pijn-stuitjeHet stuitje is het uitstekende onderste stukje van de wervelkolom. Het bevindt zich direct boven de bilspleet. De stuit bestaat uit 3 tot 5 samengegroeide staartwerveltjes. De officiële medische benaming voor de stuit of het staartbeen is ‘coccygis’ of ‘coccyx’. Pijn in het stuitje wordt daarom ook wel ‘coccydynia’ genoemd. Pijn in het stuitje (stuitbeen / staartbeen / staartbot) komt relatief vaak voor. Er is echter verrassend weinig over pijn in de stuit te vinden op het internet. Daarom hierbij 6 tips, oorzaken en oplossingen bij pijn in je stuitje…

Symptomen van stuitpijn herkennen

Coccodynia (coccydynie ofwel coccygodynie) komt van het Grieks en betekent letterlijk ‘pijn in de staart’. Stuitpijn wordt onder andere gekenmerkt door:

 • Continue pijn, net boven de anus
 • Acute pijn bij het zitten op een stoel of fiets
 • Pijn bij “verliggen” of opstaan van stoel of bed
 • Pijn bij bepaalde bewegingen van de heupen/bekken
 • Pijn bij spierspanning
 • Pijnscheuten door de benen

Pijn in stuitje door impact of overmatige druk

Het staartbeen bevindt zich op een kwetsbare plek. Pijn in het stuitje wordt dan ook vaak veroorzaakt door een valpartij op je achterste. Hierbij valt te denken aan de val van een trap of een ongelukje bij het schaatsen, rennen, voetballen, fietsen of paardrijden. Stuitpijn is vooral een waarschijnlijk gevolg als je op een oneffen ondergrond valt of langdurig met je volledige lichaamsgewicht op de stuit blijft leunen. Pijn in het stuitje geneest in dit geval doorgaans vanzelf na verloop van tijd. Vaak duurt het herstel onwaarschijnlijk lang, omdat mensen veelvuldig en langdurig zitten, waardoor het stuitje continu wordt belast.

Pijn stuitje vanwege botvliesontsteking

In veel gevallen is het niet het benige deel van de stuit dat is beschadigd, maar het botvlies dat het staartbeen beschermt. Na een val of overmatige druk op het stuitje kan het botvlies namelijk geïrriteerd of ontstoken raken. Dit gaat doorgaans gepaard met een venijnige, zeurende pijn. Als het botslijmvlies om het stuitje niet voldoende wordt ontlast en ontzien, kan de stuitpijn chronisch worden. Als er sprake is van een (chronische) botvliesontsteking, dan wordt pijn in het stuitje doorgaans behandeld met ontstekingsremmers en/of injecties met steroïden. Ook accupunctuur zou werkzaam kunnen zijn bij (lichte) irritatie van het botvlies.

Let op: in zeer zeldzame gevallen wordt stuitpijn veroorzaakt door een cyste of tumor (kanker).

Verkeerde sta- of zithouding = pijnlijke stuit

Vaak is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van pijn in het stuitje. Het stuitje doet simpelweg pijn, vooral als je (achterover gezakt) achter de computer of televisie zit. In dergelijke gevallen wordt de pijn vaak veroorzaakt door een verkeerde houding. Stuitpijn kan dan ook soms worden verholpen door het aanpassen van je sta- en/of zithouding: probeer rechtop te staan en rechtop te zitten. Wat ook kan helpen is het zitten op een ringband waardoor het stuitje als het ware zweeft. De enige afdoende remedie voor pijn in het stuitje door een verkeerde houding is doorgaans het afwachten van de genezing en het onderdrukken van de pijn met paracetamol.

Pijn in het stuitje door gebrekkige bekkengordel

Pijn in het stuitje kan worden veroorzaakt door een slecht functionerende bekkengordel. Het stuitje zit namelijk vast aan het heiligbeen. Het heiligbeen zit met banden vast tussen de heupbeenderen (bekken). Tijdens het lopen bewegen de twee heupbeenderen en worden allerlei spieren, pezen en banden aangespannen die vastzitten aan het heiligbeen en daarmee het stuitje. Als het bewegingsmechanisme van de bekkengordel wordt verstoord door gewrichtsblokkades, dan kunnen bepaalde spieren ongewenst of incorrect aan het stuitje trekken. Hierdoor kan (chronische) stuitpijn ontstaan. Chiropractische therapie (chiropractie) kan in dit geval uitkomst bieden.

Gebroken of gekneusd staartbeen veroorzaakt pijnlijke stuit

Als het stuitje bij een val op je achterste direct getroffen wordt door een smalle rand of klein voorwerp, dan kan het stuitje kneuzen of zelfs breken. Met een röntgenonderzoek, CT-scan of MRI-scan kan een hevige kneuzing of breuk van het staartbeen worden opgespoord. Het stuitje kan overigens ook naar voren omklappen, afbreken of worden losgewrikt van het heiligbeen door een bevalling, operatie of overmatige krachtinspanning. Bij hoge uitzondering wordt het gebroken staartbeentje operatief verwijderd middels een chirurgische ingreep (coccygectomie).

Tot slot

Al met al zijn de mogelijke oorzaken van stuitklachten divers en de oplossingen beperkt. De klachten lopen uiteen, maar zijn vrijwel altijd gerelateerd aan hevige, branderige stuitpijn en stekende pijnscheuten door ontstekingsverschijnselen van botvlies. In dit vervolgartikel over stuitklachten vind je nog veel meer oorzaken, oplossingen en behandelingswijzen met betrekking tot coccygodynie en aanverwante stuitklachten.

Heb jij ervaring met pijn in het stuitje? Laat hieronder weten wat voor jou de beste oplossing is ter behandeling van een pijnlijke stuit!

164 Reacties

 1. ik heb 1 half jaar last van me stuitje dat scheef staat is al onder zocht door bekken therapie wat kan ik onder nemen is 1 operatie mogelijk of weet ik veel of ct scan wat kan ik doen heb er veel last van voor al met zitten moet ik 1 ct scan maken ik hoor graad reactie terug

 2. Hallo, januari dit jaar is bij mij spontaan pijn bij het staartbeentje ontstaan (geen val o.i.d.). Vooral hevige pijn bij rechtop zitten, op m’n zij zitten en verliggen in bed. Ik moet erbij zeggen dat ik MS en reuma patiënt ben. Eigenlijk functioneert gelukkig alles nog, maar alles met mate haha. Heb het bij de reumatoloog, neuroloog en huisarts neer gelegd. Neuroloog ziet niet in dat het MS gerelateerd is. Reumatoloog trekt wenkbrauwen op, weet het eigenlijk niet en kent het fenomeen niet m.b.t. reuma, maar heeft wel de MTX (immuunonderdrukkers) verhoogd en extra pijnstilling, verder niets. Ik vroeg om evt. foto / MRI, maar deze wil eerst kijken wat de medicatie doet. Mij ontgaat de logica daarvan. Liever eerst volproppen met chemische rotzooi, om vervolgens te gaan kijken wat het is, ghighi? Huisarts zegt dat de reumatoloog daarmee bezig is en hij zich er verder niet mee bemoeit. Tja… ik wil eigenlijk proberen te voorkomen dat het iets chronisch gaat worden, maar weet echt niet wat ik verder nog zou kunnen doen? Misschien de fysiotherapeut? Heb wel 2 maanden geleden zo’n speciaal zitkussen aangeschaft, die het staartbeentje vrijhoudt. Wel fijn, maar de pijn blijft. Ben ook sinds die tijd begonnen met CBD-olie, tot nu toe geen effect. Wie heeft een strak idee, zonder dat ik me groen, blauw en scheel hoef te betalen? Groetjes, Diana

  • Beste Diana,
   Ikzelf heb al meer dan 4 jaar last van mijn stuitje. Ook ik heb MS. Omdat de stuitklachten zo erg werden heb ik okt 2017 een prednison kuur gehad. Uiteindelijk bleek dat ook niet te helpen , wrs ook niet met MS te maken. Via een MRI hebben ze ontdekt dat ik hoogstwaarschijnlijk een fractuurtje in mijn staartbeentje heb. Zo hebben ze bij mij “osteoporose” vastgesteld. Wat een spontaan stuitbeen breukje heeft veroorzaakt. Helaas nog steeds heel veel pijn ! Slik nu Alendoninezuur en Ca/D tabletten. Alle tips zijn welkom.
   Saidja

 3. Ik ben woensdag gevallen en kan niet slapen en zitten van de pijn in m’n stuit en weet niet wat ik heb zou iemand een tip hebben voor minder pijn?

 4. Door een harde val van de trap heb ik een jaar doorgelopen met hevige pijnklachten in het stuitje, het meeste pijn had ik met opstaan, en afstappen van mijn fiets. Na een jaar naar de huisarts geweest en een verwijsbrief gehad voor de fysio. Daar had ik iets baat bij, zij probeerde mijn stuit uitwendig te corrigeren, deze bleek scheef en iets naar achteren te staan, meestal na zo’n behandeling had ik een paar dagen minder pijn, maar na een paar dagen begon de stuitpijn weer. Ik heb een verwijzing gehad voor de pijnpoli, deze heeft een blokkade gezet d.m.v. injectie, ik zat hier erg tegenop, maar vond de injectie geen pijn doen, ik ben zonder pijn het ziekenhuis uitgelopen en ben nu 3,5 maand pijnloos / pijnvrij.

  • Dag Anja, Lees je verhaal over je stuitje en de pijnpoli. Welke pijnpoli was dat? Ben je nog steeds pijnvrij?

  • Hallo, Ook ik heb al jaren pijn aan mijn staartbeen, na een ongelukje. Ik heb hiervoor een manueel therapeut benaderd, maar dat had weinig effect. Door niet te lang te zitten, had ik er weinig last van in het dagelijks leven. Echter sinds kort ben ik met een studie begonnen waardoor ik nu met enorme pijn zit. Door de overbelasting vermoed ik. Nu zag ik een tijdje terug bij 1 vandaag een rapportage over een nieuwe maar eenvoudige behandeling door een bekkenbodemfysiotherapeut Marijke Slieker. Heeft iemand dit ook gezien en /of ervaring met deze behandelvorm?

  • Nee helaas niet pijnvrij, eerste injectie heeft 8 maanden zijn werk gedaan, daarna tweede injectie die heeft zijn werk 2 maanden gedaan in november 2018 de derde injectie gehad, tot nu toch gaat het goed af en toe denk ik het begint Weer, op advies van de anesthesist nu een afspraak gemaakt bij de proctos kliniek in Bilthoven, hier ga ik volgende week naar toe, hoop dat zij nog iets anders hebben. Al die injecties lijk me ook niet goed.

 5. Ik heb nu bijna 3 jaar veel pijn aan mijn staartbeen. Van het kastje naar de muur verhaal. Sinds 3 maanden nu bij een bekkenbodemfysio welke er vrijwel van overtuigd is dat het gebroken is hoogstwaarschijnlijk tijdens de bevalling. Hij staat bijzonder scheef zegt ze. Zij mobiliseert inwendig. De vooruitgang gaat heel moeizaam. Echter röntgen levert geen schrikbarende foto’s op. Zijn er nog andere manieren om het staartbeen goed op de foto te krijgen? En ik kan iedereen met staartbeen / stuitklachten een stuitkussen aanbevelen. Door de uitsparing t.h.v. het stuitje komt er geen druk op te staan. Zitten is hierdoor langer vol te houden.

 6. Hoi allemaal, Hierbij een antwoord op jullie vraag. Dit is een goede therapeut gespecialiseerd in stuitproblemen. Je kunt hem het beste mailen voor een afspraak. Hij werkt daarnaast ook samen met de pijnpoli. Dat is vaak een goede combinatie. Check de website: MeineVeldman.nl. Ik heb al een tijd geen last meer van mijn stuit sinds ik bij hem ben geweest. Daarvoor had ik drie jaar behoorlijk stuitpijn. Mijn probleem was dat mijn bekken en stuitje scheef stonden. Het probleem was niet na één behandeling opgelost maar dat kan wel. Succes en sterkte allemaal! Groeten, Charlotte

  • Hoi, bij mij was dit niet de oplossing, wel heeft hij ervoor gezorgd dat mijn stuitje / bekken rechtgezet werd. Dat was een begin, maar zeker niet de oplossing. Uiteindelijk heb ik met de huisarts, na jaren ploeteren, afgesproken dat er iemand regie moest nemen zodat ik niet van hulpverlener naar hulpverlener werd gestuurd. Dr Molenaar van de Proctos Kliniek heeft die regiefunctie op haar genomen. Eerst heb ik een periode zware pijnstillers geslikt, dat gaf verlichting wat heel fijn was en ook mentaal een andere mindset gaf. Toen ben ik naar bekkenbodemtherapeut Ana Dos Santos gegaan. Zij heeft therapie met oefeningen gedaan die zowel mentaal als fysiek hielpen en ondertussen ben ik de pijnstilling gaan afbouwen. Ana heeft mij erg goed geholpen. Omdat ik al zolang pijnklachten heb en daardoor altijd verkeerd gezeten en bewogen heb zijn mijn bilspieren aan alle kanten verkort en verstijfd. Nu ben ik bezig met triggerpointtherapie om dat te verhelpen. Die spieren waren niet aan te raken en nu begrijp ik ook dat mijn stuit continue in de beknelling heeft gezeten en dat ik zo in een verkeerde viskeuze cirkel heb gezeten. Ik ben er nog niet maar ben wel blij dat er een stijgende lijn zit in de verbetering en dat ik de hoop heb dat het nog eens over gaat. Die hoop was ik namelijk kwijt!

