Veel mensen hebben onverklaarbare pijn tussen de schouders of schouderbladen. Vaak gaat het om een zeurende, krampachtige pijn, maar soms ook om steken, pijnscheuten of een typische beklemmende pijn. Sommigen hebben alleen onder bepaalde omstandigheden pijn tussen de schouders… Anderen slechts eenmalig, chronisch (continu) of maanden achtereen wel en dan weer weken lang niet.

Pijn tussen de schouderbladen dient niet te worden genegeerd. De pijn gaat meestal niet vanzelf over en als de pijn überhaupt over gaat, is de kans groot dat deze uiteindelijk weer terugkeert. Hieronder vind je 12 oorzaken en oplossingen m.b.t. pijn tussen de schouders ofwel pijn tussen de schouderbladen. Inclusief tips, oefeningen en niet voor de hand liggende bronnen van schouderklachten…

1. Lichaamshouding
2. Zenuw
3. Hartritmestoornis
4. Hartzwakte
5. Longen
6. Hyperventilatie
7. Hormonen
8. Gewricht
9. Reuma
10. Wervelkolom
11. Reflux
12. Stress

1. Pijn tussen schouderbladen door een verkeerde houding

In de meeste gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen veroorzaakt door een stelselmatige verkeerde houding. Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken. Zo kan overbelasting van de schouders ontstaan door:

 • Langdurig in dezelfde houding zitten
 • Beeldschermwerk waarbij je veel moet typen & muizen
 • “Kromme”, gebogen zithouding (kassière in supermarkt e.a.)
 • Continue herhaalde bewegingen (lopende band werk e.a.)
 • Continu autorijden (vertegenwoordigers, chauffeurs e.a.)
 • Werkzaamheden “boven je macht” (behangen, plafonds witten e.a.)
 • Verkeerde verhoudingen van bureaublad, armleuningen & rugleuning

Irritatie van de spieren in de schouders, nek en bovenrug kan hevige, krampachtige pijn tussen de schouderbladen veroorzaken. In dat geval is er meestal sprake van uitstraling naar nek en armen.

Door spanning raken zowel de spieren verkrampt als de zenuwen verdrukt, waardoor pijn, irritatie en stijfheid ontstaat. De oplossing is vaak je houding aanpassen (Mensendieck therapie e.a.) of masseren (Shiatzu massage e.a.)

2. Pijn tussen de schouders door directe zenuwpijn

In principe zijn zenuwen altijd medeverantwoordelijk voor pijn.Toch is er bepaalde pijn die direct gerelateerd is aan je zenuwen. Zo kunnen bepaalde aandoeningen aan je organen ontstekingsreacties in je zenuwen veroorzaken (zenuwpijn). Maar je zenuwen kunnen ook verdrukt raken door overmatige stress en spierspanning. Hieronder bespreken we o.a. pijn tussen de schouderbladen die (direct of indirect) wordt veroorzaakt door verdrukking en ontsteking van je zenuwen…

3. Pijn tussen de schouderbladen door hartritmestoornis

In veel gevallen is een beknellende pijn tussen je schouders gerelateerd aan je hart. In geval van een hevige, drukkende pijn achter het borstbeen die uitstraalt naar de schouders (met name de linker schouder) kan er sprake zijn van een ernstig hartritmestoornis. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct of hartstilstand. Een cardioloog kan middels een hartfilmpje (ECG) een hartritmestoornis of geleidingsstoornis opsporen. Vaak wordt ook je bloed onderzocht op bloeddruk, bloedsuikerspiegel, bloedsamenstelling (plasma, lichaampjes & plaatjes) en bloedwaarden (vitamines, mineralen e.a.).

Een hartritmestoornis merk je meestal niet; soms kun je je hart echter extreem krachtig, snel, langzaam of onregelmatig voelen kloppen (hartkloppingen, extrasystolen e.a.).

4. Pijn tussen de schouders door hartzwakte & hartfalen

Angina Pectoris betreft pijn op je borst die ontstaat als de hartspier niet voldoende bloed aangevoerd krijgt. Continue pijn tussen de schouders of schouderbladen in combinatie met angina pectoris heeft dikwijls te maken met een slechte doorbloeding van de onderkant en/of achterkant van het hart. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van:

 • Vernauwing in de (dalende) kransslagader aan de voorzijde van het hart
 • Aderverkalking = atherosclerose
 • TAA = verwijding van de aorta (grote lichaamsslagader)
 • Klepinsufficiëntie = lekkende hartkleppen
 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) = verdikte hartspier

Bij hartproblemen kunnen bloedstolsels ontstaan (trombose). Een bloedstolsel (trombus) kan een hartinfarct, herseninfarct of longembolie veroorzaken.

Een vernauwde ader wordt meestal opgelost door het plaatsen van een stent in de ader of een kijkoperatie met een ballonkatheter. Bloedstolsels worden meestal opgelost met bloedverdunners. Een ernstig lekkende hartklep dient meestal te worden vervangen.

5. Pijn tussen de schouderbladen door longen & luchtwegen

Acute pijn tussen de schouders i.c.m. drukkende pijn op de borst kan ook te maken hebben met je longen. Zo kan pijn tussen de schouders worden veroorzaakt door:

 • Longembolie (afsluiting van longslagader)
 • Luchtweginfectie (longontsteking e.a.)
 • Bronchitis (ontsteking van de bronchiën)
 • Astma (chronische ontsteking van luchtweg-slijmvliezen)
 • Longemfyseem (verlies van longblaasjes)
 • Longfibrose (verslechtering van longweefsel)
 • Etc.

Als pijn tussen de schouders wordt veroorzaakt door long-gerelateerde klachten, dan is er meestal ook sprake van ademhalingsproblemen zoals benauwdheid, kortademigheid of moeilijk ademhalen.

6. Pijn tussen de schouders door “verborgen” hyperventilatie

Stekende pijn tussen de schouderbladen wordt heel vaak veroorzaakt door acute of latente hyperventilatie. Acute hyperventilatie herken je direct aan je versnelde hartslag en ademhaling. De meeste mensen hyperventileren echter zonder dat ze het merken; er is dan sprake van ‘verborgen hyperventilatie’ ofwel ‘latente hyperventilatie’. Er is dan geen sprake van typische “hyperventilatie-verschijnselen” zoals snelle ademhaling, snelle hartslag, zuurstofoverschot of paniekaanvallen.

Pijn tussen je schouders kan dus ontstaan door een chronisch onevenwichtige, hoogfrequente ademhaling waarbij je te vaak en niet diep genoeg in- en uitademt.

Let op:

In veel gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen niet beïnvloedt door inspanning. Bij problemen met hart en/of longen wordt de pijn doorgaans echter wel erger na inspanning.

7. Pijn tussen schouderbladen door hormonen & mineralen

De hersenen (hypofyse), de schildklier, de bijschildklieren, de bijnieren en de alvleesklier maken hormonen aan. Een tekort of overschot aan bepaalde mineralen kan de productie van deze hormonen verstoren, waardoor pijn tussen de schouders kan ontstaan. Enkele voorbeelden van oorzaken van pijn tussen de schouderbladen m.b.t. hormonen en mineralen zijn:

 • Bijnier afwijking (bijnierschors of bijniermerg)
 • Schildklier afwijking
 • Alvleesklier ontsteking
 • Hypofyse aandoening
 • Medicijnen met bijnierschorshormonen
 • Mineralen-gebrek of -overschot (met name kalium, calcium, natrium & magnesium)

Vaak is er bij een verstoring van hormonen of elektrolyten ook sprake van een verhoogde bloeddruk. Overigens kan ook een vitamine B12-tekort een soort van zenuwpijn en spierpijn tussen de schouders veroorzaken…

8. Pijn tussen de schouderbladen door gewrichten

Als je met regelmaat irritatie, pijn en/of stijfheid tussen de schouderbladen ervaart, dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, chiropractor of manueel therapeut. Schouderpijn kan namelijk worden veroorzaakt door een onderdeel van je schoudergewricht (bot, kraakbeen, spier, pees, band, kapsel of slijmbeurs). Enkele voorbeelden van pijn tussen de schouderbladen die gelieerd is aan je gewrichten zijn: spierverrekking, spierstijfheid, gewrichtsslijtage, kneuzingen, gewrichtsblokkades, ‘frozen shoulder’, inscheuring van pezen & peesverkalking.

Een arts of specialist kan je oefeningen meegeven om de pijn en stijfheid te verhelpen of verzachten bij gewrichtspijn in de schouder (bron).

9. Pijn tussen schouders door reumatische aandoening

Pijn tussen de schouderbladen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een reumatische aandoening (reuma) van het schoudergewricht. Reuma is een verzamelnaam voor ontstekingachtige en ontstekings-gerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat.Reumatische aandoeningen die pijn tussen de schouders kunnen veroorzaken zijn:

 • Reumatoïde artritis (chronische gewrichtsontsteking)
 • Artrose (ontsteking door slijtage en verlies van kraakbeen)
 • Syndroom van Tietze (“goedaardige” kraakbeen-ontsteking)
 • Ziekte van Bechterew (ontsteking v/d wervelkolom)
 • Fibromyalgie in de schouders (weke delen-reuma)
 • Slijmbeursontsteking van de schouders (bursitis)
 • Peesontsteking van de schouders (tendinitis)

Als je last hebt van pijn tussen je schouderbladen, laat een huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut of chiropractor dan eens je gewrichten (botten, kraakbeen, spieren, pezen, banden, kapsels en slijmbeurzen) controleren op reuma.

10. Pijn tussen schouderbladen door wervelkolom

In veel gevallen wordt pijn tussen de schouders veroorzaakt door problemen met de wervelkolom ofwel ruggengraat. Je ruggengraat bestaat uit nekwervels, ruggenwervels, lendenwervels, heiligwervels en staartwervels. Tussen de meeste wervels zitten tussenwervelschijven. Problemen met de nekwervels of ruggenwervels kunnen de oorzaak zijn van pijn tussen de schouderbladen. Denk maar eens aan:

 • Schuinstand van wervels
 • Slijtage van een tussenwervelschijf
 • Rughernia (uitgepuilde tussenwervelschijf)
 • Slechte wervelaanhechting

In de holte van de wervelkolom (wervelkanaal) bevindt zich het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat voornamelijk uit zenuwen. Door problemen met de wervelkolom kunnen zenuwen bekneld raken en zodoende kan hevige, uitstralende pijn tussen de schouders ontstaan.

Pijn door de wervelkolom (schuinstand, hernia, slijtage e.a.) bevindt zich meestal in de middenrug en straalt uit naar de nek en beide schouders.

11. Maagklachten kunnen pijn tussen schouders veroorzaken

Het klinkt misschien ietwat vreemd, maar veel mensen hebben last van oprispingen ofwel reflux (opkomend brandend maagzuur) zonder dat ze het merken. Het maagzuur kan een zeurende pijn teweegbrengen op de middenrug – tussen de schouders. Vaak doen de schouderklachten zich dan voor na de maaltijd of bij een liggende houding. Ga dus eens na of jouw pijn tussen de schouders gerelateerd is aan je voeding (voedingssamenstelling of eetmomenten).

Brandend maagzuur wordt meestal veroorzaakt door een slechte maagklep, een luie maag, slechte eetgewoonten (schrokken, ongezond eten e.a.) of voedsel-intolerantie. Vaak kan Omeprazol uitkomst bieden.

12. Pijn tussen de schouderbladen door stress

Het klinkt misschien cliché, maar stress kan pijn tussen de schouders veroorzaken. Stress (verantwoordelijkheden, werkstress, relaties, verdriet, onzekerheid, geweld etc.) veroorzaakt namelijk spierspanningen. Spierspanningen zorgen voor stijve, pijnlijke schouders. Door de pijn ga je je druk maken en ervaar je nog meer stress. Je gaat op internet zoeken naar mogelijke oorzaken en herkent symptomen van ernstige aandoeningen… Voor je het weet ervaar je nog meer (hypochondrische) stress. Je wordt angstig en angst maakt het nog erger. Je slaapt slecht, kan je niet concentreren, presteert slecht en ervaart zodoende nog meer stress…

Stress betekent dus niet dat de oorzaak van de pijn tussen je schouders “tussen de oren” zit. De pijn heeft enkel een achterliggende psychologische oorzaak. Pijn tussen de schouders door overmatige stress gaat vaak gepaard met spanningshoofdpijn en hoge bloeddruk.

Tot slot

In de meeste gevallen betreft pijn tussen de schouders een constante, zeurende pijn die niet direct erger wordt door bewegen. In dat geval gaat het zelden om problemen met de longen of het hart. Als je schouderklachten worden beïnvloed door houding en beweging, dan ligt de oorzaak meestal bij je schoudergewrichten of wervelkolom. Krijg je meer last na inspanning, dan kunnen je luchtwegen meespelen (hyperventilatie, bronchitis e.a.) In sommige gevallen treedt de pijn tussen je schouders vrij snel na de maaltijd op (maag) of na vet eten (lever). Verder geldt:

 • Schouderpijn bevindt zich meer links
  … Oorzaak ligt doorgaans bij hart, long, maag of milt.
 • Schouderpijn bevindt zich meer rechts
  …Oorzaak ligt doorgaans bij lever, long of galblaas.

Tip: laat een second opinion uitvoeren als je twijfelt aan de diagnose van je huisarts of specialist (daar heb je recht op). En laat desnoods een private scan doen als je geen vertrouwen (meer) hebt in je behandelend arts.

Bekijk hier een uitgebreide video met schouderoefeningen

Heb jij last van pijn tussen je schouders of schouderbladen? Laat hieronder jouw verhaal achter!

211 Reacties

 1. heb een schouderoperatie gehad links, herstel ging goed, tot een week geleden, toen kwam er extreme pijn opzetten, van het sleutelbeen naar mijn armen, pezen en spieren is iets mee, en begrijp niet waarom pijnstillers heeft geen tot weinig resultaat, ik word nog gebeld door de kliniek, probeer me eigen te vermaken, krijg een beetje spijt van de operatie, om dat het voorheen niet zo erg was, uiteindelijk zal er wel een oplossing komen, maar daar ben ik nu niet mee geholpen, ik moet nu met deze pijn leren omgaan, tja hoeveel pijn kan een mens aan.

 2. Hallo, Ik heb al bijna vier maanden last van mijn rug aan de rechterkant. Het schoot er als het ware in en ik had last van mijn bovenrug aan de rechterkant en borst aan de rechterkant. De pijn is inmiddels niet meer constant, alleen bij lopen enz. Ik heb voornamelijk pijnscheuten en voel soms enorme druk op mijn rug en borst. Zo erg dat het voelt alsof ik minder lucht krijg. Als ik zon aanval heb moet ik ook heel veel boeren. Ik heb maagzuurremmers, maar het blijft. Ook al een maagonderzoek gehad en ze hebben niks gevonden. De spieren in mijn rug zijn behoorlijk gespannen. Ik ben ten einde raad en merk dat ik ook angstig wordt dat het iets ernstigs is. Iemand enig idee wat het kan zijn? Ik ben 30 jaar en verder gezond.

 3. Ruim een jaar geleden heb ik een ongeluk gehad tijdens het sporten (turnen). Ik ben toen met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en hier hebben ze van alles foto’s gemaakt. Hhet probleem was alleen dat voordat ik het ongeluk had gehad al erg veel last had van mijn rug, maar het werd niks minder. Na het onderzoek in het ziekenhuis kwam de dokter en zei dat er niks aan de hand was en ik weer naar huis mocht. Om eerlijk te zijn baalde ik hier erg van, want ik hoopte dat er eindelijk een diagnose kwam uit mijn rugpijn, maar dit was niet zo… nu een jaar later heb ik fysiotherapie gehad en de pijn in m’n rug was een maandje minder, maar als snel kwam de rugpijn weer terug en sindsdien heb ik nog steeds last van mijn bovenrug. En het is vooral zeurende pijn tussen de schouderbladen en de ruggenwervels eronder. Het voelt net alsof er constant blauwe plekken op zitten en ook onder de huid want als je het aanraak, doet het pijn, maar ook van binnenuit voel je de pijn.

 4. Hallo, Ben schildklierpatiënt en heb al jaren een bizarre pin tussen de schouderbladen. De brandende pijn komt opzetten na bijvoorbeeld een eindje doorstappen of zittende houding met ellebogen gesteund. Voor mijn schildklier krijg ik pillen van endocrinoloog, heb we look artrose. Iemand die rad wet?

 5. Zeurende pijn in rug net onder schoudergewricht (daar waar vleugeltjes zouden groeien) ???? en pijn in lies helemaal rechts… Dit is al vanaf ongeveer een jaar geleden. Toen ik op wintersportvakantie voor de zoveelste maal een blaasontsteking had. De arts daar ging twijfelen over een chronische nierbekkenontsteking? Daar kon ik bijna niet op de behandeltafel liggen door het gevoel van 2 halve tennisballen in mijn rug / flanken. Medicamenten voor blaasontsteking mee en blaasontsteking nam af. Terug in Nederland naar huisarts die het nierbekkenidee weg streepte na urineonderzoek. Na weer een blaasontsteking gaf ik zelf aan dat het misschien met de prolaps (door mijn verzakking van darm) te maken kon hebben i.v.m. hygiëne? Daar is chirurg nu mee bezig dat op te lossen. Maar nog steeds blijven pijn in rug, flanken en lies bestaan!!! En daar zit dus mijn vraagteken… Wat dat kan zijn???

  • Misschien is osteopathie eens een optie. Ik laat me daar eerst behandelen voor ik naar huisarts. Heb altijd goed resultaat hierbij.., Informeer wel bij je verzekering, word niet overal volledig vergoed.

 6. Sinds mei ook enorme druk op borstbeen. In begin vooral ’s nachts, naarmate het drukker op het werk werd, kreeg ik ook drukkende pijn tijdens het sporten (buikspieroefeningen en dansen). Ik dacht door de stress, maar in de zomermaanden ging het niet over. Nu het schooljaar opnieuw gestart is, merk ik nog steeds die druk. In combinatie met zware verkoudheid op luchtwegen voel ik sinds deze avond ook pijn t.h.v. linker schouderblad. Kan mijn arm met moeite nog vooruit houden. Wat heb ik? Misschien toch eens naar dokter?

