Pindakaas (pindasmeersel, pindacrème, pindabeleg, pindaboter) staat bij veel mensen nog steeds bekend als vetrijk en dus slecht voor afvallen, dieet en gezondheid. Pindakaas bevat echter een uitstekende vetzuursamenstelling en een heleboel gezonde voedingsstoffen. Hierbij de 5 belangrijkste eigenschappen en voordelen van pindasmeersels…

1. Pindabeleg heeft een uitstekende vetzuursamenstelling

Pindakaas bevat normaal gesproken 40 tot 45 procent vet. Het vet in standaard pindabeleg kent de volgende verhouding aan vetzuren:

 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (56%)
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren (23%)
 • Verzadigde vetzuren (21%)

De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn erg gezond. Ook met de verzadigde vetzuren is niks mis, zolang je niet dagelijks meerdere potten pindakaas leeg eet. De vetten in pindabeleg helpen je lichamelijk gezond te blijven!

2. Pindakaas onderdrukt je hongergevoel

Pindakaas bevat 640 tot 650 calorieën per 100 gram, en dat is best wel veel. Op een boterham smeer je gemiddeld ongeveer 100 calorieën. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de eiwitrijke pinda’s in pindasmeersels ervoor zorgen dat je dagelijks MINDER calorieën eet. Proefpersonen die pinda’s en pindabeleg aten, pasten namelijk spontaan hun calorie-inname aan. Hierdoor nam hun totale dagelijkse calorie-inname niet toe, maar juist af!

3. Pindasmeersel helpt bij afslanken & gewichtsverlies

Veel mensen die lijnen, schrappen pindakaas uit hun dieet omdat ze denken dat ze daardoor sneller afvallen. Niks is minder waar… De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen er niet voor dat je meer lichaamsvet opbouwt. Ze zorgen er juist voor dat je lichaam meer (gemakkelijker/efficiënter) vet verbrandt.

4. Pindabeleg helpt je om spieren te kweken

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: als je wilt afvallen, moet je spieren kweken. Spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je (zelfs in rust) calorieën en vetten verbrandt. Pindasmeersels zitten boordevol eiwitten en zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren efficiënter verloopt.

5. Pindasmeersels bevatten heel veel vitamine E

Een boterham met pindabeleg bevat al snel 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor je:

 • Opbouw & bescherming van spieren
 • Stofwisseling (spijsvertering, vetverbranding e.a.)
 • Immuunsysteem (bescherming van cellen tegen indringers)

Ook om deze redenen is pindacrème uitstekend broodbeleg!

Update: Light Pindakaas

Hierbij nog een toevoeging aangaande light pindakazen, of liever gezegd een waarschuwing voor iedereen die voornemens is Light of Driekwart pindakaas te kopen met 25% minder vet… Jeroen Kuijper van de Technische Universiteit Delft heeft de voedingswaarden van light pindabeleg geanalyseerd en komt tot de volgende conclusies waarom je deze light variant van de vertrouwde pindakaas NIET zou moeten kopen of eten (bron):

 • De hoeveelheid koolhydraten is van 9,9 naar 30 gram gestegen (koolhydraat-toename van 200%)!
 • De hoeveelheid suikers is toegenomen met 72%
 • Er zit 4 gram minder eiwit in light pindakaas dan in gewoon pindabeleg
 • Alle andere bouwstoffen en beschermingsstoffen, waaronder vitamine E, zijn ook verminderd
 • De hoeveelheid energie (calorieën) is slechts met 11% verminderd

Leuk die 25% minder vet… De producenten vermelden alleen niet dat er 3 keer zoveel koolhydraten in zitten en 72% meer suikers. De koolhydraten hebben behalve het leveren van energie geen enkele functie. Gezonde vetten, voedingsvezels en eiwitten daarentegen, hebben dat wel. Voor die 11% meer energie in gewone pindakaas, kun je wat mij betreft dus beter ‘gewoon pindabeleg’ eten.