  • Hoi was het een orthomanuele handeling… arts… heb zelf ook klachten nu 1 half jaar na val fiets.

 7. Hai Paul heb jij advies voor me? Ik heb in 2014 een hernia operatie gehad en 2 maand later kon ik niet meer zitten. Ook ontlasting gaat moeilijk. Het lijkt of de stuit daar tegenaan duwt. Eerst dachten de artsen dat het de darmen waren daarna bleek dat de endometriose terug was en ook in de darmen zat. Dit na verwijdering van baarmoeder in 2012 vanwege endometriose en adenomyose in 2016 dus weer schoongemaakt en nu eierstokken eruit. Helaas is de stuitpijn er nog steeds. Bloedingen zijn wel gestopt!!! Het is net of ik op een bal zit. Fietsen paardrijden autorijden en zitten kan niet meer. Terug bij een neuroloog geweest en wederom MRI gehad. Staartbeen staat wel naar binnen gericht maar volgens heb niets neurologisch. Doorgestuurd naar orthopeed hier ben ik afgelopen vrijdag geweest. Ook hij kan niets voor me doen denkt weer aan endometriose maar dat is 6 maand geleden volledig gecontroleerd en verwijderd door een multidisciplinair team. Nu moet ik wachten op een oproep van het wervelkolomcentrum en de pijnpoli staat ook nog te popelen om een injectie erin te zetten. Iets waar ik eeg huiverig voor ben omdat je het dan niet meer voelt maar wordt het dan juist niet erger??? Ik heb fysio en bekkentherapie, kussens bandjes wiggen etc geprobeerd, maar niks helpt. Aangezien ik de laatste 6 jaar elk jaar minimaal 1 MRI gehad heb , heb ik ook zelf gekeken naar de verschillen van voor 2014 en erna. Ik zie vooral dat er in de MRI op pijn punt meer zwart is dus minder bot maar hij er lijkt ook een deeltje gekanteld te zijn. (Ik kijk deels op de kopse kant volgens mij). Zodra ik bij wervelkolomcentrum ben wil ik dat ook voorleggen. Maar heb jij tips? Of kan jij hier iets zinnigs bij bedenken? Ik gebruik morfine naproxen lyrica vitamine D calcium en magnesium. Ten einde raad ????

  • Het beste wat je naar mijn mening kunt doen is een second opinion aanvragen bij een objectieve specialist. Dus nogmaals foto’s en/of scans van het stuitje laten maken om te zien wat er nu precies aan mankeert. :(

  • Hoi misschien een wat late reactie en hopelijk overbodig omdat het beter met je gaat. Ik heb hele goede ervaringen met de Proctos Kliniek. Na jaren martelen heeft Dr. Molenaar o.a. de regiefunctie op zich genomen tussen verschillende hulpverleners en dat was erg fijn. Bovendien had ik veel vertrouwen in hun aanpak en voelde ik me gehoord. Het was fijn dat ik via video consulting kon afstemmen, dat scheelde reistijd. Hopelijk heb jij of een andere lezer er wat aan! Succes.

 8. 10 augustus stuitje gebroken. Na ruim drie weken nog veel pijn. Kan amper zitten. Pijn ook in onderrug. Word erg moe van de pijn. Brandende en stekende pijn. Hoe lang gaat het nog duren?

 9. Hoi, ik ben ruim 7 weken geleden heel hard op m’n stuitje gevallen en sindsdien heb ik enorme pijn. Zitten en liggen doen beiden zeer. Pijn lijkt ook met de dag erger te worden… Weet niet meer hoe ik zitten of liggen moet. Zelfs naar de wc gaan lukt niet goed… Heeft t zin om naar de huisarts te gaan?

 10. Hallo ik ben Mariska en al zeker twee jaar een onverklaarbare pijn aan stuitje. Heb zittend werk en heb ook speciaal kussen. Dokter denkt dat de banden rondom het stuitje slapper geworden zijn. Maar nu sinds 2,5 maand heb ik ook rechts onderin mijn rug pijn. Pijn aan mijn heupen en ook liezen. En pijn in mijn buik. Fysio gegaan. Hielp niet. Weer naar dokter. Zij denkt SI gewricht. Vandaag foto’s laten maken. Wat kan dit toch zijn? Is echt niet vol te houden zo. Groeten Mariska

 11. Hallo Allemaal, Ik ben een man van 60 jaar en heb sinds 1 jaar last / pijn van mijn stuit(je). Dit heeft zich geopenbaard tijdens een warming-up oefening / training (het links/rechts opzwaaien van de benen). Ik voelde op gegeven moment een irritatie in mijn onderlichaam. Ik heb dit genegeerd en ben gewoon doorgegaan met de oefening / sporten. Ik ben niet op mijn stuit gevallen o.i.d. Die irritatie kwam in één keer op en is niet meer weggegaan. Ik heb het voornamelijk bij het sporten / bewegen en in mindere mate bij zitten / opstaan. Het is een pijnlijk tot zeurderige pijn die opkomt bij langdurig staan en of bewegingen. Voor twee maanden terug ben ik hiermee naar mijn huisarts gegaan en heb pijnstillers gekregen. Het heeft ietsje geholpen maar zeker niet volledig. De pijnstillers heb ik vervangen met paracetamol en af en toe ibuprofen. Het is eigenlijk symptoombestrijding. Ik ben bang dat de pijn in mijn stuitje chronisch gaat worden en dat wil ik voorkomen. Nu heb gelezen dat klachten / pijnen die ik heb mogelijk verholpen kan worden met acupunctuur behandelingen. Mijn vraag is wie heeft hier ervaring mee en wil dit met mij delen? Alvast bedankt. Maurice

  • Hallo Maurice, heb je al een bezoekje gebracht aan een goede manueel therapeut (die bekend is met stuitproblemen)? Het lijkt er namelijk op dat dit een mechanisch probleem is. Als gevolg door de sportoefening… Misschien dat er een bekken gekraakt moet worden waardoor je stuitje scheef is gaan staan. Daardoor kan er ineens een irritatie ontstaan. Succes!

  • Maurice, ben jij zoals Charlotte naar een manueel therapeut geweest, dezelfde als Charlotte? Charlotte en jij mogen gerust de naam van die persoon doorsturen. Willen jullie, Charlotte en Maurice dat doen a.u.b.? Bedankt ervoor!

  • Willen jullie mij anders de naam van de manueel therapeut van Charlotte – 19 juni. 2016 – doorsturen op mijn email adres a.u.b. Of mij met haar in contact brengen? Ik smeek u ervoor want ik sukkel al lange tijd. Van harte bedankt!

  • Wij kunnen en mogen NOOIT andermans persoonsgegevens of contactgegevens verstrekken. Indien Charlotte de naam van een therapeut met je wenst te delen, staat het haar vrij diegene hier te benoemen. Update: Inmiddels heeft Charlotte hier een reactie achtergelaten… Het gaat dus om de orthopedisch manueel therapeut (OMT) Meine Veldman die praktijk houdt in Bilthoven. Overigens wel toevallig… De methode van Meine Veldman wordt uitgebreid beschreven in Gezondr’s uitgebreide artikel over stuitklachten. Onder het betreffende artikel heeft Meine zelf nog weleens gereageerd. :)

  • Meine Veltman doet goed werk maar heeft mij eigenlijk toch al twee keer aan mij lot overgelaten. Hij behandelt (overigens prima!) en verwijst dan door, van regie of samenwerking met andere hulpverleners was geen sprake bij mij. Uiteindelijk via de huisarts en Proctos Kliniek ben ik een behandeling gestart die nu de goede kant opgaat. Ze ook mijn reactie bij Charlotte.

 12. Hoi hoi, Ik heb sinds 4 dagen echt onmeunig veel last van m’n stuit. Ik ben niet gevallen of zo dus ik zou niet weten waar dit vandaan komt. Wel had ik eerst een snee / blauwe plek bij m’n bilspleet maar dat is nu ook weg. Ook geen idee waar dat vandaan kwam. Ik kan nu echt niets meer: niet zitten, niet staan, niet liggen. Zelfs ybrufen (of hoe je het ook mag schrijven) 200mgram helpt niet. Wat is dit en wat kan ik eraan doen?

  • Een snee / blauwe plek bij de bilspleet zou kunnen duiden op een haarnestcyste (sinus pilonidalis). (bron) Dit kan verregaande pijn nabij het stuitje veroorzaken.

 13. Ik ben 15 jaar oud en heb nu 4 jaar pijn aan mijn stuitje, medicijnen gehad, röntgenfoto laten maken, was niks op te zien, en ik ben een tijdje bij de fysio geweest (wat wel geholpen heeft), maar heb er vaak nog erg veel last van. Ik ben nog jong en het beperkt me in best veel dingen, ik sta nu op het punt om een baantje te vinden omdat ik in mijn examenjaar zit, maar ik kan geeneens een kwartier fietsen omdat ik dan gewoon verga van de pijn in m’n stuit.. Ik wil me graag laten opereren, maar ik heb geen idee of dit kan.. Iemand die mij hier mee kan helpen? Ik wil hier echt heel graag van af..

  • Probeer osteopaat en kan je 1 adviseren die ik jou kan garanderen vakman niet denken je vind 1 om de hoek bij je als je geluk heb dat hij je wel kan helpen deze is in Goes en huisnummer is 23 er is 1 met dat huisnummer wel lange w8 tijd maar hij zal je hopelijk wel kunnen helpen!

  • Hoi M, Ik heb ook drie jaar veel pijn aan mijn stuitje gehad. Nu volledig weg. Mijn bekken stonden scheef waardoor mijn stuit ging irriteren. Ik ben bij een goede manueel therapeut geweest (als je wilt geef ik zijn gegevens) in combinatie met corticosteroïden. Heeft heel goed geholpen voor mijn stuitklachten! Succes!

 14. Hallo, ik ben 15 jaar en heb al bijna 2 maanden last van mijn stuitje. Ik ben daarvoor niet gevallen. Het is eigenlijk alleen als ik zit en bewegingen maak tijdens het zitten, maar het opstaan doet echt verschrikkelijk veel pijn. Ik heb al geprobeerd om tijdens school op een kussen te zitten, maar dat helpt niet. Ik fiets ook elke dag 30 minuten naar school en bij het verplaatsen op mijn zadel doet het stuitje ook pijn. Het is een zeurende, stekende en branderige pijn. Ik word er helemaal gek van! Help me a.u.b.! Ik wil weten wat het is! :'(

  • Laura van den akker

   Hallo m ik heb het zelden als jij met stuitje ik heb het gekregen van 3 dagen fietsen met een verkeerd zadel nu heb ik er een met een gat in het midden en dat is een fijn zadel laat hem wel goed afstellen daar komt het euvel ook vandaan

  • Er zijn speciale kussens met een siliconen vulling of een kussen van Tempur. Die helpen wel degelijk voor je stuitje / stuitpijn. Die kan je op het internet vinden.

 15. Bij mij kwam een onverklaarbaar pijnlijke stuit en pijnlijk bilgebied (ook heel veel pijn na zitten en dan moeten weglopen) door een tekort aan vitamine D.

  • Dat behoort inderdaad tot de mogelijkheden; meer over een vitamine D-tekort kun je desgewenst lezen in dit artikel over hypovitaminose D

 16. Hoi ik ben Lau, 12 jaar oud, ik heb nu ongeveer 2 maanden last van mijn stuitje en het word niet minder. Als ik er op zit en daarna op wil staan doet dit verschrikkelijk veel pijn en dat duurt wel even, dit is ook nadat ik er op gelegen heb. Ik sport 4 keer per week (hockey) en vraag me af of het daaraan zou kunnen liggen. Iemand tips omdat ik niet weet of dit goed is aangezien ik pas 12 ben. Alvast bedankt!

