om eraf te blijven, geeft rust. Het zal beslist niet makkelijk zijn om eraf te blijven, op dit moment is de jeuk dagelijks, tot constant, helemaal gek word ik ervan. Nu weet ik dat ik het alleen met krabben vererger. Dank hè voor deze uitgebreide info! Vriendelijke groeten, Brigitte

  • Beste Brigitte, Bij mij hielden die zure druppels alleen maar het vochtige milieu in stand, waardoor de boel juist nooit mooi genas. De jeuk die optreedt als je gedurende langere tijd van je gehoorgangen afblijft is mijns inziens juist een teken dat er genezing plaatsvindt. En inderdaad, het is echt een enorme kwelling om er vanaf te moeten blijven, maar dit is bij mij het enige wat in al die jaren echt heeft gewerkt. Heel veel sterkte en succes met de jeuk in je oren! Groeten, Paul

 36. Al jaren bijna dagelijks last van jeuk in de oren. Ik maak nauwelijks oorsmeer aan. Huisarts schrijft normaal gesproken alleen zure oordruppels met triamcinolon voor. Jeuk is zo erg dat ondanks dat ik weet dat het beter is er niet aan te zitten, toch met wattenstaafje of vinger in oor zit te peuteren. Nu sinds gisteren enorme oorpijn aan mijn linker oor en enigszins pijn aan mijn kaak, dus vanochtend naar huisarts geweest. Resultaat volgens huisarts gehoorgangontsteking en een heel klein wit puntje op het trommelvlies. Solfradex gekregen en Naproxen. Hopen dat dat gaat werken… Al vaak op internet zitten zoeken naar info, maar deze site is echt een verademing voor me. Wat een informatie! Groetjes Inge

  • Beste Inge, Dankjewel voor je liever berichtje! Leuk om te horen dat je iets aan onze info hebt, want we werken er hard aan. :D Hopelijk nemen je oorklachten snel af! Ik heb ook jarenlang (ik denk wel een jaartje of 10) met chronische jeuk in de oren gelopen en heb er nog steeds weleens last van (maar lang niet zo hevig als vroeger). Het enige wat bij mij echt heeft geholpen is afleiding zoeken van de jeuk. Er koste wat kost niet aankomen… Het erge is dat de jeuk alleen maar erger wordt zodra de gehoorgang begint te genezen, dus de drang om naar wattenstaafjes te grijpen wordt alleen maar erger vanaf het moment dat het ‘goed’ begint te gaan met je oor. Maar zodra je toegeeft aan je drang tot krabben, begint de ellende weer van voor af aan. Je moet je gehoorgang dus eigenlijk gewoon laten jeuken en daarnaast zo droog mogelijk houden, zodat het natuurlijke genezingsproces z’n gang kan gaan. Bij mij werkten oordruppels alleen maar averechts; de boel werd door de druppels alleen maar nat, klam, week en broeierig, waardoor de jeuk in het oor juist erger werd. Inmiddels kan ik mezelf ertoe dwingen absoluut NIET meer tegen de jeuk te vechten en de jeukende sensatie als zodanig te ‘accepteren’. Ik ga er maar van uit dat de jeukende gehoorgang een teken is dat er lichaamseigen reiniging of genezing plaatsvindt… Ik maak m’n oren alleen nog heel voorzichtig en oppervlakkig (dus zeker niet te diep) droog met een wattenstaafje nadat ik in bad of douche ben geweest. Want de stoom die afkomstig is van heet water lokt bij mij nog het vaakst jeuk in de oren uit. Maar zolang ik dus niet krab, is de jeuk binnen een uurtje weer weg en wordt ‘ie ook niet meer chronisch. Ik kan de situatie natuurlijk niet voor jou invullen, maar ik ben er na al die jaren wel echt van overtuigd dat je met het ‘krabbelen’ in de gehoorgang de boel alleen maar beschadigt en de jeuk verergert. :( Groeten, Paul

  • Paul, dank je voor je uitgebreide en snelle reactie! Ik neem me vanaf nu voor om er inderdaad niet meer aan te komen als het erg aan jeuken is. Zal niet meevallen, maar zo’n gehoorontsteking is vele malen erger nog dan de jeuk, dus dat houd ik maar in mijn gedachten en natuurlijk je reactie. :) Groeten, Inge

  • Twee weken geleden voor het eerst naar KNO-arts geweest na meer dan 10 jaar jeukende en pijnlijke en schilferende gehoorgangen (en vele druppels en onlangs nog drie antibioticakuren bij de huisarts rijker). Daar het volgende eenvoudige advies gehad wat nu al twee weken goed helpt; overdag het gehele uitwendige oor insmeren met (goudsbloem) vaseline om irritatie van evt. naar buiten komende schilfers en andere uitlokkende zaken te voorkomen. En elke avond blijvend in elke gehoorgang twee druppels biologische EV zonnebloemolie of andere zoete olie (m.u.v. EV olijfolie) om afschilfering voor te blijven en het oor te helpen het oorsmeer soepel te houden en naar buiten te kunnen transporteren. In sommige EV olijfolie zit soms een voor het oor schadelijke stof, chlorofyl. Zelf heb ik in overleg met de apotheek gekozen voor biologische EV jojoba-olie omdat deze het meest overeenkomt met onze huidvetten en deze, anders dan andere plantaardige oliën, niet vettig aanvoelt en meteen intrekt… en ook op de behaarde hoofdhuid gebruikt mag worden bij eventuele jeuk. Amandelolie is overigens ook goed (beiden wel prijzig).

  • Lieve mensen, Ik kom toevallig op deze site en lees als diagnose vooral jeuk door ontsteking. Maar ik denk dat het ook vaak ontsteking door jeuk/wattenstaafjes kan zijn. Je brengt a.h.w. zelf de bacteriën naar binnen. Er ontstaat dan een soort kaakklem met nekpijn en een pijn dieper in het oor. Ik heb zelf die ervaring regelmatig gehad. Al jaren heb ik jeuk in mijn oren en ook schilfers. Oorzaak: psoriasis, ook in de oren. Van lieverlee kwam ik erachter dat ik vaak na het eten jeuk kreeg, vooral in de oren. Ik ben nu meer jeukvrij, maar zodra ik teveel suiker, chocola of sommige andere voedingsstoffen eet, heb ik na een half uur jeuk in mijn oren. Gek wordt ik er soms van. Het beïnvloed geheel je concentratie en stemming. Wil je dat niet, probeer dan eens uit of teveel suiker / chocola van invloed is. Voordat een KNO-arts met allerlei tijdelijke oplossingen komt. Zelf smeer ik af en toe wat zalf in mijn oren, inderdaad op een goede biologische jojoba basis. Dat kalmeert de huid en houd de vochtigheid in balans. Voor wie het probeert: ik hoop op een positief resultaat.

