Teruggetrokken tandvlees oftewel “gingiva recessie” is een slecht teken. Door terugtrekkend tandvlees komt de tandhals van een tand namelijk bloot te liggen, en blootliggende tandhalzen zijn kwetsbaar voor tandbederf. Bovendien is het terugtrekken van tandvlees veelal een teken van een vergevorderde tandvleesontsteking.

Symptomen van teruggetrokken tandvlees…

Gezond tandvlees is roze van kleur, vult nagenoeg de volledige ruimte tussen je tanden, en sluit bovendien naadloos aan op je tandoppervlak. Terugtrekkend tandvlees kun je dan ook gemakkelijk herkennen aan spleetjes, kiertjes, roodheid en blote tandhalzen. Terugtrekkend tandvlees ontstaat meestal door:

  • Onvoorzichtig poetsen
  • Bacteriële ontstekingen in de mondholte
  • Operatie (kaakchirurgie, implantaten e.a.)
  • Irritatie door beugel, kronen, bruggen etc.

Het is erg belangrijk om terugtrekkend tandvlees bij de eerste symptomen te behandelen… Daarom hierbij 5 tips voor het voorkomen & herstellen van teruggetrokken tandvlees…

1. Terugtrekkend tandvlees masseren

In geval van terugtrekkend tandvlees is het raadzaam om regelmatig je tandvlees te masseren. Tandvlees massage stimuleert namelijk de doorbloeding van het tandvlees en helpt het tandvlees gezond, sterk & soepel te houden. Je kunt het terugtrekkende tandvlees masseren met een tandenborstel of met je vingers.

Zorg wel dat je je handen van tevoren zorgvuldig en langdurig ontsmet met warm water en zeep. En gebruik uitsluitend een hele zachte tandenborstel met extreem soepele haartjes voor een tandvlees massage. Poets niet, maar zet je vingertop of tandenborstel vast op het tandvlees. Maak zachte drukbewegingen en korte draaibewegingen op het oppervlak van je tandvlees zonder hard te duwen.

Masseer je tandvlees altijd in de richting van de tanden en dus niet richting de kaken.

2. Mondspoelmiddel tegen terugtrekkend tandvlees

Antibacteriële mondspoelmiddelen & mondsprays kunnen terugtrekkend tandvlees verhelpen door infecties tegen te gaan. Bij de apotheker vind je antibacterieel mondwater van allerlei merken. Bekende voorbeelden zijn Perio Aid®, Odol®, Paradontax®, Meridol®, Oral-B® en Johnson & Johnson: Listerine®.

Dit soort mondwaters en mondspoelmiddelen bevat nagenoeg altijd alcohol (ethanol), chloorhexidine, triclosan of cetylpyridinium chloride (CPC) als werkzame, antibacteriële stof. Als je veel last hebt van gevoelig en terugtrekkend tandvlees, dan kan een antibacterieel mondwater een prima aanvulling zijn op het tandenpoetsen.

Een antibacterieel middel dringt door tot diep in de pockets en in gleufjes en kiertjes die je met borstels, flosdraad, ragers en schrapers niet kunt bereiken.

3. Beugel ter behandeling van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan in veel gevallen (deels worden) hersteld met een beugel. Een orthodontist oftewel beugeltandarts zal dan een beugel plaatsen. Vaak moeten er enkele snijtanden worden getrokken zodat er extra ruimte ontstaat. Die ruimte is doorgaans nodig om de tanden op te doen schuiven en het teruggetrokken tandvlees te laten “opklimmen”.

Voordat er met de tanden geschoven wordt, moet het tandvlees volledig ontstekingsvrij zijn. Een tandarts of orthodontist kan dit bepalen aan de hand van eventuele ruimtes tussen tandvlees en tandhalzen (“pockets”). Deze tussenruimte wordt ook wel de “pocketstatus” genoemd.

In veruit de meeste gevallen levert een beugel een bevredigend resultaat op wat betreft het terugtrekkende tandvlees en de gleuven tussen de tanden.

4. Herstel van teruggetrokken tandvlees door tandarts

Een gespecialiseerd tandarts-paradontoloog kan terugtrekkend tandvlees in veel gevallen voorkomen (of in ieder geval een halt toeroepen) zonder operatieve ingreep. Hij kijkt eerst of er naast tandvleesterugtrekking en -ontsteking meer aan de hand is. Vervolgens:

1. Wordt de diepte van de “pockets” rond je tanden en kiezen gemeten.
2. Wordt een kweek van de bacteriën in de pockets gemaakt.
3. Worden röntgenfoto’s gemaakt om de lengte van de wortels en eventueel botverlies te kunnen bekijken.
4. Worden de pockets één voor één zeer grondig gereinigd met specialistische apparatuur.
5. Wordt uitleg & advies gegeven over poetsen, ragen, flossen, tandpasta’s, poelmiddelen en tongschrapers.

In veel gevallen zal je teruggetrokken tandvlees weer ietwat aantrekken en omhoog klimmen als de pockets rond je tanden weer strak en schoon zijn!

5. Operatie om teruggetrokken tandvlees te herstellen

Als het tandvlees is teruggetrokken vanwege een ernstige tandvleesontsteking, dan kan een zogenaamde “flap-operatie” van je tandvlees noodzakelijk zijn. Er wordt dan een sneetje van onder naar boven in je tandvlees gemaakt. Zodoende wordt het onderliggende kaakbot zichtbaar en kunnen de kaak en het tandvlees van binnenuit worden gereinigd.

Een flap-operatie is uitsluitend mogelijk als het tandvlees ontstekingsvrij is. Bovendien moet er voldoende onderliggend kaakbeen aanwezig zijn om het tandvlees in zijn oorspronkelijke conditie te kunnen krijgen. Na de flap-operatie kan het tandvlees nog wat verder terugtrekken, waardoor tijdelijk “lange tanden” ontstaan. Naarmate het tandvlees geneest, zal de terugtrekking verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Indien je je stoort aan eventuele “lange tanden” kan een tijdelijke tandvlees-epithese van kunststof je blootliggende tandhalzen verbergen & beschermen.

Tot slot

Ga bij terugtrekken tandvlees direct naar een tandarts als je dat nog niet hebt gedaan. De tandarts kan je tandvlees controleren en een behandelingsplan opstellen. Uiteindelijk zal hij je teruggetrokken tandvlees behandelen indien dat nodig is. Tandvlees dat reeds is teruggetrokken en behandeld, kun je helpen herstellen met bovengenoemde tips.

Heb jij last van terugtrekkend tandvlees? Of heb je reeds teruggetrokken tandvlees al eens laten behandelen? Laat jouw vraag, opmerking of ervaring achter in een reactie hieronder…

102 Reacties

  1. Hallo Paul, Ik heb nu twee maanden een brug voor mijn voortand en snijtand (brug van 6 tanden). Nu trekt het tandvlees zich terug, ook proef ik een vies smaakje bij mijn andere snijtand (laatste tand v/d brug). Ik man met mijn nagel boven de brug komen en heel minimaal op en neer halen. Wat is hier aan de hand? Groet.

    • Beste Paul, Mijn leeftijd is 79 jaar. Heb zeker al 25 jaar teruggetrokken tandvlees, de oorzaak is te hard poetsen met harde tandenborstel. Geen ontstoken of bloedend tandvlees. Nooit pijn of andere problemen met eten. Dus geen enkele klacht. Gebit ziet er ook uitstekend onderhouden uit volgens mijn tandartsen, elk halfjaar bezoek. Bezoek ook elk half jaar de mondhygiëniste. De beide laatste tandartsen in deze groepspraktijk adviseerden mij nu om in 10 tanden van mijn bovengebit waar het tandvlees is teruggetrokken een vulling te plaatsen, anders gaan mijn tanden afbreken werd er bij gezegd! Heb m.n. de laatste tandarts nogal verbaasd aangekeken. Dit vind ik nogal een rigoureuze ingreep en het lijkt mij dat dan juist mijn tanden er niet steviger op worden. Mijn vorige tandartsen hebben hier nooit over gesproken. Heb ook al diverse sites bekeken en kan niets vinden over een dergelijke ingreep! Mijn vraag aan U is, zou U mij dit gezien het bovenstaande ook adviseren? Ik zie Uw antwoord graag tegemoet. Vriendelijke groet, Riek.