 7. Sinds ik met mijn steroïde medicatie ben gestopt en met een dieet ben begonnen heb ik geen pijnaanvallen meer gehad en sindsdien ben ik ook niet meer benauwd geweest. Dat kan geen toeval zijn lijkt mij. Er hangen veel meer systemen met elkaar samen dan men denkt.

  • Ik heb sinds ik krijg jaar aanvallen van pijn. Ja tussen de schouderbladen en soms ook pijn achter het borstbeen ben bang voor kanker heb al de echo van het hart gemaakt een longfoto er echo van de boven buik en toch houd ik de pijn wie kan mij zeggen wat dat is ben zo bang dar er evt hypochondrie maar als ik geen pijn heb kan ik alles

 8. Ruim twee maanden geleden kreeg ik de griep, die gepaard ging met flink hoesten. Inmiddels ben ik helemaal hersteld. Ik hoest nog wel, maar dat wordt steeds minder. Drie weken geleden ben ik voor de zekerheid naar de dokter gegaan om mijn longen/luchtwegen te laten beluisteren: dat was allemaal goed gelukkig. Onderstaande klacht had ik toen net een week en vertelde ik ook. Volgens de huisarts was het niets om me ongerust over te maken: een spiertje wellicht. Toch baart het mij zorgen, omdat het maar blijft en niet minder wordt. Sinds een maand ongeveer heb ik last van pijn aan de linkerkant van mijn rug (meer links dan rechts) ter hoogte van mijn bh-bandje en iets daaronder). Ik voel dan een regelmatig aanvalsgewijze scherpe pijn, die een paar seconden aanhoudt. Hierna komt er wat lucht naar boven en vervolgens trekt het weg. Meestal voel ik het vantevoren al aankomen: alsof er lucht voortgestuwd wordt en daarna voel ik die scherpe pijn. Ik heb ook regelmatig last van ‘zuurbranden’. Wanneer ik rustig zit heb ik er minder last dan. Soms heb ik het een aantal keren achter elkaar en dan weer een uur of langer niet. Ik heb verder geen andere klachten en ben ook niet benauwd o.i.d. Wel voelt het alsof het uitstraalt naar de rest van de linkerkant van mijn rug. Ik ben erg ongerust, omdat ik het niet verklaren kan en het niet minder wordt. Herkent iemand dit of kan iemand verklaren wat dit kan zijn?

  • Lastig inschatten of de maagzuurproblematiek gerelateerd is aan je (voorbije) longklachten… Misschien een middenrifbreuk? Of anders toch een long(vlies)ontsteking? Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met je huisarts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Hey Jacq, Waarschijnlijk lees je dit niet, maar ben erg benieuwd naar de uiteindelijke uitkomst. Je beschrijft precies hetzelfde als hetgeen ik nu 2 weken last van heb. Huisarts kan mijn klachten ook niet plaatsen… Groetjes!

 9. ben begonnen met tennissen en heb hart willen opslagen en van sis dien hen ik pijn op mijn schouder en gaat niet weg wat doen

 10. Hallo, al ruim 3 jaar heb ik flink last van mijn schouders en nek, waarbij met name de linkerkant de meeste pijn veroorzaakt. In de afgelopen jaren is de nekpijn en schouderpijn heviger geworden en inmiddels ben ik op een punt dat het ook mijn dagelijkse dingen gaat beïnvloeden. Ik heb al van alles ondernomen (fysio, manueel, dry needeling, ontspanningsmassage, shiatsu, magnesiumtabletten, vitamine B12, steunzolen, foto’s van rug en nek) echter tot op heden zonder resultaat. Pijn wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door spierspanning. Opvallend vind ik wel dat ik er ’s morgens al mee kan opstaan en bij weinig slaap worden de klachten heviger. Pijnstillers helpen dan ook amper. Tja, hoe nu verder. Iemand een gouden tip?

  • Goedenavond, mijn ervaring is dat de pijn in mijn nek, schouder en rug veroorzaakt wordt door bekkeninstabiliteit. Deze is niet veroorzaakt door zwangerschap. Pijn alleen links, spieren die onverwachts aanspannen en verhoogde spierspanning met als gevolg rugklachten. Misschien ben je een keer verkeerd gevallen, gevallen van de trap, misstap gemaakt. Mijn advies ga naar een osteopaat. Dry Needles, chiropractor, manueel therapeut en nog vele andere therapieën hadden bij mij ook geen effect.

  • Ik heb precies hetzelfde! Om gek van te worden. Ben jij inmiddels al verder gekomen?

 11. Hallo allemaal enige tijd loop ik met pin tussen mijn schouderbladen en mijn middenrif. Heb al diverse onderzoeken nieuwe gehad en medicijnen. Niets heeft geholpen. Vaak heb ik oprispingen daar voor heb ik meerdere maal gewrichten onderzoeken gehad. Ik heb in die periodes mijn eet en drink gewoontes aangepast maar nog steeds geen verbeteringen telkens nog reeds de oprispingen wel is niet zo vaak maar heb ik het dan duurt het wel bijna een uur dat het ophoud. Als ik naar bed ga krijg ik meteen last van min schouderbladen en mijn middenrif en nek maar ook mijn maag/bovenbuik irriteerde dan soort van zeurderige gevoel. Weet nachts dan ook niet hoe ik moet liggen v/d pijn in mijn nek en schouders. Wat kan hiervan de oorzaak zijn. Volgens de specialist zit het tussen mijn oren.

  • kimberley pex

   Danny, als ’t gaat laat dan via de huisarts of specialist een echo maken van de gal , ik had een puntige stekende pijn tussen mijn schouderbladen , vooral aan de rechterkant , toen ik 18 galsteentjes had vorig jaar. Die ik er zelf met de leverflush heb uitgekregen. Dit moet je nooit zomaar doen, want als de stenen te groot zijn of de galblaas zou ontstoken zijn, is dit onverantwoord. Maar een echo zou al geweldig zijn, dan weet je waar je aan toe bent. Sterkte !

  • Ik heb daar ook last van gehad, bij mij hielp ook geen medicatie en ook tijdens de scans en foto’s was niet te zien. Ik ben bij een sportmasseur eerst die verstand heeft van kraken en fysio. Hij heeft mij rug gekraakt en nu is het weg. Misschien een optie voor jou. Gr. Brian

 12. recht mijn schouder erg pijnlijk loop bij ficio 5 keer merk niets bedankt als u weet wat ik kan doen. groet an

 13. Hoi! Vorig jaar rond deze tijd kreeg ik een spierverkramping aan de linkerzijde van mijn ruggengraat. Dit deed verschrikkelijk veel pijn en na een tijdje thuiszitten ben ik fanatiek gaan sporten met een personal trainer en dat hielp enorm. Echter kreeg ik na 4maanden een sportblessure. Ik voelde iets knappen onder me rechter schouderblad en er ontstond meteen een tintelend en slapend gevoel in me schouderblad. Uiteindelijk straalde dat uit naar mijn arm en nek en rechter bil. Ook kwamen de klachten van die maanden daarvoor terug en was de pijn in mijn ruggengraat en schouder ondraaglijk. Hoeveel er van alles is gedaan en ik nog steeds bij een rug-expert loop heb ik nog steeds veel pijn en zijn er dagen waarop ik ontzettende kramp in ruggengraat en schouder heb en ik zelfs niet kan lopen. Het is nu wachten op de MRI maar als daar niks uitkomt ben ik echt ten einde raad. Weet iemand wat dit zou kunnen zijn?

 14. Stella Gerrits Reageer

  Dag allemaal, Sinds een half jaar heb ik last van mijn “rug”. Groot begrip natuurlijk. Het begint tussen mijn schouderbladen, geen drastische pijn maar wel een hinderlijke en zeer aanwezig. Daarna trekt de pijn door naar mijn linker schouderblad en als ik het zou moeten tekenen is de pijn in een lijntje als het waar met elkaar verbonden.De pijn belemmert mijn dagelijks leven niet, maar gezien ik 20 jaar ben, vind ik zoiets snel zorgelijk. Nu wil ik wil beginnen met zelf dingen uitsluiten, zoiets als een nieuw kussen, steunzolen of oefeningen. Hebben jullie tips?

  • Ik kamp al vele jaren met allerhande nekproblemen, schouderproblemen en rugproblemen. Het merendeel daarvan is gerelateerd aan mijn nek. Ik heb de afgelopen decennia ontelbare kussens uitgeprobeerd. Ook laten inmeten etc. Uiteindelijk ben ik zeer tevreden met mijn Hi4 kussen. Het is in 8 verschillende hoogtes in te stellen. Ik ben een zijslaper maar als ik op mijn rug lig draai ik het kussen om. Maar goed, ieder lichaam is weer anders dus je zult het echt zelf moeten proberen.

 15. Ik heb hele hevige pijnaanvallen tussen de schouderbladen met uitstraling naar de rechterarm. Zo’n pijnaanval duurt ongeveer 5 minuten en trekt daarna weer weg. Het lijkt erger te worden na meer activiteit. Inmiddels heb ik al allerlei artsen en therapeuten bezocht, maar er is geen oorzaak gevonden (hart, longen, bloed en cortisol zijn goed). Volgens de fysiotherapeut zijn mijn klachten systemisch. Momenteel ben ik op een dieet voor een overbelaste lever en vermoeidheidsklachten door ME/CVS en dat heeft absoluut een positief effect op de energie, maar de pijnaanvallen blijven. Vraag: Zijn er ook technieken te leren om deze hevige (zenuw)pijn met uitstraling naar de arm op te vangen?

  • Heb je al eens een chiropractor, osteopaat of manueel therapeut bezocht? Of zelfs maar een ‘doorsnee’ kinesist / fysiotherapeut?

  • Ja, ik heb dry needling geprobeerd en een fysiotherapeut heeft al mijn borstspieren (rug) en mijn wervels stuk voor stuk ‘los’ gemaakt. Fysiotherapie heeft wel geholpen voor mijn benauwdheid. Is een betere keuze dan een chiropractor, osteopaat of een kinesist? Wat doen zij extra of anders dan een fysiotherapeut?

  • ‘Kinesist’ is een andere term voor fysiotherapeut. Een chiropractor staat ook wel bekend als kraker. In dit artikel vind je meer informatie over manuele therapie. En osteopathie is een alternatieve geneeswijze die gericht is op het ‘beweeglijker maken’ van gewrichten. Mijn ervaring is dat osteopaten, manueel therapeuten en vooral ook chiropractors niet uitsluitend focussen op de plek die pijn doet, maar zich vooral ook richten op het volledige bewegingsapparaat. Ikzelf vind dat een geweldig uitgangspunt, want heb je pijn in je schouder, dan hoeft dat immers niet het directe gevolg te zijn van je schoudergewricht.

 16. Ik heb met name veel pijn tussen de schouderbladen als ik zit op de bank. Ik weet dan niet meer hoe ik zitten moet.

  • Gea, ja heb ik op het moment ook zo erg tussen mij schouderbladen, en het trekt naar voren achter mijn borstkas, vooral als ik in bed lig. Het doet ook zeer met eten en drinken. Ik vraag me af wat ik moet doen, pak er pijnstillers voor.

 17. Ik heb steeds van die pijnscheuten in de schouder, rechts meer dan links. Ik heb op moment ook stressklachten kan het daar aan liggen, pijn tussen de schouderbladen? Op moment bij een fysiotherapeut en telkens van die naalden erin. Weet nog niet of dat helpt. Misschien iemand met een oplossing?

 18. Wie weet bied het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum (KEAC) een oplossing. Ik heb er zelf al 30 jaar veel baat bij.

 19. Ik kan wel wat advies gebruiken! Ik ben een vrouw van 50, met veel diverse kwalen, die eigenlijk allen atypisch zijn. Wat duidelijk is, is tinnitus, inspanningsintolerantie, neuropathische pijn en een vitamine D-tekort. Daarbij sinds een half jaar ook rug- nek- en schouderklachten. Hiervoor 10x behandeld door een chiropractor, en nu bij een fysio die EN manuele therapie EN dry needling uitvoert, maar geen resultaat. De spieren blijven verkrampt met draaiduizeligheid. Komende week een test of de spieren voldoende zuurstof krijgen c.q. verbranden. Graag tips en advies.

  • Hoe hoog was je serum-vitamine D precies? En is je vitamine B12 al eens gecontroleerd. Een gecombineerd tekorten aan beide vitamines zou in theorie veel van je klachten kunnen verklaren.

  • Mijn vitamine D zit op 26, wordt nu aangevuld met stootkuur van 5 weken, daarna onderhoudsmedicatie met calcium. De B12 is in een jaar gestegen van 184 naar 336! Zonder aanvulling van wat dan ook. Gebruik amitriptyline voor de pijn en metoprolol voor de tachycardie.

  • Een dergelijk vitamine D-tekort lijkt me een plausibele oorzaak van spierklachten en gewrichtsklachten, maar ik verwacht niet dat dit de onderliggende oorzaak van al je klachten zal zijn. Neuropathische (zenuw)pijnen zijn veeleer een symptoom van een vitamine B12-tekort, maar naargelang je bloedwaarde lijkt daar geen sprake van te zijn. Wat er dan wel aan de hand is, is moeilijk in te schatten aan de hand van je verhaal.

  • Middels de technieken van het Alexander Concept (een training van 3,5 dag) heb ik mensen met langdurige, vaak medisch onverklaarbare klachten (CVS, paniek of dwang, chronische pijn / fibromyalgie, depressie etc.) wonderbaarlijk en vooral duurzaam zien herstellen. Misschien iets voor jou? Zou toch heerlijk zijn voor je…! Succes en groet!

  • Zie dat dit bericht over schouderpijn al wat ouder is, maar heb je misschien in datzelfde jaar antibiotica gehad? Zo ja, welke?

  • Je zou zeker een functioneel b12 tekort kunnen hebben. Zou mogelijk al je klachten kunnen verklaren. je waarde b12 valt in het zogenaamde grijze gebied.

  • Nee, het ‘grijze gebied’ ten aanzien van vitamine B12 ligt tussen de 148 en 250 pmol/l. Dus met 336 zit Marion daar ver boven… Bovendien is er bij haar sprake van een spontane stijging, dus een stijgende B12-spiegel zonder suppletie. Dat betekent dat er niet of nauwelijks sprake kan zijn van een opnamestoornis. Zie ook:

 20. Voor 14 dagen terug ben ik gevallen met mijn fiets op mijn rechterschouder en elleboog. Ook mijn knie was gekneusd. Ben naar de dokter geweest die zei met een week of 2 ben je weer de oude. Maar nu heb ik veel pijn in mijn schouderblad en oksels met een stekende pijn naar mijn borst. Vooral als ik voorover buk of moet hoesten. Wat kan dit zijn??? En moet ik weer terug naar de dokter??? Ik kan gewoon werken, maar de pijn blijft.

 21. Korte voorgeschiedenis: 3 jaar geleden operatie dubbele hernia (L3), door de lange periode van weinig activiteit 10 kg aangekomen. De laatste tijd (6 maanden) regelmatig last van opkomend maagzuur zo erg dat ik er zelfs wakker van word en als ik gebukt sta of voorover iets aan het doen ben en vervolgens overeind kom dan krijg ik zo’n enorme pijnscheut midden van me rug dat het me maar moeilijk lukt om overeind te komen en het gaat gepaard met ademnood, doe ik vervolgens mijn schouders zover als het kan naar achteren dan wordt het langzaam minder en verdwijnt de pijn en ademnood. Wat is hier in godsnaam aan de hand?

  • Ik ben geen arts, dus uitsluitsel kan ik je absoluut niet geven, maar naar mijn ondeskundige mening doen je klachten sterk denken aan een middenrifbreuk.

 22. Al lange tijd in meer of mindere mate veel last van pijnlijke nek / rug / schouderblad (voornamelijke links). Mogelijk dat mijn houding of drukte of spanning mijn nekspieren verkrampt… en hierdoor ook invloed heeft gehad op mijn schouderblad… De schouderpijn is enkele keren zo erg geweest dat ik tv / beeldschermactiviteiten niet meer kon verdragen (misselijk, slecht lezen (zonnebril op), overgeven, obstipatie enzovoorts). Toen diazepam en fysio gehad… tevens poeder om mijn darmstelsel weer te activeren… Maar het schouderprobleem blijft aanwezig… pijnlijke nek… pijnlijk schouderblad (arm hooghouden geeft de minste schouderpijn en hoofd in een bepaalde stand op een kussen geeft ook verlichting)… Wie heeft tips? Want dit is erg beperkend…

  • Waarom laat je je niet behandelen door een chiropractor. Waarschijnlijk ben je dan zo van je klachten af. Hij zal je wervels nalopen en je kraken. Ik onderga al jaren chiropractie als ik weer eens last heb van zeurende pijn tussen de schouders. Succes!

 23. Ik heb al jaren last van mijn nek en schouder en linker schouderblad. Ik kon op een gegeven moment mijn linkerarm niet meer optillen. Ben meerdere malen geïnjecteerd, wat tijdelijk hielp, maar ben in 2010 uiteindelijk geopereerd omdat er een pees op mijn linkerschouder was ingescheurd. Dit verhielp de klachten in mijn arm en schouder permanent, maar de pijn in mijn schouderblad bleef en wordt zelfs steeds erger. De fysiotherapeut is van mening dat de pijn vanuit mijn nek komt, maar waarom dan maar aan een kant? Behandelingen verlichten tijdelijk de pijn, maar het komt steeds weer terug. De pijn in het schouderblad is continu. Ik kan niet meer zonder pijn zitten, liggen of wat dan ook doen. Heb het motorrijden al moeten opgeven. Iemand enig idee wat deze schouderklacht zou kunnen zijn en wat ik eraan kan doen?

