Een zachte, soepele en stralende huid met een optimale vetheid en vochtbalans… wie wil dat nou niet? Helaas is het helemaal niet zo gemakkelijk om een ideale huidkwaliteit te bewerkstelligen. Hiervoor dien je je huid namelijk dagelijks te verzorgen. Je moet je huid beschermen, voeden, reinigen en ga zo maar door.

Peelen is eigenlijk de eerste stap naar een mooie en gezonde huid. Hieronder bespreken we hoe je je huid kunt peelen en wat de functie is van een peeling…

Continue verversing van huidcellen…

Je huid ververst zich onophoudelijk. Er worden continu nieuwe huidcellen gevormd in de diepste c.q. onderste huidlagen. Vervolgens worden de oudere cellen dichter naar het huidoppervlak toe geduwd door de nieuwe cellen. Zodoende bestaat de oppervlakkigste huidlaag grotendeels uit dode huidcellen. Op sommige lichaamsdelen (handpalmen, voetzolen e.a.) zitten heel veel dode huidcellen; deze ophopingen noemen we ook wel “eelt”. Maar ook op plekken waar je het niet ziet, bevinden zich dode huidcellen, zelfs op je gezichtshuid.

Wat is peelen?

Peeling wordt ook wel ‘exfoliatie’ genoemd. Het betreft een cosmetische behandelingsmethode waarmee oude oppervlakkige huidcellen worden weggehaald. Zodoende krijgen nieuwe, jonge huidcellen de kans om aan de oppervlakte te komen. Peelen heeft dan ook als doel:

Huidverjonging (en dus tegengaan van huidveroudering)
• Egalere huid (qua kleur en structuur)
Zachtere & soepelere huid
• Minder ingroei van haartjes
• Afvlakken van oppervlakkige rimpeltjes & littekentjes
Wegschuren van acne, littekenweefsel en korstjes
• Vervagen van tatoeages
• Sneller bruin worden (“bruining”)

Peelen betekent letterlijk “pellen” of “schillen”. Het is een techniek waarmee dode huidcellen worden verwijderd en levende huidcellen worden blootgelegd. De bedoeling is dat er een jonger, egaler, soepeler en stralender huidoppervlak ontstaat.

Let op: een peeling pakt niet altijd positief uit; de huid kan namelijk ook worden beschadigd, waardoor juist huidklachten ontstaan.

Manieren van peelen

Er zijn allerlei manieren om te peelen ofwel exfoliëren. De bekendste peelingmethodes zijn als volgt:

1. Scrubben

Scrubben is een manier van peelen die je eigenhandig, thuis kunt uitvoeren. Scrubben wordt meestal gedaan met scrubzout, maar soms ook met scrubgel, scrubhandschoen, scrubspons of puimsteen. Scrubben is eigenlijk een manier van schuren. Je schuurt met een zoutkorrels of een korrelig oppervlak de dode huidcellen weg. De fijnheid of grofheid van de korrels bepaalt hoe diep je scrubt.

2. chemische peelings

Chemische peelings zorgen ervoor dat de oppervlakkige huidlagen sneller afsterven, waardoor ze eerder vervangen worden door nieuwe cellen. Stoffen die voor chemische peelings worden gebruikt zijn onder andere: glycolzuur, salicylzuur, chloorazijnzuur, ureum en fenol.

Let op: fenol is een uiterst agressieve stof die tot diep in de huid doordringt. Een fenol-peeling mag dan ook uitsluitend in een kliniek en onder narcose worden toegepast.

3. Bio-peelings & kruidenpeelings

Een kruidenpeeling bestaat volledig uit natuureigen ingrediënten. In geval van een biologische peeling of “bio-peeling” zijn deze ingrediënten ook nog eens op organische wijze verbouwd. Een biopeeling of kruidenpeeling bevat overigens niet alleen etsende stoffen, maar doorgaans ook vitamines en mineralen. Deze zouden ten goede moeten komen aan de huidkwaliteit.