Conclusie: Er wordt een commerciële marketingtruc uitgehaald door consumenten te laten denken dat Light Pindakaas met 25% minder vet een gezonder product is, maar het tegendeel is waar. Luister ook niet naar zelfbenoemde dieetgoeroes zoals Sonja die deze light pindabeleg in hun weekmenu’s opnemen.

Tot slot

Pas wel op met ‘pindaboter’. Er wordt steeds meer suiker in de vorm van fructose(stroop), dextrose, glucose(stroop) e.a.) en zoetstof (aspartaam, acesulfaam K, sucralose e.a.) aan pindakaas toegevoegd. Enkele jaren geleden bestond regulier pindabeleg voor hooguit enkele procenten uit suiker; tegenwoordig loopt dat op tot maar liefst 20%, wat totaal onnodig en bovendien ongezond is. Om die reden zou je ook kunnen kiezen voor een suikervrije en zoetstofvrije variant van pindabeleg of voor biologische tahin (sesampasta), cashewnotenpasta, amandelpasta of 4- of 7-notenpasta.

Eet jij pindakaas of laat je het juist liever staan? Laat hieronder jouw ervaring achter!

33 Reacties

 1. Frans, ik eet al vele jaren elke morgen 1 boterham met Calvé pindakaas ik koop nooit een andere. Ik voel me er goed bij. Ik tennis, fiets op de racefiets en loop nog kleine afstanden hard (5 tot Max 10 km). Wordt deze maand 77 ik heb nooit honger. Las dat pindakaas daarvoor mede aan meewerkt.

 2. Ik eet de Calve pindakaas en ben er erg aan verslaafd geraakt. Terwijl ik met een dieet bezig ben, maar tot mijn stomme verbazing bleek ik meer afgevallen te zijn en ik dacht dat ik aangekomen was. Nu ik dit hier lees begrijp ik dat het niet zo erg is om extra pindakaas te snoepen, want ik eet om de paar dagen een ons pindakaas zo uit de pot gelepeld, soms meer. Maar ik schaam me er voor dat ik deze verslaving heb. Tegelijkertijd heeft mijn lichaam zelf altijd aangegeven waar het behoefte aan heeft en na zoeken klopte het altijd waarom ik van bepaald eten meer nodig had.

  • Graag wil ik van u wetten op basis van welke feiten/onderzoek (Bronvermelding) u dit artikel heeft geplaatst.

 3. Ik eet bijna iedere dag een boterham met pindakaas… heerlijk… en ik kan me niet voorstellen dat dit ongezond is… ik sport veel en heb een actieve job. Al met al. Ik functioneer super op mijn heerlijke lunch met pindakaas!!! Beetje overdreven reacties hier, over wel of geen gezonde vetten…

  • Zeer slim. Vandaag zag ik tussen de nominaties voor het Gouden Windei 2015 toevallig ‘Plus Pindakaas Light’ staan. Deze zogenaamd dieetvriendelijke pindakaas bevat 30% minder vet, wat natuurlijk heel aanlokkelijk klinkt. Wat helaas niet met koeienletters op de verpakking wordt gezet is dat deze pindakaasvariant tevens 451% meer suiker bevat. Dus de “light” variant bevat bijna 5x zoveel suiker als ‘gewone’ pindakaas… :( Daarom ga ook ik voor pindakaas en notenpasta van 100% pinda’s en/of noten.

  • Bij de AH verkopen ze ook 100% pindakaas, daarin zit dus geen transvet, zout of suiker.

  • Bedankt voor de tip! Tot nog toe koop ik mijn pindakaas (Jori, Horizon e.a.) bij natuurwinkels en die kost omgerekend zo’n 6,86 euro per kilo. Een potje ‘AH 100% pindakaas naturel’ kost 1,75 per 350 gram, dat is omgerekend slechts 5,00 euro per kilo… :) P.S. Alleen bedenk ik me zojuist dat de pindakaas van Albert Heijn niet afkomstig is van biologische pinda’s, dus ik houd het toch maar bij bio pindakaas van de natuurwinkel. Desalniettemin bedankt!