 24. In 2010 ben ik ziek geworden. Het begon met een stijve nek en resulteerde in zeer pijnlijke schouders, met uitstralingen naar mijn nek en armen en naar het midden en zijkanten van mijn rug, maar ook naar mijn handen en borstkas. In die tussentijd ben ik bij de dokter geweest. Er zijn foto’s gemaakt van mijn wervel en men heeft mij gecheckt op reuma. Was niet aan de orde. Ik ben ook in behandeling geweest bij osteopaat en een chiropractor en bij een fysiotherapeut. Daarnaast ook nog shiatsu massage gehad. Niets heeft geholpen om de schouderklachten te verminderen. Enige tijd geleden heb ik een TENS apparaat aangeschaft en dat heeft heel even geholpen, maar wederom is mijn schouderpijn terug en behoorlijk extreem. Hierdoor kom ik vaak slecht in slaap en het maakt niet uit hoe moe ik ben, daarnaast ben ik ook eigenlijk altijd moe. Nu is mijn collega in behandeling bij een Fysiotherapeut die shockwave therapie doet. Wellicht is dat een idee voor m’n schouder? Ik denk dat ik sowieso daar een afspraak ga maken om na te gaan of hij misschien iets kan vinden, want ik herken veel klachten, maar ik zou nu niet kunnen zeggen wat de oorzaak is van mijn schouderklachten. Ik doe kantoorwerk, maar zelfs als ik dat niet doe heb ik het. Daarnaast slaat de pijn ook erg op mijn keel, waardoor ik mijn tweede beroep niet goed kan uitoefenen. Er zijn misschien slechts een paar weken in het jaar dat ik geen pijn heb, maar daarna begint het weer. Sporten of meer bewegen helpt hier ook niet altijd bij en kan het soms verergeren. Een ding is zeker. Hoe dan kom ik erachter ooit wat de oorzaak is en hoe ik dit kan stoppen en weer normaal verder kan leven. Ik ben in ieder geval blij dat er steeds meer topics op het internet te vinden zijn over pijn in de schouder en tussen de schouderbladen.

  • gerard waanders

   Ik kan je wellicht helpen want ik ben magnetiseur en kan de pijn voelen dat houdt in : ik kan zeggen waar het van komt, meestal ben je binnen 2 weken van je pijn af .

 25. ik heb heel erg pijn op me rechter schouderblad, me moeder denkt dat er iets gescheurd of verkeerd nu zit of zo (ik ben een kind!) :(

  • Hoi Demi, gaat het inmiddels al wat beter met je schouder? Als je nog maar kort die schouderpijn hebt dan mag je wel een pijnstiller innemen en even rustig aan doen! Mocht de pijn in je schouder nu nog aanhouden, zeg dan wel tegen je moeder dat je graag naar de huisarts wilt. Misschien dat je wel even door moet naar de fysiotherapeut.

 26. Ik heb sinds juli pijn tussen mijn schouderbladen die doorgaans rechts zit. Soms met steken en enigszins wat tintelingen. Inmiddels heb ik 11 fysio-behandelingen (manueel) gehad, waarbij de pijn dreigde te vervagen. Nu 3 weken later na de laatste behandeling begint de schouderpijn/rugpijn weer ineens op te doemen. Zolang heb ik met deze zeurende pijn gelopen omdat ik dacht, oh het gaat vanzelf wel weer over. Ik maak mij nu toch echt zorgen om deze tamelijk lang voortdurende pijn tussen de schouders. Wie heeft zoiets ook ervaren?

 27. Heb pijn achter mijn rechter schouderblad, overdag geen klachten, alleen ’s nachts wanneer ik me omdraai en mijn bed uitstap, echt vervelende pijn, wordt er steeds wakker van.

  • Deze schouderpijn zou door een verkeerde slaaphouding of door een niet al te ergonomisch verantwoord bed en/of beddengoed.

 28. Hallo, Heb sinds 3 dagen erg veel last/pijn van mijn schouderblad. Rechts onderin. Als ik even staat te strijken word de pijn erger en moet ik gewoon stoppen en ook als ik aan het aanrecht staat of gewoon zit. ( Als ik een poosje op mijn rechterschouder lig gaat die ook vreselijk zeer doen.) Ben niet benauwd of verkouden en ook niet hoesten! Vind alleen geen prettig gebeuren. Wat denken jullie wat het kan zijn??? Wordt hier erg onzeker en zenuwachtig van! Groetjes Christina

  • Hoi Christina, ik heb hetzelfde probleem? loop er al een half jaar nu mee. Heb afgelopen week een scan van mijn hart streek laten maken in het ziekenhuis. Daar krijg ik deze week uitslag van. Ook heb ik mij gemeld bij Chiropractie 4 Life Apeldoorn. Daar hebben zij een totale bodyscan gemaakt van top tot teen nu 85 euro? Ook dit hoor ik volgende week. Mijn dagelijkse leven word erg beperkt door mijn schouderklachten en bovenrug!

 29. Ik ben 13 jaar (bijna 14). En ik knak veel (me nek, vingers, rug, tenen etc.) Mijn vingers zij ook hypermobiel. Ik Ben hier mee naar de: huisarts, fysiotherapeut, schooldokter, masseur, biologieleraar en eigenlijk nog wel meer gespecialiseerde mensen gegaan maar iedereen zegt hetzelfde; dat is niet erg. Nu ben ik laatst gevallen en heb ik vreselijke last van mijn borstbeen en tussen mijn schouderbladen. Soms schreeuw ik het bijna uit. Ik weet niet wat ik nu moet doen, mijn moeder vind dat ik me aanstel en vind dat ik niet zo veel pijn kan hebben naar 1 keer vallen. Het wordt vaak te pijnlijk als ik een bepaalde beweging maak of als ik bijvoorbeeld hoest. Dat is niet erg handig want ik heb nu keelontsteking… Nou ja hebben jullie tips?

  • Beste Yrsa, Ga hiermee langs de huisarts; het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat je tijdens de val een gebroken rib hebt opgelopen. Sterkte! Groeten, Paul

 30. Ook galblaas of galbuis ontsteking , met of zonder galstenen kan heftig uitstralen naar de rug rechtsboven.

 31. Twee dagen geleden stond ik op met lichte pijn in mijn nek, vooral bij draaien van het hoofd. Ik dacht… verkeerd gelegen… trekt wel weg. Echter in de avond voelde ik lichte pijn in mijn schouder achter op rug, en lichte tintelingen in mijn vingers. Gisterenavond straalde de pijn lichtjes uit naar mijn bovenarm en op dit moment ervaar ik nauwelijks pijn in mijn nek, lichte pijn in mijn schouderblad en iets hevige pijn in mijn bovenarm, onderarm hand en vingers. In rust of beweging maakt geen verschil. Plus soms een beklemmend gevoel achter op de rug aan dezelfde kant. Het wordt langzaam erger en houding veranderen verschilt niet in pijn. Wat kan dit zijn?

 32. dick van schepen Reageer

  ben stoffeerder geweest zit nu 7 jaar thuis, elke dag last van m’n rug die scheef staat. pijn trekt met lopen naar linker schouder. oplossing is er niet ja een ijzeren plaat laten plaatsen. onderste 5 ruggenwervels zit geen spierweefsel tussen. enige oplossing tramadol en disclofenac en voor de rest. kan niet meer werken heb een vette uitkering van 630 euro. zit de hele dag thuis. werk is er niet. ben 47 jaar. o ja heb ook 2 versleten knieën waar ik aan geopereerd ben en heb schokjes in m’n hoofd omdat ik elke dag in de bisonkit lijmlucht zat… lekker he

  • A. Overeem

   In Alblasserdam zit een manuele therapeut die methode Meyer gebruikt. Velen met dergelijke klachten vinden veel baat bij hem. Wellicht kun je hem bellen en je ellende voorleggen. Krijg je wel antwoord of hij mogelijkheden voor je ziet. De naam is dokter Den Hengst.

 33. Heb al 5 weken last van druk op mijn schouders, linkerarm tintelt steken in de borst en na wat kleine inspanning moe heel moe, longen zijn prima heb een fietstest gedaan en daarop CT scan gehad had ook tabletten gehad, na de CT scan vertelde de arts me dat ik maar met de tabletten moest stoppen, ik krijg nu fysio maar heb na nog steeds de zelfde klachten?

 34. Ik zit nu 5 weken thuis heb klachten tussen de schouderbladen, tintelende linker arm krijg slecht lucht en ben moe heel erg moe ze hebben van alles getest fietstest, ct tabletten maar was alles goed kon met de tabletten stoppen ben nu 2 dagen gestopt en krijg bij een beetje inspanning flinke steken linker kant wordt nu naar de fysiotherapie gestuurd ik weet echt niet meer wat ik hier mee aan moet?

 35. Ik sukkel al paar maanden met draaiingen. Dokter zei dat dit door de nek kwam. Nu sinds een week heb ik veel last om te ademen en doe de borst ook zeer. Draaiingen zijn erger en ik ben ook de hele tijd moe.

  • Beste Kaat, Bedoel je duizeligheid oftewel draaiduizeligheid? En wat is er volgens je arts aan de hand met je nek? De combinatie van pijn op de borst, ademhalingsproblemen, vermoeidheidsklachten en draaiduizelingen kan in principe van alles betekenen… van chronische stress tot oververmoeidheid tot een longontsteking tot hyperventilatie tot een paniekstoornis tot een schildklierprobleem tot een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen. Persoonlijk zou ik teruggaan naar je huisarts en hem/haar vragen om een concrete diagnose en een specifiek behandelingsplan. Mocht deze niets voor je kunnen betekenen, zou ik om een doorverwijzing naar een specialist vragen.

 36. Ik heb lang puffers gebruikt (6 jaar) tegen COPD, nu is na een longontsteking door de longarts na onderzoek, een mantouxtest vastgesteld dat ik geen COPD heb, maar astma. Dus drie andere puffers, 14 puffen op een dag. En een hoge bloedruk van 175/120 ook plastabletten, want ik houd vocht vast in handen, enkels en voeten. Veel pijn over het gehele schouderblad, ook naar zijkant. Veel opboeren en moeizame ademhaling, en oververmoeid. Heb in het verleden drie TIA’s gehad, en daar een dood been aan overgehouden. Vervoer mezelf ook in een scootmobiel, en een slecht kortetermijngeheugen. Nu heb ik laats in de late avond een arts laten komen omdat ik mijn arm en been tot aan mijn grote teen voelde tintelen, een soort slaapgevoel in je ledematen zeg maar. Dit ook aan de linkerzijde van mijn gezicht en sindsdien voel ik me hondsberoerd. Ik krijg de 18e een CT-scan met contrast van de longarts, na wat gezien te hebben op de longfoto, om kwaadaardigheid uit te sluiten. Al met al, een zenuwslopende tijd, die zeker niet bijdraagt aan vermindering van mijn klachten. Maar tot nu toe is er geen enkele arts die kan vertellen wat het allemaal dan wel is, en zeggen ze slik maar pijnmedicatie. Oja ik ben een vrouw van 57 jaar. Heeft iemand hier een herkenning in of een diagnose gehad, of raad? Graag hoor ik het! M.v.g. Thea

 37. ik loop met een aantal dingen… Sinds januari heb ik diabetes, door dieet en bewegen heb ik dat nu zonder medicatie onder controle. Verder meerdere onderzoeken gedaan die allemaal goed terug kwamen. Sinds ik diabetes heb is mijn carpale tunnel syndroom (waar ik al jaren in mindere mate last van had) erger geworden. Zo erg dat ik niet meer kan slapen, bijna geen handcontrole heb en uitstralingen naar elleboog en schouders aan beide kanten. Daarnaast ook heel veel last van gewrichtspijn in mijn knieën en enkels. Onderzoek heeft verder niets opgeleverd. Aan mijn handen word ik geopereerd. Nu had ik afgelopen week ontzettend pijn op mijn borst en tussen mijn schouderbladen. Zo erg dat ik ervan ben gaan hyperventileren. Bij onderzoek bleek dat ik te hoge waardes in mijn bloed had die konden wijzen op een longembolie. Bij scan kon men echter niets vinden. Er werden foto’s van mijn longen gemaakt, hartfilmpje gemaakt en bloedonderzoek gedaan, maar dat wees allemaal niets uit. Mij werd gezegd dat het vermoedelijk ingeklapte longblaasjes geweest kunnen zijn. En ik kreeg advies dat als het bleef aanhouden ik contact met een cardioloog op moest nemen om een inspanningstest te laten doen. Echter blijf ik bij inspanning en bukken die pijn op de borst en tussen de schouders terug krijgen. Ik weet niet meer waar ik het zoeken moet. Ik krijg zelf onderhand het idee dat het allemaal tussen mijn oren zit en durf eigenlijk ook niet verder te gaan hiermee. De pijn is echter heel realistisch… Iemand een idee? Wat kan ik hiermee nog doen?

  • joop verhof

   hoi, voor vreemde problemen heeft mijn osteopaat mij van veel rare klachten af geholpen. zelf al 30 jaar diabeet 1. tennis weer 3x per week. succes en groet.

 38. Ik heb sinds een dag stekende pijn onder mijn rechterschouder. Als ik hoest doet dit verschrikkelijk pijn.

  • Dit zou een longontsteking kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een schouderblessure… Als de pijn meerdaags aanhoudt en niet vanzelf minder wordt, zou ik even langs de huisarts gaan, Sterkte ermee!

 39. Marga van Dijk Reageer

  Ik heb sinds vandaag weer pijn achter mijn schouderbladen, de pijn trekt dan door naar mijn kaak. Ik heb vorig jaar hier ook last van gehad, en heb daarom drie dagen een kastje gedragen, daar was niets op te zien. Echo van mijn hart was ook goed. Ik ben toch nog steeds bang dat het met mijn hart te maken heeft.

  • Klinkt veeleer als een beknelde zenuw in de schouderstreek/nekstreek. Heb je al eens geprobeerd om de boel te (laten) masseren? Desnoods door een ervaren fysiotherapeut of sportarts…

 40. Ik heb in 2010 een hartinfarct gehad, ik was toen 48. Bij een bijeenkomst met lotgenoten werd er eigenlijk alleen maar gesproken over pijn op de borst, terwijl ik al maanden rondliep met pijn tussen de schouderbladen, en dan heb ik het niet over een beetje milde pijn zo nu en dan… Nee, echte hevige pijn, dag en nacht. De laatste weken is de pijn weer terug… ben nu dus extra alert!

  • Wat een ellende lees ik hier in alle reacties over pijn in de schouders. Spijtig ook dat er globale overeenkomsten te herkennen zijn v.w.b. schouderklachten. Ik zal proberen ze kort samen te vatten: – De schouderklachten zijn meestal complex, ofwel meerdere klachten tegelijk in hetzelfde deel van het lijf die o.a. pijn in de schouders veroorzaken; – Zelf kunnen we de schouderklachten wel omschrijven, maar niet duiden, we kunnen zelf geen oorzaak aanwijzen; – Huisartsen, fysiotherapeuten, specialisten, denken niet complex, maar singulair, de klacht kan maar van een oorzaak komen; – De geboden oplossingen voor de schouderpijn werken dus niet; – Zelf lopen we vreselijk te stressen over onze klachten… Pijn is stress en er geen oplossing voor weten, veroorzaakt nog meer stress… Naar mijn idee kan alleen een holistische benadering uiteindelijk tot een oplossing voor de pijn in de schouders (of tussen beide schouders) leiden. Holistisch betekent dat je rekening houdt met alles: je lichaam, je geest, je omgeving, je bezigheden, je denkwijze, je gedrag etc. Alles heeft invloed op alles, zeg maar. Het is heel lastig om ‘alles’ te overzien. Dat kun je meestal niet zelf. Maar je bewust zijn van het feit dat jouw schouderklacht niet door 1 oorzaak komt, maar door een samenspel van allerlei factoren, is al een begin. Zoek bij pijn in/tussen schouders daarnaast hulp van een dokter of therapeut die daadwerkelijk holistisch denkt. Een generalist i.p.v. een specialist. En wees egoïstisch. Jij wilt van je schouderproblemen af en daar zal alles voor moeten wijken. Stel jezelf op de eerste plaats, hoe moeilijk dat soms ook is.

 41. Als sinds mijn twaalfde heb ik een heftige pijn onder mijn borsten. Door de jaren heen is de pijn alleen maar erger geworden. Het begint meestal onder mijn borst en stijgt daaruit via mijn schouderbladen, nek en kaken naar mijn hoofd. Ik ben hiermee vaak naar de huisarts geweest, maar hij wist nooit wat de oorzaak was. Nu ben ik een tijdje geleden erachter gekomen dat ik astma heb. Daarvoor gebruik ik Ventolin. Ik heb gemerkt dat de pijn die ik hierboven beschrijf ophoudt wanneer ik gebruikmaak van Ventolin. Hebben jullie hier ook last van en hoe gaan jullie ermee om?

