Iedereen voelt zich beter in lente en zomer dan in herfst en winter? Waarom? Zonneschijn! ’s Winters kom je simpelweg minder frequent en minder langdurig buiten en bovendien is je huid bedekt met jassen, sjaals, mutsen, handschoenen etc. In de zomer krijgt je onbedekte huid juist volop kans om zonlicht te absorberen! Hierbij 20 onmiskenbare voordelen van zonlicht op je huid…

1. Vitamine D dankzij zonlicht

Vitamine D wordt ook nog weleens ‘zonnehormoon’ genoemd. Het belangrijkste voordeel van zonlicht is namelijk dat er onder invloed van UV-straling op je huid vitamine D wordt aangemaakt uit cholesterol. En deze hormoon-achtige vitamine is een absolute supervitamine, misschien wel de belangrijkste vitamine van allemaal!

Let wel: in Nederland is de zon uitsluitend van april t/m september fel genoeg om de huid aan te zetten tot vitamine D-productie.

2. Warmte troost

De warmte van de zon kalmeert, verzorgt en troost. Zijn er elementen die heerlijker aanvoelen dan zonlicht op de huid? Je voelt je gewoon fijner dankzij zonlicht! De zon verwent, verwarmt en vertroetelt… Thanks, zon!

3. Zon op doktersadvies

Als je vroeger onverklaarbare gezondheidsklachten had –en dat waren er nogal wat omdat men tegenwoordig simpelweg véél meer wetenschappelijk kan verklaren– dan stuurde de dokter je richting zonniger oorden. En dan bij voorkeur in combinatie met ‘schone zeelucht’. Zoek daarom eens de zon op als je je onverklaarbaar moe & futloos voelt!

4. Uit de zon blijven is pas écht slecht!

Tuurlijk, een overdaad aan UVB-straling (de lichtsoort die o.a. voorkomt in zonlicht) kan leiden tot verbranding en een verhoogde kans op huidkanker. Maar inmiddels is aangetoond dat de gezondheidsvoordelen van zonlicht op de huid weleens vele malen zwaarwegender zouden kunnen zijn dan de (potentiële) nadelen ervan. Uit de zon blijven om kanker te voorkomen is dan ook geen winnende strategie. (bron)

5. Zonneschijn = UV-therapie

De zon zendt allerlei soorten licht en warmte uit, zoals wit licht (daglicht), warmte (infraroodstralen), UVA-licht (waardoor je bruint) en ultraviolette B-stralen (waardoor je verbrandt). Er zijn vormen van lichttherapie zoals UVA en smalspectrum UVB waar de schadelijke effecten van UV-licht zijn uitgefilterd. Ze leveren enkel de genezende delen van zonnestralen in de juiste dosis en intensiteit. Gedoseerd en gematigd in de zon lopen, dus niet te lang achtereenvolgens en niet te onbedekt, behelst zodoende óók een vorm van lichttherapie. UV-therapie kan in bepaalde gevallen zelfs werkzaam zijn ter behandeling van zonne-allergie!

6. De zon regelt je biologische klok

De zon regelt het leefritme van de aarde: de seizoenen, maar is evengoed verantwoordelijk voor de biologische klok van mensen. Je gaat slapen als het donker wordt en staat op als het licht wordt. Dit komt onder meer omdat de zon de aanmaak van melatonine beïnvloedt; zodoende is zonlicht van grote invloed op je slaapcyclus, slaapgedrag, slaapkwaliteit en eventuele slaapproblemen.

7. Zonlicht is goed voor je botten & tanden

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, en vitamine D zorgt ervoor dat calcium zich hecht aan botten c.q. beenderen, waardoor deze sterker worden. Hetzelfde geldt voor tanden en nagels. Een vitamine D-tekort kan bovendien leiden tot botklachten (erosie, ontkalking, broosheid e.a.).

8. Immuunsysteem werkt op zonne-energie

Omdat zonlicht bijdraagt aan de aanmaak van vitamine D, versterkt zonlicht indirect ook je immuunsysteem. Hierdoor bouw je aanvullende weerstand op tegen ziekmakende micro-organismen zoals pathogene bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

9. Zonlicht bevecht kanker

Een overmaat aan zonlicht kan kanker veroorzaken, maar verstandige, verantwoorde, gematigde en tactische blootstelling aan zonlicht kan kanker juist helpen voorkomen. Vitamine D kan namelijk preventief werkzaam zijn tegen kanker. (bron)

Van het rapport “Relatie kanker, zonlicht en vitamine D” van KWF Kankerbestrijding is de conclusie: “blootstelling aan zonlicht gaat gepaard met een lagere kans op borst-, dikkedarm- en prostaatkanker”. Het huidige devies is dan ook: ‘Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt.’

10. Zon = leven

Zonder zonlicht zou er geen leven zijn. Oké, er zijn zeldzame vormen van leven op plekken waar geen zonlicht doordringt (hete diepzeebronnen e.a.), maar zonder zonne-energie zouden deze organismen nooit zijn ontstaan en geëvolueerd. Menselijk leven is sowieso onmogelijk zonder zon!