  2. Beste Paul, Ik heb last van 1 tand (rechts midden onder) die heel erg teruggetrokken tandvlees heeft. De andere tanden links en rechts van deze tand beginnen ook al een beetje terug te trekken. Ik heb 21 jaar geleden een ongeluk gehad waarvan een deel van het bot van mijn onderkaak gebroken is geweest. De tand die nu teruggetrokken tandvlees heeft bevindt zich naast het “gebroken” deel. Ondertussen heb ik vanaf het ongeluk een spalk op mijn ondergebit. Is een aantal keer losgeraakt, maar heb ik direct weer vast laten lijmen. Nu ben ik bij een parodontoloog geweest en foto’s laten maken. Ze hebben het idee dat het of door de spalk komt, of mijn kaakbot te smal is (de betreffende tand is ook aan het bewegen sinds 1 jaar, ik heb nu een spleetje tussen mijn tanden die er eerst niet zat). Ze denken er nu aan om eerst weer een beugel te plaatsen daarna een operatie of de tand trekken. Kan ik hier zelf nog iets in betekenen? Qua onderhoud of verzachten of een second opinion? De rest van mijn tanden zijn keurig en het tandvlees is netjes strak. Groeten, Djen

  3. Goedenavond. Graag zou ik antwoord willen op de volgende vraag of wat advies willen. Bij 1 ondertand is het tandvlees zo erg teruggetrokken, door het dragen van een beugel, dat er iets aan gedaan moet worden. Nou heeft de tandarts mij geadviseerd om weefsel vanuit t gehemelte te transplanteren om daar op te vullen. Een verhaal met veel hechtingen en een redelijk lang herstel. Nou is er een nieuwe methode overgekomen vanuit het buitenland; de pinhole methode. Deze lijkt veel succes te hebben in het buitenland en is nu te doen in Utrecht. Deze methode is niet zo ingrijpend. Wat is uw mening hierover? Wat vindt u van deze methode?

    • The Chao Pinhole® Surgical Technique (PST) van Dr. John Chao –ook wel bekend als Pinhole Gum Rejuvenation– is inderdaad een relatief nieuwe vorm van ’tandvleesverjonging’ die wordt ingezet bij vergevorderde tandvleesterugtrekking oftewel tandvleesrecessie. Vooralsnog lees ik er HEEL erg gemengde verhalen over; zowel succesverhalen als rampverhalen. Wat ik ervan heb begrepen, is dat deze gepatenteerde tandvleeshersteltechniek dan wel minder invasief en ingrijpend is dan klassieke ‘Tunneling Procedures’ en ‘Connective Tissue Graftings’, maar niet per definitie minder risicovol. Welke techniek de beste optie is, hang voor de volle 100% af van iemands individuele situatie, en dan met name van de onderliggende oorzaak van het terugtrekkende c.q. teruggetrokken tandvlees.

  4. Beste Paul ik heb een nieuwe kroon laten zetten omdat bij de andere het metaal van het implantaat te zien was na ongeveer 23 jaar verder geen problemen met de kroon maar nu heb ik het idee dat die tandarts de kroon net niet goed geplaatst heeft er was gelijk een redelijk grote kier en je ziet ook dat hij ietwat scheef staat tandarts wil het niet toegeven zegt dat het aan m’n tandvlees ligt??? maar waarom stond de oude kroon wel recht???

    • Waarom de vorige kroon wel recht stond, durf ik echt niet te zeggen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je tandvlees en onderliggende steunweefsel in de loop der jaren is verzwakt en gedegenereerd, waardoor het nu moeilijker is om een kroon goed te verankeren, maar naar mijn mening zou een tandarts hier dan wel eerlijk voor uit moeten komen. Is dit volgens je tandarts niet het geval, vraag dan om een duidelijke uitleg… Wat mankeert er volgens hem/haar precies aan je tandvlees, hetgeen de kier verklaart… Hoe dan ook lijkt een zichtbare kier me niet de bedoeling. En in mijn optiek heeft een tandarts in dat geval geen eer aan zijn/haar werk.

  5. Hoi ik ben 15 jaar en ik heb bij mijn 2 voorste tanden bij mijn bovenkaak is de rechter tand en dan het rechtse stukje een heel klein beetje opgeschoven ik heb laatst een beetje hard gepoetst toen zaten er bloed speten in alleen het deed geen pijn nu poets ik mijn tanden voorzichtig en spoel ik het 2x per dag met mondspoeling ik ben doodsbang want ik he gezien dat je tand af kan vallen help wat moet ik doen

  6. Hallo, Ik ben 34 en heb een extreme vorm van parodontitis. Volgens de mondhygiënist heb ik gewoon ontzettende pech omdat het niet aan mijn huidverzorging ligt. Ik heb blootliggende tandhalzen en de zogenoemde ‘black triangels’, iets waar ik mij erg voor schaam en dagelijks onzeker over ben. Ik heb een gingiva-epithese, maar deze bedekt niet alles en valt mijns inziens ook op. Volgens mijn tandarts is er verder niks aan te doen… afgezien van het feit dat ik elke 3 maanden naar de mondhygiënist ga. Het blijft iets waar ik elke dag mee bezig ben en vind het elke dag lastig in de spiegel te kijken…

    • Ik heb het ook gehad, black triangles is zeker wat aan te doen. Je bent nog maar 34 ik tien jaar ouder en wilde ook niet zo rond blijven lopen. Zijn wij nog te jong voor. Een beugel (slotjes of invisalign, clearcaps soort gelijk) kan het weer heel mooi maken. Ze strippen tussen de tanden en schuiven het weer tegen elkaar. Kost wel wat omdat boven de 18 wij niks meer vergoed krijgen. Maar daarna ben je weer heel blij en durf je ook weer in de spiegel te kijken.

  7. Tandarts Amsterdam Reageer

    Hoi Paul, complimenten voor je artikel. Fijn om te lezen hoe je met je kennis de lezers adviseert met gebitsproblemen.

    • Beste TandartsJordaan, In principe waardeer ik natuurlijk de sympathieke reactie! Maar aangezien ik met regelmaat reacties van TandartsJordaan.nl ontvang met een doorsnee strekking als “bruikbare informatie!”, heb ik het idee dat jullie als praktijk vooral uit zijn op het genereren van links naar jullie site. Zoals je wellicht eerder hebt gemerkt, verwijder ik commerciële links uit reacties, zoals ook staat vermeld in Gezondr’s algemene voorwaarden. Link building heeft hier dan ook weinig zin… Succes in elk geval met de praktijk! Groeten, Paul

  8. ik heb nooit last van tandvleesontsteking gehad en nu ook niet maar ik heb enorm teruggetrokken tandvlees. Geen idee waardoor het komt want ik poets heel voorzichtig en met zachte borstel. Het is ongeveer 10 jaar geleden begonnen en mijn tandarts beweert dat er niks aan te doen is. Als ik dit zo lees voel ik me behoorlijk voorgelogen door hem. Ik zou t liefst een beugel willen.

    • In Turkije kunnen ze wat aan teruggetrokken tandvlees doen… heb 10 jaar geleden in Nederland door de tandartsen te horen gekregen dat er niks aan te doen was en m’n tanden moest trekken incl .kapotte tanden ik was 28 dus heb naar een kliniek in Turkije gebeld vanuit NL, Medicadent Kliniek en te horen gekregen dat m’n parodontitis wel bij hun behandeld kon worden door o.a een flap-operatie en bijbehorende behandelingen met laser en hygiënische behandelingen. Ik had losse tanden ook erdoor. Ik ben erheen gevlogen binnen een week en in 2 weken behandeld elke dag een paar uur de nodige aanpak, ik kwam terug als de gelukkigste jongeman op de wereld met witte tanden en een mooi tandvlees en genezen, wel attendeerden ze me erop hoe ik moest poetsen en moest stoppen met roken en indien ik niet hygiënisch om zou gaan met m’n gebit en tandvlees het na 10 jaar terug zou komen. Het kostte 2.500 euro in 2009 m’n behandeling. Jarenlang geen last gehad tot ik me niet aan hun advies hield nu bijna 10 jaar geleden, m’n eigen schuld en zoals ze zeiden is het weer terug door m’n eigen laksheid maar ik maak me niet druk voor 5.000 tot 7.000 euro kan je daar nu je hele gebit en tandvlees vernieuwen met een behandeling voor nieuw tandvlees met implantaten en levenslang ermee door. Ik kwam terug bij de tandartsen hier en zij konden er niet tegen dat ik hen erop aansprak zelfs m’n kapotte tanden 7 stuks die hier niet te redden waren volgens de tandartsen hebben ze in Turkije geheel gerepareerd. Zodra het kan van m’n werk vrij te nemen een maand of twee ga ik weer naar Turkije voor nieuw tandvlees en implantaten, veel betere technologie en kennis dan ik hier in NL heb gezien ook de tandartsen zijn daar veel meelevender. Ik adviseer om eens contact op te nemen met klinieken in Turkije Istanbul zal heel goed doen.