 37. Vandaag langs de vervangende arts geweest en nu blijk dat ik een middenoorontsteking heb. Bacicoline-B gekregen en hij heeft mij een verwijsbrief gegeven voor een second opinie in een ander ziekenhuis. Als kind had ik altijd al last van loopoor en naar mate ik ouder word is het overgegaan naar oor-eczeem. Advies van de vervangende arts is na het douchen of zwemmen oren goed drogen. Niet met wattenstaafjes of iets dergelijk in de oren gaan. Wat mij ook even had geholpen was amandelolie , maar helaas kwam die jeuk weer terug.

 38. Ik heb al jaren last van oor eczeem. Zo vaak doorverwezen naar de KNO-arts… Mijn oor maakt geen oorsmeer meer aan. Van de KNO arts moet ik mijn oor zodra die begint te jeuken olijfolie gebruiken. Heb van alles geprobeerd om van die vreselijke jeuk af te komen, maar helaas niks heeft geholpen. Ik had ook last van mijn kaak gehad, dat mijn mond niet dicht kon doen. Ben door de huisarts doorverwezen naar de kaak-fysiotherapie. Ben nu in ieder geval af van mijn kaakproblemen. Groetjes, Sahida

 39. Hallo, Ik heb vorige week mijn oren laten uitspuiten c.q. schoonspuiten en heb nu links een gehoorgangontsteking. Heb sinds woensdag druppels, maar het wordt alleen maar erger. Misselijk en pijn in mijn kaak, is dat normaal?

  • Misselijkheid + pijn in de kaak duidt doorgaans op een dieper gelegen oorontsteking. Dus geen gehoorgangontsteking of buitenoorontsteking, maar een middenoor- of binnenoorontsteking. Persoonlijk zou ik teruggaan naar je huisarts en om een doorverwijzing naar een oorarts vragen. Sterkte & groeten, Paul

 40. Dokter vond dat overdreven, zei dat er niets te zien is in mijn oor. Zijn er huis-tuin-en-keukenmiddeltjes voor zo’n schimmelinfectie?

  • Nee, je moet zeker niet met willekeurige middeltjes in de weer gaan, daardoor kan de interne zuurgraad van je oor alleen maar verder uit balans raken. Je moet eerst zeker weten dat er daadwerkelijk sprake is van een oorschimmel. Mocht dit het geval zijn, dan kan een arts een doelgericht antischimmelmiddel op basis van een zure oplossing zoals azijnzuur of aluminiumacetotartraat (terbinafine, clotrimazol, econazol, ketoconazol, miconazol en sulconazol o.i.d.) voorschrijven en in geval van ontstekingsverschijnselen soms ook nog een corticosteroïde. Deze behandeling brengt het zuur-base-milieu in je oor weer in evenwicht, waardoor schimmels niet langer kunnen overleven in je oor en dus zullen afsterven. Als je huidige arts geen vervolgonderzoek doet en niet doorverwijst, terwijl je oor jeukt en stinkt, dan zou ik persoonlijk absoluut een second opinion aanvragen bij een andere arts! Ik ben zelf GEEN medicus, dit is wat ikzelf in deze situatie zou doen. Groeten & sterkte, Paul

 41. Ik heb het zelfde als de meesten, eczeem-zalf maakte het erger (korsten bloed en pijn). Wil er best een tijdje vanaf proberen te blijven (scheelt een hoop wattenstaafjes), ware het niet dat mijn oren dan ontzettend gaan stinken… (je wilt echt niet aan mijn wattenstaafjes ruiken…) Aals ik een tijd niet ‘krab’, wat doe ik dan tegen die geur?

  • Stank duidt in veel gevallen op een schimmelinfectie van de gehoorgang. Een oorkweek kan het vermoeden op een schimmelinfectie bevestigen dan wel uitsluiten.

 42. Ik heb een vraag. Is het schadelijk of onhygiënisch als je op je werk je headset met anderen moet delen? We zijn verplicht deze te dragen, maar ik zie ertegenop om die met anderen te moeten delen.

  • Ik denk dat het in de praktijk wel zal meevallen, maar in theorie kan het inderdaad onhygiënisch zijn om headsets te delen met anderen. Natuurlijk ligt het eraan om wat voor headset het gaat, door wie de headset precies wordt gebruikt (en diens hygiënestandaarden), hoe vaak de headset wordt gebruikt, hoe vaak deze wordt schoongemaakt en hoelang deze wordt gebruikt voordat ‘ie wordt vervangen voor een nieuwe. Als de headset zachte oorkussentjes heeft, vind ik het sowieso niet erg hygiënisch i.v.m. transpiratie en huidcontact. Mocht het een enkel oortje zijn die met een harde klem achter de oorschelp wordt gehaakt, dan kun je deze gemakkelijk desinfecteren met een desinfectans wat daar speciaal voor bedoeld is. Interne oortjes die in de gehoorgang worden aangebracht zou ik sowieso nooit delen met anderen. In principe is het bedrijf waar je werkt verplicht om afdoende hygiënenormen te hanteren, dus misschien kun je je ongerustheid bespreekbaar maken met je baas?

 43. Ik heb ook al sinds een tijd last van jeukende oren. Ik kreeg een keer Triamcinolon oordruppels mee. Nou, dat deed zo’n pijn, dat ik daar vrij snel mee gestopt ben. Gek word je van de jeuk, je gaat met een wattenstaafje in je oor en gevolg, je oor gaat zeer doen en ook rondom je oor en bij je kaak. volgens dermatoloog was ’t geen eczeem in mijn oor. Maar ik heb wel eczeem. Mijn gehoor is verminderd, weet niet of het daarvan komt, maar ik ben een dove kwartel aan t worden. Volgende week maar weer naar de KNO-arts…

 44. Het klaren van de oren is mijns inziens ook een goede indirecte manier om jeuk in de oren dan wel gehoorgangen te voorkomen. Als je namelijk standaard je oren klaart nadat je hebt gebaad of gedoucht, blijft er minder vocht in de gehoorgangen achter, waardoor ze minder snel week en kwetsbaar worden. Dus altijd preventief je oren klaren na in bad of douche te zijn geweest.

