‘Dry Brushing’ (Dry Skin Brushing oftewel Dry Body Brushing) is een term die wordt gebruikt voor het borstelen van de droge huid met een droge borstel. Het is een techniek die wordt gepropageerd door schoonheidsklinieken en Beauty & Lifestyle-websites om uiteenlopende redenen. Zo zou Dry Skin Brushing oftewel ‘droog borstelen’ werkzaam zijn bij onder andere:

  1. Cellulite verhelpen
  2. Bloedstroom (aders & bloedvaten)
  3. Stimulatie van het lymfestelsel (lymfedrainage & circulatie)
  4. Verwijdering van dode huidcellen
  5. Ontgiftende werking!

Dry Skin Brushing is een eeuwenoud ritueel dat van oudsher afkomstig is uit Japan en Griekenland. De voorstanders van Dry Skin Brushing zijn er helemaal laaiend over. De tegenstanders spreken echter over valse claims en ongegronde aannames…

Snel, simpel & spotgoedkoop

Volgens talloze websites is Dry Skin Brushing “een van de meer succesvolle manieren om imperfecte plekjes egaler te maken”. Er zijn echter maar heel weinig websites die expliciet (durven te) beweren dat het droog borstelen van de huid écht werkzaam is bij de behandeling van cellulite, dus dat sinaasappelhuid er echt door verbetert c.q. verdwijnt. Het belangrijkste voordeel met betrekking tot Dry Skin Brushing is dat het doodsimpel is. En je hebt er nauwelijks iets voor nodig, dus het is ook nog eens spotgoedkoop. Kortom: is het droog borstelen van de huid niet te mooi om waar te zijn!?

Waar moet je op letten bij Dry Skin Brushing?

De methode van het droog borstelen is ongelofelijk makkelijk en duurt maar een paar minuten. Er zijn echter een paar richtlijnen die je in ogenschouw dient te nemen:

  • De soort borstel
  • Richting waarin je borstelt
  • De frequentie waarmee je borstelt (dus hoe vaak)

Hieronder kun je alles lezen over de beste manier om te “droog borstelen” en over de voordelen & nadelen van Dry Body Brushing…

1. Soort borstel

Gebruik voor Dry Skin Brushing altijd een borstel van 100% natuurlijk materiaal, dus NIET synthetisch. En bij voorkeur met borstelharen van een plantaardig afgeleide vezel, dan is de kans op allergische reacties (roodheid, jeuk, irritatie, ontsteking e.a.) het kleinst. Een borstel van dierenharen kan eventueel ook. Neem bovendien een borstel met zachte haren; enigszins stijf, maar zeker niet te hard!

Gebruik voor het gezicht altijd een extra zachte borstel. Een afneembare c.q. opzetbare steel kan handig zijn voor de lastig bereikbare plekjes. De beste borstel voor Dry Skin Brushing zou een ‘Tampico Skin Brush’ zijn, maar Mascha Feoktistova van BeaytyGloss stelt dat een goedkope borstel van EUR 1,99 uit het schap met huishoudelijke artikelen van de supermarkt ook volstaat. (bron)

Tip: Maak je Dry Skin Brush regelmatig schoon met water en soda; nooit met chemische reinigingsmiddelen.

2. Richting waarin je borstelt

Je dient altijd in de richting van je hart te borstelen. Maak lange, rechte halen, dus in één en dezelfde richting. Borstel NOOIT snel heen en weer of in ronddraaiende bewegingen. Begin bijvoorbeeld bij je voeten, in een lange strijkbeweging via de onderbenen richting de bovenbenen. Dan via de armen richting je borst. Beweeg op de buikstreek met de ronding van de buik mee. Nooit te hard; de huid dient te worden gestimuleerd, geïntensiveerd, gereinigd, gekalmeerd, ververst en versterkt, niet te worden geïrriteerd of beschadigd. Een DSB-behandeling duurt doorgaans  2 tot 5 minuten. Irritatie en roodheid zijn slechte tekenen.

In spa’s en schoonheidssalons wordt nog weleens met snelle korte halen geborsteld, maar die techniek is extreem fel, scherp en doordringend. Het resultaat is doorgaans een geïrriteerde, rode en pijnlijke huid.