 17. Hallo, Ik heb ook sinds vorige week plotseling pijn in mijn stuitje. Ik ben hiermee naar de dokter geweest en die gaf aan dat ik vermoedelijk een ontsteking aan het staartvlies heb. Ik zit per dag ruim 12 uur (zittend beroep + reistijd per trein). Inmiddels een zitring aangeschaft die de pijn in ’t stuitje iets verlicht. Vorige week voor het eerst een half dagje naar m’n werk geweest. Dit ging niet goed! Ik wist niet meer hoe ik zitten moest en heb na 2 uur een tramadol (voorgeschreven door de dokter) ingenomen. Mijn baas wil nu dat ik halve dagen kom werken, maar ik heb het hele weekend nodig gehad om iets te herstellen en heb nog steeds erge pijn in de stuit. Slik dagelijks tramadol en daar word je erg suf van. Ben dus bang dat ik fouten ga maken in mijn werk. Er komt een grote reorganisatie aan dus ben in staat om gewoon heen te gaan: de dood of de gladiolen dan maar! Wat kan ik nog meer doen???

 18. Ik ben vandaag op heel hard van 2,5 meter op mijn stuitje gevallen, ik viel dus bijna flauw en alles doet pijn, zelfs staan, laat staan zitten. Vooral hevige pijn in de onderrug en op het stuitje. Ik heb nu 2 pijnstillers genomen en dat helpt beter. Ook is het fijn om wat verkoeling erop te leggen, en vooral rustig aan doen.

 19. Hallo, ik ben 27 jaar en heb al zo lang ik me kan herinneren last van mijn stuit. Vooral als ik op een hardere ondergrond lig of op een stoel zit krijg ik er sneller last van. De 3 staartwerveltjes steken ook een stukje uit waardoor ik snel last ervan heb bij de dagelijkse bezigheden. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier wat aan kunnen doen, ondanks het erg vervelend is. Als ik bijvoorbeeld op een harde ondergrond lig heb ik ook constant mijn billen aangespannen om mijn stuit te ontlasten… Groetjes, Sandra

  • Hoi. ik ben Marc 37 jaar oud. En hen al mijn hele leven een vergroeiing in mijn staartbeen. 3 weken geleden maakte ik een verkeerde beweging bij t spelen met mijn dochters waardoor ik uit balans raakte en vol op mijn staartbeen viel. Kreeg een hevige pijnscheut tot in mijn onderrug. Heb hier nu nog steeds last van. En heb zelfs ’t idee dat mijn staartbeen een draai heeft gemaakt door de val. Heb nu een constant pijnlijk branderig gevoel in m’n stuitje. En voel de hele dag mijn staartbeen in de huid van mijn bil duwen. Morgen naar de huisarts om te kijken of er geen scheurtje in zit. Werd aangeraden Door de night care. ’t Liefst liet ik ’t stuitje operatief verwijderen. Zoveel last heb ik er al mijn hele leven van. Hoop dat hier iemand op reageert die dit operatief heeft kunnen laten doen! M.v.g. Marc

 20. Hallo, Ik ben 29 en doe zittend werk. Ik heb normaal eigenlijk nooit wat en ben best gezond. Sinds een paar weken echter ervaar ik pijn bij het gaan zitten en opstaan, maar niet bij het lopen. Ik weet niet goed of het mijn stuitje is, want als ik daarop druk heb ik geen pijn, het masseren van iets daarboven doet wel enigszins pijn. De pijn bij zitten en opstaan voelt alsof het uit het stuitbot of zelfs erachter komt. Ben niet gevallen en ook geen darmproblemen. Sta voor een raadsel.

  • Natalie, Hoe is dit nog afgelopen. Wat heb je gedaan. Groetjes Erik

 21. Vorige week dinsdag ben ik keihard op mijn stuitje gevallen. Ik voelde op dat moment een hevige pijn in mijn billen, benen en onderrug. Ging haast van mijn stokje af. Ik kreeg direct zware hoofdpijn en het trok in mijn nekspieren. Nu ben ik nog iedere dag als ik opsta misselijk. Ik kan haast niet meer zitten, ondanks een kussen met gat. Ik kan niet op mijn rug liggen, dan doet het stuitje vreselijk veel pijn! Lopen gaat ook al slechter, en joggen gaat niet meer, omdat het een helse pijn doet. Met omdraaien in bed moet ik mijn hele achterste vasthouden, anders kom ik niet meer om. Ik heb een (thoracale) hernia van de borstkas/borstwervelkolom gehad en heb 4 platen met schroeven om de ruggenwervel zitten. Moet ik misschien toch maar naar de dokter gaan of alles wel goed is met de rug en het stuitje?

  • Ja, ik zou hier absoluut even mee langs de huisarts gaan, al is het maar uit voorzorg. Vooral ook vanwege de complexe medische achtergrond van je wervelkolom. Sterkte!

 22. Hallo, Ik ben 3 jaar geleden heel hard op mijn stuitje op het ijs gevallen, voor het eerst bijna flauwgevallen. Ben toen niet naar de huisarts geweest, maar heb heel lang niet normaal kunnen zitten. Nu 3 jaar later krijg ik bij sommige dingen (zoals touwtjespringen, buikspieroefeningen) nog steeds last van mijn stuitje. Is het dan misschien gebroken geweest? Moet het dan worden geopereerd?

 23. Hoi, Ik heb nu ongeveer een half jaar op en af last van mijn stuitje, anus en heel laag in me rug. Het voelt als een soort kramp waarbij soms drukken/persen vanzelf gaat. Ik ben nooit gevallen o.i.d. Mijn arts heeft het een keer over anuskramp gehad bij stress. Ik ervaar niet echt stress en de last zit niet alleen bij mijn anus. Enig idee wat dit kan zijn? Groetjes, Crystal

  • Wat bedoel je precies met een ‘soort van kramp’? Zijn het echt spierspanningen en spierspasmen of voel je eveneens een schrijnende of kloppende pijn? Als er (ook) sprake is van niet-spiergerelateerde pijn zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een endometrioseverkleving, maar bijvoorbeeld ook van een ontstoken haarnestcyste of andersoortige infectiehaard. Is er sprake van felle, brandende pijnscheuten, dan zou er bijvoorbeeld ook een zenuwbeknelling in het stuitgebied aanwezig kunnen zijn… Is er uitsluitend sprake van een krampachtige pijn, dan kan er inderdaad ook sprake zijn van overmatige spierspanningen. Het gekke is in dat geval wel dat er zowel sprake is van zowel lage rugpijn en stuitpijn als van pijn nabij de anus. Van anuskramp die zich ook in de onderrug en het stuitje manifesteert heb ik in elk geval nog nooit gehoord. Misschien een idee om een doorverwijzing naar een internist te vragen?

  • @ Crystal: Na de geboorte van mijn dochter, 13 jaar geleden ongeveer, heb ik datzelfde voor de eerste keer meegemaakt. Ik dacht eerst dat het van de scheur was die ik bij de bevalling had opgelopen. Dit kwam maar heel af en toe voor… Tot na de bevalling van mijn zoon 7 jaar geleden. Toen kwam dat regelmatig. Ik dacht toen dat het mijn anus was, omdat je die persdrang hebt. Het komt vooral in de nacht voor en begint met een stekend gevoel, daarna de kramp waardoor je niet kan blijven zitten, liggen of rondlopen. Meestal kan ik enkel op mijn knieën tot aan het toilet kruipen om daar ontspannen te blijven zitten. Na de kramp die uren blijkt te duren, ben je totaal uitgeput en is het alsof je benen lam zijn. Ik ben enkele jaren terug een darmonderzoek laten doen, maar niets gevonden. Voor mij ook een raadsel en niemand die kan helpen tegen die helse pijn. Ondertussen heb ik dat gemiddeld om de anderhalve maand…

  • Dit klinkt als een koliekaanval door vastzittende galstenen (al dan niet met een galblaasontsteking, galweginfectie of alvleesklierontsteking tot gevolg)… Of endometriosehaarden die opspelen rondom de menstruatie… Ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel kan ik absoluut niet geven, maar dit klinkt echt niet goed. Is je bloed al eens gecontroleerd op ontstekingsindicatoren?

 24. Hallo, Ik heb denk ik zo’n 1,5 jaar last van mijn stuitje. Het wordt langzamerhand steeds erger. Ik ben er niet op gevallen o.i.d. maar heb wel fybromialgie. Ook ben ik sinds die 1,5 jaar 15 kilo afgevallen… Ik ben hier nog niet mee naar de huisarts geweest, maar heb het er met mijn fysiotherapeut over gehad. Zij geeft aan dat het met de fibromyalgie te maken kan hebben, omdat er nogal wat banden en pezen langs het stuitje lopen. Wie kan mij wat meer vertellen over het mogelijke verband tussen fibromyalgie enerzijds en stuitklachten anderzijds? Alvast bedankt!

 25. Hoi, Mijn dochter van 7 klaagt over een pijnlijk stuitje. Ze zegt dat ze niet gevallen is… of zich gestoten heeft e.d. Zijn er nog andere mogelijkheden? Het is een enorm gezond & sportief kind… Vriendelijke groet, Rena

  • Een verkeerde zithouding kan al ontstekingsverschijnselen van het botvlies rondom het stuitje teweegbrengen. Hetzelfde geldt voor overbelasting door stelselmatig schommelen, roeien, glijden van een glijbaan, fietsen of gebruik van een bepaald speeltoestel (skelter, loopfiets, driewieler etc.). Als ze een groeispurt doormaakt, zou het zelfs een vorm van groeipijn kunnen zijn.

 26. Mijn naam is Robin en me vriendin heb last van haar stuit omdat ze gevallen is. Maar ze heb zoveel last dat ze moeilijk uit bed kan komen en moeilijk kan zitten. Maar een warme kruik helpt wel. Maar hoelang kan dit duren?

 27. Winter 2010, ben ik hard met schaatsen achterover gevallen. De val heb ik enigszins gebroken door een kromme rug, was bang hard op m’n achterhoofd terecht te komen. Heb ’n traantje gelaten, wat ’n pijn! Eenmaal opgekrabbeld ben ik jammerend naar huis gelopen. Thuis ging ik in de stoel zitten maar kwam niet meer omhoog. M’n man pakte krukken, zodoende lukte het uiteindelijk toch. Maar ik kon bijna niet op m’n rechterbeen staan. Manlief ging boodschappen doen… als de kat van huis is… Ik kreupelde met krukken naar de trap. Heb m’n rechtervoet onder de traptree gelaten en ben met links door gelopen. Au! Maar het ging weer een beetje. De volgende ochtend zag ik via de spiegel dat de rechter onderrug zwart was. Sindsdien nog altijd pijn aan de stuit en rechts onderrug. Nu kreeg ik steeds vaker een bol gevoel dat naar buiten drukte in m’n onderrug. Voorzichtig druk ik het terug, maar nu heb ik nog steeds pijn aan mijn stuitje en rechter onderrug. De stuitpijn straalt uit via m’n rechter bil, zijkant knieholte, kuit en kleine teen. Rugpijn straalt uit naar m’n rechter heup, rechter onderbuik, pinklengte rechts van m’n navel… Het voelt als een pijnscheut verticaal, niet lang. Vorige week was ik huilend aan het fietsen, het ging eigenlijk niet, evenals lopen, laat staan zitten of liggen. Ik doe heel rustig nu, krijg met moeite schoenen aan. Ben bang voor de dokter… :(