 45. Sorry, maar nog even een toevoeging, ik heb nu ook last van mijn kaak. Kunt u hier aan op antwoorden?

  • Als je na diep gebruik van een kapot wattenstaafje (zonder watten) last krijgt van huid, kraakbeen en kaak zou ik voor de zekerheid altijd even contact opnemen met je huisarts. Bel de huisartsassistent(e) of bezoek het vrij spreekuur. Een huisarts kan met behulp van een otoscoop kijken hoe het interne oor eruitziet.

 46. Dag meneer, Gisteravond nadat ik had geduchte wou ik even mijn oren schoonmaken. Ik pakte een wattenstaafje en begon te schoonmaken maar toen kwam ik erachter dat hij kapot was! Ik heb nu heel erg pijn aan dat kleine stukje kraakbeen die om de gehoorgang heen loopt. Ik had daar een vraag over: is het erg gevaarlijk en wat kan ik daar tegen doen. Zou u het zo spoedig mogelijk kunnen antwoorden? Met vriendelijke groet, Natasa

 47. Hier ook een aantal jaren al last van jeukende oren en zo’n 3 maal per jaar worden mijn oren gereinigd bij de oorspecialist. Moeilijk om niet te pulken in het oor of te duwen aan de buitenkant van het oor. Geregeld vocht in het oor, volgens de dokter is dit oorsmeer. Ook licht oorsuizing aan linkerkant, eigenlijk alleen verwaarloosbare hinder in bed. Vrees dat dit wel eens door het pulken over langere periode zou kunnen veroorzaakt zijn… Of misschien zit er ergens diep in de gehoorgang nog wat oorsmeer vast wat het suizen veroorzaakt. Als mijn oor verstopt zit – en het dus weer eens nodig is om het oor bij de dokter te laten reinigen – is oorsuizing ook het effect. Vandaar mijn vermoeden… Even leek Elocom (lipofiele crème met mometasonfuroaat) te helpen, maar dit heeft recent geen effect meer gehad. Dokter raadde me nu amandelolie (1 druppeltje/maand) aan, maar ook dit lijkt niet het wondermiddel. Hij stelde wel vast dat m’n gehoorgang wat aan de nauwe kant was en dat dit mogelijk de doorgang van het oorsmeer doet verstoppen na verloop van tijd. Dit kan hij eventueel operatief doen verwijden maar zonder garantie op succes. Hij schreef me ook bloedverdunners voor, maar lijkt me ook wat drastisch. Had hier lang geleden niet echt last van (is zo’n goeie 6-8 jaar aan de gang) maar blijkbaar groeit een oor nog steeds door… Trouwens, bij testen blijkt m’n oor in uitstekende staat en zou er geen gehoorschade vast te stellen zijn. Paul, ik ga het erop wagen om er vanaf te blijven en de jeuk dus te negeren. Baat het niet, dan schaadt het niet.

 48. Wat een informatie! Het staat al sinds februari 2012 op het internet en ik kom er nu pas achter… Een zeer vooraanstaand KNO-arts in het LUMC vertelde mij exact hetzelfde, NIET AANKOMEN! Dit probleem heb ik al sinds m’n jeugd (met oorontstekingen als voorloper van jeuk en eczeem in m’n oren (60-er jaren) en nu, zie ik hier en HOOR ik van de beste KNO-arts die ik ooit ontmoette, hoe het werkt en waarom, warum! Het was me nooit duidelijk dat je er vooral niet aan moet komen. Wat een les! Bedankt voor deze heel goeie bijdrage en dus bewustwording. Al die zalfjes, antibiotica, toestanden die ik (en jullie dus ook) m’n leven lang gebruikte… Succes allemaal en ga ervoor!

 49. Beste Paul, Sinds mijn prille jeugd heb ik een chronische middenoorontsteking aan beide oren. 53 jaar later, het afgelopen jaar 2013 heb ik in een (het nog redelijk goed horende) oor 5 ontstekingen gehad. Het is voor het eerst in mijn leven dat ik deze informatie via internet vind, waar geen enkele KNO-arts mij over geïnformeerd heeft. Namelijk dat door jeuk in het buitenoor en daaraan krabben, ontstekingen kunnen ontstaan, en hoe dat te voorkomen. Ik heb eind 2013 dit zelf bedacht en tegen mijn arts gezegd die nogal lauw reageerde. Door goed na te denken wat ik doe. Kwam ik erachter wat voor mij de oplossing was; goed de handen wassen en vanuit een tube vaseline (geen potje en de tube niet aanraken) een beetje vet in het begin van de gehoorgang van het oor smeren. Ik heb al meer dan een halfjaar geen enkele ontsteking meer gehad. Wel heb ik de laatste tijd duizelingen, als ik lig. Daarvoor ga ik volgende week naar de huisarts. Zeer bedankt voor deze site. Met vriendelijke groet, Moon

  • Beste Moon, Dankjewel voor je leuke reactie! Ik ben geen arts, dus het enige wat ik doe is algemene (niet-medische) informatie verschaffen wat bij anderen tot een bruikbaar inzicht of aanknopingspunt zou kunnen leiden. Dit artikel over jeuk in de oren is bijvoorbeeld ontstaan doordat ikzelf plusminus 15 jaar te kampen heb gehad met kwellende jeuk in de oren door toedoen van het continu dragen van oortjes/koptelefoon van discmans en MP3-spelers. Bij mij was de jeuk niet te harden en door het ‘krabben’ met wattenstaafjes was de jeuk eventjes weg, waarna deze de volgende dag in dubbele hevigheid weer terugkwam, inclusief vochtuitscheiding (ontstekingsvocht) wat uit mijn oren liep. Dit vocht maakte de jeuk alleen maar erger, waardoor een vicieus cirkeltje ontstond van jeuk, krabben, genezen, vocht, jeuk, krabben, genezen… Ook ik heb eigenhandig naar een oplossing moeten zoeken en toevalligerwijs heb ik ook geëxperimenteerd met pH-neutrale was-achtige ‘crèmes’, waaronder vaseline in mijn oor. En ook bij mij onderdrukte dit tijdelijk de gehoorgangontsteking. Totdat ik ermee stopte en het oppervlak van de gehoorgang weer droog werd… Uiteindelijk heb ik het smeren beetje bij beetje afgebouwd en inmiddels zijn mijn oren al jaren 100% jeukvrij. Voor mij was het echt een kwestie van jeuk negeren en niet aankomen, hoe moeilijk dat ook moge zijn. Pas dan krijgt de huid van de gehoorgang de mogelijkheid om optimaal te genezen. Nogmaals dank voor je leuke bericht; en sterkte met de duizelingen! Groeten, Paul