3. Hoe vaak borstelen?

Dry Skin Brushing kun je het beste dagelijks doen. Pak het volledige huidoppervlak eenmalig mee. Dus als je alles één keer hebt geraakt, is de behandeling voltooid. Je kan de behandeling desgewenst 2 keer per dag doen. Als je iedere dag opnieuw je poriën opent met behulp van een droge borstel, zou dat ten goede kunnen komen aan je huidkwaliteit.

De ideale plek om te borstelen is onder de douche, voordat je de kraan opendraait. De behandeling heet niet voor niets Dry Skin Brushing; zowel de huid als de borstel moeten droog zijn. Zorg er dus wél voor dat de borstel droog blijft wanneer je het water laat lopen.

Potentiële voordelen van Dry Skin Brushing

Hoewel bij lange na niet iedereen het erover eens is dat Dry Body Brushing überhaupt positief of heilzaam genoemd zou mogen worden, hierbij desalniettemin de potentiële voordelen die aan het droog borstelen van de huid worden toegeschreven:

1. Afvoer van afvalstoffen & gifstoffen

De termen ‘gifstof’, ‘toxine’ en ‘afvalstof’ zijn razend populair. Iedereen wil detoxen en ontgiften, want de moderne mens zou bomvol zitten met allerhande schadelijke stoffen. We zouden met z’n allen aan de klysma moeten en wekenlang gaan sapvasten. Ook Dry Skin Brushing zou ervoor zorgen dat afvalstoffen gemakkelijker kunnen worden afgevoerd; tot wel 450 gram per dag!? (bron)

De theorie hierachter is dat het droge borstelen je vaatstelsel en lymfestelsel stimuleren. Er zouden dankzij de massage-achtige borsteltechniek nieuwe bloedvaten (haarvaatjes) en lymfevaatjes worden aangemaakt. Dankzij de beter doorbloede huid zouden afvalstoffen sneller uit de weefsels worden afgevoerd. Zodoende zou Dry Skin Brushing dus een ontgiftende oftewel detoxificerende (detox) werking hebben.

Dr. Tina S. Alster, een klinisch-dermatologisch professor dermatologie aan de Georgetown University Medical Center, zegt dat het allemaal trendy klinkt, en dat iedereen graag gifstoffen wegspoelt door het stimuleren van de huid, maar dat het lichaam zo niet werkt. Zij stelt dat het je lever is die de gifstoffen dient te neutraliseren. Toch zou stimulatie van de bloedvaten en lymfevaten in de huid er wellicht aan bij kunnen dragen dat gifstoffen sneller richting de lever worden afgevoerd.

2. Cellulite bestrijden

Het internet staat vol met claims dat Dry Skin Brushing ervoor kan zorgen dat cellulite verdwijnt, vermindert of dat in ieder geval het aanzien van cellulite verbetert. Maar wát een droge borstel nou eigenlijk met de cellulite doet wordt nergens vermeld. Specifieke onderzoeken of expliciete processen worden nergens vermeld.

Waarschijnlijk zit het veronderstelde verband tussen cellulite enerzijds en Dry Skin Brushing anderzijds hem ook weer in de stimulatie van het vaatstelsel (bloedvaten + lymfevaten). Cellulite ontstaat namelijk deels doordat dit type vetweefsel een hele lage concentratie heeft aan vaten. Zodoende kunnen er niet of nauwelijks zuurstof, voedingsstoffen en bouwstoffen worden aangevoerd of afvalstoffen worden afgevoerd. De vraag is alleen of Dry Skin Brushing écht zorgt voor aanvullende haarvaatjes en lymfevaatjes. Concreet bewijs daarvoor is tot nog toe niet geleverd.

Dermatoloog dr. Carolyn Jacob stelt dat het extreem onwaarschijnlijk is dat Dry Skin Brushing helpt tegen cellulite. De typerende cellulite-putjes worden namelijk veroorzaakt door de vezelachtige banden die in een spinnenweb-achtig patroon lopen en het onderhuidse vet bijeen houden. Dry Skin Brushing heeft hier totaal geen invloed op, Aldus dr. Jacob. (bron)

Het kan overigens wel zo zijn dat de suggestie wordt gewekt dat cellulite vermindert. Het borstelen van de huid kan er namelijk voor zorgen dat zich onderhuids vocht ophoopt (oedeem), waardoor de huid strakker komt te staan. Dit effect is echter tijdelijk, dus de afname van je cellulite is slechts een illusie.