  • Longklachten kunnen inderdaad pijn tussen de schouderbladen en pijn op de borst veroorzaken. In geval van astma verkrampen je luchtwegspieren, waardoor je kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Zulke benauwdheidsaanvallen ontstaan meestal door toedoen van bepaalde prikkels, waaronder koude lucht, rook, inspanning, emoties en allergenen. Inhalatie van een luchtwegverwijder (zoals Ventolin met de werkzame stof salbutamol) helpt bij ademhalingsproblemen die worden veroorzaakt door astma; bij een astma-aanval geeft het doorgaans direct verlichting, omdat je er vrijer door kunt ademhalen. Salbutamol heft namelijk binnen enkele minuten de verkramping van je luchtwegen op. De werking houdt meestal zo’n 4 uur aan. Let wel: de luchtwegverwijder Ventolin/salbutamol neemt de gevoeligheid van je longen voor prikkels niet weg; daar zijn luchtwegbeschermers voor nodig… Hopelijk zijn er bezoekers die hun ervaringen en bevindingen omtrent astma met je willen delen…

 42. Hoi Allemaal, Ik loop al 4 weken thuis van me werk, en heb vorige week te horen gekregen dat mijn contract niet verlengt word. Het begon met behoorlijkr verkoudheid en een griepje. Daarna werd ik benauwd, mijn huisarts hoorde een piep en geruis tijdens het beluisteren van de longen. Ik heb 6 verschillende medicijnen gehad in drie weken en een bloedonderzoek en een röntgenfoto laten maken in het ziekenhuis. De uitslag van de foto en bloedonderzoek waren goed. De medicijnen hebben helaas niet geholpen. De huisarts heeft me toen doorgestuurd naar de longarts. Gisteren ben ik weer bij de huisarts langs geweest, want ik heb nu ook nog eens last tussen mijn schouderbladeren. De huisarts heeft ernaar gekeken en zei de het opgezwollen is. Het kan van de longen af komen of ergens anders. Ik heb ook veel pijn op mijn borst, krijg vaak steken of druk gevoel. Mijn huisarts zei, we wachten maandag af, de onderzoeken en wat de longarts ervan zegt. Dus nog even volhouden dan maar…

 43. maria van der kolk Reageer

  Ook ik heb zo’n 20 jaar geleden een aanval gehad van hevige kramp tussen mijn schouderbladen. En dan was het weer een jaar of halfjaar weg en plotseling was de vreselijke kramp er weer. Nu heb ik sinds juli weer enorme krampaanvallen tussen de schouderbladen, alleen het gaat niet meer weg. Wel verandert het soms in een mildere kramp, maar dat begint ook al zeer te doen. De dokter zegt dat het mijn spieren zijn… hartfilmpje was goed. Wat te doen? Ik wil hier zo graag vanaf…

  • Hallo Maria, Ik herken dit gevoel! Echt heftige kramp! Artsen weten niet waar het vandaan komt. Wat bij mij helpt is misschien wel vreemd, maar dat is het enigste wat helpt. Mijn man die meestal wel in de buurt is moet dan (van mij) met gebalde vuist op de pijnlijke plaats slaan/trommelen. En echt, dit helpt bij mij! Hopelijk is er iemand in je omgeving die het eens kan proberen. Sterkte! Groetjes, Ria

 44. Ik kreeg 5 jaar geleden ook pijn tussen mij schouderbladen, werd 2 weken van huisarts naar huisartsenpost gestuurd en leende van vriendin tabletten voor onder de tong omdat ik ’t niet kon uithouden van de pijn. Tot ik opeens na weer een bezoek aan de huisartsenpost hals over kop met een hartinfarct werd opgenomen. Na 2 weken ziekenhuis en dotterbehandeling met plaatsen van 1 stent kon ik naar huis, met als resultaat dat ik me nooit meer veilig heb gevoeld. Ik ben steeds onder controle en heb pas nog een hartkatheterisatie gehad. Alles is in orde, maar de pijn in mijn schouders is er nog steeds en verziekt mijn leven. Ik ben 75 jaar en ging voorheen alleen op vakantie naar Spanje, terwijl ik nu nog amper de deur uit durf te gaan. Als ze me toen serieus hadden genomen, was dit niet gebeurd, want pijn tussen de schouders kan wel degelijk met ’t hart te maken hebben.

 45. Ik zit inmiddels 4 weken thuis met een rughernia en begin nu ook erg veel pijn boven in mijn rug te krijgen, dus tussen mijn schouderbladen. Wie weet raad? Moet ik opnieuw naar mijn arts? Groet, Nellie

 46. Ik heb al 12 jaar last van mijn rug tussen mijn schouderbladen in het midden. Ik ben 29 jaar en ben heel lang niet serieus genomen door mijn vroegere huisarts. Ik heb heel veel oefentherapie gehad en ook pijnbestrijding, daarna revalidatietherapie en nu fysiotherapie, maar nog steeds heb ik schouderpijn. Heb nu wel inmiddels door mijn huidige huisarts onderzoeken gehad, maar het enige wat eruit kwam is dat ik een extra ruggenwervel heb en een hele lichte S-bocht. Mij is verteld dat de pijn tussen mijn schouderbladen daar niet vandaan zou kunnen komen omdat het zelden voorkomt. Ik heb drie kinderen, gelukkig zijn de oudste twee heel zelfstandig en hoef ik niet meer te tillen. De jongste til ik nu ook niet veel meer omdat hij ook ouder wordt. Maar de pijn tussen de schouders blijf. In mijn zwangerschappen gelukkig geen last van schouderklachten gehad. Ben gestopt zelf met werken omdat ik ’s avond op was en als een omaatje liep. Ik heb zelf schoenzooltjes aan laten meten en dat werkt ook niet. Ik slaap op zich goed, maar wel de hele nacht in een en de zelfde houding (linker zijkant). Heb een speciaal matras en slaap met kleine kussentjes onder mijn buik (half) en dat maak ook niets uit. Ik word wakker met pijn en kan moeilijk uit bed, maar ook moeilijk om in bed te blijven want geen enkele andere houding is prettig. Heeft iemand tips voor mij?

 47. Vorig jaar onder doktersbehandeling en ziekenhuisonderzoeken geweest wegens problemen met ademhaling. Artsen hebben na meerdere onderzoeken gedaan, niets gevonden, dus ze hielden het op hyperventilatie. Nu nog af en toe last van ademhaling, maar ook soms pijn helemaal bovenin de rug (ter hoogte van schouderblad) en soms rond de borststreek, alsof mijn hart een soort ‘klotsend’ geluid lijkt te maken. Kan ik dit nog steeds zoeken in hyperventilatie? Nieuwe onderzoeken voel ik niets voor, want dat kost me weer mijn eigen risico!

  • Vincent volckaert

   Beste, Ik ben net hetzelfde aan het ondergaan momenteel. Weet je de oorzaak of diagnose van je schouderpijn al? Ben bang voor iets ernstigs!

 48. Hey, Ik zit met een vraagje. Kan het ook zijn dat je pijn tussen de schouders krijgt door je darmen? Ik heb nu deze week 2x krampen gehad in m’n schouderbladen. vooral links… Deze nacht was het echt wel erger, ik trok helemaal bleek weg, kreeg het erg benauwd, begon te zweten, begon wat te panikeren… Eerder deze week zat ik 4 dagen thuis (de dokter is toen geweest) omdat ik een invirale infectie had (of nog heb) op m’n maag en darmen, want ik kon niet veel eten omdat ik dan buikpijn kreeg en misselijk werd. Maar dat is gelukkig over… Het is vooral nu m’n darmen nog. Heb vanaf dinsdag niet naar de wc kunnen gaan… Zou dit echt van m’n darmen kunnen zijn? Ik heb echt zo’n vermoeden, want ik had 2 jaar geleden ook ineens ’s nachts krampen, alleen weet ik niet meer of dat terug op dezelfde plek was…

 49. Hallo. Ik heb nu ongeveer 10 weken last van mijn linker schouder. Ik ben vorige week nog naar de huisarts geweest. En die zei dat de trapeziusspier (of hoe het ook heet) klem zit. Morgen krijg ik de eerste behandeling bij mijn fysiotherapeut. Ik wilde vragen of het dan verstandig is om mee te doen met gym? Wij gaan die les bokspringen, basketballen en klimmen. En dat allemaal voor een punt. Vorige week zakte ik door mijn schouder heen en viel ik op de grond. Ondertussen een mail naar de docent gestuurd, die zal er rekening mee houden.

 50. Beste mensen, Ik heb al sinds mijn jeugd last van nekklachten en schouderklachten (inmiddels nu 32), het komt en gaat. Regelmatig bij de fysio voor (bindweefsel)massage, kraken van de rug en oefeningen laatste maanden. Al meer als een half jaar heb ik last van mijn voeten bij het opstaan, ik kan dan bijna niet op me voeten staan. Dit doet ook erg pijn! Last van af en toe steken in mijn knie, stijve handen. Het lijkt erop dat ik griep krijg, zo voel ik me dan, maar er komt maar niks. Ik ben enorm vermoeid en heb ook al maanden last van lage rugpijn. Het lijkt af en toe dat ik door mijn rug heen zak of als ik bijvoorbeeld een glas met water op tafel wil zetten, schiet het in mijn rug. Mijn kuiten voelen alsof ze strak gespannen zijn. Ik loop als het kan 3x per week hard, maar klachten verminderen niet, daarnaast kan ik mijn nek regelmatig zelf kraken. Wie weet wat dit misschien kan zijn?

 51. Een paar keer per jaar, nu al een jaar of zeven, heb ik pijn in mijn linker schouderblad, echt op de rand van schouderblad (dus niet tussen de schouderbladen, maar echt linker schouderblad), met uitstraling naar linker arm (weinig kracht, zwaar gevoel). Vorig jaar februari ben ik geopereerd aan linker schouder en is er kalk van mijn pees verwijderd. Deze operatie heeft heel goed geholpen, ik kon m’n arm bijna niet meer optillen, nu geen last meer, alleen af en toe beetje moe gevoel. Ik heb het idee dat deze klachten er niets mee te maken hebben. Klachten duren meestal een paar dagen, paracetamol werkt goed. Herkent iemand deze schouderklachten?

  • Hoe is het nu Joyce? Ik heb namelijk hetzelfde en ook geopereerd voor peesverkalking in de schouder.

 52. Ik heb sinds de geboorte van mijn baby (nu 4,5 maand) pijn tussen mijn wervels. Hoog boven in de rug, net onder m’n nek en in het midden van mijn rug. De pijn zit tussen mijn wervel, vooral aan de linkerkant. De pijn straalt op beide plekken ook uit naar de linkerkant. M’n huid voelt bij de wervel midden op mijn rug ook branderig. Ik heb het lang genegeerd omdat ik druk was met de verzorging van de baby, maar dit is waarschijnlijk ook de oorzaak. Teveel voorover gestaan en niet goed op m’n houding gelet, er kwam ook stress bij kijken afgelopen maanden. Inmiddels gaat het beter en ben ik weer aan het sporten (yoga) en let op mijn houding, maar de pijn gaat niet weg. Wat kan ik het beste doen? Is dit iets wat over kan gaan met sporten/fysio of kan er meer aan de hand zijn?

  • Ik ben GEEN arts, maar op mij komen de klachten over als overbelastingsproblemen of spierkneuzingen. Een optimale balans zoeken tussen rust enerzijds en gecontroleerde beweging anderzijds lijkt me een goed begin. Maar aangezien je nek-, rug- en schouderklachten al maandenlang aanhouden, zou ik er absoluut even mee langs de huisarts gaan. Sterkte & groeten, Paul

  • Anna, Ik heb precies hetzelfde! Alleen had ik de laatste maanden van mijn zwangerschap ook al heel veel last van mijn bovenrug tussen mijn schouderbladen. Vooral met ademen doet het veel pijn. Na de bevalling gestart met fysio, maar na 4 maanden geen verbetering, elke keer komt de pijn terug. Inmiddels is mijn dochtertje een half jaar. Ben jij inmiddels van je klachten af?

 53. Wow, net een acute rugpijn tussen de schouderbladen gekregen, ik nam twee kleine sprongen de trap op… nu 45 minuten later crepeer ik nog steeds van de pijn. Armen bewegen, in- en uitademen doet verschrikkelijk pijn. Soms vind ik een houding waarmee ik het kan uithouden. Dan leun ik op mijn elleboog aan het bureau hier op werk.

  • Misschien een rugwervel verkeerd geschoten, waardoor een zenuw bekneld is geraakt? Laat desnoods even een arts langskomen indien het niet vanzelf overgaat… Sterkte & groeten, Paul

 54. Alejandro kloof Reageer

  Ik ben gisteren 2 uurtjes op mijn computer gaan zitten voor de rest niets slechts en toen ik opstond, kon ik opeens niet meer ademen of mijn arm uitstrekken en bukken. Weet u toevallig wat te doen? Schrijf A.U.B iets terug. Met vriendelijke groet, Alejandro

 55. Ik ben in mei begonnen met een starttraining hardlopen. Sinds enkele weken heb ik bij vlagen kramp links achter mijn ribben. Het straalt soms uit naar mijn schouder. Het is geen standaard kramp door te laat eten o.i.d., ik heb zelf het gevoel dat het erger is op drukke dagen. Het begint zodra ik begin te rennen. En soms heb ik het zelfs bij (rustig) fietsen. Iemand enig idee? Alles wat ik op internet vind is steken in de zij. En dat is het dus niet.

  • Het zou bijvoorbeeld een spierblessure of een beknelde zenuw kunnen zijn, maar uitsluitsel hierover is niet zomaar te geven. Daarvoor zul je echt naar je huisarts of fysiotherapeut moeten gaan.

 56. Al geruime tijd heb ik (aanvalsgewijs) een brandende pijn aan de linkerzijde van mijn nek. In eerste instantie lijkt het op een allergische reactie. Het voelt aan als een brandende jeuk zonder dat je iets ziet aan de huid. Mijn vrouw denkt aan een zenuwpijn. Zijn er onder jullie ook die deze symptomen herkennen en die misschien weten waar deze nekklacht op kan duiden? En wat er helpen kan… Dan hoor ik dat graag!

 57. Op vrijdag 13 juni heb ik een kop-staart-aanrijding gehad. Ze zeggen direct whiplash. Maar ondertussen nog steeds thuis?! Arbeidsongeval verzekering doet moeilijk. Maar ondertussen mijn pijnklachten gaan niet over. Voornamelijk pijn tussen schouderbladen met uitstraling naar borstbeen. Volgens kinesioloog normaal, want spieren zitten aan ribben rond lichaam aan elkaar verbonden. Soms pijn in nek, maar dat valt mee. Als deze pijn er is wel hevige hoofdpijn. De laatste week worden de pijnen precies erger, ik word het dan ook wel beu om niks te doen. Maar ik heb ’t gevoel dat de pijn zich begint uit te stralen naar mijn benen? Als ik wandel dan is er na een tijd een gevoel dat ik niet meer thuis geraak!? Ik Zou heel graag terug gaan werken. Maar ben mij aan voorbereiden door elke dag op te bouwen om aan bureau pc-werk te doen. Maar dan komt deze pijn soms zo erg op… Ik weet niet meer wat ik moet doen. Die pijn overheerst gewoon… Wie kan raad geven?

  • Hallo, ik ben vrouw van 55, die altijd veel heeft gesport, judo. Sinds 2 jaar astma medicatie en nu sinds 2 maanden allerlei klachten, die steeds heftiger worden qua pijn. Kortademig bij inspanning, grieperig gevoel, acute spierverkramping vooral tussen schouderbladen en na eten. Nu 40mg omeprazol i.c.m. galviscon voor de maag, vermoeidheid en kortademigheid is ook wat beter, maar die vreselijk bangmakende pijn, die voelt als complete verlamming van mijn nek tot aan stuitte, wordt per dag erger, wie heeft idee, want wordt gek van onzekerheid.

 58. Hallo, Ik heb heel soms en nu ook last van m’n linkerschouder, tussenin lijkt het wel. Elke keer als ik diep adem heb ik er last van. Ook een drukkend gevoel op m’n borst en ik heb steeds het gevoel dat ik lucht tekort kom. Nu las ik dat het iets met m’n longen of hart te maken heeft. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze pijn tussen beide schouders weggaat?

  • En hoe is het nu met je pijn in schouder en hart? Want ik heb hetzelfde als jij. Het geeft een vervelend en ongerust gevoel.

 59. Ik heb sinds ongeveer een week last van nek en schouders. Het begon op maandagmiddag ineens en voelde toen als gewoon een stijve nek, niets bijzonders. In de paar dagen daarna werd de pijn erger en breidde zich uit. Het hele schouder- en nekgebied (spieren) werd uitermate pijnlijk en ik kon me steeds moeilijker bewegen. De pijn begon na anderhalve dag uit te stralen naar de linkerelleboog, onderkant schedel en bijna tot aan mijn voorhoofd. Vreemd genoeg voelde het ook alsof de plaats van de pijn in het schoudergebied wisselde, het ene moment was links veel pijnlijker dan rechts en omgekeerd. Op dinsdagavond een ibuprofen genomen en dat leek wel wat te helpen. De pijn concentreerde zich vanaf toen in de linkerschouder/linkerkant nek, maar werd daarna een zeer heftig kloppende pijn diep in de nek/schouder die uitstraalde naar de rest van nek en schouder. Woensdag de halve nacht rechtop gezeten van de pijn (liggen had tot gevolg dat ik bijna niet meer overeind kon komen) en donderdag was ik in staat naar een EHBO-post te gaan omdat ik zowat gek werd van de pijn. (Tegelijkertijd was aan- en uitkleden geen probleem en van mijn armen had ik ook geen last, dingen optillen ging ook wel). Temperatuur opgemeten: 37,6. Op mijn werk naar de bedrijfsarts die geen duidelijke oorzaak kon vinden (ben geen actief sporter, zit wel achter pc maar werk heeft voldoende afwisseling, geen zwaar werk gedaan, kortom geen duidelijke oorzaak). Advies was zwaardere pijnstillers met ontstekingsremmende werking. Sindsdien is de heftig kloppende pijn bijna helemaal weg, maar wel nog steeds een redelijk pijnlijke nek en linkerschouder. Komende dagen (het is nu zaterdag) wacht ik even af of het verder verbetert (en met of zonder ibuprofen). Heeft iemand enig idee wat dit (geweest) zou kunnen zijn? Alles wat ik aan oorzaken op google kan vinden lijkt er qua symptomen niet voldoende op, zo had ik bijvoorbeeld geen zwakte in armen, geen duizeligheid of de beschrijving van de pijn kwam niet overeen. Ik ben natuurlijk al lang blij dat het verbetert, maar herkent iemand dit?

