Pijn tandvlees – Hoe behandel je pijnlijk tandvlees?

Body · Door Ilse

Pijnlijk tandvlees ontstaat door beschadiging, irritatie of infectie van je tandvlees. De bekendste oorzaken van pijn van je tandvlees zijn als volgt:

  • Wondjes (door poetsen, beugel, kunstgebit etc.)
  • Bacteriële tandvleesontsteking
  • Schimmelinfectie (candida / spruw)
  • Virusinfectie (herpes)
  • Aften (mondzweertjes)
  • Operatie of tandsteenverwijdering

Pijnlijk tandvlees is doorgaans ook rood, gezwollen, teruggetrokken & ontvankelijk voor wondjes en bloedingen.

Hoe ontstaat pijn van tandvlees?

In veruit de meeste gevallen ontstaat pijn van je tandvlees doordat  bacteriën in de tussenruimte (“pocket”) van je tandvlees en tand terechtkomen. Dit gebeurt voornamelijk als er langdurig tandplak in de mond achterblijft. Je kunt tandvlees-pijn dan ook voorkomen door je mond & gebit zo goed mogelijk te verzorgen te reinigen. Hierbij 8 tips tegen pijnlijk tandvlees…

1. Poetsen helpt pijn van je tandvlees voorkomen

Tandenpoetsen is één van de belangrijkste stappen om pijn van tandvlees te voorkomen & behandelen. Poets alle tandoppervlakken 2 of 3 keer per dag. Gebruik bij voorkeur een fluoride-houdende en antibacteriële tandpasta. Poets niet te hard en gebruik bovendien een zachte tandenborsten. Zodoende verwijder je een groot deel van de bacterierijke tandplak die zich op de tandoppervlakken vastzet.

2. Spoelen met mondwater voorkomt pijnlijk tandvlees

Spoel dagelijks je mond met een antibacterieel mondwater of mondspoelmiddel om de bacteriën die in de plooitjes van je tandvlees zitten te doden. Dit is de meest effectieve methode om pijnlijk tandvlees te behandelen! Gebruik een spoelmiddel met een werkzame, antibacteriële stof zoals chloorhexidine.

3. Tandvlees masseren = pijn voorkomen

Het masseren van je tandvlees verbetert de doorbloeding ervan. Zodoende gaat de pijn van je tandvlees sneller over en kun je pijnlijk tandvlees zelfs helpen voorkomen. Je kunt je tandvlees masseren met een zachte tandenborstel of met je vingers. Zorg wel dat je je handen van tevoren zorgvuldig ontsmet met warm water en zeep. Maak zachte druk- & draaibewegingen op het oppervlak van je tandvlees. Masseer richting de tanden; niet richting de kaak.

4. Flossen zal pijn van je tandvlees beperken

Het flossen van je tanden voorkomt pijn van je tandvlees. Met flossen verwijder je namelijk voedselrestjes en bacteriën waar je met de haartjes van je tandenborstel niet bij kan. Gebruik tandzijde of flosdraad (flossdraad) van een flinke lengte. Dat maakt het flossen makkelijk en zorgt ervoor dat je eenvoudiger kan manoeuvreren als de flosdraad klem komt te zitten tussen twee kiezen.

Flos bij voorkeur met een “flosdraadklem” of “flosdraadhouder”. In dat geval hoef je namelijk niet met je handen tot diep achter in je mond te wroeten. Hoe vaker je flost, des te minder last je zult hebben van pijnlijk tandvlees. Flos minstens een keer per dag, liefst tussen het tandenpoetsen en naspoelen in.

5. Ragen helpt tegen pijn van je tandvlees

Ragen is een uitstekende methode om pijn van je tandvlees te voorkomen en verhelpen. Een rager oftewel tandrager is een minuscuul ijzerdraadje met haartjes rondom. Hiermee kun je de ruimtes tussen je tanden optimaal schoonmaken; nog gerichter dan met flosdraad. Ragers zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Een rager voor je tanden wordt ook wel “interdental cleaner” genoemd.

Als je voor het eerst een tandrager gebruikt, zul je naar alle waarschijnlijkheid last krijgen van pijnlijk & bloedend tandvlees. Begin daarom altijd met een extreem smal en fijn ragertje. De smalste rager van het merk Interprox (1,9 millimeter doorsnee) is een uitstekend formaat rager voor beginners. Bloedend tandvlees is overigens normaal, omdat je tandvlees het ragen niet gewend is.

Als je tandvlees eenmaal gewend is aan ragen, dan kun je een formaat rager nemen dat aansluit op de ruimtes tussen je tanden en er met enige moeite doorheen gaat. Pas wel op dat je alleen met de haren je tanden en tandvlees raakt en niet met het uiteinde van de ijzerdraad! Dit kan namelijk pijn van je tandvlees veroorzaken. De meeste ragers kun je in een handvatje monteren voor extra grip en controle.

6. Tandenstokers kunnen pijnlijk tandvlees afweren

Ook tandenstokers kunnen pijn van je tandvlees helpen voorkomen. Tandenstokers zijn vooral handig als je niet in de gelegenheid bent om je tanden te poetsen of een rager te gebruiken. Met een tandenstoker kun je direct na de maaltijd de ruimtes tussen je tanden vrijmaken van etensrestjes en tandplak. Ook kun je met een tandenstoker voorzichtig de randjes van je tandvlees schoonmaken.

Het stoken van je tanden is overigens niet zo effectief als flossen of ragen. Zie tandenstokers dan ook als een aanvulling op je tandenborstel, flosdraad en tandrager… Bijvoorbeeld om je tanden discreet schoon te maken tijdens of na een etentje met anderen.

7. Tong schrapen = pijn van tandvlees verhinderen

Je tong kan indirect pijn van je tandvlees aanrichten. Je tong – en met name het achterste deel van je tong – is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het witte beslag dat doorgaans op je tong zit bestaat namelijk grotendeels uit tandplak en mondbacteriën.

Gebruik daarom regelmatig een tongschraper of tongreiniger om de bovenkant van je tong tot zover mogelijk achterin te reinigen. Hoe minder bacteriën op je tong, des te minder bacteriën in de rest van je mond. Zodoende helpt het schrapen van je tong pijnlijk tandvlees voorkomen!

8. Naspoelen is noodzakelijk bij pijn van je tandvlees!

Veel mensen doen er alles aan om de bacteriën in hun mond los te maken door poetsen, masseren, flossen, ragen, stoken en schrapen. Hier heb je natuurlijk niks aan als je de losgemaakte bacteriën niet stuk voor stuk uit je mond spoelt met water.

Sterker nog: bacteriën die je hebt losgemaakt en niet wegspoelt zullen eerder in de pockets van je tandvlees terecht komen en zodoende ontstekingen en pijn veroorzaken. Om pijnlijk tandvlees te voorkomen en verhelpen, moet je dus héél goed spoelen met lauwwarm water nadat je je tanden en tandvlees hebt gereinigd!

Tot slot

Pijn van je tandvlees los je negen van de tien keer op door een optimale gebitsreiniging en mondhygiëne. In geval van een virusinfectie of schimmelinfectie kan aanvullende behandeling met medicatie nodig zijn om je pijnlijke tandvlees te herstellen. Ga met abnormale tandvleesproblemen dan ook altijd naar je tandarts.

Heb jij vaak last van pijnlijk, rood en bloedend tandvlees? Laat hieronder weten hoe vaak jij poetst, masseert spoelt, flost, ragt, schraapt & stookt!