 28. Ik ben afgelopen carnaval van de trap gevallen en met mijn stuitje recht op de traprand 3 treden lager terechtgekomen. Dat doet dus ongelofelijk veel pijn en was gelijk het einde van de avond omdat ik het verder niet meer trok. Die avond zelf was lopen moeilijk, een vriend heeft me een heel stuk op zijn rug gedragen (jeej voor sterke vrienden!). Die nacht kon ik amper slapen, want zitten, liggen en staan deden helse pijn in de stuit, geen erg goeie combi. De dagen erna bleven veel dingen pijnlijk, soms tot huilen aan toe, zowel door stuitpijn als frustratie. Geen enkele houding voelde goed en de zeurende pijn in m’n stuitje bleef. Ik fiets naar mijn werk (15 minuten) en maandags na het heen fietsen gaf de stuit al last. Na 5 uur werken (veel staan/lopen) ben ik weer terug gefietst en daar moest ik zelfs bij pauzeren om m’n staartbeen te ontzien. Ook de rest van mijn rug en nek deden pijn. Ik had zelf niet het idee dat het stuitje gebroken was, maar dat er sprake was van een flinke kneuzing van ’t staartbeen. Na een paar dagen waarin de stuitpijn bleef, wilde ik het toch laten nakijken. Het voordeel is dat ik zelf fysiotherapeute ben en in een groepspraktijk werk met veel collega’s. Dankzij hun kennis en ervaringen met de ruggenwervels (het functioneren hiervan en het kunnen manipuleren) heb ik een manueel therapeutisch collega om hulp gevraagd. Na anamnese en onderzoek kwam de manueel therapeut ook tot de conclusie dat er geen breuk was, aangezien ik alle rugbewegingen pijnloos en onbeperkt kon maken (alleen staan/lopen/zitten deed pijn; bewegingen los niet). Ik heb wel hypermobiele gewrichten en mijn bekken was verschoven. Dit was de oorzaak van de continue zeurende pijn nabij het stuitje. De manueel therapeut heeft hier een aantal oefening voor gegeven en ik heb zelf ook nog oefeningen gedaan om het bekken weer op zijn plaats te krijgen. Die oefeningen hebben me enorm geholpen om de stuitklachten te verlichten. De stuitpijn werd een stuk minder als dat hij voorheen was. Ik ben inmiddels precies 2 maanden verder. Zitten op een harde ondergrond en lang staan kunnen nog last rondom het stuitje geven en ook mijn rug moet ik regelmatig weer even los laten maken. Maar gelukkig kan ik hier zelf ook een hoop aan doen. Ik merk dat mobiliserende oefeningen van de onderrug en bekken mij goed bevallen. Daarnaast blijf ik ook goed in beweging. Ik heb ondanks de last 3 weken geleden gewoon geskied en afgelopen weekend ben ik wezen mountainbiken. Juist bij het sporten merk ik minder last omdat dan mijn spieren de belasting van het stuitgebied overnemen. Het is nu even afwachten dat ook het laatste beetje pijn in ’t stuitje ook weggaat, maar zoals bekend bij een kneuzing kan dat 2 tot 3 maanden duren.

 29. Beste, Ik ben wezen skiën en ben een paar keer hard gevallen op m’n stuit bij het opstaan en gaan zitten. Zou m’n stuitje gekneusd of gebroken zijn of moet ik eens naar de dokter gaan? M.v.g. Marie

  • Dat je hard op je stuitje terecht bent gekomen, betekent natuurlijk niet automatisch dat er sprake is van een breuk of kneuzing. Ervaar je daadwerkelijk klachten van je staartbeen, en zo ja welke?

 30. Hallo, Ik ben ruim 18 jaar geleden aangereden op mijn fiets door een andere fietser. Kwam daarbij op mijn buik terecht, maar heb sindsdien last van mij stuit. Vooral bij veel zitten (zoals met de auto naar Spanje of langdurige vliegreis) doet het erg zeer, alsof er een brandende bal in zit die er niet thuishoort en er eigenlijk uit wil. Ben er inmiddels wel een beetje klaar mee, maar vrees dat het levenslang is!?

 31. Hallo, Ik heb sinds dinsdag vorige week 1 uur lang energiek gesport, badminton. Normaal gesproken sport ik niet zo veel in 1x en doe ik vrij weinig als ik thuis ben. Sindsdien heb ik last van mijn stuit (alweer). Ik denk dat het stuitje scheef zit. Ik heb tijdens het zitten last van m’n staartbeen, maar ook tijden bukken en lopen, en vooral als ik van bed af kom. poepen wil ook niet goed lukken, als ik druk ontstaat er een soort ballon, en daarna moet de ontlasting zich door een klein gaatje wurmen, alsof het ergens eerst langs moet schieten. Ik wil van de week naar de dokter gaan, want dit is echt vervelend!

  • Beste Malissa, Dit klinkt niet uitsluitend als een probleem met je stuitje, maar ook als een darmprobleem, wellicht een darmbreuk of aambei. Ik zou hier inderdaad zo spoedig mogelijk mee langs een arts gaan. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 32. Hoi hoi, Ik ben ook 1 van de ongelukkigen die gruwelijke pijn heeft aan de stuit! Ik heb vroeger kunstschaatsen gedaan waarbij je vrij vaak op je kont valt en in 2009 ben ik door een flinke duw op een druk feest ook weer vol op m’n kont gevallen. Mijn stuitklachten begonnen pas in 2011 bij mijn zwangerschap. Er werd toen van bekkeninstabiliteit uitgegaan. Anderhalf jaar na de geboorte nog steeds heftige pijn aan m’n stuitje en ik had niet het idee dat dat nog van m’n bekken afkomstig kon zijn. Naar de huisarts geweest, onderzoek gehad, doorgestuurd naar een specialist, daar weer onderzoek gehad en daarna een röntgenfoto laten maken. De foto van het stuitje liet al oneffenheden op m’n staartbotjes zien, maar er werd ook aan een oude staartbeenbreuk gedacht. Om dat beter te kunnen zien is er een scan gemaakt, en hoera, ik had een oude staartbeenfractuur. Bij mij werken de injecties (die de specialist onder een lichte narcose zet) het beste. Helaas is de werkingsduur daarvan niet heel lang, zo’n 2 tot 6 maanden, maar elke dag zonder pijn is fijn. De stuit eruit halen wordt waarschijnlijk niet gedaan, omdat bij ruim de helft v/d mensen waarbij het stuitje eruit is gehaald geen effect heeft gehad. En het schijnt een best ingrijpende operatie (en vooral ook een lange revalidatie) te zijn. Ik hoop elke keer dat ik bij de chirurg kom dat er al iets nieuws is uitgevonden waardoor de pijn in het stuitje voorgoed weggaat… zucht… maar je kan er 100 jaar mee worden hoor je dan. Ik ben nu 34… Succes iedereen die dit ook heeft! En laten we hopen dat er een oplossing voor de stuitpijn komt!

 33. Hallo allen. Mijn dokter gaf het advies ga maar een googelen op pijn aan ’t stuitje, maar na het lezen van jullie reacties en de langdurige ‘genezing’ word je er niet vrolijker van. Ik ben 3 weken geleden flink gevallen met schaatsen, achterover op mijn billen. Sindsdien ervaar ik zo’n enorme pijn boven mijn bilspleet, met uitstraling naar rug, liezen en scheuten in mijn been. Niets is prettig; blijven lopen is extreem vermoeiend en doet geen goed, zitten is funest, liggen is prettig, maar ja, die mogelijkheid is er niet zo vaak. Mijn dokter gaf aan dat het duidelijk het stuitje is (gekneusd? gescheurd? gebroken?) Ik kon een foto laten maken voor bevestiging, maar benadeling was volgens de arts niet mogelijk. Ik ben benieuwd of velen van jullie wel een foto hebben laten maken… Voor bevestiging dat het wel echt (alleen) ’t stuitje is… Succes allen! Gr. Rianne

 34. Hallo, Ik heb als sinds een paar maanden, waarschijnlijk 4 ongeveer, ontzettende last van mijn stuitje bij het opstaan na een lange tijd zitten. Zover ik weet is er geen harde klap op gekomen. Meestal trekt er dan een pijnscheut door mijn rug en vooral het stuitje. Als ik zit heb ik nergens last van, het is echt alleen bij het verplaatsen en opstaan. Ik zit er aan te denken binnenkort een dokter te bezoeken, maar wilde eigenlijk eerst wat meningen horen… Ik ben trouwens 14. M.v.g. E

 35. Ik heb een vraagje. Iets langer dan 1 jaar geleden kreeg ik een zware medicatie voor acne (Roaccutane, 30 mg per dag, voor 6 maanden). Sinds ik dat medicijn ging slikken kreeg ik als bijwerking veel pijn in mijn stuit. Dit had ik nog nooit gehad in mijn leven. Nu ben ik al iets langer dan 7 maanden klaar met mijn medicatie en de pijn in mijn stuit is gebleven. Ik heb er dagelijks veel last van en ik ben nooit op mijn stuit gevallen… Wat zou dit kunnen zijn?

  • Beste Elisa, De werkzame stof in Roaccutane is isotretinoïne, een afgeleide van vitamine A. Op zich is gewrichtspijn en spierpijn een bekende bijwerking van langdurig isotretinoïne-gebruik, maar dat je na 7 maanden nog altijd pijn in je stuitje hebt, vind ik vreemd. Weet je zeker dat het door de isotretinoïne komt en dat je niet (ook) gevallen bent op je stuit? Ik ben GEEN arts en kan hier eigenlijk niets zinnigs over zeggen. Misschien kun je in overleg met je huisarts foto’s laten maken van je staartbeen om te zien of het gekneusd, ingescheurd of gebroken is? Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 36. bijna 10 jaar geleden heb ik mijn staartbeen gebroken, echter voordat de arts erachter kwam, was het alweer vastgegroeid, maar helaas scheef. De laatste twee wervels zitten scheef. Ik heb ze destijds weg willen laten halen, maar hoewel de chirurg deed voorkomen dat dit niks voorstelde, raadde mijn huisarts dit af. Ik zit nu al vele jaren op een apart ringkussen en dat gaat eigenlijk prima. Heb weinig tot geen pijn als ik op een speciaal kussen zit. Ik rij zelfs weer paard. Echter, als ik een wat langere rit maak -waar ik veel plezier in heb- steekt het staartbeen letterlijk een wond in mijn bil. Zeker als het wat warmer weer is, gebeurt dit snel door een combi van zweet en schuren. Ik ben nu toch weer serieus aan het denken om er iets aan te laten doen en las iets over opnieuw breken. Het stuitje opnieuw breken, zou een oplossing kunnen zijn omdat dit minder impact zou hebben op het vlies met het vocht wat om de hele wervelkolom heen zit. Ik had begrepen dat als je de laatste wervels laat amputeren, dat drukveranderingen in je hoofd kan geven en zeker omdat mijn hoofd erg kwetsbaar is… werd daarom de operatie destijds afgeraden. Heeft iemand ervaring met het opnieuw breken van ’t staartbeentje? En of dat überhaupt kan als de laatste twee wervels verschoven zijn? Hoe ze dat doen en of de kans op succes groot is… of klein?

  • Beste Adriana, Het klinkt niet als een geweldige oplossing om je staartbeen opnieuw te breken. Ze kunnen het daarna toch niet in het gips zetten? Staartbeen verwijderen is volgens mij niet ‘niks’. Je moet er sowieso een zeer ervaren chirurg voor hebben! Er zit er een in Parijs, ik weet dat zeer veel coccygodynie-patiënten door hem geholpen zijn… Succes!

 37. Hallo, Ik ben ongeveer 2 weken geleden van m’n paard geflikkerd, op me stuitje, en ik heb zoveel pijn! Lopen, zitten en opstaan doet pijn! Wie weet wat ik er aan kan doen? Kan die gebroken zijn? Wie o wie helpt me?

  • Beste Tessa, Helaas kan niemand op afstand vaststellen wat er precies mankeert aan je stuitje. Het kan bijvoorbeeld gekneusd, ontwricht, gescheurd of gebroken zijn. Laat je huisarts ernaar kijken; mocht er behandeling vereist zijn, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. Sterkte & groeten, Paul

  • Hallo, Ik ben vorig weekend super hard op mijn stuitje geland en heb nu extreem veel last van m’n stuit. Paracetamol en dergelijke helpt niks en de dokter zei dat ik alleen moest rusten en wou verder geen onderzoek doen. Soms als ik lig dan gaan er hele harde schokken door mijn benen, vooral als ik op mijn buik lig. Moet ik me zorgen gaan maken?

  • Beste Lisa, In principe bevat je stuitje geen belangrijke (motorische) aansturingszenuwen; deze houden allemaal op bij het heiligbeen. Wel bevat het periost (botvlies c.q. beenvlies c.q. bindweefselvlies) een flink aantal (sensorische) gevoelszenuwen en bloedvaten. Het kan best zijn dat er door de val op je stuit een zenuw of bloedvat beschadigd of bekneld is geraakt. Sterker nog: je staartbeen kan gebroken of gekneusd zijn! Als een ingescheurde of afgebroken stuitje verkeerd heelt, kun je er de rest van je leven staartbeenklachten oftewel coccygodynie aan overhouden. En als je maar hard genoeg op je stuit valt, kan de klap zelfs schade berokkenen aan je wervelkolom of zelfs aan je hersenen. Persoonlijk zou ik dus geen genoegen nemen met de luchtige reactie van je huisarts en aandringen op doorverwijzing naar een specialist. Het lastige van stuitklachten is wel dat er maar weinig specialisten zijn die zich echt hebben gespecialiseerd in het stuitje. In principe is de neurochirurg de aangewezen expert van de ruggengraat (de snelweg van zenuwbanen die door het lichaam loopt, van je hoofd tot aan je heiligbeen), maar aangezien er geen primaire zenuwbanen tot in het stuitje lopen, is dit een relatief vaag gebied. Het stuitje is eigenlijk nogal nutteloos, net als je blindedarm en verstandskiezen. Maar laat in ieder geval een foto of scan van je stuitje maken in het ziekenhuis zodat een kneuzing of fractuur/breuk van het staartbeen kan worden vastgesteld dan wel uitgesloten. Dan kun je je daarna nog altijd laten adviseren door het betreffende ziekenhuis. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 38. Als je veel last hebt van je stuitje kun je enkele nachten met je buik op een kussen liggen/slapen. Kussen moet dan op bekkenhoogte liggen, zodat het stuitje ontlast wordt. Ik heb het ooit ergens gelezen en gedaan omdat ik niet meer kon zitten. Het heeft mij heel goed geholpen!