Weetje: Sommigen beweren dat je de door cellulite aangedane gebieden (heupen, dijen, billen e.a.) extra goed onder handen moet nemen middels Dry Body Brushing, maar anderen raden dit juist af.

3. Dode huid verwijderen

Wat Dry Skin Brushing in elk geval wél doet, is dode huid verwijderen. Het droog borstelen van de huid doet de huid namelijk exfoliëren oftewel afschilferen, waardoor de dode huidcellen verdwijnen en er plaats wordt gemaakt voor nieuwe, verse huidcellen. Vooral de knieën en ellebogen zijn doorgaans rijk aan dode huid. Hoe meer dode huidcellen je verwijdert, des te beter de kwaliteit van je poriën, dus dat is in ieder geval een positief aspect van Dry Body Brushing.

Maar waarom je daarvoor een droge, kriebelende of krabbende borstel zou gebruiken is niet geheel duidelijk. Want wat zijn de voordelen van een droge borstel boven een peel of scrub met een handschoen, spons, fruitzuurpeeling of puimsteen? Het verschil is dat de DSB-methode droog is, maar ook het voordeel daarvan is totaal suggestief. Het droog borstelen van de buitenste huidlaag (epidermis) is zeer intens, schuurt en prikt behoorlijk en voelt niet per se prettig aan. In het beste geval voelt jet stimulerend; in het ergste geval kwellend.

Tot slot

Dry Skin Brushing is een methode om dode huidcellen te verwijderen; dus eigenlijk een soort alternatief voor de klassieke scrub en peeling. De effectiviteit van DSB op cellulite en vaatstelsel is daarentegen een wilde gok. Sommige spa’s en Beauty Bloggers beweren zelfs dat droog borstelen van de huid je nierfunctie verbetert, je huid strakker maakt, rimpels doet verdwijnen, striae oftewel striemen verwijdert zelfs en je spijsvertering stimuleert. Hoe dit in zijn werk gaat, blijft echter een groot raadsel.

Het staat iedereen natuurlijk vrij om Dry Skin Brushing uit te proberen, maar let wel: er zijn volop verhalen van mensen te vinden die juist huidproblemen hebben gekregen door toedoen van het droog borstelen van hun huid. Eczemateuze huiduitslag is misschien minder berucht dan cellulite, maar absoluut geen pretje! Al met al geldt de kalmerende, stimulerende en versterkende werking van DSB niet voor iedereen.

Nu zouden eventuele complicaties natuurlijk kunnen liggen aan de manier waarop je borstelt en de soort borstel die je gebruikt… Om die reden zijn er veel mensen die ervoor kiezen om een Dry Skin Brushing behandeling te laten uitvoeren door een professioneel schoonheidsspecialist binnen een spa of kliniek. Maar dit maakt het droge borstelen (onnodig) duur en ook dán blijft het nog maar de vraag of het “goed” gebeurt.

Er gaat natuurlijk niks boven verhalen van ervaringsdeskundigen! Heb jij persoonlijke ervaring met Dry Skin Brushing oftewel Body Brushing? Deel dan hieronder jouw bevindingen!

6 Reacties

  1. Hmmm interessant, ga het zeker proberen! Wel erg jammer dat er zoveel schrijf en type fouten in de tekst zitten.

    • Zou je misschien zo vriendelijk willen zijn om enkele voorbeelden uit de veronderstelde overvloed aan typefouten te pikken en benoemen? Overigens is “type fouten” een typefout op zich en is de combinatie met “schrijffouten” foutief tautologisch (gezien er niet getypt én geschreven is). Daarnaast zouden er fouten in mijn tekst kunnen staan, niet “zitten”. Tot slot ontbreekt het onderwerp in je eerste zin. Pot en ketel… ;)

  2. Philomena Morgan Reageer

    Waar kan ik een body brush kopen met een lang handvat? Ik heb de artikel net gelezen. Er is er een te koop bij BodyShop maar is niet wat ik zoek. Ik hoop dat u kan mij helpen.

  3. Ik heb het nu twee weken uitgeprobeerd (2 maal daags) en ik merk heel veel vooruitgang en verschil aan mijn huid! Ik heb ook een stuk over dry skin brushing geschreven op mijn blog.

  4. Dank voor je uiteenzetting Paul. Het is voor mij nu duidelijk dat ik het lekker houd bij het scrubben onder de douche. :-)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.