4. Knabbelvisjes

Garra Rufa-visjes staan ook wel bekend als knabbelvisjes. Deze kleine dikkopjes eten de dode huidcellen van je lichaam op, waardoor je huid op een “natuurlijke” manier gepeeld wordt. In Nederland wordt de behandeling met Garra Rufa-knabbelvisjes aangeboden in allerhande schoonheidssalons en spa’s.

Let op: Het knabbelen schijnt allereerst niet goed te zijn voor de visjes omdat mensen van alles op hun huid smeren (medicatie, cosmetica, verzorging e.a.). Bovendien kunnen de visjes infectieziekten overbrengen op mensen, vooral in geval van wondjes.

5. Peelen middels laserbehandeling

Peelen met een laser wordt ook wel laser-resurfacing genoemd. Deze term betekent zoiets als herbestrating m.b.v. een laser. Een laser-peeling wordt uitgeoefend met een precisie-gestuurde CO2-laser of Erbium:YAG-laser. De infraroodstraling van de laser verdampt als het ware de bovenste huidlaag.

6. Dermabrasie

Dermabrasie is een techniek waarmee huid wordt weggeslepen tot in de huidlaag die zich onder de opperhuid bevindt. Hiervoor wordt doorgaans een diamantschijf of staalborstel gebruikt. Deze techniek wordt vooral toegepast om onregelmatigheden (acne e.a.) en littekens minder opvallend te maken. Ook wordt dermabrasie toegepast om rimpels af te vlakken en tatoeages te verwijderen. Al met al krijgt de huid een egaler voorkomen. Dermabrasie wordt veelal uitgevoerd door een plastisch chirurg of dermatoloog.

Let op: een laser-peeling blijkt doorgaans effectiever en nauwkeuriger te zijn dan “reguliere” dermabrasie en minder vaak complicaties te geven.

7. Micro-dermabrasie

Bij microdermabrasie wordt onder vacuüm een geconcentreerde straal microkristallen over de huid gespoten die oude huidcellen wegslijpt. Na de micro-dermabrasie wordt het behandelde huidoppervlak met crème ingesmeerd en/of verbonden om het herstelproces te bevorderen.

Micro-dermabrasie dringt veel minder diep in de huid door dan “klassieke” dermabrasie. Desalniettemin kan de huid worden ontdaan van fijne rimpels, mee-eters, acne, ondiepe littekens, vergrote poriën, striae (zwangerschapsstriemen), tatoeages en huidverkleuringen.

Microdermabrasie verstevigt het bindweefsel en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Tevens wordt de productie van collageen en elastine bevorderd, wat de huid gladder, zachter en egaler doet aanvoelen en fris doet ogen. Microdermabrasie is beduidend intensiever dan een scrub en veiliger dan chemische peelings en kruidenpeelings. Microdermabrasie wordt doorgaans uitgevoerd door een arts, schoonheidsspecialist of gespecialiseerd therapeut.

Tot slot

Een peeling zorgt ervoor dat je huid sneller wordt vervangen c.q. ververst. Dit kan er enerzijds voor zorgen dat je huid frisser, jonger en vitaler oogt. Het maakt de huid echter ook dunner, met name op plekken waar voorheen een verdikte eeltlaag zat.

Om die reden zul je sneller bruin worden indien je regelmatig peelt. Een peeling haalt echter ook een deel van de natuurlijke huidbescherming weg. Dat kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat de huid gevoeliger wordt en ontvankelijker voor verbranding door UV-straling. Een peeling hoeft dus niet per definitie positief uit te pakken. Hoe dieper en intenser een peeling, des te groter de risico’s.

Heb jij ervaring met peelen: scrubs, kruidenpeelings, laserpeeling, knabbelvisjes of (micro)dermabrasie? Laat hieronder je reactie achter!

2 Reacties

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.