11. Zonlicht voorkomt hypertensie

Zonlicht verlaagt je bloeddruk, waardoor de kans op o.a. hypertensie, trombose, hartaanvallen en beroertes afneemt. In theorie kan zonlicht op deze wijze zelfs je levensduur verlengen! Tot voor kort werd gedacht dat vitamine D de enige verklaring was voor de gezondheidsvoordelen van de zon, maar bovengenoemd effect op de bloeddruk blijkt volledig los te staan van iemands vitamine D-spiegel. Onderzoeksresultaten lieten zelfs zien dat de bloeddruk een uur lang significant zakt na blootstelling aan UV-straling. (bron)

12. Spieren varen bij zonneschijn

Vitamine D is van cruciaal belang voor een optimale werking van je spieren. Spierzwakte en spierkrampen behoren zelfs tot de allereerste symptomen van een vitamine D-tekort. En dan gaat het niet alleen om skeletspieren: de spieren in o.a. romp, armen en benen, maar bijvoorbeeld ook om de hartspier. Men denkt zelfs dat de afname van spierkracht bij ouderen niet alleen wordt veroorzaakt door ouderdom, maar deels ook door vitamine D-afname.

13. Zon = natuurlijk antibioticum

Vitamine D staat volop in de belangstelling van wetenschappers omdat het menselijk lichaam vitamine D nodig heeft om adequaat te reageren op ontstekingen en infecties. Zo kan vitamine D3 aanzetten tot de vorming van eiwitten (DBP e.a.) die bepaalde bacteriën onschadelijk maken. (bron)

14. Hersenen: sneller denken, beter focussen

Mensen met lage vitamine D-spiegels lopen meer risico op depressie. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek onder ruim 1.250 65-plussers. (bron)

Daarnaast lijkt vitamine D -en daarmee zonlicht- van cruciaal belang voor het denkvermogen, zo laat een onderzoek onder bijna 500 Franse vrouwen boven de 74 jaar zien. (bron) Vrouwen die voldoende vitamine D binnenkregen, scoorden beter op tests v.w.b. hersenfunctionaliteit en denkvermogen; ze denken sneller en zijn meer gefocust.

15. Zon ter behandeling van psoriasis

Zonlicht is van positieve uitwerking op talloze psoriasispatiënten. De kwaliteit van het door deze huidziekte aangedane huidoppervlak verbetert  sterk dankzij droog weer en zonlicht. Al met al heeft het doorbrengen van tijd in de zon een gunstig effect op de huidziekte psoriasis!

16 Zonlicht vermindert de eetlust

Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer de maag vol zit. Bij weinig zonlicht wordt er minder leptine geproduceerd, waardoor je meer druk zal voelen om te (blijven) eten. Bij veel zon zal er juist méér leptine worden geproduceerd, waardoor je eetlust afneemt en je sneller een ‘voldaan-seintje’ krijgt. In theorie zou zonlicht dus kunnen bijdragen aan afslanken & gewichtsverlies.

17. Verbeterde stemming dankzij zonlicht

Wie voelt zich nou niet beter in de open lucht, terwijl het zonnetje lekker schijnt?! Onder invloed van zonlicht ga je je blijer, vrijer, positiever en gelukkiger voelen. Dit heeft o.a. te maken met de verhoogde aanmaak van serotonine. Je ervaart zodoende minder stress en kunt dingen gemakkelijker loslaten.

Bovendien heb je zonlicht nodig om goedgehumeurd te blijven. Wanneer de zon schijnt ben je doorgaans goedgezinder en heb je meer mentale kracht en energie. Vandaar ook de term ‘winterdepressie’ en het ontbreken van de term ‘zomerdepressie’.

Ook de kans dat je verliefd wordt neemt toe onder invloed van zonlicht, evenals de intensiteit van je verliefdheidsgevoel. Volgens wetenschappers zou dit kunnen komen doordat zonlicht de productie van geslachtshormonen stimuleert. Al met al is zonlicht een natuurlijk antidepressivum!

18. Zon helpt multiple sclerose (MS) voorkomen

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die tot verlamming kan leiden. Opvallend is dat MS relatief vaak voorkomt in gebieden ten noorden van de evenaar. In zonnige landen komt MS juist beduidend minder voor. Of MS direct gerelateerd is aan een vitamine D-tekort is vooralsnog onbekend. (bron)

19. Zonneschijn beperkt Alzheimer

Verscheidene onderzoeken hebben aanwijzingen opgeleverd dat zonlicht de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan verlichten, waaronder agitatie, slaapproblemen en nachtelijke activiteit. Sommigen opperen zelfs dat stelselmatig gebruik van zonnebrandcrème Alzheimer in de hand zou kunnen werken, maar die stelling is (vooralsnog) zéér omstreden…

20. Zonlicht ter compensatie van medicijnen

Bepaalde medicijnen remmen de aanmaak en opname van vitamine D of breken zelfs vitamine D af. Zonlicht kan deze vitamine D-verspilling tot op zekere hoogte compenseren!