  9. Hoi Paul, Ik kom net bij de TA vandaan en ik heb een acute tandvlees ontsteking… dit is er pijnlijk :( Mijn voortanden staan hierdoor ook uit elkaar nu (binnen 2 dagen) een spleet tussen me voortanden en ze zitten een beetje los.. ik maak me heel erg zorgen.. ik spoel 2x per dag met mondspoeling en poets mijn tanden ook goed. Gaan mijn tanden na een tijdje als de ontsteking verholpen is weer vast zitten?

  10. Beste Paul, in verband met een ontsteking van de huid op mijn vinger heb ik van mijn huisarts twee soorten medicijnen (zalf) meegekregen. De ontsteking trekt weg, maar toen ik gisteren mijn tanden poetste merkte ik dat mijn tandvlees zo ongeveer twee millimeter was teruggetrokken, hier heb ik nooit eerder last van gehad. Zou het door de zalfjes komen? Zalfjes: Fusidinezuur 20 mg/g crème; Clovate 0,5 mg/g crème… Gr. Daan

  11. Beste Paul, Ik heb twee implantaten naast elkaar als bovenste, middelste voortanden. Die heb gekregen na een mislukte terugplaatsing van mijn eigen voortanden na een ongeluk. Het tandvlees daaromheen ligt heel erg hoog en vooral heel onnatuurlijk recht. Dit was al gelijk zo na de plaatsing en ze zeiden toen dat hier niet veel aan te doen was en dat het niet zoveel uitmaakte omdat het toch achter mijn “lachlijn” ligt. Toch stoort het mij heel erg. Je ziet zelfs een heel klein donker randje wat denk ik van de “wortel” van de implantaat is (??) Ik vraag mij af of hier (is toch al ruim 10 jaar geleden dat ik ze kreeg ) inmiddels niet wél iets aan te doen is…

  12. Dag Paul, Ik heb behoorlijk last van teruggetrokken tandvlees. Ik feite ligt een aantal tandhalzen al bloot, hoewel ik daar geen last van heb. Maar het is geen mooi gezicht… Weet je of het ook door roken veroorzaakt wordt, of in ieder geval verergert door roken?

    • Ja, absoluut! Tandvleesproblemen beginnen doorgaans met de nesteling en vermenigvuldiging van bacteriën in de tandpockets, maar als de tandpockets eenmaal een stukje openstaan, kan roken enorme invloed uitoefenen op de gesteldheid van je tandvlees. De chemicaliën in tabaksrook vermengen zich namelijk met de tandplaque, waardoor de ‘plak’ veel agressiever wordt ten aanzien van je tandvlees. Ook de speekselkwaliteit (en de natuurlijke beschermingsfunctie van speeksel) neemt enorm af door roken. Tot slot veroorzaakt roken aanslag op je tandoppervlakken. De gecombineerde invloed van roken op ’tandplak’, speeksel en tandoppervlakken gaat ook nog eens ten koste van het genezingsproces van je tandvlees. (bron + bron + bron + bron) Hoe meer chemicaliën uit tabak zich in je mondholte bevinden, des te slechter je tandvlees zal genezen. Kortom: periodontale (tandvlees)ziekte, mede veroorzaakt en/of in stand gehouden door roken… :( Alleen al voor je tandvleeskwaliteit zou het dus absoluut de moeite waard zijn om te stoppen met roken.

  13. Hoi Paul, Ik zit op dit moment in Suriname voor een buitenlandse stage en heb last van teruggetrokken tandvlees, het voelt wat beurs aan bij mijn.. lipbandje? Bij de onderkaak. Mijn stage duurt nog drie weken en ik wil dus écht niet hier medische zorg krijgen. Kan ik er drie weken mee doorlopen als ik het goed masseer, poets en mondwater gebruik? Ik heb veel last van tandsteen, al mijn hele leven en ik heb ook iets te hard gepoetst afgelopen weekend denk ik… Thanks alvast! Groetjes, Manon

    • Beste Manon, Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik in zulke medische vraagstukken absoluut geen advies geven, laat staan uitsluitsel. Misschien kun je een familielid in Nederland je tandarts laten bellen om via hem/haar een concreet antwoord te krijgen omtrent je teruggetrokken tandvlees? Sterkte! Groeten, Paul

    • Jammer Manon dat je er zo over dacht. Ik ben zelf in Suriname geboren, en heb van kinds af aan geleerd om mijn tong te poetsen.Onze baby’s hun tong word zelf gereinigd. Dit is pas een paar jaar geleden bekend gemaakt in oa Nederland. Ik wil hiermee aangeven ,dat Nederland achterloopt op het gebied van mondzorg. Ik moest hierop reageren, ben al die vooroordelen een beetje beu.

  14. Beste Paul, Oké wat is er tegen mondslijmvlies ontsteking te doen dan ik merk wel dat ik meer slijm heb. En dat is ook gekomen toen ik een bitje van Sleepzz Night Guard ingenomen had voor het knarsetanden moest ervan kwijlen steeds slikken en sindsdien ook erger last vlakbij verstandskies. Althans de pijn trekt door naar me keel en me verstandskies is al een jaar door misschien wel langer. En nooit last gehad maar sinds ik dat bitje in had wel en ook steeds meer slijm aanmaak. Zal dat ook met die tandvleesontsteking te maken hebben? Ik houdt nu de tandsteen goed bij en weet ook hoe ik het beste kan poetsen. Maar zal me teveel slijm of terwijl speeksel ook wat normaler worden als de tandvleesontsteking weggetrokken is? Gr. Tatjana

    • Gebitsprotheses, allergieën en inderdaad ook knarsbitjes behoren tot de belangrijkste oorzaken van mondslijmvliesontstekingen. Het belangrijkste wat je hiertegen kan doen, is een optimale gebitsverzorging en mondhygiëne hanteren. Dus regelmatig op controle bij de tandarts en goed poetsen, flossen, ragen, stoken, naspoelen et cetera. In dat geval krijgen pathogene bacteriën minder kans om het mondslijmvlies aan te tasten. Zie ook dit artikel over stomatitis oftewel mondslijmvliesontsteking. Groeten, Paul

  15. Ik bedoel trouwens niet dat me tanden rood zijn, maar tandvlees eromheen. Bij verstandskies en andere kiezen links onderin dat rijtje is erger en trekt Door naar 1 kant van me keel. Gr. Tatjana

  16. Beste Paul, Deze angsthaas had gebeld omdat ik 8 oktober niet kon. Gelukkig kon ik vandaag terecht en ja, je raadt het al, wat een zenuwen had ik! Ik weet nu inderdaad Hoe het voelt, was een raar irritant gevoel bij me voortanden! Vooral gevoelig, maar pijnlijk dat viel wel mee. Doordat me tandvlees ontstoken is moet ik 23 november weer terugkomen en haalt ze de fijne plekjes weg. Onderin bij me verstandskies die door is, is rood. En andere tanden ook, dus echt goed ontstoken. De tandvleesontsteking trekt zelfs door naar gedeelte van me keel en wang. En achterin links bij me gehemelte. Je ziet ook rood en bloedvaatjes… Ik blijf nu wel twee keer per dag spoelen met Corsodyl Mondspoeling (met chloorhexidine) voor tandvleesontsteking, maar klopt het dat dat de tandvleesontsteking door kan trekken naar je wang en keel en gehemelte? Voel het ook bij me kaak… Pfff… maar al met al ben ik trots op mezelf dat ik naar de tandarts gegaan ben. En in ieder geval 1 deel aangepakt. Heb nu voor 12 oktober een afspraak voor 5 gaatjes tegelijk laten vullen (met verdoving). En als ik dat gehad heb en weer naar de mondhygiëniste ben geweest, dan even rust hoop ik… Uiteindelijk moet me verstandskies links onder er wel uit, maar wilde dat in het nieuwe jaar laten doen. Tenzij de pijn daarvan komt, maar als ik aan me verstandskies zelf zit doet niet zeer. Alleen tandvlees eromheen en wang. *Snik*

    • Ja, een onbehandelde tandvleesinfectie (gingivitis) waarbij bacteriën gemoeid zijn, kan zich gemakkelijk verspreiden en op den duur leiden tot een mondslijmvliesontsteking (stomatitis) en/of keelontsteking (faryngitis)… Op den duur zelfs tot een diepe tandvleesontsteking (parodontitis) waarbij steunweefsel en kaakweefsel betrokken is. En uiteindelijk zelfs tot een zeer diep gelegen kaakontstekingen van het botvlies/beenvlies rondom het kaakbot/kaakbeen. Zie ook dit artikel over tandvleesontstekingen c.q. tandvleesinfecties… Sterkte met de vervolgbehandelingen; erg knap dat je je over je angst heen hebt gezet!