  • Ik heb precies dezelfde klachten. Ik ben 27. Ik werkte eerst in de horeca en door vaak dezelfde bewegingen achter mekaar te maken voelde ik altijd een zeurende pijn aan mijn linker schouder. Ik ben uiteindelijk in de beveiliging gaan werken op Schiphol met veel wisseldiensten variërend van ochtend/ middag/nacht elk tijdstip die je je maar kan bedenken. Bijna een jaar later merkte ik dat ik er weer last van kreeg. Voornamelijk als ik kort had kunnen slapen vanwege de vroege nacht/ochtenddiensten. Na een paar maanden was het niet alleen mijn schouder waar ik deze hevige pijn in voelde, het trok door naar mijn rug (links) precies vanaf bovenop mijn schouder en dan langs mijn schouderblad, precies langs die rand tot halverwege mijn rug naar beneden. Ik dacht altijd dat het maar een onschuldige spierpijn van het schoudergewricht was totdat het steeds verder ging doorstralen naar mijn nek en de onderkant van mijn schedel, naar mijn borstspier en naar mijn arm tot aan mijn hand. Ik voel ook bijna altijd een tinteling in die arm en hand omdat er continue spanning op dat schoudergebied staat. En hoe heviger de schouderpijn aanwezig is, begint het echt te voelen alsof mijn zenuwen afgekneld worden. Zodanig dat mijn arm bijna volledig verlamd voelt. En bij mijn nek en onderkant schedel voelt het net als of dat helemaal afgesloten word en alsof ik een soort kortsluiting in mijn hoofd krijg. Het voelt letterlijk alsof de linkerkant van mijn bovenlichaam uitvalt. Ik krijg alles nog maar half mee en soms amper wat. En mijn gezicht voelt ook verdoofd aan de linkerkant en alles begint ook heel erg te kraken/knakken als ik dan beweeg om die spanning/kramp er af te krijgen. Vooral die spier die bij mijn borst zo gespannen is maak ik me heel erg zorgen over, want ik krijg het er ook heel benauwd van. En het zit toch vlakbij je hart. Wanneer de pijn daar zo heftig is voelt het alsof alles daar zodanig afgekneld word dat het misschien ook wel invloed kan hebben op mijn hart, aangezien dat ook een spier is. Ik ben voor deze (schouder)klachten zelf naar een chiropractor geweest. De baat die ik daarbij gehad heb is dat ik van mijn dagelijkse spanningshoofdpijn ben verlost. Nu af en toe last van diezelfde hoofdpijn. Bij de huisarts geweest en met het oog op de schouderpijn/schouderklachten doorverwezen naar Mensendieck. Ben nu bewuster bezig met mijn houding en veel gehad aan de ademhalingsoefeningen. Ik kreeg op een gegeven moment namelijk last van hyperventilatie en paniekaanvallen omdat ik de pijn niet meer kon verdragen en ik steeds dat verdoofde gevoel links kreeg. Ik heb een borstverkleining gehad omdat ik hoopte dat dat iets zou verlichten. En dat was ook zo, alleen de oorzaak is er nog niet mee aangepakt. De schouderproblemen en aanverwante klachten bleven en werden steeds erger omdat geen enkele arts wist waar het nou precies vandaan kwam. Alleen maar vermoedens hadden ze en daar werd ik dan voor behandeld. Maar de een zegt dit en de ander zegt dat. Maar je gaat het toch proberen want je wilt natuurlijk van die pijn af. Naar de psycholoog doorgestuurd want vanwege de hyperventilatie zou het zo kunnen zijn dat ik ze opwek op de plaatsen waar ik ze gehad heb omdat ik al met die gedachte en angst naar werk zou gaan. Cognitieve gedragstherapie gehad. Het zet je wel aan het denken maar om nou te zeggen dat ik er echt iets aan gehad heb? Nee niet echt. Doorverwezen naar de fysiotherapeut, daar een paar behandelingen gehad, maar dat was alleen maar praten. Bleek dat ze me naar de manuele therapie hadden moeten sturen. Fijn! Ook daar geweest. Toen gevraagd om een MRI-scan. Met pijn en moeite mocht dat. Hebben ze alleen een scan van mijn nek gemaakt. Schouder vonden of rug vinden ze niet nodig omdat het vaker uit de nek komt. Dus ik was het er niet mee eens maar ze vertikten het om een scan van mijn schouder te maken. Terwijl ik al 3 jaar met heftige schouderklachten liep en 1 jaar met dat gevoel dat de helft uitviel. Ze hebben me toen later doorverwezen naar een orthopeed omdat ik mijn arm niet meer omhoog kon doen. Ik kom daar binnen en hij vraagt naar mijn klachten, maar hij laat me niet eens uitpraten. En steeds weer zegt hij: “Ja, volgens je MRI-scan was het niks met je zenuwen, dus je zenuwen sluiten we al uit”. Maar we gaan foto’s van het schoudergewricht maken. Niks te zien op de foto’s en hij zegt, “Ja ik vermoed dat het een ontstoken pees is tegen je slijmbeurs aan”. Ik kan je een injectie in de schouder geven en dan kijken we over 2 maanden verder. Dus dat heb ik maar gedaan want ik kon niks meer met mijn arm bijna. Na een paar dagen kon ik de schouder steeds verder bewegen en na een week helemaal weer, maar de pijnklachten bleven. Terwijl hij had gezegd dat ik voor 75% minder last zou hebben en dat het een verlichting zou zijn. Na 2 maanden ging ik terug en wilde hij me weer een injectie in de schouder geven. Dat heb ik niet gedaan, omdat ik er voor de rest geen baat bij had behalve dat mijn arm weer omhoog kon. En het is al rotzooi wat ze je geven en hij vermoedt iets maar weet het niet zeker. Nu inmiddels overgestapt naar wen andere huisarts en morgen een afspraak om te vragen of ze me kunnen doorverwijzen naar een orthopeed in Zaandam. Veel goeie dingen over gehoord, ook van meerdere collega’s die bijna hetzelfde proces hebben doorlopen en nu dankzij die arts gewoon verholpen zijn van hun klachten. Omdat hij er wel echt voor de patiënt is. De helft waar ik ben geweest luisteren niet eens naar je en ze willen het liefst dat je zo snel mogelijk weer weg bent. De medicijnen die ik in die jaren voorgeschreven kreeg: paracetamol 3×2 per dag en codeïnetabletjes, diclofenac, Zaldiar, en morfine tabletten wilden ze me geven, maar dat heb ik afgewezen. Deze medicijnen deden vrij weinig tot niks bij mij. Ik ben zelf op pad gegaan en heb een tijgerbalsem crème gekocht bij de etos. Een witte tube speciaal voor je nek en schouder. Royale laag op de pijnlijke plekken smeren en zorgt meteen voor verlichting van de schouderklachten. Soms zelfs dat je de pijn nog amper voelt. En ik heb zopiclon 7,5 mg in/doorslapers want als de pijn in de schouder te heftig is, kan ik niet in slaap komen en krijg ik last van paniekaanvallen op het moment dat ik half wegval. Ik neem daar een half tabletje van en voel dat de spanning op mijn schouderspieren steeds minder wordt na een korte tijd. Het is een lang verhaal, maar misschien hebben mensen er baat bij. Die bepaalde dingen herkennen en zich ook geen raad meer weten… Zou ik die tijgerbalsem en zopiclon niet gebruiken, dan had ik nu geen werk meer. Ik zou niet meer kunnen functioneren. Nu heb ik al momenten dat dat ook niet lukt, maar daarom heb ik ook altijd die crème bij me om de pijn in de schouder zo veel mogelijk te verlichten, zodat het niet zo ver komt dat mijn linkerhelft verdoofd aanvoelt. Ik zal nog laten weten hoe het verloopt bij die orthopeed.

 60. Ik heb nu al een paar dagen pijn in mijn linkerschouder(blad). Het is vooral bij kracht dat het pijn doet. Ik kan niet niezen en hoesten, want dit doet ook pijn. Als ik in bed lig kan ik me amper omdraaien omdat het zo’n pijn doet. Ik ben wel heel erg benieuwd wat het is. Het is namelijk weekend en ga niet naar de centrale huisartsenpost. Het is nog wel vol te houden.

 61. Ik heb sinds 1,5 maanden enorme last tussen mijn schouderbladen, rondom mijn ribben, maar enkel wanneer ik lig. ’s Nachts word ik er vaak van wakker (voelt alsof je verkeerd op een arm hebt gelegen), wil me dan omdraaien, maar dit doet verschrikkelijk zeer, waardoor ik in ademnood kom. Intussen heb ik hier een oplossing voor en dat is heel hard mijn hele lichaam aanspannen met omdraaien, maar zodra ik omgedraaid ben en wil ontspannen, schiet de pijn er weer in. Dit gaat zo door tot in de vroege ochtend wanneer ik maar opsta. Een uur erna kan ik alles weer. Ik dacht dat het aan mijn bed lag, maar heb inmiddels in 3 bedden geslapen en overal hetzelfde… Iemand ervaring hiermee?

  • Beste Natasja, Heb je het idee dat je klachten veranderen na iets te hebben gegeten of gedronken? In dat geval zou het maag-gerelateerd kunnen zijn. Als dit al anderhalve maand aanhoudt, lijkt het me sowieso niet onverstandig om eens langs je huisarts te gaan. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

 62. Hier sinds twee dagen vreselijke pijn in mijn schouderbladen. Vooral links… Bij bepaalde handelingen en manoeuvres verkramp ik helemaal van de pijn! Vooral als ik zijwaarts wil bewegen (bijvoorbeeld m’n zoontje rechts van mij oppakken). Ik ben 24 weken zwanger… zou het daarmee te maken kunnen hebben? Hormonaal? Of door de beperkte mobiliteit ’s nachts (niet zo veel draaien in slaap)? Ik neem ook sinds twee dagen extra magnesium vanwege spierkrampen in m’n kuit. Een te veel aan mineralen? Als ’t morgen niet betert, toch maar naar de dokter. :(

 63. Ik heb al 7 jaar op en af pijn hoog tussen mijn schouderbladen, rechts. Meestal zeurend, maar soms ook stekend. Altijd uitgelokt door herhaaldelijke bewegingen (poetsen, ramen lappen, strijken). Na 4 jaar fysiotherapie, manuele therapie, triggerpoint therapie, dry needling en allerlei oefeningen ben ik voor de 3e keer bij de huisarts en die gaf me met tegenzin een doorverwijzing naar een orthopeed. Volgende week donderdag aan de beurt, ik ben benieuwd…

 64. Ik had dit ook (na veel zoekwerk). Het ligt bij mij aan maagproblemen: een luie maag en maagbreuk; heb dit nooit geweten… De oplossing voor mij is bicarbonaat oplossen in een beetje in water en opdrinken. Dit werkt perfect voor mijn pijn tussen de schouderbladen. Plus eenmaal per maand massages… Succes!

 65. Hoi, Ik heb al bijna een halfjaar tot 1 jaar elke dag pijn aan mijn schouderbladen en nek. Ik had het vorig jaar ook weleens, maar sinds het begin van dit schooljaar is het veel erger geworden. Maar ik ben nog maar 14. We hebben foto’s laten maken en bloed laten prikken, maar ze zeggen dat er niks mis is. Ik zou elke dag wensen dat ’t een keer over zou gaan, maar elke dag komt het gewoon weer terug. Soms de hele dag en soms een uurtje of 2 uurtjes. En soms op 2 verschillende delen van de dag. Heel afwisselend dus. Maar ja, de dokter zegt dat het niks is… Maar voor altijd met deze pijn rond moeten blijven lopen, dat trek ik niet hoor, haha! Iemand die kan helpen? M.v.g. Chelsea

  • Bij mij is het begonnen in december, inderdaad ook alle onderzoeken gehad, maar niets kunnen vinden. Aan de pijnstillers en ontstekingsremmers gezeten. Diagnose: zenuwontsteking. Ben nu na 4 maanden van de pijn af en was blij dat het weg was. Echter laatste weken een branderig onbehagelijk gevoel in mijn rechter schouderblad. Alhoewel mijn HA zei dat het niet door stress veroorzaakt wordt, heeft dit wel een versterkend gevoel. Dus weet niet hoe jij in het leven staat, ik bedoel met stress of andere dingen die je niet lekker zitten en waar je mee rond loopt. Sterkte in elk geval!

  • Hallo Chelsea, Kan het misschien zijn dat je veel stress hebt op school? Stress kan namelijk heel veel ongemak bezorgen aan je lijf. Ik heb constant een trillend ooglid, maar bij mijn schouderblad schijnt het ook een zenuw te zijn die alle dagen soms urenlang van zich laat horen alsof er een heel leger mieren langs kruipen. Hier is gezegd met masseren gaat het weg, maar bij mij lukte het de fysiotherapeut niet. Ik weet wel zeker nu dat het bij mij de constante stress is. Misschien is dat bij jouw het geval? Dan zou je er eens met iemand over kunnen praten. Sterkte met de pijn! Groeten, Lonneke

  • Wellicht triggerpoint-therapie proberen. Vaak wordt pijn tussen schouderbladen en in de nek veroorzaakt doordat knoopjes in de spieren die daar zitten (kunnen allerlei spieren zijn). Oorzaak kan variëren van verkeerde houding, repeterende bewegingen tot stress.

 66. Ik heb een onregelmatige terugkerende pijn achter mijn linker schouder maar ook lager en meer tussen het bekken en schouder. Wel altijd in aan de rug zijde. Het komt ineens op. Lijkt wel soms te maken te hebben met een houding en mogelijk schiet het erin. De pijn is heel heftig en straalt uit, ben er zelfs misselijk van geworden gaat tot aan mijn nek en kaken en alles lijkt plots in vlam te staan, ik kan gaan staan of liggen het maakt niets uit en trekt heel langzaam dan weer weg ongeveer 15 minuten of soms langer. Hart filmpje gemaakt en is goed, bloed is goed, maagzuur zou mogelijk zijn soms voel ik dit wel eens maar dan niet in combinatie met deze al overheersende pijn. Heb het nog niet besproken met de dokter maar ik kan er geen logica van maken het kan soms maanden weg zijn en dan ineens is het terug, nogmaals de pijn doet mij kreunen en kan dan nergens naar toe… wat zou dit nu kunnen zijn? (verder gezond en niet te zwaar geen roker en matig met alcohol). Vriendelijke groet, John

  • Herken mij hierin. Ik heb precies hetzelfde. Dan maanden geen last van pijn in de schouders en dan is ‘ie er weer. Ik denk zelf overbelaste schouderspieren of schouderzenuwen klem. Oorzaak verkeerde houding. ’s Aavonds verkeerde houding op de bank en waarschijnlijk overdag ook verkeerde houding. Vind die uitstraling en pijn in kaken ook heel naar. Heb dit nog van niemand gehoord. Ben blij dat nog iemand dit heeft, maar wat het nu precies is? Als ik dagelijks op mijn houding let dan heb ik er lange periodes geen last van…

 67. Hoi… Drie weken geleden werd ik in de nacht wakker van de pijn, tja moeilijk te omschrijven een heel vervelende zeurende pijn in mijn maag en in mijn rug… Bewegen doet geen pijn en heb ook geen last van kortademigheid. Heb uiteindelijk een zetpil genomen en na een uurtje ging het wel weer. De week erna kwam het weer plotseling op net als een soort migraine… zeurende gevoel komt langzaam op en wordt steeds heviger. Uiteindelijk weer een zetpil en in de ochtend nergens geen last meer van. Nu kreeg ik het gisteravond weer, heel langzaam, en werd vannacht wakker door de heftige zeurende pijn. Nu voel ik waar het zit, maar het doet geen pijn meer. Het is (als ik moet zeggen waar) in mijn maag en dan rechtdoor naar mijn rug. Ik kan bewegen wat ik wil, dat doet geen pijn. Diep inademen doet ook geen pijn. Toch heb ik het idee dat het de puntjes van mijn longen zijn. Maar steeds lees ik dat dit gepaard gaat met kortademigheid of astma, maar ook dat heb ik niet. Zou het dan toch iets kunnen zijn wat ik heb gegeten? Weet wel dat ik iets gegeten heb gister wat ik verleden week ook gegeten heb… wel toevallig. Maar ik kan me niet voorstellen dat het aan eten ligt. Hoor graag wat jullie visie hierop is.

 68. Ik heb vijf jaar geleden mijn rechterschouder uit de kom gehad en heb sinds twee weken al last van een stekende zeurende pijn aan mijn rechter schouderblad. Aan mijn zithouding ligt het niet. Het doet wel pijn als ik zit en mijn arm bewogen heb. Wat kan dit zijn?

  • Hallo Miranda. Ik heb afgelopen twee jaar tweemaal de schouder uit de kom gehad en heb ook herhaaldelijk klachten aan de schouder. Heb vooral ’s morgens heel veel last en word soms wakker van de pijn. De pijn wordt minder door lichaamsbeweging. Heb je deze klachten ook ’s nachts?

 69. Hallo, Een aantal van de klachten ken ik wel, maar toch anders dan ik ervaar. Een jaar of 3 geleden stap ik uit de douche, en plots valt het gevoel aan de rechterkant tot aan mijn tenen uit, behalve mijn gezicht. Na diverse MRI-scans te hebben gehad, kunnen de artsen niets vinden. Nu heb ik regelmatig last van een stekende pijn in het midden van mijn ruggengraat tussen mijn schouderbladen. Soms merk ik dan dat het gevoel aan de rechterkant anders wordt, maar niet meer zo hevig als het 3 jaar geleden was. Ook straalt soms de pijn uit naar mijn nek en achterhoofd, wat resulteert in duizeligheid. Ik ben nu al een halfjaar bij de fysio in behandeling, maar met weinig resultaat. Wie kent deze klachten? Groeten, Robert

  • Hallo Robert, Ik heb zelf nu meer dan 2 jaar lang schouder- en rugproblemen door een slijmbeursontsteking waar ik te lang mee ben blijven lopen, waardoor ik meerdere blokkades heb opgelopen en ook een tijd bij de fysio ben geweest. Mijn klachten werden wel wat minder, maar bij lange na niet pijnvrij. Nu ben ik overgestapt naar Fysio Physics die hele andere methodes gebruiken dan een normale fysio. Na 2 behandelingen is mijn pijn voor de helft afgenomen. Misschien dat je hier baat bij kan hebben…

  • Ik had dezelfde soort verschijnselen, tot verlammingsverschijnselen, slecht spreken en dikke tong aan toe. Bij mij zijn de klachten sterk verminderd na dagelijkse inname van vitamine B12 (Me-Cbl: Methyl-Cobalamine + Ado-Cbl: Adenosyl-Cobalamine) zuigtabletten zodat de opname van de vitamine B12 via speeksel kan plaatsvinden. Door het ontbrekende B12 herstelden o.a. de spieren zich niet meer…

 70. Ik heb al anderhalf jaar dat ik geregeld op een dag en dan iedere dag onder mijn schouderblad het gevoel heb dat er mieren onderdoor lopen. Ik ben nu voor de tweede keer gemasseerd, maar voel nog geen verbetering. De fysio zei dat het een zenuw is die ik steeds voel en die een lichte trilling geeft. Wie herkent dit ook en wat heeft diegene geholpen? Groeten, Lonneke

  • Hoi Lonneke, Ik herken jouw klacht. Ik heb sinds een jaar kriebels bij m’n schouderblad en het gebied daaromheen is in z’n geheel gevoelig inmiddels. Ook heb ik aan die zijde een soort stijf gevoel bij m’n ribben en trekt de kriebel soms ook door langs de ribben. Heel raar allemaal, ik weet het… Er is een MRI gemaakt van mijn rug, dat was gelukkig goed. Loop bij een orthomanueel therapeut. Maar tot nu toe mag het nog niet baten helaas. Masseren helpt wel.

