Mijn schoonvader heeft al enkele maanden last van een lelijk hoestje dat is blijven hangen na een fikse keelontsteking. Hij woont in het Brabantse dorp Herpen, het gehucht waar vorig jaar een flinke Q-koorts epidemie uitbrak die inmiddels over een grote regio verspreid is. Maar wat is Q-koorts eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Wat is Q-koorts?

In 2008 nemen de meldingen van Q-koorts in Nederland zeer sterk toe, en daarmee ook het aantal mensen dat ermee besmet raakt. De “Q” in Q-koorts verwijst naar Query, wat vraag(teken) betekent. Dit omdat voorheen onbekend was wat de veroorzaker is van de ziekte. Dit is inmiddels wel bekend. Q-koorts is namelijk een ziekte die wordt veroorzaakt door Coxiella Burnetii, een intercellulair groeiende bacterie. Teken veroorzaken overdracht van deze bacterie van dier op dier. Koeien, schapen en geiten zijn de belangrijkste besmettingsbronnen voor de mens. De bacterie is zeer goed bestand tegen invloeden van buitenaf en kan maanden tot jaren overleven in stof of zand.

De ziekteverschijnselen

Q-koorts wordt niet altijd ontdekt omdat het soms dezelfde ziekteverschijnselen vertoont als griep. In de meeste gevallen begint het met een acute heftige hoofdpijn en hoge koorts tussen 38.5 en 40.5ºC. Daarbij kan spierpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoest optreden. Meestal geneest Q-koorts spontaan na een à twee weken. Soms neemt de ziekte echter ernstige vormen aan en kunnen organen geïnfecteerd raken. Een dodelijke afloop komt slechts in 1 procent van de onbehandelde gevallen voor.

Hoe krijg je Q-koorts en hoe voorkom je het?

Besmetting van mensen komt het vaakst voor door het inhaleren van geïnfecteerd stof. Ook het eten van kazen en dranken met ongepasteuriseerde melk en ongare vleesproducten kan besmetting met Q-koorts veroorzaken. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat er mensen in Nederland zijn besmet door toedoen van eten en/of drinken. Aan het inhaleren van besmet stof kun je natuurlijk niks doen. Het aanzienlijk verhitten van vlees en het vermijden of beperken van rauwmelkse kazen en dranken is echter wel iets wat je kan doen om besmetting met Q-koorts te helpen voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Deel jouw vragen, opmerkingen, ervaringen, opvattingen en bevindingen omtrent Q-koorts in een reactie hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.