  17. Hallo Paul, Ik heb een mega angst voor de tandarts ben nu ook geloof ik al 4 jaar niet meer geweest. Ik heb ontzettend veel tandsteen en plak merk ik vooral onderkant dat is het ergste probleem nu heb ik bij mijn ondertanden teruggetrokken tandvlees het doet niet zeer en je ziet het ook niet als ik lach maar irriteer me er wel aan. Nu begin ik bij beide hoektanden ruimte te krijgen het is niet zo dat me tand los zit maar zit wel ruimte ertussen. Is daar wat aan te doen? En aan teruggetrokken tandvlees? Woensdag naar tandarts ben als de dood voor de pijn van alles wat ze gaat doen vreselijk! Had ik die angst maar niet dan had ik deze problemen ook niet zo erg gehad. *snik* Gr. Tatjana

    • Beste Tatjana, Zelf kun je helaas niet veel tegen reeds teruggetrokken tandvlees doen. Het is maar al te vaak verankerd tandsteen op de tandhalzen dat ervoor zorgt dat tandvlees zich terugtrekt en niet meer opklimt. Uitsluitend een mondhygiënist of tandarts kan oud tandsteen effectief voor je verwijderen. Hoe langer het geleden is dat je tandsteen hebt laten verwijderen, des te groter de kans dat oud tandsteen tot diep binnenin de pockets aan het worteloppervlak van de tanden en kiezen is verankerd. In dat geval dienen de tandoppervlakken tot diep onder het tandvlees te worden schoon geschraapt, want zolang er kleine tandsteenrestjes in de pockets en onder het tandvlees achterblijven, zal het tandvlees zich niet zomaar herstellen. Hoe ouder het tandsteen, des te dieper men in de pockets moet zijn en des te lastiger deze klus. Dus wat dat betreft is angst voor de tandarts echt ENORM balen! Er zijn in principe enkele dingen die je kunt laten doen door een professional om teruggetrokken tandvlees en ontblote tandhalzen te herstellen… Je kunt de blootliggende tandhalzen laten etsen met een sealing/sealant, etsvloeistof (meestal gluma, glasionomeer of een desensitizer met een zelf-etsend adhesief) of een dun laagje composiet. Zodoende KAN het tandvlees zich in bepaalde gevallen langzaamaan weer over de ontblote tandhals groeien, maar dit herstel is doorgaans erg traag en soms zelfs minimaal. Wel zorgt het ervoor dat de tandhalzen voorlopig minder ontvankelijk zullen zijn voor tandplaque, tandsteen, tanderosie en tandbederf, waardoor er geen aanvullende terugtrekking van het tandvlees plaatsvindt. Bovendien voorkomt dit aanvullende tandvleesproblemen, waaronder verkleurd tandvlees, pijnlijk tandvlees en tandvleesontstekingen (gingivitis/parodontitis). Want onbehandelde tandvleesklachten zullen op den duur steeds erger worden… Pas als je het tandvlees en de tandhalzen laat behandelen zullen ze minder gevoelig worden, waardoor je ze weer als vanouds kunt reinigen. Als je tandhalzen daarentegen ontbloot zijn, zullen ze juist steeds gevoelig worden voor kou, warmte en aanraking, waardoor je ze uiteindelijk gaat ontzien tijdens het tandenpoetsen… Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van blootliggend tandvlees, pijnlijke tandhalzen, minder goed poetsen, meer tandvleesproblemen en nog verder terugtrekkend tandvlees. Door het sealen van de blootliggende tandhalzen is er geen sprake meer van pijn, gevoeligheid of irritatie, waardoor je de tandhalzen dus weer gewoon zult kunnen reinigen met je tandenborstel…. Als het tandvlees zich zo ver terugtrekt dat er ruimte tussen de tanden ontstaat, kan het betreffende gleufje/spleetje in bepaalde gevallen worden dicht geëtst/geplamuurd met composiet… Bij verregaande tandvleesterugtrekking kan zelfs een tandvleesprothese oftewel gingiva-epithese (soort ‘kunsttandvlees’) nodig zijn om de openingen te overlappen. Een epithese is een soort matje van kunststof/kunsthars om het uiterlijk van je tandvlees te herstellen, maar ideaal is deze oplossing geenszins. Kunsttandvlees maakt dan ook steeds vaker plaats voor kronen en bruggen waarmee kleinere interdentale ruimtes worden gecreëerd die naderhand weer vergroeien met het tandvlees, al dan niet in combinatie met tandvleestransplantaten (gingivaplastiek c.q. mucosatransplantatie). In geval van tandvleestransplantatie wordt een klein lapje uit het verhemelte gesneden en op de plek van het teruggetrokken tandvlees gehecht, waardoor de tandwortel opnieuw bedekt wordt met tandvlees en tot rust kan komen. Tot slot kunnen ‘fillers’ (papillen met hyaluronzuur) worden ingespoten in het teruggetrokken/aangedane tandvlees, maar dit gebeurt in Nederland nog niet zo vaak. Het vervelende van al deze ‘oplossingen’ is helaas dat ze zelf ook weer met tandvleesklachten en aanverwante complicaties gepaard kunnen gaan en nooit met 100% zekerheid voor het gewenste resultaat zorgen. Hoe dan ook dient allereerst het tandsteen/calculus te worden verwijderd zodat de boel tot rust komt en het tandvlees hopelijk weer wat kan opklimmen en vaster aansluiten rondom de tandhalzen. Maar dit wordt heel erg lastig als je niet naar de tandarts durft. :( Ik vind het dan ook heel erg knap dat je de stap toch neemt. Probeer in ieder geval in te zien dat hoe sneller er stappen worden genomen, des te minder ingrijpend de stappen zullen zijn. Mijn ervaring is dat communicatie de angst deels weg kan nemen. Stel je tandarts de nodige vragen. Spreek van tevoren precies af wat er gaat gebeuren. Het is jouw gebit, dus jouw beslissing. Maak afspraken over de onderzoeken (voor het in kaart brengen van de problemen), over de behandelingen (het oplossen van de problemen) EN over de verdovingen (want de verdovingstechnieken zijn tegenwoordig SUPER, dus pijn lijden is helemaal niet nodig)… Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  18. Ik (18) heb een klein beetje terug getrokken tandvlees en lees dat masseren met je vingers een oplossing kan zijn. Hoeveel maanden en hoe vaak per dag (minstens) moet je het dan masseren naast het gebruik van Listerine (gebruik ik al jaren, elke 2 dagen 1 keer)?

  19. Ja, Paul die soorten Emoform; een onbekend merk, beter dan Sensodyne en andere erken. Laat de aangedane plekken insmeren met een beetje Emoform, zonder weg te spoelen. Ik heb 25 jaar lang geen tandsteen ook gehad met dit middel, super!

  20. Ik heb afgelopen weekend drugs (MDMA en coke) gebruikt en nu heb ik veel pijn aan mijn tandhalzen wanneer ik zoet of zout eet/drink, doordat mijn tandvlees is teruggetrokken. Ik heb de tandarts gebeld, maar kan pas over enkele weken langskomen. Wat moet ik doen? En kan ik dit aan mijn tandarts vertellen, of wordt het dan niet vergoed door de verzekering?