 71. Ik heb regelmatig last van een vreemde pijn net naast mijn linker schouderblad, aan de kant van mijn ruggenwervel. Bewegen doet geen pijn, maar het zijn iedere keer hele nare pijnscheuten. In de loop van de dag wordt het erger en weet ik niet meer hoe ik moet zitten. Kruik ertegenaan is lekker. Weet iemand wat dit kan zijn?

  • Chris, Ik ervaar hetzelfde en kom er niet vanaf. Vandaag naar HA geweest, maar wist het ook niet. Geen pijn in de schouders bij bewegen, maar vreselijke steken en pijnscheuten in de schoudergewrichten zonder duidelijke reden. Ben jij er inmiddels vanaf?

  • Hallo Chris, Ik herken denk ik de schouderpijn die jij beschrijft. Paracetamol helpt niet, alleen als ik doodstil blijf liggen is het draaglijk. Heb jij ook steeds pijnscheuten? Het gekke is dat er soms 10 seconden tussen de pijnscheuten zitten en soms wel anderhalve minuut. Ik ben er nog niet achter wat het is. Groet, Christine

 72. Hmmm… Ik vraag me af wat ik opeens heb dan. Heb sinds 6 uur opeens heel veel steken in mijn rechter schouderblad, een beetje aan de onder zijkant. Kan bijna niet bewegen en koelen helpt niet. Iemand tips?

  • Het zou een beknelde zenuw of overbelaste spier kunnen zijn. Helpt massage?

 73. Beste mensen, Al deze klachten komen me ontzettend bekend voor. Ik heb als sinds mijn 15e (nu 24) last van mijn rechter schouder. Trekkende, zeurende, brandende pijn meestal en heb stad en land afgezocht naar een oplossing, maar tevergeefs. Er waren zelfs momenten dat ik mijn arm niet meer kon bewegen van de pijn en het enige wat ik wilde was liggen de hele dag. Na vele behandelingen (die vaak averechts hebben gewerkt), medicijnen en etc. ben een jaar geleden bij een artikel gekomen over triggerpoints. Dit zijn spierknopen in het hele lichaam en kunnen verschillende klachten veroorzaken. Zoek het op Google en ik geloof dat veel mensen geholpen zijn hiermee. Er zijn speciale triggerpoint therapeuten in het hele land (!) die de triggerpoint opzoeken en masseren. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk met oefeningen deze spierknopen verhelpen en ben je weer pijnvrij! Het is een nog niet zo bekend fenomeen bij artsen en fysiotherapeuten, omdat ze het simpelweg niet geleerd hebben tijdens hun studie. Ik heb nu nog misschien twee keer per jaar last van mijn schouder maar door de oefeningen (die ik thuis doe) ben ik er weer binnen een week vanaf. Veel succes ermee en geef niet op! Hopelijk hebben jullie er wat aan.

  • Welke oefeningen doe je dan om de pijn te verlichten? En ik ben ook naar zo een kerel geweest die met triggerpoints werkt. Heb een schouderoperatie gehad aan m’n rechter schouder en het heeft mij toen heel goed geholpen! Maar ben dan terug beginnen te trainen en dan heb ik m’n linker schouder overbelast… Ben nu 3 keer geweest en de pijn is nog steeds niet weg. :( Het is wel prijzig: 40 euro per keer. Maar het heeft me wel eerder geholpen, dus hoop ik dat het nu terug gaat helpen.

 74. Ik heb sinds 5 jaar elke dag last van brandende pijn in de omgeving van mijn linker schouderblad. De kern van de pijn zit net onder het blad en tegen mijn ruggengraat. De uitstralingspijnen gaan naar mijn nek door tot in mijn achterhoofd en verspreiden zich over mijn ribben en ik ervaar soms tintelingen in mijn linkerarm en vingers. Als ik op de zere plekken druk dan voel ik verhardingen en de pijn wordt erger. Ook is er sprake van krakende geluiden als ik mijn nek naar rechts strek. Alsof er een touw met knopen uit elkaar getrokken wordt. Dit doet geen pijn, maar het branden wordt niet minder. Voor die 5 jaar had ik ook die klachten maar dan maandelijks een keer en het trok vrij snel weer weg. Mijn beroep was toen postbode dat ik tot 3 jaar geleden heb gedaan. Hierbij droeg ik dagelijks een schoudertas. Ongeveer 13 jaar geleden ben ik een keer heel hard op mijn linkerborst gevallen van mijn fiets op een stenen ondergrond. Borstbeen was toen erg dik, maar huisarts zag geen reden voor een foto. Sindsdien heb ik een klikkend geluid in mijn linkerkant ergens van binnen ter hoogte van mijn borst. Ook doet dit geen pijn. Veel artsen en fysiotherapeuten hebben mij onderzocht en behandeld, maar de pijn is nog net zo heftig als 5 jaar terug en het lijkt erger te worden. Een orthopedagoog heeft een bewegingsstoornis van het schoudergewricht vastgesteld en daarvoor loop ik nu weer bij fysio. Dit heeft me enkel meer mobiliteit opgeleverd, maar de pijn duurt voort. Ik ben behoorlijk de wanhoop nabij en de pijn frustreert en beïnvloedt mijn leven en geluksgevoel. Het is lastig aan te geven wanneer de pijn nu optreedt, maar veel zitten en vaak in eenzelfde houding zitten maken het wel erger. Stress helpt ook zeker niet mee. Belastend werk als klussen in de tuin moet ik vaak dezelfde avond bekopen met pijn. 95% van de dag ervaar ik pijn. Slapen kan ik gelukkig wel maar soms word ik wakker met een compleet tintelende arm en ’s ochtends zit alles vast in mijn nek, rug en schouders. Ik wil nog toevoegen dat 4 jaar geleden ook een hernia linksonder is vastgesteld. Heb ik weinig last van maar als mijn brandende linkerkant op zijn top is dan lijkt alles in verbinding te staan. Pijnstilling verlicht iets! Een heel verhaal, maar wie kan mij adviseren wat hier in hemelsnaam aan de hand is? Bedankt!

  • Wat ik hier aan schouderproblematiek lees klinkt heel bekend. Ik heb soortgelijke schouderklachten. Mijn ervaring is dat het vinden van balans tussen ontspanning en beweging van de schouderspieren, heel moeilijk is. Dat gaat zover dat ik soms wakker word in mijn slaap om te voorkomen dat het veranderen van slaaphouding, pijn doet. Het is dan heel moeilijk om de spanning in mijn lijf los te laten, maar dat helpt wel voor de pijn in de schouders. Je bewust zijn van welke spierspanningen de pijn veroorzaken, is het moeilijkste wat er is. Opvallend is dat mijn vrouw zegt dat ik veel vaker in mijn (ontspannen) slaap omrol, dan ik zelf weet. Dus ik kan die bewegingen zonder schouderpijn maken, als ik er niet over nadenk. Denk ik wel bewust na over de (schouder)beweging, dan doet het pijn. Erg lastig om dan alsnog precies de goede spier(groep) te ontspannen, maar het kan wel. Wellicht dat mensen met pijn in de schouders en tussen de schouderbladen hier iets aan hebben…

 75. Ik heb al ruim een week enorme last van pijn aan m’n rechter schouderblad en schouder. Het lijkt ook naar mijn arm te trekken: deze voelt heel zwaar en lam. Het is een chronische pijn, en deze wordt door geen enkele lig- of zithouding beter.

 76. ik heb sinds twee dagen pijn tussen mijn schouderbladen en als ik heel diep inadem, voel ik een drukking onder mijn linker schouderblad… Voor der rest voel ik mij goed

 77. Ik heb al vanaf mijn 15e constant gestrekte schouders. Wanneer ik wat langer slaap, heb ik gegarandeerd pijn aan de schouder, links of rechts tot aan mijn oog. Opvallend is dat het meestal aan dezelfde kant is. Ik heb fysio geprobeerd, maar niks met bewegingen. Vooral pijnstillers, maar nee, geen resultaat. Wie weet er een oplossing? Alleen een warme douche helpt nog een beetje.

 78. Beste mensen, De meeste van deze schouderklachten kunnen worden verminderd of verholpen juist door te sporten. Vaak gaat het om overbelaste rugspieren; een goede oefening hiervoor is het rekken en strekken van de biceps en borstspieren. Ook kan pijn tussen de schouderbladen door een instabiele heup worden veroorzaakt. Op YouTube heb je veel clipjes met oefeningen. Ik wens jullie veel succes!

 79. Hallo, Sinds een week heb ik extreem veel (zeurende) pijn onder mijn rechter schouderblad. Vanaf een uur of 5 wordt het zo erg dat ik niets anders wil dan in bed liggen. Sinds 6 maanden zeul ik de hele dag rond met ons zoontje, inmiddels 8 kilo. Ik ben nooit erg sterk geweest qua armkracht; zou het kunnen zijn dat het til- en sjouwwerk me nu de das omdoet? Ik wil niet zomaar bij de huisarts aankloppen, maar dit werkt ook niet; aspirine en warme douches hebben geen effect. Wat kan ik doen?

  • Beste Jelske, De situatie en oorzaak die je beschrijft zouden best weleens kunnen kloppen (al hoeft dat natuurlijk niet per se). Misschien is het een optie om je zoontje op een alternatieve manier te vervoeren? Ik heb er zelf geen kaas van gegeten, maar weet dat er draagdoeken en dergelijke zijn die je schouder kunnen ontlasten. Je schouder ontzien lijkt me sowieso raadzaam, al is het maar om te kunnen beoordelen of de schouderklachten daardoor afnemen. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 80. Hallo, Ik heb/hoor/voel kraakjes als ik ademhaal. Wie weet wat dit kan zijn? Bij mijn schouderbladen heb ik Bechterew, maar dit heb ik nooit eerder gehad…

 81. Hoi, Ook ik heb nu al een tijdje last van mijn linkerschouder. Voortdurend aanwezig omdat ik pijn krijg met het ademhalen. Wel heb ik het idee dat de pijn erger wordt na iets gegeten te hebben. Iemand een idee? Mijn huisarts dacht aan mijn longen, maar daar had het uiteindelijk niks mee te maken.

 82. Ik ben in het verleden geopereerd aan een middenrifbreuk, 30 jaar geleden ongeveer. Ik heb vaak pijn achter mijn schouder en onder mijn schouder. Daarnaast word ik elke keer wakker met keelpijn en in de loop van de dag wordt het minder of gaat het weg. Ik heb al een paar jaar last van slechte adem, terwijl ik daar heel lang na de operatie geen last van heb gehad. Ik hoor graag hoe groot de kans kan zijn dat er weer een breuk kan ontstaan? Heb een jaar of twee geleden onderzoek gehad hiervoor, maar ze zeiden dat het niet zo was, en dat ik gewoon omeprazol moest gaan slakken.

  • Beste Aicha, Het is niet te zeggen hoe groot de kans is dat er (opnieuw) een middenrifbreuk zal (of is) ontstaan, dat is simpelweg onmogelijk. Overigens doen je klachten wel ster denken aan reflux. Omdat het toch alweer 2 jaar geleden is dat ernaar is gekeken, lijkt het me niet onverstandig je klachten met je huisarts te bespreken. Overigens een middenrifbreuk niet de enige potentiële veroorzaker van refluxklachten. Zo zou het ook aan je maag, maagklep of gal kunnen liggen. Ik ben overigens geen arts, dus nogmaals: bespreek je situatie bij voorkeur met een medicus. Groeten & sterkte, Paul

 83. Loop zelf nu inmiddels bijna 2 weken met een zeurende, drukkende pijn ongeveer halverwege mijn rechter schouderblad; dit geeft een zenuwuitstraling naar mijn rechterarm. Ook tintelen mijn vingers en heb ik het gevoel dat mijn bovenarm is opgezet, wat niet het geval is. De pijn ontstond ´s nachts als een lichte irritatie in mijn schouder en toen ik ´s morgens opstond schoot de pijn in nog geen uur tijd tot bijna ondragelijk. Ik heb een Tempur matras. Geen bewegingsbeperking of krachtverlies, maar ik kan ´s nachts amper slapen van de pijn en ook zitten is een crime. Als ik op mijn rug lig, heb ik een drukkende, scherpe pijn in mijn schouderblad, en op mijn zij lukt ook niet omdat mijn arm dan weer gaat zeuren. Ik weet me dus geen houding te geven. Momenteel slaap ik al een week op de bank. Gelukkig is de zenuwuitstraling naar mijn arm minder geworden, maar dat van mijn schouder blijft. Koorts heb ik niet, al heb ik wel driemaal spontaan een soort koortsaanval gehad, dat het zweet me spontaan uitbrak, maar dit was ook direct na een paar minuten weer over. Ik zit normaal dagelijks op kantoor. Momenteel slik ik 3x daags 50 mg Diclofenac, zonder succes, aangevuld met paracetamol. Bloed is onderzocht, enige wat daaruit kwam was een lichte verhoging van het bezinksel, wat kan duiden op een ontsteking. De dokter houdt het op de zenuwen in mijn schouderblad, met een slag om de arm of het de ziekte van Lyme kan zijn, dat hoor ik deze week. Maar ik kan me niet heugen ooit door een teek gebeten te zijn.

  • Ik heb ook een Tempur matras maar ervaar dit niet als het ideale matras. Spijtig, want het kostte veel geld. Het voelt aan als een baksteen in de winter en je zakt in een soort put. En als je je wilt omdraaien, geeft het een gevoel alsof je een berg beklimt… En mijn man heeft bovendien meer last in nek en rug dan vroeger op een gewone matras met Lattoflex.

  • Heeft u inmiddels al antwoord wat de oorzaak van de klachten zijn? Mijn man heeft namelijk precies dezelfde klachten (op de koortsaanvallen na) en geen enkele pijnstiller helpt. ’s Nachts wordt hij steeds wakker van de pijn en deze vermindert iets als hij even uit bed gaat. Morgen moet hij een longfoto laten maken waar hij zich erge zorgen om maakt.

 84. Hoi, M’n man heeft al een jaar last van een klacht. Tijdens het eten krijgt hij pijn in zijn rug, tussen zijn schouderbladen. Weet iemand wat het zou kunnen zijn? Het gebeurt iedere keer als hij eet, en ’t maakt niet uit wat hij eet.

  • Beste Evert, Omdat het steeds tijdens/na het eten gebeurt, zou het te maken kunnen hebben met de maag. Een bekend verband is dat tussen pijn tussen de schouderbladen en refluxklachten. In dat geval borrelt maagzuur vanuit de maag op, richting de slokdarm. De pijn manifesteert zich vaak op de borst; achter het borstbeen, maar niet altijd. De gewaarwording kan brandend aanvoelen (als in ‘brandend maagzuur’), maar zelfs dat is niet per se het geval. De refluxpijn zal in veel gevallen uitstralen of doortrekken tot tussen de schouderbladen. Vaak is er bij zure reflux ook sprake van een slechte mondgeur en/of een viezige smaak in de mond. De oorzaak van refluxklachten kan zitten in o.a. een slecht sluitend maagklep of verhoogde maagzuurproductie. Een refluxziekte hoeft overigens geenszins de oorzaak te zijn van de klachten die je beschrijft, maar het behoort tot de mogelijkheden. Vraag er eens naar bij je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

 85. gerrie hensens Reageer

  Ook ik heb krampen tussen de rugwervels. Deze beginnen altijd in mijn kaken. Als het me te lang duurt neem ik een glas water, en hoe raar ook, dan gaat het weg. Soms helpt een ibuprofen of een tranxene 5 mg. Ik heb dit al jaren en zou er graag vanaf komen. Wie kan mij helpen?

 86. Ik herken me bij wat veel mensen zeggen over de pijnen tussen de schouderbladen. Heeft iemand een specialist? Gegevens zijn welkom.

 87. Voel me opeens niet meer zo alleen als ik alle reacties lees. Ik heb nu 4 jaar altijd pijn in mijn rechterschouder (tegen het schouderblad aan) en ben 15 behandelaars verder. Ik slaap er ook slecht van. Mijn vraag is: kent iemand een goede arts die de klachten serieus neemt en alles onderzocht heeft? Mijn huidige orthopeed lijkt het allemaal weinig te interesseren, helaas…

  • Voor veel van de klachten die ik lees, zou ik aanraden eens bij een chiropractor aan te kloppen. De meeste van hun patiënten hebben al stad en land afgelopen om hulp, zonder resultaat. Ten langen leste vinden veel mensen baat bij hen… Dus, probeer eens!

  • Hallo, Ik heb sinds 2 jaar gigantische krampen in mijn linker schouder die uitstralen naar mijn rug, nek en hoofd. Daarvoor loop ik momenteel in het ziekenhuis, maar ze kunnen echter niks vinden, alleen dat alles mega vastzit. Ze gooien het op een whiplash, waar ik echter niet echt in geloof. Want voor het ongeluk had ik er ook al last van. Het enige wat ze hebben gedaan is een MRI maken en doorverwijzen naar fysiotherapie.

 88. Heb nu al een week last van mij nek en schouders. De dokter zegt dat dit een nek-blokkade is, maar heb ook een stijf, verdoofd gevoel in mijn kaak hierbij. Hoort dit daarbij? Het zit vooral aan mijn rechterkant…

  • Als je rug/schouder problemen hebt en de pijn trekt door naar je kaak en/of gaat gepaard met doofheid, lijkt het mij nuttig om een chiropractor te consulteren. Zij kunnen vaak door manipulaties zeer goede oplossingen bieden.