 39. Ik ben 2 dagen geleden bij het voetballen geduwd en naar achteren hard op me stuitje gevallen. Die wedstrijd deed ’t verder geen pijn, maar na de wedstrijd voelde ik ’t echt erg. En bij elke beweging die ik maak doet mijn stuitje nu heel erg veel pijn. Weet iemand hoe lang dit nog gaat duren? Want wil weer normaal zitten, rennen, voetballen, fietsen en gewoon weer normaal alles doen zonder pijn in m’n stuitje.

 40. Hallo ik heb een vraag ik ben ongeveer 1 jaar geleden van de trap gevallen en ben flink op me stuitje terecht gekomen ik heb er nu nog steeds last van is dat wel normaal?

 41. Even een vraag: ruim 2 weken geleden ben ik van de trap af gevallen, van de bovenste trede naar beneden “gestuiterd”. Gelijk een schrijnende pijn, zelfs dat ik er misselijk van werd. Toch maar naar de huisarts gegaan; conclusie; gekneusd stuitje. Nu ruim 2 weken later, kan ik nog niet lang op zo’n band zitten. Is dat normaal? Ik weet me geen houding meer te geven. Hebben jullie tips? Gr. Sandra

  • Beste Sandra, ik ben 2 november gevallen, mijn stuitje gebroken en barst erin. Vreselijk, ik kan ook niet zitten op een band, weet zelfs niet meer hoe ik mij moet zetten. Heb ook een branderig gevoel pfff…

 42. Hallo, Ik heb nu ongeveer al een halfjaar last van mijn stuitje. Ik ben er volgens mij niet op gevallen en de pijn kwam uit het niets… Als ik zit op een stoel, fiets of op mijn bed lig, doet het ook gruwelijk zeer. Of als ik opsta na het zitten doet het tijdens lopen ook pijn. Er zit een gek bultje boven mijn bilspleet. Kan iemand mij vertellen wat dit misschien kan zijn en of ik naar de dokter moet gaan? Groetjes, Demi

  • Beste Demi, Als de verdikking nabij je stuitje een intens brandende en/of schrijnende pijn veroorzaakt, zou het eventueel ook een haarnestcyste nabij het staartbeen kunnen zijn. Ik zou sowieso even langs de huisarts gaan aangezien de stuitpijn al zo lang aanhoudt. Groeten, Paul

 43. @ Hannie van 18 februari: Is BSR niets voor jou? Je hebt al jaren ellende en dit vast nog niet geprobeerd. Body Stress Release; jouw lijf weet niet meer beter en je hersenen ook niet na zo een lange tijd van pijn in het stuitje. Ik zou iemand opzoeken in jouw omgeving en je laten behandelen. Sterkte hoor! Ik ben van mijn klachten afgekomen en wilde dat ik eerder van het bestaan van Body Stress Release had geweten.

  • Ha Marion, dank je wel voor je reactie. Ik ga er over lezen en misschien wel uitproberen. Op dit moment ga ik het traject in van Ehlers-Danlos. Maar elk idee om misschien verder te kunnen komen en plezieriger door het leven te kunnen gaan neem ik aan. Nogmaals dank.

 44. Volgens mijn ziektekostenverzekeraar worden corticosteroïdeninjecties bij coccygodynie sinds 1 januari 2014 niet meer vergoed in Nederland! Wat is jullie ervaring daarmee?

 45. Hallo Mo/Marianne, Nog even een toevoeging op mijn vorige bericht. Ik heb over een onderzoek, naar mensen met stuitpijn gelezen, en ik zal het concreet houden. 10% genas alleen bij fysiotherapie, 60% genas bij corticosteroïden en 80% genas bij corticosteroïden in combinatie met osteopathie. Van het kleine deel, waarbij dit allemaal niet hielp, werd de stuit operatief verwijdert en daar genas ook weer 15% van. Er bleef 5% over waarbij de stuitpijn bleef. Je hebt er dus goed aan gedaan door naar de osteopaat te zijn geweest want nu ligt het niet meer aan je gewrichten. Hoogstwaarschijnlijk zullen nu de corticosteroïden jou van je laatste probleem afhelpen. Je hebt dus grote kans om er vanaf te komen. De injectie doet zeer maar duurt heel even. Met een paar minuten ben je klaar. De eerste dagen is de pijn erger en daarna wordt het minder. Groetjes Charlotte

 46. Hallo Mo/Marianne, Ik wil je graag mailen maar ik kan op jouw bericht niet op ‘beantwoorden’ klikken, vandaar dat ik je zo bericht. Drie maanden geleden heb ik een injectie corticosteroïden gehad en de pijn werd met de week minder. Momenteel is de pijn voor 90% verminderd en er zit nog steeds een dalende lijn in, al gaat het wel erg langzaam. Ik heb goede hoop dat het laatste restje ook nog wegtrekt, anders haal ik nog een tweede injectie. Ik denk dat je er goed aan zal doen om ook naar de pijnpoli te gaan. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend, maar nemen niet de oorzaak weg. Dat betekent dat als er een uitstulping of iets dergelijks is ontstaan bij het gewricht (bijvoorbeeld als gevolg van een breukje) kan de irritatie/ontsteking weer aangewakkerd worden. De stuit blijft dan getriggerd (chronisch) en dan heeft meerdere injecties niet veel zin. Toch is het zo dat 70% goed reageert op deze injectie! Bij sommige komt de pijn na weken, maanden of jaren terug en bij sommige komt het nooit meer terug! Mocht een irritatie/ontsteking niet de oorzaak zijn, maar spierspanningen zijn de oorzaak, dan ben je goed gebaat bij een bekkenbodemtherapeut die jou dry needling kan geven. Dat ontspant jou spieren weer. Na een paar behandelingen kun je pijnvrij zijn maar dan moeten spierspanningen wel de oorzaak zijn. Erge stuitpijn is een een heel nare pijn en kan heel je leven in alles belemmeren. Tijd om alles te proberen! Een huisarts of revalidatie arts kan je doorverwijzen naar een pijnpoli. Heel veel succes! Ik weet hoe vervelend het is. Groetjes, Charlotte

  • Mo/Marianne

   Hoi Charlotte, Dank je wel voor je reactie. Ondertussen bij orthopeed geweest incl. foto’s. Laatste 2 kootjes van het staartbeen staan in 90° naar binnen. Auw! Injectie blijkt niet te kunnen, het zit te diep. Operatie is een optie, maar wegens chronisch pijn component (loop ondertussen al bijna 3 jaar hiermee) is de slagingskans matig. Normaal 75%. Al met al besloten het te accepteren!? Bloedonderzoek wees overigens uit dat ik flink vitamine D tekort had. Sinds ik vitamine D-supplementen gebruik gaat het veeeeeel beter! Triggerpoints zijn pijnlijk, maar het stuitje zelf doet enkel zeer in de trein en met fietsen. Normaal altijd!? Momenteel teken ik ervoor! En stel ik operatie zo lang mogelijk uit! Suc6 allen!

  • Dat is een hele goede! Onverklaarbare botpijn en spierpijn (ook in, rondom of nabij het stuitje) kan inderdaad een teken zijn van een hevig tekort aan vitamine D. In dit artikel over ‘hypovitaminose D’ kun je desgewenst alles lezen over de oorzaken, gevolgen en oplossingen bij een vitamine D-tekort. Misschien interessant voor sommigen met stuitklachten/staartbeenproblemen…

 47. Ik ben dertien en ben een paar dagen geleden op mijn kont gevallen en heb nu last van een kleine zwelling boven mijn a**s. Het doet redelijk pijn als ik wil gaan liggen/opstaan of naar achter leun. En het is redelijk rood. Weet iemand of dit slecht is of niet en of dit overgaat? Kan iemand a.u.b. mijn vraag beantwoorden. Alvast bedankt voor het lezen.

  • Je kan aan de hand van pijn, zwelling en roodheid niet zomaar zeggen wat er precies aan je stuitje mankeert, laat staan dat het wel of niet vanzelf zal overgaan. Het zou bijvoorbeeld irritatie of een steriele ontsteking kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een breuk of kneuzing. Als je je zorgen maakt en het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het best even contact opnemen met je huisarts. Groeten & beterschap, Paul

 48. Ik ben 13 en ben een aantal dagen geleden op mijn kont gevallen tijdens de gymles. Het is redelijk rood boven mijn a*us en ’t doet redelijk pijn als ik ga liggen, achterover leun of opsta. Het is ook een beetje opgezwollen. Kan iemand mij a.u.b. vertellen of het slecht is, en of het overgaat of niet. Alvast bedankt!

 49. Ja, Body Stress Release. Je lichaam had pijn en slaat dat op. Alle spieren eromheen zijn gespannen. Google BSR en ga naar iemand in jouw buurt. De verzekering betaalt. Je kunt ervan af komen. Mijn stuitje stond twee jaar scheef met alle gevolgen van dien. Het is nu weg. Ik rij paard en zit weer heel normaal! Succes hoor.

 50. Hallo, Ook ik heb al jaren last van een pijnlijke stuit, ben 2 keer van de trap gevallen en sindsdien is het hopeloos! Ben begin 2013 naar de pijnpoli geweest, dit heeft wel wat geholpen, maar de pijn in het stuitje is sinds 4 weken weer helemaal terug! Vooral fietsen is een kwelling, misschien heeft iemand tips voor mij?!

  • Een stuitfietszadel aanschaffen! Dat heb ik ook gedaan en ik kan sindsdien weer redelijk fietsen (niet te ver).

 51. Ik ben 2 jaar geleden vreselijk omver gelopen door een paard. Ik was al bewusteloos voor ik de grond raakte en heb niet geweten dat ik blijkbaar, op mijn stuitje ben gegooid. Ik had zoveel letsel dat dit onopgemerkt bleef. Het oorsuizen vond ik nog het ergste. Ik heb al die tijd gezocht naar iemand die mij van mijn vele restklachten af kon helpen. Chiropractie, osteopathie, acupunctuur, ik heb alles gedaan tot ik iemand tegen kwam die BSR deed. Ik was sceptisch: weer iemand die me wel zou beter maken… Maar na alles lezen over Body Stress Release, was ik om. Wat blijkt nou bij de allereerste behandeling: mijn stuitje en het gebied eromheen lag redelijk in de kreukels. Zij zei dat ik daar wel met veel kracht op gevallen moest zijn. Ook het oorsuizen, onderrugpijn en nekpijn kwam daar vandaan. Hoe kan het dat de anderen dit nooit hebben gecheckt? Ze is begonnen met mij te behandelen. Het is de bedoeling dat de stress uit die gedeelten van je lijf gaat en je cellen je weer gaan herstellen naar hoe je vroeger was…. En het helpt! Google hun werk maar. Ik ben nu 5 x geweest in korte tijd en ik kan weer opstaan en doorlopen i.p.v. een tijdje krom te staan. Mijn hoofd staat weer op mijn nek zonder een comfortabele positie te zoeken, mijn keel is ontspannender en ik slik weer normaal. Mijn linkeroor begint rustiger te worden. Ik ben zo vreselijk onder de indruk van BSR. Misschien hebben meer mensen profijt van mijn verhaal. Ik heb twee jaar gezocht naar goede hulp en dit blijkbaar gevonden!

 52. Ik heb ook zo veel pijn aan ’t stuitje na lang zitten. Soms kan het er zo in schieten dat er precies iets niet op zijn plaats zit. Ben al bij de osteopaat geweest en ook NMR en botscan laten nemen zonder resultaat. Zelfs bij diep ademen ervaar ik pijn. Heb een zittend beroep. Wie weet raad?

  • Een statafel aanschaffen. Ik heb ook coccygodynie en een zittend beroep. Een groot deel van mijn werk doe ik staand. en tussendoor veel pauzes, zo veel mogelijk bewegen. Succes!