  21. Hallo, Ik heb bij een tand terugtrekkend tandvlees, ik heb er totaal geen last van, maar ik ben er gewoon ontzettend bang voor als er wat gebeurt met die tand. Ik masseer het tandvlees voorzichtig en gebruik speciale mondspoeling en tandpasta. #help

    • Poets je misschien te hard? Of draag je een beugel? Terugtrekkend tandvlees herstelt zich doorgaans lastig, vooral ook als er plaque of tandsteen vlakbij de tandhals zit. Het kan dan ook raadzaam zijn om de betreffende tand door een tandarts te laten inspecteren. Hij/zij kan de tandhals reinigen en indien nodig etsen, waardoor plak en calculus in het vervolg minder kans maken. Het tandvlees zal dan rustiger worden, minder irritatie ervaren en HOPELIJK weer wat opklimmen en vaster aansluiten rondom de tandhals.

  22. Het tandvlees rondom mijn voorste 6 ondertanden gaat een beetje los zitten en terug trekken. Ik heb ook een beugel om mijn tanden recht te zetten. Wat misschien de oorzaak en wat kan ik eraan doen?

  23. Hey, Ik ben Sophie! Mijn tandvlees is ook teruggetrokken en nu heb ik een gaatje tussen mijn 2 voorste tanden. Ik wil dat gaatje weg, waar moet ik daarvoor zijn? Groetjes!

    • Een spleetje tussen beide voortanden kan worden weggewerkt met composiet door de tandarts. Vroeger kregen mensen met een zogenaamd ‘fietsenrek’ veel te snel een beugel aangemeten, wat eigenlijk zonde was omdat tanden maar al te vaak net zo hard weer terug schuiven. Tegenwoordig zijn er veel betere materialen en technieken beschikbaar en kan de tandarts het spleetje wegwerken door de tanden als het ware een stukje breder te maken met composiet; het gleufje/spleetje tussen de voortanden wordt dan als het ware dicht geëtst. Etsen met composiet is dus eigenlijk een soort plamuren/metselen, waardoor je de opening niet meer ziet en de natuurlijke vorm van de tanden wordt behouden. Deze optie zou je dus eens met je tandarts kunnen bespreken… Succes! Groeten, Paul

  24. Beste, Ik ben 49 jaar en heb al jaren (meer dan 15 jaar) last van terugtrekkend tandvlees/blootliggende tandhalzen. Ik ga echter om de 6 maanden naar de tandarts en ook om de 6 maanden naar de mondhygiënist, dus ben om de 3 maanden intensief bezig met mondzorg. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik dit alles doe zonder enig resultaat. Ik gebruik immers een door de mondhygiënist geadviseerde tandenborstel en volg het poetsadvies netjes op. Ik overweeg om over te stappen naar tandvleesprothese, dit omdat ik het gevoel krijg geld naar de zee te brengen. Kan je mij informeren of het jarenlang behandelen zonder resultaat recht geeft op vergoeding van de zorgverzekering?

    • Beste Chris, Nee, volgens mij is het niet zo dat als je maar lang genoeg tevergeefs door een tandarts of mondhygiënist wordt behandeld, dat je zorgverzekeraar dan ineens voor je zorgkosten wil opdraaien. Tenzij je aanvullend verzekerd bent en de betreffende parodontale behandeling toch al gedekt werd door je zorgverzekering. Onderaan dit artikel over pijnlijk tandvlees heb ik onlangs nog uitgebreid een lezersvraag over tandvlees-epithese beantwoord. Wellicht heb je er iets aan… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul P.S. Blootliggende tandhalzen kun je eventueel ook laten etsen; daarvoor is (afhankelijk van de exacte situatie) niet per definitie een tandvleesprothese vereist.

    • Inwendig kan Q10 helpen om het tandvlees stabiel te houden en uitwendig Gengigel. En vitamine C is belangrijk.

  25. Beste, Ik heb al enkele jaren last van terugtrekkend tandvlees. Dit is het beste zichtbaar bij mijn bovenste hoektanden. Ik heb er geen pijn aan, maar het is vrij lelijk wanneer ik lach, aangezien het teruggetrokken tandvlees vrij duidelijk te zien is. Ik heb ook 3 verstandskiezen die getrokken moeten worden, ik ben alleen doodsbang voor de tandarts… Maar dan ook écht bang… Ik ben 24 jaar. Ik wil onder gehele narcose m’n tanden laten trekken, alleen wordt dit niet vergoed… Wat kan ik doen? Groetjes L.

    • Beste L, Als je geen aanvullende tandartsverzekering hebt, worden inderdaad alleen de reguliere tandartskosten 100% vergoed, zoals vullingen, preventieve controles etc. Specialistische tandheelkunde, waaronder kronen, bruggen en implantaten (maar inderdaad ook volledige narcose) wordt helaas niet vergoed via de basis/standaard tandartsverzekering, maar uitsluitend (meestal voor 75%) via een aanvullende zorgverzekering voor de tandarts. Je hebt wat dat betreft niet veel opties. Aangezien je ‘gebitsproblemen’ reeds bekend zijn, is het volgens mij niet mogelijk om je volgend jaar aanvullend te verzekeren, waardoor de tandartskosten alsnog vergoed worden. Bovendien zul je dan bijna een jaar moeten wachten, wat me geen reële optie lijkt. Het komt er denk ik op neer dat je de volledige narcose uit eigen zak dient te bekostigen of toch voor een lokale verdoving dient te gaan. Voor zover ik weet zijn de kosten van een algehele narcose bij de tandarts afhankelijk van de duur en aard van de ingreep; ze variëren doorgaans tussen de 300 en 850 euro, dus dat is een aanzienlijk tot enorm geldbedrag. Ik weet niet waar je angst voor de tandarts precies vandaan komt, maar ik kan me voorstellen dat je misschien eerst eens een geruststellend gesprek kunt aangaan met een sympathieke tandarts alvorens tot ingrijpen over te gaan. De verdovingen van tegenwoordig zijn echt extreem effectief en efficiënt en doen nauwelijks nog pijn; alsof je een miniem speldenprikje voelt. Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Tegen teruggetrokken tandvlees kan Q10 helpen om het stabiel te houden en Gengigel kan uitwendig gebruikt worden om het tandvlees te herstellen.

  26. Hallo, Ik heb eergisteren tijdens een kroegentocht meegedaan met een stom spel. We moesten Absint (80%) in onze mond houden voor een wedstrijdje. Mijn hele mond is verbrand; mijn gehemelte is wit en rondom mijn kiezen is het helemaal rood en ontstoken. Er is zelfs een plekje wat bruin/ zwart is. Wat kan ik hieraan doen? Ik poets elektrisch met tandpasta van Zendium en gebruik ook Listerine. Wat kan ik er nog meer aan doen? Moet ik snel naar de tandarts of kan k nog even wachten?

    • Beste Dennis, Ik ben GEEN arts, maar op mij komt dit over als chemische verbranding en ’t zou zelfs kunnen duiden op weefselsterfte. Persoonlijk zou ik er direct mee naar je huisarts gaan en je indien nodig laten doorverwijzen naar een mondspecialist. Sterkte & groeten, Paul

  27. Druppeltje citroensap in glas water en dan spoelen en gorgelen, doorslikken kan geen kwaad.

  28. Hallo, Ik zie zojuist bij mijn zoon van 8 dat bij zijn middelste ondertand het tandvlees ‘verdwenen’ is. Zijn tand is dus zichtbaar tussen het tandvlees. Het doet ook zeer. Wat kunnen we hieraan doen? We zijn momenteel nog met vakantie, dus direct naar onze tandarts gaan kan niet. Het ziet er echt vreemd uit, heb het nog nooit eerder gezien.

  29. Ik heb plotseling een openliggende tandhals boven een kroon. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn en wat zou ik kunnen doen om het tandvlees weer over de tandhals te krijgen?

  30. Wat naast het poetsen je tanden schoner en witter maakt + tandvleesproblemen vermindert + loszittende tanden vaster laat zitten, is “oil pulling”. Ook wel olie trekken / kauwen genoemd. Google maar eens…

    • Brainsnack

      Oil Pulling is onzin. Eerste resultaat van Google is dan ook een artikel waarin dit soort kwakzalverij wordt ontmaskerd.