  • Ben afgelopen nacht nog opgehaald door een ambulance. Heb van het geen Mieke beschrijft al last vanaf mijn 30e en ben nu 72 jaar. Daarbij heb ik nog veel last van extra hartslagen. De laatste drie dagen begon dat weer en gisteravond kreeg ik dan die kramp tussen mijn schouderbladen met uitstraling naar de zijkanten van mijn borst en kaken, zelfs mijn kiezen deden pijn. In het ziekenhuis is alles weer eens onderzocht, maar alles was goed, ook de bloedwaarden. Ik ben nu vanaf mijn 30e zo’n vijf keer in het ziekenhuis beland en overal langs geweest, maar dan ook echt overal, ook wat een zekere Henk heeft beschreven, maar zonder enig resultaat. Het enige wat de medische wetenschappers weten te zeggen is, ‘het hoort bij je’. Nou, daar schiet je lekker mee op! Maar treur dus niet, ik heb het al dik 40 jaar. Veel sterkte, maar blijf wel zoeken naar een oplossing! Groetjesm Rienk

 89. angelique weisz Reageer

  Ik heb nu al bijna 2 jaar pijn in mijn rechterschouder, soms in mijn linker, en daarbij in de rug. Maar de ergste pijn zit op mijn schouderblad rechts. Het is allemaal begonnen 3 maanden na mijn bevalling. Het is een zeurend en drukkend gevoel. alsof iemand de hele tijd druk op een blauwe plek uitoefent. Soms is het zo erg dat het uitstraalt naar voorkant van de schouder, onder het sleutelbeen. Ben al tig keer naar fysio gegaan, en dan gaat het wel enigszins weg, maar na 3 a 4 weken is het weer terug. Mijn dokter zegt overbelasting, maar ik denk van niet. Want ook als ik niks doe heb ik het. Ben ook veel moe en om de haverklap verkouden. Nou heeft hij mijn bloed getest op vermoeidheid en een pompje gegeven voor de benauwdheid. Bloed was goed. Maar heb nu ook zwarte plekken voor mijn ogen. Nou heb ik wat rond gezocht op internet, en nou vroeg ik hem of het reuma kan zijn… Nee, dat is het niet, zegt ie, maar wat het dan wel is, weet hij ook niet echt. Ga maar naar de fysio zegt ie, maar ik ben het beu om steeds naar de fysio te gaan.

 90. Hallo, Ik heb sinds gisteren pijn aan mijn bovenrug, nadat ik in de tuin heb gewerkt. Het is een soort stekende pijn, zoals wanneer je te snel gegeten hebt. Ik heb ook veel pijn als ik diep inadem en als ik drink of eet. Het doet geen pijn bij het bewegen van m’n rug en ik heb ook een beetje keelpijn aan de linker zijde. Ik moet ook veel boeren laten, maar ik weet niet of dit hier iets mee te maken heeft, maar ja… Heeft iemand raad? Laat het me dan weten, a.u.b.

 91. Ik heb sinds 2 dagen last van pijn bij mijn nek/schouders. Bij een deel van mijn nek lijkt ook wel uitslag te zitten. Ik heb dit nog nooit gehad… Heeft iemand anders ervaring met deze symptomen?

 92. Heb al geruime tijd klachten van m’n rug (zit ’n lichte kromming in) en armen. Zit ook 4 dagen per week achter ’n pc op m’n werk. Dacht eerst dat ’t iets “ernstigs” was (zenuw bekneld, pees ontstoken, o.i.d.) Ging op een gegeven moment zelfs hypochondrisch denken. ’t Zal toch niet…??? En dit werkte dan natuurlijk ook weer averechts. Maar, nu ik deze site gevonden heb met diverse oefeningen, kan ‘k weer soepeltjes door ’t leven (zowel lichamelijk als geestelijk).

 93. Hoi, Ik ben Petra en ik heb sinds 3 weken ook verkrampingen tussen mijn schouderbladen. Ook het gevoel dat ik moet drukken, ik krijg ze met aanvallen, zo heb ik heel de week geen last, en dan heb ik twee aanvallen op een dag. Nu loop ik bij de fysio om mijn spieren los te maken, en zij zei dat het ook stress kon zijn. Wie heeft er ook deze klachten?

 94. Ik heb een maagring en nu een paar jaar later véél pijn aan mijn schouders die naar mijn arm straalt. Zijn er soms meer mensen met dit probleem?

 95. Ik ben 15 en ik game regelmatig. Ook mijn rib is aan de linkerkant een beetje ingedeukt, ik weet niet of dit de oorzaken zijn van mijn pijn tussen de schouders en ik weet ook niet of ik mij zorgen moet maken.

 96. Afgelopen zaterdag is er een rughernia (onderrug) bij me geconstateerd, maar ik heb nu nog steeds erge pijn in mijn linker schouderblad. Weet iemand of dit verband met elkaar heeft?

 97. Sinds een lange tijd heb ik last van een stekende pijn tussen mijn schouderbladen (links). Afgelopen weekend is er een rughernia geconstateerd in de onderrug.. Kan dat verband hebben met elkaar? Misschien dat iemand dit ook mee heeft gemaakt.

 98. Kan het niet aan je matras liggen? Ik heb nu sinds kort een boxspring en de eerste 2 nachten gingen prima (wel wennen dat verende). Maar inmiddels heb ik ’t idee dat ik in een hangmat lig, alsof ik op een kleine heuvel lig. Erg veel spierpijn en zeurende rugpijn. Zodra ik lig, is het er weer…

 99. Hoi, Heb ook sinds een jaar last van steken rondom mijn linkerschouder. Na een zware pijnscheut in mijn linker schouderblad mei 2012 ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo. Via de echo konden ze alleen een galsteen zien. Deze is kort daarna in juni verwijderd. Nu heb ik niet het standaard gewicht/leeftijd voor een galsteen. Ben 34 en weeg 60 kilo en ben 1,64. Maar goed, ik blijf nog steeds last hebben van een zeurende steek rondom mijn linker schouderblad en borststreek. Soms straalt het door naar mijn arm. Nu zit ik sinds 2 weken thuis omdat het erger werd en ik er ook misselijk van word. De huisarts geeft aan dat het spanningen/stress is. Ik voel de pijn de hele dag door, zelfs wanneer ik lig. Van staan word ik misselijk en word de pijn erger. Iemand een idee hoe ik hier vanaf kan komen of wat het zou kunnen zijn? Krijg het er benauwd van. Groetjes, Sami

 100. Een interessante site! Ik zou graag een mening horen over mijn klachten. Zes jaar geleden ben ik twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis omdat men dacht dat ik een hartaanval heb gehad, maar achteraf bleek het een middenrifbreuk te zijn geweest. Die is vastgesteld nadat alles met mijn hart goed bleek te zijn. Tot de zomer van vorig jaar heb ik geen klachten meer gehad dankzij bètablokkers en 2 x Pantoprazol per dag. Helaas is er deze zomer een te hoge bloeddruk geconstateerd en kreeg ik pijn in de linkerarm. Mijn hart is toen weer nagekeken en met scans is ontdekt dat ik een grote galsteen had. Op advies van de internist is de galblaas verwijderd. Twee weken na de operatie ging het goed; daarna echter hevige rugpijn bovenin de schouders, mijn linkerarm en doortrekkend naar de benen. Foto’s en scans hebben niets opgeleverd. Suggestie van de neuroloog: vermindering van de maagzuurremmers (ik heb nooit maagzuur gehad) en meer vitamine B3 en B12. Dat doe ik nu een paar dagen, maar ik heb af en toe vreselijke pijn. Volgens het maagonderzoek is er niets aan de middenrifbreuk veranderd sinds 6 jaar geleden, maar zou het toch weer hommeles kunnen zijn? Ik ben ondertussen al meer dan 10 kilo afgevallen en word er zo onderhand radeloos van. Heb mijn baan moeten opzeggen, kan niet meer op de kleinkinderen passen en de artsen raden alleen nog fysiotherapie aan en praten over antidepressiva. Maar dat wil ik echt niet! Heeft iemand een idee of tips?

  • Beste Cathy, Ik raad je aan om een second opinion aan te vragen betreffende de scans. Misschien is er wel een steen blijven zitten of elders (gehechte galbuis, maag, nier, lever, tussenliggende verbinding o.i.d.) terechtgekomen. Die pijn moet natuurlijk ergens vandaan komen en het zou niet de eerste keer zijn dat er galstenen, nierstenen of andersoortige stenen in het lichaam achterblijven nadat de galblaas is verwijderd. En het komt tevens vaak voor dat ze op scans over het hoofd worden gezien of simpelweg niet zichtbaat zijn, vandaar de second opinion. De pijn zou natuurlijk ook elders vandaan kunnen komen, waaronder een breuk (in dit artikel over middenrifbreuken kun je overigens meer lezen over de hernia diafragmatica), maar omdat je zo kort geleden nog een operatie hebt ondergaan, lijkt me dat een logische (eerstvolgende) stap… Succes, sterkte, beterschap & groeten, Paul

 101. sinds 2007 loop ik met pijnen in de schouders, zowel rechts als links. De pij houdt 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan. Beide kanten hebben verschillende pijnen. Het begint altijd eerst met mijn linkerkant vanuit de nek/schouders en mijn hele arm. Boven op mijn schouders/nek heb ik een drukkende pijn zitten, die uitstraalt naar de hele arm. Tegelijkertijd voel ik een stevige, trekkende, tintelende, brandende, drukkende, knellende pijn. Mijn rechterborst wordt tegelijkertijd meegetrokken. Mijn rechterkant kon ik op een gegeven moment niet meer bewegen van de pijn. Als ik mijn arm van mijn lichaam af wil bewegen, dan gaat mijn arm aan de bovenkant contra, waardoor ik linea recta de grond in kan gaan. Ik ben eerst naar de neuroloog geweest; een MRI-scan gehad, maar niets te zien. Zij heeft mij doorgestuurd naar de orthopeed; die arts heeft alleen mijn rechterkant 2 injecties gegeven, direct in de spier. Ik kan nu weer bewegen, maar het zeurt nog wel. Aan de andere kant heeft ie niets gedaan. Deze arts stuurde mij door voor röntgenfoto’s, maar hier valt ook niets bijzonders op te zien. Ik word nu weer doorgestuurd naar de pijnpoli. In de tussentijd slik ik zware pijnstillers als de pijnen echt intensief zijn. Ik durf ze niet elke dag te slikken, bang dat ze op den duur niet meer zullen werken.

 102. Ik loop sinds 2007 met pijnen in mijn nek en schouders, aan beide kanten. Aan beide kanten heb ik verschillende pijnen. Als de pijnen intensief zijn, kan ik mijn armen niet meer bewegen van de pijn. Mijn nekwervels (5 en 6) zijn verschoven. Volgens de artsen staat dit los van de pijnen in mijn nek en schouders. Volgens de artsen zou ik ook versleten schouders hebben. Ik loop 24 uur per dag, 7 dagen in de week met continue pijnen rond. In mijn rechterkant had ik zulke pijnen dat als ik mijn arm van mijn lichaam af wilde bewegen, de bovenste spieren in tegengestelde richting wilden bewegen. Hierdoor kon ik wel de grond in zakken van de pijn. Mijn linkerkant gaat vanaf de nek via mijn schouder de hele arm door: een trekkende, beknellende, stekende pijn bij mijn rechterborst. Tegelijkertijd ook branden en behoorlijk tintelen. Het voelt aan alsof je geëlektrocuteerd wordt. Ik heb last van mijn keel aan de linkerkant en tevens van trekken bij het rechteroor. Ik heb af en toe ook last van hyperventilatie. Ik moet dan vervolgens diep ademhalen en dan uitblazen. De artsen weten niet waardoor dit komt. Ze zijn het nog aan het uitzoeken. De orthopedie heeft een 2-tal prikken aan mijn rechterschouder gegeven waarvan eentje direct in de spier. Het heeft wel geholpen zodat ik weer kan bewegen, maar de pijn blijft zeuren. Mijn linkerkant heeft ie niets aan gedaan. Ik ben doorgestuurd naar de pijnpoli. Intussen slik ik zware pijnstillers als de pijn erg hevig is, waar je natuurlijk niet vrolijk van wordt.

 103. Hallo, Er zijn hier veel herkenbare symptomen te lezen. Bij mij zijn het vooral spierspanningen tussen de schouders en soms triggerpoints (spierknopen). Heb ook een zittend beroep en mijn houding zal hier veel mee te maken hebben. Waar ik heel veel deugd van heb is een massage met een natuurlijke spierontspanner: BioFyto, gemaakt van plantextracten. Wat ik ook soms doe, is een tennisbal tussen rug en muur plaatsen om zo m’n eigen spiertjes tussen de schouders met lichte bewegingen los te maken. Gezien op YouTube… :)

  • Super! Ik was deze truc vergeten, maar het werkt nog steeds. Geen messen meer in mijn rug en schouders, geen flauwvallen van de pijn en de spierknopen ontspannen. De behandeling van de chiropractor werkte ook, maar 60 euro per keer is op den duur kostbaar. Dank je.

 104. Ook ik kamp met de vervelende klacht van pijn in de bovenrug, tussen de schouderbladen. Ik vind het een vervelende klacht, omdat het kennelijk van alles kan betekenen (hart? maag? gal? longen? wervel? reuma? etc.). Tja, en zoek het dan maar uit. Een bijkomend vervelend iets is dat ik me steeds rot schrik en denk dat ik een hartinfarct heb/krijg (bij vrouwen uit zich dat toch vaak in de rug). Alle vorenstaande klachten lijken in grote mate op elkaar, maar in detail zie je toch verschillen. Dat zal wel door die veelvoud aan (bovengenoemde) oorzaken komen. Mijn pijn zit hem echt alleen maar tussen de schouderbladen (totaal niet onder het borstbeen) en komt aanvalsgewijs. Als de aanval erg is, straalt de pijn uit naar de kaken en de keel. Soms is er, maar ook aanvalsgewijs, alleen “maar” een zeurende pijn. Er zijn ook dagen/weken dat ik nergens last van heb. Ik ben nu een soort overzichtje gaan bijhouden wanneer ik pijn heb en wat daaraan voorafging (eten, drinken, inspanning etc.) of wat ik juist op het moment van de pijn doe. Op deze manier probeer ik er grip op te krijgen en uiteindelijk de reden van de pijn te vinden. Ik hoop dat jullie er ook achter komen.

  • Hallo Ellen, Ik word onderhand ook een beetje wanhopig van die uitstralende pijn tussen mijn schouderbladen en ben door speuren op het internet op deze site terechtgekomen. Ik herkende me niet zo in de klachten tot ik jouw verhaal tegenkwam. Begin vorig jaar heeft de huisarts me zelfs met de ambulance naar het ziekenhuis gestuurd omdat hij dacht aan een hartinfarct. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat er niets met mijn hart aan de hand is. Het rare is dat ik soms weken geen last hebt en dat het ineens uit het niets weer opkomt. Het begint vaak met lichte pijn tussen mijn schouderbladen en dan straalt er een krampachtige pijn uit naar mijn nek en hals en soms ook naar mijn armen. De pijn is zo intens dat het me gewoon de adem beneemt. Ik kan er echter geen patroon in herkennen. Soms denk ik dat het aan mijn maag ligt of aan een verkeerde werkhouding (ik werk veel achter de pc), maar dan zou ik die aanvallen vaker en regelmatiger moeten hebben. Ik heb er soms tijden geen last van en heb dan de hoop dat het over is… Maar dan komt het ineens weer terug en heb ik vaker achter elkaar aanvallen. Ik word er een beetje moedeloos van en hoop erachter te komen wat nu de oorzaak kan zijn.

 105. Heb al meer dan 10 jaar last met tussenpozen van hevige scheurende pijn tussen de schouderbladen, uitstralend naar hals, achter de oren, de tanden en onder de sleutelbeenderen. Ik krijg dit zowel in rust als in beweging. De dokter zegt “het komt van de nek”, maar ik stel me hierbij toch wel vragen. Heeft iemand misschien ook zulke symptomen? Of zelfs een oplossing?

 106. Ik wil ook even reageren op de pijn tussen de schouders… Al maanden last en ook al een scan gehad van de wervels, maar dat zag er goed uit. Heb ook acupunctuur gedaan voor mijn spijsvertering, ja je probeert van alles. Maar na vier keer prikken had ik nog last. Ik loop altijd graag, maar ben dan vaak duizelig en dan word ik bang. Ook als ik ’s morgens wakker word is mijn borstbeen stijf en met het rekken naar achter doet het pijn… Ook al therapie gehad, maar ’t werd niet beter. Heb ook hartkloppingen en soms een te hoge bloeddruk. Ben nu weer van plan naar de huisarts terug te gaan en dan maar weer vragen hoe of wat… Iedereen sterkte ermee. Gr. J.

 107. Hallo,
  ik ben 17 jaar en herken de problemen. ik ben al 2 jaar lang kassaìre bij de HEMA; sindsdien zijn de klachten opgetreden. Als ik een langdurige zithouding heb, krijg ik prikkelende warme/koude steken tussen de schouderbladen. De pijn zit aan de linkerkant, net langs mijn wervels. Het voelt alsof er allemaal messen in m’n rug worden gestoken en de pijn word steeds erger. De pijn komt nu ook steeds vaker voor. Ik heb het tijdens het fietsen, ook al is het maar 10 minuten. Ik krijg dus heel snel pijn eraan, ook als ik op een gewone stoel zit. Het is echt een irritante pijn en de pijn trekt door tot aan mijn nek. Ik ben al naar de fysio geweest en die heeft mijn spieren geprobeerd los te maken, maar dat lukte niet. Ze hebben mij toch doorverwezen en ik heb volgende week een afspraak bij de specialist. Ook heb ik 4 à 5 maanden terug mijn sleutelbeen gebroken door een ongelukkige val op mijn rug. Maar ik heb geen idee of dat er iets mee te maken heeft. Want ik had de pijn klachten al voor de breuk. En nu ben ik heel bang dat het iets ernstig zou kunnen zijn. Maar wat het is? Moet ik toch afwachten op de uitspraak van de dokter? Ik wou even mijn verhaal kwijt en zo te zien ben ik niet de enige. En graag wil ik hier reactie op, wat het eventueel zou kunnen zijn. Groetjes, Linda

 108. Ik ben een man van 54 en heb al een jaar of 14 heel veel last van hartritmestoornissen (boezemfibrilleren) heb al 6 ablaties gehad, maar helaas komt de stoornis telkens weer terug. Heb ontzettend veel last van pijn tussen mijn schouderbladen en op mijn borstkas, heb het hier al vaker met de cardioloog over gehad, maar deze zegt dat dit niets met elkaar te maken heeft. Ik kom er echter steeds vaker achter dat als ik een stoornis heb gehad de pijn nog erger wordt, dus ik vraag me af wat dit dan is. Ik heb pijnbestrijding, fysio en scans gehad, maar er is niets te ontdekken. Raar toch??? Wie heeft er ook zoiets aan de hand.

 109. Ik eb al meer dan een jaar pijn tussen mijn schouderbladen. Ik ben ij een specialist geweest, onder MRI, en nu is gebleken dat ik discofractie heb. De pijn is ondraaglijk. De specialist gaf me 3 oplossingen: naar de rugschool, omdat er enige beterschap zou kunnen optreden als mijn rugspieren sterker worden. Of epidurale injecties, hetgeen naar zijn eigen zeggen slechts een tijdelijke oplossingen zou zijn. Of een operatie. Ik weet echt niet wat het beste zou zijn. Kan er mij hier iemand raad in geven?