 53. Hallo allemaal, Ik ben met skeeleren gevallen op mijn stuitje en merk dat ik buiten de pijn met zitten ook last heb met poepen! Het is net alsof het staartbeen nu tegen de darm aan drukt waardoor ik nu meer moet drukken dan voorheen. Moet ik dan een foto laten maken of gaat dit vanzelf over? Ik wacht eerst nog even…!

 54. Hoi ik ben 4 dagen geleden gevallen en de pijn werd alleen maar erger nu heb ik gisteren foto’s laten maken en blijk mijn stuitje gescheurd te zijn. Ik heb veel pijn bij het zitten en liggen en vooral opstaan. Ik heb pijnstillers gehad en het moet vanzelf aangroeien maar nu vraag ik me af als ik hier niet mee rust dat ik risico loop dat het verkeerd aangroei en dan nog meer af ga zien?

 55. Hallo allemaal, Al bijna een jaar geleden ben ik bevallen. Vanaf dat moment heb ik erge stuitpijn. Ik heb er een half jaar mee door gelopen omdat ik dacht dat het vanzelf over zou gaan. Na een half jaar heb ik een röntgenfoto laten maken maar hier was niks op te zien. Ik ben naar een fysiotherapeut, manueel therapeut en osteopaat geweest en hieruit bleek dat mijn bekken en stuit flink scheef stonden. Ook heiligbeen zat vast. De fysiotherapeut en manueel therapeut pakte steeds een probleem aan, maar namen niet de oorzaak weg. De osteopaat pakte alles aan en hij zegt dat het probleem nu niet meer aan de gewrichten ligt maar aan de banden en pezen rondom mijn stuitje. Na een rectaal onderzoek concludeerde hij dat mijn stuit voldoende beweeglijkheid en ruimte heeft. Hij zei dat zijn vingers bijna in de fik stonden omdat het zo heet ‘daar binnen’ was. Hij zegt dat de pezen/banden incorrect aan mijn stuitje trekken omdat ze geïrriteerd zijn. Het heeft lang bekneld gezeten door de scheefstand. Zou dit kunnen kloppen? De pijn kan van een 1 tot een 10 oplopen. Soms doet het ontzettend zeer en soms zit ik pijnloos. Vooral na een behandeling van de osteopaat ben ik twee dagen pijnloos en daarna komt het weer keihard terug. De pijn kan dus wel weg zijn dus het zal geen scheurtje of breukje zijn. Mijn stuit gaat ook zeuren en kloppen na een stuk lopen maar vooral het zitten is een probleem. Ik ben nu via de revalidatie-arts terecht gekomen op de pijnpoli. Ik hoop dat de steroïden de ontsteking een nekslag kunnen geven. Er is in het ziekenhuis nog geen verdere onderzoek gedaan. Herkent iemand mijn verhaal? Heeft iemand tips? Alvast bedankt voor het reageren!

  • Hallo Charlotte, Jouw berichtje klinkt als mijn verhaal. Ook meerdere behandelingen gehad van bekkenfysio, osteopaat en chiropractor. Nu start ik aan een intensief fysiotraject: 3x per week uur trainen aan bekkenstabiliteit, zodat kleine spiertjes niet meer aan de stuit trekken? Hoe is het bij jou bij de pijnpoli verlopen? Ben je klachtenvrij? Wat gingen ze doen? Tot nu toe durf ik nog niet, maar ik ben bang dat ook ik ernaartoe moet. Kan momenteel enkel op 1 bank zitten thuis, alle overige stoelen, banken enz. kan ik niet op zitten. Dus ook niet werken! Zou je me willen mailen berichten? Gr. Marianne

  • Hallo Charlotte en Mo, Ik ben benieuwd hoe het met jullie afgelopen is, want ik heb hetzelfde verhaal. Mijn stuit heeft ook lange tijd scheef gestaan en pas na 1,5 jaar ontdekt door een fysiotherapeut. Hij staat nu wel recht, maar is gewoon overprikkeld en ik krijg het niet voor elkaar om dat te verminderen. Heb een zitkussen, rij geen paard meer en fiets niet meer. Toch blijft de stuitpijn. Ik ben benieuwd wat de pijnpoli nog heeft kunnen doen? Zal een injectie in het stuitje helpen om de prikkeling mogelijk te verminderen? Of is het alleen tijdelijk… Mogelijk zijn er anderen die nog tips hebben?

  • Hoi Charlotte… je verhaal lijkt precies op dat van mij!! Hoe gaat het nu inmiddels met je stuitje? Ik ben op dit moment ten einde raad… Kan je me ook privé wat sturen? Gr. J

 56. Ik heb al 3 jaar last van een pijnlijk stuitje. Dit is veroorzaakt door mijn relaxstoel, te veel achterover leunen. Dan zit je niet meer op je zitbotjes maar lig je op je stuitbeentje. Nu hoorde ik van iemand dat acupunctuur zou helpen. Graag wil ik weten of dat echt helpt en of elke acupuncturist dit kan? Gr. Wilhelmien

 57. 2 dagen geleden ben ik ongelukkig gevallen. Mijn benen zaten klem en ik ben daardoor recht op mijn stuit gevallen. Op dat moment voelde ik de pijn als een schok door mijn rugwervel naar mijn hoofd schieten. Nu wordt de pijn met de dag erger. Ik heb hoofdpijn en het lijkt of ik op mijn achterhoofd ben gevallen. Opstaan, aanspannen van de bekkenbodem spieren geven veel bij in mijn stuit. Ik probeer gewoon extra rust te nemen nu, maar is dat voldoende? Heb ik misschien ook een lichte hersenschudding en hoe kan ik dat controleren?

  • Beste Joyce, Dat de klap een hersenschudding heeft veroorzaakt, behoort zeker tot de mogelijkheden. Je huisarts kan bepaalde testjes doen om dit vast te stellen dan wel uit te sluiten. Heel veel sterkte en beterschap ook met de pijn in je stuitje! Groeten, Paul

 58. Na een röntgenfoto is gebleken dat ik een gebroken stuitje heb. Dit is 40 jaar geleden gebeurd, hoor ik mijn moeder zojuist zeggen (nu achteraf). Wat kan ik nu het beste doen? Ik heb veel last als ik op de fiets ben. En ik wil het fietsen niet opgeven. Wie heeft deze ervaring en kan me a.u.b. een tip geven? Nogmaals bedankt!

 59. Op 02-01-’14 ben ik van mijn fiets gevallen t.g.v. een aanrijding. Sindsdien pijn aan mijn stuitje, met name bij het opstaan van de bank. Ik lees bij de uitleg dat herstel ‘onwaarschijnlijk’ lang kan duren. Kunt u me zeggen hoelang het herstel kan duren? Alvast mijn hartelijke dank.

  • Beste Marian, Daar is eigenlijk niets zinnigs over te zeggen. Bij sommigen verdwijnt de pijn binnen enkele weken, maar ik ken mensen bij wie de pijn in hun stuitje nooit meer is verdwenen. Ik wil je niet bang maken, maar mocht de pijn niet binnen enkele weken vanzelf overgaan, ga dan alsjeblieft naar je huisarts. En doe dat ook indien je je zorgen maakt. Pijn in het stuitje is echt een crime! Lees de reacties onder dit artikel eens door voor enige context. Onderaan dit artikel over stuitklachten staan overigens nog veel meer reacties van lotgenoten. Groeten, Paul

  • Beste Paul, Je reactie op mijn vraag is alweer van even geleden, maar ik wilde je er alsnog voor bedanken. Ik ben niet naar de huisarts geweest, maar heb vanaf dat moment mijn klacht serieus genomen. Ik geef mezelf nu dagelijks Reiki. Dit zal voor de meesten niet van toepassing zijn, maar misschien hebben mensen wel iets aan mijn andere remedie: ik smeer dagelijks VSM spier- en gewrichtscrème op de pijnlijke plek. Ik heb het idee dat beide helpen. Alle lezers wil ik veel sterkte wensen. Met vriendelijke groet, Marian

 60. Ik ben nu 3 keer gevallen op mijn stuitje; de laatste keer een halfjaar geleden. Mijn huisarts zegt dat er niks aan te doen is, maar omdat ik al jaren met rugklachten loop, ben ik sinds een halfjaar in België onder behandeling bij de pijnpoli. Mijn huisarts zei toen: geef het eens door aan je pijnarts… Nou, dat heb ik gedaan en vandaag krijg ik een coccyxinfiltratie, dus ik hoop dat dit de pijn vermindert. Als je al 6 jaar hevige rugpijnen hebt, kan je dit er helemaal niet bij hebben. Ik zal laten weten of het heeft geholpen. Trouwens, operatief verwijderen blijkt vaak bij mensen meer klachten te geven, dus daar begin ik maar niet aan. Sterkte allemaal, want het is echt (netjes gezegd) een rotpijn!

 61. Ik ben woensdag 12 februari onderuit gegaan met blijkbaar een flinke smakkerd met mijn fiets. Ik ben denk ik ongeveer een minuut buiten westen geweest en dus met een hoofdwond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hechtingen erin, drukverband eromheen en weer naar huis. Nu, bijna 2 weken later, is de hoofdpijn weg; wel af en toe nog wat draaierig in mijn hoofd en mijn oren zitten wat dichter dan normaal. Maar ik heb ook best veel last van mijn stuitje. Als ik eenmaal een poosje loop, dan zakt het wel wat af en ook als ik een tijdje zit… maar niet te lang. Ook bij het weer opstaan voel ik het goed en bij het bukken. Heeft iemand ervaring hiermee en kan diegene vertellen of dit wel weer goed komt? Evt. ook i.v.m. de oren die wat dichter zitten dan normaal.

 62. Zo’n 28 jaar geleden ben ik keihard onderuit gegaan in de wildwaterbaan van de Eemhof. ik kwam tegen de zijwand van het zwembad aan en kon bijna niet zelfstandig uit het water komen. Een hele week heb ik moeten liggen, omdat lopen en zitten niet ging. Daarna kwam het weer in orde. In 2007 kreeg ik erge pijn in mijn staartbeentje. Ik heb een discografie gehad in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en hieruit bleek dat ik een vernauwing heb in m’n staartbeen. Ook ben ik 2 keer geopereerd aan dezelfde hernia op L4L5 niveau. Nu is dit gewricht poreus en op L5SI niveau is er degeneratie geconstateerd. Ik kan niet zitten, want ik verga van de pijn. Ik kan maar even lopen door de gevolgen van de hernia ( die er nog steeds zit) Ben mijn baan in 2008 kwijt geraakt. op zich heb ik alles geaccepteerd, want ik heb het nu al zo’n tijd. Ik heb van alles er aan gedaan. Ben meermalen op de pijnpoli geweest voor blokkades. Heb alle ziekenhuizen aangeschreven dan wel bezocht als ik dacht dat men mij helpen kon. Helaas. Er staat nu een bed in de woonkamer, want liggen is het enige alternatief. Ben kort achter elkaar bezig en dan weer liggen, om het leven dragelijk te maken. Zelf autorijden kan alleen nog in mijn woonplaats. Naast mijn man lig ik op de bijrijdersstoel in onze auto, voor de lange afstanden. Mocht iemand een idee hebben voor mij, wat ik mogelijk nog kan doen, laat mij dit dan a.u.b. weten. De pijn ben ik onderhand wel zat. Alvast reuze bedankt.

 63. Ik ben 10 maanden geleden bevallen. Het was een zware bevalling en sinds die tijd last van lichte bekkeninstabiliteit. Nu ga ik daarvoor naar een fysiotherapeute en doe ik dagelijks oefeningen om dit sterker te maken. Nu heb ik de laatste maand heel erg last van mijn stuitje tijdens het zitten. Zodra ik weer op sta en een stukje loop, is de pijn weg, maar zodra ik weer ga zitten doet het direct erg veel pijn. Mijn fysiotherapeut zegt dat dit hopelijk vanzelf weer weggaat door mijn bekkenbodem sterker te maken, maar ik krijg er alleen maar meer last van. Iemand nog ideeën wat ik hieraan kan doen? Naar een bottenkraker bijvoorbeeld?