  31. Ruim drie jaar geleden heb ik een tandvleestransplantatie gehad bij de parodontoloog. Voor mij was het niet zo’n fijne ervaring, maar het heeft in eerste instantie wel geholpen. Echter is mijn tandvlees nu weer opnieuw aan het wegzakken bij een tand. Bezoekjes aan de tandarts zijn pijnlijk. De tandarts moet (natuurlijk) dat gebied ook schoonmaken, maar omdat mijn ondertand aardig bloot ligt, is die ook erg gevoelig. Hierdoor ook weer angst gekregen om naar de tandarts te gaan, wat het allemaal niet beter maakt. Wat kan ik nu nog doen? Het is niet ontstoken of iets dergelijks en ik probeer op dat gebied zo zacht mogelijk te poetsen…

    • Beste H. Ghazi, Dit is enkel een informatieve pagina over terugtrekkend tandvlees; je kunt hier dan ook geen afspraak maken om teruggetrokken tandvlees te laten herstellen. Groeten, Paul

  32. Beste Paul, Ik heb blootliggende tandhalzen bij mijn hoektanden, een familiaire aandoening zo lijkt. Het tandvlees dat aanwezig is, is gezond, ik heb er weinig klachten van, maar het ziet er niet mooi uit. Mijn tandarts stelde voor daar een witte vulling overheen te leggen, om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Deze wordt aangebracht zonder boren/slijpen etc. Ik kan er op internet weinig over terug lezen en weet dus niet welke ervaringen mensen daarmee hebben. Kan jij me er meer over vertellen? Alvast bedankt voor je reactie!

    • Ik verwacht eigenlijk dat je tandarts hiermee het voorheen besproken ‘etsen’ bedoelt, dus tandhalzen behandelen met een etsvloeistof of sealant. Ander zou ik niet weten wat ermee bedoeld kan worden…

  33. Ik ben 20 en nog nooit problemen gehad, maar vaak last van aften en daarna ook tandvleesontsteking. Ik kwam er deze week achter dat mijn tandvlees naar beneden getrokken was en heb al van alles geprobeerd. Tandarts vandaag gebeld en de assistent zei dat ik horsig of ook wel te hard poets. Dat ik daarom een zachte borstel moet gebruiken. Ik doe elektrisch poetsen, maar heb wel een beugel gehad en er zijn toen 4 tanden getrokken. Toen was het tandvlees goed, maar het lijkt steeds erger te worden en de onderste tanden waar het tandvlees teruggetrokken is, is langs mijn kies. Ik heb jodium speciaal gehaald en dit werkt niet, ook niet meer voor de aften. Mondspoelmiddel ook niet. Wat kan ik het beste doen: wachten tot ik dit jaar weer naar de tandarts moet of een maandje afwachten en bellen voor een afspraak? Want weet niet als ze nog kiezen trekken of het goed komt…

  34. Help. Ik heb sinds een paar maanden ook last van mijn tandvlees. Het lijkt of het inderdaad een beetje omhoog getrokken is, waardoor dat plekje nu ontzettend gevoelig is geworden, echt pijn doet het niet, maar meer het gevoel dat je je tanden in een ijsje zet als je er niet tegen kunt, maar dan erger. Daarom durf ik niet naar de tandarts! Wat nu? Groet, Nath

  35. Brian Debruynen Reageer

    Ik heb nu al een paar maanden opgetrokken tandvlees aan mijn linker hoektand. De tandarts heeft gezegd dat dit niet meer te herstellen is. Toen heb ik wat opzoekwerk gedaan en blijkbaar is het wel te herstellen. Waar kan ik het laten herstellen? Hoeveel kost de herstelling?

    • Beste Brian, Of de behandeling (waarschijnlijk bedoel je ‘etsen’ m.b.v. een sealant of zelf-etsend adhesief) echt voor herstel zorgt van je tandvlees is vooraf niet te zeggen. Wel is het nagenoeg zeker dat verdere degeneratie van het betreffende stukje tandvlees wordt voorkomen. Je kunt een ets c.q. sealant laten aanbrengen bij een kundig tandarts, orthodontist of tandheelkundig specialist. De kosten zijn afhankelijk van de individuele tarieven van de betreffende zorgprofessional. Groeten & sterkte, Paul

  36. Hallo, Ik ben zestien jaar, en ik heb nu al een halfjaar last van ontstoken tandvlees. Dit is begonnen toen mijn beugel eruit is gehaald. Ik poets gewoon elke dag en ik stook ook, maar het doet zo’n zeer dat de tranen in m’n ogen staan als ik aan het poetsen ben. Het tandvlees bij mijn hoektanden is aan het terugtrekken en er zit ’s avonds altijd een soort wit laagje op mijn tandvlees. Ik vind het eigenlijk nogal eng om naar de tandarts te gaan, is er iets wat ik zelf kan doen?

    • Sanne, Het is vaak toch het beste om even naar de tandarts te gaan. Ik was vroeger ook erg bang voor de tandarts, waardoor ik vaak niet ging en dingen alleen maar verergerden. Tegenwoordig hoef je eigenlijk niet meer bang te zijn voor de tandarts omdat ze heel voorzichtig werken en alles eerst met je overleggen en niet zomaar iets doen. Misschien is het bij jou wel iets kleins, bijvoorbeeld wat tandsteen dat ze zo kunnen verwijderen…

    • Dit is inderdaad etsvloeistof; het etsen heeft een vorige tandarts bij mij gedaan, echter lieten de geëtste deeltjes binnen een half jaar los. Er is verder geen andere behandeling, helaas. Voor gevoelige tandhalzen en bloedend tandvlees gebruik ik al dertig jaar Emofort, Zwitsers product met en zonder fluoride, verkrijgbaar bij een nog echte drogisterij: beter bestaat niet. (Nee, ik heb geen aandelen is mij ooit door een tandarts aangeraden).

  37. Hoi Paul, Welke of wat soort behandeling heb jij laten doen bij je tandarts (aan je beide hoektanden)? Ik ben al een paar jaar bekend met terugtrekkend tandvlees en na mijn laatste bezoek (een maand geleden) lijkt het steeds erger te worden. Ben 34 jaar en het lijkt mij wat te vroeg dat ik er nu al zo’n last van heb. Het enige wat zei mij zeggen is dat ik zachtjes moet poetsen en daar let ik heel sterk op, maar het zet geen ‘zoden aan de dijk’ momenteel… Mvrgr

    • Beste Silvia, Ik heb een sealing laten aanbrengen op de ontblote/blootliggende tandhalzen van mijn hoektanden. Het probleem van het teruggetrokken tandvlees is hiermee niet verholpen, maar ik merk wel dat het tandvlees zich nu langzaamaan herstelt. Omdat het tandbeen voorheen een kleins stukje bloot lag, was de tandhals enorm gevoelig/pijnlijk en extra ontvankelijk voor tandplak, tanderosie en tandsteen. Ook deed het poetsen pijn, waardoor ik de tandhalzen automatisch ging ontzien bij het poetsen en het probleem wordt versterkt. Je komt in een vicieuze cirkel van blootliggend tandvlees, pijn, minder goed poetsen, meer tandvleesproblemen en nog verder terugtrekkend tandvlees. Door het sealen van de blootliggende tandhalzen is er geen sprake meer van pijn of gevoeligheid, waardoor ik weer gewoon kan reinigen. En zoals ik al zei, lijkt het teruggetrokken tandvlees zich dankzij het sealen van de ontblote tandhalzen beetje bij beetje te herstellen. Welk soort sealant er precies is gebruikt weet ik niet, maar daarover zou je inlichtingen kunnen inwinnen bij je tandarts. Waarschijnlijk zoiets als Gluma, glasionomeer of een desensitizer met een zelf-etsend adhesief; een soort doorzichtige lijm. Bij mij werkt de behandeling in ieder geval perfect! Groeten, Paul

    • Hoi Paul, Dank je voor je snelle reactie! Het is inderdaad vooral erg gevoelig en vooral bij koude dranken. Zelfs met mondwater spoelen zorgt dat ik tegen het plafond aanzit! En ik gebruik zelfs speciale tandpasta voor gevoelige tanden en etc. Ik neem jouw info/tip mee naar mijn tandarts en ondertussen ben ik even aan de slag gegaan om bij een andere tandarts ook een second opnion aan te vragen… Eens kijken wat er uitkomt… Hartelijke groet!