 50. Bij mijn zoektocht naar informatie over jeuk in de oren kwam ik op dit artikel uit. Ik gebruik zelf al enige jaren Ohropax oordopjes omdat mijn man snurkt (sinds ongeveer 2 maanden jeukende oren). Ik vrees dat de irritatie daardoor komt (verstoorde zuurgraad). Maar wat moet ik dan doen… slaapmedicatie nemen om in te slapen? De jeuk wordt steeds erger. Ik probeer ervan af te blijven maar dat is erg moeilijk.

 51. ik heb aan een verkoudheid ook vreselijk jeukende oren overgehouden, en alle reacties hieronder… wat een herkenning! Ik word er soms zo gek van dat ik met een houten breinaald mijn oor bewerk. Dit is dus het meest foute wat ik kan doen begrijp ik. Ik smeer er purol in, dat lijkt even te helpen, maar mag dus niet begrijp ik?

 52. Jaren last van jeuk in mijn oren, om gek van te worden! Alles geprobeerd… Nu heb ik 1 week 2x daags Dermovate zalf 0,5 mg gebruikt en na jaren eindelijk verlost van de jeuk in m’n oren. Het is een middel tegen eczeem, in Holland alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

 53. Beste Paul, Bedankt voor uw reactie ik heb er zeker iets aan gehad, nu weet ik dat een hersenvliesontsteking niet door een schimmelinfectie kan komen!

 54. Heel duidelijk allemaal, maar mijn vraag is als je er helemaal niets aan dit probleem laat doen, kan dit dan een hersenvliesontsteking tot gevolg hebben? Ik ken nl. iemand die nu in het ziekenhuis ligt! Alvast bedankt voor uw antwoord.

  • Beste Kathy, Jeuk in je oren is een symptoom van een onderliggend probleem. Dit probleem is meestal een geïrriteerde of steriel ontstoken gehoorgang. Dit soort kwalen kan absoluut geen hersenvliesontsteking teweegbrengen. In sommige gevallen gaat een jeukende gehoorgang gepaard met een schimmelinfectie. Ook schimmels veroorzaken voor zover ik weet geen hersenvliesontstekingen. Een hersenvliesontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus (enterovirus, bofvirus e.e.) en soms door een agressieve bacterie. Een hersenvliesontsteking wordt dus vaak voorafgegaan door een zeer hevige en diepliggende virale of bacteriële middenoor en/of binnenoorontsteking. En dan nog leidt een hevige oorinfectie in veruit de meeste gevallen niet tot een hersenvliesontsteking. Al met al is ‘jeuk in de oren’ an sich geen reden om aan te nemen dat er een hersenvliesontsteking zit aan te komen, ook niet als de jeuk onbehandeld blijft. Het is een ander verhaal wanneer jeuk een van de vele symptomen is, naast bijvoorbeeld hevige oorpijn, bloedingen, evenwichtsproblemen, misselijkheid etc. Maar in zo’n geval is het sowieso raadzaam om direct naar je huisarts of KNO-arts te stappen. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

 55. Beste Paul, Heel erg bedankt voor je advies. Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft me verteld dat ik een gehoorgang-ontsteking heb. Ik heb hiervoor een oortampon in gekregen en zure oordruppels. Maar hier is dus mijn vraag: de pijn is doorgetrokken naar mijn kaak; ik kan mijn kaken niet op elkaar zetten. Ik kan niks anders eten dan aardappelpuree en spinazie a la crème. Weet jij misschien of ik iets kan doen zodat ik normaal kan eten? Pijnstillers werken niet. Nog meer goeie adviezen?

  • Beste Charlie, Als de pijn ondanks de oordruppels en oortampon niet minder worden, zou het toch best kunnen dat de oorontsteking niet alleen in de gehoorgang zit, maar ook dieper in het oor. Als zelfs pijnstillers niet werken, lijkt het me niet onverstandig om toch nog even contact op te nemen met je huisarts. Groeten & beterschap, Paul

 56. Heel erg bedank voor de informatie, maar ik heb nog wel een vraag: Mijn oor jeukte eerst heel erg; toen ben ik er inderdaad in gaan porren met een wattenstaafje en nu doet mijn oor zo veel pijn dat ik nu ook erge last heb van mijn kaak. Wat is dit of hoe komt dit en wat kan ik ertegen doen? Zelf de hik doet pijn. Kan iemand alsjeblieft helpen?

  • Beste Charlie, Waarschijnlijk is er een middenoor- of binnenoorinfectie ontstaan doordat je iets van binnen hebt beschadigd of bacteriën verder de gehoorgang in hebt geduwd. Of je trommelvlies is geïrriteerd of ontstoken geraakt… Hiermee zou ik echt even naar de huisarts gaan. Die kan met behulp van een “oorspiegel” precies zien wat er aan de hand is. Groeten & beterschap, Paul

 57. Sinds kort is er een nieuw product verkrijgbaar voor de behandeling van jeuk en schilferende huid in de gehoorgang: OtoMel® wonddressing. Dit is een natuurlijke oordruppel op basis van medicinale honing. De meeste KNO-artsen zijn hiervan op de hoogte en hebben er goede ervaringen mee. Huisartsen zullen het middel waarschijnlijk niet kennen. Het is in de apotheek verkrijgbaar en als een arts het voorschrijft (het is een medisch hulpmiddel), dan wordt het door de zorgverzekeraar vergoed.

