Pindakaas (pindasmeersel, pindacrème, pindabeleg, pindaboter) staat bij veel mensen nog steeds bekend als vetrijk en dus slecht voor afvallen, dieet en gezondheid. Pindakaas bevat echter een uitstekende vetzuursamenstelling en een heleboel gezonde voedingsstoffen. Hierbij de 5 belangrijkste eigenschappen en voordelen van pindasmeersels…
1. Pindabeleg heeft een uitstekende vetzuursamenstelling
Pindakaas bevat normaal gesproken 40 tot 45 procent vet. Het vet in standaard pindabeleg kent de volgende verhouding aan vetzuren:
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (56%)
- Meervoudig onverzadigde vetzuren (23%)
- Verzadigde vetzuren (21%)
De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn erg gezond. Ook met de verzadigde vetzuren is niks mis, zolang je niet dagelijks meerdere potten pindakaas leeg eet. De vetten in pindabeleg helpen je lichamelijk gezond te blijven!
2. Pindakaas onderdrukt je hongergevoel
Pindakaas bevat 640 tot 650 calorieën per 100 gram, en dat is best wel veel. Op een boterham smeer je gemiddeld ongeveer 100 calorieën. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de eiwitrijke pinda’s in pindasmeersels ervoor zorgen dat je dagelijks MINDER calorieën eet. Proefpersonen die pinda’s en pindabeleg aten, pasten namelijk spontaan hun calorie-inname aan. Hierdoor nam hun totale dagelijkse calorie-inname niet toe, maar juist af!
3. Pindasmeersel helpt bij afslanken & gewichtsverlies
Veel mensen die lijnen, schrappen pindakaas uit hun dieet omdat ze denken dat ze daardoor sneller afvallen. Niks is minder waar… De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen er niet voor dat je meer lichaamsvet opbouwt. Ze zorgen er juist voor dat je lichaam meer (gemakkelijker/efficiënter) vet verbrandt.
4. Pindabeleg helpt je om spieren te kweken
Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: als je wilt afvallen, moet je spieren kweken. Spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je (zelfs in rust) calorieën en vetten verbrandt. Pindasmeersels zitten boordevol eiwitten en zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren efficiënter verloopt.
5. Pindasmeersels bevatten heel veel vitamine E
Een boterham met pindabeleg bevat al snel 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor je:
- Opbouw & bescherming van spieren
- Stofwisseling (spijsvertering, vetverbranding e.a.)
- Immuunsysteem (bescherming van cellen tegen indringers)
Ook om deze redenen is pindacrème uitstekend broodbeleg!
Update: Light Pindakaas
Hierbij nog een toevoeging aangaande light pindakazen, of liever gezegd een waarschuwing voor iedereen die voornemens is Light of Driekwart pindakaas te kopen met 25% minder vet… Jeroen Kuijper van de Technische Universiteit Delft heeft de voedingswaarden van light pindabeleg geanalyseerd en komt tot de volgende conclusies waarom je deze light variant van de vertrouwde pindakaas NIET zou moeten kopen of eten (bron):
- De hoeveelheid koolhydraten is van 9,9 naar 30 gram gestegen (koolhydraat-toename van 200%)!
- De hoeveelheid suikers is toegenomen met 72%
- Er zit 4 gram minder eiwit in light pindakaas dan in gewoon pindabeleg
- Alle andere bouwstoffen en beschermingsstoffen, waaronder vitamine E, zijn ook verminderd
- De hoeveelheid energie (calorieën) is slechts met 11% verminderd
Leuk die 25% minder vet… De producenten vermelden alleen niet dat er 3 keer zoveel koolhydraten in zitten en 72% meer suikers. De koolhydraten hebben behalve het leveren van energie geen enkele functie. Gezonde vetten, voedingsvezels en eiwitten daarentegen, hebben dat wel. Voor die 11% meer energie in gewone pindakaas, kun je wat mij betreft dus beter ‘gewoon pindabeleg’ eten.
Conclusie: Er wordt een commerciële marketingtruc uitgehaald door consumenten te laten denken dat Light Pindakaas met 25% minder vet een gezonder product is, maar het tegendeel is waar. Luister ook niet naar zelfbenoemde dieetgoeroes zoals Sonja die deze light pindabeleg in hun weekmenu’s opnemen.
Tot slot
Pas wel op met ‘pindaboter’. Er wordt steeds meer suiker in de vorm van fructose(stroop), dextrose, glucose(stroop) e.a.) en zoetstof (aspartaam, acesulfaam K, sucralose e.a.) aan pindakaas toegevoegd. Enkele jaren geleden bestond regulier pindabeleg voor hooguit enkele procenten uit suiker; tegenwoordig loopt dat op tot maar liefst 20%, wat totaal onnodig en bovendien ongezond is. Om die reden zou je ook kunnen kiezen voor een suikervrije en zoetstofvrije variant van pindabeleg of voor biologische tahin (sesampasta), cashewnotenpasta, amandelpasta of 4- of 7-notenpasta.
Eet jij pindakaas of laat je het juist liever staan? Laat hieronder jouw ervaring achter!