 110. Hoi, Ik herken veel van deze klachten. Heb hier ook lang mee rond gelopen. Alles af geweest: fysio, stoelmassages, osteopaat, echo, thoraxfoto, hartfilmpjes… Niets wees uit waarom ik veel pijn in de rug en tussen de schouderbladen heb. Ook heb ik hartkloppingen en andere rare verschijnselen. Dus werd het op stress gegooid. Twijfelde aan mezelf, maar kende mezelf ook en wist gewoon dat er iets moest zijn. Na vele uren op het internet rond te hebben gespeurd, ben ik teruggegaan naar de huisarts. Ik heb hem gevraagd om getest te worden op de bacterie heliobacter pylori. Deze vestigt zich in je maag, en mijn hele maag bleek vol te zitten. Vandaar dus al deze pijnen. Ik heb 4 kuren moeten doen voordat hij weg was. Ik moet wel altijd maagzuurremmers blijven slikken, maar laat je daar eens op testen! Want ook ik had ontzettend veel pijn tussen de schouderbladen. Het bleek dus vanuit mijn maag te komen.

 111. Hoi, Ook ik ben een angsthaas. Ik heb al jaren hyperventilatie en dus vaker pijn tussen schouders, nek en op de borst, maar nu brandt het soms erg. Ben een rookster dus, longfoto’s laten maken. Wellicht COPD maar niks zorgelijks te zien. Toch ben ik nu zo bang voor mijn hart of zo, angina pectoris heeft ook die klachten. Pfff, zit weer teveel op Google.

 112. Hallo, Ik heb sinds een week heel erg veel pijn tussen mijn schouderbladen, wat uitstraalt naar beide armen, aan de onderkant tot aan mijn polsen. En naar mijn nek. Soms tintelingen in mijn vingers. Pijnstillers, zelfs ’t maximale aantal, helpen niks. Het is een constante pijn, net of ze met een mes in mijn rug steken. Word helemaal gek van de pijn en weet dan niet hoe ik moet staan of zitten, laat staan liggen. M’n dokter heeft m’n rug en longen onderzocht en beklopt, maar de longen zijn goed en dat kloppen op m’n rug voel ik dan niet. Terwijl de pijn er wel constant is. Snap er niks van!

  • Hoi Ellie, Ik heb precies hetzelfde vandaag: heel erg last. Paracetamol, Diclofenac, Tramadol; niets helpt… Ben jij inmiddels nog wat opgeschoten? Heb fysio, chiropractor en oefeningen ook allemaal al gedaan. Ik heb echter wel een traag werkende schildklier. En na een MRI-scan afgelopen week blijk ik een uitstulping bij de nekwervel te hebben. Hoop dat dit het dan is, want ik ben radeloos. Loop inmiddels al 5 jaar elke dag met pijn, wisselend qua sterkte, maar vandaag kan ik wel met mijn kop tegen de muur bonken.

  • Ik heb precies dezelfde problemen; wel nekhernia, maar schijnt niet op de zenuwwortel te drukken. Heb al last als ik aan het typen ben. Er wordt aangegeven dat het spieren en pezen zijn en de houding niet goed.

 113. Hallo,Wat erg allemaal voor jullie zeg… Helaas herken ik de klachten ook. Ik ben nu 19 maar de pijn in mijn rug begon op mijn 12e al na een val van een paard. Na jaren te hebben moeten zeuren bij de huisarts eindelijk eens een keer een foto gemaakt. Daarop was te zien dat er sprake was van “torso scoliose”. Na de uitslag van de foto hebben de artsen niets meer voor mij gedaan en hebben het afgedaan met het verhaaltje: een scoliose hoort geen pijn te doen en je bent nog jong dus het zal wel meevallen. ik heb na de 1ste foto (toen was ik 14) nog eens 2 jaar doorgelopen met super erge en steeds erger wordende pijn. Het nam ook toe tussen mijn schouderbladen/maag/longen/nek etc. Na nog meer aandringen bij de huisarts dat het niet goed ging met me hebben ze eindelijk besloten nogmaals een foto te maken, de uitslag luide: de scoliose was erger geworden maar weer vonden ze het niet dramatisch om er iets aan te doen. Zo is mijn klacht op “psychosomatische klachten” gegooid en ben ik van de ene psychiater naar de ander gegaan. Dit tot mijn 18e en ben het nu zat. Ik heb eigenlijk mijn complete jeugd in ziekenhuizen gezeten of zat alleen maar thuis. Uitgaan heb ik misschien 3 keer gedaan in al die jaren. Zoals hierboven beschreven staat: hartafwijkingen, benauwdheid, slechte houding etc. daar willen ze allemaal niet naar kijken onder de noemer: je bent nog heel jong, dus het kan NIET aan zoiets liggen. Helaas zeur ik tot de dag van vandaag nog steeds om hulp, maar waarschijnlijk gaat die er nooit komen. Misschien een tip aan jullie allemaal: ik gebruik zelf Voltaren warmtepleisters. Dit werkt super goed voor een paar uur. De pleisters zijn erg duur, maar je hebt er zeker wat aan. Het is het proberen waard. Nou mensen, succes allemaal. En ik hoop ook voor iedereen die hetzelfde gezeur met dokters heeft als ik snel geholpen gaat worden en snel klacht vrij zal zijn! Groeten!

  • Hoi Cynthia, Heb je al eens geprobeerd om naar een manueel arts te gaan die werkt volgens de Sickesz-methode? Zou het zeker zeker overwegen als ik jou was, vooral omdat je nog zo jong bent heb je grote kans van slagen! Groetjes, Joke

 114. Hallo, Ik herken veel klachten. Heb zelf ook af en toe een zeurende pijn tussen mijn schouderbladen. Het voelt een beetje alsof je te snel eet en dat je het eten door je slokdarm voelt gaan. Alleen dan in je rug. Daarnaast krijg ik het ook een beetje benauwd en krijg ik duizelingen en heb het gevoel alsof het bloed niet goed doorstroomt in mijn linker arm en schouder. Soms heb ik ook het gevoel alsof het gevoel in mijn gezicht wegvalt. Ik kan het moeilijk omschrijven maar het lijkt wel alsof ik voor een paar seconde wegval. Ik heb een hele tijd al een slechte werkhouding en ben er vrij zeker van dat het hierdoor komt. Daarnaast heb ik ook jaren last gehad van hyperventilatie, dus dat zal er ook zeker mee te maken hebben. Ben al bij de Chiropractor geweest en dan verdwijnen de klachten tijdelijk, maar echt weg gaan ze nooit. Heb ook bij de mensendieck gelopen maar dit was ook niet echt de oplossing. Nu lees ik alleen dat het ook hartklachten kunnen zijn en dat verontrust mij een beetje. Ik wil graag van de pijn en de angst af en wil er zeker van zijn dat het niet mijn hart is waar deze klachten vandaan komen. Heb het gevoel dat de dokter er altijd een soort van te gemakkelijk over doet. Herkent iemand zich hierin?

 115. Ik heb altijd al een slechte houding gehad, maar nu, sinds enkele maanden heb ik steeds meer en meer pijn in mijn rug, tussen schouderbladen, naast mijn wervelkolom. Ik heb reeds menig osteopaat, chiropractor en manipulator bezocht, maar de pijn wordt erger. Ook ontstekingsremmers, pijnstillers, speciale spuiten recht in mijn spieren of rug geven geen resultaat. Op röntgenfoto’s werd duidelijk dat mijn tussenwervelschijven versleten zijn en uitpuilen. Thuis heb ik amper last, de weekends heb ik nodig om te recupereren, want ik heb een bureaujob. Op maandagmorgen valt de pijn nog mee, op vrijdag val ik soms bijna flauw van de pijn. Ik weet echt niet wat ik nog meer kan doen.

 116. Hallo, Ik heb al heel lang last van onderhuidse pijn in de arm en schouder. Heel gek, als ik iets te veel eet, dan gaat het in mijn linker bovenarm behoorlijk pijn doen. Ook plotseling naar het ziekenhuis gebracht met hevige pijn op de borst. En ik kon ook niet goed doorademen. Bloeddruk gemeten en die was 200/120, dus veel te hoog. Alles nagekeken, hart en longen. Het enige wat eruit kwam was dat mijn bloeddruk te hoog is. Al vaker met deze klacht naar dokter en ziekenhuis geweest. Ik voel gewoon dat er iets niet goed zit aan de linkerkant. Ik verbeeld het mij zeker niet. De bloeddruk zegt ook genoeg, maar wordt er wel een beetje kribbig van. Wat kan het nu zijn!? Maandag maar weer eens naar de huisarts, misschien een idee om een vaatonderzoek te laten doen… Zijn er meer mensen met deze klachten?

 117. Hallo, Ik ben 3 weken gevallen op mijn rug. Ik kreeg geen lucht meer en ik voelde dus dat het niet goed zat. Tot mijn verbazing had ik de dag erna helemaal geen last meer ervan maar nu om de paar dagen. Later lijkt het erop dat ik af en toe een soort spierpijn heb vooral als ik wakker word. Maar dan heb ik weer een paar dagen geen last; heel raar! Weet iemand daar iets van af?

 118. Ik heb al enkele jaren last van kramp in mijn armen en met name in de rechterarm. Als ik gestrekt op mijn rug lig met gestrekte armen, dan wordt het minder. Overdag en nu bij het typen en autorijden, gaan mijn handen tintelen met een slaapgevoel erin. Overdag heb ik bijna of helemaal geen pijn in de armen. Alleen in de nacht is het een ellende, en ik kom dan ook slaap tekort. De neuroloog wil een MRI van mijn nek laten maken.

  • Heb je al eens aan Carpaal Tunnel Syndroom gedacht? Als ik het verhaal zo lees, herken ik dat van mezelf. Nu ga ik naar een fysiotherapeut die een apparaat heeft om dit te bestrijden. Heb nu 7 behandelingen gehad en die tintelingen zijn weg. Het bespaart een operatie aan je pols!

  • Albert, Ik heb ook al enkele jaren precies hetzelfde als jij hebt. Vooral in de nacht lig je te draaien hoe je het beste kunt liggen. Heb 1 onderzoek gehad, maar daar kwam niets uit. Vrgr. Peter

 119. Vorig jaar heb ik een borstamputatie gehad (borstkanker). Ik hoefde geen bestraling of chemo. Nu al tijden vreselijke pijn tussen schouderbladen en hoger…Fysiotherapie gehad, manueel therapie, chiropractor, maar allen weten niet meer wat ze eraan kunnen doen. De pijn blijft. Ben door de CT-scan geweest, was niets op te zien… Wat kan ik nog doen, ben radeloos. We slapen op een waterbed, we hebben zelfs een nieuw bed gekocht (boxspring), dat komt volgende week. Hopende dat dit beetje helpt.

  • A namink holtes.

   Volgens Piet Vroom, een oude reeds overleden wetenschapper, is een waterbed, door de straling die het afgeeft slecht voor je gezondheid en je humeur.

  • Twee jaar koorts gehad, daarna borstkanker. Toen hoorde ik hoe slecht een waterbed is en ben ik op een ander bed gaan liggen. Toen is de koorts langzaamaan binnen enkele weken verdwenen!

 120. Hoi, Ik heb een vraag over iets wat mij aardig in de greep heeft en zeer angstig maakt. Ik ben een 51-jarige Man en voor het gemak zet ik er maar even bij dat ik een roker ben. (Geen drinker!) Ik ben Taxichauffeur op een pendelbusje en zit per dag minimaal 4 uur achter het stuur en zo af en toe 8 a 9 uur met een korte onderbreking van een paar uurtjes. Sinds een tijdje – vraag me niet hoe lang, want ik zou het niet weten – heb ik erg last van krampen in mijn onderarmen tot aan mijn polsen waardoor ik dan enkele secondes mijn handen niet goed recht krijg. Ook is de kracht in mijn rechterhand minder geworden. Het praten gaat ook niet zo heel erg duidelijk meer zoals voorheen, net alsof ik gedronken heb zal ik maar zeggen. En sinds een aantal weken heb ik trillingen in mijn bovenarmen en soms ook in mijn borst, buik, bovenbenen. Zeg maar zoiets zoals je staat te rillen als je het koud heb. Daar lijkt het een beetje op. De ene keer erger dan de andere keer. Ik heb een afspraak bij een neuroloog maar het lange wachten maakt mij een beetje gek! Of eigenlijk wil ik dingen uit kunnen sluiten. Sinds 1 week heb heb ik mij ziek gemeld omdat ik het niet vertrouwd vond om achter het stuur te zitten. Omdat mijn handen toch wel een paar keer op slot waren geslagen. Ik heb altijd de verantwoordelijkheid voor mensen in mijn bus. En daar komt bij dat ik de hele dag door vrachtverkeer manoeuvreer. Sinds ik deze week thuis ben, zijn naar mijn idee de krampen wel veel minder, maar de rillingen/trillen niet. Dat ik wat minder duidelijk articuleer bij het spreken zou ik als leek nog kunnen gooien op een TIA of Beroerte? Maar de rest van de klachten niet. Ik voel mij niet ziek, ik eet en drink erg goed, ik zweet niet meer dan anders, ik slaap goed, ik ben geen sporter en ik zit veel, zowel achter het stuur als thuis. Ik hoop dat u mij een hoopvol antwoord kan sturen, want ik ben erg bang voor het ergste en daar verbleekt dan die TIA of beroerte bij. Mvg, Peet

  • Hoi Peet, Misschien een beetje raar om een berichtje terug te krijgen van een “19-jarige”, maar wat jij omschrijft komt mij ook zeer bekend voor. Zoals bijvoorbeeld dat “dronken” gevoel, ik heb dat ook. Voornamelijk zodra ik een rustmoment neem waarbij ik probeer te ontspannen, kickt dat gevoel erin. Ook de trillingen in de benen en armen zijn voor mij bekend, (alsof er kleine beestjes door mijn benen heen kruipen). Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest en er is mij verteld dat het “spier-tremoren” zijn. Ook heb ik meerdere dingen voorgelegd aan de huisarts zoals: duizeligheid, benauwdheid, spierpijn, pijn op mijn borst, hartkloppingen etc. Ik ben doorverwezen naar de cardioloog en die heeft een hartfilmpje gemaakt. Die was in orde. Verder is er een bloedgasprik gedaan voor onderzoek naar een “longembolie”. Ook hier kwam niets uit. De huisarts kon verder niets verklaren en heeft verder niets meer voor mij gedaan na deze onderzoeken. Ik heb thuis veel op internet gezocht naar mogelijke verklaringen en ben uiteindelijk op een site gekomen waar hyperventilatie ter sprake kwam. Ik dacht dat hyperventilatie een “ademhalingsprobleem” was dus ik trok er niet aan. Uiteindelijk heb ik het toch uit laten zoeken omdat dat veel dingen zou kunnen verklaren. Uiteindelijk ben ik bij een ademtherapeut geweest en die heeft mijn zuurstofwaarden gemeten en er kwam inderdaad uit dat ik hyperventilatie had. Mijn bonzende hart/ duizeligheid / benauwdheid/ sterretjes zien/ dronken gevoel etc. was dus eindelijk te verklaren. Ook ben ik doorverwezen naar een neuroloog, omdat mijn articulatie lachwekkend was geworden. Bij de neuroloog is bloed geprikt en mijn zenuwen nagekeken, ik heb een scan van mijn hoofd gehad, maar daar is verder niets meer uitgekomen, op een vitamine b1 tekort na. Ik ben nu een aantal weken verder en doe nu tweemaal per week “ontspanningsoefeningen” tegen mijn hyperventilatie. En eerlijk is eerlijk: het werkt super! Ik heb het nu minder benauwd, zie alles weer helderder in, praat veel verstaanbaarder en ook de krampen en pijnen worden minder. Al met al zou ik toch bij de neuroloog langs gaan en laten uitzoeken wat je hebt, als er verder niets uitkomt. zou ik je aanraden om ”aangezien je een zittend beroep hebt” vaker te gaan lopen. Omdat door langdurig zitten adervernauwing of bloedstolling veroorzaakt kan worden. Ik ben zelf ook een roker en zit veel op me reet, nu ik sport voel ik me zeker beter!!! Ik weet niet of ik je eventueel gerust heb kunnen stellen, maar ik hoop dat je in ieder geval iets hebt aan mijn verhaal! Je staat er niet alleen voor! M.v.g. C

 121. Ik heb vorige week een longontsteking gehad en de bacterie is nu weg, maar nu heb ik constant een zeurende pijn tussen mijn schouderbladen. Komt mijn longontsteking nu weer terug?

  • Sabrina (Redactie)

   Die vraag is helaas niet te beantwoorden. Ik zou contact opnemen met je huisarts. Pijn tussen de schouders kan tal van oorzaken hebben (zie hierboven) en na een longontsteking is het altijd raadzaam om bij klachten direct nog even contact te zoeken met de huisarts.

 122. De Meerleer Margot Reageer

  hoi, ik ben sinds jaren maagpatient – maagbreuk – maagzweer – peptische oesofagitis maar heb nog nooit zure oprispingen gehad. Nu zit ik al een paar weken met pijn in de linkerschouder dit ontstaat als ik een 2-tal uren neerlig. Zou dat verband kunnen hebben met mijn maag. Heeft iemand daar ervaring mee?

  • Hoi Margot, Ik ben ook al jaren maagpatiënt en een aantal jaar geleden kreeg ik ook pijn bij het liggen. Heel vervelend. Wat bij mij heel erg geholpen heeft is klossen onder het hoofdeinde van mijn bed plaatsen. Mijn hoofdeinde staat 20 cm hoger dan mijn voeteneinde en sindsdien kan ik bijna elke nacht doorslapen. Het is even wennen slapen op een “skischans” maar om weer een nacht lekker te kunnen slapen heb ik het er voor over.

 123. Onder 10 vond ik precies van wat er fout met mij is. Jaren geleden mijn onderrug gebroken bij 12 meter val, nu ik ouder word krijg ik meer pijn. Dit artikel heeft mij een beetje gerustgesteld dat het niet iets sinister is.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.