 58. Wow… En ik maar denken dat ik de enige was… Bedankt voor alle tips! Ik ga het proberen, ervan afblijven dus, hopen dat het lukt ’s nachts…

 59. Wat helpt tegen de jeuk in je oren is een trillend apparaat achter je oren drukken (een elektrische tandenborstel o.i.d.).

 60. Ik heb ook al jaren last van schilferige oren die ook wat gaan jeuken. Ben ermee naar de dermatoloog geweest die mij vertelde dat het een soort psoriasis in mijn oren was. Hij heeft mij hydrocortison voorgeschreven, wat inderdaad de schilfers onderdrukt. Nu ik erachter gekomen ben dat ik diverse voedsel-allergieën heb, merk ik dat ik meer last van schilfers heb als ik histamine-rijk voedsel neem. Dit verklaart ook de jeuk buiten het hooikoorts seizoen om. Veel vitamine C nemen werkt tegen ontstekingen en hooikoorts en heeft geen vervelende bijwerkingen, dus dat is zeker het proberen waard.

 61. Met veel belangstelling alle reacties gelezen. De jeuk in mijn oren heeft zeker te maken met mijn gehoorapparaten, blijft soms een behoorlijk deel van de dag weg (ook als ik de gehoorapparaten eens een dag niet draag) en komt dan ineens op. Krabbelen met wattenstaafjes of pen of poot van leesbril of met mijn vingers is dus uit den boze. Maar kan de jeuk ook niet bestreden of voorkomen worden door het gebruik van bepaalde vitamines?

 62. Hallo, ik ben op zoek naar een oplossing voor de oor problemen van mijn zoon. Hij heeft seborroisch eczeem en al jaren last van oorontsteking, de laatste jaren voornamelijk gehoorgangontsteking. Hij is gehandicapt en kan niet praten, maar we merken het gelijk als hij pijn of erge jeuk heeft. Alle behandelingen -oortampon met zure druppels, zure druppels met hydrocortison, antibioticum kuur, sofradex druppels, hebben de gehoorgang niet geholpen, het ziet er vuurrood uit en soms gaat het spontaan bloeden. De dermatoloog heeft de link met eczeem gelegd, de KNO arts heeft toen miconazol crème voorgeschreven. Als de oren erg rood zijn gebruiken we deze crème een aantal dagen, daarna stoppen we. Na een aantal rustige weken is nu weer de rechter gehoorgang vuurrood en er zit wat bloed. Ik geeft hem nu pijnstillers. De miconazol durf ik nu niet te gebruiken. Is er een middel om de huid in de gehoorgang in een betere conditie te krijgen?

  • Vraag jullie behandeld arts naar OtoMel® wonddressing. Dit product is gebaseerd op medicinale honing. De meeste KNO-artsen zijn bekend met dit product en hebben er goede ervaringen mee bij de behandeling van een ‘eczeem-oor’. Succes!

 63. In april ben ik tot twee keer toe naar de huisarts geweest omdat ik last had van kriebels in m’n oor. Alle twee de keren oordruppels gehad, maar nu komt de kriebel weer terug. Wat moet ik nu doen? Groetjes, Wil

 64. Zoals velen met mij heb ook ik eens in de zoveel tijd last van jeuk in de gehoorgang. Nu heb ik zelf ook last van “amandelstenen” en deze probeer ik eens in de zoveel tijd te verwijderen. Nu lijkt het dat wanneer die amandelstenen weer op zijn hoogtepunt zijn, dat de jeuk in mijn gehoorhang toeneemt. Kan hier een verband zijn? Aangezien de gehoorgang en de amandelen redelijk langs elkaar lopen…

 65. 40 jaar terug ben ik voor mijn natte en jeukende oren behandeld door een oorarts. Ik kreeg als medicijn Pimafucort mee: een combinatie van een schimmel- en bacterie-bestrijdend middel. Helemaal geen last meer! Soms 1 of 2x per jaar bij iets van jeuk even smeren, maar soms 1 jaar lang helemaal geen last. Helaas is dit middel uit de handel genomen onder het mom: verboden stoffen. Zoek het maar op… Maar waar zitten die verboden stoffen? Of was het gewoon te duur!? Al jaren weer gek van de jeuk, heel wat bezoekjes bij de huisarts en het halve Kruidvat in mijn oren, maar ik ben niet veel verder gekomen! De Pimafucort-zalf moet weer in de handel komen! Een van de werkzame stoffen gebruiken ze voor kaaskorsten, dan beschimmelt het niet zo snel.

  • Beste G. de Keijzer, De werkzame stoffen in Pimafucort zijn volgens mij natamycine, neomycine en hydrocortison. Voor zover ik weer is geen van deze stoffen uit de handel genomen. Wel staat het antibioticum neomycine bekend om de vele bijwerkingen. Wellicht is het raadzaam om je huisarts om een middel te vragen met dezelfde (of vergelijkbare) werkzame stoffen? Beterschap & groeten, Paul

 66. Bedankt voor dit duidelijke artikel en de reacties van iedereen, hier kan ik wat mee. Ook ik heb al jaren last van jeuk in de oren en schilfers in de oorschelp. Voordat ik dit artikel had gelezen was ik met wattenstaafjes met azijn in de weer geweest en dat hielp goed. Ik snap nu, na het lezen van het artikel, dat dit waarschijnlijk te zuur is geweest, maar wel heel lekker. De reacties zijn herkenbaar, paperclips, tandenstokers, borrelprikkers, alles is bruikbaar als je verschrikkelijk jeuk hebt, maar niet de juiste oplossing dus… Maar ja, jeuk kan erg zijn. Sterkte allemaal!

 67. Ik dacht altijd dat ik de enige was met dit probleem. Loop er ook al jaren mee. Telkens neem ik me voor om nóóit meer te krabben (met van alles inderdaad, op dat moment vergeet je alle goede voornemens…). Maar het lukt telkens niet. Soms word ik ’s nachts wakker van de jeuk. En als ik teveel krab krijg ik een loopoor. Toch fijn te weten dat er lotgenoten zijn. Succes allemaal.

 68. Hey, Een duidelijk verhaal. Ik heb het nog maar net, maar ik word er nu al gek van. Ik dacht het op te lossen met baby-olie, maar ik stop gelijk. Toch maar even naar de huisarts.