  • Beste Hout, Bekkenbodemoefeningen voldoen perfect om de spieren rondom het bekken te versterken, maar ze belasten juist het staartbeen. Ik kan me dan ook voorstellen dat de bekkenbodemtraining niet bepaald ten goede komt aan het genezingsproces van de coccygodynie. Maar wellicht dat jouw fysiotherapeut het trainingsschema op jouw klachtenpatroon heeft aangepast waardoor het wel degelijk bevorderlijk werkt… Met een ‘bottenkraker’ zoals jij het zo mooi beschrijft, wordt doorgaans een lichaamsgericht therapeut bedoeld die ‘manipulatie van het bewegingsapparaat’ toepast. Hieronder vallen de manueel therapeut, de orthomanueel therapeut (beide reguliere genezers), de chiropractor en de osteopaat (beide alternatieve genezers). De ‘kraaktechnieken’ die worden gebruikt zijn zodanig divers, dat het vooraf heel moeilijk te zeggen is hoe de therapie van zo’n behandelaar precies uitpakt voor je staartbeen. Tref je een bekwaam en ervaren arts, dan kan er absoluut verbetering optreden, maar heeft hij/zij niet of nauwelijks ervaring met de behandeling van staartbeenletsel… Vandaar dat je stuitklachten (net als bij de fysio het geval is) er niet per definitie beter op worden. Het is niet mijn bedoeling om je bang te maken of te demotiveren/deprimeren, maar houd potentiële risico’s in je achterhoofd. Misschien dat je via internet wel een therapeut vindt die zich gespecialiseerd heeft (en daadwerkelijk praktijkervaring heeft opgebouwd) op het gebied van stuitklachten. Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Na de bevalling van mijn tweede heb ik 2 jaar rondgelopen met klachten en pijn van de stuit. Fysiotherapie hielp niet, maar na 2 behandelingen bij een osteopaat was ik van mijn stuitklachten af.

 64. Dag allemaal, Ik heb een vraag: Ik ben 2 dagen geleden letterlijk van de trap gestuiterd en heb ontzettende pijn aan mijn stuitje. Ik word af en toe misselijk van de pijn. Ik herken de pijnen zoals die beschreven worden, maar daarnaast gaat ook lopen moeizaam en met kleine stapjes. Kneuzing of toch gebroken? Iemand enig idee?

  • Beste Josee, Je stuit c.q. staartbeen kan gebroken of gekneusd zijn, maar dat hoeft niet eens per se. De pijn van een kneuzing kan overigens nog heviger zijn dan die van een fractuur. Als de pijn niet heel snel minder wordt, lijkt het me absoluut raadzaam om er even mee naar de huisarts te gaan. Als de stuit gebroken is, en het stuitletsel herstelt zich in een verkeerde stand, dan kun je daar de rest van je leven last aan ondervinden. Laat er dus liever even goed naar kijken. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Beste Josee, Je schrijft dat je misselijk bent van de pijn; dat zou kunnen. Heb je weleens aan hersenschudding gedacht? Dat kun je wel degelijk krijgen van een val op je stuitje. Tevens kunnen je ogen veranderen door een val op je stuitje. Ik spreek uit eigen ervaring, helaas, ik ben al 3 jaar verder. Helaas zijn niet alle huisartsen even bekend met deze klachten en gevolgen van zo’n val.

 65. Ik heb al jaren last van mijn stuit en ik heb alle medische behandelingen gehad, o.a. foto’s en scan, pijnpoli, fysio, acupunctuur… niets helpt. En er mankeert niets aan mijn rug. Er moet toch iets zijn wat dat veroorzaakt! Er is geen oplossing gevonden…

 66. Ik heb veel reacties gelezen, maar ik heb het nog steeds een drukkend gevoel op mijn stuit. Er moet toch iets zijn wat dat veroorzaakt. Het is niet prettig! Het komt in ieder geval niet van te veel zitten Kevin. Ik beweeg genoeg, niets helpt.

 67. Toen ik 14 was, ben ik twee keer in 1 vakantie op mijn stuitje gevallen. Sindsdien had ik altijd last als ik lang achter elkaar op een zadel zat. Verder niets ergs. Echter, 13 maanden geleden ben ik bevallen. Bij de bevalling had ik ontzettend veel last van mijn stuitje en bleef ons kindje daar ook achter klem zitten. Uiteindelijk is het wel natuurlijk bevallen. Daarna heb ik veel last gehad van mijn stuitje en dat heb ik eigenlijk tot nu toe nog! De huisarts is nogal laconiek en zegt dat ik vooral situaties moet vermijden waarbij mijn stuitje zeer gaat doen. Ik vraag me echter af of ik niet een echo moet laten maken. Of dat een osteopaat beter is. Ook voor een eventuele volgende zwangerschap lijkt het mij fijn te weten of het stuitje helemaal verkeerd staat o.i.d. Ik verneem graag advies!

  • Over het algemeen is zowel vallen op je stuitje of bevallen van een kindje (waarbij extreme druk op de stuit optreedt) een belangrijke veroorzaker van stuitklachten die na verloop van tijd een chronisch vorm blijkt aan te nemen. Het lijkt mij dan ook geen overbodige luxe om er eens een expert naar te laten kijken. Het ‘vermijden van belastende situaties’ lijkt me ontoereikend en onhaalbaar. Misschien een second opinion aanvragen? Groeten & sterkte, Paul

 68. Hoi, Ik ben 30 en ging naar bed nog niks aan de hand. wordt wakker en verschrikkelijke pijn aan de zijkant van m’n stuitje… Kan het komen doordat ik veel zit?

 69. Ik heb ook last van stuitpijn. Vooral als ik vanuit een zithouding rechtop wil gaan staan of mij verzet. Het doet vreselijk pijn. Ik ben er niet op gevallen, maar rijd heel de dag met een bus. Kan het daardoor zijn en wat zou ik eraan kunnen doen? Hoe kan het genezen?

 70. Ik ben op mijn 12e op mijn stuitje gevallen, heb toen 1 dag last gehad. Zes jaar later is de pijn in mijn staartbeen begonnen, er is mij toen geadviseerd om pijnmedicatie te nemen (ibuprofen en paracetamol), dit kon de pijn gelukkig wel onderdrukken. Maar ik merkte dat ik steeds vaker per dag paracetamol/ibuprofen nodig had. Ik heb verschillende specialisten gezien, niemand kon mij helpen. Uit een röntgenfoto bleek dat mijn stuitje naar binnen toe staat en dus op mijn 12e gebroken/gekneusd is. Er is ook een spuit in het stuitje gegeven, hiervan kreeg ik alleen nog maar meer pijn. Ik heb 5 jaar lang iedere dag pijn gehad, ik besloot toen om minder pijnstillers in te nemen om te kijken of dit effect zou hebben. Dit was wel erg zwaar. Ik ben nu sinds 3 jaar min of meer pijnvrij. Ik kan niet in alle posities zitten en als ik schrik en mijn spieren aanspan schiet er nog weleens een pijnscheut doorheen. Maar het gaat in ieder geval veel beter dan 3 jaar geleden. Ik hoop dat ik met mijn verhaal iemand kan helpen. Wie weet is het ook wel vanzelf overgegaan, maar toen ik nog iedere dag pijn had, dacht ik dat het nooit over zou gaan.

 71. Ik heb een vraag over een verbrijzeld stuitje na een val van 6 a 7 meter uit een boom. Wie kan me antwoord geven, waar een stuitje voor dient. Meerdere breuken in het lichaam gehad, veel pijn dus… En is er iet aan te doen?

  • Beste Thea, Volgens de evolutietheorie diende de stuit oftewel het straatbeen er vroeger voor om de staart te ondersteunen, iets waarover de mens allang niet meer beschikt. Nu dient het stuitje enkel nog als aanhechtingspunt voor bepaalde skeletspieren, waaronder de musculus glutaeus maximus (de voornaamste bilspier) en in mindere mate als schokdemper bij het zitten. Deze functie als schokdemper is dus niet altijd even handig, omdat er bij impact of langdurige druk relatief vaak/snel pijn optreedt in de stuit. Dit kan dus allerlei redenen hebben: een val (trap, boom e.a.), fervent fietsen, een bevalling, ongelukkig gaan zitten of opstaan etc. In principe dient de stuit uit zichzelf te genezen, maar zoals je in de reacties terug kunt zien, zijn er opvallend veel mensen bij wie dit niet het geval is. Of bij wie de pijn in het staartbeentje op den duur weer terugkeert. Bij een verbrijzeld of op meerdere plekken gebroken stuitje wordt nog weleens een staartbeenverwijdering (coccygectomie) uitgevoerd, maar in Nederland gebeurt dit eigenlijk niet of nauwelijks. Deze operatie zou je desgewenst met je huisarts kunnen bespreken. Meer informatie over een staartbeenbreuk, staartbeenfractuur of staartbeenverbrijzeling kun je vinden in dit artikel over een gebroken stuitje. En in dit uitgebreide artikel over pijn in de stuit vind je aanvullende methodes om de pijn te verzachten; eronder staan bovendien talloze verhalen van ervaringsdeskundigen. Hopelijk heb je iets aan deze info. Heel veel sterkte + groeten, Paul

 72. Ik heb nu al 5 jaar klachten aan mijn stuit. Heb al 4x pijnblokkades laten verrichten bij de pijnpoli, maar de pijn komt telkens weer terug. Ben radeloos. Werk als tandartsassistent, wat ik niet graag op wil geven. Wie weet raad?

 73. Ik ben laatst tijdens voetbal hard uitgegleden en daarna dus hard op m’n kont gevallen. Ik kon niet direct opstaan. Een dag daarna voelde ik pas de pijn. Ik kon met moeite opstaan etc. En ontlasten ging ook heel moeilijk. Ik zie geen blauwe plek bij m’n stuitje of zo? HELP!

 74. Hoi, Ik ben zondagavond tijdens een feestje omver gedouwd. Op mijn stuitje gevallen en de val geprobeerd te breken. Gevolg: pols gebroken en heel veel pijn. Ik kan niet gaan zitten of opstaan. Een helse pijnscheut in mijn billen! Mijn vriend moet me echt tillen van de bank. Ik lees dat er weinig aan gedaan kan worden, maar zal ik toch maar contact opnemen met de huisarts? Groetjes, Kim

 75. Tijdens het sporten ben ik recht op mijn achterste gevallen. Dit gebeurde doordat iemand een zware bal (2 kilo) gooide en ik deze wilde oppakken. Tijden het pakken bukte ik door mijn knieën en door de kracht achter de bal, ben ik recht op mijn stuitje (denk ik) gevallen. Dit gebeurde zaterdag en het is nu maandag. Stappen kan ik wel, maar de trap op lopen (met snelheid) gaat niet. Gaan zitten en rechtop staan doet pijn en als ik 20 minuten zit, heb ik ook last bij het stappen. Moet ik afwachten en hopen dat het over gaat, of de dokter contacteren? Men zegt me dat hier eigenlijk niets aan te doen is.

 76. Hallo! Ik ben Remco en ben 15 jaar. Ik zit nu ziek thuis (eigenlijk lig ik in bed). Toen ik van school naar huis fietste, moest ik voor een auto remmen met m’n fiets. Tijdens het remmen stapte ik van m’n fiets af en stootte het uiteinde van m’n zadel keihard tegen mijn (wat ik denk) stuitje. Toen ik thuis kwam ben ik gelijk gaan liggen. Ik heb de hele tijd pijn, wat ik ook doe. Ik heb geen steken door m’n been. Ik heb gekeken of er een blauwe plek zat of iets anders, maar die zit er niet. Wat nu?

  • Beste Remco, Wat je volgens mij het beste kunt doen is je klachten met een ouder/verzorger bespreken en een afspraak laten maken met je huisarts. Vertel de arts wat er is gebeurt en dat je sindsdien last hebt van (ogenschijnlijk) je stuitje/staartbeen en/of heiligbeen. Afhankelijk van de oorzaak (steriele ontsteking/kneuzing/breuk etc.) zal de dokter vervolgonderzoek instellen of tot behandeling overgaan. Het kan overigens best zijn dat er niks geks aan de hand is en dat de pijn vanzelf wegtrekt, maar (ik weet niet hoelang je al thuis zit), je kunt er maar beter op tijd bij zijn. Groeten & beterschap, Paul

 77. N.a.v. bericht van Rietje van 20 jaar, met kind. Hoezo: mijn ouders willen niet met me naar het ziekenhuis, daar kun je toch zelf naartoe als je 20 bent? Sterkte en succes!