 4. De gewone pindakaas van Calve is suikervrij en al 10 jaar mijn favoriet. Minimaal een pot per week en geniet er elke dag nog van. Kind of addicted to it… Haha!

  • Beste Danielle, De normale/klassieke Calvé pindakaas bevat inderdaad geen suiker/dextrose meer. Toch klopt er iets niet aan deze pindakaas. Transvetten zijn tegenwoordig uit den boze, dus Calvé pindakaas is naast suikervrij tegenwoordig ook nog eens transvetvrij… Desalniettemin is Calvé pindakaas nog altijd smeuïg tot op de bodem. Hoe kan dit?! Vetten zijn immers vast van vorm; oliën zijn vloeibaar van vorm. Calvé bevat zowel plantaardige olie als plantaardig vet. Toch drijft er nooit een laagje olie op Calvé pindakaas. Hoe kan dit?! Voorheen werden plantaardige oliën gehard tot transvetten, maar die zitten er dus niet meer in… Wat er wel in zit, is een groot raadsel. Want natuurlijk plantaardig vet dat op kamertemperatuur hard blijft, bestaat simpelweg niet. Zelfs ongeraffineerd kokosvet / kokosboter wordt vloeibaar… Dus welk mysterieuze ‘plantaardige vet’ zit er in Calvé pindakaas? Geharde olijfolie? Geharde zonnebloemolie? Geharde palmolie? Niemand die het weet… Deze geharde olie wordt op een nieuwe manier gehard, zodat het geen transvet genoemd hoeft te worden in de ingrediëntenlijst, maar plantaardig vet is en blijft een vorm van gehard vet. ‘Klassieke’ transvetten werden gehydrolyseerd / gehydrogeneerd / geïsomeriseerd… Moderne transvrije modificatietechnieken om olie tot een smeuïg smeerseltje te raffineren en katalyseren, zijn onder andere interesterificatie / interesterificering en fractie/fractionering. Het gaat om processen waaruit geinteresterificeerd en gefractioneerd vet voortkomt, zonder dat er transverbindingen ontstaan. Oké, je krijgt thermisch stabiel, plastisch vet met lage transvetzuurgehalten, maar is dit per definitie beter dan transvet?! Niemand die het weet… Jaren geleden dacht men immers evengoed dat gehydrogeneerd transvet gezondheidsbevorderend was… Het heeft JAREN geduurd voordat men erachter kwam hoe schadelijk transvetten eigenlijk zijn! Dus over 10 jaar zitten we naar alle waarschijnlijkheid in hetzelfde schuitje… Dit moderne versleutelde monstervet (wat nu nog ‘plantaardig vet’ heet) krijgt uiteindelijk een mooie naam (‘interestervet’, ‘fracvet’, ‘katvet’ of iets dergelijks), waarna het ongezond blijkt te zijn en men weer op zoek zal moeten gaan naar een nieuwe methode om plantaardige oliën te harden zodat men de besmeurde naam in het vervolg kan vermijden. Overigens zijn er nu al volop aanwijzingen dat ook de nieuwe ’transvrije’ c.q. ’transvetvrije’ geharde plantaardige vetten hartstikke ongezond zijn. Als puntje bij paaltje komt, zijn alle geharde vetten slecht voor je, of ze nu gehydrogeneerd, geïsomeriseerd, geïnteresterificeerd, gefractioneerd of gekatalyseerd zijn… Calvé pindakaas bevat simpelweg een berg ordinaire margarine, wat nergens voor nodig is. En al met al is 100% pindakaas of notenpasta veel gezonder dan Calvé pindakaas. Het enige nadeel van pure pindakaas is dat je het goed moet doorroeren voor gebruik (omdat er een laagje pinda-olie bovenop zal gaan drijven), maar als je de pot een tijdje op z’n kop laat staan voordat je hem opent, is dit erg eenvoudig. Hopelijk kun je iets met deze info. Groeten, Paul