 69. Hoi, En ik maar denken dat ik mijn oren elke week moet schononmaken met een wattenstaafje. Werd vandaag weer niet goed van de jeuk en dacht zal eens even googelen. Zeer duidelijk verhaal, dank je wel. Ik ga het proberen. Gr. MB

 70. Heb er al jaren last van en nog niet echt een oplossing gevonden. De druppels van de dokter lijken het tijdelijk te verlichten, maar het komt weer terug. Geen idee wat er aan te doen. Ik hoop dat hier ooit “de tip” komt.

 71. Erg duidelijk, dit artikel over de jeukende oren. Ik dacht dat ik eczeem in mijn oren had omdat ik in mijn gezicht ook schilferige plekjes heb, wat eczeem is door mijn geurstoffen-allergie. Echter, ik heb het zelf “in behandeling” genomen met vitamine E-olie, wat in zo’n capsule zit om in te nemen. Ik weet namelijk dat vit. E helpt tegen eczeem en vandaar dat ik dit ben gaan proberen. Ik weet echter niet 100% zeker of dit oké is en probeer het nog niet erg lang, maar het wordt wel rustig wanneer ik die olie weer in mijn oren doe. Ik zal dan nu langer moeten volhouden om daarna dan niet weer in mijn oren te komen, heb ik nu begrepen. Graag zou ik nog horen of deze vit. E-olie geen kwaad kan? Het lijkt mij wel beter dan meteen weer te grijpen naar de zwaarste middelen als cortisonen! En ja, het verhaal van hooikoorts geldt ook voor mij. Maar wanneer je midden in de winter toch last van die jeukende oren hebt, vind ik dat wat vreemd aangezien het gehalte van pollen e.d. ’s winters niet erg hoog is!?

 72. Hallo,
  Ik heb aan dit artikel echt heel veel en ook aan alle reacties die er zijn geplaatst. Ik voelde me altijd zo raar als ik zei dat ik jeuk in m’n oren had, maar blijkbaar ben ik niet de enige persoon. Met dit probleem ben ik al zo vaak naar de huisarts geweest en nog nooit heb ik echt een duidelijk antwoord gekregen. Wat mij het meeste helpt zijn allergietabletten in combinatie met een neusspray. Volgens mijn huisarts heb ik namelijk hooikoorts en die uit zich in mijn oren door middel van droge oren/eczeem in de oren. Maar echt weg gaat het nooit. Groetjes!

 73. Ik heb de jeuk in mijn linker oor gekregen toen ik herstelde van een operatie en in de revalidatie was. In mijn kamer voelde ik duidelijk dat er een beestje in mijn oor vloog, maar ik kon het er niet meer uit krijgen. Ik denk dat het al binnenin de gehooringang zat, ’s anderdaags kreeg ik veel last van jeuk en tot nu toe wordt het alleen maar erger. Ik zal waarschijnlijk toch maar eens naar de dokter moeten gaan.

 74. Ik heb al 25 jaar jeukende oren en alle behandelingen bij de KNO-arts doorlopen en soms hielp het even. Maar bij de eerste druppel water is het weer mis. Mijn oorschelp zit ook vol met schilfers en vaak komt er stinkend vocht uit wat eruitziet als water. Nu sinds 3 weken suizen mijn oren ook nog eens en hoor ik weinig. Wie heeft ervaring en heeft een oplossing. Ik ben nu echt aan het eind van mijn Latijn. Ben er moe en chagrijnig van!

 75. Ik heb ook gauw last van jeuk en schilfertjes in de oren. Bij mij geeft Echina Force-crème of Calandulan-zalf aardig verlichting. Dun in het oor smeren!

 76. Hallo Paul, Ik kreeg weer een mail van jullie met een reactie van een nieuwe patiënt. Het is voor mij alweer enige tijd geleden dat ik heb gereageerd op jullie site, maar goed, het was dan ook niet direct nodig… Ik had mijn probleem al uitgelegd bij jullie. Maar goed, deze zomer kreeg ik toch weer last van de oren en het werd zo erg dat er vocht uit kwam en ik er toch maar weer eens mee naar mijn huisarts ben gegaan. Op dat moment was ik bezig om een nieuwe functie te krijgen en daar kon ik dit niet bij gebruiken dacht ik zo… Maar eenmaal bij de arts in de stoel om het te laten bekijken schrok deze zo van wat hij te zien kreeg. Dit is niet goed zei hij; er zit pus bij het trommelvlies en dit veroorzaakt ook dat je looporen. En het vocht dat eruit kwam rook ook niet erg vriendelijk; het stonk om zomaar te zeggen. Ik heb toen druppels gekregen en een zalf. Deze druppels waren antibiotica wat ik twee keer per dag 2 druppels in het oor moest doen. De zalf moest ik ook 2 keer per dag dun aanbrengen. Deze zalf heeft de naam Triamcinolonace. Ik ben met deze 2 medicijnen geholpen. Ik heb tot nu toe geen last meer gehad van jeukende oren en daar ben ik blij mee. Want in mijn nieuwe functie moest ik goed luisteren naar passagiers die naar hun bestemming wilden en daar kun je iemand met minder dan 50% gehoor niet bij gebruiken. Ik hoop dat er weer iemand is die hier wat mee kan en zich er ook beter bij gaat voelen. Met vriendelijke groet, Jan K.

 77. Ik heb net een middenoorontsteking gehad (of nog steeds, want het voelt zeker nog niet over) en ik heb ook vreselijke jeuk in mijn linker oor (was ook een ontsteking in het linker oor)… Vraagje: dit hele artikel gaat over de gehoorgang, kan je ook van een middenoorontsteking zo’n jeuk krijgen? En waar zit die jeuk dan? Ik gebruik trouwens wél oordopjes omdat ik in een super lawaaiig huis woon en anders helemaal niet kan slapen… Ik gebruik nu “ohropax” is dat het beste merk? Succes allemaal!

  • Beste Inge, In principe kan iedere vorm van oorontsteking jeuk veroorzaken. De plek waar de jeuk zich manifesteert is vaak moeilijk aan te wijzen. Het kan overigens ook zo zijn dat je gelijktijdig een middenoor- en gehoorgangontsteking hebt. Aan het beste merk oordopjes of wasbolletjes kan ik je niet helpen. Volgens mij maakt het elkaar niet zoveel uit. Beterschap en heel veel succes ermee!