 78. Hallo Mensen, Voor al uw chronische klachten kan ik u ter vervanging van de chemische medicijnen -die vaak meer kwaad dan goed doen- cannabis aanraden! Ga naar een coffeeshop, koop een voorgedraaide joint en u bent gegarandeerd voor een bepaalde tijd van uw pijn af. Verder ervaar ik de “bijwerkingen” als prettig. ;) Het is een kwestie van tijd dat dit door de algehele medische wereld wordt onderstreept en dan verder word onderzocht, want dat gebeurt nu dus bizar genoeg niet omdat dit verboden (ja, echt) is. Maar hier zijn andere redenen voor. Hopelijk heeft iemand er baat bij. Met vriendelijke groet, Henny

  • Beste Henny, De medische wetenschap is zich wel degelijk bewust van de pijnstillende effecten van cannabis, vandaar ook het principe van medicinale wiet. Het nadeel is echter dat cannabis ook negatieve effecten teweegbrengt; niet voor niets dat veel mensen heel graag mee willen stoppen met blowen. Je mag ze dan als prettig ervaren, maar dat maakt ze nog niet gezond. Daarnaast is het maar de vraag waar en hoe de wiet/hasj die bij koffieshops ligt, is gekweekt. De verkoop is immers legaal, maar de kweek en het vervoer ervan niet!? Kortom: je moet blind vertrouwen op de kwaliteit en er wordt heel veel gebruikgemaakt van zuurgraadregelaars, groeihormonen en andere chemische stoffen bij de illegale kweek van cannabis. Zo “natuurlijk” is veel cannabis dus niet. Bovendien is cannabis geen sterke pijnstiller, dus in veel gevallen ontoereikend. Mijn moeder had eventjes baat bij wiet voordat ze overleed aan maagkanker, maar uiteindelijk was ze heel erg blij met tramadol en morfine, en zij had een zeer sterkere afkeer voor de farmaceutische industrie. Kortom: iedere patiënt is anders, ieders ziekteverloop is anders en elk “medicijn” heeft zijn voor- en nadelen. Het is dus een beetje kort door de bocht om te veronderstellen: ‘voor al uw chronische klachten… gegarandeerd van pijn af’. Groeten, Paul

 79. Heyhoi, Ik ben gisteren gevallen van mijn paard, recht op mijn staartbeentje. Ik kan nu bijna niet zitten; op een heel rare manier wel, maar niet normaal. Ik heb er niet ontzettend veel last van, alleen als ik opsta, me ophef, mijn spieren samenspan en wil zitten. Gaat dit nog lang duren en wat moet ik doen om de pijn te vermijden? Kusjes, Ellen

 80. Na het lezen van de verschillende reacties wil ik allereerst iedereen met deze klachten sterkte wensen. Pijn in het stuitje en de bekkengordel kan ondraaglijk zijn. Mijn advies, zoek een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut is de aangewezen specialist die zulke klachten in kaart kan brengen en verhelpen. Stuitpijn kan door verschillende oorzaken aanwezig zijn. Zoals veel hierboven genoemd door een val of bevalling waarbij het stuitje gekneusd of zelfs gebroken is. Maar wat heel vaak voorkomt is dat stuitpijn komt door een overactiviteit van de bekkenbodem. De bekkenbodem zit aan het stuitje vast, bij overactiviteit wordt het stuitje naar binnen getrokken met als gevolg veel druk. Wat goed hiertegen helpt is dagelijks zitten op een warmwaterzak. Heel veel sterkte allemaal.

  • Al jaren heb ik last van mijn stuitje; ben er vroeger 2x op gevallen en nog één keer van de trap gedonderd. Pas jaren later het verdict artrose gekregen. Ik word ’s nachts dikwijls wakker; dan moet ik een pijnstiller nemen. Ik weet niet meer wat ik het beste kan doen… Ik beweeg 2 uur per week: Zumba, 20 lengtes zwemmen en ’s weekends stijldansen op ’t gemak!

 81. Ik ben vorige week maandag in een waterattractie (zo’n boomstam) heel hard terechtgekomen met mijn stuitje op de houten zitting. Nu een goede week later kan ik nog steeds niet normaal zitten. Omdraaien in bed is echt vreselijk pijnlijk en ook gewoon bukken of lang staan is niet fijn. Ga ik gewoon even zo’n donutkussen halen, of toch maar eerst langs de huisarts?. Want o, wat word je moe van die pijn…

 82. Aan allen met pijn in stuitje/heiligbeen: wellicht dat chiropractie helpt? Ikzelf heb al 20 jaar onderrugklachten. Als bij mij mijn onderste (tussen)wervel verschoven is (zit net boven het staartbeen) of na een verkeerde beweging, krijg ik ook pijn in mijn stuitje. Liggen, zitten, bukken, opstaan… niets lukt dan pijnvrij. Het enige dat helpt in alle gevallen dat er pijn in mijn rug zit, is de chiropractor. Hij zet de boel recht waardoor ik weer snel pijnvrij ben, zelfs in geval van mijn terugkerende hernia! Let op: een chiropractor is geen manueel therapeut… Iedereen mag zich manueel therapeut noemen, chiropractor is een beschermde titel! Sterkte en groetjes, Cecilia

 83. Ik ben 20 jaar en ik heb een kind van 2 maanden. Na de bevalling heb ik erg last gekregen van m’n stuitje. Help me please! Ik heb geen idee meer wat ik kan doen en m’n ouders willen ook niet met me naar het zieken huis om er naar te laten kijken. Weet iemand wat ik kan doen?

  • Het beste wat je kunt doen is toch echt een arts opzoeken om ernaar te laten kijken. Maak eerst een afspraak met je huisarts en dring desnoods aan op een ziekenhuisbezoek. Het is in ieder geval een slecht idee om er zomaar “mee door te blijven lopen”. Als je het verder overbelast kunnen de problemen enorm verergeren of zelfs chronisch worden. Heel veel sterkte. Groeten, Paul

 84. harjan kooiker Reageer

  Hallo lieve mensen, Ik mag nu sinds een jaar voor allerlei pijnen en uiteenlopende klachten bidden. Velen worden ervan genezen! Dus wie van jullie zou dat willen proberen? Let wel: ik bid, maar Jezus geneest (gratis). hopelijk tot horens!

  • Ik wist niet dat je toestemming moest hebben om te bidden, dacht dat iedereen dat “mag”.

  • Hallo Harjan, Ik heb sinds december geregeld last van mijn stuitje. Ik lees in jouw berichtje dat verschillende mensen door het bidden van jou van verschillende klachten zijn genezen.

 85. Hallo! Ik ben vorig jaar in de herfstvakantie (oktober/november) van mijn paard gevallen op mijn staartbeen. Toen had ik er enorm veel last van: ik kon niet zitten, amper stappen… Vervolgens ben ik naar een kinesist geweest en die heeft mij toen pillen gegeven en een band om op te zitten. Drie maanden later was het over. Maar nu, 9 maanden later, heb ik er weer enorm veel last van. Ik ben niet eens gevallen; het kwam gewoon plots! Morgen vertrek ik op kamp, dus ik hoop dat het gauw gedaan zal zijn! Weet er iemand wat je ’t best kan doen? Alvast bedankt!

 86. Sinds een jaar heb ik vervelende pijn in de omgeving van of aan mijn stuitje. Bij zitten, opstaan en soms als ik diep ademhaal. Als ik rechtop zit voel ik niets, maar wat onderuit gezakt wel. Dat geldt ook wanneer ik op de fiets zit. Rechtop op mijn zadel geen probleem, maar wat onderuit voel ik het. De ene keer meer dan de andere. Ik heb al zo veel gelezen over wat het zou kunnen zijn. Het valt wel op dat heel veel mensen hier last van hebben.

 87. Chantal Brandsen Reageer

  Hallo, Ik ben eind Januari/begin februari dit jaar (2013) van de trap gevallen op mijn achterste en lage onderrug. Ik heb zoveel pijn! Ik heb ook daarom zware ontstekingsremmers/pijnstillers (diclofenac), maar het helpt gewoon niet. Ik heb nu nog steeds pijn bij mijn stuitje en onderrug: bij het zitten, staan en lopen, noem maar op, ik heb er gewoon pijn bij. Kan alsjeblieft iemand mij helpen? Alvast bedankt.

 88. Semisa… een manueel arts… bedoel je daarmee een osteopaat? Ik woon in België. Ik ben 2 jaar geleden bevallen en heb sindsdien zeer veel pijn. Cortisone-spuiten helpen een aantal weken en dan begint alles weer opnieuw. Ik heb een zittend beroep… en als je bedenkt dat zitten pijn doet… dan kan je je wel voorstellen dat ik ’s avonds doodmoe thuiskom. Dat jij nu pijnvrij bent geeft me veel hoop. Ik zou dan ook graag bij een juiste behandelaar terechtkomen. Zijn er trouwens mensen die behandelen met koude/ijs zouden aanraden? Ik heb gelezen dat ijs helpt bij een ontstoken botvlies. Scan heeft nl. uitgewezen dat er in mijn geval geen breuk of barst is, ik vermoed dus dat ik met een chronische ontsteking zit.

 89. denice hartman Reageer

  Ik ben een keer op mijn stuitje gevallen maar daar was ik na een week al vanaf, ik ben gister er weer op gevallen maar het doet veeeeel meer pijn! Wat kan ik doen? Ik ben echt bang dat het echt heel lang pijn gaat doen :(

 90. Hallo, ik heb ook al al jaren last van me staatbotje telkens als ik een lichte tik of erop val of verkeerde beweging maak of dat ik dingen doe die ook via die spier gaat pijn doet.
  dit is 1x gebeurd 4 jaar geleden met voetbal viel ik erop met lopen deed het erg pijn heeft iemand iets raad?
  alvast bedankt

 91. Heeft iemand ervaring met een knielstoel? Ik overweeg om er een aan te schaffen maar zou wel eerst graag bevestigd zien dat het inderdaad helpt tegen de pijn aan het stuitje bij het zitten.

 92. Ik heb al pijn in mijn stuitje sinds ik bevallen ben van mijn dochter 18,5 jaar geleden. Fietsen en rechtop en langere tijd in de auto zitten en vooral opstaan van een eetkamer stoel doen tot huilens toe zeer. Al meerdere ontstekingsremmers en fysio gehad maar geen resultaat. Uiteindelijk ben ik veel gaan afvallen want dat zou helpen maar dat maakt het alleen maar erger!!
  Ik ben echt ten einde raad. Loop er nu al zolang mee!! De artsen zeggen gaat vanzelf wel over of leer er maar mee leven. Als ik langere tijd moet zitten trekt de pijn voornamelijk mijn onderrug en bekken/heupen in.
  Ik kan niet rechtop zitten of hangen ik moet liggen anders kan ik niet meer opstaan.
  Ik ben echt benieuwd of er nog iets anders aan te doen is.

  • Goedendag Sas,

   Het lijkt me erg vervelend om met zo’n pijn te moeten leven terwijl de behandelingen niet aan slaan.
   Ik kan me voorstellen dat als je afvalt je minder billen heb (vet en spier) waardoor je het kussentje als ware verliest die je staartbeen van druk verminderen en je meer last heb van je klachten.
   Wat ik wel raar vind is dat de artsen je geen keuze geven als een operatie behandeling om het botje te verwijderen.

   Het is makkelijk om te zeggen dat je ermee moet leven als je zelf geen pijn heb.
   Mijn advies zou zijn dat je een arts gaat zoeken die gespecialiseerd is in bekken of rugklachten dit kan een orthopeed of neuroloog zijn.
   En deze arts kan ook in een ander ziekenhuis zitten, het is namelijk helemaal niet verkeerd om een afspraak te maken en het hierover te hebben met een specialist op dit gebied.
   Misschien heeft deze specialist wel ervaring met deze klachten.

   Succes, ik hoop dat je hier wat aan heb.

  • Manueel arts raadplegen, die kan gewrichten weer op de juiste plek “manipuleren”. Ik heb ook na een bevalling 20 jaar met diezelfde klachten gelopen. Vreselijke pijn. Ben nu pijnvrij.

  • Hallo Semisa, Ik heb hetzelfde als jij, alleen bij mij is het ontstaan toen ik 4 maanden zwanger was. Mag ik vragen bij welke manueel arts jij bent geweest?

  • Hoi sas, Ik ben met 20 weken zwangerschap thuis komen te zitten met vreselijk pijnklachten, inderdaad tot huilen aan toe. Ik kan helemaal niks meer en m’n kindje wordt volgende week 1! Heb bekkeninstabiliteit en een botvliesontsteking op m’n heupen, maar ze hebben 5 weken geleden spuiten gezet en dat hielp geen reet. En toen zei mijn arts tussen neus en lippen door: Oooh, ja, je mist ook een stuk bot in je staartbeen en dat kan ik nooit meer repareren! Daar zit ik dan nog steeds thuis met een heel druk kindje van 1 wat moet ik nou?!

 93. Ik heb al jaren last van een drukkend gevoel op mijn stuit ik ben al naar een neuroloog geweest
  ook naareen orthopeet maarzonder resultaat wie heeft dat ook het is vermoeiend.de Artsen kunnen niets vinden.
  Arie Visser

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.