    • Graag gedaan! Ik ken het gevoel; echt een verschrikkelijke, zenuw-tergende sensatie. Ik heb al talloze tandpasta’s en Elmex bevalt mij tot nog toe het beste. Maar omdat ik geen fan ben van fluoride heb ik een tijdje geleden een biologische tandpasta bij een natuurwebwinkel besteld en die kwam toevallig net binnen. Effe kijken of dat nog iets doet. :P Heel veel succes en sterkte ermee in ieder geval!

    • Je slaat de spijker op zijn kop! Hahaha… Elmex gebruik ik ook! Ben benieuwd hoe die biologische tandpasta is… Mijn huidige tandarts had ook nog Desensin geadviseerd… Niet makkelijk te verkrijgen, maar als het werkt dan heb ik er alles voor over, hahaha…

    • Ik had nog nooit van Desensin gehoord! Even opgezocht en ik lees er het volgende over: Desensin Plus tandpasta is werkzaam op de uiteinde van de tandzenuw en remt het overbrengen van de pijnprikkels. Desensin Plus bevat tevens de ingrediënten vitamine E, allantoïne en panthenol. Het is dus een soort van verdovende tandpasta. :P Wellicht hebben meer mensen iets aan jouw tip…

    • Ik ren morgen meteen naar de apotheek om het op te halen! Graag help ik meer mensen, dus hopelijk is deze tip ook wat voor anderen… :-)

    • Hoi Paul, Het heeft even geduurd voor ik weer kon antwoorden… Ik ben langs geweest bij het KvPA (voor een second opnion) en zij constateerden dat ik teruggetrokken tandvlees heb i.v.m. een poetstrauma (poets te hard). Hierdoor mag ik nog maar 1x per dag mijn tanden poetsen met ZACHTE (opzet)tandenborstels, zodat ik mijn tandvlees wat meer rust geef. Zij adviseerden mij ook om Desensin te gebruiken en als ik begin met poetsen, dan moet ik starten met de achterkant van mijn tanden. Dit doe ik nu ruim een maand en ik bemerk duidelijk een verschil! Heel fijn spul en mijn tanden zijn minder gevoelig. Alles eten en drinken kan weer zonder mij zorgen te maken… :-)

    • Hoi Silvia, Goed om te lezen dat je een passende oplossing hebt gevonden! Ik gebruik inmiddels alweer een tijdje biologische tandpasta zonder fluoride en ik moet zeggen dat dat nog beter bevalt dan Elmex. Ik zal binnenkort ook eens Desensis uitproberen voor de beeldvorming. :P Bedankt voor alle info! Groeten, Paul

  38. Doe wat onderzoek op internet. Hier en daar worden wel wat suggesties gedaan en/of producten verkocht. Als het natuurlijke producten zijn kan het niet echt kwaad lijkt mij, misschien is je geld goed besteed? Hierbij een tweetal links naar nieuw types operaties (weet niet of ze ook in NL beschikbaar zijn): ‘Laser Periodontal Gum Therapy‘ (LANAP) en ‘Pinhole Procedure‘. Ikzelf heb een aantal producten aangeschaft en ben voorlopig tevreden, maar het is pas kort geleden: 1. Weleda mondwater (ratanhia/myrrhe) 2. Dr.Schulze’s Oral Therapy 3. Argiletz Tandpasta 4. Tooth Soap paste 5. Periogen… Zo probeer ik wat af te wisselen… en natuurlijk na iedere maaltijd z.s.m. spoelen met water, flossen, tanden en tandvlees poetsen met extra zachte borstel (niet hard poetsen, wel lang en enkel in de richting van tandvlees naar tanden, niet andersom) en vervolgens een mondspoeling.

  39. Ik heb parodontitis. In het verleden is in ieder kwadrant 1 kies getrokken. Ik wil heel graag een beugel om de gaten op te vullen. Is dit verstandig met tandvleesproblemen? Ik ga elke 4 maanden naar de mondhygiënist voor reiniging. Ik maak veel tandplak aan. Eerlijke kwestie dénk ik. Heeft iemand hier ervaring mee of advies?

    • Beste San, Of een beugel je tandvleesproblemen verergert of juist vermindert is vooraf moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van talloze factoren. Scheefstand van tanden of gapen tussen je tanden hoeven immers ook niet bevorderlijk te zijn voor je tandvlees. Dat je veel tandplak aanmaakt, is een beetje een drogredenering. Als je de tandplak meermaals daags verwijdert m.b.v. van een tandenborstel, rager, flosdraad en mondspoelmiddel, maakt het immers niet uit hoeveel tandplak je aanmaakt. Als je je mond optimaal verzorgt gaat tandplak weg, ongeacht de hoeveelheid. Laat je dus niet zomaar iets wijsmaken. Groeten, Paul

  40. Hallo, Ik loop al een jaar met een apneu-bit vanwege ademhalingsstilstanden tijdens het slapen. En gelijktijdig heb ik dus last van terugtrekkend tandvlees. Nu in het ergste geval zitten mijn onderste tanden al een beetje los en ik vraag me af wat ik eraan kan doen?

  41. Hallo, Ik ben 45 jaar en sinds een paar weken trekt mijn tandvlees zich in rap tempo terug. De ene na de andere tand en kies zie ik de tandhals van. Mijn tandarts die weet niet hoe dat komt en heeft me pas al een kies waar de tandhals van te zien was geboord waar een flink gat in zat, precies bij de overgang van kies en tandvlees. Ik heb nu een heel gevoelige kies. Weet hier iemand hoe dat komt dat mijn tandvlees zo snel achteruit gaat? Ik heb ook het idee dat mijn tandarts veel geld aan me wil verdienen en mij niet echt serieus neemt, want bij een controle zag die ook dat gat in mijn kies niet, terwijl ik daar een week eerder ook al was. Ik maak me ernstig zorgen omdat ik bang ben kiezen en tanden te verliezen. 1 tand staat al helemaal scheef naar voren. Help me!

  42. Hallo, Ik ben 19 jaar oud en heb bij 1 tand heel erg terugtrekkend tandvlees. Wat kan ik doen!? De tandarts zei dat het door de beugel komt en dat het niet erg is, maar het wordt alsmaar erger.

    • Ik zie veel vragen. Ik zou graag ook antwoorden willen zien. Waarom worden de vragen niet beantwoord?

    • Beste Rennie, Dit is een gratis weblog met talloze artikels die geheel vrijblijvend ter beschikking worden gesteld en die bezoekers op eigen initiatief kunnen raadplegen. Ik houd deze website bij omdat ik het leuk en interessant vind. Maar omdat het extreem veel tijd kost, is het helaas niet vanzelfsprekend (of überhaupt haalbaar) dat iedere vraag die wordt achtergelaten ook beantwoord wordt, maar ik doe mijn best. :P Groeten, Paul

    • Een goede vitaminekuur volgen (Deva Vegan Multivitamin & Mineral Supplement) en alles komt in orde.

    • Beste Kelly, Ik ben 20 en heb ook terugtrekkend tandvlees aan de onderkant. Als ik mijn vinger in de mond leg zo === dan voel ik mijn tanden nog niet. Heb gebeld naar de tandarts en de assistent zei dat ik te hard poets met de elektrische tandenborstel. Nooit problemen gehad, maar nu plots aftes en terugtrekkend tandvlees. Ik moet nu rustig poetsen en niet drukken tegen ’t tandvlees.Er is een ding wat ze kunnen doen als ze geen flap erover kunnen leggen. Dan halen ze een stuk weefsel uit ’t gehemelte. En dan zetten ze dat over het blootliggende gedeelte. Een flapcorrectie kan ook nog, dan krijg je spuiten en dan snijden ze het open en maken ze het schoon… maar helaas ligt het tandvlees dan niet meer zo hoog als voorheen. Ik heb nog geen probleem met drinken, maar telkens als ik terugga word alles verwijdert en zitten mijn tanden best los. Omdat hij echt port! Ik ben benieuwd dit jaar: misschien een idee om voor een flapcorrectie te gaan als het niet te erg is… Als het echt erg is zal het denk ik zo’n operatie worden. Ik weet alleen niet hoe lang een tand is. Ik heb vooral terugtrekkend tandvlees bij de tanden langs mijn kiezen, maar de andere kiezen zijn goed. Ik masseer goed iedere dag. Gr. Richard