 78. Hoi, ik heb altijd last als ik pittig eet, of een ijsje eet dat ik vreselijke kriebel diep in mijn oren krijg. Hebben meer mensen dit? Het is meestal van korte duur, 5 tot 10 min. Groetjes Yvonne

 79. Het enige wat tot hiertoe bij mij geholpen heeft tegen de jeuk in m’n oren is met speeksel de oorgang vochtig maken. Ik heb dit probleem al dikwijls aangekaart bij de huisarts en apotheker en het betreft zeker geen ontsteking.

 80. Duidelijk. Zit soms zelfs met het uiteinde van een paperclip in mijn oren. Maar ik heb net mezelf verboden om nog te krabben, hoop dat het inderdaad gaat lukken, en gaat helpen.

 81. Gezien dat ik ook oorjeuk heb en al van alles geprobeerd ook zure olie van de huisarts dat helpt wel even maar het komt net zo hard terug. Lang geleden heb ik weleens een homeopathische olie gebruikt en die hielp wel, maar ik ben de naam vergeten ,heb al veel andere olie gekocht maar niet als die eerste. Vooral nu heb ik er veel last van, ik denk dat het ook door de weersomstandigheden komt?

 82. Hallo Paul, Ik wil dit wel graag even kwijt… Bedankt voor het advies wat je gaf. Ik heb na jullie bericht zo min mogelijk in het oor lopen poeren en ik moet zeggen dat de jeuk in de oren al voor driekwart minder geworden is. Het is nog niet weg maar ik ben ermee geholpen. Nogmaals bedankt! Groeten, Jan

 83. Hallo, Ik heb ook al enige jaren last van lopende en jeukende oren. Volgens mij heb ik dit opgelopen bij mijn toenmalige werkgever waar wij als productiemedewerkers verplicht werden om oor plastieken te gebruiken dit natuurlijk om dat er teveel lawaai was in de productiehal en om je een beetje te beschermen. Maar goed, ik heb dit toen een paar keer gemeld bij de bedrijfsarts maar die zegt dat het allergievrij is en dat het niet kon. Ben daarna bij mijn huisarts geweest om dit met hem te bespreken. Ik mocht absoluut niet met wattenstaafje in de oren pulken, maar de jeuk is af en toe zo ondragelijk dat je dit wel gaat doen en dan gebruik af en toe een luciferhoutje. En dit is op dat moment zo fijn, dan vergeet je dat het niet goed is wat je doet… Jeuk is erger dan pijn. Ik heb van mijn huisarts een paar keer een zalfje gekregen wat ik twee keer per dag moest smeren, maar dit hielp niet genoeg. Nu heb ik een zalfje van een dermatoloog de naam van dit zalfje is IBARIL en dat moet ik ook twee keer per dag op de huid aanbrengen en dit helpt wel, maar het gaat er volgens mij niet van over. Het is een paar dagen weg en dan komt het weer. M.v.g. Jan K. P.S. Ik hoor hier graag meer over, want het lijkt mij dat er dus meer mensen last van hebben en als je mekaar zo wat steun kunt gegeven, is alleen maar prettig.

  • Paul (Redactie)

   Beste Jan, Jouw gehoorgangontsteking (otitis externa) kan inderdaad zijn ontstaan vanwege de oordopjes. Het gebruik van lucifers maakt het probleem op de lange termijn alleen maar erger, omdat de huid van je gehoorgangen steeds opnieuw beschadigd raakt en bij het genezingsproces steeds opnieuw gaat jeuken. Het is daarom echt raadzaam om afleiding te zoeken en de jeuk te negeren, hoe moeilijk dat ook is. Je moet de gehoorgangen dus langdurig met rust laten, anders zal de jeuk nooit helemaal overgaan. Ibaril® is overigens de merknaam van een corticosteroïden-crème met de werkzame stof ‘desoximetason’. Een dergelijk middel kan zeer effectief zijn ter behandeling van een gehoorgangontsteking. Ik wist echter niet dat je een corticosteroïden-crème mag gebruiken in de gehoorgang. Bij een gehoorgangontsteking (otitis externa) worden corticosteroïden (bijnierschorshormonen) namelijk meestal voorgeschreven in de vorm van vloeibare oordruppels. Sterkte ermee & met vriendelijke groet, Paul

 84. Hallo, Dit artikel heeft me al erg geholpen bij mijn jeuk in de oren! Ik heb namelijk sinds dat ik lijmoren heb gehad steeds zo ontzettend veel jeuk in mijn oren… En de huisarts ziet op zich niks raars. Nu vraag ik me alleen af of je zomaar oordruppels kan kopen in de winkel of dat je een speciale soort nodig hebt? Ik hoor het graag! Alvast bedankt. Groet, Ellen

  • Paul (Redactie)

   Beste Ellen, De oordruppels die je van een huisarts krijgt, kunnen van alles bevatten. Van corticosteroïden tot antibiotica, van oorsmeeroplossers tot zuurgraadherstellers en van “gewone” ontstekingsremmers tot antischimmelmiddelen. De exacte samenstelling van werkzame stoffen is afhankelijk van de situatie. Oordruppels die je zonder recept bij de apotheek of drogist haalt, bevatten doorgaans azijnzuur en/of lidocaïne. Deze druppels werken uitsluitend zuurgraadbevorderend en pijnstillend. Ga daarom liever naar je huisarts voor oordruppels. Hij/zij houdt namelijk rekening met de oorzaak van je oorklachten (gehoorgangontsteking, middenoorontsteking, acute oorontsteking, allergische reactie, beschadiging, schimmelinfectie etc.). Groeten, Paul

 85. Ik spoel mijn oor af en toe met een beetje verdunde witte azijn en hou zo de zuurgraad in mijn oor op peil. Helpt echt tegen jeuk in de oren!