 5. Er is ook webshop te vinden waar je puur pindakaas kan kopen, zonder al ongezond suikers etc. Het is puur pindakaas en veel gezonder zoals het natuur heeft bedoeld…

 6. Ik eet iedere dag 5 tot 6 boterhammen met dik de pindakaas erop, en ben reeds 23 kilo afgevallen.

 7. En het erge van die zogenaamde light producten is dat veel mensen denken dat het caloriearm is en er daardoor extra veel van eten. Met het gevolg dat ze daardoor veel meer calorieën binnenkrijgen dan met een normale portie van de niet-light variant.

 8. Ik loop en fiets heel veel. Ik heb sinds november 2012 `n trombosebeen opgelopen, vanwege onzorgvuldig gedrag in het ziekenhuis. Ik lag al sinds begin oktober in het ziekenhuis om andere redenen, maar door stoppen met de trombosespuit voor een paar dagen heb ik een trombosebeen opgelopen. In ieder geval ben ik veel gaan lopen. Fietsen deed ik al. Ook neem ik biologische middelen. De dokter zegt dat het vrijwel zeker is dat het zeer tijdelijk is. In ieder geval ook een boterham of 6 per dag pindakaas… Ik voel me er zeer prettig bij.

 9. Ik ben op dit moment in 4 weken 6 kg afgevallen. Nog 14 te gaan! Ik eet naast mijn eten iedere dag 1 cracker met pindakaas. Ik vind het ontzettend lekker! Wandel 2 uur stevig door per dag. Drink 2 liter water per dag. Dus ik kom er wel, ook MET pindakaas haha.

 10. Verslaafd aan pindakaas… Ik eet minstens 1 grote pot van Calve leeg per week… Al ruim een half jaar, gewoon lekker lepelen. Voel me er niet ziek van, eerder gezond en energiek!

 11. Ben heel blij met dit artikel! Ik ben gek op pindakaas en neem er elke dag een boterham mee. Altijd Calvé want die vind ik toch het lekkerst.

  • Ik eet nooit meer calve is niet bio en heeft wel zoetstoffen en geharde palmolie

 12. Van die light pindakaas geldt voor veel meer lightproducten. 0%vet en suikervrij is helemaal niet zo ‘licht’ als ze ons doen laten geloven. Trap er dus niet in!

 13. Pindakaas kun je ook gewoon gemakkelijk zelf maken. Kijk maar eens op Google onder zelf pindakaas maken. Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer met attributen en pinda’s. En ik vind het zelfs ook nog lekkerder. Succes ermee!

  • De pindakaas van de Aldi en de Lidl bevatten alleen pinda’s en olie. Calvé meen ik ook.

  • Jazeker, je moet dan biologische pindakaas kopen! Ik haal het zelf bij zo’n gezondheidswinkel (er is er eentje met een krekel erop, die is super lekker).

 14. Pindakaas met sambal eet ik elke dag! Heerlijk hartig voor in de middag of ’s avonds laat! Ik doe al jaren aan krachttraining en merk gewoon dat ik er beresterk van word! Soms eet ik wel 6 boterhammen met pindakaas per dag!

 15. Ik ben verslaafd aan pindakaas, maar ik maak mezelf zorgen om de calorieën als ik 2 sneetjes brood met pindakaas in een dag eet.

 16. Ik zie nu ineens potten light pindakaas van Calvé in de winkel staan met een kartonnetje eraan: NIEUW staat er met grote letters op. Uhhh, hoezo nieuw?! Ik kocht deze light pindakaas al jaren geleden. De potten met het blauwe schroefdeksel, die bestaan al heel lang. Ik koop ‘m al heel lang niet meer omdat ik de pindakaas van AH veel lekkerder vind.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.