    • Beste Kelly, Ik ben 20 en heb ook terugtrekkend tandvlees aan de onderkant. Als ik mij vinger er in leg zo === dan voel ik mijn tanden nog niet. Heb gebeld naar de tandarts en de assistent zei dat in hard ros, blijkbaar is dat hard poetsen. Ik poets elektrisch met zo een tril-tandenborstel en nog nooit problemen gehad. Nu heb ik aften gehad en heb ineens terugtrekkend tandvlees. Ik moet nu rustig poetsen, niet drukken tegen het tandvlees. Mijn tandvlees is wel mooi roze zonder rood. Heb dan wel een spalk erachter, maar toch… Er is een ding wat ze kunnen doen als ze geen flapcorrectie kunnen doen. Dan halen ze uit het gehemelte een stuk weg blijkbaar… en dan zetten ze dat over het blootliggende gedeelte. Zo heb ik het uitgelegd gekregen. Maar je zit wel met de verdoving… Een flap erover kan ook nog, dan krijg je spuiten en dan snijden ze het open en maken ze het schoon. Helaas ligt het tandvlees dan niet meer zo hoog. Hopelijk heb je wat aan deze tip. Gr. Richard

  43. Ik ben bij de mondhygiëniste geweest bij weteringsschans in Amsterdam. Mevrouw heeft al mijn tandvlees teruggetrokken en mijn tand afgebroken. Het ziet eruit alsof het aan de zijkant verrot is. De rand van de kies heeft een brede lelijke grijze kleur gekregen. Door de behandeling is mijn onderlip naar beneden gaan hangen. Zij heeft ook een kies van mij beschadigd. Mijn tandarts Quuak Amsterdam Zuid weigert een second opinion te geven. Ik wil betreffende mondhygiëniste laten opdraaien voor de schade en het herstel laten vergoeden. Ik heb verschrikkelijke pijn. Hoe kan ik dit effectief oplossen? Graag advies aan Anne. Wie kent een betrouwbare tandarts in Amsterdam die tandhalzen kan bedekken met composiet of porselein?

  44. Vriendje Stokvis Reageer

    Als je ouder wordt gaat alles uitzakken, behalve je tandvlees, dat trekt terug…

  45. Hey, Ik begin langs de zijkant teruggetrokken tandvlees te krijgen. Volgens de tandarts poets ik mijn tanden te hard. Hij zegt ook dat het teruggetrokken tandvlees niet meer naar boven komt, maar enkel stabiliseert. Is dit echt zo of bestaan er nog manieren?

    • Of je tandvlees zich nog herstelt ligt aan de achterliggende oorzaak van de terugtrekking. Als het komt door tandplak, tandsteen, een verkeerde tandpasta of paradontitis, dan kan het tandvlees zich best weleens herstellen nadat de achterliggende oorzaak is weggenomen. Als je tandvlees zich terugtrekt door ouderdom of een nietnaanwijsbare reden, dan is herstel twijfelachtig.

  46. Hoi, Ik heb aan 1 kant teruggetrokken tandvlees. Heb dit nog nooit eerder gehad, maar heb dit overgehouden nadat ik chemokuren heb gehad. Komt dit dan nog goed? Mijn tandarts zegt er niets van, maar weet dat ik er veel last van heb; want ik zeg het steeds. Jammer dat je er dan niet goed in begeleid wordt.

    • Dit is inderdaad een bekend symptoom van chemo. Wellicht is het raadzaam om zelf inlichtingen in te winnen bij je behandelend arts, huisarts of tandarts. Heel veel sterkte in ieder geval!

    • Hoi, Ik heb hetzelfde probleem, door de chemokuur kwam mijn speekselaanmaak zo goed als stil te liggen en dat heeft natuurlijk de nodige gevolgen. Ik weet dat de post al oud is, maar weet je inmiddels wat er tegen tandvleesproblemen door chemotherapie gedaan kan worden? Groeten, Arno

    • Beste Arno, Hopelijk heb je iets aan deze patiëntenfolder over de voorkoming en behandeling van orale mucositis ten gevolge van chemotherapie… Ik weet dat er inderdaad heel veel mensen last hebben van tandvleesproblematiek en aanverwante klachten van de mondslijmvliezen na chemo. :( Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  47. Hallo, Ik ben 33 en heb al jaren teruggetrokken tandvlees. Volgens mij sinds de beugel. Ik baal er zo van, het is gevoelig en niet mooi. Mijn tandarts weet het nooit en zegt alleen maar dat ik een zachte tandenborstel moet gebruiken. Maar dat doe ik altijd al. Er verbetert niks. De behandeling van tandvlees is trouwens erg duur! Die flapbehanding… Heel jammer! Wat raadt u mij aan? Nog een vraag: wat vindt u van tanden bleken bij een specialistisch bekende whitening-kliniek? Vrgr. Judith

    • De enige methode die bij mijzelf enigszins werkt is het voorzichtig en met beleid masseren van het tandvlees. Ik ben sowieso geen fan van (chemisch) tanden bleken, hooguit van het voorzichtig polijsten door een gediplomeerd tandarts c.q. tandheelkundige. Ik hoor iets te veel negatieve verhalen wat betreft bleken van het gebit…

  48. Ik poets altijd veel te hard, en nu begint mijn tandvlees ook terug te trekken. Ik ben laatst voor controle naar de tandarts geweest, niet voor het terugtrekken, maar gewoon algemeen. Hij zei er niks over, wat moet ik nu doen?

    • Hoi koen, Ik zou maar naar de tandarts gaan en je laten doorverwijzen naar een specialist hierin. Ik ben afgelopen maandag geopereerd in Horst, maar dit kan ook in Nijmegen. En er zullen nog wel meer praktijken zijn in Nederland waar dat kan. Je hebt anders kans dat er tanden gaan uitvallen. Gr. Bart

    • Dit is inderdaad een raadzame optie indien je tandvlees zich heel erg ver heeft teruggetrokken. Zo’n operatie wordt gingivectomie, parodontale flapcorrectie of flapoperatie genoemd. Vraag er eens naar bij je huisarts. Ik weet overigens dat een dergelijke ingreep alles behalve goedkoop is.

  49. Mijn tandarts zegt: terugtrekkend tandvlees komt van de leeftijd. Ik ben 61 jaar, is dit dan normaal? Kan er over die tandhalzen geen composiet worden gezet? Het is schoon bij mij, en heb ook nooit ontstekingen of bloedend tandvlees. Vr. groet, Hofkamp

    • Peter Feenstra

      Ik ben bijna 50 jaar en heb ook last van terugtrekkend tandvlees (al jarenlang), Ik ben jaren geleden door een mondhygiënist behandeld. Dat leverde weinig tot geen resultaat op, alleen maar een heleboel pijn. Mijn tandarts heet me indertijd geadviseerd er niet langer naartoe te gaan. Zijn argument was: ‘met het ouder worden, trekt het tandvlees terug, Dat kun je niet voorkomen’. Daarnaast adviseerde hij om elke dag (liefst meerdere keren) gebruik te maken van tandenstokers en regelmatig het tandvlees te masseren. Via via kreeg ik recent een tip om mijn gebit te poetsen met Himalaya-zout (o.a. verkrijgbaar in de biologische winkel). De eerste indruk die ik daarvan heb is zeer positief. Ik kan het u ook aanraden. Zout heeft namelijk. een reinigende werking. Door een beetje zout aan te lengen met wat water en het daarna op uw tandenborstel aan te brengen, komt het mengsel op bijna alle plaatsen in uw mond. Himalaya-zout is een puur-natuur middel. Het kan dus absoluut geen kwaad!! Echt, daar kan geen composietvulling tegenop (bovendien is dat geen onschuldig materiaal, maar dat vertellen de meeste tandartsen u niet).

    • Zolang de tandhalzen niet gevoelig, geïrriteerd of pijnlijk zijn zou ik er persoonlijk niets aan laten doen (tenzij je tandarts anderszins aanraadt). Zijn je blootliggende tandhalzen echter gevoelig voor aanraking, kou of warmte, dan zou ik om een behandeling bij je tandarts vragen. Ikzelf heb de blootliggende tandhalzen (van mijn beide hoektanden) enkele maanden geleden laten etsen en sindsdien heb ik helemaal geen last meer van overgevoeligheid.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.