  • Ann De Bondt

   Beste Dirk, Late reactie van mijnentwege maar, ik zal jou remedie eens uitproberen tegen jeuk in de oren en laat je hierover later iets weten. Ik heb ondertussen ook ondervonden dat ik er het meest last van heb hier bij ons thuis. Zou er een beestje in huis zitten? Groetjes, Ann

  • Paul (Redactie)

   @ Dirk: Pure azijn is veel te zuur voor je oren, vooral als de kwaliteit van je gehoorgangen al te wensen overlaat. Hoewel azijn geen schade hoeft aan te richten, kan het de zuurgraad pH-waarde van je oor verstoren, waardoor de klachten erger worden. Je kunt beter je huisarts vragen om de vetheid, vochtigheid en kwaliteit van je gehoorgangen te bekijken. Hij kan dat binnen een minuut zien. Mocht dat nodig zijn, dan zal hij zure oordruppels voorschrijven die de juiste zuurgraad (niet te basisch, maar ook niet te zuur) hebben. @ Ann: Ik heb nog nooit gehoord van beestjes die jeuk in je gehoorgang veroorzaken. Het kan echter best zo zijn dat de luchtvochtigheid bij je thuis erg hoog is. Je oren kunnen geïrriteerd raken door sporen van schimmels, door huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Het kan simpelweg om irritatie gaan, maar ook om een allergie voor iets in je huis.

 86. Hallo, Al drie en een half jaar precies, heb ik jeuk in mijn linker oor! Ben hiermee verschillende keren naar een dokter geweest. Steeds dezelfde reactie van hen als: Ik zie niks in het oor. Een beetje droog, maar schoon! Gek word ik ervan. Steeds zure druppels gekregen. Helpt weer 14 dagen of iets meer. Zelf heb ik iets uitgevonden wat helpt, maar het is wel raar en misschien is er iemand die hier op kan reageren door te zeggen waarom het helpt? Ik knijp mijn neus dicht en blaas lucht door mijn neus met mijn adem. Dan… voel ik mijn oren als het ware opengaan (klappen). Dan laat ik het met rust en is het weer voor een paar uur over. Echt waar! Probeer maar! Groetjes, Thea

  • Beste Thea, Dit wordt ook wel het ‘klaren’ van de oren genoemd. Hiermee los je onderdruk in het middenoor op, waardoor eventuele zuigkracht verdwijnt. Dit komt ten goede aan de druk, ventilatie, vochtigheid en jeuk in je oren. Zie ook het stukje over het klaren van je oren onderaan bovenstaand stuk over jeuk in je oren.

  • Ann De Bondt

   Beste Thea, Ik ben ook op zoek naar enige hulp voor jeuk in de oren. Maar tot nu toe niets gevonden. Maar wat jij vertelt, neus dicht knijpen, duidt meer op een gaatje in het gehoorvlies. Dat daar jeuk aan verbonden is heb ik zelf niet ondervonden. Ik ben wel een paar keer naar de oorarts geweest en die spoot mijn oor uit met een vloeistof. Nadien was het veel beter en na enkele behandeling was ik er vanaf. Misschien moet je dat eens vragen aan je oorarts. Groetjes, Ann

  • Dit is (over dat blazen) is de meest geniale uitvinding van de laatste tijd. De apotheker lachte mij uit, maar daarvoor is het ook een apotheker. Heel erg bedankt! Thea: 3-4 keer per dag is genoeg.

 87. Dirk van Heesch Reageer

  Ik heb precies de klachten die hier staan vermeld! Jeuk, vocht dat uit mijn oren loopt, soms ook wat bloed aan het uiteinde van wattenstaafjes. Echt al sinds 5 of 6 jaar. Ik ben er nooit voor naar de dokter geweest, maar ga er nu toch maar eens werk van maken om van die constante jeuk in mijn oren af te komen. Echt stierlijk vervelend!!!

 88. Hey, Ik kan amper mijn gehoorapparaten dragen wegens oorjeuk, gepaard gaande met zeer dunne velletjes, soms wondjes! Ook gepaard gaand met pijn. Ik hoor niet zonder oorapparaten, ik laat ze zoveel mogelijk uit, maar het blijft een hel! Groetjes, Gitta

 89. Dag mevrouw, mijnheer, Ik vind het stukje over jeuk in de oren duidelijk en overzichtelijk. Heb twee opmerkingen: – het is mij niet helemaal duidelijk wat nou een oortoilet is. Ik vermoed dat het een speciale behandeling is die je bij de oorarts? huisdokter? moet ondergaan. – er staat een storende taalfout in het stukje: het is ‘op peil houden’ (een bepaalde maatstaf aanhouden zoals bv. Amsterdams peil). Een pijl is zo’n ding wat je weg kunt schieten. Met vriendelijke groet, Marina Jonker

  • Paul (Redactie)

   Beste Marina, Je hebt helemaal gelijk! De correctie van de taalfout is doorgevoerd, bedankt voor de opmerking. Een oortoilet houdt in dat een KNO-arts met behulp van speciale instrumenten (haakjes, lisjes, stofzuigertje, oormicroscoop e.a.) het oorsmeer uit het oor haalt. Het is dus een “grote schoonmaak” van het oor. Oud oorsmeer (dik, papperig, hard & korrelig) wordt verwijderd, waardoor het oorsmeer als het ware volledig kan worden ververst. Een oortoilet duurt meestal enkele tientallen seconden en hooguit enkele minuten. Met vriendelijke groet, Paul

  • Ook hier jeukende oren, op zoek naar oplossingen kom ik bij dit artikel uit. Informatief. Echter ter correctie: zalf, crème of oordruppels met corticosteroïden (hydrocortison, dexamethason, triamcinolon e.a.) zoals Miconazol® of Daktacort®. Miconazol is een antischimmel middel, geen corticosteroid, daktacort is een combinatiemiddel en bestaat uit hydrocortison (corticosteroid) en miconazol. Niet krabben is inderdaad de beste oplossing, maar die jeuk… Gr. John

  • Paul (Redactie)

   Beste John, De werkzame corticosteroïde stoffen zijn hydrocortison, dexamethason en triamcinolon. Miconazol® en Daktacort® zijn merken qua medicijnen. Logischerwijs moet je de versie van ieder merk nemen waar werkzame corticosteroïden in zitten. Zo heb je van Miconazol® miconazol/hydrocortison en ook van Daktacort® is zoals je zegt een combinatiemiddel verkrijgbaar dat geschikt is voor gebruik in de gehoorgang. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.