Verantwoord omgaan met zonlicht & zonnebrand…

Zonlicht is gunstig voor je gezondheid. Natuurlijk is het goed om je tot op zekere hoogte te beschermen tegen overmatig zonlicht, maar wees hier niet te rigoureus in. Je moet jezelf dus niet té goed beschermen. Zo remt zonnebrandcrème met UV-filters de aanmaak en absorptie van vitamine D enorm, omdat UV-straling hierdoor niet of nauwelijks de huid bereikt en binnendringt.

Daarnaast komen er steeds meer ‘gewone’ huidverzorgingsproducten op de markt die standaard zijn voorzien van een factor 15 UV-filter om huidveroudering tegen te gaan… Maar beschermingsfactor 8 maakt al dat er geen vitamine D meer wordt aangemaakt in de beschermde huid. Bescherm je huid daarom alléén met een UV-filter als je langer dan 15 minuten in de zon verblijft. Door de zon te behandelen als vriend en verstandig om te gaan met zonlicht, zul je er absoluut de vruchten van kunnen plukken!

Tot slot

Het belang van vitamine D wordt enorm onderschat, vooral ook in Nederland. Ons Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine D ligt beduidend lager dan het wereldgemiddelde, dus je mag daar best een eindje boven zitten. En dáár komt zonlicht weer om de hoek kijken! Want blootstelling aan zonneschijn is misschien wel de meest effectieve en efficiënte manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Met alleen voeding red je het doorgaans niet, want daarvoor eten we veel te weinig vette vis, levertraan, eieren, vlees, roomboter en paddenstoelen. Om die reden zou ook een hoogwaardig vitamine D-supplementje geen kwaad kunnen ter ondersteuning van zonlicht.

Hoe voel jij je bij een flinke dosis zonlicht? Ben jij iemand die volop kan genieten van zonneschijn of verstop jij je liever voor zonnestralen om je huid te beschermen? Deel jouw opvattingen en bevindingen omtrent de zon in een berichtje hieronder!

3 Reacties

  1. Juist! We zijn in de loop der jaren veel te bang geworden/(gemaakt) voor de zon. Regelmatig -op een verantwoorde(!) wijze- de zon opzoeken is juist iets wat je zelf kunt doen voor je gezondheid! Mooi samengevat, bedankt! Ik heb hem gedeeld.

  2. 2 vraagjes… De eerste… Ik wil graag zwanger raken, maar ik heb een vitamine D3 tekort, kan dat? En helpt een zonnebank ook om het tekort aan te vullen? Ik gebruik al 3 maanden vitamine D-supplementen, maar ik merk geen verschil wat betreft de vermoeidheid. Ik ben een half jaar geleden geopereerd aan een hersentumor bij mijn hypofyse.

    • Een vitamine D-tekort wordt wel in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid, maar het is niet zo dat je door een tekort aan vitamine D per definitie niet zwanger kan worden. Wel is het zo dat je lichaam tijdens een zwangerschap meer vitamine D nodig heeft. Bovendien maakt een ongeboren kindje zelf geen vitamine D aan, waardoor hij/zij volledig afhankelijk is van de vitamine D-voorraad van de moeder. Verscheidene onderzoeken tonen aan dat als de moeder een vitamine D-tekort heeft, de baby ook altijd geboren wordt met een gebrek aan vitamine D. Te weinig vitamine D brengt bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee voor zowel moeder als kind. Al met al is een vitamine D-tekort voor iedereen slecht, maar voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s levert een gebrek aan vitamine D aanvullende risico’s op. In theorie kan een zonnebank helpen bij de aanmaak van vitamine D, maar bij moderne zonnebanken wordt de ultraviolette UV-B-straling grotendeels weggefilterd, waardoor hoofdzakelijk UV-A overblijft. En UV-B is nou net verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D3 (7-dehydrocholesterol). Het overgrote merendeel van de moderne zonnebanken helpt dan ook niet of nauwelijks bij een vitamine D-tekort. (bron) Tenzij je specifiek onder een UVB-zonnebank gaat liggen, maar daarbij moet je weer goed oppassen voor roodverkleuring, huidverbranding en aanverwante huidklachten. Meer over vitamine D-tekorten kun je desgewenst lezen in dit artikel over vitamine D-gebrek… Let wel: je vermoeidheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door uitsluitend een vitamine D-tekort, maar er kan eventueel ook meer aan de hand zijn… Veel mensen met een gebrek aan vitamine D hebben eveneens een gebrek aan B-vitamines, ijzer, magnesium, kalium en/of schildklierhormonen. Wellicht is het een idee om je vitamine D-niveau nogmaals te laten controleren (om te zien of er reeds verbetering optreedt) en je arts om aanvullende bloedwaardebepalingen te vragen… Wat voor vitamine D-supplement gebruik je trouwens en hoeveel eenheden vitamine D zitten erin? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.