10 sneaky plekken waar pollen & allergenen zich verstoppen

Health · Door Ilse

pollen allergenen plekken

Als je allergisch bent voor gras- en/of boompollen, dan ga je waarschijnlijk niet uitgebreid picknicken in het park tijdens het hooikoortseizoen. En als je weet dat huisstofmijt jouw vijand is, dan stofzuig je doorgaans extra goed en heb je waarschijnlijk geen groot tapijt in je woonkamer liggen. Toch is er een grote kans dat je geheel onbewust helemaal geen rekening houdt met een aantal andere manieren waarop pollen en allergenen jou lastig kunnen vallen. Er zijn namelijk veel relatief onbekende plekken in en om het huis waar pollen en andere allergenen zich maar al te graag verstoppen. In dit artikel vind je er 10, inclusief tips om deze plekken zoveel mogelijk te neutraliseren.

1. Jassen & kleren

Als pollen door de lucht vliegen, dan belanden ze niet alleen op plaatsen waar je het direct merkt – zoals je ogen en neus – maar natuurlijk ook gewoon op je kleren. Specifiek je jas zal in de loop der tijd een behoorlijk laagje pollen verzamelen. Dit terwijl een buitenjas doorgaans niet of nauwelijks wordt gewassen. Klop je kleren daarom af voordat je naar binnen gaat op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn en was je jas regelmatig. Hang je jas altijd bij de voordeur en neem hem niet mee het huis in. Ook als je geen pollen ziet, wil dit niet zeggen dat ze er niet zijn. Je bent doorgaans juist allergisch voor de kleinere pollen die niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

2. Meubels

Het nadeel van meubels is dat je ze over het algemeen niet goed kunt schoonmaken omdat de bekleding vaak vastzit aan het meubelstuk. Dat betekent echter niet dat er geen opties zijn. Zo kun je meubels regelmatig stofzuigen. Ook stoomreinigen is een optie, hoewel het dan wel belangrijk is dat de stof nadien niet te nat blijft. Een vochtig klimaat is namelijk extra aantrekkelijk voor nieuwe allergenen. Meubels met een afneembare (wasbare) hoes zijn ook een goede optie, evenals houten meubels of meubels met een leren bekleding.

3. Schoenen

Ook voor schoenen geldt dat ze stiekem een heleboel pollen en allergenen kunnen meedragen. Denk aan een wandeling over gras of een bezoekje in een stoffig huis. De eenvoudigste manier om hier zo min mogelijk last van te hebben, is je schoenen thuis direct uitdoen en afgesloten bij de voordeur bewaren.

4. (Rol)gordijnen & andere raambekleding

Vrijwel iedereen stofzuigt regelmatig en verschoont het bed, maar hoe vaak maak jij je gordijnen schoon? Soms voorkomt raambekleding in eerste instantie juist dat pollen en allergenen direct je huis in waaien, maar dat betekent tegelijkertijd dat de gordijnen zelf een enorme verzameling aan allergenen opbouwen. Op een dag dat je je ramen open hebt en er wat wind staat – waardoor de gordijnen gaan wapperen – kun je hier flink last van krijgen. Was je gordijnen ieder seizoen of zorg voor raambekleding die je op een andere manier eenvoudig kunt schoonmaken. Horren zijn overigens ideaal om de wat grotere pollen tegen te houden, maar ook die zul je regelmatig grondig moeten schoonmaken.

5. Knuffels & teddyberen

Kinderen slepen hun knuffels doorgaans overal mee naartoe. Net zoals je bed al snel een verzamelplek wordt voor huisstofmijt en allergenen, geldt dit net zo goed voor knuffelbeesten. Zeker als een kind een knuffel aan het eind van de dag ook nog mee naar bed neemt, wordt het eigenlijk continu vergezeld door een allergiemaatje. Probeer knuffels aan te schaffen die op hoge temperatuur kunnen worden gewassen en doe dit regelmatig. Een andere optie om huisstofmijt te doden, is de knuffel minimaal 24 uur in de vriezer leggen. Het is daarnaast verstandig om knuffels en teddyberen zo min mogelijk mee naar de slaapkamer te nemen en zeker niet in bed te bewaren.

6. Huisdieren = allergenen

Je kunt allergisch zijn voor huisdieren zelf, maar het feit dat je hond of kat een niesbui veroorzaakt hoeft niet te betekenen dat je direct een nieuwe eigenaar moet gaan zoeken. Het gemiddelde huisdier duikelt gedurende de dag namelijk allerlei allergenen op die niets te maken hebben met de schilfers van het dier zelf. Denk aan een hond die door een grasveld vol met pollen rent of een kat die over een stoffige zolder sluipt. Je kun dit proberen te verminderen door je huisdier met een vochtige doek af te doen. Daarnaast is het altijd aan te raden om je huisdier niet in je slaapkamer – en zeker niet in je bed – te laten.

7. Was die buiten is gedroogd

Ben je ook zo dol op de geur van was die buiten is gedroogd? Heerlijk! Maar bedenk je wel dat er gedurende het hooikoortseizoen behoorlijk wat pollen in je was zullen waaien. Je neemt de kleren inclusief pollen vervolgens mee naar binnen en trekt ze uit eindelijk aan, waardoor je dus een laagje allergenen om je heen verzamelt.

8. Ventilatoren, airconditioners & luchtverfrissers

Is het je ook wel eens opgevallen dat ventilatoren en airco’s extreem stoffig kunnen worden? Logischerwijs bestaat dit stof deels uit huisstofmijt, pollen en andere allergenen. Door een ‘vieze’ ventilator of airco aan te zetten, zorg je er bovendien voor dat allergenen door je woonkamer worden geblazen. Maak je ventilator of airco(filter) dus zeer regelmatig schoon, zeker tijdens het pollenseizoen. Voor sommige airco’s zijn overigens specifieke pollenfilters beschikbaar. Dit is zeker de moeite waard, zolang je de filter maar met grote regelmaat ververst. Dit geldt overigens ook voor de airco en luchtverfrissers in je auto.

9. Haar & baard

Telkens als je naar buiten gaat, wappert je haar lekker in de wind en kunnen er dus pollen in blijven hangen. Gel, haarlak en mousse kunnen er ook nog eens voor zorgen dat de pollen extra goed blijven zitten. Hierdoor kun je gedurende de dag extra veel last hebben van je allergie. De pollen kunnen bovendien ook nog eens via je haar in je huis terechtkomen, waar ze langdurig niesbuien kunnen veroorzaken. Het is dus slim om je haar te wassen voordat je in bed of op de bank gaat liggen. Een hoed is ook een optie om pollen in je haar zoveel mogelijk te voorkomen.

10. Planten = pollen

Bij binnenplanten hoef je over het algemeen niet bang te zijn dat ze pollen afgeven, hoewel het wel verstandig is om het altijd even na te vragen. Een binnenplant kan echter wel een allergie voor schimmels in de hand werken als de bodem te vochtig is of als er water in de rand van de pot blijft staan. Dit geldt overigens ook voor verse bloemen die in een vaas staan. Haal verwelkte bloemen dus direct weg, zorg dat planten niet te nat staan en ververs water regelmatig. Een plant in je huis kan overigens ook behoorlijk wat stof en andere allergenen verzamelen. Zeker planten die op de vensterbank staan, kunnen ook pollen verzamelen die door het raam naar binnen waaien. Stof je planten daarom regelmatig af.

Weet jij nog aanvullende plekken waar pollen, huisstofmijt en andere allergenen zich graag verstoppen en wat doe jij om dit tegen te gaan? Deel je reactie hieronder!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.